Forum

Kuchenne porady

jakie ciasto na uroczystość w szkole

  • Autor: juga Data: 2012-10-16 21:42:52

    Witajcie!

    Potrzebuję waszej rady.W niedzielę w szkole mojej córki odbędzie się ślubowanie.Poproszono mnie abym upiekła ciasto.To ciasto ma być na dużej blasze i ma być pokrojone.Może ktoś podpowie mi jakie ciasto upiec.Przepis również mile widziany.Z goy pięknie dziękuję

  • Autor: Ania86y Data: 2012-10-16 22:03:56

    Polecam to ciasto dzieci je uwielbiaja http://wielkiezarcie.com/recipe79658.html jest pyszne

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-10-17 02:41:44

    malym dziecion upieklabym ciasto bez masy, bez polewy, jednym slowem niebrudzace. Moze cos z owocami, galaretka albo babeczki czy muffiny. Wybor jest ogromny

  • Autor: kasnik Data: 2012-10-17 07:32:07

    Witaj.

    Ja w zeszłym roku przed swietami zostałam poproszona o upieczenie ciastka na wigilijkę. Dzieciaki były w drugiej klasie podstawówki i zastanawiałam sie co im upiec. Niektóre z nich nie jedzą owoców, inne kremów, inne nie tkną sernika(wiem z relacji kolegów syna którzy przychodzili do nas do domu) i stwierdziłam, że upieke zappa z tego przepisu:

    http://wielkiezarcie.com/recipe46291.html

    Na spód nie ułozyłam biszkoptów tylko upiekłam ciasto(biszkopt),potem cudna tęcza i na górę jedna galaretka. Były jeszcze 2 inne ciasta, ale podobno dużo zostało-dzieciaki raczej w nich pogrzebały i był problem z wyjeciem z blaszek(bo ciacha jakis czas stały w klasie). Ja dostałam pusta blachę i wszystkie dzieciaki mi mówiły, że pyszne to ciasto.

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-17 08:06:32

    Ciasto może i '' dziecinne '' wpada w oko , samk .. no jak to smak pianki z galaretką ale ....jakość mleka do ubijania jest a może była swego czasu .. fatalna . Za pierwszym razem bezproblemowo ubiłam a ostatnio masakra , schłodzone było jak poprzednio , jednk efekty marne .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-10-17 08:36:14

    Meguś, ja to ciasto robię trochę inaczej....galaretkę rozrobioną w połowie ilości wody mieszam (nawet nie trzeba ubijać ) z serkiem homogenizowanym- też smakuje a pracy dużo mniej:)

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-17 09:10:22

    Moja Dorocio .. tak serek homo to inna baja , bardziej stabliny element ciacha ale to bicie , chlapanko całej kuchni tym reklamowanym mleczkiem skondensowanym .... wtedy kamerę należy włączyć i .. poznaj '' właściwości '' mleka .

  • Autor: leszek Data: 2012-10-17 14:43:21

    Meguś, ja to ciasto robię trochę inaczej....galaretkę rozrobioną w
    połowie ilości wody mieszam (nawet nie trzeba ubijać ) z serkiem
    homogenizowanym- też smakuje a pracy dużo mniej:)

    Ile tego serka bierzesz i czy też ładnie się rozlewa jak zebra?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-10-17 18:33:53

    jeden serek na jedną galaretkę rozrobioną w połowie ilości wody. "oryginalnego" zappa na mleku skondensowanym nie robiłam więc nie do końca mam porównanie, ale wersja z serkami też ładnie wygląda i dobrze smakuje, a robi sie dużo szybciej:)

  • Autor: as Data: 2012-10-17 22:16:32

    ja robiłam oryginalny zapp i zamiast mleka jogurt owocowy. Obie wersje dobre tylko ta z jogurtem bardziej kaloryczna niestety.

  • Autor: leszek Data: 2012-10-19 16:26:56

    jeden serek na jedną galaretkę rozrobioną w połowie ilości wody.
    "oryginalnego" zappa na mleku skondensowanym nie robiłam więc nie do końca
    mam porównanie, ale wersja z serkami też ładnie wygląda i dobrze
    smakuje, a robi sie dużo szybciej:)

    Dzięki za odpowiedź,a ten serek to jakiej gramatury myślę że ok.400g,ale może jestem w błędzie?

  • Autor: bonieś Data: 2012-10-19 22:17:05

    Nigdy nie robiłam z serków, ale myślę,ze mniejsza gramatura. Popatrz tutaj.

  • Autor: mahika Data: 2012-10-17 18:37:10

    Moze różowe ciasto, np. z bananami.

    http://wielkiezarcie.com/recipe13960.html

  • Autor: bonieś Data: 2012-10-17 23:18:09

    Zgadzam się, że najlepsze bedzieciasto, które dzieciaki bedąmogły zjeść łapkami i się nie pobrudzą. Proponuję coś takiego, tylko pewnie z podwójnej ilości.

    http://wielkiezarcie.com/recipe30166.html

    Proste, a kolorowe i dzieciom się spodoba.

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-10-18 18:54:11

    Pleśniak zawsze się sprawdza - u nas nazywaja go kruszawiec - przepisy ławo znajdziesz

Przejdź do pełnej wersji serwisu