Poproszę o poradę. Ja juz nie wiem, co robię źle. Chodzi mi o sernik - próbowałam już kilku przepisów, z sera z wiaderka, z sera w kostce który mieliłam, z serków waniliowych (tych małych). W piekarniku pięknie rośnie, po czym pięknie opada :-(((( Płakac mi się czasem chce, jak widzę to coś, co wyciągam z pieca. Co robię źle?
Moja metoda na sernik, to po upieczeniu zaraz wyciągam z piekarnika i ok. 20cm od podłogi puszczam blaszkę z sernikiem. Powiertze szybko wyjdzie i sernik nie opada. Tak samo robię z biszkoptem. Moja mama mówi, że najlepszy sernik to taki, który popęka i opadnie. Robi polewę czekoladową i serniczek- palce lizać!!! Pozdrawiam
Jak zauważyłaś łączy je jedna cecha mas serowych ; wszystkie są na śmietanach . A trzepnąć o podłogę nie zaszkodzi aczkolwiek jeszcze nie praktykowałam . Nie załamuj się , za nastepnym razem ( którymś tam z z rzędu ) wyjdzie jak marzenie .. ))))) Powodzenia
A jeszcze jedno , raczej unikaj wiaderkowych mazi serowych .. Jak skrótem idziesz to już lepiej mielony . Poluj na promocyjne ceny ... ))
ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2 godz).Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie peka ale w Twoim przepisie podajesz, że piec w gorącym i tylko 50 min. czyli nie każdy pieczesz 2 godz?.
nie kazdy...mam taki jeden przepis wedlug ktorego wlasnie pieke tak dlugo i z ktorego najczesciej ostatnio korzystam
wlasnie wyczytalam ze twarog mielony tzw na sernik moze miec w swoim skladzie zagestniki, moze nie sprawdzic sie w trakcie pieczenia i sernik sie nie uda, lepiej kupowac zwykly twarog i go zemlec
Poproszę o poradę. Ja juz nie wiem, co robię źle. Chodzi mi o sernik - próbowałam już kilku przepisów, z sera z wiaderka, z sera w kostce który mieliłam, z serków waniliowych (tych małych). W piekarniku pięknie rośnie, po czym pięknie opada :-(((( Płakac mi się czasem chce, jak widzę to coś, co wyciągam z pieca. Co robię źle?
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=448746&post=448996 tutaj jest wątek o opadaniu serników:)
Moja metoda na sernik, to po upieczeniu zaraz wyciągam z piekarnika i ok. 20cm od podłogi puszczam blaszkę z sernikiem. Powiertze szybko wyjdzie i sernik nie opada. Tak samo robię z biszkoptem. Moja mama mówi, że najlepszy sernik to taki, który popęka i opadnie. Robi polewę czekoladową i serniczek- palce lizać!!! Pozdrawiam
podobnie ja rzucam sernikiem, biszkoptem i ciastami warzywnymi (dynia, marchew) oraz tymi na bazie oleju czy maślanki
Tez rzucam, albo nakrywam blache recznikiem i nie ruszam, az nie wystygnie.
Dorcia nie płacz coś poradzimy ... Podaje ci moje sernikowe hity ... próbowałaś któryś z nich ?
http://wielkiezarcie.com/recipe39127.html
http://wielkiezarcie.com/recipe58673.html
http://wielkiezarcie.com/recipe26609.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70114.html
Jak zauważyłaś łączy je jedna cecha mas serowych ; wszystkie są na śmietanach . A trzepnąć o podłogę nie zaszkodzi aczkolwiek jeszcze nie praktykowałam . Nie załamuj się , za nastepnym razem ( którymś tam z z rzędu ) wyjdzie jak marzenie .. ))))) Powodzenia
A jeszcze jedno , raczej unikaj wiaderkowych mazi serowych .. Jak skrótem idziesz to już lepiej mielony . Poluj na promocyjne ceny ... ))
oprócz wymienionych, moje bardzo udane i wysokie to:
Sernik Biały Puch - alidab
Sernik bez spodu - Mama AZK
Sernik babuni - lexi27
Sernik puszek - dankaxl
Sernik na herbatnikach - jagus
zawsze serniki piekę z sera w kostkach dużych i sama je mielę
ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2 godz). Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie peka
Moja córka piecze sernik w (100st) 3 godz ,nie opada i jest równy jak stół.
ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2 godz).
ale w Twoim przepisie podajesz, że piec w gorącym i tylko 50 min. czyli nie każdy pieczesz 2 godz?.Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie peka
ja pieke w bardzo niskiej temp (70 st) i bardzo dlugo (ok 2
nie kazdy...mam taki jeden przepis wedlug ktorego wlasnie pieke tak dlugo i z ktorego najczesciej ostatnio korzystamgodz).Zostawiam w piekarniku do calkowiytego wystygniecia...nie opada i nie
peka ale w Twoim przepisie podajesz, że piec w gorącym i tylko 50
min. czyli nie każdy pieczesz 2 godz?.
wlasnie wyczytalam ze twarog mielony tzw na sernik moze miec w swoim skladzie zagestniki, moze nie sprawdzic sie w trakcie pieczenia i sernik sie nie uda, lepiej kupowac zwykly twarog i go zemlec