Forum

Kuchenne porady

"Klasyczna" kapusta do schaboszczaka

  • Autor: lanntana Data: 2012-03-31 09:07:57

    Poradźcie, z którego przepisu najlepiej zobić taką klasyczną kapustę do kotleta schabowego??

  • Autor: myszamycha Data: 2012-03-31 09:50:36

    http://wielkiezarcie.com/recipe26398.html ta jest przepyszna do schabowego i taka zaprawiona zasmażką http://wielkiezarcie.com/recipe35649.html

  • Autor: ewka63 Data: 2012-03-31 12:21:58

    Ja robię tak:

    Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami). Zasmażka musi być przysmazona na kolor  lekko brązowy. Dodaję do kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku. 

    Taka nam najbardziej smakuje.  

  • Autor: makusia Data: 2012-03-31 20:20:37

    Ja robię tak: Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do
    garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele
    angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni
    robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami).
    Zasmażka musi być przysmazona na kolor  lekko brązowy. Dodaję do
    kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku.  Taka nam
    najbardziej smakuje.  

    Ewciu, chyba mamy podobne smaki:) Ja robię tak samo, tylko zamiast zasmażki trę ziemniaka i gotuję z kapustą, wystarczająco ją zagęszcza, no i dodaję jeszcze czosnek:)

  • Autor: Paola_r Data: 2012-04-01 07:10:16

    Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym towarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy?

    P.

  • Autor: makusia Data: 2012-04-01 12:17:45

    Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym
    towarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej
    kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed
    mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już
    dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka
    zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy? P.

    Dziewczyny, robię podobnie jak alidab, http://wielkiezarcie.com/recipe26398.html, z tą róznicą że nie przepłukuję kapusty( lubimy kwaśniejszą) i nie daję cebuli, dodaję kminek i czosnek, reszta tak samo:) Polecam, taka kapusta jest wspaniała,a ze schabowym tworzy nierozerwalny duet

  • Autor: ewka63 Data: 2012-04-01 09:42:28

    Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego aromatu, który uwielbiam :)

     

  • Autor: makusia Data: 2012-04-01 12:19:29

    Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka
    kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego
    aromatu, który uwielbiam :)  

    Nie robiła z zasmażką Ewciu, więc nie wiem, ale zrób raz z ziemniakiem, nie pożałujesz, tak jak z marchewką w gulaszu:))))

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-31 22:58:58

    Jak by ktoś miał ochotę to proszę wypróbować przepis na kapustkę z moich zbiorów : http://wielkiezarcie.com/recipe66642.html

  • Autor: AMOS2L Data: 2012-04-01 13:01:00

    Poradźcie, z którego przepisu najlepiej zobić taką klasyczną
    kapustę do kotleta schabowego??

    Proszę skorzystać z przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe9463.html

    prosze dać pół na pół oliwy z oliewk z pierwszego tłoczenia i masła

Przejdź do pełnej wersji serwisu