Z racji tego, że jutro będę w pracy, to dziś drobiowe z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe93328.html + sałata ze śmietaną i rzodkiewkami z własnego ogródka :) No i frytki na prośbę syna :)
Łosoś z sałatą owszem ale ten makaron z "porozrzucanymi" truskawkami to już nie. Z pewnych wględów nie mogę, a zarazem nie za bardzo lubię. Mój wnuczek natomiast spałaszowałby z wielką ochotą...
Łosoś z sałatą owszem ale ten makaron z "porozrzucanymi" truskawkami to już nie. Z pewnych wględów nie mogę, a zarazem nie za bardzo lubię. Mój wnuczek natomiast spałaszowałby z wielką ochotą...
U nas makaron zajadały właśnie dzieci...Zuzia i dziadziuś
młode ziemniaczki z masłem, koprem i świeżo mielonym pieprzem:) może się wydawać ubogo ale tak właśnie u nas w domu jada sie młode ziemniaczki, z mięsem i o zgrozo z jakimkolwiek sosem nam nie smakują:)
Owoce morza w marynacie(na grilla) z Biedronki za 4, 50.Z tego sa dwa obiady dla dwojga)).w tym są krewetki tygrysie(5), kawał łososia, pangi, tilapii i czerniaka w oliwie i z rozmarynem, cytryną. Ja je robię na patelni grillowej. Do tego sałata z oliwą czosnkową.Gotuję też rosół wołowy na jutrzejsze flaki.
Krupnik na skrzydełkach z młodą włoszczyzną i dużą ilością koperku, a na drugie gołąbki bez zawijania z młodymi ziemniakami i koperkiem, sałata lodowa ze śmietaną a do picia sok jabłkowy z miętą.
Ziemniaki z koperkiem, gotowany kalafior z masłem i przesmażona bułką tartą, młoda kapusta i Ćevapčići wg przepisu izeczka, surówka z ogórka i sałaty lodowej z octem winnym. Do picia kompot z rabarbaru i coca cola.
U nas dzisiaj ryż i soczyste mieloniaki, surówka z ogórkiem, sałatą lodową i sosem czosnkowym z ziołami. Kalafior z masłem i przesmażoną bułką tartą, ryż z truskawkami, do picia herbata z cytryną, woda mineralna i coca cola.
U nas dzisiaj ryż i soczyste mieloniaki, surówka z ogórkiem, sałatą lodową i sosem czosnkowym z ziołami. Kalafior z masłem i przesmażoną bułką tartą, ryż z truskawkami, do picia herbata z cytryną, woda mineralna i coca cola.
Podchodziłam bardzo sceptycznie do tych łazanek ...bo też lubię z kiszoną kapustą ...
ale muszę przyznać ,że w mojej rodzinie zrobiły przez weekend furorę :) ....miały być tylko w sobotę ...a tak się moje chłopaki zajadały ,że zrobiłam im też w niedzielę ....dodam ,że w innych potrawach wybierają mi kapustę i cebulę (nie jedzą tego) ...a tu zjedli wszytko !!!...było pysznie :)
dodam ,że podsmażałam je trochę na patelni dodatkowo jeszcze...
Typowo wsiowe i baaardzo pyszne, jak za dawnych lat u mojej kochanej Babci. Dzięki.
Może raczej wiejskie niż wsiowe... chociaż spierała bym się.... w mieście to też są wspomnienia z dzieciństwa i również moje ulubione danie. Aż ślinka pociekła...
Wczoraj u nas ziemniaczki, podsmażane piórka dymki, kalafior opiekany i dla chętnych kotlety mielone.
Dzisiaj na obiad, młoda kapusta, tłuczone ziemniaki z koperkiem i duszona karkówka w sosie,makaron gruboziarnisty z truskawkami i kleksem serka waniliowego. Do picia schłodzona herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
dziś dzień z pierogami na zapasy do lodówki, po 40 szt. każdych: z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami i z borówkami i jeszcze troche uszek do barszczu ...
tylko zamiast całego kminku sypię dość dużo mielonego ,dodatkowo dodaję 1 papryczkę chilli i gdzieś oglądałam ...żeby do takiego bograczu podsmażyć suchą paprykę czerwoną ....i tak też zawsze robię ,wychodzi wtedy bardzo dobry smak ....dziś zamiast wołowiny dałam wieprzowinę i dlatego napisałam "a'la" bogracz :)
Pierś pietruszkowo-maślana , kapustka smażono-duszona z cebulką, lubczykiem, koperkiem, marchewką i pomidorkiem. Część kapustki ze śmietaną, jednak , wg mnie, lepsza wersja bez śmietanki.
Niniejszym ogłaszam, że u mnie sezon truskawkowy został zamknięty (). To co było do przetworzenia zostało zamrożone, zmiksowane lub zamknięte w słoiczkach. A na obiad z okazji zakończenia sezonu truskawkowego, knedle
Ziemniaczki pieczone, ziołowe, wg bogdzi. Wszystko z dzisiejszego, magicznego targu. Bogusiu, dziękuję, Twój sposób na ziemniaki super, jajko okazało się zbytecznym dodatkiem. Zrekompensowałam sobie ochotę na Twoje kluski
U nas dzisiaj króluje makaron, zupa pieczarkowa z makaronem. kalafior olbrzym z bułką przesmażoną na maśle, żołądki indycze w sosie z makaronem i sałata lodowa kiszona.
U nas dzisiaj króluje makaron, zupa pieczarkowa z makaronem. kalafior olbrzym z bułką przesmażoną na maśle, żołądki indycze w sosie z makaronem i sałata lodowa kiszona. Do picia herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
Podziwiam Twoje fotki, smakuję przepisy i zawsze mam odruch Pawłowa.....
Oczywiście przepisy wykorzystuję w praktyce, nie w czytaniu i ślinieniu się:))
Dzisiaj powtórka z pizzy domowej (Epsia się ostatnio nie załapała i była niepocieszona)- do wyboru z szynką i ananasem lub szynką, cebulą i pieczarkami. Ciasto z przepisu Anek.D- wyśmienite!!
Kolejny raz z przepisu Ewelinka_inka, przed pieczeniem - pizza z mozzarellą i serem pleśniowym, z anchois po lewej stronie, opcja dla mnie :) Dla mężczyzn z szynką, po stronie prawej :)
Pierś z kurczaka zapiekana z brzoskwiniami, serem Gorgonzola i Goudą, młode ziemniaczki smażone na maśle, zapiekane zielone szparagi z szynką szwarcwaldzką, surówka.
Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, sałatka z pomidorów i bigos z młodej kapusty. Do picia kompot truskawkowy, woda mineralna z sokiem malinowym i cytryną i coca cola.
Dopisano 13-06-29 20:57:11:
Deser, galaretka z truskawkami, bitą śmietaną i musem truskawkowym.
Dzisiaj 86 urodziny Najlepszej z Teściowych więc jej ulubione kluski na parze z mięsnym sosem i mizeria. No i koniecznie- kopiec kreta + po kieliszku nalewki kawowej.
Młoda kapusta, marchewka, por, kiszone ogórki, czarne oliwki, prażone orzechy włoskie, koperek, lubczyk (wszystko drobno posiekane), do tego wymieszane sok z cytryny, sos sojowy, oliwa z oliwek. Chyba nic nie pominąłem.
Ja też uwielbiam,ale miałam od dziecka "zakodowane" że to obiad na zimne dni...smakował jednak super nawet w dzisiejszy upalny dzień, chyba zmienię nastawienie i będę gotowała okragły rok:) szczególnie że wyczyściłam lodówkę i był na bogato, z ziemniakami, szynką, boczkiem, kiełbaską,jajkiem, czosnkiem i cebulką:) mniam!
Roladki ze schabu z wędzonym boczkiem i kiszonym ogórkiem z sosem pieczeniowym, kasza gryczana, sałatka z kiszonych ogórków, czarnych oliwek, pomidorów malinowych, cebuli z ostrą papryką w proszku w winegrecie z zalewy od oliwek, soku z cytryny i pikantnej oliwy z oliwek.
Zupa ogórkowa na maśle z koperkiem i kartacze z mięsem, pokraszoną cebulką.Miałam jeszcze woreczek starych ziemniaków i szkoda mi było ich wyrzucić , więc kartacze gotowe:)
Kartacze to duże kluchy robione z surowych tartych ziemniaków z domieszką gotowanych, nazywane są też Cepelinami,można zrobić też z takiego ciasta mniejsze okrągłe, nazywane są wtedy pyzami. Kluski z gotowanych ziemniaków z domieszką mąki ziemniaczanej to są kluski śląskie, a kluski z gotowanych ziemniaków z domieszką mąki pszennej to kopytka, :)
Robię podobnie jak P.Makłowicz, nie daję tylko mąki pszennej i oczywiście daję trochę mniej ziemniaków ugotowanych, a więcej surowych:)
w sensie normalnie wywar warzywny, i masło? Sorry, lubię znać szczegóły, szczególnie że ostatnio zaczynam gotować zupy właśnie bez mięsa i dodaję zazwyczaj łyżkę oliwy.
w sensie normalnie wywar warzywny, i masło? Sorry, lubię znać szczegóły, szczególnie że ostatnio zaczynam gotować zupy właśnie bez mięsa i dodaję zazwyczaj łyżkę oliwy. bardzo dziękuję! :)
Rosół z indyka z makaronem, placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulą i pieprzem, polane śmietaną. Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Rosół z indyka z makaronem, placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulą i pieprzem, polane śmietaną. Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Jutro upiekę palcki ziemniaczane, ale smaku narobiłaś
Ewka, nie czepiam się tylko pytam z ciekawości:) z borówkami amerykańskimi czy z jagodami ? W róznych rejonach Polski używa się tych nazw zamiennie...dla mnie jagoda to ta która rośnie w lesie:)
Mama Różyczki narobiła nam takiej ochoty na placki ziemniaczane, że zagościły u nas na obiad, jedni jedli je z zimnym mlekiem, drudzy z kefirem, a najmłodsza z cukrem:)
Po tygodniowym urlopie wrocilam z mila checia do kuchni, na szybko zurek z ziemniakami, kiełbaska i duza iloscia koperku. Na deser koktajl truskawkowy lub poziomki z jogurtem.
Ja tez zawsze rosol w niedziele musze miec, zreszta moge go jesc codziennie :))) dzisiaj byl z lanymi kluskami, na drugie karczek w sosie wlasnym, młode ziemniaczki, mizeria z duza iloscia szczypioru i koperku. Do picia kompot z wisni i jablek.
Kotlet de volaille, frytki. surówka z ogórka, pomidoraa i kapusty pekińskiej
Dziś była kasza gryczana z sosem pieczarkowym,do tego ogórek kiszony, na jutro zrobiłam łazanki ,do tego kompot truskawkowy:)
Pyszny obiadek, mój został w starym wątku
u nas zupa kalafiorowa a na drudie ziemniaczki z koperkiem młode mielony i mizeria
u mnie piers z kurczaka z porem, pieczarkami posypany serem zółtym i zapiekany.do tego fasolka szparagowa
Kotlety mielone, młoda kapusta duszona na maśle.
Wczorajsza grzybowa z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlety de volaille, zielone szparagi z masłem i tartą bułką.
