Forum

Kuchenne porady

przepis na sałatkę szwedzką

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-07-27 22:46:01

    w sklepach jest w sprzedaży sałatka szwedzka słodka; ogórki w plasterkach, na etykiecie jest napisane zalewa, ale nie znam dokładnych proporcji chce taką sałatke zrobić

    , moze ktoś zna przepis załączam fotke 

  • Autor: trylobicik Data: 2012-07-28 01:16:10

    Ogórki po szwedzku robię według przepisu tineczki. Są pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe61186.html

  • Autor: anrubi Data: 2012-07-28 09:34:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html

    Wraz z pojawieniem się pierwszych ogóreczków zrobiłam kilka słoików z przepisu toffik. Dla nas "number one" :) Za chwilę wstawię fotkę i komentarz.

  • Autor: alpabe Data: 2012-08-10 07:15:29

    dla nas też "number one", z ubieglego roku nie mam ani jednego słoika

  • Autor: reniapos Data: 2012-07-28 19:13:22

    U mnie jest taki przepis.http://wielkiezarcie.com/recipe33226 sprawdzony i godny polecenia

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-07-29 21:40:19

    to jeszcze nie  te ogórki,  muszę zrobić zdjęcie z przodu słoika,

    dzięki za przepisy :)

  • Autor: Blue_Sky Data: 2012-08-09 09:09:25

    chyba też się skuszę na to :)

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-08-09 22:27:30

    Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier, ogromne ilości cukru.  powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej dużo. Przepis

    2 kg ogórków ze skórką pokroić w plastry

    4 duże cebule pokroić w talarki

    1 płaska łyżka soli3 łyzki cukru

    1/2 szklanki octu

    1/2 szklanki oleju

    mielony czarny pieprz

    ziele angielskie

    liść laurowy

    Pokrojone ogórki, cebulę, sól, cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-08-11 23:25:41

    Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo
    niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że
    bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie
    podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier,
    ogromne ilości cukru.  powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku
    została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej
    dużo. Przepis 2 kg ogórków ze skórką pokroić w
    plastry 4 duże cebule pokroić w talarki 1 płaska łyżka soli3 łyzki
    cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju mielony czarny pieprz ziele
    angielskie liść laurowy Pokrojone ogórki, cebulę, sól,
    cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać
    pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3
    ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać
    powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.

    Dzięki :) za przepis, ale to jeszcze nie to, bo w tamtej sałatce nie ma cebuli :( są same ogórki

  • Autor: Mar'La Data: 2012-08-10 20:24:56

    Taż bardzo lubiłam tą sałatkę szwedzką dlatego metodą prób i błędów opracowałam taki przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe61512.html uważam, że jest bliska oryginałowi :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu