Forum

Kuchenne porady

Nauczcie mnie piec chleb.plissss

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-10 06:55:16

    Chcę piec sama chleb,poradźcie,który przepis wypróbować najpierw??? Kiedyś próbowałam,ale chleb wyszedł mi niesmaczny,za mało słony i gliniasty.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-02-10 07:09:29

    Ten jest prosty i zawsze wychodzi

    http://wielkiezarcie.com/recipe1135.html

  • Autor: iwett Data: 2012-02-10 09:05:39

    Ja też na początku miałam problem z wypiekami drożdżowymi, wszystkie moje pizze to były zakalce/już wstyd było teściową zaprosić:)/. No ale przede wszystkim cierpliwość i czas zrobi swoje.

    W ciastach drożdżowych chodzi jedynie o umiejętne podejście do produktów.

    Mleko lub woda muszą być letnie. Mąkę pszenną trzeba przesiać. Masło /jeśli używasz/ roztopić-musi być letnie.Miska też powinna być ogrzana-najlepiej ją podgrzać trochę na palniku.

    Zaczyn z drożdży musi rosnąć w ciepłym miejscy nie dłużej niż 10 min -gdy zobaczysz że podrósł to od razu dodajesz do mąki. Potem wszystkie dodatki /sól, zioła wodę-mleko i na końcu masło-lub olej/.

    Jeśli chodzi o wodę-mleko to przeważnie daje się ok.0,5 l na 1 kg mąki. Ale tutaj to dokładnie nie wiem,bo ja robię na oko i często mieszam mąki i daję dużo ziaren. Bynajmniej lepiej wlać więcej wody i dosypywać mąki niż na odwrót. Potem następuje dłuuuuugie cierpliwe wyrabianie ciasta aż przestanie się kleić do rak. Gliniasty chleb Ci wyszedł bo podejrzewam dałaś za dużo mąki.

    Ciasto powinno być lużne,lśniące i dosyć długo ale szybko wyrabiane - po pewnym czasie sama to wyczujesz.

    Potem odstawiasz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Ja po pół godzinie przebijam je nożem.

    Potem na blat i znów krótkie wyrabianie ,można jeszcze nim potłuc o blat aby było więcej pęcherzyków.

    Przekładasz do formy naoliwionej i podypanej mąką i znowu trochę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie grzeję piekarnik.

    Gdzieś czytałam,że chleb z mąki pszennej powinien być ścisły i uformowany,natomiast z żytniej bardziej luźny i pieczony w formach.

    Ja piekę chleb w termoobiegu a na końcu daję góra-dół aby się przyrumienił. Po upieczeniu na kratkę do ostygnięcia.

    Acha i nie dawaj nigdy za dużo drożdży bo chleb będzie śmierdział. Myślę ,że na 1kg mąki 4-5 dag wystarczy.

    To tyle z mojego doświadzenia ale pewnie na WŻ każda z gospodyń ma inny pomysł na chleb.

    Przede wszystkim nie poddawaj się a będziesz piekła najlepszy chleb na świecie.

    D.Sa jeszcze maszyny do wypieku chleba ale na ten temat nic nie wiem.

    Powodzenia!

     

  • Autor: cerekm Data: 2012-02-10 09:11:42

    http://wielkiezarcie.com/recipe26180.html

    tylko ten!! krysi64 ;-)))))

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-10 11:00:48

    jeden już upiekłam,z otrębami i ziarnem-wyszedł zakalec. Nie poddaję się

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-02-10 15:21:21

    POlecam przepis bahusa dzis upiekłam swój pierwszy chlebek własnie z jego przepisu i poleca goraco bo chleb jest bardzo dobry.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-02-10 15:27:58

    Ja polecę Ci przepis ekkore. Napisała ona tez sporo artykułów na temat pieczenia chleba

    http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html

  • Autor: a. Data: 2012-02-10 18:14:57

    Też polecam ten chleb, piekę go już jakiś czas, bo w takich tradycyjnych drożdżowych strasznie mi smak tych drożdży przeszkasza. W tym chlebie robię sobie tylko taką modyfikację, że nie czekam aż tak długo jak w przepisie tylko jak chleb wyrośnie to go przerabiam i po ponownym wyrośnięciu piekę. Zazwyczaj jest to 8-10h. Jest wyedy mniej kwaśny/winny.

  • Autor: olga66 Data: 2012-02-10 19:06:49

    Ja polecam ten przepis .Chleb naprawdę pyszny i szybko się robi http://wielkiezarcie.com/recipe17005.html

  • Autor: Monika09 Data: 2012-02-10 19:13:10

    Ja polecam Ci chlebek z mojego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe75950.html

    Jest naprawdę dobry. I zawsze się udaje. I nie przerażaj się długością przygotowania - zaczyn robimy wieczorem, odstawiamy, żeby sobie przez noc urósł i rano możemy już zaczynać robić chlebek.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-15 08:28:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe75950.html

  • Autor: agulinia Data: 2012-02-10 20:35:47

    Natchnęłaś mnie, zamierzam uczyć się z Tobą!

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-15 08:10:22

    Po trzech zakalcach walki ciąg dalszy,kolejny bochenek czeka na upieczenie,nie poddaję się.

  • Autor: mgronik Data: 2012-02-15 10:16:57

    Również chciałabym się nauczyć piec chleb. Jak do tej pory żaden mi się nie udał.

    Zależało mi na chlebie pełnoziarnistym i wczoraj upiekłam z tego przepisu:

    http://wielkiezarcie.com/recipe67229.html

    I udał się:) Piekłam krócej niż w przepisie - około 60 min., wstawiałam do gorącego piekarnika. Jest pyszny, więc na pewno będę go piekła często.

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-15 12:53:17

    Kolejny chleb nie do jedzenia mi wyszedł,buuu!!! Ale prawie,prawie- boki się nie dopiekły  i w środku dziura. Nie poddaję się.

  • Autor: monia7301 Data: 2012-02-15 19:00:51

    Ten mi zawsze wychodzi http://wielkiezarcie.com/recipe1135.html

    ostatnio zrobiłam z tego przepisu i wyszedł super http://wielkiezarcie.com/recipe76446.html

    Wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika :)

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-25 10:39:51

    Znowu mi się nie udało, nie wiem, który to już bochenek do wyrzucenia. Ale nie poddaję się, jeszcze dziś upiekę następny.

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-25 10:42:13

    Może to wina mąki, piekę z 450 ??? Jak myślicie???

  • Autor: a. Data: 2012-02-25 14:11:10

    To nie jest dobra mąka do chleba, kup 650 i z takiej spróbuj. 450 to bardzo silna mąka, ewentualnie na bułki. Ja kiedy kupowałam mąkę w sklepie, piekłam chleb z mąki babuni 650 z biedronki, tej żółtej. Teraz kupuję u młynarza, lepsza i tańsza a i razowa dostanę i grahamkę i otręby prawie za darmo.

    Mój pierwszy udany chleb drożdżowy był z tego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/1662-szybki-chlebek-dla-pracowitych-inaczej

    Po pewnym czasie przestał mi on smakować, bo dość wyraźnie czuć w nim drożdże, a tego nie lubię i dość mocno się kruszył.

    Kolejny etap w pieczeniu chleba w moim przypadku to chleb najprostszy wg ekkore http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html Jedyne co w nim zmieniam, to krócej go trzymam przed odgazowaniem. Około 10h, jak widzę, że ładnie wyrósł to odgazowuję nawet wcześniej. Trzymany zgodnie z przepisem jst dla mnie zbyt kwaśny/winny. Na tym chlebie na razie się zatrzymałam, dodaję do niego ziarna i mieszam różne mąki. Zawsze robię z drożdży świeżych, kupuję w biedronce.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-26 13:27:24

    Dziękuję za rady, wszystkie oczywiście skrzętnie zastosuję. Dziś upiekę,zgodnie z Twoją wskazówką, bułki. Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-26 15:11:02

    Na początek proponuję spróbować z mąki typ720 lub gotowych mieszanek.

  • Autor: bahus Data: 2012-03-15 21:30:09

    Przepis według którego piekłaś jest moim przepisem wypróbowanym przez tysiące użytkowników z róznych portali (gdzie go umieściłem) Ten chleb musi się udać. Zrób jeszcze raz , nie dodawaj sera. Wkładaj wyrośnięty do już nagrzanego piekarnika. Mąka w zasadzie obojętna ale zalecana 650. Musi się udać...Nie ma `innej opcji...;)

  • Autor: ABCKuchni_pl Data: 2012-03-02 20:22:36

    Na początek proponuję gotowe ciasto. Można kupi taą mieszaknę w skeplach. Potem można powoli próbowac swoich sił;) Powodzenia :)

  • Autor: Chrystiana Data: 2012-03-15 22:15:05

    Na poczatek proponuje prosty chleb orkiszowy tylko z mąki orkiszowej na suchych drożdżach.

    Zawsze wychodzi, ale przepis mam z innego forum

  • Autor: bietka Data: 2012-03-21 18:32:34

    Zeby Ci pomóc podaj przepis i dokładnie co i jak robisz i co Ci wyszło

    Piekę chleby tylko na zakwasie ale zaczynałam od rozdzowych pieczonych w keksówce.Teraz mam kolejną maszynę do chleba.Nie kupuję chleba od lat.Na cic cin są całe tematy temu poswięcone.

  • Autor: e_ra Data: 2012-11-26 15:30:21

    Polecam. Sama dość często korzystam właśnie z tego przepisu.

    Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu