Forum

Kuchenne porady

Zupa, ale jaka?

  • Autor: pszczólka-22 Data: 2013-06-18 20:41:46

    Kochane Żarłoczki kolejny raz liczę na was. Cha nawet mi sie zrymowało. Poszukuję przepisu może, pomyslu na fajna zupę.W następnym tygodniu z racji posiadania męża o rzadko spotykanym imieniu Piotrbędę wyprawiać imieniny w sobote dla znajomych w niedziele dla rodziny. Nie wchodzi w rachubę żaden rosoł i pomidorowa, bardzo proszę o wasze pomysły.

  • Autor: gabigold Data: 2013-06-18 20:58:51

    imię jest ok:)a czy ta zupa musi być koniecznie?napewno zrobisz tez inne smaczne potrawy

  • Autor: pszczólka-22 Data: 2013-06-18 21:48:54

    Raczej musi być zupa bo w niedzielę to będzie obiad. Co myślicie o tej http://wielkiezarcie.com/recipe99998.html .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-18 21:02:24

    krem z brokułów z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi-wymaga mało pracy a smakuje nieźle (no może pod warunkiem, ze wśród gości nie ma wrogów brokułów)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-18 21:18:10

    Może chłodnik?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-06-18 21:42:52

    Też bym postawiła na chlodnik, tylko na przyszłą sobotę, ma już nie być upałów:)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-18 22:34:19

    Też bym postawiła na chlodnik, tylko na przyszłą sobotę, ma już nie być
    upałów:)

    Ale i tak będzie lato

  • Autor: kola Data: 2013-06-18 21:22:34

    Polecam krem z kalafiora. Genialnie prosty i przepyszny z przepisu małgoski z tej strony. Robię go od lat :-)

  • Autor: lizbona Data: 2013-06-18 21:22:51

    ....polecam zupę serową z mięsnymi kuleczkami...

  • Autor: mggi63 Data: 2013-06-18 21:49:42

    Zgadzam się to jest ekegancka zupka

  • Autor: majolika Data: 2013-06-18 22:18:45

    Na uroczysty obiad polecam szczególnie tę zupę http://wielkiezarcie.com/recipe75158.html

  • Autor: majolika Data: 2013-06-19 12:41:42

    Tę zupę "podszpiegowałam" na eleganckim przyjęciu w dobrej restauracji.Robi duże wrażenie- i smakowe i estetyczne. Jest jednocześnie b elegancka , ale też smaczna i zdrowa(lekkostrawna)

  • Autor: anusia_m Data: 2013-06-20 11:30:55

    Bardzo ciekawy przepis.

    Wrzuciłam do ulubionych i na pewno wypróbuję.

  • Autor: megi65 Data: 2013-06-18 22:22:37

    Bogracz ... gulaszowa ..jak nic bedzie strzał podczas burzowej pogody .. to pisałam ja Megi , moja szklana kula wskazuje nawet z opcją gradobicia niestety

  • Autor: Wkn Data: 2013-06-18 22:51:37

    Jeśli będą burze, to może jakaś elegancka szczawiowa - jesli skiśnie, nikt nie zauważy, hihi (taki żarcik kosmonaucik) - kapuśniak i ogórkowa chyba za mało eleganckie :D, chociaż wszystko zależy od sposobu podania!)

    A tak poważnie kalafiory teraz są przepyszne i mamy sezon na szparagi, zupa ze świeżych ogórkow też jest świetnym pomysłem - może mile zaskoczyć gości

    moje typy:

    Krem kalafiorowo selerowy: http://wielkiezarcie.com/recipe37739.html

    Szparagowa kremowa http://wielkiezarcie.com/recipe81360.html

    Krem ze szparagów zielonych lub białych http://wielkiezarcie.com/recipe32606.html

    Zupa ze świeżych ogórków http://wielkiezarcie.com/recipe69864.html

  • Autor: lolopopa Data: 2013-06-27 00:55:35

    Właśnie uczyniłam i skonsumowałam (taaak, piękna pora) krem kalafiorowo selerowy. Powiem tak: jako przystawka i danie główne jak w moim przypadku, zdecydowanie nie, nie napełni brzuszka :) Nadmienię, że grzanki odpuściłam, chociaż są tutaj niezastąpione.

