Witam,mam nadzieję,że nie zostanę zlinczowana i uznana za lenia,któremu nie chce się poszperać w przepisach zamiast zakładać kolejny wątek.Mówiąc wprost poszukuję przepisu na chleb.Oczywiście zamierzam piec go pierwszy raz,więc chodzi mi o taki prosty na początek,który mi na pewno wyjdzie i nie będzie to pierwszy i ostatni wypiek tego typu.Dodam,że nie mam automatu do wypieku chleba,więc będę piekła w piekarniku,a ciasta drożdżowego boję się piec jak ognia(głownie nie mam doświadczenia w robieniu zaczynu z drożdży).
To był mój pierwszy chleb (a ciasta drożdżowego boję się jak ognia ). Zapewniam, że wyjdzie. Zawsze wychodzi. A mąka byle jaka pszenna,np. 650, byle nie razowa, nie przejmuj się. Potem sobie pokombinujesz i wybierzesz najlepszą. Powodzenia.
A ja polecam do posmakowania kartoffelbrot - chleb ziemniaczany. Prosty w wykonaniu, na bazie ciasta drożdżowego i stanowi też doskonały dodatek np. do mięs, sosów itp. Przepisy są ogólnie dostępne, więc, aby nie reklamować konkurencji, nie załączam.
Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne. Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.
Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne. Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.
I - dodaję mnóstwo przypraw: czarnuszka, tymianek, bazylia, pieprz - co kto woli, a zapach piękny. A dodatek ziemniaków czyni, że chleb ma boską skórkę.
Czy mogę wyrabiać w malakserze? Mój ma dodatkowy kielich i hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Jeżeli się zdecydujesz na chleb ekkore czy ilka76 , to jego nie trzeba wyrabiać , a tylko wymieszać łyżką bądź ręką.Pod przepisem ilki76 jest link jak go dokładnie zrobić
Jesteśmy na podobnym etapie - chociaż ja już pierwszy upiekłam w sobotę, ale szukam nowego przepisu, bo nie za bardzo urósł - chociaż chyba wiem co zrobiłam źle ;) Mimo tego jest pyszny, chcę jeszcze lepszego ;) Powodzenia!
Chleb najprostszy ilka76 polecam jest podobny w przepisie do chleba ekkore jednak wydaje mi się mniej skomplikowany i nie trzeba go wyrabiać . Piekę go codziennie jest jak z najlepszej piekarni . Niestety nie mogę wstawć linka
W niektórych przepisach polecanych przez Was są drożdże suszone.Ja mam zwykłe,czy można jakoś przeliczyć potrzebną ilość( drożdże suszone = drożdże instant)?
Akurat w przepisie ilki76 są drożdże suche , jednak ja używam zwykłych (suchych nie lubię)do tego przepisu używam 1,5 grama (nie mylić z dekagramem) to jest dosłownie okruszek wielkości paznokcia . Poczytaj opinie i dyskusję pod przepisem , dużo Ci dadzą.Naprawdę przepis jest rewelacyjny nie masz się czego obawiać ten chleb zawsze wychodzi , nawet dziecko by go zrobiło.
Polecam chleb krysi 64 , jest super łatwy i super smaczny, robię go już z pamięci. Ciasta drożdżowego się wcale nie bój, pięknie rośnie na kaloryferze. Moja rada zacznij wszystko od rozpuszczenia drożdży z solą i cukrem w ciepłej wodzie, poprósz troszke mąką na wierzchu i postaw na kaloryferze żeby zaczęło pracować.Jak tamto będzie już na kaloryferze (ja mu daje ok. 20 minut) to wtedy zacznij przygotowywać reszte. Ja miele płatki, bo tak mi bardziej smakuje :). Powodzenia i daj znać, który przepis wybrałaś.
Najważniejsze,że wypiek wyszedł taki jak powinien,to początkowo trudna sztuka,ale z czasem spokojnie do opanowania i można cieszyć się smacznym swojskim chlebem.
Witam,mam nadzieję,że nie zostanę zlinczowana i uznana za lenia,któremu nie chce się poszperać w przepisach zamiast zakładać kolejny wątek.Mówiąc wprost poszukuję przepisu na chleb.Oczywiście zamierzam piec go pierwszy raz,więc chodzi mi o taki prosty na początek,który mi na pewno wyjdzie i nie będzie to pierwszy i ostatni wypiek tego typu.Dodam,że nie mam automatu do wypieku chleba,więc będę piekła w piekarniku,a ciasta drożdżowego boję się piec jak ognia(głownie nie mam doświadczenia w robieniu zaczynu z drożdży).
Zobacz do moich przepisów.
Czy ewentualnie możecie polecić mąki,jakich firm konkretnie używacie?
http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html
To był mój pierwszy chleb (a ciasta drożdżowego boję się jak ognia ). Zapewniam, że wyjdzie. Zawsze wychodzi. A mąka byle jaka pszenna,np. 650, byle nie razowa, nie przejmuj się. Potem sobie pokombinujesz i wybierzesz najlepszą. Powodzenia.
http://wielkiezarcie.com/recipe42631.html
Polecam ten, chleb wychodzi naprawde bardzo dobry.
A ja polecam do posmakowania kartoffelbrot - chleb ziemniaczany. Prosty w wykonaniu, na bazie ciasta drożdżowego i stanowi też doskonały dodatek np. do mięs, sosów itp. Przepisy są ogólnie dostępne, więc, aby nie reklamować konkurencji, nie załączam.
Czy mogę wyrabiać w malakserze? Mój ma dodatkowy kielich i hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne. Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę. Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.
Ja wyrabiałam to ciasto w malakserze w hakami, ale było to dość powolne.
I - dodaję mnóstwo przypraw: czarnuszka, tymianek, bazylia, pieprz - co kto woli, a zapach piękny. A dodatek ziemniaków czyni, że chleb ma boską skórkę.Trzeba mieć mikser o dużej mocy. Ale ciasto bardzo łatwo wyrabia się
ręcznie i fajny przy tym trening, a ile kalorii można spalić. Ja wyrabiam
kilka minut i tak jest dobrze wyrobione. Ziemniaki przeciskam przez praskę.
Łączę na ciepło. Zawsze się udaje.
Czy mogę wyrabiać w malakserze? Mój ma dodatkowy kielich i hak do
Jeżeli się zdecydujesz na chleb ekkore czy ilka76 , to jego nie trzeba wyrabiać , a tylko wymieszać łyżką bądź ręką.Pod przepisem ilki76 jest link jak go dokładnie zrobićwyrabiania ciasta drożdżowego.
Jesteśmy na podobnym etapie - chociaż ja już pierwszy upiekłam w sobotę, ale szukam nowego przepisu, bo nie za bardzo urósł - chociaż chyba wiem co zrobiłam źle ;) Mimo tego jest pyszny, chcę jeszcze lepszego ;) Powodzenia!
Może ten przypadnie Tobie do gustu http://wielkiezarcie.com/recipe107020.html
Chleb najprostszy ilka76 polecam jest podobny w przepisie do chleba ekkore jednak wydaje mi się mniej skomplikowany i nie trzeba go wyrabiać . Piekę go codziennie jest jak z najlepszej piekarni . Niestety nie mogę wstawć linka
W niektórych przepisach polecanych przez Was są drożdże suszone.Ja mam zwykłe,czy można jakoś przeliczyć potrzebną ilość( drożdże suszone = drożdże instant)?
Nie używam suchych drożdży jednak kiedyś na podobne pytanie dostałam taką odpowiedź.
"W torebkach jest 7 gram suchych drozdzy, okolo 2 lyzeczki. Mozna to zastapic 2.5 dag swiezymi drozdzami "
Akurat w przepisie ilki76 są drożdże suche , jednak ja używam zwykłych (suchych nie lubię)do tego przepisu używam 1,5 grama (nie mylić z dekagramem) to jest dosłownie okruszek wielkości paznokcia . Poczytaj opinie i dyskusję pod przepisem , dużo Ci dadzą.Naprawdę przepis jest rewelacyjny nie masz się czego obawiać ten chleb zawsze wychodzi , nawet dziecko by go zrobiło.
Jeśli się na niego zdecydujesz , chętnie Ci odpowiem na wszelkie pytania
Polecam chleb krysi 64 , jest super łatwy i super smaczny, robię go już z pamięci. Ciasta drożdżowego się wcale nie bój, pięknie rośnie na kaloryferze. Moja rada zacznij wszystko od rozpuszczenia drożdży z solą i cukrem w ciepłej wodzie, poprósz troszke mąką na wierzchu i postaw na kaloryferze żeby zaczęło pracować.Jak tamto będzie już na kaloryferze (ja mu daje ok. 20 minut) to wtedy zacznij przygotowywać reszte. Ja miele płatki, bo tak mi bardziej smakuje :). Powodzenia i daj znać, który przepis wybrałaś.
A tu link: http://wielkiezarcie.com/recipe35856.html
M.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Najważniejsze,że wypiek wyszedł taki jak powinien,to początkowo trudna sztuka,ale z czasem spokojnie do opanowania i można cieszyć się smacznym swojskim chlebem.