Forum

Kuchenne porady

kołacz z serem - zakalec.

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 13:18:05

    witam

    mam pytanie - jak uniknąć ( przed pieczeniem ) zakalec z spodu ciasta drożdżowego z serem? Szukałam porady w necie, ale nic ciekawego nie znalazłam, oprócz tego,że najlepiej posmarować cienką warstwą marmolady, czy ktos spróbował? Może ktoś  z was ,z doświadczenia,  wie jak to zrobić, by uniknąć zakalca? Dziękuję za rady.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-10-28 14:26:03

    Ciasto posmarować białkiem z jajka- smaruje do makowca - lub posypać tartą bułką - posypuje pod owoce.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-28 14:33:35

    Ja też robię ciasto drożdżowe z serem, zwijam go lub przekładam i nigdy nie mam zakalca.Może dajesz za dużo sera i ciasto za mocno nasiąka, najlepiej podzielić ciasto na warstwy i dać mniejszą ilość sera, oczywiście lekko posmarować dobrze roztrzepanym białkiem.

    http://wielkiezarcie.com/recipe70934.html

    Tutaj był robiony sernik na cieście kruchym i przed wylaniem sera posmarowany dżemem malinowym, i nie było zakalca.::)

    http://wielkiezarcie.com/recipe83482.html

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 18:42:24

    dziękuję za rady,

    jednak mi chodziło o kołacz / kołocz śląski z serem z kruszonką ,żeby (przed pieczeniem) nie było zakalca. 

    Może jakieś inne rady jak uniknąć zakalec?

  • Autor: bogdzia Data: 2012-10-28 18:59:07

    Zakalec to raczej ujawnia się po upieczeniu, a przed pieczeniem nie trzeba z góry tego zakładać

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 20:30:06

    Zakalec to raczej ujawnia się po upieczeniu, a przed pieczeniem nie trzeba z
    góry tego zakładać 

    wiem , a chodzi mi o to , by po pieczeniu nie było zakalca...

  • Autor: bogdzia Data: 2012-10-28 20:38:32

    No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem, albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest zanadto wilgotny

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 21:21:50

    No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem,
    albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze
    w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest
    zanadto wilgotny

    no tak ,  ja zrozumiałam tak, jak koleżanka napisała:

    Ciasto posmarować białkiem z jajka- smaruje do makowca - lub posypać tartą bułką - posypuje pod owoce.

    więc myslałam,że to nie dotyczy do serów.

    No , ale potem zauważyłam jak inna koleżanka napisała ,że "roztrzepać białkiem" ... to teraz już wiem.

    przepraszam i dziękuje za rade.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-10-29 08:24:09

    Podałam przykłady, żeby zobrazować która opcja bardziej będzie ci odpowiadać ze względu na wilgotność sera. Życzę powodzenia, mam nadzieję,że nie będzie zakalca spróbuj  z mniejszą ilością sera na cieście może masa poprostu jest za cieżka- za dużo jej. 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-28 20:16:11

    Nie sprawdzisz czy ciasto ma zakalec przed pieczeniem, nie ma takiej opcji:)

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 20:31:03

    Nie sprawdzisz czy ciasto ma zakalec przed pieczeniem, nie ma takiej opcji:)

    wiem, chodziło mi o to , by nie było po pieczeniu zakalca ...

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2012-10-28 21:22:17

    dziękuję wszystkim za pomoc.

Przejdź do pełnej wersji serwisu