Forum

Kuchenne porady

Co zamiast masy orzechowej?

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-07 22:56:54

    Ciasto na piernik staropolski zrobione, już leżakuje. Robiłam do przełożenia masę orzechową wg Alidab. Niestety w tym roku przerażająco drogie są zarówno orzechy włoskie jak i laskowe, o pekanach czy brazylijskich nie wspomnę. Jakie nadzienie oprócz powideł i czekolady proponujecie do tego piernika? Może macie jakieś sprawdzone masy? Nadmienię tylko, że zrobiłam ciasto z podwójnej porcji, więc blatów do przełożenia będzie duuużo. Dzięki i pozdrawiam :)

  • Autor: aloalo Data: 2012-11-07 23:06:30

    Czytając tytuł chciałam napisać, że powidała z czekoladą, ale już nie napiszę :)) Zmarwiłaś mnie, że orzechy drogie, jeszcze się nie rozgląałam. Mam nadzieję, że Biedronka mnie poratuje tak w zeszłym roku tanimi orzechami.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-07 23:13:17

    7-8 zł za 10 dag orzecha włoskiego. Toć to zgroza!

  • Autor: mary50 Data: 2012-11-07 23:18:20

    Przeloz nutella ,masa budyniowa..pokombinuj z musem czekoladowym.

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-08 12:09:09

    Poszukaj dobrze Beatko, ja ostatnio płaciłam w nie najtańszym sklepie 8zł za 150g.

  • Autor: ulla* Data: 2012-11-08 12:23:04

    czy mówicie o orzechach już połuskanych?-dzisiaj widziałam takie właśnie w biedronce 5,99 zł za 150g

    Sama się za nimi rozglądam,bo chcę upiec orzechowca.

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-08 14:33:12

    No proszę, czyli jednak nie jest tak źle :)

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-07 23:17:27

    Robiłam raz z migdałów ale nie wiem jakie są ich ceny. Wiem, że dziewczyny robią jeszcze masę grysikową http://wielkiezarcie.com/recipe21970.html.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-07 23:23:49

    Zastanawiałam się nad tą masą, ale jest jedno małe ale...Ile czasu można wtedy przechowywać piernik, wszak masa jest na mleku. 

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-07 23:26:51

    Tu nie doradzę bo nie robiłam więc nie mam porównania.

  • Autor: alidab Data: 2012-11-07 23:23:01

    Najlepsze są powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady albo i bez.

    Do szybszego spozycia nieśmiertelna masa grysikowa, która jest b.smaczna ale nie nadaje się do dłuższego przechowywania : http://wielkiezarcie.com/recipe21970.html

    albo też  masa zasmażkowa: http://wielkiezarcie.com/recipe21943.html

    Zamiast polewy czekoladowej można zrobić zwykłą polewę kakaową i tez będzie smaczna a znacznie obniży koszty.  Piernik przełożony samym powidłem śliwkowym i oblany polewą kakaową nie będzie miej świąteczny niż ten zrobiony "na bogato". Przy kolędach i w miłym towarzystwie bliskich wszystko smakuje świątecznie...:)))

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-07 23:31:34

    Wiesz Alidab, masz rację, że te mniej bogate też są smaczne, tym bardziej, że bardziej tu chodzi o tradycję. Aczkolwiek u mnie na święta bywa ogrom ludzi i nie ukrywam, że chciałabym błysnąć czymś tam bardziej szykownym. W ubiegłym roku robiłam Twoje powidło z czekoladą i masę orzechową. Pierniki były wyśmienite. A komentarze"piernik jak marzenie, taki jak piekła mama czy babcia..." aż mnie wzruszyły. Myślę, że święta są po to, żeby było...świątecznie :) czyli bardziej na bogato. chyba ten przepis na masę zasmażkową wypróbuję. Dzięki!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-11-08 14:07:36

    Do Piernika Staropolskiego musi być Twoja masa orzechowa i już! Nie ma innej opcji!

    Zrobiłam ciasto z 5 porcji,wyjdzie mi 20 pierników więc potrzebuje ich naprawdę duuuużo.Od przyszłego tygodnia zaczynam tłuc orzechy

  • Autor: grazka35 Data: 2012-11-08 07:36:20

    Ja już od paru lat robię piernik staropolski z masą wg sanelli* :http://wielkiezarcie.com/recipe39222.html .

