mam pytanie - jak uniknąć ( przed pieczeniem ) zakalec z spodu ciasta drożdżowego z serem? Szukałam porady w necie, ale nic ciekawego nie znalazłam, oprócz tego,że najlepiej posmarować cienką warstwą marmolady, czy ktos spróbował? Może ktoś z was ,z doświadczenia, wie jak to zrobić, by uniknąć zakalca? Dziękuję za rady.
Ja też robię ciasto drożdżowe z serem, zwijam go lub przekładam i nigdy nie mam zakalca.Może dajesz za dużo sera i ciasto za mocno nasiąka, najlepiej podzielić ciasto na warstwy i dać mniejszą ilość sera, oczywiście lekko posmarować dobrze roztrzepanym białkiem.
No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem, albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest zanadto wilgotny
No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem, albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest zanadto wilgotny
no tak , ja zrozumiałam tak, jak koleżanka napisała:
Ciasto posmarować białkiem z jajka- smaruje do makowca - lub posypać tartą bułką - posypuje pod owoce.
więc myslałam,że to nie dotyczy do serów.
No , ale potem zauważyłam jak inna koleżanka napisała ,że "roztrzepać białkiem" ... to teraz już wiem.
Podałam przykłady, żeby zobrazować która opcja bardziej będzie ci odpowiadać ze względu na wilgotność sera. Życzę powodzenia, mam nadzieję,że nie będzie zakalca spróbuj z mniejszą ilością sera na cieście może masa poprostu jest za cieżka- za dużo jej.
witam
mam pytanie - jak uniknąć ( przed pieczeniem ) zakalec z spodu ciasta drożdżowego z serem? Szukałam porady w necie, ale nic ciekawego nie znalazłam, oprócz tego,że najlepiej posmarować cienką warstwą marmolady, czy ktos spróbował? Może ktoś z was ,z doświadczenia, wie jak to zrobić, by uniknąć zakalca? Dziękuję za rady.
Ciasto posmarować białkiem z jajka- smaruje do makowca - lub posypać tartą bułką - posypuje pod owoce.
Ja też robię ciasto drożdżowe z serem, zwijam go lub przekładam i nigdy nie mam zakalca.Może dajesz za dużo sera i ciasto za mocno nasiąka, najlepiej podzielić ciasto na warstwy i dać mniejszą ilość sera, oczywiście lekko posmarować dobrze roztrzepanym białkiem.
http://wielkiezarcie.com/recipe70934.html
Tutaj był robiony sernik na cieście kruchym i przed wylaniem sera posmarowany dżemem malinowym, i nie było zakalca.::)
http://wielkiezarcie.com/recipe83482.html
dziękuję za rady,
jednak mi chodziło o kołacz / kołocz śląski z serem z kruszonką ,żeby (przed pieczeniem) nie było zakalca.
Może jakieś inne rady jak uniknąć zakalec?
Zakalec to raczej ujawnia się po upieczeniu, a przed pieczeniem nie trzeba z góry tego zakładać
Zakalec to raczej ujawnia się po upieczeniu, a przed pieczeniem nie trzeba z
wiem , a chodzi mi o to , by po pieczeniu nie było zakalca...góry tego zakładać
No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem, albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest zanadto wilgotny
No, przecież koleżanki ci podpowiedziały, by posmarować ubitym białkiem,
albo dżemem lub marmoladką. Spróbuj skorzystać z tych rad, być moze
w końcu nie będzie zakalca, ale też sprawdzaj, czy twaróg nie jest
zanadto wilgotny
no tak , ja zrozumiałam tak, jak koleżanka napisała:
Ciasto posmarować białkiem z jajka- smaruje do makowca - lub posypać tartą bułką - posypuje pod owoce.
więc myslałam,że to nie dotyczy do serów.
No , ale potem zauważyłam jak inna koleżanka napisała ,że "roztrzepać białkiem" ... to teraz już wiem.
przepraszam i dziękuje za rade.
Podałam przykłady, żeby zobrazować która opcja bardziej będzie ci odpowiadać ze względu na wilgotność sera. Życzę powodzenia, mam nadzieję,że nie będzie zakalca spróbuj z mniejszą ilością sera na cieście może masa poprostu jest za cieżka- za dużo jej.
Nie sprawdzisz czy ciasto ma zakalec przed pieczeniem, nie ma takiej opcji:)
Nie sprawdzisz czy ciasto ma zakalec przed pieczeniem, nie ma takiej opcji:)
wiem, chodziło mi o to , by nie było po pieczeniu zakalca ...
dziękuję wszystkim za pomoc.