Heiworth bardzo apetyczne to Twoje danie.Zdradz jak robisz ten sosik.Tak przy okazji, weszłam na Twój profil w nadziei na ten przepis i muszę przyznać,że jestem pod wrażeniem zdjęć z efektów pracy kulinarnej.Super!
Niekoniecznie ze śledziem :) Może być także z mięsa wieprzowego, wieprzowo wołowego, króliczego lub z dodatkiem śledzia, więc spokojnie możesz nazwać swoje mielone "karminadle", chyba ze zrobiłaś z drobiowego :)
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie własnym i ogorek kiszony.
Dzisiaj tradycyjnie rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, kapustka kiszona duszona, marchewka w sosie czosnkowym, do picia sok z pomarańczy.
Rosół z makaronem a na drugie ja i mąż wczorajsze drugie danie czyli makaron z sosem, mizeria i buraczki a chłopaki nie chcą już z sosem tylko z cukrem i śmietaną:)
Mąż rosołek z domowym makaronem (pierwszy raz robiłam, pyszny wyszedł) na drugie kotlety schabowe zapiekane z kapustą i ziemniakami, ogórek kiszony własnej roboty wg przepisu Niebieskiej- Różyczki -też pycha. Synek - krupniczek na kurczaczku, do tego kilka kęsów naggetsów i dwa ziemniaczki pieczone. Do picia sok marchwiowo- jabłkowo- pomarańczowy z sokowirówki. Na deser, który wyjątkowo dziś zrobiłam, był murzynek z powidłami śliwkowymi, który zjedli później.
Piątek- kapuśniak, sobota- zupa gulaszowa z dziczyzną (kilka słoików zagotowałam-będzie w tygodniu) dzisiaj bitki (też dziczek) w sosie z grzybami, jałowcem..,ziemniaki tłuczone,kiszona kapusta swojska, kompot ze śliwek.
Wczoraj na obiad:żeberka pieczone z marchewką i cebulą, , kotlety mielone z szynki, ziemniaki z koperkiem, makaron na ostro, surówka z marchewki i jabłka, surówka z gotowanej kapusty czerwonej, do picia kompot z wiśni :) Dziś dojadamy resztę.
Wczoraj kurczak, pieczone ziemniaki i surówka z por+jabłko, do picia sok z czarnej porzeczki. Dzisiaj kotlety mielone, ziemniaki i buraczki zasmażane, sok z malin.
Zanotowałam, do zrobienia. Próbowałaś może, zamiast śmietany, dodać mleczka kokosowego?? Dawno temu, w jakiejś knajpce, jadłam coś w tym stylu i bardzo smakowało. Pozdrawiam i dziękuję!!
Wczorajsza zupa grzybowa, paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, marchewka z groszkiem w sosie śmietano - koperkowym.
To są paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, kroję ciasto na dowolne prostokąty, na jednej stronie ciasta, układam farsz. Przykrywam drugą połową ciasta, sklejam i dociskam widelcem.
Smaruje roztrzepanym jajkiem, posypuje makiem i wkładam na 15- 20 min, do nagrzanego piekarnika, do 200 st.C. Możesz dać taki farsz jaki lubisz, mięsny, z kapustą i grzybami, lub taki jak na pierogi ruskie,:)Pieczesz, aż paszteciki ładnie się zrumienią:)Można takie zrobić na wigilię , jak ktoś nie ma czasu bawić się z pierogami.
No, kurde. Jak was oglądam/czytam to mi ślina cieknie, jak psu ze wścieklizną.
U mnie dzisiaj resztkowo: sos zmajstrowany z resztek kurczaka i dodatków kebabowych, ryż, buraczki marynowane z gruszką, brukselka, i przysięgam, że roszponka z sosem balsamicznym tudzież szpinak (wylazły ze zdjęcia).
Ja lubię i z tyłu i z przodu Kocham brukselkę, wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie jadłam, jakoś mi w oko nie wpadła, dzięki za przypomnienie:)
U mnie dzisiaj gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy, okraszone skwareczkami z boczku i cebulką z przepisu janeczki669, a do picia sok z jabłek papierówek.
Dziś u nas pieczone udka z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami, kotlety mielone z mintaja, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, surówka z czarnej rzepy, marchewki, jabłka i pora,do picia kompot z truskawek :)
Dzisiaj dwie zupki, rekompensata za knajpkowe jedzonko w piątek i sobotę: barszczo-żurek z bekonem i białą kiełbasą i krupnik na żeberku i wędzonce. Drugie danie "bezrobotne", kurczak na butelce, ziemniaki z rozmarynem, jabłko i czosnek.
Wejdź sobie w link który jest podany niżej i przeczytaj jak się nazywa to danie:) W internecie dużo jest takich befsztyków z mięsa mielonego. Nazwy nie mam zamiaru zmieniać, bo nazywa się poprawnie.
Dobrze wiem że nazwy nie zmienisz
A ten mielony wygląda jak panierowany w bułce tartej, nie wchodziłam w link tylko odpisałam na post i na to co widzę na fotce:)
Makusiu , nie wiem co Ty widzisz na fotce, ale moje befsztyki były panierowane w mące, może rzeczywiście się trochę spiekły, albo to wina światła. Wycięłam Ci tą część befsztyka , gdzie widać dokładnie jeszcze bladą mąkę:))
Moja mam siekała ręcznie mięso(czasem wołowinę, czasem wieprzowinę). Robila steka po wiejsku.. Potem cebulka. Zawsze był pyszny. Wołowy to zdaje się tzw rumsztyk.Nie mylic z częścią wołowiny.Nigdy, choćbym bardzo chciała, nie osiągnę tego smaku.Nie to mięso, nie ten pieprz, nie ta oliwa.O zgrozo-też nie te umiejętności.
To ja dziwak jestem.Mam takie fazy. Teraz mam fazę bezobiadową. Jem tylko kanapki. Potem mi przejdzie i np przestawię się na buraki, potem kapustę, a potem samo mięcho))Raz dziennie, bez dzielenia na obiad, śniadanie, czy kolację. Jak pies)))Nawet, jak jem w restauracji to tez raz do oporu, np tylko zupę, albo tylko kotleta.A potem do wieczora jestem nażarta, jak pyton. Dziwak ze mnie, ale już z tym nie walczę, bo nie warto. I tak przegram))
Kurcze jak bym moją siostrę czytała :) Ona jak jej coś zasmakuje je to ciągle przez kilka dni a potem przez rok lub dłużej wcale danego produktu nie je .
To prosty sposób. Podsmażasz w rondlu drobno pokrojoną cebulkę, brokuła dzielisz na mniejsze części i dodajesz do podsmażonej cebulki. Wlewasz filiżankę wod i dusisz to ok. 15 minut. Na koniec solisz i ścierasz trochę gałki muszkatołowej i gotowe :)
Krem pomidorowy, befsztyk wołowy, frytki, zestaw surówek.
Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno wyszły rewelacyjne :)
Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno wyszły
Pyszne zdjęcierewelacyjne :)
Dziękuję ;)
Na specjalne życzenie Mężusia, żeberka duszone z kapustą, podobno
Makusiu mogłabyś napisać przepis na te żeberka na kapuście?Nie znalazłam go w Twoich przepisach.wyszłyrewelacyjne :) Pyszne zdjęcie
Monilen, dzisiaj dopiero "wskoczył" na bloga, zaraz wklepię :)
Krem pomidorowy, befsztyk wołowy, frytki, zestaw surówek.
Befsztyk jak malowany..U mnie pomidorowa z makaronem i kluski z mięsem, fotek brak niestety:)
Zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem i naleśniki z konfiturą malinową, pudrem i tartą czekoladą.
Wprawdzie bez zdjęcia, ale musicie mi wierzyć :)
Jarzynowa zupa - krem i placki ziemniaczane / bez dodatków / z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe42379.html P Y C H O T A !
Kotlety ziemniaczane, sos z grzybów leśnych i ogórek kiszony
Mniam...też miałam robić taki zestaw wg Mamy Różyczki, ale Teściowa zapragnęła rybki smażonej z mizerią. Zrobię innym razem, bo kusi to danie
Zupa kalafiorowa, ziemniaki,ryba z piekarnika i surówka z kapusty kiszonej:)
Makaron z kurczakiem i nie tylko w sosie śmietanowym prawie jak od joanny30...
Heiworth bardzo apetyczne to Twoje danie.Zdradz jak robisz ten sosik.Tak przy okazji, weszłam na Twój profil w nadziei na ten przepis i muszę przyznać,że jestem pod wrażeniem zdjęć z efektów pracy kulinarnej.Super!
Bardzo dziękuję za miłe słowa ...podstawą makaronu był przepis od joanny30...jednak trochę go zmieniłam wg własnego smaku :) ...
Zupa szczawiowa i kompot z mirabelek...
Nie wierzę! Gdzie foto?
To teraz wiem, kto mi zapierdzielił z tarasu, garnek ze szczawiową:)
U nas kiedyś ktoś zapierdzielił z parapetu gar rosołu... nawet w TV o tym trąbili haha "pochwała" Zawiercia
U nas kiedyś ktoś zapierdzielił z parapetu gar rosołu... nawet w TV o tym
haha renata jesteś równa babka ,zawsze cos z humorem napiszesz pozdrawiamtrąbili haha "pochwała" Zawiercia
To, że tak powiem, obiad łatwy do wysikania.
Pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z nutella
Soljanka + potrawka macedońska z indyka od Praliny z ryżem brązowym ..:)
Piersi z kurczaka w sosie szałwiowo-pomidorowym.
Bardzo apetyczne,człowiek się uczy całe życie, a ja myślałam że szałwią, się tylko dziąsła płucze:)
Bardzo apetyczne,człowiek się uczy całe życie, a ja myślałam że
No co Tyszałwią, się tylko dziąsła płucze:)
Mówię poważnie, jakoś nigdy nie pomyślałam , żeby dodać szałwię do jakiejś potrawy:)Mąż by nie ruszył , na 100%, jakbym mu powiedziała.:)
Mówię poważnie, jakoś nigdy nie pomyślałam , żeby dodać
szałwię do jakiejś potrawy:)Mąż by nie ruszył , na 100%, jakbym mu
powiedziała.:)
Polecam, mój dziwnie spojrzał jak usłyszał jaki mam plan, a mruczał podczas konsumpcji:)
Szałwia jest świetna także do ryby, często nią przyprawiam :)
Karminadle, pyry z koprem i surówka z białej kapusty:)
A co to za wynalazek karminadle? Ale udziwniacie jedna szałwię do potraw dodaje,druga uskutecznia niby mielony a przerobiony
też jestem ciekawa co to Karminadle. To chyba zwykłe sznycle czyli kotlety mielone?
Wpisz sobie w google
No co, to śląska potrawa ze śledziem:))
Oj namieszałaś Mamuśka...namieszałaś
Mówię poważnie :) poczytaj sobie o tych kotletach, Bahus też jadł i mówił, że bardzo mu smakowało:)
No wierzę przecież.Ok poczytam
Niekoniecznie ze śledziem :) Może być także z mięsa wieprzowego, wieprzowo wołowego, króliczego lub z dodatkiem śledzia, więc spokojnie możesz nazwać swoje mielone "karminadle", chyba ze zrobiłaś z drobiowego :)
Prawdziwe oryginalne są jednak ze śledziem.
A powiesz, gdzie ten śledź?
W środku, w mięsie:)
Zmielony czy cały, bestia, się tam schował? Bo naprawdę mnie to ciekawi.
A co to za wynalazek karminadle? Ale udziwniacie jedna szałwię do
potraw dodaje,druga uskutecznia niby mielony a przerobiony
Zanim zarzucisz komuś udziwnianie, proponuję troszkę poczytać :) Szałwii dodaje się nie dużo... :)
https://www.google.pl/search?q=sza%C5%82wia+jako+przyprawa&oq=sza%C5%82wia+jako+przyprawa&aqs=chrome..69i57.5218j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Nikomu nic nie zarzucam,zdziwiłam się jedynie ponieważ nie spotkałam dotąd szałwii jako dodatku do potraw.Ale teraz już wiem
Nikomu nic nie zarzucam,zdziwiłam się jedynie ponieważ nie spotkałam
:)dotąd szałwii jako dodatku do potraw.Ale teraz już wiem
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie własnym i ogorek kiszony.
Dzisiaj tradycyjnie rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, kapustka kiszona duszona, marchewka w sosie czosnkowym, do picia sok z pomarańczy.
Rosół z makaronem a na drugie ja i mąż wczorajsze drugie danie czyli makaron z sosem, mizeria i buraczki a chłopaki nie chcą już z sosem tylko z cukrem i śmietaną:)
Pomoidorowa z makaronem,gulasz Mamy - Różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe31950.html ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Gulasz z parowańcami (pampuchami), do tego modra kapusta na ciepło i swojskie ogóreczki z curry i selerem. (Pampuchy i kapusta z Lidla)
Danie chińskie polecam
Szybko sie robi i cudnie smakuje
http://youtu.be/glZ03oEtXqs
Wczorajszy krupnik z pęczakiem. Na drugie gulasz wieprzowo-warzywny (z cukinią, papryką, marchewką), do niego albo ziemniaczki, albo kasza.
Mąż rosołek z domowym makaronem (pierwszy raz robiłam, pyszny wyszedł) na drugie kotlety schabowe zapiekane z kapustą i ziemniakami, ogórek kiszony własnej roboty wg przepisu Niebieskiej- Różyczki -też pycha. Synek - krupniczek na kurczaczku, do tego kilka kęsów naggetsów i dwa ziemniaczki pieczone. Do picia sok marchwiowo- jabłkowo- pomarańczowy z sokowirówki. Na deser, który wyjątkowo dziś zrobiłam, był murzynek z powidłami śliwkowymi, który zjedli później.
Piątek- kapuśniak, sobota- zupa gulaszowa z dziczyzną (kilka słoików zagotowałam-będzie w tygodniu) dzisiaj bitki (też dziczek) w sosie z grzybami, jałowcem..,ziemniaki tłuczone,kiszona kapusta swojska, kompot ze śliwek.
Pyrki z koperkiem, buraczki zasmażane ze skwarkami z boczku, roladki drobiowe z ketchupem, salami i serem żółtym.
Wczoraj pierogi z mięsem i kapustą albo naleśniki z tym samym.
Dzisiaj, z braku czasu, barszcz biały i puree z przysmażoną cebulką.
Ale dobroci nagotowałaś:)
Dzięki :). Barszcz od dawna za mną dreptał.
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w pomidorach pod beszamelem. :)
Ojojoj.... zaplułam klawiaturę. Smaczności!
Arcydzieło :D mniam
Wczoraj na obiad:żeberka pieczone z marchewką i cebulą, , kotlety mielone z szynki, ziemniaki z koperkiem, makaron na ostro, surówka z marchewki i jabłka, surówka z gotowanej kapusty czerwonej, do picia kompot z wiśni :) Dziś dojadamy resztę.
Weekendowo:
Kotlet drobiowy, pieczone ziemniaki, ogórki kiszone.
Pulpeciki z szynki w warzywnym sosie a'la leczo, pieczywo.
Wczoraj kurczak, pieczone ziemniaki i surówka z por+jabłko, do picia sok z czarnej porzeczki. Dzisiaj kotlety mielone, ziemniaki i buraczki zasmażane, sok z malin.
Bogracz (wg klio- jak zwykle pyszny) ze świeżą bułeczką.
Udka zrobione w karmelu wg Monique88 ryż i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem ...
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kalafior, jajko sadzone, piersi kurczaka duszone w przyprawach i frytki, do picia sok z pomaranczy.
Pierś z kurczaka w sosie curry, ziemniaki tłuczone, sałata+pomidor+ocet winny+oliwa. na deser pieczone banany polane czekolada.
Wczoraj filet drobiowy, ziemniaki i sałatka szwedzka od toffik
Dziś żurek z jajkiem i kiełbasą
dziś w produkcji fasola z puszki z dodatkami ... z pieczywem lub tortillą ...
Norweska zupa z łososiem i reszta wczorajszego kurczaka z ryżem i surówką ...
Zdjęcie zachęca, oj bardzo zachęca!!!! Tylko jak taką zupkę zrobić, możesz podpowiedzieć????
Przepis znalazłam kiedyś w necie ...przysmażam na maśle por ,po chwili dorzucam pokrojone ziemniaki ,chwilę razem duszę ,dolewam bulion,chwilę gotuję ,dodaję śmietanę ,miksuję ,do smaku daję sól ,pieprz i cytrynę ....na wierzch kawałki wędzonego łososia i pokrojony koperek ....bardzo lubię tę zupę :)
Zanotowałam, do zrobienia. Próbowałaś może, zamiast śmietany, dodać mleczka kokosowego?? Dawno temu, w jakiejś knajpce, jadłam coś w tym stylu i bardzo smakowało. Pozdrawiam i dziękuję!!
Niestety ale nie próbowałam ...
Wczoraj zupa pomidorowa z ryżem i to co w niedzielę.
Dzisiaj wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem, reszta zasmażanych buraczków, gotowany kalafior , polany bułka tartą, przesmażoną z masłem.Kluski śląskie polane skwarkami z cebulą i boczkiem wędzonym.
Drugie danie to coś dla mnie...a te buraczki dopełniają obraz pysznego obiadu.
u mnie dziś krupnik:)
Risotto z kurczakiem i warzywami:)
Wczoraj: schab po rusku by gbiskupski, ziemniaki puree, kalafior, szpinak świeży i sałata z sosem balsamicznym.
Dzisiaj: fakłażany, tym razem ze szpinakiem.
Zurek z ziemniakami, kielbaska i duza iloscia koperku, na drugie spagetti bolones, do picia sok z pomaranczy
Barszcz czerwony zabielany z jajkiem, ziemniakami, kiełbasą i skwarkami.
kapuśniak na żeberkach ... i może jakieś naleśniki ...
A kebaby...
Kotlet mielony, smażone ziemniaki, plaster kalafiora w cieście naleśnikowym.
Swojskie mieloniaki , to super wyżerka:)
Też tak myślę :)
U nas http://wielkiezarcie.com/recipe44565.html - pizza makaronowa z sosem i serem kasiuliii tuż przed :)
Na 1/4 części z anchois i kaparami dla mnie :) Mniam!
Zgadza się :)
Ziemniaki z koperkiem, kalafior z masełkiem, jajko sadzone i kefir:)
Wątróbka wg Halinki , dla rozgrzania dodałam papryczkę chilli.
Bardzo pyszny obiad miałaś Patrycjo
Zupa norweska ,pieczeń drobiowa od onlyred,sos pieczarkowy,kalafior z bułką i masłem ,pomidory ...
Kapusniak, na drugie zapiekanka miesno ziemniaczana od MR, do picia sok z jablek.
Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków i wczorajsze odsmażane kluski śląskie:)
żurek z jajkiem i kiełbasą, roladki schabowe z ziemniakami i mizerią ...
Smażona pierś z kurczaka, puree ziemniaczane z koperkiem, smażone oscypki, ogórki kiszone, sos grzybowy.
Ale mi smaku narobiłeś na te oscypki, ja uwielbiam smażone i polane sosem żurawinowym, mniam:)
Spaghetti wg heiworth z resztką bekonu. Dzisiaj wyjątkowo wściekłe te papryczki chilli
Oooo jakie smaczne ...:)))
Ja dziś usłyszałam od mojego dziecka ....-ciągle robisz tylko kurczaki-
Pytam no to co mam zrobić ???? .....usłyszałam ....SPAGHETTI ....
Tym sposobem niedługo u mnie też spaghetti !
hahaha...ja podobnie myślę jak Twoje dziecię , tylko że u mnie ciągle to spaghetti i spaghetti. To może ja następnym razem tego kuraka, dla równowagi
Karczek w mleku ,ziemniaki,sos pieczarkowy i surówka z marchwi,jabłka i chrzanu ...
Karczek w mleku?? coś bliżej?? wygląda obłędnie
Dziękuję ....dziękuję ...ale to Twój przepis ...
Skorzystałam z Twojego schabu w mleku ...nie miałam schabu a miałam karczek ...
Więcej nie trzeba ....i wyszło bardzo dobre ! Dziękuję :))))
ha ha ha tak właśnie cichutko podejrzewałam:) Dzięki
Zjedliśmy leczo, ale było mało, a naleśniki chodziły za nami od dawna, więc zrobiłam, zapiekane z serem i cynamonem:)
Za trzy godziny jestem u Ciebie....
Za trzy godziny jestem u Ciebie....
Oki, czekamy:))Nie wiem czy jeszcze coś zostało, podejrzewam, że mąż makusi Cię uprzedzi:)
No to użyjemy innej zakąski...Makusia coś wymyśli...
Wczorajsza zupa grzybowa, paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów, marchewka z groszkiem w sosie śmietano - koperkowym.
MR , ja natomiast lecę do Ciebie na te, smakowicie wyglądające, paszteciki!!!! Jak je robisz???
To są paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, kroję ciasto na dowolne prostokąty, na jednej stronie ciasta, układam farsz. Przykrywam drugą połową ciasta, sklejam i dociskam widelcem.
Smaruje roztrzepanym jajkiem, posypuje makiem i wkładam na 15- 20 min, do nagrzanego piekarnika, do 200 st.C. Możesz dać taki farsz jaki lubisz, mięsny, z kapustą i grzybami, lub taki jak na pierogi ruskie,:)Pieczesz, aż paszteciki ładnie się zrumienią:)Można takie zrobić na wigilię , jak ktoś nie ma czasu bawić się z pierogami.
Dziękuję
No ja tez bym chetnie zjadla takich :)))
Wstawiłam szybki przepis:)
http://wielkiezarcie.com/recipe105308.html
fajnie, dzieki :)))
Jutro piątek, więc może i ja takie paszteciki zrobię, podłączę się i poproszę o instrukcję:-), bo wyglądają na bardzo apetyczne.
Krupnik z ziemniakami i wkladka miesa, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie wlasnym, buraczki.
Jutro to samo, tylko kopytka beda z maslem i cukrem.
No, kurde. Jak was oglądam/czytam to mi ślina cieknie, jak psu ze wścieklizną.
U mnie dzisiaj resztkowo: sos zmajstrowany z resztek kurczaka i dodatków kebabowych, ryż, buraczki marynowane z gruszką, brukselka, i przysięgam, że roszponka z sosem balsamicznym tudzież szpinak (wylazły ze zdjęcia).
dla tych, co lubią z przodu
i dla tych, co lubią z tyłu.Ja lubię i z tyłu i z przodu Kocham brukselkę, wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie jadłam, jakoś mi w oko nie wpadła, dzięki za przypomnienie:)
Brukselkę i każdą kapustę uwielbiam!
Rybę mintają pieczoną w piekarniku w rękawie i surówke z kapusty kiszonej
Niepanierowane krokiety z kurczakiem, szpinakiem i serem feta z sosem grzybowym.
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem kapuściano-grzybowym wg MR i barszcz czysty
Przedsmak świąt :) Wielkie MNIAM!
Karbonara (żeby nie było, że carbonara to inaczej się robi).
Paluszki z dorsza, surówka z kapusty kiszonej i brokuł na parze.
Wg życzenia mojego dziecka ...spaghetti z czosnkiem ,peperoncino i krewetkami ...
Naleśniki z białym serem i szpinakiem, barszcz czerwony:)
Spaghetti z mulami w pikantnym sosie winno-pomidorowym.
Przepis wkrótce.
Ziemniaki tłuczone z koperkiem, kotlet schabowy, surówka z pora i marchewki i surówka z pora z jabłkiem.
Uwielbiam taki obiad-mniam:)
:)
Takie maleństwo :
Rosół z makaronem ,ziemniaki ,kotlet z kurczaka,kapusta kiszona zasmażana,buraczki z czosnkiem i marchewka z jabłkiem i chrzanem ...
Nigdy nie jadłam burakow z czosnkiem :)))
Ja takie buraczki często robię, wg mnie bardzo smaczne.
U mnie dzisiaj gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy, okraszone skwareczkami z boczku i cebulką z przepisu janeczki669, a do picia sok z jabłek papierówek.
Kurczak pieczony z warzywami według Glumandy, brukselka i mix sałat z sosem balsamicznym.
Kaszanka zapiekana z cebulą, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Kaszanka zapiekana z cebulą, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Ale sobie dogadzasz, pyszności))Ha,"niedzielny"rosołek,właśnie w sobotę.Taki mieszany-gęś,kaczka i wołowina,Ojej,jeszcze się gotuje,a pachnie...wyśmienicie.
Dorsz smażony w otrębach orkiszowych, sałata lodowa z pomidorkami cherry :)
Dziś u nas pieczone udka z karmelizowanymi śliwkami i jabłkami, kotlety mielone z mintaja, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, surówka z czarnej rzepy, marchewki, jabłka i pora,do picia kompot z truskawek :)
Dopisano 13-11-24 13:53:09:
Dopisano 13-11-24 13:54:33:
Same pyszności:)
na obiad zupa warzywna, i potem pizza (mieso gotowane, kukurydza, papryka zielona i czerwona i duuzo sera żółtego;), z sosem pomidorowym
Rosół z makaronem, na drugie ziemniaki, schab duszony z warzywami i kapusta kiszona duszona.
Dzisiaj dwie zupki, rekompensata za knajpkowe jedzonko w piątek i sobotę: barszczo-żurek z bekonem i białą kiełbasą i krupnik na żeberku i wędzonce. Drugie danie "bezrobotne", kurczak na butelce, ziemniaki z rozmarynem, jabłko i czosnek.
Ziemniaki tłuczone, befsztyk wieprzowy,z cebulką i grzybkami , surówka jesienna z porem.
http://wielkiezarcie.com/recipe105388.html
Ziemniaki tłuczone, befsztyk wieprzowy,z cebulką i grzybkami ,
Czy to aby na pewno jest befsztyk ?surówka jesienna z
porem. http://wielkiezarcie.com/recipe105388.html
Dlaczego ma nie być?:)
Dlatego że na Twoim talerzu jest mielony, nie befsztyk. Może nazwij to danie a'la befsztyk, albo befsztyk mielony,bo befsztykiem nie jest.
Zgadzam sie z Toba , chociaz moja tesciowa tez mowila befsztyki albo sznycelki.
W PRL u takie klopsiki (tyle że bez panierki) nazywano bryzolami...
W PRL u takie klopsiki (tyle że bez panierki) nazywano bryzolami...
Nazwy są różne, co nie znaczy że właściweWejdź sobie w link który jest podany niżej i przeczytaj jak się nazywa to danie:) W internecie dużo jest takich befsztyków z mięsa mielonego.
Nazwy nie mam zamiaru zmieniać, bo nazywa się poprawnie.
Wejdź sobie w link który jest podany niżej i przeczytaj jak się
nazywa to danie:) W internecie dużo jest takich befsztyków z mięsa
mielonego. Nazwy nie mam zamiaru zmieniać, bo nazywa się poprawnie.
Dobrze wiem że nazwy nie zmienisz
A ten mielony wygląda jak panierowany w bułce tartej, nie wchodziłam w link tylko odpisałam na post i na to co widzę na fotce:)
Makusiu , nie wiem co Ty widzisz na fotce, ale moje befsztyki były panierowane w mące, może rzeczywiście się trochę spiekły, albo to wina światła. Wycięłam Ci tą część befsztyka , gdzie widać dokładnie jeszcze bladą mąkę:))
No tak...i w dodatku niedopieczone...
No tak...i w dodatku niedopieczone...
ooo faktycznie... niedopieczone mieloneEee,chyba jednak to nie befsztyk.
Befsztyk (także: stek) - potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego, głównie polędwicy lub karkówki, krojonych w poprzek włókien mięśniowych.
Są różne befsztyki z mięsa mielonego, też.Tutaj jest podobny i w internecie mnóstwo takich, nikt się jakoś nie czepia:)
http://wielkiezarcie.com/recipe34883.html
Nie jest to żadne "czepianie", to tylko dyskusja w gawędach o jedzeniu
W takim razie "pigsztyk".
Ojej, no co?Zwykły befsztyk mielony po wiejsku.Z cebulką, jak należy.)))
ale befsztyk to mięso wołowe.
To zrób z wołowego i wstaw przepis, chętnie się nauczę:)
Ja nie jem to nie robię.
Ale poczytałam trochę.
Klasyczny powinien być wołowy, ale są i wieprzowe i też smaczne)))
Moja mam siekała ręcznie mięso(czasem wołowinę, czasem wieprzowinę). Robila steka po wiejsku.. Potem cebulka. Zawsze był pyszny. Wołowy to zdaje się tzw rumsztyk.Nie mylic z częścią wołowiny.Nigdy, choćbym bardzo chciała, nie osiągnę tego smaku.Nie to mięso, nie ten pieprz, nie ta oliwa.O zgrozo-też nie te umiejętności.
Tradycyjnie rosół z makaronem. Na drugie ziemniaki udko pieczone z jabłkami i końcówka zielonej sałaty z rzodkiewką.
Szczawiowa z jajkiem i wkładką mięsną-mimo,że to niedziela to niekoniecznie musi być rosół.
Szczawiowa z jajkiem i wkładką mięsną-mimo,że to niedziela to
Mam nadzieję, że ta "wkładka mięsna" nie pochodziła z grządki szczawiu...niekoniecznie musi być rosół.
A wiesz że to całkiem fajny pomysł:)
uważam, że w sałacie najlepsze są listki, a nie końcówki
uważam, że w sałacie najlepsze są listki, a nie końcówki
Oj bogdzia, ale łapiesz za słówka :))To taka gra słowna z Jasią, ona wie o co chodzi, to moja siostra odnaleziona po latach w necie
Mam nadzieję, że to nie "skleroza", siostra rodzona"
no też, w pakiecie z Jasią
Wiem, zauważyłam :)
Rybki smażone do wyboru czyli dorsz lub śledź, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty :)
To ja dziwak jestem.Mam takie fazy. Teraz mam fazę bezobiadową. Jem tylko kanapki. Potem mi przejdzie i np przestawię się na buraki, potem kapustę, a potem samo mięcho))Raz dziennie, bez dzielenia na obiad, śniadanie, czy kolację. Jak pies)))Nawet, jak jem w restauracji to tez raz do oporu, np tylko zupę, albo tylko kotleta.A potem do wieczora jestem nażarta, jak pyton. Dziwak ze mnie, ale już z tym nie walczę, bo nie warto. I tak przegram))
Kurcze jak bym moją siostrę czytała :) Ona jak jej coś zasmakuje je to ciągle przez kilka dni a potem przez rok lub dłużej wcale danego produktu nie je .
Papryka faszerowana czy fapryka.
Smażona pierś z kurczaka, pieczone ziemniaki, marchewka z groszkiem, ćwikła z chrzanem.
Pizza - sos, ser, kurczak, szpinak, ser pleśniowy.
Na pizzę się wpraszam, bo dawno nie jadłam.
Proszę, częstuj się :) My ostatnio duuużo pizzy pochłaniamy :) Wszystko to wina dzieciaków :)
Jasne, dobrze, że jest na kogo zgonić.
