Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek...03/2014

  • Autor: bahus Data: 2014-02-05 20:37:57

    Rosół z domowym makaronem, kurczak gotowany w potrawce z marchewką i ryżem.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-05 20:58:50

    Klopsiki w sosie pomidorowym, ziemniaczki, sałata lodowa z pomidorkami, korniszonami i przyprawami :)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-02-06 12:04:47

    Barszcz czerwony i ziemniaki okraszone cebulką

  • Autor: małpiatka Data: 2014-02-06 12:24:55

    Zupa pieczarkowa z pęczakiem i ziemniakami. Na gęsto:)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-06 14:15:58

    i się powtarzam, bo się nie doczytało.... Wczoraj Zupka Gulaszowa

    Dzisiaj Pstrągi z Patelni i mix surówka!

  • Autor: Smosia Data: 2014-02-06 14:30:08

    Dzisiaj polędwiczkę http://wielkiezarcie.com/recipe82830.html, zmodyfikowaną z braku świeżych owoców. Do niej, chyba troszkę niepasujące, ale uwielbiane przez nas frytki (też z WŻ- "Prawdziwe frytki").

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-06 15:01:26

    Wczorajszy biały barszcz z ziemniakami, dla dzieci lane kluski na rosole z indyka , tortellini serowe z szynką i dodatkami.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-06 15:42:59

    Żeberka w sosie, ziemniaki i buraczki na ciepło, do picia kompot z czereśni

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-06 15:46:27

    Oszukane gołąbki z mięsa mielonego,kapusty pekińskiej i kaszy z ziemniakami i sosem pieczarkowym + wczorajsza zupa....

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-06 16:29:05

    Wczorajszy zurek z ziemniakami i kielbaska, na drugie tilapia z piekarnika, ryz i salata lodowa z oliwkami i oliwa, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-06 17:17:31

    Cielęce mielone, wczoraj smażone, dzisiaj w sosie koperkowo-paprykowym (piri-piri - ogień piekielny )

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-06 17:47:09

    Kaszanka na gorąco,ziemniaki,sałata lodowa ze śmietaną o koperkiem.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-06 17:58:43

    Zupa jarzynowa na rosole z wkładką mięsną :)

  • Autor: bahus Data: 2014-02-06 22:05:48

    Barszcz z uszkami z mięsem, dewolaj z frytkami i zestawem surówek.

  • Autor: welina Data: 2014-02-06 23:00:45

    Bahus a cóz to za frytki ? Wygldaja jak z mcdonalda :-) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-07 10:19:12

    Powtórka: piersi w sosie paprykowym, kluski prawie-śląskie, brukselka i pekinka z żurawiną.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-07 11:09:44

    Wątróbka z cebulką, ziemniaczki z marchewką, ogórki konserwowe :)

  • Autor: makusia Data: 2014-02-07 11:53:27

    Dzisiaj będzie ogórkowa z ryżem, na drugie flądra z grilla i surówka z kiszonej kapusty.

    W poniedziałek pomidorowa z ryżem i kotleciki warzywne, we wtorek były pulpeciki w muszlach, w środę kartacze z mięsem, w czwartek gulasz z pieczarkami, rurkami razowymi i kiszone ogórki.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-07 11:58:36

    grillowana polenta, paluszki rybne z dorsza, sałata, pomidor

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-07 15:39:03

    Właśnie ugotowały się gołąbki, jeszcze tylko dorobić sos,do tego ziemniaczki i obiad gotowy na 2 dni:)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-07 15:42:05

    Mniam, pyszności :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-07 15:45:38

    Mniammmm....U mnie zaplanowane na niedziele :)

    Dzisiaj paluszki rybne,ziemniaki,sałatka z kiszonych ogórków i papryki marynowanej.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-07 15:56:22

    Apetyczne bardzo, aż chce się po nie sięgnąć!!!! Gdzie ja teraz gołąbki znajdę, no gdzie??? uuuuu

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-07 16:23:38

    Starczy dla wszystkich, zrobiłam dużo:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-07 16:55:21

    MR dzięki za gościnność, próbuję uruchomić wyobraznię hihihihi, mniam....

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-07 16:48:04

    Wysyłam do ciebie swojego męża. :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-07 17:01:36

    Dawno nie robiłam gołąbków, a twoje pięknie sie prezentują .

  • Autor: renataz36 Data: 2014-02-07 18:05:56

    Oj cudne... żeby tylko ta kapusta obierała się nieco łatwiej, robiłabym raz w miesiącu MNIAM

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-08 07:36:27

    W którymś przepisie na WŻ znalazłam radę, żeby do wody, w której się obgotowuje kapustę dodać łyżkę octu. Faktycznie - działa. Liście nie pękają i łatwo odchodzą.

  • Autor: Izuś Data: 2014-02-08 07:55:56

    No! Plus korkociąg wkręcony w głąb (genialne rozwiązanie- koniec z poparzonymi łapami).

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-02-08 14:14:18

    Tylko po co się męczyć w odcinanie liści we wrzątku?

    Można przecież wyciąć głąb przed włożeniem kapusty do gorącej wody i później już tylko widelcem wyjmować kolejno sparzone liście.

  • Autor: misia123 Data: 2014-02-08 14:16:41

    Ja też tak robię. 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 14:22:48

    I ja:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-08 18:44:49

    A ja gdybym surowy głąb wycinała, to zapewne odcięłabym sobie obie ręce przy łokciach. Taka jestem zdolna!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 18:56:49

    Nie musisz całego wycinać, wystarczy, że go okroisz na około, a liście będą ładnie odchodzić,po sparzeniu:)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-07 16:28:24

    Krupnik z wkladka miesna, na drugie nalesniki z nutella, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-07 17:31:51

    Cielęca wątróbka z jabłkiem i majerankiem.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-07 18:08:53

    Ładniutka i tak na mnie zerka...?! A u mnie tylko ja lubię niech to, dla siebie zrobię! A co!?

    Dzisiaj u nas Pomidorowa z makaronem na skrzydełkach.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-08 18:34:41

    IwciaG ja często robię tylko dla siebie, a co, w siebie zawsze warto inwestować hihihi

  • Autor: bahus Data: 2014-02-07 17:52:27

    Łosoś grillowany, warzywa na parze, ziemniaki smażone w ćwiartkach.

  • Autor: ladyhousewife Data: 2014-02-07 19:56:07

    Królik w wiśniowym sosie..pychota!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-07 20:06:29

    Czyli powtórka z królika? 2 dni temu widziałam to zdjęcie, co prawda piękne jest.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-07 20:48:27

    Królik w wiśniowym sosie..pychota!

    Cudne, byłoby super gdybyś chciała podzielić się z nami przepisami, nie tylko zdjęciami, publikując je na WŻ .

  • Autor: as Data: 2014-02-07 21:36:41

    Naleśniki z domowym dżemem truskawkowym. 

  • Autor: małpiatka Data: 2014-02-07 22:43:53

    Reszta zupy pieczarkowej z pęczakiem i wielki gołąbek z przepisu piszczałki.

  • Autor: Izuś Data: 2014-02-08 06:25:40

    Rosół kurowo- kaczkowy. Kluski śląskie, okraszone smażonym boczkiem z cebulką i kapusta kiszona zasmażana. Jutro do klusek- polędwiczki w sosie.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 12:46:56

    Ostatnie porcje białego barszczu ze szczypiorkiem, właśnie córa obiera do niego jajka na twardo. Na drugie wyjęte z pieca parówki, w cieście francuskim, zapieczone z serem żółtym, do tego ketchup i sos czosnkowy.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-08 13:11:46

    Fajowe paróweczki!!!! Muszę takie synkowi zapodać

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 13:13:37

    Moje dzieciaki uwielbiają tak podane:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-08 18:45:51

    M-R ten biały barszczyk..... mmm... znowu jestem moją inspiracją. :)

    Dopisano 14-02-08 20:03:08:

    JESTEŚ a nie "jestem", oczywiście.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 19:05:20

    M-R ten biały barszczyk..... mmm... znowu jestem moją inspiracją. :)

    Dzięki, wyszedł pyszny, dodałam chrzanu, dzisiaj mi smakował najlepiej, jak już się kończył.Szczypior, dodał mu aromatu:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-08 20:03:54

    Biały barszczyk w najbliższym czasie, a jutro wypróbuję zupkę chrzanową. Nigdy nie robiłam.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-08 13:04:16

    Micha owoców i informacja, że frutarianie sobie chwalą taką dietę. ;)

  • Autor: misia123 Data: 2014-02-08 14:14:22

    Troszkę zmodyfikowane tortellini z przepisu MR-bardzo smaczne :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-02-08 14:39:04

    Dziś dojadanie : gołąbki, zupa jarzynowa, ziemniaki z kaszanką to na już. Będzie jeszcze żurek dla chętnych ale to później z myślą o jutrzejszym obiedzie

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-08 14:53:54

    Ogórkowa,kluski z serem,przysmażonym boczkiem i cebulką.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-08 15:31:25

    Wczorajszy krupnik a dla chłopaków cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie zapiekanka miesno ziemniaczana wg MR, do picia sok z jabłek i aronii.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-08 16:43:32

    PIZZA z szynką, pieczarkami, małżami, kalmarami i cebulką.

    Ciasto wg. Ewelinka_inka

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-08 16:53:54

    Super. U mnie dziś pizza bianca na kolację :) Z kozim serem, rukolą, mortadelą albo szynką dojrzewającą... co komu się spodoba. 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-08 17:05:41

    Całkowicie Cię rozumiem, sobotnie menu

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-08 17:12:02

    W soboty rodzinne lub przyjacielsko-rodzinne pieczenie pizzy! Albo chociaż pizzowy lub lazaniowy dip, krakersy i dobry film... 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-08 17:13:30

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-08 17:00:19

    Pulpety w sosie pomidorowym wg Broni .....z makaronem .....

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-08 18:32:07

    Cielęce kotlety. Lecę z tą cielęciną cały tydzień, od poniedziałku przerzucam sie na jagnięcinę...chyba

  • Autor: halina00 Data: 2014-02-08 18:44:23

    Patrycja jak ja  ci zazdroszcze takich frykasow

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 19:17:09

     Apetycznie wygląda, nie dane mi będzie nigdy spróbować , u nas nie jemy,królików, jagnięciny i cielęciny:(

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-08 20:54:24

    Kurde, u mnie też - i koniny!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 22:11:47

    Zapomniałam o koninie, jej też nie jemy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-09 08:11:29

    Dodam, żeby było jasne, że króliki jadałam dopóki nie mieliśmy swojego. Wtedy się "nawróciłam". Miło, że są ludzie, którzy mają takie same dziwne zasady, jak ja. :)

  • Autor: bahus Data: 2014-02-08 22:30:15

    A małe różowe prosiaczki jecie? (Są pyszne)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-08 22:57:38

    Małych różowych prosiaczków też nie jemy, miałam okazję widzieć na weselach, upieczone z jabłkiem w pyszczku, ale nigdy nie spróbowałam i nie spróbuję:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-09 08:13:30

    I paszteciki w tych małych pojemniczkach - robią je z maleńkich, żółciutkich kurczaczków wielkanocnych. Jeden kurczaczek - jeden pasztecik! :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-09 10:48:56

    Dobrze, że ja sama piekę pasztety, dałaś mi jednak do myślenia. Moja córka kupuje sobie od czasu do czasu taki mały pasztecik z Biedronki, z pomidorami, bo bardzo jej smakuje,muszę ją uczulić na te kurczaczki

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-10 12:55:37

    Tak, i prosiaczki i steki, kabanosy, kiełbasy z koniny i....Nie wyklucza to szanowania i "kochania" owych zwierząt.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-10 12:47:12

    MR rozumiem i szanuję wybory innych, jeżeli mogę, bez urazy oczywiście, spróbuję okreslić smak cielęciny; bardzo kruche, soczyste i delikatne mięsko, lekko kleiste, nie tak wytrawne jak wołowe ale i nie słodkie, hmmmm trudno słowami oddać smak. Np.nóżki cielęce, dodane do wywaru, zastępują żelatynę w galarecie mięsnej (tak robi mój tato).

