Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z pieczarkami +kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosie czosnkowym . Z góry dziękuję :)
Wyszomko, mam zaległości w opisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z pieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosie czosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam zaległości w opisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym zpieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosieczosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam zaległości wopisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej :) dzięki :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowymzpieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi wsosieczosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam zaległościwopisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej:) dzięki :) Dodane, smacznego :) http://wielkiezarcie.com/recipe107188.html
Powtórka, kotlety jagnięce, leżały od wczoraj w marynacie i chyba smaczniejsze. Za przykładem Mamy Różyczki, zapodałam sobie rydze marynowane jako dodatek, super pomysł z tymi grzybkami!
Przepyszna zupa z 3 startych marchewek, 3 startych ziemniaków, połowy szklanki ryżu, łyżeczki oliwy, szczypty soli i kilku szklanek wody... wszyscy cierpimy...
Przepyszna zupa z 3 startych marchewek, 3 startych ziemniaków, połowy szklanki ryżu, łyżeczki oliwy, szczypty soli i kilku szklanek wody... wszyscy cierpimy...
Zupa ogórkowa na maśle, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym z łopatki, ogórek kiszony i grzybki konserwowe. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Przez całe swoje życie nie jadałam kaszy jęczmiennej, aż spróbowałam smażonej. I teraz jestem dozgonną fanką! "Przez ciebie" jutro robię do gulaszu z żołądków indyczych.
Wczoraj na obiad była reszta zupy ogórkowe a na drugie ziemniaczki z koperkiem, schabowy kwiat z pieczarkami http://wielkiezarcie.com/recipe64463.html i bigos z zapasów świątecznych.
A dziś odmraża się filet z kuraka i pustka w głowie:(
Zapiekałam bez przykrycia bez termoobiegu, podlałam rosołkiem przed zapiekaniem. Ale musisz mocno pościskać to mięsko nitką, ja widocznie za lekko wzięłam bo wyszedł mi zdeformowany kwiatek :P
U nas dzisiaj mule na 2 sposoby w bialym winie i w pomidorach z kasza jaglana. Robilam jeszcze salatke warzywna, bo za duzo marchewki nam sie nakupilo, pozdrawiam.
Dziś na obiad - (ja) nic.. Reszta rodzinki sobie poradziła. Jutro będzie rosół wołowy z ziemniakami i całą masą warzyw, a na drugie krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym (zapasy świąteczne z zamrażalki).
Dopisano 14-01-25 11:37:30:
"Pyka" sobie już trzecią godzinkę - będzie wołowo-drobiowy (dorzciłam jeszcze golonkę indyczą i udko z kurczaka)..:)
Dziś na obiad - (ja) nic.. Reszta rodzinki sobie poradziła. Jutro będzie rosół wołowy z ziemniakami i całą masą warzyw, a na drugie krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym (zapasy świąteczne z zamrażalki).Dopisano 14-01-25 11:37:30:"Pyka" sobie już trzecią godzinkę - będzie wołowo-drobiowy (dorzciłam jeszcze golonkę indyczą i udko z kurczaka)..:)
Mniam, u nas też z ziemniakami lubią ;) Narobiłaś smaku, nastawię wolnowar, będzie pyszny rosół na jutro :)
Dzisiaj sie nie udało zdjec zrobic bo szybko kazdy zasiadl i zajadal :))) Kamil chce aby sobota byla dniem pizzy haha tylko nie wiem czy dam rade bez ziemniakow tak 2 dni bo w piatek mamy dzien nalesnikow (w roku szkolnym)
Wczorajsza zupa pieczarkowa, ziemniaki ze szczypiorkiem, wątróbka drobiowa z cebulą, grzybki marynowane i ogórki kiszone.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym, na deser szarlotka kruszonkowa.
Zupa - krem z brokułów z tofu i razowymi grzankami, pierś kurczaka gotowana na parze z sosem cytrynowym i warzywami (prawdziwy kurczak z ekologicznego chowu) do tego kasza jaglana na ostro i micha sałaty (ze szklarni mojej przyjaciółki) do picia szklanka soku marchwiowo - jabłkowego z sokowirówki.
Prócz rosołu, opiekane krokiety (które zostały też z wczoraj), jeden skromny opieczony ziemniak plus sałatka z białej kapusty, ogórków i papryki czerwonej.
Wczorajszy rosol z ryzem, na kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i surowka z czerwonej kapusty, kukurydzy i por w majonezie, do picia sok z pamaranczy.
Zupa pomidorowa z makaronem, lub ryżem, do wyboru, ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, kotlet schabowy, surówka z kapusty pekińskiej i mumie francuskie z kurczakiem , pieczarkami i żółtym serem. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem truskawkowym.
U nas dzisiaj obiado-kolacja urodzinowa - szacownym jubilatem jest Mąż. Nie lubi zup (zwłaszcza moich), więc bez zupki.
Przystawka na ciepło z WŻ- http://wielkiezarcie.com/recipe107126.html, schabik zrolowany z drobiową wątróbką (to rolowanie muszę jeszcze poćwiczyć), makaron z czosnkiem niedźwiedzim polany masłem i sałatka z owoców tropikalnych (z puszki, będzie szybciej) i bakalii. Do tego winko białe, potem kawa i tort z wiśniami, może chałwa domowa (jak moce przerobowe pozwolą). Już mam ślinotok, a do wieczora jeszcze parę godzin ...
U nas tanio, skromnie i bardzo smacznie, dzieci wsuwały aż im się uszy trzęsły:)
Szczaw z roztrzepaną śmietaną i jajkami, jajka na twardo, ziemniaki ze szczypiorkiem, pokraszone przesmażoną kiełbasą z cebulą. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem, krokiety z pieczarkami. Dziś grochówka na wędzonym żeberku i golonce indyczej z ziemniakami i resztka krokietów.
Dawno temu podawano je do mięsnych dań w mojej ulubionej greckiej restauracji...niestety knajpka już nie istnieje a ja długo próbowałam odtworzyć ich smak i w końcu się udało:)
Ziemniaki obieram, myję i osuszam ręcznikiem papierowym (to bardzo ważne!) kroję na możliwie równe kawałki (małe na pół, srednie na 4 częsci), w rondlu na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaję 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego i razem smaże 3-5 minut, dorzucam ziemniaki i dokładnie mieszam, całość zalewam wrzatkiem to wysokosci ziemniaków, przykrywam i zostawiam na malutkim ogniu az ziemniaki zaczną mięknąć-wiele zalezy od odmiany ziemniaków, czasem trwa to nawet godzinę i dłużej..kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie odkrywam pokrywkę i pozwalam płynowi odparować aż do konsystencji takiej niby pasty...na końcu doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem przeciśniętym przez praskę( 3 ząbki) i malutką szczyptą cukru. I gotowe:) zaletą tych ziemniaków jest to że mozna je bez problemu podgrzać ponownie (podlewając jedynie odrobiną wody)
A ja sobie obiecałam, że w tym tygodniu pizzy nie będzie! Chyba, żeby goście wpadli, to tak z 2 kg mąki znów będzie caaałe mnóstwo dobrego żarełka! Jedyny problem to piekarnik, który za nic nie potrafi rozgrzać się do 400 stopni... ale nic to, 250 też musi dać radę.
Ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, żeberka duszone z cebulą i pieczarkami, surówka z jabłkiem i marchewką, ogórki konserwowe. Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Na życzenie męża, zupa fasolowa, dla reszty towarzystwa rosół z makaronem. Na drugie danie ziemniaki z koperkiem, dalszy ciąg żeberek z pieczarkami i sałata lodowa wiosenna ze szczypiorkiem, rzodkiewką , pomidorami i śmietaną. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Też kupuję sałatę lodową, ofoliowaną w główce w Biedronce, myje ją, odsączam z wody, kroję nożem jak kapustę, dodaje pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i pomidory, mieszam , nie solę. Kupuję śmietanę sałatkową , dodaje do niej trochę soli, cukru i octu winnego, wszystko dokładnie mieszam i wlewam do sałaty, przed samym podaniem:)
Dopisano 14-02-03 14:40:12:
Córka zostawiła sobie sałaty na dzisiejszy obiad, nic się z nią nie stało, tak wygląda teraz.
Tylko dla mnie - coś mi się stało i (jak NIGDY zimą) nabrałam ochoty na sałatę. Dla "normalnych" członków rodziny dziś kotlet schabowy z kością, ziemniaki i do wyboru ogórki konserwowe, buraczki albo sałatka z białej kapusty.
Nie robię zdjęć bo mam problem ze światłem w kuchni na nich. Robiąc w kierunku okna potrawa się świeci. robiąc od okna zostawiam sobą cień na zdjęciu. Robiąc z boku znowu się świeci z boku. Wieczorem zapalając światło znowu sobą robię cień. Dodatkowo używam czarnych przeźroczystych talerzy z arcorocu i nie wygląda to zachęcająco.
Nie robię zdjęć bo mam problem ze światłem w kuchni na nich. Robiąc w kierunku okna potrawa się świeci. robiąc od okna zostawiam sobą cień na zdjęciu. Robiąc z boku znowu się świeci z boku. Wieczorem zapalając światło znowu sobą robię cień. Dodatkowo używam czarnych przeźroczystych talerzy z arcorocu i nie wygląda to zachęcająco.
As, do samego zdjęcia możesz położyć krokieciki na serwetce papierowej, światło się nie odbije:)
E tam, takie tłumaczenia, potrawę mozna przenieść do salonu, albo gdzieś indziej, na pewno gdzieś znajdzie się miejsce do wykonania ładnej fotki. Od czegoś trzeba zacząć .
Jak robiłaś tego królika? Ja w poniedziałek mam gości i u mnie premiera królika a nie chcę sknocić! Aby nie był za suchy albo za twardy. Długo trzeba dusić?
Zupa grzybowa z zacierkami, polędwiczki wieprzowe z pieca, frytki, zestaw surówek.
Zrobimy machniom??? ja sruuuu do Cię jagnięcinkę a Ty mi skrawek tej polędwiczki?????
Za jagnięcinę oddam każde inne mięso...
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z pieczarkami + kasza.
Gołąbki ziemniaczki i sałatka szwedzka.
Zupa pomidorowa z makaronem.
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z pieczarkami +
Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosie czosnkowym . Z góry dziękuję :)kasza.
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z pieczarkami
Wyszomko, mam zaległości w opisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej :)+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosie czosnkowym .
Z góry dziękuję :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym z
dzięki :)pieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w sosie
czosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam zaległości w
opisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo ziołowym
Dodane, smacznego :) http://wielkiezarcie.com/recipe107188.htmlzpieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi w
sosieczosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam zaległości
wopisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak najszybciej
:) dzięki :)
Mniam... U nas piersi z kurczaka w sosie czosnkowo
wiem :) już dodałam do ulubionych :) dziękujęziołowymzpieczarkami+kasza. Makusiu , poproszę o przepis na te piersi
wsosieczosnkowym .Z góry dziękuję :) Wyszomko, mam
zaległościwopisywaniu przepisów, postaram się wklepać jak
najszybciej:) dzięki :) Dodane, smacznego
:) http://wielkiezarcie.com/recipe107188.html
U mnie kotlet mielony w sosie śmietanowym , ziemniaki i sałatka szwedzka
Zupa kalafiorowa i pierogi z truskawkami.
Schab duszony w sosie (wg MR), ziemniaki z koperkiem i surówka z pora.
Schab z dzika wg Zombi, ziemniaki/makaron świderki,kiszona ogórek i kapusta,kompot. -przez 2 dni
Dzisiaj obiad na życzenie;na dzień dziadka;na słodko:
-naleśniki z jabłkami w karmelu (ciasto naleśnikowe wg Mońci + cynamon)
Wczorajsza ogorkowa z ziemniakami, na drugie kopytka, piersi kurczaka w sosie wlasnym, buraczki, do picia sok z pomaranczy.
Rosół z makaronem,pulpety w sosie pomidorowym,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Jajka sadzone, obsmażane ziemniaki, fasolka szparagowa z bułką tartą.
Zupa grochowa na wędzonym udku i powtórka wczorajszych fląder ...
Bardzo apetyczna zupka... mniammm...
Te zacierki wyglądają jak groszek ptysiowy...?
Gulasz z kaczej piersi, kasza jęczmienna i ogórki kiszone, do picia sok z czarnej porzeczki.
Powtórka, kotlety jagnięce, leżały od wczoraj w marynacie i chyba smaczniejsze. Za przykładem Mamy Różyczki, zapodałam sobie rydze marynowane jako dodatek, super pomysł z tymi grzybkami!
odgazowana cola i paluszki słone na deser...
zdrowia ;**
Dziękuję :)
Przepyszna zupa z 3 startych marchewek, 3 startych ziemniaków, połowy
Oj biedactwa, zdrówka życzęszklanki ryżu, łyżeczki oliwy, szczypty soli i kilku szklanek wody...
wszyscy cierpimy...
...a na deser sucharki? zdrówka życzę:*
Zdróweczka życzę.
Dalszy ciąg super fasolowej makusi.. Pyszna zupa. Polecam!
Cieszy mnie to :)
U nas kawałki indyka w aromatycznym sosie.
Zupa ogórkowa na maśle, kasza jęczmienna z gulaszem wieprzowym z łopatki, ogórek kiszony i grzybki konserwowe. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Łomatko! Kasza i gulasz. Ale smaka narobiłas. Ale barszcz ukraiński już był. :) To tez ściągnę.
U nas bardzo lubimy od czasu do czasu kaszę z gulaszem.Ja z mężem uwielbiam kaszę gryczaną, ale dzieci wolą jęczmienną, wiec gotuje:)
Przez całe swoje życie nie jadałam kaszy jęczmiennej, aż spróbowałam smażonej. I teraz jestem dozgonną fanką! "Przez ciebie" jutro robię do gulaszu z żołądków indyczych.
Zupa pomidorowa na rosole, z makaronem lub ryżem do wyboru na dwa dni.
Wczoraj kopytka z niedzielnym królikiem.
Dziś na drugie gołąbki z ryżu i mięsa ze śmietaną.
Czy jest gdzieś przepis na te poledwiczki? Poprosze ładnie.
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, leniwe z masłem, bułką i cukrem.
Wczoraj na obiad była reszta zupy ogórkowe a na drugie ziemniaczki z koperkiem, schabowy kwiat z pieczarkami http://wielkiezarcie.com/recipe64463.html i bigos z zapasów świątecznych.
A dziś odmraża się filet z kuraka i pustka w głowie:(
Też się do tego kwiatuszka przymierzam. Zapiekałaś pod przykryciem?
Zapiekałam bez przykrycia bez termoobiegu, podlałam rosołkiem przed zapiekaniem. Ale musisz mocno pościskać to mięsko nitką, ja widocznie za lekko wzięłam bo wyszedł mi zdeformowany kwiatek :P
Oki doki, dzięki.
I wymyśliłam, zupy brak a na drugie potrawka z kurczaka z ryżem i surówka z czerwonej kapusty:)
Brak czasu więc znowu mniej-więcej hurtowo. Większość obiadków po dwa dni.
I. Pierś z kuraka, obsmażone ziemniaczki, miks sałat i faszerowane pieczarki.
II. Barszcz ukraiński.
III. Frytki, panierowany żółty ser i marynowane winogrona.
IV. Frytki z ziemniaków i marchewki, karkówka po królewsku od Kolorowej75 + ananas i surówka z pekińskiej.
V. Tort naleśnikowy, trochę od Wkn, trochę od Mar'li. Polecam, chociaż zdjęcie fatalne.
Hurtowo to hurtowo, ale jak smacznie:)
Kapuśniak z kiszonej kapusty, hamburger z frytkami marchewką zasmażaną z tymiankiem.
Pomidorowa z makaronem,filet z kurczaka w papirusie,brokuł z masełkiem i bułka tartą,ogórek kiszony.
Krem pomidorowy z pulpecikami wieprzowymi i grzanki z serem żółtym oraz pleśniowym.
My wczoraj na kolację, mieliśmy podobne grzanki:)Pycha.
Wczorajsza zupa grochowa,ziemniaki,pulpety w sosie chrzanowym i surówka z pora,ogórka zielonego,rzodkiewki i jabłka ....
Wczorajsza zupa ogórkowa i kolejny raz, puszyste naleśniki białkowe od Wkn, pycha:)
http://wielkiezarcie.com/recipe106704.html
Zurek z ziemniakami i duza iloscia koperku, na drugie lazania wg heiworth, do picia sok z pomarańczy.
Wczoraj łazanki, dziś zupa jarzynowa , ziemniaki, jajo sadzone i surówka z kiszonej kapusty.
Barszcz ukraiński i kopytka z prażoną cebulką
Kotlety mielone z czerwoną papryką nadziewane żółtym serem pieczone w piekarniku, ziemniaki, duszona marchewka z groszkiem :)
Schabowy, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Schabowy, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Z kosteczką, mniam;)
U nas żurek z jajkiem, jak coś zostanie na jutro, będzie z białą kiełbasą .
Duszaki z boczkiem i zurek do popicia
A co to są duszaki?
Duszonki...pieczonki...prażonki ...i chyba jeszcze innych parę nazw jest :)
Maścipula jeszcze słyszałam
Rybka smażona lub paluszki rybne z piekarnika,ziemniaki,sałatka z ogórka kiszonego,papryki marynowanej,cebulki.
U nas dzisiaj mule na 2 sposoby w bialym winie i w pomidorach z kasza jaglana. Robilam jeszcze salatke warzywna, bo za duzo marchewki nam sie nakupilo, pozdrawiam.
Ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, kalafior i kefir:)
Reszta wczorajszych pulpetów i zupa czosnkowa z grzankami ....
Te grzanki bez powiększenia zdjęcia wyglądają jak pierniki:D
Dziś na obiad - (ja) nic.. Reszta rodzinki sobie poradziła. Jutro będzie rosół wołowy z ziemniakami i całą masą warzyw, a na drugie krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym (zapasy świąteczne z zamrażalki).
Dopisano 14-01-25 11:37:30:
"Pyka" sobie już trzecią godzinkę - będzie wołowo-drobiowy (dorzciłam jeszcze golonkę indyczą i udko z kurczaka)..:)
Uwielbiam taki rosol z ziemniakami, mniam
A ja nigdy nie jadłam z ziemniakami i chyba... się nie skuszę. :)
Ja też nie miałam okazji.W ogóle nie znam takiej wersji.
Mój mąż bardzo lubi z całymi ziemniakami, reszta rodzinki woli kluseczki:)
Ja też uwielbiam! Dziś powtórka, a jutro na pozostałym rosole szybciutko machnę pomidorową, albo barszcz czerwony:)
Dziś na obiad - (ja) nic.. Reszta rodzinki sobie poradziła. Jutro będzie
Mniam, u nas też z ziemniakami lubią ;) Narobiłaś smaku, nastawię wolnowar, będzie pyszny rosół na jutro :)rosół wołowy z ziemniakami i całą masą warzyw, a na drugie
krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym (zapasy świąteczne z
zamrażalki).Dopisano 14-01-25 11:37:30:"Pyka" sobie już trzecią godzinkę -
będzie wołowo-drobiowy (dorzciłam jeszcze golonkę indyczą i udko z
kurczaka)..:)
Hihi u mnie dzis rosołowy "szanel" wypełnił przestań mieszkania :D z rosołu pomidorowa z warzyw sałatka jarzynowa
Potrawka z kurczaka z ryżem i buraczki na ciepło:)
Zupa pomidorowa z makaronem,panierowany filet z kurczaka,ziemniaki i sałata ze śmietaną ...
A chyba miała być inna zupa ;)
U mnie rosół z makaronem, na drugie chłopcy robia pizze, do picia bedzie tradycyjnie sok z pomaranczy.
Noooo.. pomidorowa miała być ...z ryżem lub makaronem ....
A Ty jak zwykle będziesz kusiła pizzami od swoich chłopaków........normalnie moi chłopcy mają dużego minusa ....ehhhhhh.....i co tu zrobić ??????
Dzisiaj sie nie udało zdjec zrobic bo szybko kazdy zasiadl i zajadal :))) Kamil chce aby sobota byla dniem pizzy haha tylko nie wiem czy dam rade bez ziemniakow tak 2 dni bo w piatek mamy dzien nalesnikow (w roku szkolnym)
Wczoraj i dziś - indycze żołądki w sosie chrzanowym, smażona kasza jęczmienna (lub makaron), pekinka z pomarańczą i buraczki z papryką i gruszkami.
Pyszny zestawik:)
Dla mnie pierogi ruskie z przysmażoną cebulką,dla pozostałych kotlet z piersi kurczaka,ziemniaki i buraczki zasmażane.
Dzisiaj do wyboru: makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i filetem z kurczaka oraz delikatne placuszki ziemniaczane :)
Wczorajsza zupa pieczarkowa, ziemniaki ze szczypiorkiem, wątróbka drobiowa z cebulą, grzybki marynowane i ogórki kiszone.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym, na deser szarlotka kruszonkowa.
Jak ja tych grzybów ci zazdroszczę!
Zupa - krem z brokułów z tofu i razowymi grzankami, pierś kurczaka gotowana na parze z sosem cytrynowym i warzywami (prawdziwy kurczak z ekologicznego chowu) do tego kasza jaglana na ostro i micha sałaty (ze szklarni mojej przyjaciółki) do picia szklanka soku marchwiowo - jabłkowego z sokowirówki.
Zazdrość, zazdrość, ja prawie w każdy weekend, jeździłam po nich 200 km, w obydwie strony:)
Zazdroszczę bardzo, bo się nie znam! :(
Lazania
Ale apetycznie wygląda
U nas standardowo rosół, dziś krówkowo - indykowy:)
A na drugie będą ziemniaczki z koperkiem, zamarynowany filet z kurczaka z patelni grillowej i wczorajsze buraczki:)
Prócz rosołu, opiekane krokiety (które zostały też z wczoraj), jeden skromny opieczony ziemniak plus sałatka z białej kapusty, ogórków i papryki czerwonej.
Wczorajszy rosol z ryzem, na kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i surowka z czerwonej kapusty, kukurydzy i por w majonezie, do picia sok z pamaranczy.
Pomidorowa z makaronem,bitki w sosie własnym,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Zurek z ziemniakami I jajkiem.Slodkie ziemniaki z piekarnika ,mieso wieprzowe gotowane I mizeria.Bez desery/dieta/
Grochówka z grochu, ciecierzycy i soczewicy. A na drugie, żeby się nie przepracować - spaghetti z sosem z kaparami i tuńczykiem.
Zupa pomidorowa z makaronem, lub ryżem, do wyboru, ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, kotlet schabowy, surówka z kapusty pekińskiej i mumie francuskie z kurczakiem , pieczarkami i żółtym serem. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem truskawkowym.
Rosół, szynka z szybkowara w sosie. surówka z kiszonej kapusty i ogórki szwedzkie od toffi, ziemniaki.
Rosół z makaronem, żeberka duszone, ziemniaki lub makaron grzybowy, surówka z kapusty kiszonej, sałatka z buraczków.
Rosół z lanymi kluseczkami i zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka
wczoraj i dziś to samo...szpinak, gnocchi i łosoś z piekarnika (obiad w 30 min)
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie wielki gołąb z sosem pomidorowym i chlebem, do picia sok z jabłek z aronia.
Zupa pomidorowa z makaronem a na drugie kopytka z bułeczka i masełkiem:)
U nas dzisiaj obiado-kolacja urodzinowa - szacownym jubilatem jest Mąż. Nie lubi zup (zwłaszcza moich), więc bez zupki.
Przystawka na ciepło z WŻ- http://wielkiezarcie.com/recipe107126.html, schabik zrolowany z drobiową wątróbką (to rolowanie muszę jeszcze poćwiczyć), makaron z czosnkiem niedźwiedzim polany masłem i sałatka z owoców tropikalnych (z puszki, będzie szybciej) i bakalii. Do tego winko białe, potem kawa i tort z wiśniami, może chałwa domowa (jak moce przerobowe pozwolą). Już mam ślinotok, a do wieczora jeszcze parę godzin ...
Panierowana pierś kurczaka, ziemniaki i fasolka szparagowa
Wczoraj i dziś orientalny kurczak od patrycji1,ziemniaki i fasolka szparagowa też ...:)))))
Rozgrzewająca zupa z dyni z dodatkim chili i imbiru, kluski kładzione z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.
Wczorajsza zupa pomidorowa z ryżem, kopytka gnocchi z gulaszem i surówka z jabłka i marchewki. Do picia herbata z cytryną i kompot z jabłek.
Jak robisz te kopytka ?
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html
Dziękuję :D
Wczorajsza pomidorowa z makaronem,leczo z pulpecikami,ziemniaki.
Zupa pizza
Naleśniki z serem i bakaliami :)
Wygląda pysznie. Ja dzisiaj robię zupę krem z borowików (niestety mrożonych) oraz placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Wczoraj fasolka po bretońsku, dziś pierogi z ziemniakami i żółtym serem + śmietana, lub powtórka z fasolki.
Włoska zupa pomidorowa wg iweczki, klopsy z dzika w sosie,kapusta kiszona,ziemniaki.
Pyszna zupa grochowa.
Z wkładką?
Tym razem to bez wkładki. Chyba, że wkładką nazwiesz odrobinę smalcu ze smażoną cebulką.
No nie, w/g mojego "rozumowania", wkładka to kiełbacha albo ugotowany wędzony boczek (taki słuszny plaster na osobę).
Grochówka, powinna być koniecznie z wkładką:)
Zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie kotlety mielone z ryzem w sosie pomidorowym, ziemniaki i surowka coleslaw, do picia sok z jablek.
Duszona wieprzowina z cebulą i czosnkiem, ziemniaki, ogórki konserwowe :)
Ryż z curry i groszkiem,karczek duszony i sałata z ogórkiem ...
Gołąbki z sosem pomidorowym. Uwielbiam! :)
Kotlet schabowy, ziemniaki i buraczki na ciepło, sok z wisni.
Ziemniaki ze szczypiorkiem, surówka z kiszonej kapusty i skrzydełka po staropolsku. Do picia kompot jabłkowy i herbata z cytryną.
Jak to jest po staro polsku? Co jeszcze prócz miodu typowo polskiego w tych skrzydełkach?
Z miodem to i po chiński i po meksykański i po każdemu , bo wszyscy od zawsze hodowali pszczoły.
MR ja bez sarkazmu Cię dopytuje tylko na prawdę z ciekawości.
W tych skrzydełkach nie ma miodu,ale są obsypane przyprawą staropolską, więc się nazywają po staropolsku:)
Bardzo dziękuję. Aż jestem ciekawa bo ja nigdy nie kupuje gotowych przypraw.
Ja kupuję przyprawy Kamisa różne, bo są bardzo dobre i mięso ma różny smak:)
Potrawka z kurczaka,ziemniaki,surówka z pora,marchewki i jabłka.
Pulpeciki z szynki, krokiety ze szpinakiem, sos z sera pleśniowego.
Cepeliny z mięsem
W sobotę też zrobię, ale mi ochoty narobiłaś:)Wyglądają bardzo smakowicie, mniam
Dziekuję za uznanie
Rybka smażona,ziemniaki,ryż z pieczarkami,surówka porowo-marchwiowa.
U nas tanio, skromnie i bardzo smacznie, dzieci wsuwały aż im się uszy trzęsły:)
Szczaw z roztrzepaną śmietaną i jajkami, jajka na twardo, ziemniaki ze szczypiorkiem, pokraszone przesmażoną kiełbasą z cebulą. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
łomatko aż się uśliniłam......... mogę się wprosić czy wsunęliście wsio??
Jest jeszcze na jutro:)Dużo ugotowałam szczawiu.
A gdzie kompot z mirabelek?
Nie lubię mirabelek hihihihi:)
Szczi - rosyjska ,kwaśna zupa...ziemniaki,karczek w sosie i buraczki ...
Barszczyk biała kiełbaska z piekarnika
Zupa cebulowa z przepisu Le Cordon Bleu
,,Krupnik na jesienne dni" (wg n-r) z pulpecikami z drobiowego mięsa (bardzo smacznyi syty), dla chętnych- pieczone ziemniaczki.
Zupa ogórkowa,kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,szpinak.
Pierogi,dla mnie i córki ruskie a dla syna(ruskich nie lubi)-z opieńkami,zapas z zamrażarki.
Wczorajszy szczaw z ziemniakami i kartacze z mięsem drobiowym(pozazdrościłam bogdzi:) Do picia kompot ze śliwek i herbata z cytryną.
Pyszności
Wczorajsza zupa i makaron z szynką i porem w sosie śmietanowym ...
Wczoraj barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem, krokiety z pieczarkami. Dziś grochówka na wędzonym żeberku i golonce indyczej z ziemniakami i resztka krokietów.
Dopisano 14-01-31 13:57:11:
Wczorajsza ogórkowa,placki ziemniaczane z ketchupem lub kluski szare z przysmażoną cebulką.
Pierogi z serem i musem truskawkowym
U nas barszcz ukraiński, i pierogi z kapustą i grzybami.
A fotkę skradziono?
A fotkę skradziono?
Nie zrobiłamProsta i szybka zapiekanka z gotowanych ziemniaków, ogórki konserwowe :)
Wczoraj zupa gulaszowa bardzo rozgrzewająca i ostra, dziś pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą.
Krupnik nietypowy na dziczyźnie, z mix kaszami,ziemniakami,zacierkami i serkiem topionym...jeszcze na jutro będzie...
Ziemniaczki po grecku-zrobiłam cały gar bo dawno nie było a wszyscy lubimy, do tego kotlecik z kurczakowej piersi
A jakie to są po grecku? Jeśli można spytać?
