Piszesz o suchych drożdżach, ja polecam makowiec bez drożdży na proszku do pieczenia. Ciasto wypróbowałam i warte upieczenia. "Makowiec wykwintny na kruchym spodzie"autorstwa alidab
albo lepiej nie rob go!!!! ja zrobilam w ubieglym roku na Boze Narodzenie i sama zezazlam go w ciagu swiat.(rodzinka za makiem nie przepada)Jakbym byla singlem to robilabym sobie na Swieta ten makowiec i fure pierogow z kapusta. Prawdopodobnie by wystarczylo:)
Witam. Mam przepis na sprawdzony makowiec, ale ze zwykłymi drożdżami - na pewno jest jakiś sposób zastąpienia suchymi drożdżami o odpowiedniej proporcji. Robię go od 15 lat (jak nie więcej) i zawsze mi się udaje.
Ja kiedyś kupiłam gotową masę makową w puszce i wcale nie byłam ją zachwycona., bo akurat maku to ona bardzo mało miała jak na mój gust. Teraz mam prawdziwy mak i skorzystam z przepisu na twoją masę,
Wiesz co Beata, jednak Ty to masz tupet! Mamusia autorki przepisu , dopiero teraz przeczytała ten wątek i chyba jasne ze to nie był profil różyczki, chyba Wkn Ci wyjaśniła kim był podszywacz.
Witam. Tak lekko odchodząc od tematu ma do Was pytanie, czy próbowałyście może kiedyś sparzony mak potraktować blenderem? Moja maszynka niestety się popsuła, a kupnej masy nawet niechcę tykać(one mają tylko ok 20% maku). Pomyślałam więc, że może blender by się sprawdził w tej roli. Pozdrawiam
Nie blenderowałam maku , ale myślę ,że warto spróbować na małej ilości , maszynką nawet elektryczną trochę schodzi . Suchy to mozna zemleć w młynku do kawy.
Może znacie dobry makowiec. Najbardziej bym chciała tradycyjny makowiec, ale mam do dyspozycji jedynie suche drożdże.
Piszesz o suchych drożdżach, ja polecam makowiec bez drożdży na proszku do pieczenia. Ciasto wypróbowałam i warte upieczenia.
"Makowiec wykwintny na kruchym spodzie"autorstwa alidab
http://wielkiezarcie.com/recipe71084.html
http://wielkiezarcie.com/recipe71122.html
Witaj!
Proponuję makowiec krucho-drożdżowy autorstwa alidab. Moim zdaniem nie ma lepszego.
http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html
Wprawdzie w przepisie są świerze drożdże, ale myślę, że spokojnie można je zamienić na suszone.
Ten makowiec musi byc rewelacyjny!!! Muszę go mieć!
on jest rewelacyjny, ja tez musze go powtorzyc. Dziekuje za przypomnienie
On jest rewelacyjny :)
Zwłaszcza gdy sama zrobisz masę makową, a nie będziesz ją zastępować gotową z puszki.
Aaaa... I koniecznie daj na wierzch lukier, moim zdaniem najlepszy cytrynowy.
Smacznego!
albo lepiej nie rob go!!!! ja zrobilam w ubieglym roku na Boze Narodzenie i sama zezazlam go w ciagu swiat.(rodzinka za makiem nie przepada)Jakbym byla singlem to robilabym sobie na Swieta ten makowiec i fure pierogow z kapusta. Prawdopodobnie by wystarczylo:)
Gdybym rowniez byla singlem, makowiec plus pierogi tez wystarczyly by mi na swieta..
No,ale dwoch singli to juz para....,plus nasze rodzinki,ho,ho,trzeba sie glowic nad reszta ''menu''.
my uwielbiamy makowiec na cytrynwym cieście-Anes
Witam. Mam przepis na sprawdzony makowiec, ale ze zwykłymi drożdżami - na pewno jest jakiś sposób zastąpienia suchymi drożdżami o odpowiedniej proporcji. Robię go od 15 lat (jak nie więcej) i zawsze mi się udaje.
http://wielkiezarcie.com/recipe72044.htmlJa kiedyś kupiłam gotową masę makową w puszce i wcale nie byłam ją zachwycona., bo akurat maku to ona bardzo mało miała jak na mój gust. Teraz mam prawdziwy mak i skorzystam z przepisu na twoją masę,
Z tego co się orientuję to jedną część drożdży suchych można zastąpić dwoma częsciami świeżych.
Proponuję zamiast makowca ciasto mojego pomysłu http://wielkiezarcie.com/recipe53433.html
Chociaż makowiec tez jest pyszny,chyba jednak zbyt popularny
Hmmm, a mnie sie wydawało, że Laugasel pytała o przepis na makowiec, a nie jakim ciastem można go zastapić.
Masz rację Martynko,poniosła mnie tylko wyobrażnia
Czyżby powrót ?
Czyżby powrót ?
pewnie tak....bo proponuje swoje ciasto(sprawdzone),a w przepisach w profilu nie ma żadnego przepisu...aaaa..i awatar taki jakiś niebieściutki.....Nie będę tego komentowała jestem tu aby wymieniać się poglądami i zamieszczać przepisy i nie wiem o co chodzi.
Jakbyś nie wiedziała, to ta róża w Twoim profilu dalej by była.
No i mamusia już by dawno "wypaliła", że polecasz przepis na ciasto jej córki jako swój.A tak, spokojnie sobie obserwuje.
Wiesz co Beata, jednak Ty to masz tupet! Mamusia autorki przepisu , dopiero teraz przeczytała ten wątek i chyba jasne ze to nie był profil różyczki, chyba Wkn Ci wyjaśniła kim był podszywacz.
Owszem ,wyjaśniła, ale po moim wpisie w tym wątku.I nie mnie wyjaśniła, ale wszystkim użytkownikom.
Witam. Tak lekko odchodząc od tematu ma do Was pytanie, czy próbowałyście może kiedyś sparzony mak potraktować blenderem? Moja maszynka niestety się popsuła, a kupnej masy nawet niechcę tykać(one mają tylko ok 20% maku
). Pomyślałam więc, że może blender by się sprawdził w tej roli. Pozdrawiam
Nie blenderowałam maku , ale myślę ,że warto spróbować na małej ilości , maszynką nawet elektryczną trochę schodzi . Suchy to mozna zemleć w młynku do kawy.