Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek...cd.

  • Autor: bahus Data: 2013-11-14 21:34:20

    Krem pomidorowy, befsztyk wołowy, frytki, zestaw surówek.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-14 21:46:45

    Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno wyszły rewelacyjne :)

  • Autor: monilen Data: 2013-11-14 23:16:53

    Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno wyszły
    rewelacyjne :)

    Pyszne zdjęcie

  • Autor: makusia Data: 2013-11-15 18:10:17

    Dziękuję ;)

  • Autor: monilen Data: 2013-11-15 18:55:21

    Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno
    wyszłyrewelacyjne :)   Pyszne zdjęcie 

    Makusiu mogłabyś napisać przepis na te żeberka na kapuście?Nie znalazłam go w Twoich przepisach.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-15 19:21:19

    Monilen, dzisiaj dopiero "wskoczył" na bloga, zaraz wklepię :)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-14 21:48:10

    Krem pomidorowy, befsztyk wołowy, frytki, zestaw surówek.

    Befsztyk jak malowany..

  • Autor: gabigold Data: 2013-11-14 22:11:35

    U mnie pomidorowa z makaronem i kluski z mięsem, fotek brak niestety:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-15 12:57:56

    Zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem i naleśniki z konfiturą malinową, pudrem i tartą czekoladą.

  • Autor: anrubi Data: 2013-11-15 13:22:50

    Wprawdzie bez zdjęcia, ale musicie mi wierzyć :)

    Jarzynowa zupa - krem i placki ziemniaczane / bez dodatków / z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe42379.html P Y C H O T A !

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-15 14:24:49

    Kotlety ziemniaczane, sos z grzybów leśnych i ogórek kiszony

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-15 17:36:10

    Mniam...też miałam robić taki zestaw wg Mamy Różyczki, ale Teściowa zapragnęła rybki smażonej z mizerią. Zrobię innym razem, bo kusi to danie

  • Autor: misia2004 Data: 2013-11-15 15:52:39

    Zupa kalafiorowa, ziemniaki,ryba z piekarnika i surówka z kapusty kiszonej:)

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-15 16:08:33

    Makaron z kurczakiem i nie tylko w sosie śmietanowym prawie jak od joanny30...

  • Autor: Kicia150 Data: 2013-11-15 19:19:42

    Heiworth bardzo apetyczne to Twoje danie.Zdradz jak robisz ten sosik.Tak przy okazji, weszłam na Twój profil w nadziei na ten przepis i muszę przyznać,że jestem pod wrażeniem zdjęć z efektów pracy kulinarnej.Super!

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-16 10:49:49

    Bardzo dziękuję za miłe słowa ...podstawą makaronu był przepis od joanny30...jednak trochę go zmieniłam wg własnego smaku :) ...

  • Autor: bahus Data: 2013-11-15 20:19:34

    Zupa szczawiowa i kompot z mirabelek...

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-15 20:23:53

    Nie wierzę! Gdzie foto?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-15 20:25:57

    To teraz wiem, kto mi zapierdzielił z tarasu, garnek ze szczawiową:)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-16 11:48:41

  • Autor: renataz36 Data: 2013-11-16 13:24:50

    U nas kiedyś ktoś zapierdzielił z parapetu gar rosołu... nawet w TV o tym trąbili haha "pochwała" Zawiercia

  • Autor: szafran35 Data: 2013-11-16 17:43:33

    U nas kiedyś ktoś zapierdzielił z parapetu gar rosołu... nawet w TV o tym
    trąbili haha "pochwała" Zawiercia

    haha renata jesteś równa babka ,zawsze cos z humorem napiszesz pozdrawiam

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-15 20:40:22

    To, że tak powiem, obiad łatwy do wysikania.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-15 21:14:06

    Pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z nutella

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-16 14:25:21

    Soljanka + potrawka macedońska z indyka od Praliny z ryżem brązowym ..:)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 16:26:30

    Piersi z kurczaka w sosie szałwiowo-pomidorowym.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 18:24:34

    Bardzo apetyczne,człowiek się uczy całe życie, a ja myślałam że szałwią, się tylko dziąsła płucze:)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 18:27:51

    Bardzo apetyczne,człowiek się uczy całe życie, a ja myślałam że
    szałwią, się tylko dziąsła płucze:)

    No co Ty

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 18:42:29

    Mówię poważnie, jakoś nigdy nie pomyślałam , żeby dodać szałwię do jakiejś potrawy:)Mąż by nie ruszył , na 100%, jakbym mu powiedziała.:)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 18:55:00

    Mówię poważnie, jakoś nigdy nie pomyślałam , żeby dodać
    szałwię do jakiejś potrawy:)Mąż by nie ruszył , na 100%, jakbym mu
    powiedziała.:)

    Polecam, mój dziwnie spojrzał jak usłyszał jaki mam plan, a mruczał podczas konsumpcji:)

    Szałwia jest świetna także do ryby, często nią przyprawiam :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 18:22:11

    Karminadle, pyry z koprem i surówka z białej kapusty:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-11-16 21:18:48

    A co to za wynalazek karminadle? Ale udziwniacie jedna szałwię do potraw dodaje,druga uskutecznia niby mielony a przerobiony

  • Autor: as Data: 2013-11-16 21:19:40

    też jestem ciekawa co to Karminadle. To chyba zwykłe sznycle czyli kotlety mielone? 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 21:34:12

    Wpisz sobie w google

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 21:35:35

    No co, to śląska potrawa ze śledziem:))

  • Autor: bahus Data: 2013-11-16 21:36:45

    Oj namieszałaś Mamuśka...namieszałaś

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 21:37:52

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 23:30:01

  • Autor: mggi63 Data: 2013-11-16 23:19:08

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-16 23:26:08

    Mówię poważnie :) poczytaj sobie o tych kotletach, Bahus też jadł i  mówił, że bardzo mu smakowało:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-11-17 13:54:41

    No wierzę przecież.Ok poczytam

  • Autor: makusia Data: 2013-11-17 12:24:13

    Niekoniecznie ze śledziem :) Może być także z mięsa wieprzowego, wieprzowo wołowego, króliczego lub z dodatkiem śledzia, więc spokojnie możesz nazwać swoje mielone "karminadle", chyba ze zrobiłaś z drobiowego :)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-17 15:58:11

    Prawdziwe oryginalne są jednak ze śledziem.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-17 18:52:11

    A powiesz, gdzie ten śledź?

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-17 19:38:35

    W środku, w mięsie:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-17 20:13:19

    Zmielony czy cały, bestia, się tam schował? Bo naprawdę mnie to ciekawi.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 23:36:05

    A co to za wynalazek karminadle? Ale udziwniacie jedna szałwię do
    potraw dodaje,druga uskutecznia niby mielony a przerobiony

    Zanim zarzucisz komuś udziwnianie, proponuję troszkę poczytać :) Szałwii dodaje się nie dużo... :)

    https://www.google.pl/search?q=sza%C5%82wia+jako+przyprawa&oq=sza%C5%82wia+jako+przyprawa&aqs=chrome..69i57.5218j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  • Autor: mggi63 Data: 2013-11-17 14:02:03

    Nikomu nic nie zarzucam,zdziwiłam się jedynie ponieważ nie spotkałam dotąd szałwii jako dodatku do potraw.Ale teraz już wiem

  • Autor: makusia Data: 2013-11-17 15:41:24

    Nikomu nic nie zarzucam,zdziwiłam się jedynie ponieważ nie spotkałam
    dotąd szałwii jako dodatku do potraw.Ale teraz już wiem

    :)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-17 10:46:26

    Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie własnym i ogorek kiszony.

    Dzisiaj tradycyjnie rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, kapustka kiszona duszona, marchewka w sosie czosnkowym, do picia sok z pomarańczy.

  • Autor: misia2004 Data: 2013-11-17 13:44:20

    Rosół z makaronem a na drugie ja i mąż wczorajsze drugie danie czyli makaron z sosem, mizeria i buraczki  a chłopaki nie chcą już z sosem tylko z cukrem i śmietaną:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-11-17 13:59:09

    Pomoidorowa z makaronem,gulasz Mamy - Różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe31950.html ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.

  • Autor: piegusowa Data: 2013-11-17 14:53:10

    Gulasz z parowańcami (pampuchami), do tego modra kapusta na ciepło i swojskie ogóreczki z curry i selerem. (Pampuchy i kapusta z Lidla)

  • Autor: lszyman754 Data: 2013-11-17 15:47:05

    Danie chińskie polecam 

    Szybko sie robi i cudnie smakuje

    http://youtu.be/glZ03oEtXqs

  • Autor: małpiatka Data: 2013-11-17 16:38:27

    Wczorajszy krupnik z pęczakiem. Na drugie gulasz wieprzowo-warzywny (z cukinią, papryką, marchewką), do niego albo ziemniaczki, albo kasza.

  • Autor: abidiasz Data: 2013-11-17 17:49:02

    Mąż rosołek z domowym makaronem (pierwszy raz robiłam, pyszny wyszedł) na drugie kotlety schabowe zapiekane z kapustą i ziemniakami, ogórek kiszony własnej roboty wg przepisu Niebieskiej- Różyczki -też pycha. Synek - krupniczek na kurczaczku, do tego kilka kęsów naggetsów i dwa ziemniaczki pieczone. Do picia sok marchwiowo- jabłkowo- pomarańczowy z sokowirówki. Na deser, który wyjątkowo dziś zrobiłam, był murzynek z powidłami śliwkowymi, który zjedli później.

