Forum

Kuchenne porady

Muffinki i kilka pytań

  • Autor: BEATA55555 Data: 2012-12-05 18:49:08

    Witam!

    Czy mogę upiec muffinki bezpośrednio w papilotkach?

    Czy konieczna jest specjalna blacha?

    Zależy mi aby upieczone muffiny były porządnie wyrośnięte, takie wysokie.

    Ile powinnam  surowego ciasta nałożyc do papilotki aby uzyskać taki efekt.

    Może polecicie jakiś przepis na super wysokie mufiny.

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-05 18:59:49

    Polecam Ci muffinki Satiny

    http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=Muffinki&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=Satina&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=

    nie wszystkie robilam jej muffinki ale wiekszosc jest sprawdzona (znajomi tez je robia)

    Rowniez te bardzo czesto robimy http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html

    I jeszcze o tych nie zapominamy http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-12-05 19:24:22

    Ja nie mam specjalnej formy, muffinki robię w papilotkach - najczęściej jednego muffina wkładam do 2-3 papilotek. Ciasto nakładam przed samym włożeniem muffin do piekarnika, by ciasto się nie rozlazło.

  • Autor: ireth Data: 2012-12-05 21:16:25

    Moja koleżanka robi bez formy tylko w samych papilotkach i wychodzą raczej niskie i szerokie, bo ciasto rozpycha papierek. Ale może spróbuj ustawić papilotki na taką szerokość jaką chcesz mieć i zwiąż każdą sznureczkiem lub tasiemką. Może się wtedy nie rozejdą. Ale ja tak nigdy nie próbowałam, także nie gwarantuję wyników.

  • Autor: Joanna11 Data: 2012-12-06 07:56:30

    Ja polecam ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe38687.html A jeśli nie masz formy to możesz użyć papilotek silikonowych, są dużo lepsze w mojej ocenie od papierowych. Ładnie utrzymują ciasto podczas pieczenia, które nie "rozjeżdża" się. I nic nie zostaje na papierku.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-12-06 09:43:26

    Możesz upiec w samych papilotkach ale tak jak pisze ireth - ciasto rozepcha papilotkę a muffinki wyjdą szerokie i niskie

    Jeśli masz w domu metalowe foremki do babeczek to do nich możesz wsadzić papilotki z ciastem

    Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotki

  • Autor: Piper Data: 2012-12-06 12:38:57

    bez blachy muffiny nie beda wysokie, ale sprobuj zrobic gesciejsze ciasto a moze sie uda. Wkladam do ok 1/2 wysokosci papilotki, czasem troche wiecej. wieczorem postaram sie wrzucic przepis na moje muffiny, bardzo proste w wykonaniu i zawsze sie udaja

  • Autor: BEATA55555 Data: 2012-12-06 14:47:13

    Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie o tą specjalną blachę do mufin. Jaką najlepiej kupić. Byłam dziś w markecie i były tam blachy z dość sporymi otworami bez żadnych karbowań nie przypominały wcale papilotek. Czy to o takie formy chodzi???

  • Autor: Joanna11 Data: 2012-12-06 14:54:00

    Tak, to takie formy. Ale możesz sobie pooglądać w internecie i coś na pewno wybierzesz. Życzę udanych wypieków!

  • Autor: Piper Data: 2012-12-07 04:08:59

    Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie o tą specjalną blachę do mufin. Jaką
    najlepiej kupić. Byłam dziś w markecie i były tam blachy z dość sporymi
    otworami bez żadnych karbowań nie przypominały wcale papilotek. Czy to o
    takie formy chodzi???

    Ja mam zwykla i wkladam w nie karbowane papilotki

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2012-12-12 14:34:29

    Ja też tak robię. Używam takiej blachy i wkładam do niego papilotki. Ależ mi tym tematem zrobiłaś ochotę na muffiny! :)

  • Autor: ireth Data: 2012-12-12 16:51:36

    Są różne blachy do muffinek. W sklepach widziałam takie jak pokazuje na zdjęciu Piper - są one dość niskie i szerokie. Jeśli chcesz smukłe i węższe muffinki to polecam blachę z IKEI. Różni się kształtem. I dokupisz tam też papilotki do niej. Ja mam z IKEI i sobię chwalę :)

    DRÖMMAR Blacha "muffin" IKEA Powłoka Non-stick Teflon®Classic sprawia, że żywność nie przykleja się do dna.

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-12 18:25:20

    ja też mam zwykłe i je wykładam papilotkami...Swoje kupowałam po 49,9 , 59,9 i 79,90zł(mam 3 wielkości)...ale dzisiaj byłam w tesco i kupiłam kolejną tyle tylko,że po 14zł(a jest dokładnie taka sama jak ta za 5 dych)

  • Autor: Marrakesh Data: 2012-12-13 09:22:30

    Podepne się Mam nadzieje, że nie macie nic przeciwko? Mam zamówienie od swojej mamy na jakies 50-60 muffinek. Bede z nimi podróżować autobusem przed świętami,więc najlepsze do transportu były by takie chyba suchsze i bez żadnej masy na górze.Mi najbardziej smakuja takie jeszcze ciepłe, a te zamówione nie ma opcji opcji zeby byly ciepłe.Zastanawiam się jakie zrobić do nich środki, żeby nie straciły uroku? Napewno zrobie bananowe, z malinami, waniliowe, z jakimś kwaskowatym dżemem. Może macie jakieś pomysły co mogłoby być jeszcze w środku i dobrze zniosło 5 godzinną podróż i oczywiście było miłą niespodzianką?

    M.

  • Autor: ireth Data: 2012-12-13 14:13:29

    z budyniem i czekoladą :):):) Mniam!

    A co do samego transportu, to można w różnych sklepach (na pewno TK MAXX albo TESCO) kupić taki transporter na muffinki i nic im w czasie podróży nie grozi.

  • Autor: Marrakesh Data: 2012-12-13 15:33:27

    wejdzie tam koło 50?Chciałam je zapakować w pudełka po butach i w koszyk wiklinowy :)  a jak ten budyn się zachowuje w mufince na 2-3 dzień jeżeli wytrzyma aż tyle ;) ?

     

  • Autor: ireth Data: 2012-12-14 09:45:10

    kurcze, nie wiem ile tam wchodzi muffinków bo nie mam takiego pojemnika tylko go widziałam pare razy w sklepach..

    Muffinki z budyniem się trzymają świetnie bo to jest nie tyle budyń co masa budyniowa więc jest dużo gęstsza. Ja robię zawsze z przepisu Satiny: >>przepis<< i zawsze są pyszne. Myślę, że trzy dni spokojnie wytrzymają.

  • Autor: Marrakesh Data: 2012-12-14 10:27:42

    Fajny przepis- dziękuje  :) a można dać budyń jaki sie chce? W ostatnim planie miałam zamiar piec je stopniow i zamrozić. A takie budyniowe pojechałyby nie mrożone :D

  • Autor: ireth Data: 2012-12-14 14:38:18

    Budyń możesz dać jaki tylko chcesz! Albo ja ostatnio z tego przepisu zrobiłam tak, że dałam jedną kostkę gorzkiej a jedną białej czekolady, też było pycha (nie dałam budyniu).

  • Autor: Marrakesh Data: 2012-12-17 10:41:37

    Zrobiłam z budyniem waniliowym i do niego dodałam domowego cukru waniliowego :) zniknęły zanim zdążyły ostygnąć :) PYYYSZNE!!!!

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-12-14 20:46:44

    jagody, banany..mozesz zrobic do nich kruszonke, bede wygladaly efektowniej

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-14 21:20:54

    ja swoje w dużych ilościach na np.wesela(tylko już dekorowane) wożę w kartonach np.po pomidorach-one mają takie zakładki,że jeden na drugi można postawić i przenieść je razem...tylko,że ja autobusem nie wożę-autkiem tylko...a nie możesz ich po prostu u Mamy upiec? mniej stersu i dla Ciebie wygodniej....

  • Autor: Marrakesh Data: 2012-12-17 10:40:19

    No właśnie u mamy nie bardzo, bo tamten piekarnik żyje własnym życiem i chyba tylko mama potrafi się z nim porozumieć ;)bede u niej dopiero w sobote wieczorem, więc nie chce robić wszystkiego na ostatnią chwile. Ale taki pojemnik po pomidorach to niezły pomysł :) dziękuje za podpowiedź

Przejdź do pełnej wersji serwisu