Dawno temu podawano je do mięsnych dań w mojej ulubionej greckiej restauracji...niestety knajpka już nie istnieje a ja długo próbowałam odtworzyć ich smak i w końcu się udało:)
Ziemniaki obieram, myję i osuszam ręcznikiem papierowym (to bardzo ważne!) kroję na możliwie równe kawałki (małe na pół, srednie na 4 częsci), w rondlu na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaję 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego i razem smaże 3-5 minut, dorzucam ziemniaki i dokładnie mieszam, całość zalewam wrzatkiem to wysokosci ziemniaków, przykrywam i zostawiam na malutkim ogniu az ziemniaki zaczną mięknąć-wiele zalezy od odmiany ziemniaków, czasem trwa to nawet godzinę i dłużej..kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie odkrywam pokrywkę i pozwalam płynowi odparować aż do konsystencji takiej niby pasty...na końcu doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem przeciśniętym przez praskę( 3 ząbki) i malutką szczyptą cukru. I gotowe:) zaletą tych ziemniaków jest to że mozna je bez problemu podgrzać ponownie (podlewając jedynie odrobiną wody)
Polecam:)
Dziś będzie pieczona kaczka w rękawie, pod bagietkę i surówkę z vinegretem mix : ogórek zielony, papryka, pomidor, sałata, zieleninka.
Zupa z soczewicy,karczek zapiekany na ziemniakach i sałata lodowa ...
Tradycyjny polski obiad: ziemniaki, schabowy i bigos:)
Flądra smażona, ziemniaczki, sałata lodowa z pomidorkami i sosem czosnkowym :)
Kapuśniak,schab obiadowy wg MR,sałatka z buraczków.
Ktoś nas zaraził pizzą więc upiekłam, ciasto razowe, dodatki to szynka, tuńczyk i mozzarella. Mniam :)
Mniammm...ślinotoku dostałam :)
Mniammm...ślinotoku dostałam :)
:)A ja sobie obiecałam, że w tym tygodniu pizzy nie będzie! Chyba, żeby goście wpadli, to tak z 2 kg mąki znów będzie caaałe mnóstwo dobrego żarełka! Jedyny problem to piekarnik, który za nic nie potrafi rozgrzać się do 400 stopni... ale nic to, 250 też musi dać radę.
W srode był krupnik dla dzieci i kapusniak dla nas, na drugie frytki.
W czwartek powtórka zup, na drugie tilapia, ryz i brokuły
W piatek zupa pomidorowa z makaronem, na drugie gulasz drobiowy ziemniaki i ogorek kiszony.
Dzisiaj powtorka pomidorowej a na drugie pizza robiona przez meza i syna, kazdy z tym co lubi.
Leczo z ryżem...
Pieczone nogi kurczaka, ziemniaki i fasolka szparagowa, do picia kompot z czereśni.
Ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, żeberka duszone z cebulą i pieczarkami, surówka z jabłkiem i marchewką, ogórki konserwowe. Do picia herbata z cytryną i coca cola.
Pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, sałata.
Wątróbka drobiowa duszona z cebulą, jabłkiem i cytryną + chleb
Tradycyjnie rosol z lanymi kluskami, na drugie schab obiadowy MR, biała kapusta duszona z duza iloscia koperku i ziemniaki, do picia sok z pomaranczy.
u mnie pomidorowa z kokardkami, ziemniaki tłuczone z koperkiem, pierś kurczaka zapieczona z pieczarkami i żółtym serem, kompot truskawkowy.
"Pyrka" powoli, rosół wołowo kaczo indyczy podam z makaronem, na drugie udziec indyczy, ziemniaki i jakaś surówka.
Łopatka pieczona w sosie musztardowym, placuszki z kaszy gryczanej, odrobina ziemniaków, surówka z sałaty lodowej z pomidorem i cebulą:)
..a przepis na te placuszki z kaszy gryczanej to ja mogłabym poprosić? :)
Udka pieczone,ziemniaki pieczone,surówka z kiszonej kapusty,buraczki zasmażane.
U nas dzisiaj barszcz czerwony z uszkami oraz pieczeń sabaudzka (z giczy wołowej+szalotki i grzybki, na czerwonym winie ), ziemniaki i szpinak.
Ziemniaki, schab duszony w sosie własnym i surówka wiosenna:)
Kurczak delikatnie orientalny(patrycja1) zapiekany z ziemniakami i pieczarkami.
Już w domku- wczoraj i dzisiaj kaczka pieczona, faszerowana kaszą.
Wieprzowina słodko-kwaśna z ryżem.
Na życzenie męża, zupa fasolowa, dla reszty towarzystwa rosół z makaronem. Na drugie danie ziemniaki z koperkiem, dalszy ciąg żeberek z pieczarkami i sałata lodowa wiosenna ze szczypiorkiem, rzodkiewką , pomidorami i śmietaną. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Tą sałatę lodową wiosenną to masz ze swojego ogródka? Bo ja kupuję zawsze w Biedronce ale takiej tam nie ma!
Też kupuję sałatę lodową, ofoliowaną w główce w Biedronce, myje ją, odsączam z wody, kroję nożem jak kapustę, dodaje pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i pomidory, mieszam , nie solę. Kupuję śmietanę sałatkową , dodaje do niej trochę soli, cukru i octu winnego, wszystko dokładnie mieszam i wlewam do sałaty, przed samym podaniem:)
Dopisano 14-02-03 14:40:12:
Córka zostawiła sobie sałaty na dzisiejszy obiad, nic się z nią nie stało, tak wygląda teraz.
Aaaaa.......mnniaaam! Lubię taką!
Dziś "lekko" - sałata lodowa z paluszkami surimi i grejpfrutem polana kremem balsamico.
Najecie się takim obiadem, czy to tylko dla Ciebie?:)
Tylko dla mnie - coś mi się stało i (jak NIGDY zimą) nabrałam ochoty na sałatę. Dla "normalnych" członków rodziny dziś kotlet schabowy z kością, ziemniaki i do wyboru ogórki konserwowe, buraczki albo sałatka z białej kapusty.
Fasolka po bretońsku
Kotlety mielone,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Pieczony udziec z indyka, ziemniaki i duszona pekinka z koperkiem
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, do picia sok z pomaranczy
Krokiety z mięsem. Pierwszy raz w życiu zrobiłam. Udały się i były pyszne:)
Brawooooo !!
Poczytałam dużo przepisów i zrobiłam własny.
Oooo jak? :)
A gdzie fotki tych pysznych krokietów?:)
Nie robię zdjęć bo mam problem ze światłem w kuchni na nich. Robiąc w
As, do samego zdjęcia możesz położyć krokieciki na serwetce papierowej, światło się nie odbije:)kierunku okna potrawa się świeci. robiąc od okna zostawiam sobą cień na
zdjęciu. Robiąc z boku znowu się świeci z boku. Wieczorem zapalając
światło znowu sobą robię cień. Dodatkowo używam czarnych
przeźroczystych talerzy z arcorocu i nie wygląda to zachęcająco.
E tam, takie tłumaczenia, potrawę mozna przenieść do salonu, albo gdzieś indziej, na pewno gdzieś znajdzie się miejsce do wykonania ładnej fotki. Od czegoś trzeba zacząć .
Każde tłumaczenie dobre:)
Rosół z makaronem, barszcz z uszkami , kaszanka własnej roboty z piekarnika, sałata lodowa i pieczywo.
Tej kaszanki, to zjadłabym z przyjemnością, domową lubię bardzo .
U mnie dzisiaj kurczak, makaron z sosem i fasolka szparagowa.
Rosół z makaronem, barszcz z uszkami , kaszanka własnej roboty
Do kaszanki pewnie mama dołożyła ręki....co?z piekarnika, sałata lodowa i pieczywo.
Tak to wyrób mojej mamy:)
"Do kaszanki pewnie mama dołożyła ręki....co?"
Boziu...i zjedli z tą ręką ...ja wiem, że tam dodaję się krew, ale żeby mamy...teściowej to prędzej bym zrozumiała .
Ale mamy ręka smaczniejsza
Już zjedliśmy resztę kaszanki, więcej w zamrażarce nie ma. Na Wielkanoc znów się zrobi, mamusi najlepsza:)
Mniammm :)
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie kasza, piersi kurczaka w sosie wlasnym, ogorek kiszony, do picia sok z pomaranczy.
Leczo z pieczarkami
Ziemniaki,gulasz z łopatki i kapusta włoska z bułką i masłem ...
Filet z kurczaka zapiekany pod jarzynową pierzynką,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Duszona pierś z kurczaka, ziemniaki, sałata.
Zurek z ziemniakami i kiełbaska, na drugie kopytka z masłem i cukrem, do picia sok z grejpfruta i pomaranczy.
Barszcz biały z kiełbasą, ziemniakami, jajkiem na twardo i szczypiorkiem, na drugie kluski leniwe z masłem przesmażoną bułką tartą i cukrem.
http://wielkiezarcie.com/recipe31447.html
Lekki rosół z kaszą manną,ziemniaki,gulasz i poszatkowana ,gotowana kapusta z bułką i masłem ...
Króliczek w wiśniowym sosie
Zdjęcia piękne, a królik mistrzowsko podany
Jak robiłaś tego królika? Ja w poniedziałek mam gości i u mnie premiera królika a nie chcę sknocić! Aby nie był za suchy albo za twardy. Długo trzeba dusić?
I znowu hurtowo:
1. Kotlet z karczku, frytki z ziemniaków i marchewki, surówka z pora z dodatkami.
2. Baba ziemniaczana z boczkiem z pieczarkami w kremie maślano-śmietanowym.
i przysmażona + sos + surówka
3. Piersi w sosie ze szpinaku i sera Memel Blue, makaron, pomidory z cebulką i surówka z pekinki z żurawiną.
4. Obsmażone skrzydełka i puree ziemniaczane (kiepściunie zdjęcie)
5. Kotlety jajkowe, puree, pekinka z pomarańczami i żurawiną.
6. Kurczak w papryce, kluski śląsko-leniwe :) brukselka i pekinka z żurawiną.
Więcej grzechów nie udokumentowałam :)
Bardzo smacznie:)
Wczoraj Zupka Gulaszowa
Dzisiaj będzie Pstrąg z patelni, mix surówkowy i frytki dla najmłodszego z sosem tysiąca wysp.