Forum

Gawędy o jedzeniu

Z jakiego mięsa robicie kotlety mielone?

  • Autor: Fiddle Data: 2012-11-10 08:44:30

    Z wieprzowego? wołowego? wołowo-wieprzowego? drobiowego?

  • Autor: PATI :) Data: 2012-11-10 08:48:57

    Kotlety mielone zwykle robię z mieszanego wołowo-wieprzowego , hamburgery z wołowego a pulpety z drobiowego :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-11-10 08:54:29

    Osobiście nie przepadam za żadnym mielonym - pomylonym ..Jak  " muszę '' to wybieram wieprzowe - wieprzowe .. Sama łoptaka  czy karkówka odpada , bo moja druga część lubi takie pulchne jak mawia z dodatkiem boczusia przerastanego ..:) Aczkolwiek ostatanio nie mielone ale farsz do gołąbków zrobiłam z drobiowego i ... było bardzo smaczne komponowało sie w kapuścianej liściu .. )))

  • Autor: Fiddle Data: 2012-11-10 09:17:53

    ja mielone robiłam zawsze z wieprzowej szynki... a wczoraj nie było i kupiłam drobiową pierś z kurczaka zmieloną... i zastanawiam się, do czego użyć - wydaje mi się, że do typowych mielonych będzie troche za suche, ale do pulpetów? Pati - z jakim sosem robisz?

  • Autor: PATI :) Data: 2012-11-10 10:02:05

    Różnie z pomidorowym , pieczarkowym ale najbardziej smakują nam w śmietankowo - koperkowym

  • Autor: mahika Data: 2012-11-10 16:11:36

    http://wielkiezarcie.com/recipe62498.html

    Te sa świetne i wcale nie suche.

  • Autor: iza 6 Data: 2012-11-10 09:18:41

    ja tylko wieprzowe  kupuje

  • Autor: ireth Data: 2012-11-10 09:21:39

    Ja kotlety mielone robię głównie z wołowego. Uwielbiam ten aromat. Natomiast nie wiem czy to była kwestia mięsa ale dwa razy chciałam zrobić z indyczego i nie dało się tego jeść. Tak śmierdziało.

  • Autor: makusia Data: 2012-11-10 09:47:14

    Rozmaite, byle zmielone w domku, lub w sklepie ale przy mnie:) Nie uznaję gotowej pakowanej paćki wrrrr.

  • Autor: hira Data: 2012-11-10 10:00:15

    wieprzowe, mieszam np szynkę z łopatką albo karkówką

    drobiowe-z indyka najczęsciej , ale musi być z czymś tłustszym pomieszane, najczęsciej daję łopatkę wieprzową

    mielę albo sama albo jak makusia wsklepie daję kupione kawałki jw do zmielenia, gotowe mielone jest za tłuste

  • Autor: matani Data: 2012-11-10 10:24:51

    Kupuję tylko mieloną szynkę lub łopatkę, czasami jak chcę bardziej tłuste to proszę o zmielenie karkówki. Drobiowe dodaję tylko w wersji bahusowej KLIK

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-10 11:32:59

    Też tej paćki nie kupuje, mielę sama:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-10 10:42:33

    Od dobrych kilku lat nie kupuję mielonego. Mięso mielę sama w domu. Przeważnie kupuję łopatkę lub szynkę wieprzową, na hamburgery wołowninę.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-11-10 11:33:06

    Ja w paczkach gotowców też unikam ale u nas w mięsnym na miejscu mielą każdy wybrany kawałek mięsa

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-10 11:30:59

    Z łopatki wieprzowej, lub lekko przerośniętego schabu karkowego.

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-11-10 13:14:03

    Najczęściej z szynki wieprzowej, rzadziej z łopatki. Nie mielę sam w domu bo nie posiadam maszynki,

    ale pani w sklepie mieli na miejscu wybrany kawałek. Pakowanego nie kupuję.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-10 13:53:45

    Dawniej robiłam z mieszanego,obecnie z łopatki wieprzowej.

  • Autor: panda25 Data: 2012-11-10 14:18:12

    Obecnie robię z mięsa wieprzowego:

    Z karkówki- ostatnio uznaliśmy że chyba najlepsze.

    Z łopatki i np. kawałku boczku

    Z WOŁOWEGO robię wtedy gdy mają być to specjalnie robione do burgerów.

  • Autor: panda25 Data: 2012-11-10 14:18:43

    Aha, i zawszę mielę sama w domu nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego.

  • Autor: Mloda Data: 2012-11-10 14:40:22

    Kiedys robiłam z mieszanego wieprzowo - wolowego. Jakieś 2 lata temu spróbowalam z samym wieprzowym i wyszły o wiele lepsze. Tak więc teraz robię mielone z zmielonej łopatki lub szynki wieprzowej.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-11-10 20:31:12

    ja robie z indyczego, drobiowego lub cielecego. Nigdy nie robilam z wieprzowego czy wieprzowo-wolowego

  • Autor: asieksza Data: 2012-11-10 21:34:12

    Nabardziej lubimy takie z wołowinki tylko z jajkiem bez bułki, solone po smażeniu. Zwykłe mielone najczęściej ze zmielonej w sklepie łopatki lub karkówki.

  • Autor: czarnykot Data: 2012-11-10 22:27:57

    a ja się przyznam, że jak jeszcze jadaliśmy mięso kupowałam w auchan, naprawdę pyszne kotlety były...albo w mięsnym, który ma swoją masarnię i swoje wyroby...nie żebym nie kręciła maszynką...najczęsciej łopatkę lub szynkę ze względu na diabetyka...

  • Autor: bahus Data: 2012-11-25 00:53:53

    Ja kotlety mielone najczęściej robię z mięsa lamy i strusia w proporcji pół na pół.

    Pyszne są również z mięsa bardzo młodego, hodowlanego krokodyla...ale niestety ostatnio w Poznaniu dość trudno to mięso zdobyć.

    Dopisano 12-11-25 1:20:02:

    Właśnie wyczytałem, że mięso młodego krokodyla można bez problemu kupić w Gdańsku, Andrychowe i gdzieś pod Warszawą ale miejscowość nie sprecyzowano. Jest tu ktoś z tych stron?

  • Autor: kokarda Data: 2012-11-25 12:57:51

    ma się to CHOBI :P

  • Autor: majolika Data: 2012-11-27 00:08:16

    A z osiołka robiles?Podbno bardzo smaczne))

    Moja mam robiła zawsze z mieszanego pół na pół-wieprzowe z łopatki i z udżca indyczego.Kupowane i mielona  przy tobie w sklepie.Wolowo-wieprzowe też jest ok.ale nigdy z paczki, tylko mielone z wybranego kawałka.Raz załapałam się na mięso z dzika + zmielona pachwina.Było bardzo smaczne.Fajne jest też mięso z kury(zmielone) ale to na kotlety pożarskie.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-27 16:43:42

    Ode mnie do Andrychowa mniej niż godzinka jazdy...

  • Autor: Jola666 Data: 2012-11-30 12:10:59

    Ja kotlety mielone najczęściej robię z mięsa lamy i strusia w
    proporcji pół na pół. Pyszne są również z mięsa
    bardzo młodego, hodowlanego krokodyla...ale niestety ostatnio w Poznaniu
    dość trudno to mięso zdobyć.  Dopisano 12-11-25 1:20:02:Właśnie
    wyczytałem, że mięso młodego krokodyla można bez problemu kupić w
    Gdańsku, Andrychowe i gdzieś pod Warszawą ale miejscowość nie
    sprecyzowano. Jest tu ktoś z tych stron?

    Jejku !!! a już myślałam ,że masz hodowlę i lamy i strusia a i basenik dla crocków :)

    Jak zwykle mnie zaskoczyłeś :P Pozdrawiam serdecznie :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-25 12:23:56

    zrób z jakiego masz ochotę w ten sposób zobaczysz jakie Ci najbardzoej smakuje :)

  • Autor: Jola666 Data: 2012-11-30 12:07:07

    Zazwyczaj z mieszanego wieprzowo-wołowego .W moim mięsnym jest też gulasz wieprzowy ,który Pani mieli przy mnie .Ma tą zaletę ,że jest z różnych części wieprzowiny i to jest ok .Sama szynka za sucha jak dla mnie .

    Jeśli chodzi o drób to często robię kotlety pożarskie z piersi "kurzęcych" :) .Są mięciutkie i pyszne , z nimi trochę pracy jest :) Ale warto ...

    Pozdrawiam :)

  • Autor: anqe Data: 2012-12-02 23:18:50

    jak na szybko to mielę kawał łopatki a jak jest czas na większe namaszczenie to łopatka z wołowiną rosołową tak żeby było trochę tłuszczyku

    odbiegnę trochę od tematu i podzielę się moimi ostatnimi doświadczeniami ze schbowym, zawsze robiłam jajko z łyżką śmietany 18% i panierka z bułki tartej, ale ostatnio zrąbana przytargałam zakupy a w domu okazało się, że bułki tartej brak, ponieważ nie w smak mi było ubierać się i biec do sklepu więc obtoczyłam w jajku ze śmietaną jak zwykle i później w mące - wyszło niebo w gębie,  mąka zamknęła cały sok w środku, miękkie, soczyste i pulchne tak się nimi zachwyciłam, że uwieżcie ale już nigdy nie obtoczę ich w bułce. Na takie rozwiązanie wpadłam właśnie dlatego, że mielone zawsze obtaczam wyłącznie w mące.

Przejdź do pełnej wersji serwisu