Chciałabym upiec po raz pierwszy sama chleb w domu. Proszę o porady i przepisy z jakich korzystacie, jaki chleb wybrać na początek, żeby miał duże szanse powodzenia ?:). Przepisów na WŻ jest bardzo duzo ale wolałabym skorzystać z takich sprawdzonych i na początek może niezbyt skomplikowanych.
ja również zaczęłam od chleba bachusa bardzo mi smakował i tak się rozochociłam że zaczęłam piec chleby na zakwasie i jestem z nich bardzo dumna proponuje stronke mirabbelki i kotlet.tv
Witaj,właśnie również upiekłam swój pierwszy domowy chleb z przepisu Ewy Wachowicz na jej stronie to chleb z płatkami owsianymi.Przepis bardzo łatwy zrobiłam z połowy składników i wyszedł pych jedna uwaga piekłam troszkę dłużej,w przepisie jest 1 godz. ja piekłam o 10 minut dłużej.Wszystkim smakowało.
Też chciała bym upiec cos drożdżowego ale poczekam aż będzie cieplej. Taki mróz, że w kuchni mam stanowczo za zimno i mógłby być problem z wyrośnięciu.
As jeśli masz w miarę dobry piekarnik to wystarczy że włączysz żarówkę i minimalne grzanie. Każde ciasto drożdżowe traktuję w ten sposób i dotąd się nie zawiodłam. Ten pomysł podsunęła mi Bogdzia i naprawdę się sprawdza.
Nie musisz czekac az bedzie cieplej, wsadz ciasto do wyrastania do zamknietego piekarnika z wlaczonym tylko swiatelkiem w misce pod sciereczka. Bedzie stala temperatura ok. 20 stopni i nie bedzie przeciagow. Wyrosnie super! Pozdrawiam!
Ja mogę polecić Ci ten przepis. Nie ma pracy - miesza się łyżką i na drugi dzień trzy razy przegniata ręką - tylko cierpliwość. Można go robić w dowolnej kombinacji mąk, z ziarenkami, otrębami - na co przyjdzie ochota.
Konsystencja nie ma znaczenia - może być ciasto jak zupa krem - wylewane do garnka (tak jest często w przypadku chleba z mąki pszennej zwykłej), a może być tak gęste - że wyłożone na blaszkę do pieczeniasamodzielnie utrzymałoby kształt (to często w przypadku używania mąki żytneij razowej oraz otrębów, które są ekstra). Wychodzi zawsze..
Witajcie
Chciałabym upiec po raz pierwszy sama chleb w domu. Proszę o porady i przepisy z jakich korzystacie, jaki chleb wybrać na początek, żeby miał duże szanse powodzenia ?:). Przepisów na WŻ jest bardzo duzo ale wolałabym skorzystać z takich sprawdzonych i na początek może niezbyt skomplikowanych.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i życzę miłego dnia !
Ten jest pyszny i zawsze się udaje http://wielkiezarcie.com/recipe1135.html
Proponuję ten http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html , i podsyłam link do podobnego tematu http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=399621&post=399644
ja również zaczęłam od chleba bachusa bardzo mi smakował i tak się rozochociłam że zaczęłam piec chleby na zakwasie i jestem z nich bardzo dumna proponuje stronke mirabbelki i kotlet.tv
Witaj,właśnie również upiekłam swój pierwszy domowy chleb z przepisu Ewy Wachowicz na jej stronie to chleb z płatkami owsianymi.Przepis bardzo łatwy zrobiłam z połowy składników i wyszedł pych jedna uwaga piekłam troszkę dłużej,w przepisie jest 1 godz. ja piekłam o 10 minut dłużej.Wszystkim smakowało.
Też chciała bym upiec cos drożdżowego ale poczekam aż będzie cieplej. Taki mróz, że w kuchni mam stanowczo za zimno i mógłby być problem z wyrośnięciu.
As jeśli masz w miarę dobry piekarnik to wystarczy że włączysz żarówkę i minimalne grzanie. Każde ciasto drożdżowe traktuję w ten sposób i dotąd się nie zawiodłam. Ten pomysł podsunęła mi Bogdzia i naprawdę się sprawdza.
Nie musisz czekac az bedzie cieplej, wsadz ciasto do wyrastania do zamknietego piekarnika z wlaczonym tylko swiatelkiem w misce pod sciereczka. Bedzie stala temperatura ok. 20 stopni i nie bedzie przeciagow. Wyrosnie super! Pozdrawiam!
Może spróbuj tego chleba. Ponieważ mam problem z barkiem wyrabiam go na stolnicy, jest dużo łatwiej.
http://wielkiezarcie.com/recipe68298.html
http://wielkiezarcie.com/recipe24429.html polecam :) jak na początek oczywiście...
Dziękuję Wam za porady. Jutro jadę kupić potrzebne składniki i będzie się działo :) Dam znać jak mój pierwszy wypiek chleba:)
Pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/recipe28177.html, polecam ten, nie ma bata żeby nie wyszedł
Ja mogę polecić Ci ten przepis. Nie ma pracy - miesza się łyżką i na drugi dzień trzy razy przegniata ręką - tylko cierpliwość. Można go robić w dowolnej kombinacji mąk, z ziarenkami, otrębami - na co przyjdzie ochota.
Konsystencja nie ma znaczenia - może być ciasto jak zupa krem - wylewane do garnka (tak jest często w przypadku chleba z mąki pszennej zwykłej), a może być tak gęste - że wyłożone na blaszkę do pieczeniasamodzielnie utrzymałoby kształt (to często w przypadku używania mąki żytneij razowej oraz otrębów, które są ekstra). Wychodzi zawsze..
Trzeba mieć tylko naczynie z przykryciem
http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html
Dziś piekłam kolejny chleb...z wyglądu napuchnięta pizza......hmmmm...chyba więcej nie będę próbować :) zobaczymy jak w smaku..ale to jutro:)