Robię dla znajomych i zastanawiam się co zrobić na danie główne, kolacyjne...... dość często się spotykamy i zawsze staram się czymś zabłysnąć :) wiem jakie sałatki, przystawki, sosy...ale nie mam pomysłu na główne danie :(
było już lasagne, spaghetti, canneloni, tarta , kurczak.... i wiele innych
ja często na takie imprezki robię takie coś: piersi z kurczaka tnę na płaty, por kroję na krążki. por daję na spód formy żaroodpornej, na niego kurczak, vegeta (jeśli nie używasz daj tylko sól i pieprz), dobrej jakości majonez i znów por, kurczak, vegeta, majonez itd ostatnia warstwa najlepiej jakby była pora, posypujesz żółtym serem, zapiekasz - NIEBO W GĘBIE! robi się mega szybko i zawsze to coś innego niż gyros i sałatka jarzynowa :) można podawać ze świeżym pieczywem, można też z ryżem, wedle uznania :)
Uwaga Malincia mam wizje twojej domówki . : Kurczak w cieście francuskim wg. tekluni , micha albo dwie sałatek do tego , jedna koniecznie sałata mix w sosie winogret i pokazna lampka dobrze schłodzonego białego półwytrawnego wina ..Mnie tym napewno zdobędziesz
Ew. jak masz dosyć drobiu , bo już piórka na łokciach wychodzą proponuje
Malinko u nas na imprezach zajadają się młodsi i starsi filetami z kurczaka obtoczonymi w płatkach kukurydzianych.
Filety kroisz w grubsze paseczki solisz obtaczasz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ja piekę w piekarniku. Sprawdzają się też u nas szaszłyki w rożnych wersjach, mięso drobiowe, wieprzowe lub z kiełbaską do tego cebula papryka, pieczarki, cukinia.
Możesz zdradzić z jakiego przepisu. Ewentualnie podać swój sprawdzony. Wyszukiwarka wywala sporo przepisów i jakoś mi się nie chce (znowu) eksperymentować.
A może jakiś roladki proste ? Każdy je lubi czy to z piersi czy ze schabu .Można je zrobić dzień wcześniej nawet surowe do lodówki i podać świeżusieńkie ,na złoto opieczone /usmażone z nadzieniem najprostrzym : szynka /ser bądź co tam sobie wymyślisz ?
Zapiekanka z łososiem, ziemniakami, porem i selerem naciowym jest pyszna :)
Kroję w talarki ziemniaki i podgotowuję, rybe ugotować w mleku lub w mleku z wodą - jak kto woli:) po ugotowaniu rybki, zostawiam mleko i ściągam skórę.
Przygotuję pory i seler: sparzam por, seler kroję i por również na patelnię z mlekiem z rybki i redukuję
do Naczynia wkładamy, por i seler, później rozdrobnioną rybę, a na koniec talarki ziemniaków(układam w rybią łuskę), smaruje roztopionym masłem, czy innym tłuszczem i do piekarnika do zrumienienia :)
Środki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, a na drugiej patelni podsmażamy mięsko mielone z cebulką i dość dobrze doprawiamy, na koniec całość mieszamy i wkładamy do bakłażanów. w osobnym garnku robimy sosik pomidorowo - śmietanowy, ja robię z 1 puszki, dodaję bazylię, pieprz, troszkę soli odrobinę cukru i na oko śmietany 18% i tym polewam bakłażany, na to mozarella i na godzinę do piekarnika na jakieś 170 stopni. Pycha i na gorąco i na zimno. Do tego przepisu używam 3 - 4 bakłażny i ok pół kilograma mięska.
Kiedyś, gdy na kolację podałam znajomym... pieczonki. Choć mało wykwintne danie, to wszyscy byli zadowoleni i uszy trzęsące się wiatr zrobiły. A swoją drogą sama nabrałam apetyty na golonkę. Mniam!
Polecam tartę, to jak wróci sezon czyli akurat za rok ;D tartę z nadziewanymi kwiatami cukinii - pycha:) i pięknie wygląda, akurat nie mam zdj. później zgram i postaram się wrzucić.
Cześć :)
Robię dla znajomych i zastanawiam się co zrobić na danie główne, kolacyjne...... dość często się spotykamy i zawsze staram się czymś zabłysnąć :) wiem jakie sałatki, przystawki, sosy...ale nie mam pomysłu na główne danie :(
było już lasagne, spaghetti, canneloni, tarta , kurczak.... i wiele innych
może macie jakieś fajne sprawdzone propozycje ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
ja często na takie imprezki robię takie coś: piersi z kurczaka tnę na płaty, por kroję na krążki. por daję na spód formy żaroodpornej, na niego kurczak, vegeta (jeśli nie używasz daj tylko sól i pieprz), dobrej jakości majonez i znów por, kurczak, vegeta, majonez itd ostatnia warstwa najlepiej jakby była pora, posypujesz żółtym serem, zapiekasz - NIEBO W GĘBIE! robi się mega szybko i zawsze to coś innego niż gyros i sałatka jarzynowa :) można podawać ze świeżym pieczywem, można też z ryżem, wedle uznania :)
Uwaga Malincia mam wizje twojej domówki . : Kurczak w cieście francuskim wg. tekluni , micha albo dwie sałatek do tego , jedna koniecznie sałata mix w sosie winogret i pokazna lampka dobrze schłodzonego białego półwytrawnego wina ..Mnie tym napewno zdobędziesz
Ew. jak masz dosyć drobiu , bo już piórka na łokciach wychodzą proponuje
http://wielkiezarcie.com/recipe11383.html
Przepyszna , chrupiąca- soczysta pieczeń , sosik wyśmienity
i http://wielkiezarcie.com/recipe69003.html
aromatyczne chrup , mniam bułeczki ..
oczywiście nadal mix sałat do tego tylko wino na czerwone półwytrawne ..
I też chętnie dosiadam się do stoły przy tej propozycji menu ..
Ps .. Jak znam zycie linki na Mozzili nie robią sie aktywne .. tylko czemu nie wiem ale śmiało odszukasz .
Powodzenia w picheceniu !
kurczaka rzeczywiście wolałabym uniknąć.... :)
ta karkówka bardzo ciekawa :)
dziękuję Meguś :)
Malinko u nas na imprezach zajadają się młodsi i starsi filetami z kurczaka obtoczonymi w płatkach kukurydzianych.
Filety kroisz w grubsze paseczki solisz obtaczasz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ja piekę w piekarniku. Sprawdzają się też u nas szaszłyki w rożnych wersjach, mięso drobiowe, wieprzowe lub z kiełbaską do tego cebula papryka, pieczarki, cukinia.
Leczo z cukinii jest też dobrym daniem na ciepło
dziewczyny ja to się zastanawiam nad golonką..taką upieczoną na złoto...ale nigdy nie robiłam
U Malincia ... dobrze się zapowiada ..a ja zrobiłam na różowo i było pyszniutko .. ))
o mamo...ale pychota !!!!!!!!!
Ale się uśliniłam na widok golonki mniam :)))
Widzę ,że prawdziwa golonka i tak jak dziewczyny wyżej tylko się oblizuję ,ślinka mi leci mniam :)
Możesz zdradzić z jakiego przepisu. Ewentualnie podać swój sprawdzony. Wyszukiwarka wywala sporo przepisów i jakoś mi się nie chce (znowu) eksperymentować.
Dżanino zdradzę na uszko ... za parę chwil , bo teraz brak czasu , niestety
Oki doki.... Poczekam.
Ja tez chetnie poznam sekret :)))
U Malincia ... dobrze się zapowiada ..a ja zrobiłam na różowo i
było pyszniutko .. ))
witam ,
bardzo proszę o podanie przepisu na tę goloneczkę :) z góry dziękuje :)
dobry pomysł ;):) Ja raz robiłam z przepisu z WZ wpisz golonka w piwie. Bardzo dobra była
http://wielkiezarcie.com/recipe47144.html może zapomniany hit WŻ
Wow :):):) Piękne :)
http://wielkiezarcie.com/recipe73050.html
A może jakiś roladki proste ? Każdy je lubi czy to z piersi czy ze schabu .Można je zrobić dzień wcześniej nawet surowe do lodówki i podać świeżusieńkie ,na złoto opieczone /usmażone z nadzieniem najprostrzym : szynka /ser bądź co tam sobie wymyślisz ?
Dziękuję za pomysły :)
Ale tak sobie ubzdurałam że zrobię
golonkę
lub
placek po węgiersku
:):)
Zapiekanka z łososiem, ziemniakami, porem i selerem naciowym jest pyszna :)
Kroję w talarki ziemniaki i podgotowuję, rybe ugotować w mleku lub w mleku z wodą - jak kto woli:) po ugotowaniu rybki, zostawiam mleko i ściągam skórę.
Przygotuję pory i seler: sparzam por, seler kroję i por również na patelnię z mlekiem z rybki i redukuję
do Naczynia wkładamy, por i seler, później rozdrobnioną rybę, a na koniec talarki ziemniaków(układam w rybią łuskę), smaruje roztopionym masłem, czy innym tłuszczem i do piekarnika do zrumienienia :)
A ja tak nieśmiało polecam bakłażany faszerowane, niebo w gębie, a i sezon się zaczyna
A ja tak nieśmiało polecam bakłażany faszerowane, niebo w gębie, a i
sezon się zaczyna
Dlaczego nieśmiało.... bardzo dobry pomysł :)
A może jakiś przepis sprawdzony ?
Tak, mam jeden, pewnie z WŻ ale nie jestem pewna.
Bakłażany drążymy, solimy i odstawiamy.
Środki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, a na drugiej patelni podsmażamy mięsko mielone z cebulką i dość dobrze doprawiamy, na koniec całość mieszamy i wkładamy do bakłażanów. w osobnym garnku robimy sosik pomidorowo - śmietanowy, ja robię z 1 puszki, dodaję bazylię, pieprz, troszkę soli odrobinę cukru i na oko śmietany 18% i tym polewam bakłażany, na to mozarella i na godzinę do piekarnika na jakieś 170 stopni. Pycha i na gorąco i na zimno. Do tego przepisu używam 3 - 4 bakłażny i ok pół kilograma mięska.
Kiedyś, gdy na kolację podałam znajomym... pieczonki. Choć mało wykwintne danie, to wszyscy byli zadowoleni i uszy trzęsące się wiatr zrobiły. A swoją drogą sama nabrałam apetyty na golonkę. Mniam!
Polecam tartę, to jak wróci sezon czyli akurat za rok ;D tartę z nadziewanymi kwiatami cukinii - pycha:) i pięknie wygląda, akurat nie mam zdj. później zgram i postaram się wrzucić.