Forum

Kuchenne porady

Ciecierzyca, soja i soczewica w różnych kolorach

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-08-25 21:25:41

    Ciecierzyca, soja i soczewica w różnych kolorach... Nigdy tego nie gotowałam, od czego zacząć? Z czerwonej soczewicy zrobię dhal, ale kupiłam też soczewicę zieloną i cieciorkę, wszystkie w ziarnach, nie z puszki. Jaki smaczny przepis proponujecie na początek?

    Dopisano 13-08-25 21:37:21:

    Aaaaa i jeszcze, czy te soczewice, ciecierzyce w smaku znacznie się różnią?

  • Autor: ursula Data: 2013-08-25 23:47:27

    witaj Magda,

    z ciecierzycy zrob hummus (pasta do chleba) lub salatke: http://wielkiezarcie.com/recipe33727.html,

    mozesz tez zrobic pasztet warzywny : http://wielkiezarcie.com/recipe29270.html,

    z soczewicy - zupe: http://wielkiezarcie.com/recipe25939.html

    lub farsz do pierogow: http://wielkiezarcie.com/recipe28737.html,

    to tez jest pyszne: http://wielkiezarcie.com/recipe94096.htm,

    albo ten kociolek: http://wielkiezarcie.com/recipe5464.html,

    a moze takie kotleciki: http://wielkiezarcie.com/recipe60073.htm,

    mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie,

    gdy kilka lat temu bylam w Polsce spedzilam tydzien w SPA w Naleczowie i tam serwowano pierogi z soczewica - pychota, ja zawsze mam w domu ciecierzyce w puszce...

    pozdrawiam serdecznie

  • Autor: anatema Data: 2013-08-26 01:41:39

    O soi proponowałabym zapomnieć ( modyfikowana genetycznie ) .

    Z ciecierzycy falafle ( falafel ) . Bardzo dobrze gra z sałatkami ( ale po obraniu skórek ) . Można uprażyć jak orzeszki ( po namoczeniu i ugotowaniu ) .

    Można ją zmielić i stosować jako zamiennik mąki ( do naleśników czy innych placków , do ciasta , jako zagęstnik ) .

    Czerwona soczewica do zup i sosów , zielona jako farsz .

    Tak , te ziarna różnią się smakiem ( wg mnie ) . Ciecierzyca najbardziej mi smakuje , jest zwarta i ma lekko orzechowy smak . Czerwona soczewica jest bardzo delikatna , szybko się rozgotowuje i łatwo zgubić jej prawdziwy smak i konsystencję , zielona jest dla mnie najmniej ciekawa , przypomina w smaku groch ( taki na pół zielony , a na pół dojrzały )

Przejdź do pełnej wersji serwisu