Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok z czarnejporzeczki (przetwory własne). o BAHUSIE,mój ślubny to chyba by się ożenił z Tobą jak byś go tym gulaszem poczęstował...on go uwielbia a ja nie uniem go zrobić...
Wbrew pozorom bardzo proste danie choć dość pracochłonne. Wkrótce dodam przepis. Napiszę go tak abyś mogła krok po kroku wykonać i uda się na 100 %. Będziesz miała u męża plusy...;)
Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok zczarnejporzeczki (przetwory własne). o BAHUSIE,mój ślubny to chybaby się ożenił z Tobą jak byś go tym gulaszem poczęstował...on gouwielbia a ja nie uniem go zrobić... Wbrew pozorom bardzo proste danie choć dość pracochłonne. Wkrótce dodam przepis. Napiszę go tak abyś mogła krok po kroku wykonać i uda się na 100 %. Będziesz miała u męża plusy...;)
Przypomniałeś mi o bardzo dobrym obiedzie. Rano wcześniej wstanę i pójdę kupić nereczki. Na obiad dzisiaj były łazanki z kiszonej kapusty i sok wieloowocowy. Pozdrawiam.;)
a ja nie wiem co jutro zrobię na obiad. Oczami to bym wszystko jadła a potem dwa trzy kesy i zołądek sie kurczy a w ustach piecze. Może zalewajki sobie zrobie
zrób sobie to co bardzo lubisz. Dbaj o siebie i rozpieszczaj na ile to możliwe. może zjesz trochę, ale z przyjemnością. Jeśli to ma być zalewajka, to czemu nie :)
Jakos dzisiaj wrocil mi apetyt. Zjadlam 2 bulki maslane na sniadanie. Tearz dostalam od sąsiadki leczo i chyba zaraz go odgrzeje bo mi az slinka leci. I żoladek pzrestal sie kurczyc :)
U nas dzisiaj ogórkowa z ziemniakami, ziemniaczki pieczone, flet z kurczaka w cieście francuskim(z pieczarkami, serem, oregano), surówka z pekinki z ogórkiem, pomidorem i papryką, oraz kompocik z gruszek do popicia:)
A na jutro powtórka z ogórkowej, a na drugie jeszcze nie mam pomysłu...
A ja wlasnie z okazji dzisiejszego swieta zrobilam swoj uubiony obiad :))) czyli lane kluski na rosole, na drugie kluski slaskie, karczek z sosem ciemnym mniam mniam :)))
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie dla dzieci kluski ziemniaczane z maselkiem i cukrem a dla meza placki ziemniaczne z sosem pieczarkowym, ja pewnie zjem wszystkiego po trochu :)))
mnie dzis krokieciki ziemniaczano- warzywne ( z powodu nieco zachwianych proporcji- wyszly raczej warzywno ziemniaczane;)) + micha sałaty z natka i jogurtem
Hamburgery w wersji mini oraz kanapeczki z salatka z tunczyka z dodatkiem suszonych pomidorow oraz pesto ......mmmm pychota. dla mnie byla salata z resztakami tunczyka,pomidorow koktajlowych,ogorka oraz mnostwo kielkow
Dzisiaj szybki obiadek, mięsko podsmażone z cebulką i domową przyprawą gyros (przyprawa wg Wkn), ziemniak w mundurku i mój sosik twarogowy typu tzatziki. Prawie domowy fast food
Dziś na obiadek łazanki , a tak swoją drogą , może mi ktoś powie - w jakim dziale znajdę na nie przepisy - nie mogłam znaleźć ? Same przepisy są , ale w jakim dziale ( gdyby ktoś chciał szukać po działach ) ?
Dopisano 12-03-15 14:07:13:
( Dodam , że chodzi mmi o łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą ) ... w jakim dziale ...
Dziś na obiadek łazanki , a tak swoją drogą , może mi ktoś powie - w jakim dziale znajdę na nie przepisy - nie mogłam znaleźć ? Same przepisy są , ale w jakim dziale ( gdyby ktoś chciał szukać po działach ) ?Dopisano 12-03-15 14:07:13: ( Dodam , że chodzi mmi o łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą ) ... w jakim dziale ...
Ja bym szukała w dziale "makarony w roli głównej", i ew. w kuchni polskiej :)
Pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem. Dla mięsożerców - bigos (przepyszny!). Na deser muffiny z gorzką czekoladą. Z tego wszystkiego jadłam tylko zupę..:(
Dzisiaj była zupa brokułowa, karkówka pieczona w plastrach, marchewka zasmażana z cebulką i tymiankiem, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki...sok z czarnej porzeczki. (ja piwo)
Dzisiaj była zupa brokułowa, karkówka pieczona w plastrach, marchewka zasmażana z cebulką i tymiankiem, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki...sok z czarnej porzeczki. (ja piwo)
probowalam znalezc ta karkowke i inne ww.w Twoich przepisach, bezskutecznie..
Wczoraj i dzisiaj rosoł z makaronem, na drugie kotlet schabowy z pieczarkami i zóltym serem, ziemniaki, marchewka w sosie czosnkowym i kapusta duszona.
No dobra, to nadrabiam, proszę Państwa, bo się opuściłam w dodawaniu fotek do mojego ulubionego wątku prowadzonego przez jednego z WuŻetowych weteranów ;P
Dziś obiad taniocha :) czyli racuchy z jabłkami i rodzynkami:
Wczoraj krupnik kalafiorowy:
Przedwczoraj gulasz z łopatki z rozmarynem i szczypiorkiem
Jeszcze wcześniej kapuśniak na żeberkach:
Uff, ale się tego nazbierało :) Jutro jeszcze nie wiadomo co :/
O ludu chiński, MR takie cudeńka zapodałaś, a ja bez obiadku dzisiaj. Ślinotoku dostałam aż żołądek fiknął. Te kluseczki wyglądają tak apetycznie i realistycznie , że mam ochotę dziabnąć widelcem w monitor. Zdradzisz jek je robisz??
