Forum

Gawędy o jedzeniu

Ocet balsamiczny.

  • Autor: Głen Data: 2012-03-25 17:21:29

    Jakis czas temu, kupiłam ocet balsamiczny. Zrobiłam z niego marynate z bialym winem, do miesa. Czy znacie jakies przepisy z uzyciem tego octu? Do czego uzywacie ocet balsamiczny ?

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-25 17:35:57

    Ja zawsze dodaję do marynaty, też daje się do dressingów. Niedługo będą polskie truskawki więc wtedy skorzystaj z tego przepisu, polecam klik

  • Autor: Głen Data: 2012-03-25 19:32:04

    Dzieki agulinia, napewno skorzystam z przepisu :)

  • Autor: crizz Data: 2012-03-25 18:26:17

    robię sosy na bazie octu (sam się zagęszcza), dodaję do ciemnych sosów, niektórych surówek (świetny do caprese).. polecam zakwasić czerwoną kapustę po ugotowaniu plus sól i po kilkunastu minutach przyrządzać sałatki z innymi warzywami i owocami (lepszy jest biały ocet)..

  • Autor: till Data: 2012-03-25 19:54:18

    http://wielkiezarcie.com/recipe65518.html polecam :)

  • Autor: Głen Data: 2012-03-26 10:34:43

    Dzieki till, juz dodałam przepis do ulubionych :)

  • Autor: momik Data: 2012-03-25 22:22:01

    do dressingów, do caprese, marynat mięsnych, a wczoraj do wątróbki

  • Autor: anrubi Data: 2012-03-26 10:47:19

    Właśnie zdałam sobie sprawę, że w mojej kuchni nie używam tak wielu przypraw, w tym takiego octu...

    Może ze względu na ich wysoką cenę w stosunkowo małej ilości... Podrasować smak - to jest to!

  • Autor: hanah30 Data: 2012-03-26 15:00:05

    Moja ulubiona marynata to ocet balsamiczny miód gryczany i sos sojowy + przyprawy w tym zestawie mozna wszystko - marynować mięso robić sosy dresingy polewać warzywa i grilować.

  • Autor: ave82 Data: 2012-03-27 14:54:26

    Mojej rodzince smakują te udka: http://wielkiezarcie.com/recipe52833.html pozatym wykorzystuję ocet balsamiczny do polania pomidorów przekładanych mozarellą.

  • Autor: Aldous Data: 2012-04-13 11:06:03

    Ocet staram się używać do serów, świeżych czy grillowanych warzyw ale też pasuje do steków z rusztu. Ja używam do sałatek, mozarelli, no i dressingów.

    Najdroższy ocet jaki znalazłem kosztuje 665,00zł za 100 ml. Ma 25 lat :)

  • Autor: Kwiatufek Data: 2012-04-23 23:08:52

    ja go uzywam po prostu, zamiast octu jablkowego do salatek

     

    uwielbiam ocet balsamiczny ;))

  • Autor: Fiddle Data: 2012-04-24 16:58:19

    sprobuj udek balsamicznych emeski, są bardzo dobre

Przejdź do pełnej wersji serwisu