Jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Ja szukam takiego sprawdzonego, uniwersalnego - mam nadzieję, pomożecie. Chodzi mi o takie ciasto, na które można dać owoce, ser lub mak oraz kruszonkę, ale żeby ciasto było lekkie, puszyste, nie gliniaste i długo zachowało świeżość. Najlepiej jeszcze jakby było łatwe i szybkie w wykonaniu - chyba nie za wiele wymagam ? ;):)
Dopisano 11-09-28 9:10:39:
I jeszcze jedno pytanie... Czy twaróg do ciasta drożdżowego trzeba mielić?
z tym długim zachowaniem świeżości to może być problem przy ciastach drożdżowych.
Ser/twaróg to każy jak lubi. Jeżeli nie przeszkadzają ci krupki sera, to możesz tylko wymieszać z resztą składników. Można zamiast mielenia, przetrzeć przez sito.
Nie polecam tych leniwych drożdżowych ciast, gdzie jest zazwyczaj dużo drożdży, które nie dość że jednak mocno są wyczuwalne po upieczeniu ciasta, to właśnie te ciasta szybciej czerstwieją. Najlepsze drożdżowe jest wtedy, gdy jest odpowiednio dobrze wyrobione i wtedy po upieczeniu ma miliony drobniutkich dziurek
Podpowiadam jeszcze do ciasta dolej troche oleju 2- 3 łyżki . Olej pięknie spulchnia i nadaje spreżystość ciastu . W efekcie nie upieczesz '' słodkiej glinki '' a ciasto zachowuje świeżość .
Nie polecam ci tych '' cudownych nocnych drożdzówek '' . Do dobrej drożdzówki oprócz odopwiedniej proporcji drożdży należy wtłoczyć odpowiednią ilość powietrza ! czyli trzeba wyrabiać ciasto .
Olej dodaje zawsze w tym momencie gdy ciasto jest połączone z ciepłym tłuszczem , tworzy już zwartą masę i .. siuuuup olej i ... rączki , raczki pracują . Kiedyś odstresowując się ponad 100 razy majdnęłam ciasto i ..... wyszkło suuuperaśne .
A twarogu nie musisz dokladnie mielić .. można pokruszyć elegancko ...
Moje hiciorskie ciasto drożdżowe :jabłka ósemeczki z masą marcepanową i kruszonką maślana .-:)
Powodzenia w tworzeniu drożdżowego - puchowego .. !
Wykorzystałam je ostatnio do zrobienia bułeczek z owocami. Bułeczki uformowane w tortownicy, w kulki. Po wyrośnięciu i upieczeniu były wyśmienitymi, delikatnymi i puszystymi bułeczkami "odrywanymi".
Co do świeżości ciasta drożdżowego wyczytałam gdzieś, że należy do ciasta dodać 1-2 łyżki twarogu i wtedy zachowa dłużej świeżość... ale sama tego jeszcze nie próbowałam. Zastanawiałam sie tez nad odatkiem ugotowanych ziemniaków - one przedłuzają żywotność chleba, czasem dodaję też garstke ugotowanych ziemniaków do ciasta na pizzę i jest super. Może i do drożdżówki byłyby dobre?
Jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Ja szukam takiego sprawdzonego, uniwersalnego - mam nadzieję, pomożecie. Chodzi mi o takie ciasto, na które można dać owoce, ser lub mak oraz kruszonkę, ale żeby ciasto było lekkie, puszyste, nie gliniaste i długo zachowało świeżość. Najlepiej jeszcze jakby było łatwe i szybkie w wykonaniu - chyba nie za wiele wymagam ? ;):)
Dopisano 11-09-28 9:10:39:
I jeszcze jedno pytanie... Czy twaróg do ciasta drożdżowego trzeba mielić?z tym długim zachowaniem świeżości to może być problem przy ciastach drożdżowych.
Ser/twaróg to każy jak lubi. Jeżeli nie przeszkadzają ci krupki sera, to możesz tylko wymieszać z resztą składników. Można zamiast mielenia, przetrzeć przez sito.
Nie polecam tych leniwych drożdżowych ciast, gdzie jest zazwyczaj dużo drożdży, które nie dość że jednak mocno są wyczuwalne po upieczeniu ciasta, to właśnie te ciasta szybciej czerstwieją. Najlepsze drożdżowe jest wtedy, gdy jest odpowiednio dobrze wyrobione i wtedy po upieczeniu ma miliony drobniutkich dziurek
Podpowiadam jeszcze do ciasta dolej troche oleju 2- 3 łyżki . Olej pięknie spulchnia i nadaje spreżystość ciastu . W efekcie nie upieczesz '' słodkiej glinki '' a ciasto zachowuje świeżość .
Nie polecam ci tych '' cudownych nocnych drożdzówek '' . Do dobrej drożdzówki oprócz odopwiedniej proporcji drożdży należy wtłoczyć odpowiednią ilość powietrza ! czyli trzeba wyrabiać ciasto .
Olej dodaje zawsze w tym momencie gdy ciasto jest połączone z ciepłym tłuszczem , tworzy już zwartą masę i .. siuuuup olej i ... rączki , raczki pracują . Kiedyś odstresowując się ponad 100 razy majdnęłam ciasto i ..... wyszkło suuuperaśne .
A twarogu nie musisz dokladnie mielić .. można pokruszyć elegancko ...
Moje hiciorskie ciasto drożdżowe :jabłka ósemeczki z masą marcepanową i kruszonką maślana .-:)
Powodzenia w tworzeniu drożdżowego - puchowego .. !
Lubię i często robię drożdżówkę śląską Anusi_m.
Wykorzystałam je ostatnio do zrobienia bułeczek z owocami. Bułeczki uformowane w tortownicy, w kulki. Po wyrośnięciu i upieczeniu były wyśmienitymi, delikatnymi i puszystymi bułeczkami "odrywanymi".
Mi bardzo do gustu przypadło to ciasto: http://wielkiezarcie.com/recipe56688.html Baaardzo puszyste.
Co do świeżości ciasta drożdżowego wyczytałam gdzieś, że należy do ciasta dodać 1-2 łyżki twarogu i wtedy zachowa dłużej świeżość... ale sama tego jeszcze nie próbowałam. Zastanawiałam sie tez nad odatkiem ugotowanych ziemniaków - one przedłuzają żywotność chleba, czasem dodaję też garstke ugotowanych ziemniaków do ciasta na pizzę i jest super. Może i do drożdżówki byłyby dobre?
Może niedługo spróbuję to opiszę wrażenia :)