  • Autor: ulla* Data: 2013-11-17 18:11:02

    Piątek- kapuśniak, sobota- zupa gulaszowa z dziczyzną (kilka słoików zagotowałam-będzie w tygodniu) dzisiaj bitki (też dziczek) w sosie z grzybami, jałowcem..,ziemniaki tłuczone,kiszona kapusta swojska, kompot ze śliwek.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-17 18:12:09

    Pyrki z koperkiem, buraczki zasmażane ze skwarkami z boczku, roladki drobiowe z ketchupem, salami i serem żółtym.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-17 18:59:06

    Wczoraj pierogi z mięsem i kapustą albo naleśniki z tym samym.

    Dzisiaj, z braku czasu, barszcz biały i puree z przysmażoną cebulką.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-17 19:57:04

    Ale dobroci nagotowałaś:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-17 20:14:12

    Dzięki :). Barszcz od dawna za mną dreptał.

  • Autor: Bahati Data: 2013-11-17 19:16:18

    Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w pomidorach pod beszamelem. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-17 20:15:10

    Ojojoj.... zaplułam klawiaturę. Smaczności!

  • Autor: kokarda Data: 2013-11-17 20:58:09

    Arcydzieło :D mniam 

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-18 07:33:26

    Wczoraj na obiad:żeberka pieczone z marchewką i cebulą, , kotlety mielone z szynki, ziemniaki z koperkiem, makaron na ostro, surówka z marchewki i jabłka, surówka z gotowanej kapusty czerwonej, do picia kompot z wiśni :) Dziś dojadamy resztę.

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-18 13:17:50

    Weekendowo:

    Kotlet drobiowy, pieczone ziemniaki, ogórki kiszone.

    Pulpeciki z szynki w warzywnym sosie a'la leczo, pieczywo.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-18 16:36:03

    Wczoraj kurczak, pieczone ziemniaki i surówka z por+jabłko, do picia sok z czarnej porzeczki. Dzisiaj kotlety mielone, ziemniaki i buraczki zasmażane, sok z malin.

  • Autor: Izuś Data: 2013-11-18 16:38:26

    Bogracz (wg klio- jak zwykle pyszny) ze świeżą bułeczką.

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-18 17:05:32

    Udka zrobione w karmelu wg Monique88 ryż i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem ...

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-18 17:21:50

    Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kalafior, jajko sadzone, piersi kurczaka duszone w przyprawach i frytki, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: Bahati Data: 2013-11-18 18:31:26

    Pierś z kurczaka w sosie curry, ziemniaki tłuczone, sałata+pomidor+ocet winny+oliwa. na deser pieczone banany polane czekolada.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-11-18 19:38:09

    Wczoraj filet drobiowy, ziemniaki i sałatka szwedzka od toffik

    Dziś żurek z jajkiem i kiełbasą

  • Autor: pwyso Data: 2013-11-19 09:40:55

    dziś w produkcji fasola z puszki z dodatkami ... z pieczywem lub tortillą ...

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-19 16:30:32

    Norweska zupa z łososiem i reszta wczorajszego kurczaka z ryżem i surówką ...

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-19 16:50:08

    Zdjęcie zachęca, oj bardzo zachęca!!!! Tylko jak taką zupkę zrobić, możesz podpowiedzieć????

     

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-19 17:29:07

    Przepis znalazłam kiedyś w necie ...przysmażam na maśle por ,po chwili dorzucam pokrojone ziemniaki ,chwilę razem duszę ,dolewam bulion,chwilę gotuję ,dodaję śmietanę ,miksuję ,do smaku daję sól ,pieprz i cytrynę ....na wierzch kawałki wędzonego łososia i pokrojony koperek ....bardzo lubię tę zupę :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-19 18:06:34

    Zanotowałam, do zrobienia. Próbowałaś może, zamiast śmietany, dodać mleczka kokosowego?? Dawno temu, w jakiejś knajpce, jadłam coś w tym stylu i bardzo smakowało. Pozdrawiam i dziękuję!!

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-20 16:15:56

    Niestety ale nie próbowałam ...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-19 16:48:57

    Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem i to co w niedzielę.

    Dzisiaj wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem, reszta zasmażanych buraczków, gotowany kalafior , polany bułka tartą, przesmażoną z masłem.Kluski śląskie polane skwarkami z cebulą i boczkiem wędzonym.

  • Autor: bahus Data: 2013-11-19 17:46:50

    Drugie danie to coś dla mnie...a te buraczki dopełniają obraz pysznego obiadu.

  • Autor: Duusiak Data: 2013-11-19 18:04:02

    u mnie dziś krupnik:)

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-19 18:23:29

    Risotto z kurczakiem i warzywami:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-19 20:18:21

    Wczoraj: schab po rusku by gbiskupski, ziemniaki puree, kalafior, szpinak świeży i sałata z sosem balsamicznym.

