Ciecierzyca, soja i soczewica w różnych kolorach... Nigdy tego nie gotowałam, od czego zacząć? Z czerwonej soczewicy zrobię dhal, ale kupiłam też soczewicę zieloną i cieciorkę, wszystkie w ziarnach, nie z puszki. Jaki smaczny przepis proponujecie na początek?
Dopisano 13-08-25 21:37:21:
Aaaaa i jeszcze, czy te soczewice, ciecierzyce w smaku znacznie się różnią?
gdy kilka lat temu bylam w Polsce spedzilam tydzien w SPA w Naleczowie i tam serwowano pierogi z soczewica - pychota, ja zawsze mam w domu ciecierzyce w puszce...
O soi proponowałabym zapomnieć ( modyfikowana genetycznie ) .
Z ciecierzycy falafle ( falafel ) . Bardzo dobrze gra z sałatkami ( ale po obraniu skórek ) . Można uprażyć jak orzeszki ( po namoczeniu i ugotowaniu ) .
Można ją zmielić i stosować jako zamiennik mąki ( do naleśników czy innych placków , do ciasta , jako zagęstnik ) .
Czerwona soczewica do zup i sosów , zielona jako farsz .
Tak , te ziarna różnią się smakiem ( wg mnie ) . Ciecierzyca najbardziej mi smakuje , jest zwarta i ma lekko orzechowy smak . Czerwona soczewica jest bardzo delikatna , szybko się rozgotowuje i łatwo zgubić jej prawdziwy smak i konsystencję , zielona jest dla mnie najmniej ciekawa , przypomina w smaku groch ( taki na pół zielony , a na pół dojrzały )
Ciecierzyca, soja i soczewica w różnych kolorach... Nigdy tego nie gotowałam, od czego zacząć? Z czerwonej soczewicy zrobię dhal, ale kupiłam też soczewicę zieloną i cieciorkę, wszystkie w ziarnach, nie z puszki. Jaki smaczny przepis proponujecie na początek?
Dopisano 13-08-25 21:37:21:
Aaaaa i jeszcze, czy te soczewice, ciecierzyce w smaku znacznie się różnią?witaj Magda,
z ciecierzycy zrob hummus (pasta do chleba) lub salatke: http://wielkiezarcie.com/recipe33727.html,
mozesz tez zrobic pasztet warzywny : http://wielkiezarcie.com/recipe29270.html,
z soczewicy - zupe: http://wielkiezarcie.com/recipe25939.html
lub farsz do pierogow: http://wielkiezarcie.com/recipe28737.html,
to tez jest pyszne: http://wielkiezarcie.com/recipe94096.htm,
albo ten kociolek: http://wielkiezarcie.com/recipe5464.html,
a moze takie kotleciki: http://wielkiezarcie.com/recipe60073.htm,
mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie,
gdy kilka lat temu bylam w Polsce spedzilam tydzien w SPA w Naleczowie i tam serwowano pierogi z soczewica - pychota, ja zawsze mam w domu ciecierzyce w puszce...
pozdrawiam serdecznie
O soi proponowałabym zapomnieć ( modyfikowana genetycznie ) .
Z ciecierzycy falafle ( falafel ) . Bardzo dobrze gra z sałatkami ( ale po obraniu skórek ) . Można uprażyć jak orzeszki ( po namoczeniu i ugotowaniu ) .
Można ją zmielić i stosować jako zamiennik mąki ( do naleśników czy innych placków , do ciasta , jako zagęstnik ) .
Czerwona soczewica do zup i sosów , zielona jako farsz .
Tak , te ziarna różnią się smakiem ( wg mnie ) . Ciecierzyca najbardziej mi smakuje , jest zwarta i ma lekko orzechowy smak . Czerwona soczewica jest bardzo delikatna , szybko się rozgotowuje i łatwo zgubić jej prawdziwy smak i konsystencję , zielona jest dla mnie najmniej ciekawa , przypomina w smaku groch ( taki na pół zielony , a na pół dojrzały )