Forum

Gawędy o jedzeniu

Kminek a kmin to to samo czy zupełnie coś innego !!??

  • Autor: 2arigsm2 Data: 2011-10-23 12:28:24

    witam wszystkich serdecznie,

    mam dylemat czy kminek a kmin to to samo a jesli nie to co je rozni.

    do czego stosowac kminek a do czego kmin

    bede niezmiernie wdzieczny ze wszelkie sugestie :-)

    bardzo mnie intryguje ta przyprawa ale do tej pory jej nie stosowalem w kuchni gdyz nie wiem o niej nic. Licze na Wasza pomoc

    pozdrawiam

  • Autor: emeska1974 Data: 2011-10-23 13:06:55

    Kmin rzymskiKmin rzymski

    Systematyka[1]
    Domena eukarionty
    Królestwo rośliny
    Klad rośliny naczyniowe
    Klad Euphyllophyta
    Klad rośliny nasienne
    Klasa okrytonasienne
    Klad klad astrowych
    Rząd selerowce
    Rodzina selerowate
    Rodzaj kmin
    Nazwa systematyczna
    Cuminum cyminum L.
    Sp. pl. 1:254. 1753
    Synonimy

    Cuminum odorum Salisb[2].

    Zdjęcia i grafiki w Commons


    Całe i zmielone nasiona

    Kmin rzymski (kmin, kumin) Cuminum cyminum L. – gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny selerowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. Nie występuje już w stanie dzikim, można go spotkać wyłącznie w uprawach[2].Spis treści [ukryj]
    1 Morfologia
    2 Zastosowanie
    3 Zobacz też
    4 Przypisy
    5 Bibliografia

    Morfologia[edytuj]
    Pokrój
    Roślina o wysokości do 0,5 metra.
    Liście
    Pierzaste, złożone z nitkowatych odcinków.
    Kwiaty
    Zebrane w baldach złożony z pokrywami i pokrywkami. Kwiaty promieniste, 5-krotne, o płatkach białych, czerwonych lub różowych, 1 słupek, 5 pręcików.
    Owoc
    Podwójnia rozłupnia z trudem rozdzielająca się na 2 rozłupki.
    Zastosowanie[edytuj]
    Roślina uprawna: w Polsce rzadko uprawiana, nie jest bowiem odporny na mróz (strefy mrozoodporności 9-12)[3] . Na większą skalę roślina uprawiana jest w Afryce Północnej, Azji, Ameryce Południowej i w Europie Południowej.
    Roślina lecznicza: zawiera do 4% olejku eterycznego i flawonoidy. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, moczopędnie oraz napotnie.
    Sztuka kulinarna: Używany jako aromatyczna przyprawa w Afryce Północnej, w zachodnich Chinach, Indiach, na Bałkanach, na Bliskim Wschodzie, w Meksyku i w Chile.

     

     

     

    Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) – gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae).Spis treści [ukryj]
    1 Rozmieszczenie geograficzne
    2 Morfologia
    3 Biologia i ekologia
    4 Nazewnictwo
    5 Zastosowanie
    6 Uprawa
    7 Przypisy

    [edytuj]
    Rozmieszczenie geograficzne

    Naturalny zasięg występowania[2]:
    Afryka: Tunezja;
    Azja: Afganistan, Armenia, Azerbejdżan, Bhutan, Chiny (Gansu, Hebei, Qinghai, Shanxi, Sinciang, Tybetański Region Autonomiczny), Gruzja, Indie (Kaszmir, Dżammu), Iran, Irak, Mongolia, Nepal, Pakistan, Rosja (Dagestan, Kamczatka, Kaukaz Północny, Kirgistan, Syberia, Tadżykistan, Turkmenistan, Republika Ałtaju), Turcja;
    Europa: Albania, Austria, Belgia, Białoruś, Bułgaria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Hiszpania, Holandia, Litwa, Łotwa, Mołdawia, Niemcy, Norwegia, Polska, Rumunia, Słowacja, Szwajcaria, Ukraina, Węgry, Włochy, oraz kraje dawnej Jugosławii.

    Poza tym obszarem spotykany w uprawie lub zdziczały. W Polsce pospolity, jest również uprawiany.
    [edytuj]
    Morfologia
    Łodyga
    Wzniesiona, bruzdkowana, mocno rozgałęziona, osiąga 30–70 cm[3] (1 m[4]) wysokości. Podłużnie żeberkowana.
    Liście
    Liście rozety i dolne łodygowe są długoogonkowe, górne – bezogonkowe, podwójnie- lub potrójniepierzastodzielne, o wąskich działkach. Ogonek liściowy przechodzi w pochwę, z której wyrastają dwa listki.

    Pokrój, kwiatostany
    Kwiaty
    Drobne, białe (wyjątkowo zdarzają się różowe), zebrane w liczne baldachy złożone o 5-10 szypułach. Pokrywek brak.
    Owoce
    Rozłupnia, złożona z dwu oddzielnych niełupek, długości 4–6 mm, podwieszonych na wspólnym wieszadle za pomocą cienkich nici, które po wyschnięciu stają się kruche i łatwo obłamują. Owoce są w stanie dojrzałym brunatne, wydłużone, nieco zagięte ku stronie wewnętrznej, a na stronie zewnętrznej opatrzone 5 żeberkami.
    Korzeń
    Białawy, wrzecionowaty i mięsisty.
    Gatunki podobne
    Szalej jadowity (Cicuta virosa), trujący. Różni się mniej pierzastymi liśćmi o ostro ząbkowanym brzegu blaszki[3].
    [edytuj]
    Biologia i ekologia
    Rozwój

