Forum

Gawędy o jedzeniu

Chleb

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-19 23:00:20

    Witam,mam nadzieję,że nie zostanę zlinczowana i uznana za lenia,któremu nie chce się poszperać w przepisach zamiast zakładać kolejny wątek.Mówiąc wprost poszukuję przepisu na chleb.Oczywiście zamierzam piec go pierwszy raz,więc chodzi mi o taki prosty na początek,który mi na pewno wyjdzie i nie będzie to pierwszy i ostatni wypiek tego typu.Dodam,że nie mam automatu do wypieku chleba,więc będę piekła w piekarniku,a ciasta drożdżowego boję się piec jak ognia(głownie nie mam doświadczenia w robieniu zaczynu z drożdży).

  • Autor: Rzymianka Data: 2014-01-19 23:21:17

    Zobacz do moich przepisów.

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-19 23:30:53

    Czy ewentualnie możecie polecić  mąki,jakich firm konkretnie używacie?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-01-20 06:01:20

    http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html

    To był mój pierwszy chleb (a ciasta drożdżowego boję się jak ognia ). Zapewniam, że wyjdzie. Zawsze wychodzi. A mąka byle jaka pszenna,np. 650, byle nie razowa, nie przejmuj się. Potem sobie pokombinujesz i wybierzesz najlepszą. Powodzenia.

  • Autor: gosiekb Data: 2014-01-20 08:42:45

    http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html

    Polecam ten, chleb wychodzi naprawde bardzo dobry.

  • Autor: mamamirelki Data: 2014-01-20 10:10:23

    A ja polecam do posmakowania kartoffelbrot - chleb ziemniaczany. Prosty w wykonaniu, na bazie ciasta drożdżowego i stanowi też doskonały dodatek np. do mięs, sosów itp. Przepisy są ogólnie dostępne, więc, aby nie reklamować konkurencji, nie załączam.

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-20 10:40:20

    Czy mogę wyrabiać w malakserze? Mój ma dodatkowy kielich i hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.

  • Autor: mamamirelki Data: 2014-01-20 10:47:04

    Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne. Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.

  • Autor: mamamirelki Data: 2014-01-20 10:49:31

    Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne.
    Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się
    ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam
    kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę.
    Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.

    I - dodaję mnóstwo przypraw: czarnuszka, tymianek, bazylia, pieprz - co kto woli, a zapach piękny. A dodatek ziemniaków czyni, że chleb ma boską skórkę.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-20 11:58:48

    Czy mogę wyrabiać w malakserze? Mój ma dodatkowy kielich i hak do
    wyrabiania ciasta drożdżowego.

    Jeżeli się zdecydujesz na chleb ekkore czy ilka76 , to jego nie trzeba wyrabiać , a tylko wymieszać łyżką bądź ręką.Pod przepisem ilki76 jest link jak go dokładnie zrobić

  • Autor: bc Data: 2014-01-20 11:11:46

    Jesteśmy na podobnym etapie - chociaż ja już pierwszy upiekłam w sobotę, ale szukam nowego przepisu, bo nie za bardzo urósł - chociaż chyba wiem co zrobiłam źle ;) Mimo tego jest pyszny, chcę jeszcze lepszego ;) Powodzenia!

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-20 11:48:33

    Może ten przypadnie Tobie do gustu http://wielkiezarcie.com/recipe107020.html

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-20 11:53:15

    Chleb najprostszy ilka76 polecam jest podobny w przepisie do chleba ekkore jednak wydaje mi się mniej skomplikowany i nie trzeba go wyrabiać . Piekę go codziennie jest jak z najlepszej piekarni . Niestety nie mogę wstawć linka

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-20 12:08:51

    W niektórych przepisach polecanych przez Was są drożdże suszone.Ja mam zwykłe,czy można jakoś przeliczyć potrzebną ilość( drożdże suszone = drożdże instant)?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-01-20 12:53:10

    Nie używam suchych drożdży jednak kiedyś na podobne pytanie dostałam taką odpowiedź.

    "W torebkach jest 7 gram suchych drozdzy, okolo 2 lyzeczki. Mozna to zastapic 2.5 dag swiezymi drozdzami "

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-20 14:01:31

    Akurat w przepisie ilki76 są drożdże suche , jednak ja używam zwykłych (suchych nie lubię)do tego przepisu używam 1,5 grama (nie mylić z dekagramem) to jest dosłownie okruszek wielkości paznokcia . Poczytaj opinie i dyskusję pod przepisem , dużo Ci dadzą.Naprawdę przepis jest rewelacyjny nie masz się czego obawiać ten chleb zawsze wychodzi , nawet dziecko by go zrobiło.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-20 14:06:44

    Jeśli się na niego zdecydujesz , chętnie Ci odpowiem na wszelkie pytania

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-01-20 19:30:08

    Polecam chleb krysi 64 , jest super łatwy i super smaczny, robię go już z pamięci. Ciasta drożdżowego się wcale nie bój, pięknie rośnie na kaloryferze. Moja rada zacznij wszystko od rozpuszczenia drożdży z solą i cukrem w ciepłej wodzie, poprósz troszke mąką na wierzchu i postaw na kaloryferze żeby zaczęło pracować.Jak tamto będzie już na kaloryferze (ja mu daje ok. 20 minut) to wtedy zacznij przygotowywać reszte. Ja miele płatki, bo tak mi bardziej smakuje :). Powodzenia i daj znać, który przepis wybrałaś.

    A tu link: http://wielkiezarcie.com/recipe35856.html

    M.

  • Autor: Kicia150 Data: 2014-01-21 01:37:29

    Bardzo dziękuję  wszystkim za pomoc.

    Pozdrawiam

  • Autor: SwojskaPiwniczka_pl Data: 2014-01-21 17:26:17

    Najważniejsze,że wypiek wyszedł taki jak powinien,to początkowo trudna sztuka,ale z czasem spokojnie do opanowania i można cieszyć się smacznym swojskim chlebem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu