Forum

Kuchenne porady

Pączki i ich nadzienie

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-01-31 19:31:55

    Za tydzień tłusty czwartek. Przymierzam się do usmażenia pączkow i teraz pytanie : nadziewać przed smażeniem czy po usmażeniu , bo zdania są podzielone.... 

  • Autor: matani Data: 2013-01-31 19:37:47

    Nadziewając po nie ryzykujesz, że nadzienie wypłynie albo, że ciasto wokół będzie zakalcowate, ale z kolei pączki wyglądają trochę dziwnie (ja w zeszłym roku nadziewałam cienką szprycką) ;) W tym roku chyba jednak skuszę się na nadziewanie przed smażeniem.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-01-31 19:38:42

    ja zawsze nadziewam przed smazeniem nigdy nie próbowałam po smażeniu

  • Autor: pasia50 Data: 2013-01-31 19:43:40

    Ja zawsze nadziewam przed smażeniem,nigdy nadzienie nie wypłyneło.

  • Autor: iza 6 Data: 2013-01-31 19:45:23

    ja nadziewam przed pieczeniem

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 20:09:24

    Zdecydowanie przed smażeniem , mają całkowicie inny smak niż nadziane po usmażeniu,są o niebo smaczniejsze.

    http://wielkiezarcie.com/recipe40740.html

  • Autor: mamamirelki Data: 2013-02-01 10:05:56

    A'propos pączusiów - dojrzewam do tego, aby upiec swoje pierwsze pączki i mam pytanie (przegladałam Twój przepis) ile trzeba roztopić smalcu? Czy od razu wrzucić cały do garnka, czy garnek jakiś specjalny? Jaka jest nalpepsza metoda na sprawdzenie, czy już jest odpowiednio gorący?

    Juz nie mogę się doczekać. A kalorie... No cóż - do Wielkanocy jeszcze daleko.

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-01 10:15:46

    Temperaturę tłuszczu sprawdza się wrzucając kawałeczek ciasta i jeżeli wypłynie natychmiast to można zacząc smażyć.

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-01 10:27:08

    MR. Bardzo spodobał mi się Twój przepis na pączki i w tym roku usmażę pączki wg. Twojego przepisu. W zeszłym roku robiłam pączki z ziemniakami, a dwa lata temu- pączki, które rosły w zimnej wodzie. Przepisów jest dużo i dużo szkół robienia pączków. Ja jednak wykorzystam Twój przepis. Pozdrawiam:)))

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 14:07:09

    Tylko proszę Cie Aniu , smaż powoli na małym ogniu:)

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-01 15:17:09

    Ok. Dziękuję za radę!!! Pączusie pewnie wyjdą super:))) moje dzieciaczki nie mogą się już doczekać. Ja zresztą też hi, hi...

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-06 13:45:44

    Kobietko! Pączki wyszły rewelacyjnie! Przepis jest super!!! Smażyłam tak jak radziłaś na małym ogniu. PYCHA!!! Pozdrawiam:)))

  • Autor: Mońcia Data: 2013-02-01 06:51:31

    Ja zawsze nadziewam pączki po ich usmażeniu,mam wtedy gwarancje,że nadzienie nie wypłynie mi podczs smażenia i nie zabrudzi tłuszczu.Używam do tego celu zwykłej szprycy do ozdabiania tortów z długą końcówką albo wielkiej strzykawki,którą kupiłam w przydomowej aptece.Myślę,że po przeczytaniu wszystkich postów nadal nie będziesz wiedziała czy nadziewać przed czy po smażeniu bo zdania są jak zwykle podzielone,po prostu musisz spróbować... w tym roku tak a w następnym inaczej i sama dojdziesz do wniosku jak ci jest wygodniej.

  • Autor: alana Data: 2013-02-01 08:51:54

    Poradzcie jak sklejac paczki z nadzieniem ,zeby sie nierozklejaly w czasie smazenia

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-01 09:09:01

    Liczyłam trochę na to , że piszący będą podawać swoje sposoby na "idealne" pączki . Skłaniam sie do Twojej porady .

  • Autor: matani Data: 2013-02-01 09:18:46

    Liczyłam trochę na to , że piszący będą podawać swoje sposoby na
    "idealne" pączki . Skłaniam sie do Twojej porady .

    Zdaje się, że pytanie brzmiało kiedy nadziewać, ale może ja nie rozumieć trudna jezyk polska

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-01 10:23:53

    Uszczypliwa ? Taki sens pytania jak jego brzmienie. A zadając je pomyślałam że zwolennicy jednego jak i drugiego sposobu doradzą jak to wykonać. Nie za bardzo rozumiem z czym masz problem, ale chętnie pomogę Ci zrozumieć mój skomplikowany język Pozdrawiam.

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-01 09:11:38

    aaaaa, zapomniałam zapytac czy po usmazeniu nadziewasz jeszcze ciepłe pączki czy może czekasz aż wystygną ???

  • Autor: Olciaa Data: 2013-02-01 09:27:48

    pączki z marmolada,budyniem i serem nadziewam przed smażeniem,a z bitą śmietaną,nadzieniem krówkowym itp po smażeniu

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-01 10:32:03

    Prośba o przepis na nadzienie krówkowe.

  • Autor: Olciaa Data: 2013-02-02 22:25:54

    gotową masę  krówkową miksujesz z gęstym budyniem(waniliowym lub smietankowym),lub nadziewasz samą krówka,ale lekko podgrzaną(łatwiej wychodzi ze szprycy)

  • Autor: Alicja9 Data: 2013-02-01 10:29:41

    Zawsze nadziewam przed smażeniem,to takie proste - wycinam szklanką kółka jak na pierogi nakładam powidło i sklejam potem ręką formuję nastolnicy i gotowe. Nigdy mi nadzienie nie wypłynęło  :-)

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 12:00:36

    Przepraszam, że się podpinam ale musze sie pożalić, wczoraj chciliśmy zrobić przygotowania do tłustego czwartku, zrobiłam ciasto z przepisu MR :) moja połowka smażyła... wyszło nam 40 pączków. Nikt nie próbowąl takiego świeżo smażonego, więc usmażył wszytskie... okazało się że są surowe w środku... 40 poszło do kosza... mam dość :(

  • Autor: Alicja9 Data: 2013-02-01 12:15:33

    Był zbyt gorący tłuszcz pączki zostały za szybko upieczone, nie zniechęcaj się rób jeszcze raz i przewracaj je w tłuszczu często nie mogą się spiec od razu. Pozdrawiam i powodzenia......

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 12:25:06

    Mi się wydaje, że za krótko smarzył, bo miały kolor jak takie sklepowe - bardzo jasne... Pomocnik na razie zbuntowany... może go przekonam oponkami :)? Ktoś ma jakiś przepis do polecenia?

  • Autor: Alicja9 Data: 2013-02-01 12:31:55

    http://wielkiezarcie.com/search.php?query=oponki&search=Szukaj - do wyboru :-)

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 12:44:43

    już to zrobiłam:) tylko nie moge się zdecydować, ale chyba skusze się na przepis eNki, przez to że wczoraj wyrzusiłam 10 jaj...wybiore wersję bardziej ekonomiczną

  • Autor: Alicja9 Data: 2013-02-01 12:53:55

    10 jajek to przesada ja robię z 4 jajek z tego przepisu i są rewelacyjne. http://wielkiezarcie.com/recipe15423.html

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 13:12:23

    Już wydrukowałam ten przepis, jak długo je smarzysz?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 14:02:49

    Trzeba było samej usmażyć, a facet jak to facet nie zawsze potrafi:) Dużej straty nie poniosłaś, 10 jajek dużych, kosztuje w biedronce 4,99.  Możesz piec z innego przepisu, jak ich dobrze nie usmażysz  w odpowiedniej temperaturze , to wszystkie będziesz miała niedopieczone w środku. Widziałam jak  sąsiadka mojej mamy , przykrywa pączki dużą pokrywą, żeby się dosmażyły, może tak spróbuj.

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 14:13:07

    Te były takie wsiowe po 70 gr za sztuke. Zawsze mi sie dosmarzały.Chciał pomóc przecież mu nie zabronie, a że chciał takie jasne jak ze sklepu to już inna bajka

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 13:50:34

    Czy to moja wina? Pączki  smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na malutkim ogniu, inaczej zrumienią się po wierzchu , a w środku będą surowe! Ja bym nie wyrzuciła pączków , tylko ułożyła na blaszcze i  w 140 st dopiekła w piekarniku, nie wiem po co zaraz do kosza.

    Tyle razy robiłam już te pączki i jeszcze nigdy nie były surowe:)

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 13:59:52

    Halo spokojnie i czytaj dokładnie, to że sie powołałam na Twój przepis było do autorki wątku, że również nadziewam przed pieczeniem.Przepisowi nie mam nic do zarzucenia, bo już nie raz go robiłam i jest moim ulubionym - jak mam jajka. nie wiedziałam, że moge je tak dopiec?tej surowizny było tak z 0,5 cm przy nadzieniu, to by sie upiekło?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 14:05:54

    Szkoda że wczoraj nie napisałaś w wątku, bym Ci napisała o tym piekarniku, a tak tyle pracy poszło na marne, doszłyby sobie w piekarniku, polukrowałabyś i byłoby ok:)

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 14:14:20

    Mam pytanie a jeżeli bym włożyła do środka taka normlaną nutelle, zamiast powideł, to by wyszło?

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-01 15:22:52

    Wydaje mi się,że nutallą nadziewa się po usmażeniu. Ja zawsze pączki robię z powidłami. Ja będę smażyć pączki wg. przepisu MR. z powidłami. Pozdrawiam:)))

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-01 15:49:04

    sprawdziłam przepis:) warto go spróbować, pączki są extra :) Możliwe że dopiero po upieczeniu, bo z mufinek wypływa i się przypala -sprawdziałam,więc bardzo prawdopodobne że na gorący olej zareaguje podobnie. Pozdrawiam i daj znac jak Ci poszło :)

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-01 19:09:17

    Ok. Napiszę jak wyszły:)))

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-02 01:02:00

    znalazłam w przepisie żeby smażyć po 3 minuty z każdej strony, następnym razem będą super więc głowa do góry

  • Autor: mysha2006 Data: 2013-02-01 16:00:33

    Poprzednie lata robiłam z różnych przepisów, nadzienie często wypływało więc po kilku próbach nadziewałam po smażeniu wielką strzykawką. W tamtym roku wypróbowałam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe29718.html

    Pączki nadziewałam przed smażeniem, porządnie obtaczając po sklejaniu. Nic nie wypłynęło a pączusie przepyszne.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 16:52:39

    Masz racje :) Pączki jak sie dobrze zlepi to nie ma prawa nic wypłynąć, a jeżeli troche wypłyną , to nie ma się co zrażać , każde nastepne będą lepsze.

    Nie zapomnę  moich panieńskich pączków, byłam wtedy młoda dziewczyną, pączki wyszły twarde jak kamienie, ale marmolada  nie wypłynęła:)

  • Autor: kate5134 Data: 2013-02-01 22:04:14

    Ja robiłam pączki zawsze z jednego przepisu i nadziewałam przed pieczeniem:

    http://wielkiezarcie.com/recipe76806.htm

    są bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Jednak w tym roku pokuszę się wypróbować inny przepis z WŻ.

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2013-02-02 12:02:40

    Ja robie pączki z przepisu ze starej Kuchni Polskiej i zawsze nadziewam przed pieczeniem. Właśnie dzisiaj zrobiłam 47 sztuk

  • Autor: ulcia76 Data: 2013-02-02 18:45:03

    mnie uczyła moja mama tak, ze rozwałkowuję ciasto na ok. 0.5 cm, wycinam szklanką koła, na to marmolada i przykładam drugim kółeczkiem , zlepiam dokładnie i toczę w dłoni kulę podwijając równocześnie te zlepione brzegi pod spód, zostawiam do ponownego wyrośnięcia ( bo jak słabo wyrosną to podczas pieczenia bedą pękać) , rozgrzewam tłuszcz , sprawdzam drewniana łyżką temperaturę, jak wokół trzonka robią się pęcherzyki to znaczy że jest ok, wkładam pączki, nakrywam pokrywą ale nie tak całkiem szczelnie zeby woda nie kapała do tłuszczu, smażę aż się zrtumienią, odkrywam, przewracam na druga stronę, znów do odpowiedniego koloru, wyjmuję, łyżką leję po sięgających po nie łapkach i jest super ! mam nadzieję że na coś się przydałam

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-02 23:38:45

    jasne , że tak. najbardziej podoba mi się sposób na siegające łapki

  • Autor: ulcia76 Data: 2013-02-03 20:31:42

  • Autor: mahika Data: 2013-02-03 20:39:01

    łyżką leję po sięgających po nie łapkach i jest super !

    Taką prosto z gorącego tłuszczu?

    A tak poważnie, to musi być wesoło przy tych pączkach :)

  • Autor: ulcia76 Data: 2013-02-04 19:30:40

    oj jest, zwłaszcza ,że te 3 pary łap są prawie dorosłe a dzis usłyszałam że tych pączków to ma na dwa dni starczyć conajmniej a nie jak rok temu....

  • Autor: Piper Data: 2013-02-05 04:21:11

    a ja szukam przepisu na paczki z uzyciem suchych drozdzy, poprosze tylko o sprawdzone...

  • Autor: makaronka Data: 2013-02-05 11:32:23

    a ja szukam przepisu na paczki z uzyciem suchych drozdzy, poprosze tylko o
    sprawdzone...

    Ja używam suchych drożdży do wszystkiego,do pączków też i obojętnie z jakiego przepisu,do zwykłej drożdżówki lub chleba 7g. na 500g. mąki ,a do pącków 10g.bo maja więcej tłuszczu i ciasto jest cięższe.

    Pączki nadziewam szprycą po upieczeniu.

  • Autor: Piper Data: 2013-02-05 14:54:38

    a ja szukam przepisu na paczki z uzyciem suchych drozdzy, poprosze tylko
    osprawdzone... Ja używam suchych drożdży do wszystkiego,do pączków
    też i obojętnie z jakiego przepisu,do zwykłej drożdżówki lub
    chleba 7g. na 500g. mąki ,a do pącków 10g.bo maja więcej tłuszczu i
    ciasto jest cięższe. Pączki nadziewam szprycą po upieczeniu.

    Dziekuje za odpowiedz. zaraz zabieram sie do roboty. Zrobie na probe,moze wyjda

  • Autor: bogdzia Data: 2013-02-05 19:18:23

    Ja zawsze używam suchych drożdży do wszystkich ciast drożdżowych

  • Autor: bubus Data: 2013-02-05 17:14:49

    ja nigdy nie robilam paczkow ;( Chciala bym sprobowac w tym roku Niestety nie posiadam twardej marmolady dlatego bede nadziewala po pieczeniu .Czy ktos moglby mi powiedziec kiedy nadziewa paczki tzn jak sa jeszcze cieple czy juz po calkowitym  ostygnieciu ? z gory wielkie dzieki :) 

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-02-06 08:42:22

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-06 10:10:24

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-06 10:46:36

    Chciałabym się pochwalić , że pączki są zrobione, nadziane PRZED smażeniem i wyszły rewelacyjnie jak na debiut oczywiście...

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-06 10:59:25

    Dziś po pracy, podejmuje kolejne wyzwanie , ktoś ma jakieś sugestie co do smażenia ?

  • Autor: haneczka78 Data: 2013-02-06 13:32:23

    Smażyłam na smalcu wyborowym po 3 minutach obracałam i tak do uzyskania  lekko brązowego koloru. poczatkowe obracałam po 4-5 razy pózniej juz wystarczyły 3 obroty. a ! ważna rzecz to pokrywka nieszczelnie położona żeby para nie skraplała się do garnka. Polecam przepis Mamy Różyczki.

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-06 13:36:07

    A garnek musi byc przykrywany?

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-06 13:41:56

    Kochana! Właśnie zrobiłam pączusie wg przepisu Mamy Różyczki. Wyszło mi 50 pączków. Są REWELACYJNE!!!!! Ja smażyłam je na oleju i garnka nie przykrywałam. Smażyłam na małym ogniu, aż uzyskały piękny brązowy kolor. Przewracałam tylko jeden raz. Przepis jest super- polecam!!! Pozdrawiam

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-06 13:51:59

    dobrze :) w takim razie moje drogie o 17 zaczynam pączkować :D

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu