Forum

Kuchenne porady

Danie główne na imprezkę domową - co proponujecie ?

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-25 11:43:53

    Cześć :)

    Robię dla znajomych i zastanawiam się co zrobić na danie główne, kolacyjne...... dość często się spotykamy i zawsze staram się czymś zabłysnąć :) wiem jakie sałatki, przystawki, sosy...ale nie mam pomysłu na główne danie :(

    było już lasagne, spaghetti, canneloni, tarta , kurczak.... i wiele innych

    może macie jakieś fajne sprawdzone propozycje ?

    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

  • Autor: nutti Data: 2013-08-25 13:02:30

    ja często na takie imprezki robię takie coś: piersi z kurczaka tnę na płaty, por kroję na krążki. por daję na spód formy żaroodpornej, na niego kurczak, vegeta (jeśli nie używasz daj tylko sól i pieprz), dobrej jakości majonez i znów por, kurczak, vegeta, majonez itd ostatnia warstwa najlepiej jakby była pora, posypujesz żółtym serem, zapiekasz - NIEBO W GĘBIE! robi się mega szybko i zawsze to coś innego niż gyros i sałatka jarzynowa :) można podawać ze świeżym pieczywem, można też z ryżem, wedle uznania :) 

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-25 13:18:06

    Uwaga Malincia mam wizje twojej domówki . : Kurczak w cieście francuskim wg. tekluni , micha albo dwie sałatek do tego , jedna koniecznie sałata mix w sosie winogret i pokazna lampka dobrze schłodzonego białego półwytrawnego wina ..Mnie tym napewno zdobędziesz

    Ew. jak masz dosyć drobiu , bo już piórka na łokciach wychodzą proponuje

    http://wielkiezarcie.com/recipe11383.html

    Przepyszna , chrupiąca- soczysta pieczeń , sosik wyśmienity

    i http://wielkiezarcie.com/recipe69003.html

    aromatyczne chrup , mniam bułeczki ..

    oczywiście nadal mix sałat do tego tylko wino na czerwone półwytrawne ..

    I też chętnie dosiadam się do stoły przy tej propozycji menu ..

    Ps .. Jak znam zycie linki na Mozzili nie robią sie aktywne .. tylko czemu nie wiem ale śmiało odszukasz .

    Powodzenia w picheceniu !

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-25 13:44:16

    kurczaka rzeczywiście wolałabym uniknąć.... :)

    ta karkówka bardzo ciekawa  :)

    dziękuję Meguś :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-08-25 13:38:39

    Malinko u nas na imprezach zajadają się młodsi i starsi  filetami z kurczaka obtoczonymi w płatkach kukurydzianych.

    Filety kroisz w grubsze paseczki solisz obtaczasz w jajku i rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, można je usmażyć na patelni lub  upiec w piekarniku. Ja piekę w piekarniku. Sprawdzają się też u nas szaszłyki w rożnych wersjach, mięso drobiowe, wieprzowe lub z kiełbaską do tego cebula papryka, pieczarki, cukinia.

    Leczo z cukinii jest też dobrym daniem na ciepło

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-25 13:45:14

    dziewczyny ja to się zastanawiam nad golonką..taką upieczoną na złoto...ale nigdy nie robiłam

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-25 14:00:49

    U Malincia ... dobrze się zapowiada ..a ja zrobiłam na różowo i było pyszniutko .. ))

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-25 14:20:29

    o mamo...ale pychota !!!!!!!!!

  • Autor: piszczalka Data: 2013-08-26 17:41:53

    Ale się uśliniłam na widok golonki mniam :)))

  • Autor: Jola666 Data: 2013-08-26 17:54:12

    Widzę ,że prawdziwa golonka  i tak jak dziewczyny wyżej tylko się oblizuję  ,ślinka mi leci  mniam :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-08-27 08:59:28

    Możesz zdradzić z jakiego przepisu. Ewentualnie podać swój sprawdzony. Wyszukiwarka wywala sporo przepisów i jakoś mi się nie chce (znowu) eksperymentować.

