2 kg pigwy, 1 kg cukru, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki 40%,
Owoce pigwy pokrój drobno, zasyp cukrem i odstaw na około tydzień, aż puszczą sok. Od czasu do czasu potrząśnij słojem, po to by cukier się rozpuścił. Po tygodniu wlej do słoja spirytus i odstaw na miesiąc w celu maceracji owoców. Po miesiącu przcedź przez gazę, złożona na kilka warstw i odciśnij owoce z nalewu, dodaj też 0,5 litra wódki . Przelej do butelek i odstaw na ok. 6 m-cy, bo im dłużej nalewka stoi tym lepsza.
Z czasem na dnie butelki wytrąci się osad z owoców, który nie psuje smaku, ale w karafce nie wygląda dobrze, dlatego trzeba nalewkę skarować, przelewając przez bibułę, ewentualnie filtr do kawy. Spraktykowałam, że można to zrobić za pomocą płatka kosmetycznego, który można od razu włożyć do lejka i lać do karafki. Tylko wymieniałam go często, bo osad który się zbierał, powodował, że strasznie wolno zaczynała się sączyć. No i to wszystko. Powodzenia
Już zazdroszczę:) bo w Polsce droga. Takiej "oryginalnej" pigwy nigdy nie używałam ale owoce pigwowca u mnie w domu oczyszczało sie z pestek, kroiło na cieniutkie plasterki i zasypywało sie cukrem. Owoce puszczały sok, który rewelacyjnie wzbogacał w witaminę c herbatkę zimą. Pozdrawiam. Asia
dostałam 5 szt pigwy wielkości dużego jabłka - prosto z Hiszpanii, pięknie wygląda i pachnie... co proponujecie z niej zrobić ?
dodawaca sobie plasterki do herbatki!pysznosci
Nalewka z pigwy jest pyszna
Nalewka z pigwy jest pyszna
przepisik podasz?2 kg pigwy, 1 kg cukru, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki 40%,
Owoce pigwy pokrój drobno, zasyp cukrem i odstaw na około tydzień, aż puszczą sok. Od czasu do czasu potrząśnij słojem, po to by cukier się rozpuścił. Po tygodniu wlej do słoja spirytus i odstaw na miesiąc w celu maceracji owoców. Po miesiącu przcedź przez gazę, złożona na kilka warstw i odciśnij owoce z nalewu, dodaj też 0,5 litra wódki . Przelej do butelek i odstaw na ok. 6 m-cy, bo im dłużej nalewka stoi tym lepsza.
Z czasem na dnie butelki wytrąci się osad z owoców, który nie psuje smaku, ale w karafce nie wygląda dobrze, dlatego trzeba nalewkę skarować, przelewając przez bibułę, ewentualnie filtr do kawy. Spraktykowałam, że można to zrobić za pomocą płatka kosmetycznego, który można od razu włożyć do lejka i lać do karafki. Tylko wymieniałam go często, bo osad który się zbierał, powodował, że strasznie wolno zaczynała się sączyć. No i to wszystko. Powodzenia
Zgadza się, nalewka jest pyszna.
...a moze konfiturke: http://wielkiezarcie.com/recipe62860.html mozesz tez dorzucic jablek nawet pol na po to bedzie wiecej, pozdrawiam.
nalewkę
dziękuję wszystkim :) padło na nalewkę:) owoce pokrojone-są bardziej miękkie jak nasze - i zasypane cukrem, czekają na ciąg dalszy
Jak uzyskasz z tego 1 litr soku z pigwy mozesz zrobić bardzo smaczny likier z pigwy ,idealny na zimowe wieczory :)
http://wielkiezarcie.com/recipe27242.html
Już zazdroszczę:) bo w Polsce droga. Takiej "oryginalnej" pigwy nigdy nie używałam ale owoce pigwowca u mnie w domu oczyszczało sie z pestek, kroiło na cieniutkie plasterki i zasypywało sie cukrem. Owoce puszczały sok, który rewelacyjnie wzbogacał w witaminę c herbatkę zimą. Pozdrawiam. Asia
A ten pigwowiec to jest bardziej aromatyczny i lepszy o wiele /moim zdaniem/ od tej "oryginalnej pigwy".
nie będę sie wyłamywac.. nalewka jest super.. niestety ma jedną wade.. smaczna jest po ok poł roku stania;) ale warto poczekać