Forum

Kuchenne porady

ogórki wężowe

  • Autor: mamusiaFranusia Data: 2012-08-01 14:32:52

    Mam pytanie do ekspertów: czy ogórki wężowe nadają się na przetwory? U moich rodziców obrodziły w szklarni i nie mamy pomysłu jak je obróbić a tyle nie da się zjeść na raz. Dziękuję za pomoc ;-))

  • Autor: trylobicik Data: 2012-08-01 14:45:53

    Nigdy nie kisiłam wężowych. Ale na sałatki słoikowe na pewno się nadają. Polecam ogórki z czosnkiem, już zrobiłam sporo http://wielkiezarcie.com/recipe7702.html

  • Autor: Navea Data: 2012-08-01 14:57:27

    W ubiegłym roku po raz pierwszy robiłam z tych ogórków taką najprostszą sałatkę do słoików. Ogórki w plasterki, zasolić w misce aby oddały wodę, którą odlałam, a potem zalewałam zalewą jak do tradycyjnych ogórków konserwowych. Wyszły niezłe. Były odrobinę bardziej miękkie niż sałatka robiona z gruntowych, ale tak to nie odbiegały od nich smakowo. Może wymagają krótszego pasteryzowania. Sprawdzę w tym roku.

    Z chęcią będę śledzić ten wątek i inne pomysły :) 

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-08-01 19:41:59

    Moja mama zaprawia takie do mizerii.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-01 22:41:02

    Proponuję tą zamiast kiszonego ogórka zielony http://wielkiezarcie.com/recipe71002.html

  • Autor: jolka60 Data: 2012-08-01 23:32:55

    Na kiszenie też się nadają,ale na krótko-nie przezimują.Natomiast na wszelkie przetwory utrwalane pctem (również winnym czy jabłkowym),jak najbardziej.Oczywiście,trzeba pasteryzowac słoiki.

  • Autor: mamusiaFranusia Data: 2012-08-04 17:57:28

    Bardzo dziękuję za podpowiedzi ;-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu