Forum

Kuchenne porady

Co gotować-awaria

  • Autor: mamalenki Data: 2012-11-20 14:28:23

    Kochani,podpowiedzcie co można przygotować na obiad w piekarniku(na szczęście na prąd)Przez 2 dni nie będzie w mojej dzielnicy gazu od 7 rano do 20 wieczorem.

    Myślę o jakiejś zapiekance,albo coś w woreczku.Liczę na wasze pomysły bo tyle przepisów na WŻ że sama nie wiem co wybrać,a wiem że można na Was liczyć.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-11-20 14:48:54

    Witam! Ja bym zrobiła gołąbki takie narmalnie zawijane albo oszukane, robiłam też coś na podobieństwo gołąbków ale z wiekszą ilością poszatkowanej kapusty, wyłożyłam warstwę masy na blaszkę, zalałam przecierem pomidorowym rozcieńczonym wodą i zapiekłam.

  • Autor: Wkn Data: 2012-11-20 15:03:02

    Możesz zrobić dowolną pieczeń w sosie własnym i podać ją do kuskusu, który tylko zalewamy wrzątkiem (pewnie masz czajnik elektryczny). Do tego sałata albo surówka i pyszny obiad gotowy - można zrobić od razu na dwa dni. Zaraz wyszperem proste przepisy na pieczenie z sosem i podlinkuję :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-11-20 15:03:58

    Ja w podobnej sytuacji robiłam np muffinki wytrawne i kurczak z worka

  • Autor: gosiekb Data: 2012-11-20 15:07:50

    Ja pare dni temu mialam caly obiad z piekarnika, upieczone palki z kurczaka a do tego ziemniaki upieczone w folii. Kazdego sredniej wielkosci ziemniaka zawijam w folie aluminiowa i "dziurkuje" w kilku miejscach widelcem. Upieczone nacinam i traktuje maselkiem i smietana. Do tego ulubiona suroweczka i obiad gotowy.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-20 15:13:51

    Mamo lenki, nie przejmuj się drobiazgami:) niech zjedzą kanapki lub zrób jaką zupę lub mięso duszone do chleba. Każdą potrawę, praktycznie można podgrzać w piekarniku.

    Gazownicy zawsze piszą na wyrost, a potem wcześniej wlączają gaz, u nas też tak było , mieli  wyłączyć od 8 rano a wyłączyli o 10, o 17 już gaz był znów:)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-11-20 15:21:49

    Mamo Różyczki,problem w tym że ja mam małą córeczkę 3 latka,która musi zjeść porządny obiad.Gdyby chodziło tylko o mnie i męża wcale bym się nie przejmowała

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-20 15:35:23

    Zrób zupę na mięsku dla małej i wstaw do lodówki, odgrzejesz w piecyku i jakieś mięsko , np, udka lub coś co córeczka lubi.:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-20 18:33:42

    to samo miałam napisać zawsze mozna tez zamówić pizze :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-11-20 15:17:40

    Huraaaaaa ! Jest okazja wyjść do baru mlecznego . ! A na kuchenych dzwiach karteczkach .. '' w dn.... kuchnia nieczynna z przyczyń nie zależnych ode mnie ''

    To jest mój '' genialny pomysł '' .. )))) Pozdrawiam pięknie ... )))

  • Autor: mamalenki Data: 2012-11-20 15:22:51

    ,Meguś ty jak zwykle jesteś świetna:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-11-20 15:56:37

    Bardzo lubię tę pieczeń z udźca indyczego:

    udziec indyczy bez skóry i kości o wadze ok. 1,5 kg

    Marynata:

    2 łyżki oliwy lub oleju

    1-2 łyżki wody

    płaska łyżeczka soli

    płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego lub 2 ząbki czosnku zwykłego

    szczypta cząbru

    płaska łyżeczka ostrej papryki

    opcjonalnie 1 łyżeczka miodu płynnego

    Dodatkowo:

    1 duża cebula

    ok. 2 szkl wywaru warzywnego

    Udziec z indyka umyj i osusz. Cebulę pokrój w duże piórka.

    Składniki marynaty wymieszaj lub zmiksuj. Mięso, dokładnie natarte marynatą i obłożone cebulą umieść w zamkniętym naczyniu w chłodnym miejscu na 12 do 24 godzin.

    Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej zimnym wywarem warzywnym, przykryj, umieść w piekarniku, ustaw temperaturę na 190 st. C i piecz w termoobiegu około 2 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy sos nadmiernie nie odparował. W razie potrzeby uzupełniaj go wywarem.

    Gdy udziec będzie miękki, dopiecz go bez przykrycia z obu stron. Sos przecedź przez sito, aby był klarowny, lub jeśli wolisz zawiesiste sosy, zblenduj.

    Możesz do naczynia, w którym pieczesz mięso, włożyć pokrojone ziemniaki i wyjąć je, gdy będą gotowe. Udziec dobrze smakuje też z pieczywem.

    Bardzo smaczne jest Quiche z pomidorami: http://wielkiezarcie.com/recipe11.html
    Możesz upiec pizzę, zrobić parówki w cieście francuskim lub drożdżowym :)

  • Autor: kaszkaj Data: 2012-11-20 18:13:10

    Jeżeli lubicie wątróbkę to ta zapiekanka http://wielkiezarcie.com/recipe41105.html jest idealna na obiad z piekarnika..

  • Autor: Alicja9 Data: 2012-11-20 19:44:33

    Proszę bardzo - http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html do tego można dołożyć ziemniaczki i gotowy obiad bez roboty, jak nie mam czasu to robię to danie :-)) - pozdrawiam.

  • Autor: mamalenki Data: 2012-11-20 22:09:54

    Dziękuję Wam kochane żarłoczki,wiedziałam że zawsze można na Was liczyć.Zrobię parówki w cieście francuskim z filiżanką barszczu czerwonego a po jutrze chyba skuszę się na udka na kapuście...

  • Autor: majolika Data: 2012-11-22 22:26:42

    U mnie też raz na kilka lat robią koserwację całego systemu gazowego.Mam na tę okazję w pawlaczu kuchenkę elektryczną.Mozna wybrać się do baru, zamowić coś z dowozem.Będziesz miala wakacje od gotowania))A w piekarniku zrobilabym np jakis eintopf

Przejdź do pełnej wersji serwisu