Wczorajsza zupa z botwinki,ziemniaki, potrawka z kurczaka i pieczarek w sosie serowym + surówka z kapusty jak z KFC...
Kurczak curry z kolendrą, cebulką i ryżem.
U nas dzisiaj polędwica z indyka duszona z młodą włoszczyzną w sosie śmietankowym - podana z ryżem :)
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i papryką
Wczoraj i dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem.
Wczoraj na drugie golonka, ziemniaki i jakas niestety kupna salatka (niezbyt smaczna)
Dzisiaj na drugie ryz, piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i zoltym serem i ta sama sałatka co wczoraj.
Na deser
Łazanki z młodą kapustą;)
Śliczne, a łazanki sama robiłaś? Bo jak nie to się nie liczy
Śliczne, a łazanki sama robiłaś? Bo jak nie to się nie liczy
Nie sama, ale makaron jak swojski...powiedział Wojski :)
Przez Ciebie też mi się zachciało łazanek (tylko że ja z młodą kapustą tak sobie lubię - wolę ze zwykłą starą lub z kiszoną).
Pierwszy raz zrobiłam z młodą , i o dziwo wszystkim zasmakowało:)
Dziś będzie zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą wg przepisu Lo-li. I sałatka z ananasem i kurczakiem.
Dopisano 13-06-14 15:09:56:
Kotlety mielone, gotowane zielone szparagi, surówka, sos z sera pleśniowego (Lazur).
Wiedziałam, że zapomnę kupić zielone szparagi do grzanek z jajkiem sadzonym :/
No nie, na te szparagi to się wpraszam :)
Z racji tego, że jutro będę w pracy, to dziś drobiowe z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe93328.html + sałata ze śmietaną i rzodkiewkami z własnego ogródka :) No i frytki na prośbę syna :)
Złociste placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Wczoraj zupa ogórkowa i makaron z truskawkami, dzisiaj ziemniaki z koperkiem , młoda kapusta i po kawałku kiełbasy usmażonej z cebulką.
Grillowany łosoś z sałatą,
lub makaron z serem i truskawkami.
Jakby Ci głód do tyłka zajrzał, to byś wsuwał i jeszcze dokładkę prosił
Zagląda... od prawie pół roku
Łosoś z sałatą owszem ale ten makaron z "porozrzucanymi" truskawkami to
U nas makaron zajadały właśnie dzieci...Zuzia i dziadziuśjuż nie. Z pewnych wględów nie mogę, a zarazem nie za bardzo lubię.
Mój wnuczek natomiast spałaszowałby z wielką ochotą...
Ziemniaki z koperkiem,cebulką przysmażoną i kefir
młode ziemniaczki z masłem, koprem i świeżo mielonym pieprzem:) może się wydawać ubogo ale tak właśnie u nas w domu jada sie młode ziemniaczki, z mięsem i o zgrozo z jakimkolwiek sosem nam nie smakują:)
Owoce morza w marynacie(na grilla) z Biedronki za 4, 50.Z tego sa dwa obiady dla dwojga)).w tym są krewetki tygrysie(5), kawał łososia, pangi, tilapii i czerniaka w oliwie i z rozmarynem, cytryną. Ja je robię na patelni grillowej. Do tego sałata z oliwą czosnkową.Gotuję też rosół wołowy na jutrzejsze flaki.
młode ziemniaki z grzybami, cebulą i koperkiem no i kwaśne mleko ...
Zupa kalafiorowa i wczorajsza młoda kapusta z pieczywem.
Ugotowałam rosół z domowego kuraka, ale został niejedzony, a to z powodu drugiego dania, czyli czasu szaleństwa truskawkowegoi knedli.
Ugotowałam rosół z domowego kuraka, ale został niejedzony, a to z
Też bym wybrała kluchy:))powodu drugiego dania, czyli czasu szaleństwa truskawkowegoi knedli.
Ja wybrała bym kurczaka. Nie lubię słodkich obiadów
Krupnik na skrzydełkach z młodą włoszczyzną i dużą ilością koperku, a na drugie gołąbki bez zawijania z młodymi ziemniakami i koperkiem, sałata lodowa ze śmietaną a do picia sok jabłkowy z miętą.
Grillowane roladki z indyka, z fetą;)
Ale pyszności, pewnie już nic nie zostało:(
Ale pyszności, pewnie już nic nie zostało:(
Zgadłaś, wyszło pysznie i zniknęło w mig:)Placuszki z kurczaka + sałatka: pomidory, ogórki, cebulka ze szczypiorem ze śmietaną i odrobiną octu balsamicznego.
Ziemniaki z koperkiem, gotowany kalafior z masłem i przesmażona bułką tartą, młoda kapusta i Ćevapčići wg przepisu izeczka, surówka z ogórka i sałaty lodowej z octem winnym. Do picia kompot z rabarbaru i coca cola.
http://wielkiezarcie.com/recipe82848.html
Z pewnością smaczne u mnie luba tak przyrządzone mięsko. A nazwa mnie powaliła
Coś jak dla mnie,mnóstwo warzyw.
W sobotę "skrzydełka inaczej" i makaron z sosem truskawkowym
W niedzielę młode ziemniaczki z koperkiem, udka z piekarnika i surowka z młodej kapusty z nową marchewką, koperkiem i oliwą z oliwek
Dziś wyjadanie resztek
Młode ziemniaki z koperkiem, okraszone smażonym boczkiem z cebulką. Do picia- maślanka.
Na deser-,,troche inny biszkopt z truskawkami".
Oj przypomniałas mi o tym przepysznym ciescie, mniam. Musze zrobic na przyszły tydzien.
Weekendowo:
Własnoręcznie złowione, smażone tusze płoci, smażone ziemniaki z natką pietruszki, surówka.
Roladka drobiowa z pieczarkami i tartym serem typu parmezan, pieczone młode ziemniaki z rozmarynem, surówka, ćwikła z chrzanem.
U nas dzisiaj ryż i soczyste mieloniaki, surówka z ogórkiem,
Wybieram kalafiorka z bułką ... mniam:))sałatą lodową i sosem czosnkowym z ziołami. Kalafior z masłem i
przesmażoną bułką tartą, ryż z truskawkami, do picia herbata z cytryną,
woda mineralna i coca cola.
Przez sobotę i niedzielę królowały pyszne łazanki z młodej kapusty od makusi ....
Uwielbiam łazanki z kiszoną kapuchą, myśle że z młodą też są pyszne:)
Podchodziłam bardzo sceptycznie do tych łazanek ...bo też lubię z kiszoną kapustą ...
ale muszę przyznać ,że w mojej rodzinie zrobiły przez weekend furorę :) ....miały być tylko w sobotę ...a tak się moje chłopaki zajadały ,że zrobiłam im też w niedzielę ....dodam ,że w innych potrawach wybierają mi kapustę i cebulę (nie jedzą tego) ...a tu zjedli wszytko !!!...było pysznie :)
dodam ,że podsmażałam je trochę na patelni dodatkowo jeszcze...
Przez sobotę i niedzielę królowały pyszne łazanki z młodej kapusty
Oj, jak mi miło:)od makusi ....
Bardzo dziękuję za pyszniaste łazanki :)
Bardzo dziękuję za pyszniaste łazanki :)
Smacznego:)Niedziela: krewetki i kalmary z pietruszką, czosnkiem i cytryną. Do tego schłodzone białe wino. Pycha!
Wczoraj: zupa pomidorowa z razowym makaronem.
Dziś: właśnie gotuję barszcz ukraiński póki za oknem tylko(!) 27C.
Dopisano 13-06-18 11:57:11:
Ja właśnie gotuję czerwony barszcz babciny, z młodych czerwonych buraków:)
Zupa koperkowa i pierogi po meksykańsku.
Pomidorowa z ryżem i kluski leniwe z masłem, bułką i cukrem.
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, smażony placek warzywny, mieszanka sałat z winegretem.
Filety z kurczaka w sosie koperkowo-maślanym,młode ziemniaki,surówka z pomidorów,ogórków małosolnych i cebulki.
krem z brokułow z ziołowymi grzankami:)
W związku z tym, że u mnie gorąco, to dzisiaj tylko naleśniki z truskawkami, a do popicia maślanka.
Barszczyk czerwony zabielany, ugotowałam z 2 kg młodych buraków. Do tego ziemniaki z koperkiem , skwarkami i przesmażoną młodą cebulą.
Typowo wsiowe i baaardzo pyszne, jak za dawnych lat u mojej kochanej Babci. Dzięki.
Typowo wsiowe i baaardzo pyszne, jak za dawnych lat u mojej kochanej Babci.
Dzięki.
Może raczej wiejskie niż wsiowe... chociaż spierała bym się.... w mieście to też są wspomnienia z dzieciństwa i również moje ulubione danie. Aż ślinka pociekła...
Wczoraj u nas ziemniaczki, podsmażane piórka dymki, kalafior opiekany i dla chętnych kotlety mielone.
A na dziś (i chyba na jutro) gar zupy gołąbkowej
Jasne, że 'wiejskie', ale zapewniam Cię, że pisząc 'wsiowe' nie szydziłam.
Mama-Różyczki zrozumiała moją intencję :)
U nas wybitnie kurzy rosołek z kupnym makaronem, niestety...
Wczorajszy barszcz ukraiński, myślę na drugim daniem, ale póki co strach wejść do kuchni - taki upał..
Dopisano 13-06-19 17:10:41:
I wymyśliłam.. Placuszki Cieszące Brzuszki wg Alicji64.
Dzisiaj na obiad, młoda kapusta, tłuczone ziemniaki z koperkiem i duszona karkówka w sosie,makaron gruboziarnisty z truskawkami i kleksem serka waniliowego. Do picia schłodzona herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Mamo Różyczki poproszę o przepis na młodą kapustkę jesli to nie sprawi kłopotu bo wyglada obłędnie
Zupa jarzynowa,młode ziemniaki,mizeria i kotlet z kością z karczku....
Kotlet cielęcy mniam....
U nas domowy, indyczy hamburger , jedni tradycyjnie, inni na sałacie;))
Ciąg dalszy pomidorowej, dla chłopaków placuszki z truskawkami i cukrem pudrem, dla mnie- bób.
Gołąbki w młodej kapuście, młode ziemniaczki z koperkiem, dla chętnych (TO JA)- bób. Kompot truskawkowo- jabłkowy.
Spaghetti aglio,olio e peperoncino....
Poniedzialek: zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie gołabki z młodej kapusty w sosie pomidorowym z chlebem
Wtorek: kapusniak, na drugie makaron z maselkiem i truskawkami
Sroda: Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami, na drugie gulasz drobiowy, ziemniaki z koperkiem i mizeria
Czwartek: Pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i jogurt naturalny
Na jutro bedzie dalej pomidorowa a na drugie nalesniki z dzemem
Udalo mi sie tylko zrobic te dwa kapusciane zdjecia"
kapusniak i gołabki
Gotowany kalafior z masłem i przesmażoną buła tartą i makaron z truskawkami, upał jak diabli , uciekam jak najdalej z kuchni:)
Zupa z zielonego groszku, na drugie ziemniaki, wątróbka z królika duszona z cebulą i ogórek kiszony.
łazanki z nową kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbaską ( ale chyba zjemy na zimno bo w Zawierciu od 3 dni jest jak w Hurghadzie (Egipt)
Kremowo-pomiorowe spraghetti. Na szybko.
Dopisano 13-06-21 13:59:52:
Chyba mi ten upał szkodzi..;)
Oczywiście kremowo-pomidorowe spaghetti..
Kasza gryczana, reszta duszonej karkówki, po 2 skrzydełka duszone,mizeria i dyla z kuchni:)
schłodzony arbuz ... i woda mineralna, szkoda się męczyć ... może kolacja po zachodzie słońca będzie lepiej wygladać ...
Moglabym jesc na sniadanie obiad i kolacje;)
Zupa barszcz od Niebieskiej Różyczki,ziemniaki ,szpinak z jajkiem i pomidor ...
Rosół wołowo- indyczy z makaronem, na drugie- fasolka szparagowa z masłem i bułką albo/i bób. Ciasto z truskawkami.
Jutro- zamiast fasolki- kalafior.Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kaszanka z grilla z chlebem. Deser koktajl truskawkowy
Golabki z sosem pomidorowym
Ziemniaki smazone,jajko sadzone oraz surowka z kapusty kiszonej
mizeria z czosnkiem i fetą ziemniaki z koperkiem i kotlety z piersi kurczaka
Rosoł z makaronem, na drugie rolady w sosie wlasnym, ziemniaki i mloda duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, do picia sok z jablek i marchwii.
Filet z dorsza,młode ziemniaki z koperkiem i sałatka pomidorowa,z oliwą.
U nas dzisiaj do wyboru, gołąbki z młodej kapusty w sosie własnym i wątróbka wieprzowa z młodą cebulą, ziemniaki z koperkiem i mizeria.
o matko,ale się uśliniłam-mniam
Dziś obiad w ogrodzie był ....kurczak pieczony ,ziemniaki z koperkiem i buraczki zasmażane wg crisen ....
Pizza domowa: dla Najlepszego- z szynką, krewetkami i ananasem, dla nas- szynka, pieczarki, cebula. Sos pomidorowy i kompot- truskawkowo- czereśniowy.
Weekendowo:
Smażony filet z kurczaka, sałata, zasmażana na maśle młoda kapusta.
Panierowany kotlet drobiowy, zasmażana na maśle młoda kapusta, surówka.
Wczoraj kasza jaglana lub gryczana biała, schab duszony w plastrach ze suszoną śliwką, surówka z rukoli, pomidorów i ogórków kiszonych.
Dziś zupa z bobu, kotleciki z kaszy jaglanej z sosem koperkowym.
Szyszczenie lodówki , barszcz czerwony z ziemniakami, pomidorowa z ryżem, gołąbki i wąrtóbka wieprzowa, pieczywo.
Dopisano 13-06-24 15:51:35:
Miało być czyszczenie:)dziś dzień z pierogami na zapasy do lodówki, po 40 szt. każdych: z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami i z borówkami i jeszcze troche uszek do barszczu ...
Wczorajszy rosol z makaronem, piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i zoltym serem, ziemniaki i kapusta mloda duszona. Na deser koktajl truskawkowy
Beef Wellington oraz losos zapiekany w ten samo sposob oraz ziemniaki & salata
Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy ( z moich przepisów)+ mizeria. Ciasto drożdżowe z kruszonką.
Krupnik, na drugie gulasz drobiowy, ziemniaki i mizeria, na deser koktajl truskawkowy.
dziś botwinka według przepisu niebieskiej różyczki :)
Zupa-krem marchwiowo-dyniowa z imbirem i grzankami czosnkowymi; sałatka z kurczakiem i roszponką.
Zupa pomidorowa na rosole z makaronem
Chlodnik z buraczkowmarynowanych.
Makaron z pieczarkami
Mrozone mango
A'la bogracz....
Swietnie wyglada i pewnie takze smaczne .Bardzo Cie prosze podaj przepis.Maria
Bardzo dziękuję :) ...
I faktycznie bardzo dobry .....robię podobnie jak z tego przepisu :
http://wielkiezarcie.com/recipe45015.html
tylko zamiast całego kminku sypię dość dużo mielonego ,dodatkowo dodaję 1 papryczkę chilli i gdzieś oglądałam ...żeby do takiego bograczu podsmażyć suchą paprykę czerwoną ....i tak też zawsze robię ,wychodzi wtedy bardzo dobry smak ....dziś zamiast wołowiny dałam wieprzowinę i dlatego napisałam "a'la" bogracz :)
Pozdrawiam
Dziekuje za link.Przy najblizszej okazji tzn .w sobote ugotuje.
Bardzo apetyczny, mniam:)
Bardzo dziękuję :)
Spaghetti bolognese:)
skrzydełka "inaczej"... i micha bobu;)
Michę bobu też bym zjadła, ale w osiedlowym wrzywniaku pani dzis mi zaśpiewała 9,50 za mały woreczek...
U nas 8,50 za kg - tanio nie jest ale sezon taki krótki a ja najbardziej lubie taki nowiutki
Uwielbiam, ale poczekam aż będzie tańszy.:)
Tez najbardziej ubie mlodziutki :)))
micha bobu dobra rzecz ...
Popieram w całej rozciągłości...
Duszone skrzydełka, ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidorów z młodą cebulą i kleksem jogurtu. Do picia standard :) Na deser truskawki.
Kotlet drobiowy zapiekany pod serem pleśniowym, puree ziemniaczane z koperkiem, podsmażone na maśle zielone szparagi.
Dziś pierś indycza w łagodnym sosie curry, ryż i warzywa gotowane :)
Ryż,dalszy ciąg skrzydełek i miezeria.
Dziś kasza jęczmienna, gulasz z papryką i surówka (jeszcze nie wiem jaka, ale coś z B.)
Ogórkowa z ryżem, na drugie udka z sosem grzybowym, ziemniaki i czerwona kapusta.
frytki z nowych ziemniaków, panierowany filet i pieczarki z patelni ... i troche zielonego ...
Wczorajsza zupa dyniowo-marchwiowa. Na drugie "Lazania świderkowa Marty".
Zurek z jajkiem, ziemniakami i kiełbaska, na drugie makaron z masełkiem i musem truskawkowym.
Udka z piekarnika, kopytki i mizeria. Jutro żurek na wędzonce z dużą ilością kurek (udało mi się zakupić ładne i w dobrej cenie). Na deser- czereśnie.
Kalafior zapiekany w sosie serowym wg Izabela90 . Bardzo smaczny!
Kotlety z jajek, ziemniaczki z koperkiem i ogórek małosolny
Kotlety mielone z szynki, gotowane ziemniaki i kalafior polane smażoną na maśle bułką tartą.
Dzisiaj dla każdego po pysznym kebabie, kupionym w Armidzie przez męża, bób z masłem, dla chętnych, makaron z truskawkami.
Dopisano 13-06-27 19:05:36:
Przekręciłam nazwę , nazywa się Amrit:)Pierś pietruszkowo-maślana , kapustka smażono-duszona z cebulką, lubczykiem, koperkiem, marchewką i pomidorkiem. Część kapustki ze śmietaną, jednak , wg mnie, lepsza wersja bez śmietanki.
superowo wygląda ta pierś czy mogę prosić o przepis??
Renatko , proszę bardzo, już wstawiłam przepis. Pozdrawiam.
Kotlet mielony, gotowane ziemniaki, ogórki kiszone, sos pieczarkowy.
Wczoraj obiadek zrobiła synowa, krokiety z grzybami i serem , polane sosem grzybowym..mniam:)
Dzisiaj paluszki rybne z dorsza, surówka i młode ziemniaczki.
Niniejszym ogłaszam, że u mnie sezon truskawkowy został zamknięty (). To co było do przetworzenia zostało zamrożone, zmiksowane lub zamknięte w słoiczkach. A na obiad z okazji zakończenia sezonu truskawkowego, knedle
Bogdziu, uśliniłam się niemożebnie, cudne
fasolka po bretonsku z zapasów słoikowych albo micha bobu (oby sezon trwał jak najdłużej);)
Filet z kurczaka sojowo- śmietankowy (wg Mońci- bardzo smaczny!!) z ryżem i sałatką z pomidorów. Na deser- bób.
Ziemniaczki pieczone, ziołowe, wg bogdzi. Wszystko z dzisiejszego, magicznego targu. Bogusiu, dziękuję, Twój sposób na ziemniaki super, jajko okazało się zbytecznym dodatkiem. Zrekompensowałam sobie ochotę na Twoje kluski
Mniam...Napisz coś więcej o tych ziemniaczkach
U nas dzisiaj króluje makaron, zupa pieczarkowa z makaronem. kalafior olbrzym z bułką przesmażoną na maśle, żołądki indycze w sosie z makaronem i sałata lodowa kiszona.
Do picia herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
U nas dzisiaj króluje makaron, zupa pieczarkowa z makaronem. kalafior
olbrzym z bułką przesmażoną na maśle, żołądki indycze w sosie z
makaronem i sałata lodowa kiszona. Do picia herbata z cytryna i sok
pomarańczowy.
Podziwiam Twoje fotki, smakuję przepisy i zawsze mam odruch Pawłowa.....
Oczywiście przepisy wykorzystuję w praktyce, nie w czytaniu i ślinieniu się:))
Mam dokładnie to samo i codziennie sprawdzam co u MR na obiad
Mam dokładnie to samo i codziennie sprawdzam co u MR na obiad
To mam koleżankę! Myślałam, że tylko ja jestem codziennym szpiegiem MR.
Bardzo Wam dziękuję, za miłe słowa:)
Bardzo Wam dziękuję, za miłe słowa:)
A Ja za ,,smaki" i koleżanka chyba też:)
....i za pomysły dziękuje
I ja tak mam :)
Mamo Różyczki, lubię Twoje gotowanie :) Szczerze!
Miło mi bardzo:)
Jest nas wiecej ;) Ja nawet bawie sie tak ze najpierw ogladam zdjecia i zawsze zgadne ktore jest Mamy Rozyczki ;)
Aż się czerwienie:)
A ja chciałam (i dalej chce) Twoją córkę na moją synową haha pozdrówka dla Ani
A u nas dziś będą gołąbki, wyszło mi aż 10 trafiłam ładną kapustę, ale syn powiedział "spoko mamo zjemy je dziś wszystkie" ha ha
Pozdrowiłam ją, Ciebie Renatko też pozdrawia:)Na razie zakochana i ma już adoratora, ale kto wie
Mam pytanie-jak robisz kiszoną sałatę i czy mogę zrobić ją z sałaty rzymskiej?
Robie z tego przepisu, ale tylko lodową, bo jest najlepsza.
http://wielkiezarcie.com/recipe32829.html
Dziękuje :)
Dzisiaj powtórka z pizzy domowej (Epsia się ostatnio nie załapała i była niepocieszona)- do wyboru z szynką i ananasem lub szynką, cebulą i pieczarkami. Ciasto z przepisu Anek.D- wyśmienite!!
Kolejny raz z przepisu Ewelinka_inka, przed pieczeniem - pizza z mozzarellą i serem pleśniowym, z anchois po lewej stronie, opcja dla mnie :) Dla mężczyzn z szynką, po stronie prawej :)
Pierś z kurczaka zapiekana z brzoskwiniami, serem Gorgonzola i Goudą, młode ziemniaczki smażone na maśle, zapiekane zielone szparagi z szynką szwarcwaldzką, surówka.
łomatko!! nie lubię połączenia mięsa z owocami ale Twój obiad wygląda zajebiście... jak z restauracji!!
Rewelacja-mniam
Gazpacho,wieprzowina z pieczarkami I mlode ziemniaczki do tego mloda kapusta.na deser:biszkopt z budyniem I truskawkami.
Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, sałatka z pomidorów i bigos z młodej kapusty. Do picia kompot truskawkowy, woda mineralna z sokiem malinowym i cytryną i coca cola.
Dopisano 13-06-29 20:57:11:
Deser, galaretka z truskawkami, bitą śmietaną i musem truskawkowym.
Dzisiaj 86 urodziny Najlepszej z Teściowych więc jej ulubione kluski na parze z mięsnym sosem i mizeria. No i koniecznie- kopiec kreta + po kieliszku nalewki kawowej.
Młode ziemniaki z koperkiem, kurczak z rożna i mizeria. Do picia sok jabłkowy i herbata z cytryną.
rosołek z makaronem, ziemniaczki, fasolka szparagowa z bułeczką i pieczona kaczka
Dziś wyjadanie resztek, czyli 2 gołąbki, kawałek kaczki i do tego fasolka i ziemniaczki
hahaha nawet sama nie pojmuje - dlaczego rymuje
U nas dzisiaj zupa serowa z grzankami, ziemniaki z koperkiem, wczorajszy kurczak z rożna i sałatka z pomidorów, do picia herbata z cytyną.
Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczeniowym, gotowane ziemniaki z koperkiem, surówka.
Kurczak zawsze smakuje, z czego robiłeś tą suróweczkę, bo smacznie wygląda?
Młoda kapusta, marchewka, por, kiszone ogórki, czarne oliwki, prażone orzechy włoskie, koperek, lubczyk (wszystko drobno posiekane), do tego wymieszane sok z cytryny, sos sojowy, oliwa z oliwek. Chyba nic nie pominąłem.
Dzieciaki- wczorajsze kluski na parze z mięsem i ogórkiem, my z mężem- zielona fasolka szparagowa z masłem i bułką.
Wczoraj: zupa pomidorowa z makaronem, na drugie wątróbka z sosem malinowym, szpinakiem i balsamico, do tego bagietka.
Dziś: zupa jarzynowa z kaszą jaglaną.
Wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki z koperkiem i sałata ze śmietaną. I jakiś kompot popełnię.
Diabeł mnie jakiś podkusił! Upał, a u mnie żurek:P A odkąd pamiętam żurek w naszym domu gościł jedynie zimowa porą...
Ja tam lubię żurek i mogę go jeść nawet w upał..:) Muszę zrobić niedługo - z ziemniaczkami, kiełbasą i jajkiem - pycha!:)
Ja też uwielbiam,ale miałam od dziecka "zakodowane" że to obiad na zimne dni...smakował jednak super nawet w dzisiejszy upalny dzień, chyba zmienię nastawienie i będę gotowała okragły rok:) szczególnie że wyczyściłam lodówkę i był na bogato, z ziemniakami, szynką, boczkiem, kiełbaską,jajkiem, czosnkiem i cebulką:) mniam!
U mnie żurek był właśnie wczoraj na kolację... smakował zarąbiście taki gorący :)
A dziś na obiad będzie botwinka (tylko się zastanawiam czy mogę ją zrobić na rosole bo mi takowy z niedzieli w lodóweczce ostał) hm
Roladki ze schabu z wędzonym boczkiem i kiszonym ogórkiem z sosem pieczeniowym, kasza gryczana, sałatka z kiszonych ogórków, czarnych oliwek, pomidorów malinowych, cebuli z ostrą papryką w proszku w winegrecie z zalewy od oliwek, soku z cytryny i pikantnej oliwy z oliwek.
Mój dzisiejszy obiad składa się z produktów z własnego gospodastwa domowego
wczoraj gołabki, dzisiaj rosół i tortille z kurczakiem i warzywkami....
Zupa ogórkowa na maśle z koperkiem i kartacze z mięsem, pokraszoną cebulką.Miałam jeszcze woreczek starych ziemniaków i szkoda mi było ich wyrzucić , więc kartacze gotowe:)
Mamo Różyczki wytłumaczysz mi różnicę pomiędzy kluskami z mięsem (u nas w sklepach z ciasta jak na śląskie kluski) a .... właśnie kartaczami??
A Twoje wyglądają zajebiście... uśliniłam się jak zwykle
Kartacze to duże kluchy robione z surowych tartych ziemniaków z domieszką gotowanych, nazywane są też Cepelinami,można zrobić też z takiego ciasta mniejsze okrągłe, nazywane są wtedy pyzami. Kluski z gotowanych ziemniaków z domieszką mąki ziemniaczanej to są kluski śląskie, a kluski z gotowanych ziemniaków z domieszką mąki pszennej to kopytka, :)
Robię podobnie jak P.Makłowicz, nie daję tylko mąki pszennej i oczywiście daję trochę mniej ziemniaków ugotowanych, a więcej surowych:)
Zerknij jak on to robi:)
http://www.youtube.com/watch?v=o0kM4Cnq_sw
mniammmmm
co to znaczy 'na maśle'?
To znaczy , że nie na mięsie, tylko na maśle:) Inaczej to znaczy , że zamiast mięsa lub kości dałam do żupy łyżkę masła i na tym się zupa gotowała:)
w sensie normalnie wywar warzywny, i masło? Sorry, lubię znać szczegóły, szczególnie że ostatnio zaczynam gotować zupy właśnie bez mięsa i dodaję zazwyczaj łyżkę oliwy.
bardzo dziękuję! :)
Proszę bardzo:)Tak, ja ostatnio też gotuję zupy bez mięsa, ale daję łyżkę masła, potem zupa ma taki fajny maślany posmak:)
w sensie normalnie wywar warzywny, i masło? Sorry, lubię znać
szczegóły, szczególnie że ostatnio zaczynam gotować zupy
właśnie bez mięsa i dodaję zazwyczaj łyżkę oliwy. bardzo dziękuję!
:)
Często robię zupy na maśle, np http://wielkiezarcie.com/recipe86232.html
http://wielkiezarcie.com/recipe101926.html
http://wielkiezarcie.com/recipe91662.html :)
MR........ja też śledzę Twoje obiadki, zawsze :) Pysznie wyglądają i pewnie tak smakują :)
Bardzo dziękuję:)
Wczoraj salatka z makaronu,pesto,pomidorow,cebuli i sera koziego.
Dzis chrupiace taco z miesem wolowym oraz salatka z makaronu i tunczyka na deser domowe lody truskawkowe lub ciasto z truskawkami
Zupa kalafiorowa z klopsikami, na drugie- bób. Kompot truskawkowo- jabłkowy.
Szaszłyki drobiowo warzywne z chlebem - miały być z frytkami ale w taki upał nie zaryzykuję włączania frytownicy
Ciąg dalszy szaszłyków ale dziś z ziemniaczkami i fasolką szparagową
To co wczoraj i dodatkowo bób z masłem:)
Leczo
Szaszłyki z mielonej wieprzowiny, pieczarek, cebuli i papryki.
http://wielkiezarcie.com/recipe101930.html
Ale pyszności u Ciebie:) U nas dodatkowo jeszcze pierogi z jagodami i śmietaną.
Makaron zapiekany z fetą i grilowanymi warzywami.
zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem...jak kto wolał... pizza z salami...
Ciąg dalszy kalafiorowej z pulpecikami, na drugie- ryż ze śmietaną i jagodami.
Nuggetsy z piersi kurczaka,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Pyszności, a gdzie to się przebywało? Dawno Cię nie widziałam, miło że już wróciłaś:)
Napiszę na priv.
No to mi też napisz
Za późno,Twój czas minął
Paczuszki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, zielone szparagi z zasmażoną na maśle bułką tartą.
Właśnie takie szparagi uwielbiam:)
Pyzy z mięsem....
Ziemniaki z koperkiem pokraszone skwarkami z przesmażoną cebulką, jajka na twardo w sosie szczypiorkowo - jogurtowym i sałatka z pomidorów.
Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym i cytryną, na deser ciasto z jagodami.
Jak sie patrzę na ten sosik,to ślina mi do kolan leci
ziemnaiki, grillowana cukinia i sałata zielona z oliwą , pomidorem i ziołami
Z racji tego że mam po pracy pogrzeb mojej pierwszej kierowniczki to dzis na obiad zamawiamy pizze
Szparagowe szaszłyki z mieloną wieprzowiną, gotowane młode ziemniaki z koperkiem, ogórki małosolne.
Rosół z indyka z makaronem, placki ziemniaczane z młodych
Jutro upiekę palcki ziemniaczane, ale smaku narobiłaśziemniaków z cebulą i pieprzem, polane śmietaną. Do picia herbata z
cytryną i kompot z jabłek.
A ja się zastanawiałam,czy już się nadają młode ziemniaczki na placki.Widać,że tak
U nas pyszne pappardelle z tuńczykiem..mniam:)
Pierogi z borówkami
Ewka, nie czepiam się tylko pytam z ciekawości:) z borówkami amerykańskimi czy z jagodami ? W róznych rejonach Polski używa się tych nazw zamiennie...dla mnie jagoda to ta która rośnie w lesie:)
U nas się mówi borówki :)
Na te co rosną w lesie :)
A na drożdżówki z borówkami (tymi co rosną w lesie) mówimy jagodzianki :))))))))))))))))))))))))))))))
...no właśnie...:) jagodzianki z borówkami:):)
Ewcia uśliniłam się oczywiście, pierogi boskie a juz ten rancik?! PIERWSZA LIGA!!
Dziękuję, rancik z kursu Wkn :)
kluseczki ze śmietaną i truskawkami, a moja druga połówka frytki z jajkiem sadzonym....
Ziemniaki+koperek+przysmażona cebulka+kefir
Dziś u nas prażonki... niestety z powodu burz od rana musiałam przygotować je na kuchence, ale i tak były pycha;)
Mama Różyczki narobiła nam takiej ochoty na placki ziemniaczane, że zagościły u nas na obiad, jedni jedli je z zimnym mlekiem, drudzy z kefirem, a najmłodsza z cukrem:)
Mrrr...
pierogi z jagodami polane jogutem ze śmietaną i z cukrem waniliowym, z odrobinką cynamonu, mniam :-)))
Po tygodniowym urlopie wrocilam z mila checia do kuchni, na szybko zurek z ziemniakami, kiełbaska i duza iloscia koperku. Na deser koktajl truskawkowy lub poziomki z jogurtem.
Pierś z kurczaka po parysku, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną, i oczywiście rosół z makaronem, nie popuszczą;))
Ja tez zawsze rosol w niedziele musze miec, zreszta moge go jesc codziennie :))) dzisiaj byl z lanymi kluskami, na drugie karczek w sosie wlasnym, młode ziemniaczki, mizeria z duza iloscia szczypioru i koperku. Do picia kompot z wisni i jablek.
Nowe obiadki otwarte, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=585180&post=585180