Pieczeń rzymska w sosie pomidorowo-pieczarkowym z przepisu MR, ziemniaczki i koperkiem i surówka z marchewki.
Wczorajszy kurczak pieczony z jabłkiem i majerankiem,ryż z porem,kukurydzą i fasolą z odrobiną czosnku i imbiru ...
Jarzynowa z kokardkami.
Sałatka brokułowa, kopytka i wczorajszy befsztyk z mięsa mielonego z cebulką i grzybkami.:)
Dopisano 13-11-25 17:47:01:
Na deser, torcik bezowy z kakao i owocami.
Kurczę duszone w czosnku, ziemniaczki, brokuły po francusku :)
Jak robisz brokuły po francusku?
To prosty sposób. Podsmażasz w rondlu drobno pokrojoną cebulkę, brokuła dzielisz na mniejsze części i dodajesz do podsmażonej cebulki. Wlewasz filiżankę wod i dusisz to ok. 15 minut. Na koniec solisz i ścierasz trochę gałki muszkatołowej i gotowe :)
Dziękuję:)
Sosy francuskie są przeważnie na bazie masła, wina, żółtek, śmietanki,mleka oliwy, posolona woda z cebulą i gałką , to żaden sos francuski :)
Tylko, że to nie jest żaden sos, a same brokuły duszone w cebulce :)
Pisałyśmy jednocześnie, tylko u mnie wż muli;/
No fakt, źle przeczytałam,przepraszam:)Ale czemu nazwałaś brokuły po francusku, co w nich jest francuskiego?:)
Ani ten przepis, ani też jego nazwa nie jest moja. Ja tylko zaczerpnęłam ten przepis łącznie z nazwą z książki w której autor tak umieścił. :)
Dzięki za odpowiedź:)Pozdrawiam.
Gdzie mowa o sosie? Dziewczyna opisała sposób przygotowania brokuła po francusku...Chyba że ja coś przegapiłam:)
U mnie dzisiaj też net się muli. Makusiu, właśnie tak jest jak napisałaś. Dziękuję Ci za wyjaśnienie :)
Czerwone udka (wg Netki Anetki) z ryżem na sypko i buraczkami z chrzanem.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie frytki i jajko sadzone na bekonie.
U nas zupa kalafiorowa.
U nas kwaśnica....prawie góralska;)
No, no makusiu, mój żołądek na ten widok fikołka bryknął.... Uwielbiam kwaśnicę, Twoja wygląda bardzo apetycznie, siorbnę odrobinkę
No, no makusiu, mój żołądek na ten widok fikołka bryknął....
Częstuj się , smacznego, wyszła wyśmienita:)Uwielbiam kwaśnicę, Twoja wygląda bardzo apetycznie, siorbnę
odrobinkę
U nas kwaśnica....prawie góralska;)
No bo u Was prawie góry ...U nas kwaśnica....prawie góralska;) No bo u Was prawie
Hm...no prawie otaczają nas z trzech strongóry ...
Pomidorowa z makaronem, na drugie pulpety w sosie grzybowym, ziemniaki z koperkiem i ogorek kiszony, do picia sok z pomaranczy.
z ostatnich dni: udka kurzęce pieczone na ryżu, cukinia duszona z czerwoną cebulą
zupa pomidorowa, babka ziemniaczana, surówka z sałaty, pomidorów, selera itp
ziemniaki tłuczone, gulasz wieprzowy mocno uwarzywniony, biała kapusta zasmażana.
Nogi kurczaka, ziemniaki i duszona marchewka, do picia sok z czarnej porzeczki (zdjęcia brak, bo mi chłop zeżarł scenerię)
Nogi kurczaka, ziemniaki i duszona marchewka, do picia sok z czarnej porzeczki
Musiał być chłopina głodny(zdjęcia brak, bo mi chłop zeżarł scenerię)
Bogusiu, oplułam monitor hahahahahahha . Biedny chłop czy biedna sceneria, sama już nie wiem , ale pewne, że jedno przetrwa dzięki drugiemu
No nijak niewyuczalny, że najpierw się fotografuje, a później je.
Bogusiu, u mnie też zupełny brak zrozumienia. Kiedy krzyczę; Stop!Stop!Stop! najpierw fotka - to wymownie stukają się w głowę
A mi znowu sztućce pod obiektyw wsadzają akurat jak robię foto ....
No nie ma zrozumienia dla naszych pasji i hobby
Zupa pomidorowa z makaronem, schab w sosie grzybowym, ryż i surówka z mojej kiszonej czerwonej kapusty.
http://wielkiezarcie.com/recipe105438.html
Nowe obiadki rozpoczęte http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=614832&post=614832