    Dla mnie jest rewelacyjna!!!

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-11-08 10:35:33

    Ja już od paru lat robię piernik staropolski z masą wg sanelli*
    :http://wielkiezarcie.com/recipe39222.html . Dla mnie jest
    rewelacyjna!!!

    chyba spróbuję też, ale morele należy jakoś rozdrobnić chyba /pokroić? drobno?

  • Autor: grazka35 Data: 2012-11-08 13:53:17

    Ja kroję w drobną kostkę, lepiej jest później kroić ciasto.

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-08 09:00:04

    wiesz co...mnie by najlepiej smakowal z powidlami ;)

  • Autor: asieksza Data: 2012-11-08 10:00:32

    Ja robię albo masę grysikową albo z suszonych śliwek

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-08 11:54:43

    Masa zasmażkowa :)polecam

  • Autor: AniaMakut Data: 2012-11-08 11:57:56

    Polecam moja mase do piernika, zamiast orzechow mozesz dac inne bakalie jakie tylko lubisz

    Piernik przelozony ta masa i powidlami sliwkowymi dlugo zachowuje swiezosc

    http://wielkiezarcie.com/recipe73189.html

  • Autor: malibu Data: 2012-11-08 12:59:22

    A może nada się taka masa, bardzo fajnie komponuje się z piernikiem ;o)

    http://wielkiezarcie.com/recipe32328.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-08 14:34:43

    Proszę bardzo http://wielkiezarcie.com/recipe32328.html

  • Autor: malibu Data: 2012-11-08 17:45:00

    Ooooo !!!

  • Autor: Anka53 Data: 2012-11-08 18:42:48

    szkoda ze nie mieszkasz blisko mnie , bo mialam tyle orzechow wloskich ze rozdawalam znajomym

    Dopisano 12-11-08 19:00:28:

  • Autor: Anka53 Data: 2012-11-08 18:44:17

    w kauflandzie sa orzechy po 3,40 zl za 10 dkg

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-09 00:15:20

    U nas w Kauflandzie jeszcze nie widziałam, przynajmniej w tej cenie.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-09 00:18:29

    O mateczko...poproszę jeden woreczek . Skoro tak włoskie obrodziły, to czemu łuskane orzechy takie drogie? Dziś w Tesco sprawdziłam - 5,99 zł/100gr firma podrzędna, 7,99zł renomowana firma.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-11-09 19:54:05

    O mateczko...poproszę jeden woreczek . Skoro tak włoskie obrodziły, to
    czemu łuskane orzechy  takie drogie? Dziś w Tesco sprawdziłam - 5,99
    zł/100gr firma podrzędna, 7,99zł renomowana firma.

    Bo ciężko się łuska :D. Mam przepis na orzechowy mazurek i swoje orzechy. Wiosną stwierdziłam iż bardziej lubiłam ten  przepis jak jeszcze nie miałam dzialki i kupowałam łuskane  orzechy ;)

  • Autor: as Data: 2012-11-12 22:21:00

    U mnie orzechy się marnują. Nie używam ich, a sobie rosną. Tata zbiera i daje mi na strych. Mam do spalenia cały worek z przed 2 lat. Pewnie do niczego się już nie nadają. 

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-12 22:26:54

    Wiesz...rzadko zazdroszczę, ale tym razem, to mnie ścisnęło w dołku. My orzechy jadamy nie tylko w ciastach, ale i tak na surowo- dla kondycji- toć w orzechach jest tyle cennych składników. I zazdroszczę, że nie mam tego Twojego strychu z orzechami. Ja bym z nich zrobiła użytek ;)

  • Autor: as Data: 2012-11-12 22:41:03

    Na surowo trochę zjemy, a reszta się marnuje. Chodzi mi po głowie by łuskać i sprzedawać ale jak dojdzie co do czego to zmieniam zdanie. Zastanawiam się jak przechowywać łuskane orzechy zanim trafią do skupu? Oczywiście olbrzymich ilości tego nie ma ale trochę jest.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-12 22:53:37

    Ja moje orzechy przechowuję w pojemnikach z Włocławka z nakrywkami- nie są szczelnie zamknięte, więc nic się z nimi nie dzieje.