  • Autor: megi65 Data: 2013-08-27 09:25:31

    Dżanino zdradzę na uszko ... za parę chwil , bo teraz brak czasu , niestety

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-08-27 11:00:36

    Oki doki.... Poczekam.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-08-27 11:24:19

    Ja tez chetnie poznam sekret :)))

  • Autor: wyszomka Data: 2013-08-27 17:05:39

    U Malincia ... dobrze się zapowiada ..a ja zrobiłam na różowo i
    było pyszniutko .. ))

    witam ,

    bardzo proszę o podanie przepisu na tę goloneczkę :) z góry dziękuje :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-08-25 14:04:42

    dobry pomysł ;):) Ja raz robiłam z przepisu z WZ wpisz golonka w piwie. Bardzo dobra była

  • Autor: hanah30 Data: 2013-08-25 16:31:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe47144.html może zapomniany hit WŻ

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-25 16:34:00

    Wow :):):) Piękne :)

  • Autor: hanah30 Data: 2013-08-25 16:41:24

    http://wielkiezarcie.com/recipe73050.html

  • Autor: Jola666 Data: 2013-08-26 14:57:29

    A może jakiś roladki proste ? Każdy je lubi czy to z piersi czy ze schabu .Można je zrobić dzień wcześniej  nawet surowe do lodówki i podać świeżusieńkie ,na złoto opieczone /usmażone z nadzieniem najprostrzym : szynka /ser bądź co tam sobie wymyślisz ? 

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-26 17:56:31

    Dziękuję za pomysły :)

    Ale tak sobie ubzdurałam że zrobię

    golonkę

    lub

    placek po węgiersku 

    :):)

  • Autor: ladna_sukienka Data: 2013-08-27 14:53:05

    Zapiekanka z łososiem, ziemniakami, porem i selerem naciowym jest pyszna :)

    Kroję w talarki ziemniaki i podgotowuję, rybe ugotować w mleku lub w mleku z wodą - jak kto woli:) po ugotowaniu rybki, zostawiam mleko i ściągam skórę.

    Przygotuję pory i seler: sparzam por, seler kroję i por również na patelnię z mlekiem z rybki i redukuję

    do Naczynia wkładamy, por i seler, później rozdrobnioną rybę, a na koniec talarki ziemniaków(układam w rybią łuskę), smaruje roztopionym masłem, czy innym tłuszczem i do piekarnika do zrumienienia :)

  • Autor: cidelka Data: 2013-08-27 18:53:34

    A ja tak nieśmiało polecam bakłażany faszerowane, niebo w gębie, a i sezon się zaczyna

  • Autor: malina_a Data: 2013-08-27 19:55:29

    A ja tak nieśmiało polecam bakłażany faszerowane, niebo w gębie, a i
    sezon się zaczyna

    Dlaczego nieśmiało.... bardzo dobry pomysł :)

    A może jakiś przepis sprawdzony ?

  • Autor: cidelka Data: 2013-09-03 20:25:52

    Tak, mam jeden, pewnie z WŻ ale nie jestem pewna. 

    Bakłażany drążymy, solimy i odstawiamy.

    Środki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, a na drugiej patelni podsmażamy mięsko mielone z cebulką i dość dobrze doprawiamy, na koniec całość mieszamy i wkładamy do bakłażanów. w osobnym garnku robimy sosik pomidorowo - śmietanowy, ja robię z 1 puszki, dodaję bazylię, pieprz, troszkę soli odrobinę cukru i na oko śmietany 18% i tym polewam bakłażany, na to mozarella i na godzinę do piekarnika na jakieś 170 stopni. Pycha i na gorąco i na zimno. Do tego przepisu używam 3 - 4 bakłażny i ok pół kilograma mięska.

      

     

     

  • Autor: rudazebra Data: 2013-08-28 13:38:15

    Kiedyś, gdy na kolację podałam znajomym... pieczonki. Choć mało wykwintne danie, to wszyscy byli zadowoleni i uszy trzęsące się wiatr zrobiły. A swoją drogą sama nabrałam apetyty na golonkę. Mniam!

  • Autor: ladna_sukienka Data: 2013-09-04 12:25:11

    Polecam tartę, to jak wróci sezon czyli akurat za rok ;D tartę z nadziewanymi kwiatami cukinii - pycha:) i pięknie wygląda, akurat nie mam zdj. później zgram i postaram się wrzucić.

Przejdź do pełnej wersji serwisu