Forum

Kuchenne porady

przepis na makowiec

  • Autor: Laugasel Data: 2011-11-13 12:32:10

    Może  znacie dobry makowiec. Najbardziej  bym chciała tradycyjny makowiec, ale mam do dyspozycji jedynie suche drożdże.

  • Autor: adek Data: 2011-11-13 13:06:11

    Piszesz o suchych drożdżach, ja polecam makowiec bez drożdży na proszku do pieczenia. Ciasto wypróbowałam i warte upieczenia. 
    "Makowiec wykwintny na kruchym spodzie"autorstwa alidab 

  • Autor: anusia_m Data: 2011-11-13 13:21:36

    Witaj!

    Proponuję makowiec krucho-drożdżowy autorstwa alidab. Moim zdaniem nie ma lepszego.

    http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html

    Wprawdzie w przepisie są świerze drożdże, ale myślę, że spokojnie można je zamienić na suszone.

  • Autor: Laugasel Data: 2011-11-14 19:26:52

    Ten makowiec musi byc rewelacyjny!!! Muszę go mieć!

  • Autor: skopolendra Data: 2011-11-14 19:38:31

    on jest rewelacyjny, ja tez musze go powtorzyc. Dziekuje za przypomnienie

  • Autor: anusia_m Data: 2011-11-14 19:44:34

    On jest rewelacyjny :)

    Zwłaszcza gdy sama zrobisz masę makową, a nie będziesz ją zastępować gotową z puszki.

    Aaaa... I koniecznie daj na wierzch lukier, moim zdaniem najlepszy cytrynowy.

    Smacznego!

  • Autor: skopolendra Data: 2011-11-16 16:23:41

    albo lepiej nie rob go!!!! ja zrobilam w ubieglym roku na Boze Narodzenie i sama zezazlam go w ciagu swiat.(rodzinka za makiem nie przepada)Jakbym byla singlem to robilabym sobie na Swieta ten makowiec i fure pierogow z kapusta. Prawdopodobnie by wystarczylo:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-11-17 23:36:26

    Gdybym rowniez byla singlem, makowiec plus pierogi tez wystarczyly by mi na swieta..

    No,ale dwoch singli to juz para....,plus nasze rodzinki,ho,ho,trzeba sie glowic nad reszta ''menu''.

  • Autor: punca Data: 2011-11-14 18:51:45

    my uwielbiamy makowiec na cytrynwym cieście-Anes

  • Autor: almad Data: 2011-11-17 06:55:07

    Witam. Mam przepis na sprawdzony makowiec, ale ze zwykłymi drożdżami - na pewno jest jakiś sposób zastąpienia suchymi drożdżami o odpowiedniej proporcji. Robię go od 15 lat (jak nie więcej) i zawsze mi się udaje.

    http://wielkiezarcie.com/recipe72044.html

  • Autor: Laugasel Data: 2011-11-17 09:24:07

    Ja kiedyś kupiłam gotową masę makową w puszce i wcale nie byłam ją zachwycona., bo akurat maku to ona bardzo mało miała jak na mój gust. Teraz mam prawdziwy mak i skorzystam z przepisu na twoją masę,

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-17 10:10:37

    Z tego co się orientuję to jedną część drożdży suchych można zastąpić dwoma częsciami świeżych.

  • Autor: Rusałkakolorowa Data: 2011-11-18 14:31:17

    Proponuję zamiast makowca ciasto mojego pomysłu http://wielkiezarcie.com/recipe53433.html

    Chociaż makowiec tez jest pyszny,chyba jednak zbyt popularny

  • Autor: martynka 13 Data: 2011-11-18 14:56:19

    Hmmm, a mnie sie wydawało, że Laugasel pytała o przepis na makowiec, a nie jakim ciastem można go zastapić.

  • Autor: Rusałkakolorowa Data: 2011-11-18 19:16:22

    Masz rację Martynko,poniosła mnie tylko wyobrażnia

  • Autor: Beata500 Data: 2011-11-18 19:31:03

    Czyżby powrót ?

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-18 19:45:57

    Czyżby powrót ?

    pewnie tak....bo proponuje swoje ciasto(sprawdzone),a w przepisach w profilu nie ma żadnego przepisu...aaaa..i awatar taki jakiś niebieściutki.....

  • Autor: Rusałkakolorowa Data: 2011-11-18 19:53:19

    Nie będę tego komentowała jestem tu aby wymieniać się poglądami i zamieszczać przepisy i nie wiem o co chodzi.

  • Autor: Beata500 Data: 2011-11-18 20:16:44

    Jakbyś nie wiedziała, to ta róża w Twoim profilu dalej by była.

    No i mamusia już by dawno "wypaliła", że polecasz przepis na ciasto jej córki jako swój.A tak, spokojnie sobie obserwuje.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-19 12:44:13

    Wiesz co Beata, jednak Ty to masz tupet! Mamusia autorki przepisu , dopiero teraz przeczytała ten wątek i chyba jasne ze to nie był profil różyczki, chyba Wkn Ci wyjaśniła kim był podszywacz.

  • Autor: Beata500 Data: 2011-11-19 13:09:07

    Owszem ,wyjaśniła, ale po moim wpisie w tym wątku.I nie mnie wyjaśniła, ale wszystkim użytkownikom.

  • Autor: zaneta1178 Data: 2011-12-15 08:33:44

    Witam. Tak lekko odchodząc od tematu ma do Was pytanie, czy próbowałyście może kiedyś sparzony mak potraktować blenderem? Moja maszynka niestety się popsuła, a kupnej masy nawet niechcę tykać(one mają tylko ok 20% maku). Pomyślałam więc, że może blender by się sprawdził w tej roli. Pozdrawiam

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-15 08:40:10

    Nie blenderowałam maku , ale myślę ,że warto spróbować na małej ilości , maszynką nawet elektryczną trochę schodzi . Suchy to mozna zemleć w młynku do kawy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu