w sklepach jest w sprzedaży sałatka szwedzka słodka; ogórki w plasterkach, na etykiecie jest napisane zalewa, ale nie znam dokładnych proporcji chce taką sałatke zrobić
Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier, ogromne ilości cukru. powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej dużo. Przepis
2 kg ogórków ze skórką pokroić w plastry
4 duże cebule pokroić w talarki
1 płaska łyżka soli3 łyzki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
mielony czarny pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Pokrojone ogórki, cebulę, sól, cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.
Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier, ogromne ilości cukru. powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej dużo. Przepis 2 kg ogórków ze skórką pokroić w plastry 4 duże cebule pokroić w talarki 1 płaska łyżka soli3 łyzki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju mielony czarny pieprz ziele angielskie liść laurowy Pokrojone ogórki, cebulę, sól, cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.
Dzięki :) za przepis, ale to jeszcze nie to, bo w tamtej sałatce nie ma cebuli :( są same ogórki
Taż bardzo lubiłam tą sałatkę szwedzką dlatego metodą prób i błędów opracowałam taki przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe61512.html uważam, że jest bliska oryginałowi :)
w sklepach jest w sprzedaży sałatka szwedzka słodka; ogórki w plasterkach, na etykiecie jest napisane zalewa, ale nie znam dokładnych proporcji chce taką sałatke zrobić
, moze ktoś zna przepis załączam fotke
Ogórki po szwedzku robię według przepisu tineczki. Są pyszne http://wielkiezarcie.com/recipe61186.html
http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html
Wraz z pojawieniem się pierwszych ogóreczków zrobiłam kilka słoików z przepisu toffik. Dla nas "number one" :) Za chwilę wstawię fotkę i komentarz.
dla nas też "number one", z ubieglego roku nie mam ani jednego słoika
U mnie jest taki przepis.http://wielkiezarcie.com/recipe33226 sprawdzony i godny polecenia
to jeszcze nie te ogórki, muszę zrobić zdjęcie z przodu słoika,
dzięki za przepisy :)
chyba też się skuszę na to :)
Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier, ogromne ilości cukru. powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej dużo. Przepis
2 kg ogórków ze skórką pokroić w plastry
4 duże cebule pokroić w talarki
1 płaska łyżka soli3 łyzki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
mielony czarny pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Pokrojone ogórki, cebulę, sól, cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.
Mam przepis sciągniety z internetu. Z góry przepraszam autora, bo
niestety nia zapisałam. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz, jako, że
bywając w Szwecji jadłam ten specjał i powiem szczerze wogóle mi nie
podchodził. Była to sałatka w której czułam tylko ocet i cukier,
ogromne ilości cukru. powiem szczerze, że zrobiona w zeszłym roku
została natychmiast zjedzona, tak nam smakowała, w tym roku zrobiłam jej
dużo. Przepis 2 kg ogórków ze skórką pokroić w
plastry 4 duże cebule pokroić w talarki 1 płaska łyżka soli3 łyzki
cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju mielony czarny pieprz ziele
angielskie liść laurowy Pokrojone ogórki, cebulę, sól,
cukier, ocet, olej wymieszać. Zostawić na noc. N następny dzień dodać
pieprz, wymieszać. Wkładać do słoików, do każego dodać 2-3
ziarenka ziela angielskiego, i pół liścia laurowego. Słoiki zalać
powstałą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut. Pychota.
Dzięki :) za przepis, ale to jeszcze nie to, bo w tamtej sałatce nie ma cebuli :( są same ogórki
Taż bardzo lubiłam tą sałatkę szwedzką dlatego metodą prób i błędów opracowałam taki przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe61512.html uważam, że jest bliska oryginałowi :)