Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami). Zasmażka musi być przysmazona na kolor lekko brązowy. Dodaję do kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku.
Ja robię tak: Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami). Zasmażka musi być przysmazona na kolor lekko brązowy. Dodaję do kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku. Taka nam najbardziej smakuje.
Ewciu, chyba mamy podobne smaki:) Ja robię tak samo, tylko zamiast zasmażki trę ziemniaka i gotuję z kapustą, wystarczająco ją zagęszcza, no i dodaję jeszcze czosnek:)
Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym towarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy?
Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym towarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy? P.
Dziewczyny, robię podobnie jak alidab, http://wielkiezarcie.com/recipe26398.html, z tą róznicą że nie przepłukuję kapusty( lubimy kwaśniejszą) i nie daję cebuli, dodaję kminek i czosnek, reszta tak samo:) Polecam, taka kapusta jest wspaniała,a ze schabowym tworzy nierozerwalny duet
Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego aromatu, który uwielbiam :)
Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego aromatu, który uwielbiam :)
Nie robiła z zasmażką Ewciu, więc nie wiem, ale zrób raz z ziemniakiem, nie pożałujesz, tak jak z marchewką w gulaszu:))))
Poradźcie, z którego przepisu najlepiej zobić taką klasyczną kapustę do kotleta schabowego??
http://wielkiezarcie.com/recipe26398.html ta jest przepyszna do schabowego i taka zaprawiona zasmażką http://wielkiezarcie.com/recipe35649.html
Ja robię tak:
Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami). Zasmażka musi być przysmazona na kolor lekko brązowy. Dodaję do kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku.
Taka nam najbardziej smakuje.
Ja robię tak: Kapustę odciskam z nadmiaru kwasu kwaśnej wody, wrzucam do
Ewciu, chyba mamy podobne smaki:) Ja robię tak samo, tylko zamiast zasmażki trę ziemniaka i gotuję z kapustą, wystarczająco ją zagęszcza, no i dodaję jeszcze czosnek:)garnak, zalewam wodą, tak, żeby była przykryta. Dodaję kminek, ziele
angielskie i liść laurowy. To gotuję do miękkości kapusty. Na patelni
robię zasmażkę z mąki i smalcu ( zesmażona słoninka ze skwarkami).
Zasmażka musi być przysmazona na kolor lekko brązowy. Dodaję do
kapusty, chwilkę gotuję. Można dosolić do smaku. Taka nam
najbardziej smakuje.
Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym towarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy?
P.
Hmmm, zwykle "surówkuję", ale od pewnego czasu zaczynam w rodzinnym
Dziewczyny, robię podobnie jak alidab, http://wielkiezarcie.com/recipe26398.html, z tą róznicą że nie przepłukuję kapusty( lubimy kwaśniejszą) i nie daję cebuli, dodaję kminek i czosnek, reszta tak samo:) Polecam, taka kapusta jest wspaniała,a ze schabowym tworzy nierozerwalny duettowarzystwie zauważać tęsknoty właśnie za takimi smakami z domowej
kuchni. Zasmażaną kapustę robię prawie tak, jak Ewka. Czasami tylko, przed
mąką, wrzucam trochę bułki tartej i rumienię na złoto. A potem już
dalej według przepisu.Teraz mnie zaintrygował ten dodatek surowego ziemniaka
zamiast zasmażki. Makusiu, uchylisz rąbka tajemnicy? P.
Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego aromatu, który uwielbiam :)
Czosnek bardzo lubię, więc następnym razem dodam. A czy z ziemniakiem taka
Nie robiła z zasmażką Ewciu, więc nie wiem, ale zrób raz z ziemniakiem, nie pożałujesz, tak jak z marchewką w gulaszu:))))kapucha ma łagodniejszy smak? Bo zasamażka dodaje takiego specyficznego
aromatu, który uwielbiam :)
Jak by ktoś miał ochotę to proszę wypróbować przepis na kapustkę z moich zbiorów : http://wielkiezarcie.com/recipe66642.html
Poradźcie, z którego przepisu najlepiej zobić taką klasyczną
kapustę do kotleta schabowego??
Proszę skorzystać z przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe9463.html
prosze dać pół na pół oliwy z oliewk z pierwszego tłoczenia i masła