    Roślina dwuletnia. W pierwszym roku rozwija się rozeta liści podwójnie lub potrójnie pierzastych oraz gruby korzeń palowy. Roślina gromadzi w korzeniu substancje zapasowe. Jesienią, kiedy wchodzi w okres spoczynku, większość liści obumiera. Wczesną wiosną drugiego roku wyrastają liście odziomkowe, a następnie łodygi kwiatostanowe. Kwitnie od maja do czerwca. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca.
    Cechy fitochemiczne

    Nasiona zawierają 3–7%[4] olejku eterycznego. Głównymi składnikami olejku są: karwon (ok. 60%) oraz limonen (terpen), a także aldehyd kuminowy. Nasiona zawierają również flawonoidy, kwasy organiczne (w tym kwas kawowy), substancje azotowe (20%), cukry proste (3%), skrobię (4%), olej tłusty (12–20%), garbniki, żywice, woski.
    Ekologia

    Roślina obcopylna. Zapylana m.in. przez pszczoły.

    W stanie dzikim rośnie na suchszych łąkach, przydrożach, miedzach i polanach. Hemikryptofit. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla rzędu (O.) Arrhenathertalia[5]. 

  • Autor: 2arigsm2 Data: 2011-10-23 14:55:29

    dziekuje za informacje, wiem ze juz nie jest to to samo  lecz prosilbym  o wiadomosci takie swojskie prosto z kuchni

    np do czego ktory mozna stosowac, z czym najlepiej smakuje jak zmienia smak potrawy itp

  • Autor: crizz Data: 2011-10-23 15:11:31

    używam 4 przypraw, które w nazwie mają rdzeń "kmin"

    kminek zwyczajny - pospolity w Polsce; idealny wszędzie tam gdzie jest kapusta kiszona, dodaję też do gulaszów mięsnych i potraw ze strączkowymi; ulubione potrawy: żeberka w kapuście, zupa grochowa z kminkiem, zupa kminkowa;

    kmin rzymski czyli kumin - lżejszy w smaku i aromacie od kminku, głównie używam kumin mielony do gulaszów i potraw ze strączkowymi inspirowanymi kuchniami płn-afrykańską, hinduską, arabską; ulubione potrawy: egipska zupa z czerwonej soczewicy, libijska sharba z harissą;

    czarnuszka, czyli kminek czarny - dodaję do pieczonego chleba, do potraw z fasolą, soją i bobem; czasem do potraw mięsnych z baraniną i wołowiną; ulubione potrawy: kapusta włoska z soją, fasola po bordosku;

    kminek koptyjski, czyli adżwan lub ajwain - aromatyczny, dodaję niwielkie ilości do potraw jeśli chcę uzyskać niepowtarzalną egzotyczną nutkę; ulubione potrawy: wieprzowina z soczewicą po birmańsku, zupa z wodorostów z krewetkami;

    warto używać, moim zdaniem, te przyprawy w postaci prażonej; sypie się je wtedy na suchą patelnię i krótko praży aż zaczną wydzielać aromat.. kminek polski traci wtedy sporo agresji, której ziomale nie lubią.. ostatnio odkryłem wspaniałe połączenie prażonego kminku koptyjskiego z prażonym sezamem.. nie prażyłem wszak nigdy czarnuszki..

  • Autor: 2arigsm2 Data: 2011-10-23 15:34:11

    dziekuje, o to mi chodzilo

    czy moge prosic o wiecej potraw do ktorych mozna dodac kmin lib kminek?

  • Autor: crizz Data: 2011-10-23 15:54:20

    trudno tak rzucać przepisami, gdyż moje gotowanie polega głównie na improwizacji i kminki mogę dodać wszędzie, jeśli uznam to za stosowne..

    poszukaj na WŻ lub innych stronach kulinarnych..

    kminek lubią Węgrzy i Czesi.. lubię ichnie zupy lub gulasze i trudno ich nie lubić..

    kumin znajdziesz w wielu przepisach kuchni afrykańskiej, arabskiej, hinduskiej, gruzińskiej, a czasem płd europejskiej i meksykańskiej itp.

  • Autor: 2arigsm2 Data: 2011-10-23 16:35:24

    dziekuje bardzo za rady, na pewno skozystam

  • Autor: ASTI Data: 2011-10-23 16:09:25

    Ze swojej strony mogę zaproponować to http://wielkiezarcie.com/recipe1760.html

  • Autor: 2arigsm2 Data: 2011-10-23 16:36:15

    interesujace, juz dodalem do ulubionych i wpisalem do menu na ten tydzien, dzieki !;-)

  • Autor: lolopopa Data: 2011-10-23 16:32:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe71420.html

    link do mojego własnego kurczaka :)

    kopytka z kminkiem są pycha

  • Autor: ireth Data: 2011-10-23 17:16:49

    Polecam bardzo zupkę kminkową mojej mamy :) http://wielkiezarcie.com/recipe50174.html

  • Autor: marycha Data: 2011-10-24 11:59:05

    Z tego so sama się przekonałam to wiem, ze to całkiem coś innego. Inaczej pachnie i smakuje. Przez pomyłkę wsypało mi się trochę kminu zamiast kminku do ciasta chlebowego. Może są fachowcy którzy sprecuzują zastosowanie kminu!

    pozdrawiam

    m

  • Autor: Alia Data: 2011-10-24 19:45:09

    Ja dodaję kminu do kotletów mielonych

Przejdź do pełnej wersji serwisu