Forum

Kuchenne porady

Dlaczego sernik opada :-(

  • Autor: dora182 Data: 2012-08-20 19:19:00

    Poproszę o poradę. Ja juz nie wiem, co robię źle. Chodzi mi o sernik - próbowałam już kilku przepisów, z sera z wiaderka, z sera w kostce który mieliłam, z serków waniliowych (tych małych). W piekarniku pięknie rośnie, po czym pięknie opada :-(((( Płakac mi się czasem chce, jak widzę to coś, co wyciągam z pieca. Co robię źle?

  • Autor: dana39 Data: 2012-08-20 20:14:22

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=448746&post=448996 tutaj jest wątek o opadaniu serników:)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-08-20 21:14:07

    Moja metoda na sernik, to po upieczeniu zaraz wyciągam z piekarnika i ok. 20cm od podłogi puszczam blaszkę z sernikiem. Powiertze szybko wyjdzie i sernik nie opada. Tak samo robię z biszkoptem. Moja mama mówi, że najlepszy sernik to taki, który popęka i opadnie. Robi polewę czekoladową i serniczek- palce lizać!!! Pozdrawiam

  • Autor: anqe Data: 2012-08-21 02:12:02

    podobnie ja rzucam sernikiem, biszkoptem i ciastami warzywnymi (dynia, marchew) oraz tymi na bazie oleju czy maślanki

  • Autor: Shanna Data: 2012-08-21 08:43:09

    Tez rzucam, albo nakrywam blache recznikiem i nie ruszam, az nie wystygnie.

  • Autor: megi65 Data: 2012-08-20 21:27:04

    Dorcia nie płacz coś poradzimy ... Podaje ci moje sernikowe hity ... próbowałaś któryś z nich ?

    http://wielkiezarcie.com/recipe39127.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe58673.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe26609.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe70114.html

    Jak zauważyłaś łączy je jedna cecha mas serowych ; wszystkie są na śmietanach . A trzepnąć o podłogę nie zaszkodzi aczkolwiek jeszcze nie praktykowałam . Nie załamuj się , za nastepnym razem ( którymś tam z z rzędu ) wyjdzie jak marzenie .. ))))) Powodzenia

    A jeszcze jedno , raczej unikaj wiaderkowych mazi serowych .. Jak skrótem idziesz to już lepiej mielony . Poluj na promocyjne ceny ... ))

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-08-20 21:41:00

    oprócz wymienionych, moje bardzo udane i wysokie to:

    Sernik Biały Puch - alidab

    Sernik bez spodu - Mama AZK

    Sernik babuni - lexi27

    Sernik puszek - dankaxl

    Sernik na herbatnikach - jagus

    zawsze serniki piekę z sera w kostkach dużych i sama je mielę

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-08-21 05:05:07

     ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2 godz). Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie peka

  • Autor: pasia50 Data: 2012-08-21 09:12:35

    Moja córka piecze sernik w (100st) 3 godz ,nie opada i jest równy jak stół.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-08-21 17:29:54

     ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2 godz).
    Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie peka

    ale w Twoim przepisie podajesz, że piec w gorącym i tylko  50 min. czyli nie każdy pieczesz 2 godz?.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-08-22 01:42:00

     ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2
    godz).Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie
    peka ale w Twoim przepisie podajesz, że piec w gorącym i tylko  50
    min. czyli nie każdy pieczesz 2 godz?.

    nie kazdy...mam taki jeden przepis wedlug  ktorego wlasnie pieke tak dlugo i z ktorego najczesciej ostatnio korzystam

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-08-25 15:50:37

    wlasnie wyczytalam ze  twarog mielony tzw na sernik moze miec w swoim skladzie zagestniki, moze nie sprawdzic sie w trakcie pieczenia i sernik sie nie uda, lepiej kupowac zwykly twarog i go zemlec

Przejdź do pełnej wersji serwisu