Zupa krem z brokułów z grzankami,na drugie paluszki rybne z ziemniaczkami i surówką a sobie usmażyłam talerz racuchów z bananami i własnie się objadłam jak mops;)))
Zupa brokułowa z grzankami od wczoraj,piers z kurczaka zapiiekana z marchewką dla mnie i corci z kaszą jaglaną a dla męża obowiązkowo z ziemniakami.Do tego mizeria.
Te sztućce to nie prezent ślubny choć z prezentem powiązany. Jako prezent ślubny dostaliśmy od bogatego wujka zestaw sztućców srebrnych. Ponieważ szkoda było używać ich na codzień, kupiliśmy właśnie te, które służą nam do dziś.
Nasze też używamy do dziś i wyglądają bardzo dobrze chociaż teraz myje je w zmywarce.
Przedtem przeczytałam grilowane frytki i się zastanawiałam jak można je zrobić, lecz uznałam, że dla takiego kucharza wybitnego jak Ty to nic trudnego. Teraz przeczytałam drugi raz i pierś była grilowana.
W sobote były ziemniaki , mielone i surówka wiosenna.
Wczoraj na obiad rosół z makaronem,ziemniaki, filet smazony z mintaja , po kawałeczku piersi z kurczaka,sałata ze śmietaną i szczypiorem , surówka z kiszonej kapusty.
s
Dopisano 12-03-26 18:35:45:
Dzisiaj na obiad pomidorowa z wczorajszego rosołu z kluskami lub ryżem, na drugie kaszanka na gorąco z patelni z musztardą i chleb, do picia sok jabłkowy i herbata z cytryną.
Dzisiaj u mnie tak trochę niedzielnie bo rosól z makaronem a na drugie udko panierowane z ziemniaczkami pieczonymi w ziolach i sałatka z marchwi i jabłka;)
Ziemniaczki, klops z mięsa mielonego i surówka z ... resztek (1/2 kap. pekińskiej, 1/2 marchewki, 2 kiszone ogórki i sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego)
U mnie dzisiaj o ile wyjdzie bo na razie ciasto rosnie żurek z jajkiem w miseczkach chlebowych,na drugie ziemniaczki z paluszkami rybnymi z surowka z kiszonej kapusty.
zupa pieczarkowa, ziemniaki/ frytki, kotlet mielony i surówka z kiszonej kapusty. jest jeszcze taka potrawa bez nazwy ( smażone/ duszone : cukinia , drób, pieczarki, pomidory - pych )
U nas dzisiaj w piccernia. Robiłam w ubiegłym tygodniu gołąbki. Skusiłam sie na przepis na...z Winiar i mam straszny niesmak. Tyle sie narobiłam a wynikiem był cały garnek ciapy..Nie wiem co zrobiłam źle, wszystko zgodnie z przepisem. Dobre mięsko, tyle pracy...ale bylam i jestem zla!!
Święta coraz bliżej, więc i ochota na potrawy wielkanocne coraz większa. A że czasu nie za wiele, więc obiad musiał być szybkościowy - kiełbasa biała pieczona podana do wyboru z ziemniakami lub po prostu z grzankami i surówką z kapusty pekińskiej :)
Nie polskie tylko greckie, z Grecji:) bardzo dobre, warto było dac 1 zł za/kg, jeszcze skwareczki i świeży koperek nadały im smaku, tylko długo się gotowały.
Wyjaśniam ; kluchy na pyrach z gzikiem + kapusta kiszona z marchewką ... Babcia zawsze ziemniaki tarkując podśpiewywała .... '' Cimci - rymci .... '' kto zna niech dalej zanuci .. ::))))
A wracając do tematu pożeralnego, "zdanżłaś" w ostatniej chwili, bo chciałam wyjaśniać w Twoim imieniu, że rodzaj kopytek okraszony boczkiem, twarogiem w towarzystwie zakwaszanej kapuchy z tartą marchewką. I dobrze, że "zdanżłaś", bo nie zgadłabym, że to kluchy na pyrach z gzikiem
Megi, ja dzisiaj też wspomnienie z dzieciństwa, zupka-sos z płucek, słodko-kwaśna. Tak bardzo tęsknie za tą potrawą mojej mamy, że dzisiaj postanowiłam powiedzieć dosyć! wszystkim, małym i dużym, tęsknotom, ale....jem tą zupkę i jem i już wiem, że to nie to samo. Niby smak i owszem, ale brak hmmmm...tej szczypty uczuć chyba i tego okraszenia uśmiechem.... Głód zaspokojony, ale tęsknota przyklejona zostaje. Tylko mama będzie to jedzonko dla mnie przyrządzać a ja rezygnuje z walki z tęsknotami!!
U nas wołowina w sosie chrzanowym z ziemniakami i sałatą - z sosem chrzanowym, bo przed Wielkanocą jakoś tak ciągnie do chrzanowych klimatów :) Dziś mama pytała o świąteczne menu: "A będzie u Ciebie biała kiełbasa?" "Będzie" "A będzie barszcz chrzanowy?" "Będzie" "A sałatka warzywna?" "Będzie!" "A baba i nie będzie mazurka?" "Baba będzie, a mazurka nie musisz jeść :))"
U mnie wczorajsza ogorkowa z ryzem lub ziemniakami do wyboru a na drugie domowe pierogi z kapusta i miesem, myslalam ze dzisiaj uda sie zrobic zdjecie lecz niestety za szybko znikaja :)))
Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok z czarnej porzeczki (przetwory własne).
a ja zalewajka z kiełbaską i jajkiem,na drugie...nie mam pomysłu na razie...
Dopisano 12-03-07 13:44:01:
wymyśliłam...naleśniki biszkortowe wg Wkn,z jabłkami,pycha..Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując ♦ Edycja
Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok z czarnej
o BAHUSIE,mój ślubny to chyba by się ożenił z Tobą jak byś go tym gulaszem poczęstował...on go uwielbia a ja nie uniem go zrobić...porzeczki (przetwory własne).
Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok z
Wbrew pozorom bardzo proste danie choć dość pracochłonne. Wkrótce dodam przepis. Napiszę go tak abyś mogła krok po kroku wykonać i uda się na 100 %. Będziesz miała u męża plusy...;)czarnejporzeczki (przetwory własne). o BAHUSIE,mój ślubny to chyba
by się ożenił z Tobą jak byś go tym gulaszem poczęstował...on go
uwielbia a ja nie uniem go zrobić...
Cynaderki (gulasz z nerek wieprzowych) ziemniaki, do popicia; sok
czekam z niecierpliwpścią......zczarnejporzeczki (przetwory własne). o BAHUSIE,mój ślubny to chybaby
się ożenił z Tobą jak byś go tym gulaszem poczęstował...on gouwielbia a
ja nie uniem go zrobić... Wbrew pozorom bardzo proste danie choć dość
pracochłonne. Wkrótce dodam przepis. Napiszę go tak abyś mogła krok
po kroku wykonać i uda się na 100 %. Będziesz miała u męża plusy...;)
Ja tez czekam na ten przepis z niecierpliwością
u mnie ogórkowa z ryżem i na drugie bigoś z cukinii....pozdrawiam ;-)
Wczorajsza ogórkowa z ryzem, na drugie schabowe duszone z cebulka, biała kapusta i ziemniaki, do picia sok z jablek.
Przypomniałeś mi o bardzo dobrym obiedzie. Rano wcześniej wstanę i pójdę kupić nereczki. Na obiad dzisiaj były łazanki z kiszonej kapusty i sok wieloowocowy. Pozdrawiam.;)
Mniamm, jakie pysznosci;))
U nas wczorajszy rosół, na drugie udka duszone w szybkowarze, i warzywa na parze, mąż oczywiscie dodatkowo pyrki;)
Barszczyk czerwony i ziemniaczki kraszone skwareczkami a dla tych co nie lubią to ryżowe pulpeciki, ziemniaczki i surówka.
u mnie dzis zupa meksykańska z pulpecikami z przepisu z mojego zbioru http://wielkiezarcie.com/recipe75312.html
u mnie dzis kolejny dzien z bigosem ktory urozmaiciłam nieco, dodając makaronu- powstało coś jakby łazanki;)
pozdrawiam
Dzisiaj roladki schabowe z kiszona kapustą, tłuczone ziemniaki z koprem i sałatka z pomidorów.
MR a można wiedzieć jak robisz ów farsz z kiszonej kapusty?? Wygląda bardzo smacznie.
Patrycjo, wstawiłam przepis:)
Dawno nie jadłam, muszę koniecznie zrobić :)Do tego kasza gryczana biała i ogórek kiszony, mniam.
U mnie bitki wieprzowe w białym sosie http://wielkiezarcie.com/recipe56118.html ziemniaki i ogórek kiszony...
a ja nie wiem co jutro zrobię na obiad. Oczami to bym wszystko jadła a potem dwa trzy kesy i zołądek sie kurczy a w ustach piecze. Może zalewajki sobie zrobie
zrób sobie to co bardzo lubisz. Dbaj o siebie i rozpieszczaj na ile to możliwe.
może zjesz trochę, ale z przyjemnością. Jeśli to ma być zalewajka, to czemu nie :)
Jakos dzisiaj wrocil mi apetyt. Zjadlam 2 bulki maslane na sniadanie. Tearz dostalam od sąsiadki leczo i chyba zaraz go odgrzeje bo mi az slinka leci. I żoladek pzrestal sie kurczyc :)
Baaardzo się cieszę :)
Musisz dbać o siebie mocno
Na wż i apetyt wróci i w ogóle wsio:)):)
U nas dzisiaj ogórkowa z ziemniakami, ziemniaczki pieczone, flet z kurczaka w cieście francuskim(z pieczarkami, serem, oregano), surówka z pekinki z ogórkiem, pomidorem i papryką, oraz kompocik z gruszek do popicia:)
A na jutro powtórka z ogórkowej, a na drugie jeszcze nie mam pomysłu...
Zupa porowo serowa .makaron z brokułem
jutro meksykańska !!!
A ja dziś nie mam nic.... i nie mam zamiaru nic robić, w końcu mam świeto. Kasy co prawda niewiele ale kupię coś gotowego po pracy w LIDL... i trudno
A ja wlasnie z okazji dzisiejszego swieta zrobilam swoj uubiony obiad :))) czyli lane kluski na rosole, na drugie kluski slaskie, karczek z sosem ciemnym mniam mniam :)))
Dzisiaj piersi z kurczaka z sałatą, dla mężą karczek duszony w rękawie, pyry i sałata.
Kotlety schabowe z ziemniakami i sałatką cygańską
u mnie fląderki na parze, ryż i micha sałatki pekińskiej z dodatkami no i piwo z okazji dnia kobiet;)
pozdrawiam
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie dla dzieci kluski ziemniaczane z maselkiem i cukrem a dla meza placki ziemniaczne z sosem pieczarkowym, ja pewnie zjem wszystkiego po trochu :)))
Smażona ryba z ziemniakami i podsmażaną cebulką oraz surówka z kwaśnej kapusty
Warzywa na patelni z ... resztką frytek ...(młody zostawił) haha ciekawe połączenie
Wątróbka drobiowa z ziemniakami i surówką z kwaśnej kapusty
mnie dzis krokieciki ziemniaczano- warzywne ( z powodu nieco zachwianych proporcji- wyszly raczej warzywno ziemniaczane;)) + micha sałaty z natka i jogurtem
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryzem lub makaronem do wyboru, na drugie nalesniki z nutella lub serkiem waniliowym tez do wyboru.
Dzisiaj roladki schabowe z kiszoną kapustą, wyśmienite, wg Mamy-Rózyczki.
Ja dziś poczyniłam gar bigosu.... mniam
a oto dowód
spojrzałam na date i prawie nie uwierzyłam ;)
Ja dziś poczyniłam gar bigosu.... mniam a oto dowód
To że bigos im starszy tym lepszy to prawda ale trzy i pół letni to już chyba drobha przesadaJa dziś poczyniłam gar bigosu.... mniam a oto dowód To że bigos im
Pewnie Renia ma źle ustawioną datę w aparaciestarszy tym lepszy to prawda ale trzy i pół letni to już chyba drobha
przesada
Nie kochani, datę mam dobrą, ale przyznaję że wstawiłam starą fotkę, którą już miałam zapisaną na dysku.
Wczorajszy bigos powędrował już do słoików na "lodówkowe zapasy", więc nie było w tym oszustwa, wykonałam go na pewno.
Ale przepraszam że wstawiłam starą fotkę (choć garnek wykorzystałam ten sam), dzięki za spostrzegawczość haha
Reniu nic się nie stało...sam też tak czasami robię. Ale nie byłbym sobą gdybym nie zażartował....
U nas dziś taki kurak, jak wszystko dobrze pójdzie + surówka z marchewki, jabłka i pora :)
Foto nie moje...
Dzisiaj rodzinny obiad- z okazji wczorajszych imienin Młodego-rosół,pierogi z mięsemi,pierogi z pieczarkami,kapusta z grochem,na deser tort.
Gulasz wieprzowy z ziemniakami i kapustą czerwoną
Makaronowa zapiekanka z łososiem
Ooo jakie tu pyszniości...:)
U nas dzisiaj rosół z makaronem oraz kurczak zapiekany z krakersami i do tego surówka z kapusty pekińskiej.
Tradycyjnie schabowego na szybciutko zrobiłam.... do tego surówka z marchewki i selera. :-))
Dzisiaj królowały wczorajsze roladki schbowe z kapustą wg przepisu Mamy Różyczki , ale i karkówka pieczona z cebulą amatorów znalazła.
Boczek zrolowany (rolada) z dodatkami....ostatnie zdjęcie to ostateczna wersja obiadowa
Bahus..... moze wpadłbys do mnie z ta rolada ;)
Bahus - zapraszam również do mnie z tą roladką... wyglada przepysznie... i na pewno tak smakowała
Hamburgery w wersji mini oraz kanapeczki z salatka z tunczyka z dodatkiem suszonych pomidorow oraz pesto ......mmmm pychota. dla mnie byla salata z resztakami tunczyka,pomidorow koktajlowych,ogorka oraz mnostwo kielkow
Wczoraj rosół z makaronem, na drugie piersi kurczaka, ziemniaki i duszona marchewka z selerem i pietruszka.
Dzisiaj to samo tylko zamiast marchewki beda korniszonki.
Curry z indykiem i pomidorami w mleku kokosowym, ryż lub ziemniaki do wyboru.
Krupnik z cukinia oraz pierogi hreczuszki na deser ciasto plesniak
Wczoraj bigos z chlebem, dziś zupa jarzynowa na skrzydełkach z kurczaka
Zupa ogórkowa
kopytka z sosem mięsnym i kapusta zasmażana
Zurek z jajkiem i ziemniakami a na drugie spagetti
Dzisiaj szybki obiadek, mięsko podsmażone z cebulką i domową przyprawą gyros (przyprawa wg Wkn), ziemniak w mundurku i mój sosik twarogowy typu tzatziki. Prawie domowy fast food
Jak dla mnie bomba - szczególnie, że przydał się mój przepis na domową przyprawę gyros - bardzo się cieszę :)
flądra na parze, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty
Bitki wieprzowe w sosie cebulowo-czosnkowym z pieczarkami, marchewka z groszkiem w sosie mlecznym, makaron lub ziemniaki do wyboru.
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami, na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe67503.html
Dziś na obiadek łazanki , a tak swoją drogą , może mi ktoś powie - w jakim dziale znajdę na nie przepisy - nie mogłam znaleźć ? Same przepisy są , ale w jakim dziale ( gdyby ktoś chciał szukać po działach ) ?
Dopisano 12-03-15 14:07:13:
( Dodam , że chodzi mmi o łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą ) ... w jakim dziale ...Dziś na obiadek łazanki , a tak swoją drogą , może mi ktoś powie
Ja bym szukała w dziale "makarony w roli głównej", i ew. w kuchni polskiej :)- w jakim dziale znajdę na nie przepisy - nie mogłam znaleźć ? Same
przepisy są , ale w jakim dziale ( gdyby ktoś chciał szukać po
działach ) ?Dopisano 12-03-15 14:07:13: ( Dodam , że chodzi mmi
o łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą )
... w jakim dziale ...
Ryba z surówką i ziemniaczkami - tradycja w post. :)
U mnie dzis też rybka tylko nie wiem jaka, syn ma kupić po szkole dorsza czarniaka lub mirunę, do tego ziemniaczki i surówka z pora
Renia, jest jeszcze na Marszałkowskiej sklep rybny...?
Renia, jest jeszcze na Marszałkowskiej sklep rybny...?
Oj nie... Marszałkowska to już prawie prehistoria... branże sklepów zmieniają się co kilka miesięcy a ulica prawie zamieraKapusniak, na drugie kaszanka z chlebem.
Ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią
Pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem. Dla mięsożerców - bigos (przepyszny!). Na deser muffiny z gorzką czekoladą. Z tego wszystkiego jadłam tylko zupę..:(
makaron ze szpinakiem i czosnkiem;)
knedle w/g mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe70466.html ale nie ze śliwkami a z truskawkami mrożonymi :)
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą.
Zupa jarzynowa z kasza perlowa oraz nalesniki z pieczarkami i szparagami
Gołąbki z młodej kapusty i ziemniaki z koperkiem.
Dziś gyros jak z knajpy z frytkami sosem czosnkowym i surówką (z moich zbiorów)
Krupnik na skrzydełkach, na drugie duszaki.
Fasolka po bretońsku
Wczoraj i dzisiaj królik w sosie koniakowo-śmietanowym , kluski i buraczki wg Bogdzi.
Wczoraj i dzisiaj królik w sosie koniakowo-śmietanowym , kluski i
buraczki wg Bogdzi.
Oj, oj, ojjjjjjjjjjjjjj, jak ja bym zjadła takiego królika...
U nas rosół, mąż z makaronem, ja z brokułem, na drugie, udka z rosołu, surówka, mąż dodatkowo pyrki:)
Makusiu to zapraszam, królika u mnie dostatek
Makusiu to zapraszam, królika u mnie dostatek
Wiesz Patrycjo...u mnie zawsze też było, ale teraz po remontach koło domku.....muszę poczekać na nowe, ale sobie nadrobimy jak już będą:))Makusiu, jak już króliczki będą "dojrzałe" polecam ten przepis, ale chętnie skorzystam z Twoich propozycji.
O rany...uwielbiam królika tak zrobionego
Pieczony królik w sosie śmietanowym z kluskami śląskimi i ćwikłą
Gotowane pulpety miesno- warzywne, do nich makaron i fasolka szparagowa z bułka tarta. A do tego czerwone wino
Kotlety wieprzowe duszone w porach, ziemniaki, papryka marynowana.
Dzisiaj lane kluski na rosole , kurczak w cieście farancuskim i surówka z pekinki z sosem ziołowym na bazie oliwy.
Kurczak z tego przepisu.http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html
surówa wygląda smakowicie :):)
Ten kurczak tez
Coś pysznego...uwielbiam mięsa w cieście francuskim...
Dzisiaj była zupa brokułowa, karkówka pieczona w plastrach, marchewka
probowalam znalezc ta karkowke i inne ww.w Twoich przepisach, bezskutecznie..zasmażana z cebulką i tymiankiem, surówka z kiszonej kapusty,
ziemniaki...sok z czarnej porzeczki. (ja piwo)
Schab z morelą i moja sałatka sportowa.
Wczoraj i dzisiaj rosoł z makaronem, na drugie kotlet schabowy z pieczarkami i zóltym serem, ziemniaki, marchewka w sosie czosnkowym i kapusta duszona.
Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
U nas wczoraj i dziś karczek pieczono-duszony (właśnie wstawiłam przepis)
Fotka tylko taka się uchowała
Wczoraj z ziemniakami i zieloną sałatą a dziś z kaszą gryczaną i surówką z białej rzodkwi z marchewką i zieloną cebulą.... mniam
No dobra, to nadrabiam, proszę Państwa, bo się opuściłam w dodawaniu fotek do mojego ulubionego wątku prowadzonego przez jednego z WuŻetowych weteranów ;P
Dziś obiad taniocha :) czyli racuchy z jabłkami i rodzynkami:
Wczoraj krupnik kalafiorowy:
Przedwczoraj gulasz z łopatki z rozmarynem i szczypiorkiem
Jeszcze wcześniej kapuśniak na żeberkach:
Uff, ale się tego nazbierało :) Jutro jeszcze nie wiadomo co :/
Dzisiaj zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie makaron z sosie serowo - pieczarkowym.
u mnie leniwie- czyli zupa na winie;) czyli na szyjce indyczej z ryzem i warzywami (jakie sie akurat nawiną pod nóz;:))
Dzisiaj będzie zupa pieczarkowa na niedzielnym rosole, a dla głodnych paszeciki z mięsem (zapas z zamrażalnika)
A u mnie dzis kurczaczek, ziemniaczki, i ogóreczki korniszone :) Własnie czuje zapach piekącego się kurczaczka :)
Ryż z sosem paprykowo-ziołowym z kawałkami kurczaka
Ryż z sosem paprykowo-ziołowym z kawałkami kurczaka
czy mozesz wrzucic przepis/link na ten sos ?
i ja podłączam się do prośby :)
Sos kupny ze słoika :)
Ale była w nim papryka w paski pokrojona z ziołami, głównie tymianek
sos szpinakowo jogurtowy z pełnoziarnistym makaronem
sos szpinakowo jogurtowy z pełnoziarnistym makaronem
brzmi smakowicie,przepis poprosze :)Dzisiaj u nas na obiad zupa pomidorowa z kluseczkami lub ryżem, na drugie kluski ryżowo-serowe z przesmażoną bułką tartą i masłem.
O ludu chiński, MR takie cudeńka zapodałaś, a ja bez obiadku dzisiaj. Ślinotoku dostałam aż żołądek fiknął. Te kluseczki wyglądają tak apetycznie i realistycznie , że mam ochotę dziabnąć widelcem w monitor. Zdradzisz jek je robisz??
Wstawiłam przepis:)
Dzisiaj u nas na obiad zupa pomidorowa z kluseczkami lub ryżem,
yummy...na drugie kluski ryżowo-serowe z przesmażoną bułką tartą i masłem.
Kielbaska z grila dla dzieciakow oraz ogromniaste befsztyki(steaks) wolowe marynowane przez 24h oraz ziemniaki z grila.Na deser lody
Zupa fasolowa z kluseczkami,na drugie schaboszczak z koscią,ziemniaczki,sałatka z pomidora,ogórka,cebulki.
Zupa ogorkowa z ziemniakami / ryzem, na drugie gołąbki inczej w sosie pomidorowym z chlebem.
Zupa jarzynowa
Zupa ogórkowa na rosole
Moja , wymyślona na potrzebę chwili sałatka i stek z halibuta(zniknął przed fotografowaniem)
U nas dzisiaj zupa fasolowa na wędzonym boczku i kiełbasie z chlebem.
Dziś zrobiłam po raz pierwszy i nie ostatni zupę gołąbkową z naszej stronki.... mało zostało na jutro... więc wszystkim smakowała mniam
Udka po kujawsku,pieczone ziemniaki i surówka z pekinki.
Żurek z kiełbaską i jajkiem,na drugie żeberka z cebulką,ziemniaczki i surówka z marchewki lub sałata ze słoika.
kasza jęczmienna z warzywami (warzywa suszone) przesmazone z pieczarkami i do tego maslanka do popicia :)
Resztka zupy gołąbkowej (mniam) a dla mnien pierogi z serem - ze sklepu :)
Placki ziemniaczano-marchewkowo-ziołowe ze śmietaną homogenizowaną.
Czy mogłabym prosic o przepis na kluski ryżowo-serowe? Z góry dziekuje
koktail bananowo - miodowo - owsiany :-))
jak się go robi ?
Dzisiaj szybko - krewetki na masełku i białym winie.
MNIAM!
u mnie resztka kaszy z warzywami i maślanka ;)
Zupa krem z brokułów z grzankami,na drugie paluszki rybne z ziemniaczkami i surówką a sobie usmażyłam talerz racuchów z bananami i własnie się objadłam jak mops;)))
Zalewajka
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kaszanka, ogorek kiszony i ziemniaki / chleb do wyboru.
Zupa kalafiorowa, makaron własnej roboty, z masłem cukrem i twarogiem. Sok (z kartonika)
Kurczak z grilla
Krokiety z mięsem w barszczu czerwonym
Krupmik na skrzydełkach i a na drugie kartacze - ze sklepu ;/
Zupa brokułowa z grzankami od wczoraj,piers z kurczaka zapiiekana z marchewką dla mnie i corci z kaszą jaglaną a dla męża obowiązkowo z ziemniakami.Do tego mizeria.
Zupka fasolowa i żeberka pieczono-duszone w miodzie i piwie z czerwoną cebulą
Zupka fasolowa i żeberka pieczono-duszone w miodzie i piwie z czerwoną
twoje obiadki zawsze wygladaja apetycznie. Jak robilas zeberka?cebulą
Kiki1101 obiecuję wstawić przepis tylko wykradnę odrobinę czasu, chyba że chcesz na pv (mniej pracy z redagowaniem hihi). Pozdrawiam.
Kiki1101 obiecuję wstawić przepis tylko wykradnę odrobinę czasu, chyba że
slij na priva bo nie moge sie doczekac ;) dziekichcesz na pv (mniej pracy z redagowaniem hihi). Pozdrawiam.
Rosół z makaronem, na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe77738.html , mix sałat z pomidorem i ziemniaki, do picia sok z jabłek.
Dziś kurczak na kiszonej kapuście z ziemniaczkami. Na deser truskawki :)
Gulasz wołowy z ziemniakami i buraczkami
Lane ciasto,udko pieczone z ziemniaczkami lub z kartofel salat,surówka z marchewki zasmazanej z sosem majonezowo-jogurtowo-czosnkowym,na deser arbuz;)
dziś było tak: zupa kminkowa, zrazy wołowe z szynką szwarcwaldzką, kasza gryczna, ogórki kiszone oraz jogurt naturalny.. i znikło..
Rosół z makaronem. Filet z kurczaka grillowany z frytkami, surówka z rukoli z kiełkami rzodkiewek w sosie balsamiczno miodowym. Sok z jabłek.
Wszystko pyszne, oprócz tej rukoli, u mnie nikt nie lubi:)
Moje sztućce Bahusku. Muszę iśćs prawdzić czy mam komplet Też prezent ślubny? Bo moi rodzice dostali taki komplet na ślub.
Te sztućce to nie prezent ślubny choć z prezentem powiązany. Jako prezent ślubny dostaliśmy od bogatego wujka zestaw sztućców srebrnych. Ponieważ szkoda było używać ich na codzień, kupiliśmy właśnie te, które służą nam do dziś.
Nasze też używamy do dziś i wyglądają bardzo dobrze chociaż teraz myje je w zmywarce.
Przedtem przeczytałam grilowane frytki i się zastanawiałam jak można je zrobić, lecz uznałam, że dla takiego kucharza wybitnego jak Ty to nic trudnego. Teraz przeczytałam drugi raz i pierś była grilowana.
W sobote były ziemniaki , mielone i surówka wiosenna.
Wczoraj na obiad rosół z makaronem,ziemniaki, filet smazony z mintaja , po kawałeczku piersi z kurczaka,sałata ze śmietaną i szczypiorem , surówka z kiszonej kapusty.
s
Dopisano 12-03-26 18:35:45:
Dzisiaj na obiad pomidorowa z wczorajszego rosołu z kluskami lub ryżem, na drugie kaszanka na gorąco z patelni z musztardą i chleb, do picia sok jabłkowy i herbata z cytryną.Krupnik
Grochówka:)
Dla mnie placuszki ala racuszki na jogurcie naturalnym,dla córci tez i lane ciasto a dla meża ziemniaki z wótróbką smazoną na cebulce i salatka.
Dzisiaj skromniutko, oj skromniutko po wczorajszej rozpuście. Pieczarki zapiekane z serem i szczypiorkiem z kiełkami
Lane kluski na wczorajszym rosole i budyn (tylko tyle zdazylam zrobic dzis :/
Placki ziemniaczane z gulaszem,nad surówką jeszcze myślę...
Zupa cebulowa z grzankami,kotleciki siekane z ziemniaczkami i mizeria.
Wątróbka z jabłkiem, śliwką, cebulką i majerankiem wg Halinki. Pycha!
Dziś moje szaszłyki warzywno-mięsne. Przepis na moim blogu.
mniam... sie uśliniłam do tych szaszłyków. U nas barszcz czerwony z fasolą i naleśniki z dżemem lub nutellą
Pomysł ściągnięty. Fajnie kolorowo...Świetny pomysł na imprezy.
I bardzo smacznie Bahusie ;)
Zurek z jajkiem i kiełbaska, na drugie kopytka z maslem i cukrem.
Dzisiaj u nas na obiad kluszeczki galuszki z karkówką i sałatka z pomidorów ze sczypiorkiem.
Kluski leniwe razowe z sosem śmietanowo-jogurtowo-miodowym i cynamonem :)
Takich jeszcze nie jadłam:) muszą byc pyszne z tym sosem.
Ten sos to łatwizna - taki przegląd lodówki i szafki :) Podaję składniki i proporcje dla zainteresowanych:
2 łyżki śmietany 12-18% (gęstej)
2 łyżki jogurtu naturalnego (typu greckiego)
2 łyżeczki miodu
No i tyle - po prostu miksujemy aż sos się lekko spieni. Bardzo ładnie się komponuje smakowo z razowym posmakiem klusek :) A przepis na kluski:
50 dag ziemniaków (obranych)
25 dag białego sera mielonego
1 małe jajko
ok. 3/4 szkl mąki pszennej
ok. 3/4 szkl mąki pszenno-razowej typ 2000
szczypta soli
Co dalej z tym robić, to wiadomo, bo to odmiana klasycznych kopytko-leniwych :)
Pozdrawiam wszystkich wieczornie znad montowania kolejnego konkursu z fajnymi nagrodami.
bardzo lubię, z twarogiem i zarumienioną cebulką :)
Po kilku zmianach planów stanęło na "zupie kalafiorowej II" bahusa http://wielkiezarcie.com/recipe52182.html
Lazanki oraz pozostalosci bigosu
Dzisiaj u mnie tak trochę niedzielnie bo rosól z makaronem a na drugie udko panierowane z ziemniaczkami pieczonymi w ziolach i sałatka z marchwi i jabłka;)
Ziemniaczki, klops z mięsa mielonego i surówka z ... resztek (1/2 kap. pekińskiej, 1/2 marchewki, 2 kiszone ogórki i sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego)
Wczorajszy zurek z jajkiem i kielbaska, na drugie domowe pierogi ruskie mniam :)))
Dzisiaj na obiad ziemniaki tłuczone z koprem, kiełbasa smażona na jeża i czerwony barszcz zabielany .
Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z kiszoną kapustą i grzybami, sok ze świeżych pomarańczy.
Kotlety schabowy z ziemniakami i marchewką zasmażaną
Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z makaronem,packi po zbójnicku,a ja sobie zrobiłam leniwe z serka bo uwielbiam takie jedzonko;)
Pulpeciki z kaszą i surówką z marchewki
Ziemniaki z koperkiem, udka z patelni i mizeria ze śmietaną.
Pyszny indyk w panierce koniakowo-musztardowej wg przepisu Bahusa
Zupa jarzynowa a na drugie domowe pierogi ruskie okraszane cebulka.
Z braku czasu fryki i paluszki "rybne" z LIDL
Pyszne kotleciki z boczniaków wg przepisu Wkn.
U mnie dzisiaj o ile wyjdzie bo na razie ciasto rosnie żurek z jajkiem w miseczkach chlebowych,na drugie ziemniaczki z paluszkami rybnymi z surowka z kiszonej kapusty.
Ziemniaki, ryba smażona i surówka z kiszonej kapusty.
Smażona panga z ziemniakami i surówką z białej kapusty
Spaghetti bolognese
kasza tatercza z pieczarkami, majerankiem i maślanka do popicia
Zupa pomidorowa z makaronem kółka, na drugie nalesniki z serekiem truskawkowym. Do picia sok z jablek.
zupa pieczarkowa, ziemniaki/ frytki, kotlet mielony i surówka z kiszonej kapusty. jest jeszcze taka potrawa bez nazwy ( smażone/ duszone : cukinia , drób, pieczarki, pomidory - pych )
Zupa pomidorowa z ryżem,gyros Reni z opiekanymi ziemniaczkai i surówką z kiszone kapusty.
Rosół z makaronem, kotlety z piersi kurczaka dla rodzinki a ja mieso z rosołu, ziemniaki i kapusta kiszona zasmazana, do picia kompot z jabłek.
Rosół z makaronem,ziemniaczki,schaboszczak z koscia i sórówka z kiszonej kapustki.
U nas dzisiaj w piccernia. Robiłam w ubiegłym tygodniu gołąbki. Skusiłam sie na przepis na...z Winiar i mam straszny niesmak. Tyle sie narobiłam a wynikiem był cały garnek ciapy..Nie wiem co zrobiłam źle, wszystko zgodnie z przepisem. Dobre mięsko, tyle pracy...ale bylam i jestem zla!!
Wczoraj kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym
Dziś i jutro pomidorowa z makaronem, ziemniaczki, surówka z lodowej, szaszłyki z drobiu i kotlety mielone do wyboru
Święta coraz bliżej, więc i ochota na potrawy wielkanocne coraz większa. A że czasu nie za wiele, więc obiad musiał być szybkościowy - kiełbasa biała pieczona podana do wyboru z ziemniakami lub po prostu z grzankami i surówką z kapusty pekińskiej :)
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem http://wielkiezarcie.com/recipe42506.html
Młode greckie ziemniaki z skwarkami i koprem i gołąbki w sosie pomidorowym.