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 08:00:25

    As, u nas też było mnóstwo orzechów, kilka wieczorów było siedzenia i stukania, wyszło wielkie tekturowe pudło i się sprzedało bez problemów po sąsiadach :) Troche też mój tata sprzedał kolegom z pracy, na orzechy zawsze się znajdą amatorzy :)

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:39:54

    U nas podobno sprzeda懠nie ma problemu. Jest miejsce skupu i kupujący ci prawie z rąk wyrywają. Nie znajomi czy sąsiedzi ale handlarze. Zarabiają na tym super bo płacą po kilkanaście zł za kg. U nas ten sposób jest przyjęty.

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 10:03:12

    Hmmm, też widziałam ogłoszenia o skupie orzechów, ale handlarze raczej chcą zarobić. Myślę, że więcej zarobiłabyś, gdybyś rzuciła okiem w jakich cenach orzechy "chodzą" np. na jakimś zielonym ryneczku ( w Rzeszowie widziałam, że sprzedają koło hali targowej) i w takiej cenie je sprzedać... np. może mąż znajdzie amatorów w pracy... ewentualnie można coś spuścić z ceny, dla znajomych ;) 

    Powiem ci, że nei jest to wcale taki cieżki zarobek. Włączasz telewizor, leci sobie serial... a ty łuskasz orzechy. U nas było tak , ze najpierw hurtowo były tłuczone w kuchni a potem każdy sobie coś tam brał w miskę i czyścił z łupinek.

     

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-13 13:05:18

    A tak z ciekawości zapytam, po ile są u was orzechy takie w skorupce? U mnie 10-12 zł te zwykłe, niezbyt dojrzałe i chyba nie do końca wysuszone...no i niestety, mieszkam w małej miejcowości i tu ludzie nie handlują swoimi zbiorami- nad czym ubolewam.

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 13:26:06

    Aaa, nie napisałam, że to sprzed dwóch lat sytuacja... teraz mamy orzechy tylko dla siebie, zostały dwa drzewka przy domu, mieliśmy kilka drzew w polu ale się zestarzały i poszły pod piłę... już nasadziliśmy nowe :) Więc obecnie nie wiem jaka cena... nie pomogę.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-13 13:04:37

    czemu ja nie mieszkam w Rzeszowie ? ;) Kupiłabym nawet pól pudła.

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 13:27:33

    Jeśli masz kawałek działki, to zabaw sie w wiewiórkę i schowaj orzeszka w dziurkę w ziemi ;) Co prawda kilka lat minie, ale sukces gwarantowany :)))

  • Autor: Beata500 Data: 2012-11-13 08:22:53

    As , to jest zwyczajne marnotrawstwo. Już pomijam fakt, że mogłabyś zużyć do ciast, jeść na surowo .Ale masz dzieci , uczysz je nietrafnych rozwiązań. A nie pomyślałaś ,że możesz iść z dziećmi na spacer i przy okazji nakarmić wiewiórki? Zimą połuskać orzechy i wsypać do karmnika , ptaki zjedzą.

    Palić orzechy? Skąd to Ci przyszło do głowy ?

     

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-09 00:21:05

    Dziękuję, że zechciałyście się podzielić swoimi przepisami. Na pewno coś wybiorę z waszych propozycji :) Pozdrawiam z Kaszub

  • Autor: Anka53 Data: 2012-11-10 11:28:28

    U nas sa caly rok orzechy w tej cenie   -wloskie i laskowe ze stilli

  • Autor: anqe Data: 2012-11-11 21:08:21

    poszukaj tańszych na rynku, ja też myślałąm że najtańsze zawsze w marketach a tu niespodzianka orzechy laskowe w zaprzyjaźnionym warzywniaku po 12zl gdy w marketach po 17,99 więc zamiast 1kg mam 1,5 za tą samą cenę 

  • Autor: siwy_001 Data: 2012-11-12 21:13:10

    Witaj! Ja staropolski od lat przekładam powidłami z czekoladą + marcepan. Kupuję gotowy marcepan, zagniatam z rumem i cukrem pudrem, wałkuję i wycinam prostokąty, którymi przekładam ciasto. bardzo smaczne połączenie, piernik może długo leżeć po przełożeniu. z okrawków wycinam ozdoby do dekoracji.

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-12 22:55:18

    Fajna podpowiedź. Może i ja wypróbuję. Dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu