Forum

Gawędy o jedzeniu

Kopytka, leniwe pierogi ......... jaka różnica???

• Autor: malina_a Data: 2012-02-17 09:29:15

Hej

Czym właściwie się różnią kopytka od leniwych pierogów ???

hmm

zjadłabym kopytka takie puszyste, mięciutkie rozpływajace się w ustach...ale nietsety raz zrobiłam i były twarde i niedobre.... to może zrobić leniwe pierogi ? proszę o sprawdzone i wypróbowane przepisy na rozpływające się w ustach kopytka albo leniwe pierogi ....mmmmmm

Doradźcie coś kochane kuchareczki :)

• Autor: myszamycha Data: 2012-02-17 09:33:12

pierogi leniwe są robione z mąki pszennej,jajek i sera,kopytka z ziemniaków,jajek i mąki pszennej..

• Autor: Kluko Data: 2012-02-17 16:34:47

Ja do leniwych też dodaje ziemniaków ugotowanych... Ae niewiele, głównym składniekiem jest oczywiście ser biały :)

• Autor: Paola_r Data: 2012-02-17 17:22:43

Będę wdzięczna za rozwinięcie tematu ;) bo długo szukałam przepisu na przysmak z dzieciństwa, który babcia nazywała kopytkami. Tyle, że większość przepisów to... Albo kopytka z samych ziemniaków, typowe leniwe albo kluski śląskie po prostu.

Pamiętam babciną stolnicę, na której był i ser biały, i ugotowane ziemniaki (jajka i mąka oczywiście też). Najbardziej utkwił mi w pamięci smak tych kopytek. Do tej pory nie udało mi się "złapać" właściwej proporcji sera do ziemniaków. Babci już, niestety, nie mogę o to zapytać. Ale myślę, że daloby się przywołać ten smak. Pomożesz?

• Autor: Kluko Data: 2012-02-18 22:59:21

No cóż, mogę Ci podać przepis na leniwe pierogi, które moja mama robi (mi nie chcą wyjść takie same... ;)). 3 kostki twarogu, 3-4 ugotowane ziemniaki -wszystko zmielone + 1 jajo surowe i minimum 1-1,5 szkalnki mąki (ciasto musi być dość zwarte, ale nie może być zbyt twarde... tu trzeba nabrać wprawy, bo wszytsko zależy od twarogu itp...). Uformować wałek z ciasta i kroić na 2 cm kawałki. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty.

• Autor: Paola_r Data: 2012-02-22 01:44:09

Nie wiem, czy mnie wyjdzie, ale chcę spróbować, bo to smak dzieciństwa :) Robione głównie na słodko (posypywane cukrem pudrem i cynamonem), choć nie tylko. A w środku najważniejsze były zawsze: ziemniaki i twaróg.

I tego mi brakuje w większości przepisów. Dobrych i bardzo dobrych przepisów na ...

Ale nie znalazłam tych babcinych kopytków, leniwców ;) , których szukam.

Kostki twarogowe Twoja Mama bierze takie po 200 czy 250, 270  g? Lepszy ser półtłusty, czy tłusty? Ziemniaki bez mundurków ? (babcia używała tych, które zostały z obiadu, jeśli dobrze pamiętam,  nie tłuczonych, a mielonych potem w maszynce), Ziemniaki raczej większe, niż średnie? (o mące to pamiętam, bo babcia "zabierała" ją z boku stolnicy, zabierała i w końcu stwierdzała pod ręką, że dość.)

Z góry dziękuję za cierpliwość w wyjaśnieniach. P.

• Autor: promyczek71 Data: 2012-02-17 09:37:48

Hej Czym właściwie się różnią kopytka od leniwych
    pierogów ???

moim zdaniem to ta różnica polega na tym, że kopytka wykomujemy z ziemniaków a leniwe przy użuciu sera :) Chyba na tym to polega ...

W swoich zbiorach mam przepis na leniwe, chyba troche inny niż wszystkie bo z użyciem innego rodzaju mąki niz pszenna.

http://wielkiezarcie.com/recipe71779.html

Polecam, mnie zawsze smakują :)

• Autor: jolka60 Data: 2012-02-17 09:38:08

"Myszka" bardzo dobrze opisała różnicę między kopytkami a "leniwymi".Dodam tylko,że może dodałaś do ziemniaków za dużo mąki lub jajek i dlatego były za twarde.

• Autor: malina_a Data: 2012-02-17 09:40:17

ano tak....:) jednak jest zasadnicza różnica - SER :)

• Autor: agulinia Data: 2012-02-19 09:57:56

Jadłam kopytka z samych ziemniaków i te z ziemniakami i serem, zdecydowanie polecam te drugie, bo są

bardziej delikatne.

Natomiast jak nie mam sera to robię te http://wielkiezarcie.com/recipe61538.html bardzo smaczne!

• Autor: myszamycha Data: 2012-02-17 09:44:17

http://wielkiezarcie.com/recipe23972.html dobry przepis na leniwe.. tylko to jest tak że możesz mieć dobry przepis na leniwe albo kopytka ale z dodawaniem mąki to już musisz mieć trochę wyczucia..bo dużo zależy od mąki i od ziemniaków jeśli robisz kopytka. Ja kopytka robię w ten sposób,chyba najpewniejszy:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę albo praskę .W misce, w której przygotowujemy ciasto wyrównać powierzchnię zmielonych ziemniaków, podzielić na cztery części. Jedną cześć wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę – powinna wypełnić miejsce po wyciągniętych ziemniakach.. Dołożyć wyciągnięte ziemniaki, jajka i posolić. Szybko zagnieść ciasto . Jeśli jest bardzo lepiące to podsypać niewielką ilością mąki.
    Uformować wałki i pokroić na skośne kopytka.
    W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucić kopytka na wrzątek, od wypłynięcia na górę gotować 3-4 minuty, żeby się w środku ugotowały ale nie rozlazły.

Dopisano 12-02-17 9:57:00:

I na kilogram ziemniaków jedno duże jajko.

• Autor: Martynka_cytrynka87 Data: 2012-03-11 19:09:04

Też stosuje taki przepis. :)

• Autor: aggusia35 Data: 2012-02-19 09:37:16

Napisz nam jak robiłaś swoje kopytka na pewno poradzimy aby następnym razem były lepsze :):)

Dodawałaś mąki ziemniaczanej ?

• Autor: kate5134 Data: 2012-02-24 13:52:31

ja przeważnie robię leniwe "na oko" i zawsze wychodzą. Ziemniaki zmielone + ser zmielony ( przeważnie biorę pół kilo sera).Moja proporcja : ile zmielonego sera tyle ziemniaków (po przepuszczeniu sera przez praskę , daję taką samą kupkę zmielonych ziemniaków) i wiadomo 1 jajo, szczypta soli i mąka pszenna- ile przyjmie ciasto. Ciasto musi być zwarte, ale niezbyt twarde. Foemuję wałeczki, kroję ukośnie w prostokąty. Tępą stroną noża robię kratkę i gotowe. Osolona woda, wrzucam leniwe, gotuję ok.10 min. od wypłynięcia i rozkładam na talerze. Na to posypuję cukrem, polewam bułką tarta przesmażoną na masełku i posypuję cynamonem. Pyszne! Robiłam w środę.

• Autor: Laugasel Data: 2012-02-24 16:52:20

Ja mam do zużycia makę kukurydzianą i ona doskonale  doskonale się nadaje do kopytek i pierogów leniwych, a najlepiej do pyz z mięsem.

• Autor: malina_a Data: 2012-02-24 16:54:21

Ja mam do zużycia makę kukurydzianą i ona doskonale  doskonale
    się nadaje do kopytek i pierogów leniwych, a najlepiej do pyz z
    mięsem.

Ja nigdy nie miałam w domu mąki kukurydzianej...hmmmmm...a do czego się ją używa ? I gdzie sie kupuje ? Bo u mnie w markecie nie ma....

• Autor: Laugasel Data: 2012-02-24 17:37:01

Ja kupiłam na allegro. A używam także do robienia kisieli i budyni.

Przejdź do pełnej wersji serwisu