Jakis czas temu, kupiłam ocet balsamiczny. Zrobiłam z niego marynate z bialym winem, do miesa. Czy znacie jakies przepisy z uzyciem tego octu? Do czego uzywacie ocet balsamiczny ?
robię sosy na bazie octu (sam się zagęszcza), dodaję do ciemnych sosów, niektórych surówek (świetny do caprese).. polecam zakwasić czerwoną kapustę po ugotowaniu plus sól i po kilkunastu minutach przyrządzać sałatki z innymi warzywami i owocami (lepszy jest biały ocet)..
Moja ulubiona marynata to ocet balsamiczny miód gryczany i sos sojowy + przyprawy w tym zestawie mozna wszystko - marynować mięso robić sosy dresingy polewać warzywa i grilować.
Jakis czas temu, kupiłam ocet balsamiczny. Zrobiłam z niego marynate z bialym winem, do miesa. Czy znacie jakies przepisy z uzyciem tego octu? Do czego uzywacie ocet balsamiczny ?
Ja zawsze dodaję do marynaty, też daje się do dressingów. Niedługo będą polskie truskawki więc wtedy skorzystaj z tego przepisu, polecam klik
Dzieki agulinia, napewno skorzystam z przepisu :)
robię sosy na bazie octu (sam się zagęszcza), dodaję do ciemnych sosów, niektórych surówek (świetny do caprese).. polecam zakwasić czerwoną kapustę po ugotowaniu plus sól i po kilkunastu minutach przyrządzać sałatki z innymi warzywami i owocami (lepszy jest biały ocet)..
http://wielkiezarcie.com/recipe65518.html polecam :)
Dzieki till, juz dodałam przepis do ulubionych :)
do dressingów, do caprese, marynat mięsnych, a wczoraj do wątróbki
Właśnie zdałam sobie sprawę, że w mojej kuchni nie używam tak wielu przypraw, w tym takiego octu...
Może ze względu na ich wysoką cenę w stosunkowo małej ilości... Podrasować smak - to jest to!
Moja ulubiona marynata to ocet balsamiczny miód gryczany i sos sojowy + przyprawy w tym zestawie mozna wszystko - marynować mięso robić sosy dresingy polewać warzywa i grilować.
Mojej rodzince smakują te udka: http://wielkiezarcie.com/recipe52833.html pozatym wykorzystuję ocet balsamiczny do polania pomidorów przekładanych mozarellą.
Ocet staram się używać do serów, świeżych czy grillowanych warzyw ale też pasuje do steków z rusztu. Ja używam do sałatek, mozarelli, no i dressingów.
Najdroższy ocet jaki znalazłem kosztuje 665,00zł za 100 ml. Ma 25 lat :)
ja go uzywam po prostu, zamiast octu jablkowego do salatek
uwielbiam ocet balsamiczny ;))
sprobuj udek balsamicznych emeski, są bardzo dobre