    Dzisiaj: fakłażany, tym razem ze szpinakiem.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-19 20:27:18

    Zurek z ziemniakami, kielbaska i duza iloscia koperku, na drugie spagetti bolones, do picia sok z pomaranczy

  • Autor: as Data: 2013-11-19 21:51:33

    Barszcz czerwony zabielany z jajkiem, ziemniakami, kiełbasą i skwarkami.

  • Autor: pwyso Data: 2013-11-20 12:31:40

    kapuśniak na żeberkach ... i może jakieś naleśniki ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-20 13:07:38

    A kebaby...

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-20 13:11:20

    Kotlet mielony, smażone ziemniaki, plaster kalafiora w cieście naleśnikowym.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-20 13:40:06

    Swojskie mieloniaki , to super wyżerka:)

  • Autor: anrubi Data: 2013-11-20 14:16:59

    Też tak myślę :)

    U nas http://wielkiezarcie.com/recipe44565.html - pizza makaronowa z sosem i serem kasiuliii tuż przed :)

    Na 1/4 części z anchois i kaparami dla mnie :) Mniam!

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-20 17:25:50

    Zgadza się :)

  • Autor: misia2004 Data: 2013-11-20 14:42:59

    Ziemniaki z koperkiem, kalafior z masełkiem, jajko sadzone i kefir:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-20 15:54:14

    Wątróbka wg Halinki , dla rozgrzania dodałam papryczkę chilli.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-20 16:15:45

    Bardzo pyszny obiad miałaś Patrycjo

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-20 16:15:23

    Zupa norweska ,pieczeń drobiowa od onlyred,sos pieczarkowy,kalafior z bułką i masłem ,pomidory ...

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-20 16:39:56

    Kapusniak, na drugie zapiekanka miesno ziemniaczana od MR, do picia sok z jablek.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-20 16:40:43

    Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków i wczorajsze odsmażane kluski śląskie:)

  • Autor: pwyso Data: 2013-11-21 12:43:07

    żurek z jajkiem i kiełbasą, roladki schabowe z ziemniakami i mizerią ...

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-21 14:10:45

    Smażona pierś z kurczaka, puree ziemniaczane z koperkiem, smażone oscypki, ogórki kiszone, sos grzybowy.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 18:27:26

    Ale mi smaku narobiłeś na te oscypki, ja uwielbiam smażone i polane sosem żurawinowym, mniam:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-21 15:55:33

    Spaghetti wg heiworth z resztką bekonu. Dzisiaj wyjątkowo wściekłe te papryczki chilli

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-21 15:59:33

    Oooo jakie smaczne ...:)))

    Ja dziś usłyszałam od mojego dziecka ....-ciągle robisz tylko kurczaki-

    Pytam no to co mam zrobić ???? .....usłyszałam ....SPAGHETTI ....

    Tym sposobem niedługo u mnie też spaghetti !

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-21 16:32:29

    hahaha...ja podobnie myślę jak Twoje dziecię , tylko że u mnie ciągle to spaghetti i spaghetti. To może ja następnym razem tego kuraka, dla równowagi

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-21 15:55:37

    Karczek w mleku ,ziemniaki,sos pieczarkowy i surówka z marchwi,jabłka i chrzanu ...

  • Autor: renataz36 Data: 2013-11-21 18:02:23

    Karczek w mleku?? coś bliżej?? wygląda obłędnie

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-21 19:29:50

    Dziękuję ....dziękuję ...ale to Twój przepis ...

    Skorzystałam z Twojego schabu w mleku ...nie miałam schabu a miałam karczek ...

    Więcej nie trzeba ....i wyszło bardzo dobre ! Dziękuję :))))

  • Autor: renataz36 Data: 2013-11-21 21:04:34

    ha ha ha tak właśnie cichutko podejrzewałam:) Dzięki

  • Autor: makusia Data: 2013-11-21 18:02:02

    Zjedliśmy leczo, ale było mało, a naleśniki chodziły za nami od dawna, więc zrobiłam, zapiekane z serem i cynamonem:)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-21 18:06:22

    Za trzy godziny jestem u Ciebie....

  • Autor: makusia Data: 2013-11-21 18:09:42

    Za trzy godziny jestem u Ciebie....

    Oki, czekamy:))

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 18:10:49

    Nie wiem czy jeszcze coś zostało, podejrzewam, że mąż makusi Cię uprzedzi:)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-21 18:38:19

    No to użyjemy innej zakąski...Makusia coś wymyśli...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 18:09:01

    Wczorajsza zupa grzybowa, paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, marchewka z groszkiem w sosie śmietano - koperkowym.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-21 18:26:50

    MR , ja natomiast lecę do Ciebie na te, smakowicie wyglądające, paszteciki!!!! Jak je robisz???

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 18:36:10

    To są paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, kroję ciasto na dowolne  prostokąty, na jednej  stronie ciasta, układam farsz. Przykrywam drugą połową ciasta, sklejam i dociskam widelcem.

    Smaruje roztrzepanym jajkiem, posypuje makiem i wkładam na 15- 20 min, do nagrzanego piekarnika, do 200 st.C. Możesz dać taki farsz jaki lubisz, mięsny, z kapustą i grzybami, lub taki jak na pierogi ruskie,:)Pieczesz, aż paszteciki ładnie się zrumienią:)Można takie zrobić na wigilię , jak ktoś nie ma czasu bawić się z pierogami.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-21 18:39:10

    Dziękuję

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-21 18:55:54

    No ja tez bym chetnie zjadla takich :)))

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 19:01:52

    Wstawiłam szybki przepis:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe105308.html

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-21 20:56:41

    fajnie, dzieki :)))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-21 18:30:25

    Jutro piątek, więc może i ja takie paszteciki zrobię, podłączę się i poproszę o instrukcję:-), bo wyglądają na bardzo apetyczne.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-21 18:57:47

    Krupnik z ziemniakami i wkladka miesa, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie wlasnym, buraczki.

    Jutro to samo, tylko kopytka beda z maslem i cukrem.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-21 19:52:47

    No, kurde. Jak was oglądam/czytam to mi ślina cieknie, jak psu ze wścieklizną.

    U mnie dzisiaj resztkowo: sos zmajstrowany z resztek kurczaka i dodatków kebabowych, ryż, buraczki marynowane z gruszką, brukselka, i przysięgam, że roszponka z sosem balsamicznym tudzież szpinak (wylazły ze zdjęcia).

    dla tych, co lubią z przodu

    i dla tych, co lubią z tyłu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-21 21:13:29

    Ja lubię i z tyłu i z przodu Kocham brukselkę, wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie jadłam, jakoś mi w oko nie wpadła, dzięki za przypomnienie:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-22 06:16:53

    Brukselkę i każdą kapustę uwielbiam!

  • Autor: fora-dominika@wp.pl Data: 2013-11-22 13:13:50

    Rybę mintają pieczoną w piekarniku w rękawie i surówke z kapusty kiszonej

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-22 13:53:52

    Niepanierowane krokiety z kurczakiem, szpinakiem i serem feta z sosem grzybowym.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-22 15:27:27

    Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem kapuściano-grzybowym wg MR i barszcz czysty

  • Autor: anrubi Data: 2013-11-22 17:11:49

    Przedsmak świąt :) Wielkie MNIAM!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-22 16:10:22

    Karbonara (żeby nie było, że carbonara to inaczej się robi).

  • Autor: makusia Data: 2013-11-22 16:19:04

    Paluszki z dorsza, surówka z kapusty kiszonej i brokuł na parze.

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-22 16:54:26

    Wg życzenia mojego dziecka ...spaghetti z czosnkiem ,peperoncino i krewetkami ...

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-22 17:07:34

    Naleśniki z białym serem i szpinakiem, barszcz czerwony:)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-22 17:33:31

    Spaghetti z mulami w pikantnym sosie winno-pomidorowym.

    Przepis wkrótce.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-22 19:48:16

    Ziemniaki tłuczone z koperkiem, kotlet schabowy, surówka z pora i marchewki i surówka z pora z jabłkiem.

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-22 20:09:10

    Uwielbiam taki obiad-mniam:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-23 08:59:32

    :)

  • Autor: Bahati Data: 2013-11-23 12:29:00

    Takie maleństwo :

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-23 14:44:22

    Rosół z makaronem ,ziemniaki ,kotlet z kurczaka,kapusta kiszona zasmażana,buraczki z czosnkiem i marchewka z jabłkiem i chrzanem ...

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-23 15:28:06

    Nigdy nie jadłam burakow z czosnkiem :)))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-23 16:08:55

    Ja takie buraczki często robię, wg mnie bardzo smaczne.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-23 16:11:19

    U mnie dzisiaj gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy, okraszone skwareczkami z boczku i cebulką z przepisu janeczki669, a do picia sok z jabłek papierówek.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-23 16:50:13

    Kurczak pieczony z warzywami według Glumandy, brukselka i mix sałat z sosem balsamicznym.

  • Autor: bahus Data: 2013-11-23 16:51:12

    Kaszanka zapiekana z cebulą, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 13:26:11

    Kaszanka zapiekana z cebulą, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.

    Ale sobie dogadzasz, pyszności))

  • Autor: jolka60 Data: 2013-11-23 17:29:27

    Ha,"niedzielny"rosołek,właśnie w sobotę.Taki mieszany-gęś,kaczka i wołowina,Ojej,jeszcze się gotuje,a pachnie...wyśmienicie.

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-23 18:52:04

    Dorsz smażony w otrębach orkiszowych, sałata lodowa z pomidorkami cherry  :)

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-24 13:37:07

    Dziś u nas pieczone udka z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami, kotlety mielone z mintaja, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, surówka z czarnej rzepy, marchewki, jabłka i pora,do picia kompot z truskawek :)

    Dopisano 13-11-24 13:53:09:

    Dopisano 13-11-24 13:54:33:

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 14:18:09

    Same pyszności:)

  • Autor: agacik33 Data: 2013-11-24 13:49:37

    na obiad  zupa warzywna, i potem pizza (mieso gotowane, kukurydza, papryka zielona i czerwona i duuzo sera żółtego;), z sosem pomidorowym  

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-24 16:10:40

    Rosół z makaronem, na drugie ziemniaki, schab duszony z warzywami i kapusta kiszona duszona.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-24 16:15:53

    Dzisiaj dwie zupki, rekompensata za knajpkowe jedzonko w piątek i sobotę: barszczo-żurek z bekonem i białą kiełbasą i krupnik na żeberku i wędzonce. Drugie danie "bezrobotne", kurczak na butelce, ziemniaki z rozmarynem, jabłko i czosnek.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-24 17:24:48

    Ziemniaki tłuczone, befsztyk wieprzowy,z cebulką i grzybkami , surówka jesienna z porem.

    http://wielkiezarcie.com/recipe105388.html

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 19:47:46

    Ziemniaki tłuczone, befsztyk wieprzowy,z cebulką i grzybkami ,
    surówka jesienna z
    porem. http://wielkiezarcie.com/recipe105388.html

    Czy to aby na pewno jest befsztyk ?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-24 20:31:15

    Dlaczego ma nie być?:)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 20:47:45

    Dlatego że na Twoim talerzu jest mielony, nie befsztyk. Może nazwij to danie a'la befsztyk, albo befsztyk mielony,bo befsztykiem nie jest.

  • Autor: Basialis Data: 2013-11-24 20:52:55

    Zgadzam sie z Toba , chociaz moja tesciowa tez mowila befsztyki albo sznycelki.

  • Autor: bahus Data: 2013-11-24 21:02:50

    W PRL u takie klopsiki (tyle że bez panierki) nazywano bryzolami...

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 21:13:28

    W PRL u takie klopsiki (tyle że bez panierki) nazywano bryzolami...

    Nazwy są różne, co nie znaczy że właściwe

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-24 21:09:43

    Wejdź sobie w link który jest podany niżej i przeczytaj jak się nazywa to danie:) W internecie dużo jest takich befsztyków z mięsa mielonego.

    Nazwy nie mam zamiaru zmieniać, bo nazywa się poprawnie.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 10:18:18

    Wejdź sobie w link który jest podany niżej i przeczytaj jak się
    nazywa to danie:) W internecie dużo jest takich befsztyków z mięsa
    mielonego. Nazwy nie mam zamiaru zmieniać, bo nazywa się poprawnie.

    Dobrze wiem że nazwy nie zmienisz

    A ten mielony wygląda jak panierowany w bułce tartej, nie wchodziłam w link tylko odpisałam na post i na to co widzę na fotce:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 12:47:19

    Makusiu , nie wiem co Ty widzisz na fotce, ale moje befsztyki były panierowane w mące, może rzeczywiście się trochę spiekły, albo to wina światła. Wycięłam Ci tą część befsztyka , gdzie widać dokładnie jeszcze bladą mąkę:))

  • Autor: bahus Data: 2013-11-25 13:22:13

    No tak...i w dodatku niedopieczone...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 13:54:46

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 17:13:20

    No tak...i w dodatku niedopieczone...

    ooo faktycznie... niedopieczone mielone

  • Autor: mahika Data: 2013-11-25 08:18:03

    Eee,chyba jednak to nie befsztyk.

    Befsztyk (także: stek) - potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego, głównie polędwicy lub karkówki, krojonych w poprzek włókien mięśniowych.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 09:19:36

    Są różne befsztyki z mięsa mielonego, też.Tutaj jest podobny i w internecie mnóstwo takich, nikt się jakoś nie czepia:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe34883.html

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 10:14:36

    Nie jest to żadne "czepianie", to tylko dyskusja w gawędach o jedzeniu

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-25 10:41:19

    W takim razie "pigsztyk".

  • Autor: majolika Data: 2013-11-25 12:45:46

    Ojej, no co?Zwykły befsztyk mielony po wiejsku.Z cebulką, jak należy.)))

  • Autor: mahika Data: 2013-11-25 17:40:22

    ale befsztyk to mięso wołowe.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 17:53:51

    To zrób z wołowego i wstaw przepis, chętnie się nauczę:)

  • Autor: mahika Data: 2013-11-25 20:06:34

    Ja nie jem to nie robię.
    Ale poczytałam trochę.

  • Autor: majolika Data: 2013-11-25 23:52:17

    Klasyczny powinien być wołowy, ale są i wieprzowe i też smaczne)))

  • Autor: majolika Data: 2013-11-26 01:51:37

    Moja  mam siekała ręcznie mięso(czasem wołowinę, czasem wieprzowinę). Robila steka po wiejsku.. Potem cebulka. Zawsze był pyszny. Wołowy to zdaje się tzw rumsztyk.Nie mylic z częścią wołowiny.Nigdy, choćbym bardzo chciała, nie osiągnę tego smaku.Nie to mięso, nie ten pieprz, nie ta oliwa.O zgrozo-też nie te umiejętności.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-11-24 20:34:12

    Tradycyjnie rosół z makaronem. Na drugie ziemniaki udko pieczone z jabłkami i końcówka zielonej sałaty z rzodkiewką.

  • Autor: madina99 Data: 2013-11-24 21:10:32

    Szczawiowa z jajkiem i wkładką mięsną-mimo,że to niedziela to niekoniecznie musi być rosół.

  • Autor: bahus Data: 2013-11-24 21:47:37

    Szczawiowa z jajkiem i wkładką mięsną-mimo,że to niedziela to
    niekoniecznie musi być rosół.

    Mam nadzieję, że ta "wkładka mięsna" nie pochodziła z grządki szczawiu...

  • Autor: madina99 Data: 2013-11-24 23:40:47

    A wiesz że to całkiem fajny pomysł:)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-24 21:41:08

    uważam, że w sałacie najlepsze są listki, a nie końcówki

  • Autor: makusia Data: 2013-11-24 21:49:00

    uważam, że w sałacie najlepsze są listki, a nie końcówki

    Oj bogdzia, ale łapiesz za słówka :))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-25 10:29:22

    To taka gra słowna z Jasią, ona wie o co chodzi, to moja siostra odnaleziona po latach w necie

  • Autor: bahus Data: 2013-11-25 12:39:28

    Mam nadzieję, że to nie "skleroza", siostra rodzona"

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-25 16:54:34

    no też, w pakiecie z Jasią

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 17:12:29

    Wiem, zauważyłam :)

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-24 21:47:40

    Rybki smażone do wyboru czyli dorsz lub śledź, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty :)

  • Autor: majolika Data: 2013-11-24 22:43:27

    To ja dziwak jestem.Mam takie fazy. Teraz mam fazę bezobiadową. Jem tylko kanapki. Potem mi przejdzie i np  przestawię się na buraki, potem kapustę, a potem samo mięcho))Raz dziennie, bez dzielenia na obiad, śniadanie, czy kolację. Jak pies)))Nawet, jak jem w restauracji to tez raz do oporu, np tylko zupę, albo tylko kotleta.A potem do wieczora jestem nażarta, jak pyton. Dziwak ze mnie, ale już z tym nie walczę, bo nie warto. I tak przegram))

  • Autor: vanessa862 Data: 2013-11-26 08:29:46

    Kurcze jak bym moją siostrę czytała :) Ona jak jej coś zasmakuje je to ciągle przez kilka dni a potem przez rok lub dłużej wcale danego produktu nie je .

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-25 10:43:08

    Papryka faszerowana czy fapryka.

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-25 13:39:57

    Smażona pierś z kurczaka, pieczone ziemniaki, marchewka z groszkiem, ćwikła z chrzanem.

    Pizza - sos, ser, kurczak, szpinak, ser pleśniowy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-25 13:58:04

    Na pizzę się wpraszam, bo dawno nie jadłam.

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-11-25 14:14:20

    Proszę, częstuj się :) My ostatnio duuużo pizzy pochłaniamy :) Wszystko to wina dzieciaków :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-11-25 14:16:17

    Jasne, dobrze, że jest na kogo zgonić.

  • Autor: misia2004 Data: 2013-11-25 14:10:12

    Pieczeń rzymska w sosie pomidorowo-pieczarkowym z przepisu MR, ziemniaczki i koperkiem i surówka z marchewki.

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-25 16:33:39

    Wczorajszy kurczak pieczony z jabłkiem i majerankiem,ryż z porem,kukurydzą i fasolą z odrobiną czosnku i imbiru ...

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 17:29:48

    Jarzynowa z kokardkami.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 17:34:35

    Sałatka brokułowa, kopytka i wczorajszy befsztyk z mięsa mielonego z cebulką i grzybkami.:)

    Dopisano 13-11-25 17:47:01:

    Na deser, torcik bezowy z kakao i owocami.

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-25 17:42:14

    Kurczę duszone w czosnku, ziemniaczki, brokuły po francusku :)

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-25 17:43:57

    Jak robisz brokuły po francusku?

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-25 17:54:26

    To prosty sposób. Podsmażasz w rondlu drobno pokrojoną cebulkę, brokuła dzielisz na mniejsze części i dodajesz do podsmażonej cebulki. Wlewasz filiżankę wod i dusisz to ok. 15 minut. Na koniec solisz i ścierasz trochę gałki muszkatołowej i gotowe :)

  • Autor: misia123 Data: 2013-11-25 17:55:23

    Dziękuję:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 18:38:16

    Sosy francuskie są przeważnie na bazie masła, wina, żółtek, śmietanki,mleka oliwy, posolona woda z cebulą i gałką , to żaden sos francuski :)

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-25 21:17:21

    Tylko, że to nie jest żaden sos, a same brokuły duszone w cebulce :)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 21:31:47

    Pisałyśmy jednocześnie, tylko u mnie wż muli;/

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 21:43:46

    No fakt, źle przeczytałam,przepraszam:)Ale czemu nazwałaś brokuły po francusku, co w nich jest francuskiego?:)

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-25 22:15:43

    Ani ten przepis, ani też jego nazwa nie jest moja. Ja tylko zaczerpnęłam ten przepis łącznie z nazwą z książki w której autor tak umieścił. :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-25 23:55:16

    Dzięki za odpowiedź:)Pozdrawiam.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-25 21:28:49

    Gdzie mowa o sosie? Dziewczyna opisała sposób przygotowania brokuła po francusku...Chyba że ja coś przegapiłam:)

  • Autor: Lea2 Data: 2013-11-25 22:18:39

    U mnie dzisiaj też net się muli. Makusiu, właśnie tak jest jak napisałaś. Dziękuję Ci za wyjaśnienie :)

  • Autor: Izuś Data: 2013-11-25 19:03:20

    Czerwone udka (wg Netki Anetki) z ryżem na sypko i buraczkami z chrzanem.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-25 19:07:23

    Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki i jajko sadzone na bekonie.

  • Autor: Torunianka Data: 2013-11-25 21:32:09

    U nas zupa kalafiorowa.

  • Autor: makusia Data: 2013-11-26 15:22:35

    U nas kwaśnica....prawie góralska;)

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-26 15:36:23

    No, no makusiu, mój żołądek na ten widok fikołka bryknął.... Uwielbiam kwaśnicę, Twoja wygląda bardzo apetycznie, siorbnę odrobinkę

  • Autor: makusia Data: 2013-11-26 15:39:19

    No, no makusiu, mój żołądek na ten widok fikołka bryknął....
    Uwielbiam kwaśnicę, Twoja wygląda bardzo apetycznie, siorbnę
    odrobinkę 

    Częstuj się , smacznego, wyszła wyśmienita:)

  • Autor: bahus Data: 2013-11-26 16:02:06

    U nas kwaśnica....prawie góralska;)

    No bo u Was prawie góry ...

  • Autor: makusia Data: 2013-11-26 16:17:18

    U nas kwaśnica....prawie góralska;) No bo u Was prawie
    góry ...

    Hm...no prawie otaczają nas z trzech stron

  • Autor: piszczalka Data: 2013-11-26 15:24:21

    Pomidorowa z makaronem, na drugie pulpety w sosie grzybowym, ziemniaki z koperkiem i ogorek kiszony, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: Bahati Data: 2013-11-26 15:33:33

    z ostatnich dni: udka kurzęce pieczone na ryżu, cukinia duszona z czerwoną cebulą
                           zupa pomidorowa, babka ziemniaczana, surówka z sałaty, pomidorów, selera itp
                           ziemniaki tłuczone, gulasz wieprzowy mocno uwarzywniony, biała kapusta zasmażana. 

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-26 15:37:17

    Nogi kurczaka, ziemniaki i duszona marchewka, do picia sok z czarnej porzeczki (zdjęcia brak, bo mi chłop zeżarł scenerię)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-26 15:40:46

    Nogi kurczaka, ziemniaki i duszona marchewka, do picia sok z czarnej porzeczki
    (zdjęcia brak, bo mi chłop zeżarł scenerię)

    Musiał być chłopina głodny

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-26 15:45:29

    Bogusiu, oplułam monitor hahahahahahha . Biedny chłop czy biedna sceneria, sama już nie wiem , ale pewne, że jedno przetrwa dzięki drugiemu

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-26 16:53:26

    No nijak niewyuczalny, że najpierw się fotografuje, a później je.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-11-26 17:33:19

    Bogusiu, u mnie też zupełny brak zrozumienia. Kiedy krzyczę; Stop!Stop!Stop! najpierw fotka - to wymownie stukają się w głowę

  • Autor: heiworth Data: 2013-11-26 18:34:46

    A mi znowu sztućce pod obiektyw wsadzają akurat jak robię foto ....

  • Autor: bogdzia Data: 2013-11-26 18:45:44

    No nie ma zrozumienia dla naszych pasji i hobby

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-11-26 17:47:34

    Zupa pomidorowa z makaronem, schab w sosie grzybowym, ryż i surówka z mojej kiszonej czerwonej kapusty.

    http://wielkiezarcie.com/recipe105438.html

  • Autor: makusia Data: 2013-11-26 18:56:37

    Nowe obiadki rozpoczęte http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=614832&post=614832

Przejdź do pełnej wersji serwisu