Kochani,podpowiedzcie co można przygotować na obiad w piekarniku(na szczęście na prąd)Przez 2 dni nie będzie w mojej dzielnicy gazu od 7 rano do 20 wieczorem.
Myślę o jakiejś zapiekance,albo coś w woreczku.Liczę na wasze pomysły bo tyle przepisów na WŻ że sama nie wiem co wybrać,a wiem że można na Was liczyć.
Witam! Ja bym zrobiła gołąbki takie narmalnie zawijane albo oszukane, robiłam też coś na podobieństwo gołąbków ale z wiekszą ilością poszatkowanej kapusty, wyłożyłam warstwę masy na blaszkę, zalałam przecierem pomidorowym rozcieńczonym wodą i zapiekłam.
Możesz zrobić dowolną pieczeń w sosie własnym i podać ją do kuskusu, który tylko zalewamy wrzątkiem (pewnie masz czajnik elektryczny). Do tego sałata albo surówka i pyszny obiad gotowy - można zrobić od razu na dwa dni. Zaraz wyszperem proste przepisy na pieczenie z sosem i podlinkuję :)
Ja pare dni temu mialam caly obiad z piekarnika, upieczone palki z kurczaka a do tego ziemniaki upieczone w folii. Kazdego sredniej wielkosci ziemniaka zawijam w folie aluminiowa i "dziurkuje" w kilku miejscach widelcem. Upieczone nacinam i traktuje maselkiem i smietana. Do tego ulubiona suroweczka i obiad gotowy.
Mamo lenki, nie przejmuj się drobiazgami:) niech zjedzą kanapki lub zrób jaką zupę lub mięso duszone do chleba. Każdą potrawę, praktycznie można podgrzać w piekarniku.
Gazownicy zawsze piszą na wyrost, a potem wcześniej wlączają gaz, u nas też tak było , mieli wyłączyć od 8 rano a wyłączyli o 10, o 17 już gaz był znów:)
Mamo Różyczki,problem w tym że ja mam małą córeczkę 3 latka,która musi zjeść porządny obiad.Gdyby chodziło tylko o mnie i męża wcale bym się nie przejmowała
Huraaaaaa ! Jest okazja wyjść do baru mlecznego . ! A na kuchenych dzwiach karteczkach .. '' w dn.... kuchnia nieczynna z przyczyń nie zależnych ode mnie ''
To jest mój '' genialny pomysł '' .. )))) Pozdrawiam pięknie ... )))
udziec indyczy bez skóry i kości o wadze ok. 1,5 kg
Marynata:
2 łyżki oliwy lub oleju
1-2 łyżki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego lub 2 ząbki czosnku zwykłego
szczypta cząbru
płaska łyżeczka ostrej papryki
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu płynnego
Dodatkowo:
1 duża cebula
ok. 2 szkl wywaru warzywnego
Udziec z indyka umyj i osusz. Cebulę pokrój w duże piórka.
Składniki marynaty wymieszaj lub zmiksuj. Mięso, dokładnie natarte marynatą i obłożone cebulą umieść w zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu na 12 do 24 godzin.
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej zimnym wywarem warzywnym, przykryj, umieść w piekarniku, ustaw temperaturę na 190 st. C i piecz w termoobiegu około 2 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy sos nadmiernie nie odparował. W razie potrzeby uzupełniaj go wywarem.
Gdy udziec będzie miękki, dopiecz go bez przykrycia z obu stron. Sos przecedź przez sito, aby był klarowny, lub jeśli wolisz zawiesiste sosy, zblenduj.
Możesz do naczynia, w którym pieczesz mięso, włożyć pokrojone ziemniaki i wyjąć je, gdy będą gotowe. Udziec dobrze smakuje też z pieczywem.
Proszę bardzo - http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html do tego można dołożyć ziemniaczki i gotowy obiad bez roboty, jak nie mam czasu to robię to danie :-)) - pozdrawiam.
Dziękuję Wam kochane żarłoczki,wiedziałam że zawsze można na Was liczyć.Zrobię parówki w cieście francuskim z filiżanką barszczu czerwonego a po jutrze chyba skuszę się na udka na kapuście...
U mnie też raz na kilka lat robią koserwację całego systemu gazowego.Mam na tę okazję w pawlaczu kuchenkę elektryczną.Mozna wybrać się do baru, zamowić coś z dowozem.Będziesz miala wakacje od gotowania))A w piekarniku zrobilabym np jakis eintopf
Kochani,podpowiedzcie co można przygotować na obiad w piekarniku(na szczęście na prąd)Przez 2 dni nie będzie w mojej dzielnicy gazu od 7 rano do 20 wieczorem.
Myślę o jakiejś zapiekance,albo coś w woreczku.Liczę na wasze pomysły bo tyle przepisów na WŻ że sama nie wiem co wybrać,a wiem że można na Was liczyć.
Witam! Ja bym zrobiła gołąbki takie narmalnie zawijane albo oszukane, robiłam też coś na podobieństwo gołąbków ale z wiekszą ilością poszatkowanej kapusty, wyłożyłam warstwę masy na blaszkę, zalałam przecierem pomidorowym rozcieńczonym wodą i zapiekłam.
Możesz zrobić dowolną pieczeń w sosie własnym i podać ją do kuskusu, który tylko zalewamy wrzątkiem (pewnie masz czajnik elektryczny). Do tego sałata albo surówka i pyszny obiad gotowy - można zrobić od razu na dwa dni. Zaraz wyszperem proste przepisy na pieczenie z sosem i podlinkuję :)
Ja w podobnej sytuacji robiłam np muffinki wytrawne i kurczak z worka
Ja pare dni temu mialam caly obiad z piekarnika, upieczone palki z kurczaka a do tego ziemniaki upieczone w folii. Kazdego sredniej wielkosci ziemniaka zawijam w folie aluminiowa i "dziurkuje" w kilku miejscach widelcem. Upieczone nacinam i traktuje maselkiem i smietana. Do tego ulubiona suroweczka i obiad gotowy.
Mamo lenki, nie przejmuj się drobiazgami:) niech zjedzą kanapki lub zrób jaką zupę lub mięso duszone do chleba. Każdą potrawę, praktycznie można podgrzać w piekarniku.
Gazownicy zawsze piszą na wyrost, a potem wcześniej wlączają gaz, u nas też tak było , mieli wyłączyć od 8 rano a wyłączyli o 10, o 17 już gaz był znów:)
Mamo Różyczki,problem w tym że ja mam małą córeczkę 3 latka,która musi zjeść porządny obiad.Gdyby chodziło tylko o mnie i męża wcale bym się nie przejmowała
Zrób zupę na mięsku dla małej i wstaw do lodówki, odgrzejesz w piecyku i jakieś mięsko , np, udka lub coś co córeczka lubi.:)
to samo miałam napisać zawsze mozna tez zamówić pizze :)
Huraaaaaa ! Jest okazja wyjść do baru mlecznego . ! A na kuchenych dzwiach karteczkach .. '' w dn.... kuchnia nieczynna z przyczyń nie zależnych ode mnie ''
To jest mój '' genialny pomysł '' .. )))) Pozdrawiam pięknie ... )))
,Meguś ty jak zwykle jesteś świetna:)
Bardzo lubię tę pieczeń z udźca indyczego:
udziec indyczy bez skóry i kości o wadze ok. 1,5 kg
Marynata:
2 łyżki oliwy lub oleju
1-2 łyżki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego lub 2 ząbki czosnku zwykłego
szczypta cząbru
płaska łyżeczka ostrej papryki
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu płynnego
Dodatkowo:
1 duża cebula
ok. 2 szkl wywaru warzywnego
Udziec z indyka umyj i osusz. Cebulę pokrój w duże piórka.
Składniki marynaty wymieszaj lub zmiksuj. Mięso, dokładnie natarte marynatą i obłożone cebulą umieść w zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu na 12 do 24 godzin.
Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej zimnym wywarem warzywnym, przykryj, umieść w piekarniku, ustaw temperaturę na 190 st. C i piecz w termoobiegu około 2 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy sos nadmiernie nie odparował. W razie potrzeby uzupełniaj go wywarem.
Gdy udziec będzie miękki, dopiecz go bez przykrycia z obu stron. Sos przecedź przez sito, aby był klarowny, lub jeśli wolisz zawiesiste sosy, zblenduj.
Możesz do naczynia, w którym pieczesz mięso, włożyć pokrojone ziemniaki i wyjąć je, gdy będą gotowe. Udziec dobrze smakuje też z pieczywem.
Jeżeli lubicie wątróbkę to ta zapiekanka http://wielkiezarcie.com/recipe41105.html jest idealna na obiad z piekarnika..
Proszę bardzo - http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html do tego można dołożyć ziemniaczki i gotowy obiad bez roboty, jak nie mam czasu to robię to danie :-)) - pozdrawiam.
Dziękuję Wam kochane żarłoczki,wiedziałam że zawsze można na Was liczyć.Zrobię parówki w cieście francuskim z filiżanką barszczu czerwonego a po jutrze chyba skuszę się na udka na kapuście...
U mnie też raz na kilka lat robią koserwację całego systemu gazowego.Mam na tę okazję w pawlaczu kuchenkę elektryczną.Mozna wybrać się do baru, zamowić coś z dowozem.Będziesz miala wakacje od gotowania))A w piekarniku zrobilabym np jakis eintopf