Forum

Kuchenne porady

Mały torcik na urodziny córci

• Autor: asieksza Data: 2011-10-25 16:07:35

Moje córcie mają niedługo urodzinki. Imprezkę robimy w dniu urodzin młodszej i wtedy babcia obiecała dwa duze torty. Dzisiaj wracając z przedszkola rozmawiałyśmy o tym, że pojutrze Olcia zaniesie cukierki bo ma urodzinki.Smutno jej się zrobiło, że w domku nie będziemy tego dnia świętować, więc obiecałam, że upiekę jej mały torcik. Z kasą krucho, z czasem też nie za bardzo, także szaleć nie będę ale chcialabym żeby to było coś małego i pysznego. Zazwyczaj piekłam biszkopt z kremem maślanym albo pomarańczową truflę, Robiłam też torty na baze blatów bezowych ( dzieci je bardzo lubią ale byłby problem ze świeczką, bo beza jest raczej krucha).Wczoraj jadłam pyszny torcik -biszkopt przełożony pianką chyba z bitej śmietany z żelatyną z truskawkami ale moje wcześniejsze próby przekładania biszkoptów bitą śmietaną nie były zbyt udane. Podrzućcie jakieś pomysły na małą tortownicę,

• Autor: ewka63 Data: 2011-10-25 16:16:10

http://wielkiezarcie.com/recipe56389.html

Mozna przeciąć biszkopt na pół i przełożyć masą serkową lub zrobić tak jak jest w przepisie.

• Autor: Laugasel Data: 2011-10-25 16:47:51

Ja mam ten sam dylemat. Kubusia urodziny  są dzisiaj a impreza dopiero w niedzielę. Dziś zrobiłam akurat torcik z truskawkami. Szybko Ci napiszę, jak. Truskawki  okolo pół kgwsypać do miski i zasypać  połową szklanki cukru. Ciasto 3 jajka 6 łyzek mąki 6 łyżek cukru 3 łyżki oleju i 2 łyżeczki pro szku do pieczenia wszystko w misce ubić za pomocą miksera. Wlać do tortownicy i upiec. Powinno byc raczej niskie , ale pulchne po upieczeniu.Żelatynę jedno opakowanie  w płatkach namoczyć w zimnej wodzie , Jeżeli masz w proszku to rozmieszaj  jedno opakowanie najpierw trochę w zimnej wodzie. Teraz mleko  lub słodką śmietanę podgrzej  i dodaj , bądz odcisnięte w ręku listki żelatyny, lub inną żelatynę . Rozpuszczoną żelatynę ostudz lekko. Teraz za pomocą blendera zmiksuj truskawki i połacz z mlekiem, bądz  śmietaną wylej na ciasto.Zeby tort szybciej tężał możesz powsadzać w  krem mrożone truskawki. To chhyba najszybsza wersja tortu  pysznego , zrobionego od początku do końca samodzielnie. Mój już czeka  na jubilata w lodoówce. 

• Autor: punca Data: 2011-10-25 16:52:16

Ja ostatnio tez tak miałam jak córka miła urodziny,kasy nie za wiele,miałam nie,ale do tego była jeszcze chora i szkoda mi sie jej zrobiło wiec zrobiłam jej mały tort z masą z galaretką ireny sikory,tort był pyszny t tani

• Autor: lexi27 Data: 2011-10-25 23:50:44

Proponuję mój torcik. Jest pyszny, na bazie bitej śmietany o smaku malinowym i szybki do wykonania. To moje pierwsze dzieło i nie ma problemu z dekoracjami, bo śmietana nie podchodzi wodą !

http://wielkiezarcie.com/recipe68416.html

• Autor: asieksza Data: 2011-10-26 09:59:53

Dzieki za podpowiedzi. Miałam do dyspozycji 20 zł więc niewiele. Kupiłam mąkę, śmietanę 36, kilka winogron i mandarynek, koktail owocowy w puszce i galaretki. No i oczywiście świeczuszki. Jajka i cukier mam w domu. Zastanawiam się czy można by w to wkomponować mrożone truskawki bo troszke mam w zamrażarce. Upiekę mały biszkopcik ( ma być na 6 osób ) na to masa z bitej śmietany - czy do 36 muszę jeszcze coś dodawać, ubija się bardzo ładnie, w masę chcę wkmponować pokrojone kawałki galaretki. Na to znowu biszkopt i bita śmietana , dekoracja z owoców.

• Autor: emilka155 Data: 2011-10-26 10:18:30

Do śmietany należałoby dodac żelatynę lub śmietan-fix, chyba ze bedzie natychmaist zjedzony to mozna sobie odpuścic.

• Autor: asieksza Data: 2011-10-26 20:52:27

Torcik zrobiony. Biszkopt z mojego przepisu - zrobiłam w małej tortownicy i jeszcze na biszkopciki do pogryzania wystarczyło. śmietana nie bardzo chciała się ubić więc dodałam za Waszą radą śmietan-fixy. Niestety okazało się jej za mało i na boki już nie bardzo wystarczyło. Jedną warstwę przełożyłam masą budyniową.Dekorację z pokrojonej w kostkę galaretki zrobiły dziewczynki same, same układały kawałki galaretki także w środku, Efekt wizualny może nie porażający ale bardzo kolorowy. Smakowo okaże się jutro.

Przejdź do pełnej wersji serwisu