Forum

Kuchenne porady

Owoce w słoiku

  • Autor: as Data: 2011-09-15 19:29:22

    Chciała bym zrobić jabłka i gruszki w słoiku by w zimie upiec z nimi ciasto.  Macie jakiś pomysł by w zimie dać je na ciasto i i upiec?

  • Autor: makusia Data: 2011-09-15 19:55:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe70424.html

  • Autor: as Data: 2011-09-15 19:59:36

    Przepis ciekawy tylko czy po tak długim gotowaniu nie będzie z tego ciapa? To w sumie jest aż 1 godz.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-09-16 11:43:52

    .Przepis ciekawy tylko czy po tak długim gotowaniu nie będzie z tego ciapa?
    To w sumie jest aż 1 godz.

    As odpisałam pod przepisem na Twe pytanie... nie bój się, nie rozlecą się.

    A zresztą ja do ciast owocowych zimą daję owoce mrożone, i pozostałe po nalewkach - czyli alkoholizowane.

    a tu drugi link - do jabłek marynowanych - w ten sposób można przygotować i gruszki: http://wielkiezarcie.com/recipe34937.html

    i następny -: do jabłek przygotowanych na zimową szarlotkę - :http://wielkiezarcie.com/recipe34930.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-09-15 20:46:54

    Ścieram jabłka na tarce na grube wiórki wsypuję na 5kg jabłek ze 2 szklanki cukru ,nakładam do słoików 0,9 litra i gotuje około 20 minut . Do pieczenia ciasta wyjmuję na durszlak bo zawsze trochę soku puszczą , chyba że są potrzebne bardziej wilgotne . Robię tak od wielu lat i sprawdza się , można je nałożyć na naleśniki bo smakują jak dżem jabłkowy , ale nie są rozciapane.

     

  • Autor: jolka60 Data: 2011-09-15 20:51:40

    Tak właśnie robi moja koleżanka,często nawet bez cukru.Ja też wypróbowałam ten sposób i go polecam.

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-15 20:50:15

    Można i jabłka i gruszki wg tego robię- http://wielkiezarcie.com/recipe62044.html

    Robię te co roku http://wielkiezarcie.com/recipe46000.html

  • Autor: f-K Data: 2011-09-15 21:07:24

    Moja mama swego czasu przygotowywala na zime jablka i gruszki wlasnie w syropie. Smakowaly cudownie i swietnie sie przechowywaly.

  • Autor: as Data: 2011-09-15 22:05:30

    Ten pierwszy mi się podoba.

  • Autor: ulla* Data: 2011-09-16 10:04:53

    Są bardzo smaczne..)

    Jeszcze przypomniałam sobie o samych gruszkach, takie robiłam, pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe19188.html.

    Na pozostałym syropie po jabłkach czy gruszkach gotuję budyń lub galaretki rozpuszczam, do ciasta w zależności ile mi potrzeba,ile mam tego syropu.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-09-16 11:57:11

    |Najlepsze są gruszki w zalewie z winogron. Do mięs nie ma nic lepszego.

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-09-16 15:04:40

    ja po prostu nadzwyczajnie w swieci smaze jablka lub wszelkiego rodzaju owoce ,ktore nadaj sie do smazenia laduje do sloikow i pasteryzuje ,a nastepnie do spizarki na pulke w tamtym tygodniu wlasnie pieklam placka jeszcze z zeszlorocznych sloikow

Przejdź do pełnej wersji serwisu