    Na przyjęcie: strzał w dziesiątkę. Biały krem pięknie się prezentuje, smak odpowiedni, gościom zostanie i miejsca i smaku na dalsze przeżycia kulinarne.

  • Autor: anatema Data: 2013-06-18 22:55:34

    Ja bym postawiła na jakiś krem z młodych warzyw :

    - szparagowy

    - ze świeżych ogórków

    - marchewkowo - pomarańczowy z imbirem

    - z pieczonych kalafiorów z tahiną

    - buraczkowo - orzechowy

  • Autor: asieksza Data: 2013-06-19 07:41:42

    Jak drugie danie ma być wykwintne to bogata zupa typu gulaszowa raczej odpada. Ja latem postawiłabym na chłodnik lub jakąś zoupkę typu crem z groszkiem ptysiowym - szparagową albo pomidorową też z ptysiowym groszkiem. Jak robiłam komunię syna to ugotowałam rosołek, do części dodałam szparagi , do drugiej połowy pomidory i miałam dwie zupki do wyboru - pomysł podpatrzony na komunii w jednym z domów dziecka prowadzonym przez siostry zakonne. Zupki podane w dzbankach i do tego ptysiowy groszek, który można kupić ale też w wykonaniu jest bardzo prosty.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-19 07:37:39

    A może rybna z młodymi warzywkami?

  • Autor: ulla* Data: 2013-06-19 21:59:30

    Jeśli zapytałabym mojego Piotra to zażyczyłby sobie serową lub cebulową z grzankami, a z opcji bardziej mięsnych to typu gulaszowa,bogracz...

    Wszystko zależy od II dania,jakie podasz,jeśli masz kotlety,zrazy itp. to te mięsne zupy raczej odpadną, wtedy ugotuj lekką zupę..

  • Autor: frytka Data: 2013-06-20 08:05:50

    Polecam zupę gołąbkową z młodziutką kapustą.Ja robię z pekinką.Szybka i pyszna.

  • Autor: anusia_m Data: 2013-06-20 11:37:09

    Polecam Ci tą pyszną, letnią zupę: http://wielkiezarcie.com/recipe99976.html

    Pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje.

  • Autor: małpiatka Data: 2013-06-21 08:46:22

    Może któraś z tych..?

    http://wielkiezarcie.com/recipe30262.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe57621.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe37355.html

    (nigdy w życiu chyba nie nauczę się wstawiać aktywnych linków..:()

  • Autor: pszczólka-22 Data: 2013-06-23 12:36:42

    Dziewczyny dardzo wam dziekuje za przepisy i podpowiedzi.Wybrałam tą zupę http://wielkiezarcie.com/recipe75158.html ,na drugie w sobote będą ziemniaki faszerowane (postram się wstawić przepis bo jest dosc prosty,a podobnego nie znalazłam u nas na stronie) w niedzielę będzie kurczak pieczony bez kości z ryżem. Surówki sezonowe salata z sosem, mizeria lub surówka zmłodej kapusty. Pozdrawiam serdecznie. Ps. Mi też nie wychodzi wstawianie linków moze ktoś nam zrobi mały kurs

  • Autor: małpiatka Data: 2013-06-23 13:18:16

    Mi już wychodzi..;)

    http://wielkiezarcie.com/recipe75158.html

    A wybór zupy trafiony!:)

  • Autor: majolika Data: 2013-06-23 18:48:09

    WOW!wybrałas mój przepis!Miło))Mam nadzieje, że będzie smakować. Podpatrzyłam go w pewnej b. eleganckiej restauracji.Potem trochę poeksperymentowałam,podpytałam tu i tam i wyszla!Zawsze robię ją na eleganckie okazje, bo jest efaktowna i smaczna. Myslę, że się nie zawiedziesz.

  • Autor: as Data: 2013-06-23 21:24:05

    To popraw w składnikach bo burak ćwikłowy powinien być 1, a nie !

  • Autor: majolika Data: 2013-06-24 08:38:12

    Już poprawiłam.Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.Pozdrawiam.

  • Autor: pszczólka-22 Data: 2013-06-23 22:24:41

    Przepis juz dawno był przeze mnie ogladany, jedyna modyfikacją będą ziarnka granatu,(jeśli go kupie) zamiast buraka,ale to kwestia oszczedności czasu bo w sobote jeszcze pracuje do 13.00.

Przejdź do pełnej wersji serwisu