Odmiana "greckie" czy z Grecji? Ciekawe jak smakują?
Nie polskie tylko greckie, z Grecji:) bardzo dobre, warto było dac 1 zł za/kg, jeszcze skwareczki i świeży koperek nadały im smaku, tylko długo się gotowały.
Wczoraj rosół a dziś zupa pomidorowa z makaronem
Wczorajszy rosoł z makaronem, na drugie frytki, do picia sok z jablek
Wczoraj i dzisiaj moje roladki z szynki z pomidorem suszonym, mozzarel, cebulką i ziołami.
Wygladają pysznie, a nie ma ich chyba w Twoich przepisach.
Moge prosic o dodanie?
Balbisia19 przepis już wstawiony. Pozdrawiam.
Dziękuję :)
Oj to pychotę miałaś - takie roladki są baaardzo smaczne! Też je uwielbiam :)
Dzisiaj zalewajka z białą kiełbasą.
Szybkie kuleczki wołowe do wyboru w postaci sałatki albo z frytkami, sałatą i sosem jogurtowym :)
Ale biało...mimo to jednak dość apetycznie...
Wczorajsza zalewajka z chlebem i białą kiełbasą, nie ma czasu na gotowanie::)
Smak dzieciństwa ... ))))
O jak miło gościć koleżankę w tym wątku
a co to dobrego w dzieciństwie jadałaś? bo nie bardzo rozpoznaję
Wyjaśniam ; kluchy na pyrach z gzikiem + kapusta kiszona z marchewką ... Babcia zawsze ziemniaki tarkując podśpiewywała .... '' Cimci - rymci .... '' kto zna niech dalej zanuci .. ::))))
Cimci to mi się głównie z Gombrowiczem kojarzy :P
A wracając do tematu pożeralnego, "zdanżłaś" w ostatniej chwili, bo chciałam wyjaśniać w Twoim imieniu, że rodzaj kopytek okraszony boczkiem, twarogiem w towarzystwie zakwaszanej kapuchy z tartą marchewką. I dobrze, że "zdanżłaś", bo nie zgadłabym, że to kluchy na pyrach z gzikiem
Megi, ja dzisiaj też wspomnienie z dzieciństwa, zupka-sos z płucek, słodko-kwaśna. Tak bardzo tęsknie za tą potrawą mojej mamy, że dzisiaj postanowiłam powiedzieć dosyć! wszystkim, małym i dużym, tęsknotom, ale....jem tą zupkę i jem i już wiem, że to nie to samo. Niby smak i owszem, ale brak hmmmm...tej szczypty uczuć chyba i tego okraszenia uśmiechem.... Głód zaspokojony, ale tęsknota przyklejona zostaje. Tylko mama będzie to jedzonko dla mnie przyrządzać a ja rezygnuje z walki z tęsknotami!!
U nas krokiety z mięsem z Virtu
Zupa ogorkowa z ryzem lub ziemiakami do wyboru, na drugie domowe pierogi z miesem i kapusta.
U nas wołowina w sosie chrzanowym z ziemniakami i sałatą - z sosem chrzanowym, bo przed Wielkanocą jakoś tak ciągnie do chrzanowych klimatów :) Dziś mama pytała o świąteczne menu: "A będzie u Ciebie biała kiełbasa?" "Będzie" "A będzie barszcz chrzanowy?" "Będzie" "A sałatka warzywna?" "Będzie!" "A baba i nie będzie mazurka?" "Baba będzie, a mazurka nie musisz jeść :))"
Wczoraj pierogi ruskie a dziś bigos
Na dziś i jutro pieczemy kurczaka w piekarniku, do tego ziemniaczki i jakaś surówka
U mnie wczorajsza ogorkowa z ryzem lub ziemniakami do wyboru a na drugie domowe pierogi z kapusta i miesem, myslalam ze dzisiaj uda sie zrobic zdjecie lecz niestety za szybko znikaja :)))
Wczoraj ogórkowa z ryżem,ziemniaki i ruloniki nalesnikowe nadziewane miesnym farszem wg Bronisławy i sałata.
Dzisiaj zupa krem ziemniaczany,na drugie ziemniaki z smażoną wątróbką z cebulką.
Jutro reszta dzisiejszej zupy,na drugie ziemniaki i filet z kurczaka w ciescie nalesnikowym,sałata jeszcze nie wiem jaka;)
Krupnik na serduszkach z moich przepisow, na drugie ziemniaki, żeberka w sosie wlasnym i buraczki. Do picia sok z jablek.
Odsmażane pierogi ruskie lub bigos jak kto woli
Żurek z drobno pokrojonym chrzanem, grzybkiem, wędzonką i białą kiełbaską, posypany żółtkiem.
Jutro Żurek tylko z jajkiem.
W sobotę... wyjazd, kierunek Śnieżka
U mnie dzisiaj kluski leniwe z sosem pieczarkowym i surówka z kapusty.
Barszcz zerwony z ziemniakami a na drugie nalesniki z dzemem lub nutella, do picia sok z jablek.
Pieczona rybka sola, ziemniaczki i surówka z kapusty kwaśnej
Pieczony pstrąg w folii z koperkiem wraz z frytkami i surówką z białej kapusty
Wczoraj pizza z klopsikami
A dzisiaj jakieś szybkościowe danie w stylu placki z jabłkiem :)
Zupa pomidorowa z kółkami, na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe30456.html do picia sok z jablek
Wczoraj daliśmy rade zjesc tylko rosoł z makaronem.
Dzisiaj wczorajszy rosol, na drugie paleczki z kurczaka z piekarnika, duszona marchewka i ziemniaki. Do picia sok z jablek.
Nowe "obiadki" rozpoczęte, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=476918&post=476918