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-08 21:57:31

    No chyba się do ciebie wybiorę na tę cielęcinę, ale jagnięcinę też przyrządzimy

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-10 12:50:24

    Bogusiu, przybywaj, cielęcina jeszcze jest a jutro przymierzam się do jagnięciny. Pamiętaj o cydrze!!!!!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-10 13:05:37

    ok, przydałaby się też .

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-10 13:43:35

    Hahahaha gitara jest, a i Trubadur się znajdzie, tylko czy my to wytrzymamy...

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-10 13:50:15

    Przy dobrym jedzonku i muzyka każda da radę

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-08 23:23:34

    Klopsiki w sosie pieczarkowym, ziemniaczki, surówka z pomidorów :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-09 15:06:34

    Zupa pomidorowa z ryżem , dla reszty rodzinki z makaronem, na drugie danie, ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, gołąbki i ogórki konserwowe.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-09 15:19:47

    Gołąbki & ziemniaki

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-09 15:35:01

    Rosół z makaronem, na drugie ziemniaki z koperkiem, piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem i pieczarkami, kapusta kiszona duszona, do picia sok z kopot z jablek z sokiem z aronii.

  • Autor: misia123 Data: 2014-02-09 15:36:51

    Rosół z kluskami, kurczak po węgiersku,ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów i mozzarelli , brokuły z serem feta i sosem czosnkowym:)

    Dopisano 14-02-09 15:49:45:

  • Autor: renataz36 Data: 2014-02-09 17:45:05

    Super wygląda ten kurczak po węgiersku mniam... a zdradzisz przepis??

  • Autor: misia123 Data: 2014-02-09 19:35:23

    Wyślę Ci na pw:)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-09 20:48:34

    Ja tez jestem ciekawa przepisu :)))

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-02-09 16:03:34

    Żurek z jajkiem i kiełbasą, ziemniaki opiekane ze szczypiorkiem, udo z kurczaka, ogórek i papryka konserwowa.

  • Autor: bahus Data: 2014-02-09 17:49:01

    Ryba na warzywach w sosie śmietanowo-ziołowym

  • Autor: vanessa862 Data: 2014-02-10 09:00:09

    A przepis gdzie ?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-09 20:16:22

    Kurde!!!!! Ja mam szczęście. Jeden komputer "nie łyka" nowego fona, w lapku poszła dzisiaj karta sieciowa, Młodej do kompa nie siądę, bo jeszcze bym coś zepsuła . Znowu będzie hurtem, z pracy. Wrrrrr... Chociaż na wasze się napaczę.

  • Autor: Izuś Data: 2014-02-10 08:34:51

    Zupa grzybowa, na drugie- makaron wstążki, reszta duszonych polędwiczek w sosie i ogórek kiszony (albo buraczki).

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-10 10:55:13

    Sobota i niedziela - zupa kalafiorowa i zapiekanka 5 serów od sebka. Przepyszna!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-10 15:00:13

    Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, frytki, kotlet z piersi kurczaka i surówka z czerwonej kapusty.

  • Autor: anrubi Data: 2014-02-10 20:47:33

    Czerwona kiszona czy gotowana?

    A tak w ogóle to WIELKIE MNIAM :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-10 21:57:01

    Czerwona kiszona czy gotowana? A tak w ogóle to WIELKIE MNIAM :)

    Czerwona surowa z główki, z dodatkiem, jabłka, cebuli, cytryny, cukru, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.Wszystko porządnie wygniecione, myślałam że starczy na 2 dni, ale mężuś wszystko wyjadł na kolacje.:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-11 12:56:22

    Czyli surowa. Muszę kiedyś spróbować.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-10 15:03:48

    Powtórka wczorajszych gołąbków.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-10 17:02:10

    Lane kluski na rosole, na drugie ziemniaki z koperkiem, nugetsy z kurczaka i kapusta kiszona duszona, do picia sok z pomaranczy,

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-10 18:36:07

    Spaghetti wg heiworth

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-11 12:48:37

    Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i buraczki, do picia sok z jablek i aronii.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-11 12:58:23

    Rybka smażona, ziemniaki, brokuł i pomidory ze śmietaną.

  • Autor: as Data: 2014-02-11 13:58:16

    Zupa pieczarkowa z makaronem 

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-02-11 14:14:21

    Skrzydełka zapiekane z czerwoną papryką i pomidorami w puszce.

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-02-11 14:23:03

    Szynka szpikowana czosnkiem, pieczona w ciemnym piwie :) ziemniaki i dodatki.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-02-11 15:45:46

    o rany jaka piękna aż ślinotoku dostałam... a przepisem się kolega podzieli??

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:04:33

    o rany jaka piękna aż ślinotoku dostałam... a przepisem się kolega
    podzieli??

    Też proszę, aż się oczka śmieją do tego mięsa;))

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-02-11 23:17:09

    Ja tez poproszę o przepis

  • Autor: vanessa862 Data: 2014-02-12 07:57:03

    Ja też proszę o przepis uwielbiam kawał dobrego mięcha :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-11 14:34:36

    Kasza gryczana z sosem z podgrzybków ze śmietaną, kotlety mielone soczyste i ogórki konserwowe.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:06:00

    Kasza gryczana z sosem z podgrzybków ze śmietaną, kotlety mielone
    soczyste i ogórki konserwowe.

    Aż czuję smak tego sosu... muszę zrobić

  • Autor: matani Data: 2014-02-12 08:33:25

    to samo pomyślałam :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 12:11:40

    Grzybki mrożone się skończyły, więc będę robić teraz z pieczarek:)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-11 15:32:06

    Zupa pieczarkowa z makaronem,placki ziemniaczane z ketchupem.

  • Autor: Smosia Data: 2014-02-11 15:49:58

    Smakowita karkówka z WŻ, warzywne "rizotto" z brązowym ryżem (warzywa i sos z duszenia karkówki), brokuł (gotowany z kostką czosnkową), z kukurydzą i prażonym słonecznikiem, przyprawiony po wariacku pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i odrobiną oleju z orzechów włoskich (prażonych). Awaryjnie: wczorajsza sałatka z grilowanego kurczaka+por+kukurydza+seler ze słoiczka z ananasem, gdyby brokuły wyszły niezjadliwe...

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-11 15:54:09

    Mule ...

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-11 21:59:54

    WOW !

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:07:30

    Mule ...

    Jak Wy to możecie jeść

  • Autor: Basialis Data: 2014-02-11 22:08:24

    Pycha !

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:10:05

    Nie dla mnie, wolę indyka

  • Autor: Basialis Data: 2014-02-11 22:21:00

    Makusiu, ja wszystko lubie oprocz niemieckich wedlin i czarniny.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:45:36

    Łoj, czarniny też nie przełknę brrr... 

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 07:39:57

    Makusiu ....normalnie ...całkiem normalnie

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 08:17:53

    Ja też bym tego nie zjadła, nie dałabym rady przełknąć::)Wszystkie Twoje obiady wyglądają cudownie, ale ten mnie odstraszył.

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 08:40:00

    Dziękuję bardzo za miłe słowa ....:))))

    ....a nie taki diabeł straszny ....

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-11 23:04:16

    Mniami!!! Jak zawsze tęsknię za ostatnimi wakacjami ( mam mamę na południu Francji ) - pojedliśmy z mężem takie smakołyki. Najbardziej mi brak Ostryg zapiekanych z pietruszką, masełkiem i serem ( kilka oczywiście na surowo z sokiem cytrynki ) mmm.... te wspomnienia!

    Twoje Mule wyglądają smaczniutko!!!

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 07:44:14

    Dziękuję :)

    A ostrygi też uwielbiamy ...cały czas na surowo je jemy ...

    chociaż od jakiegoś czasu kuszą mnie te zapieczone,o których piszesz ...myślę, że niedługo je zrobię !

  • Autor: bahus Data: 2014-02-12 13:52:40

    Będąc u przyjaciół na południu Francji to ostrygami wręcz się zażeram. Najbardziej lubię surowe (muszą być jeszcze żywe) do nich sos na bazie ostu winnego i cebulki szalotki....pycha...

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 14:13:14

    Mam to szczęście ,że nie muszę jechać aż na południe Francji ....

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 14:24:05

    O matko i córko

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-12 16:09:49

    Ale się uśliniłam.... cóż przyjdzie pora i znowu nadrobię zaległości

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 16:19:26

    Ślinisz się do surowych ostryg?:) Coś mi się zdaje, że chcecie z bahusem, trochę poudawać światowców. Polecam małą lekturę, polubiłam krewetki, ale po przeczytaniu tego, już ich nie ruszę,moja córka już dawno przestała jeść krewetki, odkąd , po zjedzeniu ich , rozbolał ją brzuch i źle sie czuła.

    http://blog.siegnijpozdrowie.org/2013/02/niebezpieczne-owoce-morza.html

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-12 18:24:44

    Nie kupuję u nas tylko jem świeżutkie na wyjeździe do mamy!!! Nasze śmierdolą - również mrożone, a tam wszystko pachnie. Ani trochę się nie droczę. Jeżdżę do Francji i korzystam z tamtejszych Owoców Morza już lat 20!!! Nigdy nie mam dość. Teraz w moim profilu widnieje zdjęcie mojego talerza przed konsumpcją, zrobione właśnie na wakacjach w restauracji, gdzie podawali wyłącznie Owoce Morza. Pozdrawiam.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 20:09:22

    Smacznego:)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-12 20:38:42

    Jedni slinia sie do surowych stryg, inni do surowego tatara :P

  • Autor: olena Data: 2014-02-12 21:08:13

    Co takiego światowego jest w owocach morza? Chyba trzy czwarte ludzi na tej ziemi je owoce morza tak jak Ty jesz ryby. A jak zjesz nieświerzy tatar to też Cię rozboli brzuch.

    Są ludzie co nie przełkną żadnej fermętowanej żywności jak kapusta kisaona albo ogórki, ale  chyba rzadko stawiają sobie cel zeby obrzydzać bigos komus kto jego lubi. Na wszystko znajdziesz w internecie  odpowiedni link, na szkodliwość kiszonków też.

     

     

     

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 22:30:37

    Powiem Ci, że teraz, to już i tatara nie jem, żeby nie moja rodzina,to  bym wcale mięsa nie robiła i nie jadła.  Nie wyobrażam sobie, żebym zjadła surową ostrygę, jeszcze żywą, tak jak napisał bahus:)

  • Autor: olena Data: 2014-02-12 22:48:23

    MR , najlepiej to nie czytaj jakiś gazet od adwentystów bo niedługo obrzydzą Ci wieprzowinę i co wtedy będzie? Najgorzej to jak mieszamy religie z jedzeniem, a już najgorzej to jak nie zdajemy sobie sprawę, że ta krytyka krewetki prosto od Boga idzie.

  • Autor: Basialis Data: 2014-02-12 22:50:12

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-13 08:03:09

    Dla mnie nie ma różnicy, czy artykuł napisali adwentyści czy ktoś inny( bo ile jest ludzi, tyle religii) Tu chodzi o prawdę) prawda jest taka, że są zatrucia po owocach morza i to bardzo często, miałam przykład na własnej córce, dlatego o tym wspomniałam:)Niedowiarkom,polecam obejrzeć sobie program Galileo, to nie adwentyści  go nakręcili:)

    Myślę że z wiekiem, zmniejsza się zapotrzebowanie na mięso, tak miała moja babcia,ma moja mama i czuje, że u mnie też się tak zaczyna.Jakoś częściej myślę o białym serze, różnych pastach twarogowych, kluskach,  niż o mięsie.Szkoda że moja rodzinka lubi wieprzowinę, chętnie bym z niej zrezygnowała.:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 08:55:17

    Cóż... starość nie radość.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-13 09:03:52

    Może to tylko ciążowe zmiany smaków?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 09:08:44

    Nieeee.... starość!

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-13 09:14:05

    Też :D

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-13 12:05:15

    Ty też będziesz stara

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 12:47:34

    Ja już jestem i mam z tego wiele radochy!

  • Autor: bahus Data: 2014-02-12 23:22:21

    Te już pewnie nie żyją (na targowisku nad Atlantykiem)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-13 12:42:55

    Bahusku smacznego:)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-13 16:17:52

    Oooo.....  Też milusie zdjątko!!!

  • Autor: Basialis Data: 2014-02-12 22:46:31

    My tez uwielbiamy owoce morza,nie wiem dlaczego ale te ktore jadlam w Chinach ( tez ostrygi)byly najlepsze.Dodac musze,ze chinskie potrawy tam na miejscu sa zupelnie inne niz w Polsce i Niemczech.

  • Autor: bahus Data: 2014-02-12 00:11:05

    Uwielbiam....

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 07:44:44

    My też

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-11 16:01:41

    Rosół jagnięcy z ziemniakami i jagnięcina pieczona.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-11 16:23:48

    O Pati, ależ góra smakowitego żarełka, u mnie żeberka w sosie, ziemniaki i kapusta kiszona

  • Autor: makusia Data: 2014-02-11 22:09:06

    Nie jadłam nigdy jagnięciny, wygląda smacznie;) 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 00:49:43

    Chwała Ci makusiu za to:)

  • Autor: bahus Data: 2014-02-12 00:12:11

    Jagnięcinę jadłem wiele razy, jednak rosołu nigdy.

  • Autor: matani Data: 2014-02-12 08:35:03

    Dziś smażony kurczak z kostkami boczku, ziemniaki i marchewka zasmażana.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-12 14:24:17

    Wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie wielki golab w sosie pomidorowym, ziemniaki i korniszonki, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-12 15:16:21

    Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i szczypiorkiem, fasolka po bretońsku.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-12 15:54:27

    Racuchy Żony Zofii, u mnie w wersji bez jajek. :)

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-12 16:08:07

    Tortellini grzybowe z kapustą pekińską i mięsem + barszcz...

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-02-12 16:41:07

    Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami z sosem czosnkowym

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-12 17:54:30

    http://wielkiezarcie.com/recipe38459.html ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-12 17:55:10

    Kaczka pieczona (mocno zrumieniona, bo domowa, więc musiała dłużej się piec), ziemniaki i buraczki na ciepło

  • Autor: bahus Data: 2014-02-12 23:23:30

    Moje klimaty...pycha !!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 09:06:16

    Przedwczoraj - spaghetti z kalafiorem.

    Wczoraj - kiełbaska mocno wysmażona, frytki, pikle z musztardy i sałatka z zielonych koktajlowych pomidorków.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-02-13 11:34:09

    A sałatka "wielowarzywna" robiona na zimę to została już w całości pożarta? :) bo jakos nie widuję jej na obiadowych talerzach...;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 12:02:25

    Zostały dwa słoiki, które oszczędzam i już wiem, że zrobię jej w tym roku dwa razy więcej. :) Ciekawostka - w tamtym tygodniu, nieopatrznie zostawiłam na stole w salaterce niedojedzoną sałatkę, wcale nie tak mało. Wyszłam z pokoju a ona błyskawicznie zniknęła - pożarła ją nasza Fanta. To chyba wielki komplement dla ciebie, że nawet psina zjadą ją ze smakiem.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-13 09:56:06

    Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie zeberka w sosie wlasnym, ziemniaki z koperkiem i buraczki, do picia sok z pomaranczy.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-13 10:16:27

    U mnie tylko zupa pomidorowa z makaronem. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 12:05:57

    Sorka, nie mogę sobie odmówić... dolałaś do spaghetti wody?!

    http://www.youtube.com/watch?v=Mi3H4fnbOXE

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-13 12:18:55

    Pomidorowa ze spaghetti? Pomidorowa z farfallami :) Ale kapuśniako-bigos bardzo, bardzo "sprytny" :D

  • Autor: makusia Data: 2014-02-13 14:37:29

    Sorka, nie mogę sobie odmówić... dolałaś do spaghetti
    wody?! http://www.youtube.com/watch?v=Mi3H4fnbOXE

    dobre :))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-13 12:44:45

    Kolorowa zapiekanka z makaronu.

    http://wielkiezarcie.com/recipe107512.html

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-02-13 14:55:59

    Końcówa pieczonej szynki z sosem pieczeniowym, puree ziemniaczane, surówki.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-13 15:11:31

    Kapuśniak, oj dawnom nie gotowała

  • Autor: bahus Data: 2014-02-13 15:16:36

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-13 15:27:07

    Na mięsie z kaczki gotowany

  • Autor: bahus Data: 2014-02-13 15:32:40

    Pierogi z grzybami

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-13 15:36:01

    Zjadałabym wszystkie i poprosiła o dokładkę

  • Autor: heiworth Data: 2014-02-13 15:53:43

    Potrawka z kurczaka,ananasa i pora ,ryż naturalny i sałata lodowa ...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-13 15:54:41

    Wczorajszy barszcz czerwony z ziemniakami, ziemniaki ze szczypiorkiem, wątróbka drobiowa z cebulką, majerankiem i jabłkami, ogórki kiszone.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem truskawkowym.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-13 16:17:21

    Zupa z zieloną fasolką,pomidorami i bazylią,spaghetti.

  • Autor: matani Data: 2014-02-13 17:46:38

    Świderki z szynką w sosie węgierskim (dużo papryki :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-02-13 17:49:59

    Makaron rozmaitości ( czosnek, cebulka, papryczka piri-piri, pomidory pomarańczowe, bazylia) z polędwiczką.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 08:17:53

    Tak się jakoś zgrałyśmy z Mamą Różyczki, że wczoraj też u mnie wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem, do tego frytki, brukselka i sałatka zwana "Dorotaibasia". :)

    Dzisiaj - kręciołki

    http://wielkiezarcie.com/recipe106106.html

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-14 09:14:12

    enchiladas

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 09:30:11

    Ojojoj, jak mawia moja córka. Cudowneeee.... 

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-14 09:44:35

    Wszystko przez to, że nie było w sklepie drożdży, a ja jak nie mogę żyć bez pieczenia. :) Tortille zrobić to 15 minut pracy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 12:25:17

    To ja bardzo proszę... napisz jak robisz tortille. Ja ostatnio (zamiennie) robiłam z naleśników ale to nie to.

  • Autor: Bahati Data: 2014-02-14 12:52:32

    Przepis na tortille:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4-1 szklanki ciepłej wody
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, odstawiamy na 10 minut. Na posypanej mące powierzchni rozwałkowujemy najcieniej jak to możliwe, smażymy na suchej patelni bez tłuszczu. Wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką. Gdyby mimo wszystko nie chciały dać się zwinąć- wystarczy przez chwilę potrzymać je nad parą. Z tej porcji wychodzi 8 placków. Olej z korzyścią dla placków warto zamienić na smalec.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 19:01:34

    Dzięki wielkie.

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-14 10:17:35

    Smażony dorsz, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-14 12:07:19

    Właśnie gotują się kartacze z mięsem i rosół, rosół będzie podany z kostką z kaszy manny, a kartacze z przesmażoną cebulą. Będą jeszcze naleśniki dla chętnych z serkiem waniliowym i dżemem z czarnej porzeczki.Do picia herbata malinowa i sok pomarańczowy.

    Dopisano 14-02-14 14:15:54:

    Dżanino,5 szklanek wody +1 czubata łyżka masła + sól do smaku, wszystko razem zagotować, do gotującej wody wsypujemy 1,5 szklanki kaszy manny prawdziwej(nie może być błyskawiczna) i energicznie mieszamy rózgą, tak żeby nie powstały grudki.Gotujemy 4 - 5 min, rozprowadzamy na talerzach łyżką i pozostawiamy do wystygnięcia.Gdy zastygnie , kroimy w kostkę:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 12:23:22

    Mamo Różyczki... z ręką na sercu proszę, abyś mi podała proporcje kaszy do wody na kostkę z kaszy! Moja babcia ją robiła, ja proporcji nie znam a każdy, kogo zapytam robi na oko. Więc nie waż się napisać, że robisz na oko! BŁAGAM!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-14 14:17:55

    Gotowe, zerknij wyżej:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-14 19:02:49

    Dzięki wielkie, czarodziejko! :) Jutro rosołek, to na pewno wypróbuję.

     

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-14 12:35:34

    Najlepsze jedzenie!!!!

  • Autor: anusia_m Data: 2014-02-14 14:25:35

    5 szklanek wody +1 czubata łyżka masła +
    sól do smaku, wszystko razem zagotować, do gotującej wody wsypujemy
    1,5 szklanki kaszy manny prawdziwej(nie może być błyskawiczna) i
    energicznie mieszamy rózgą, tak żeby nie powstały grudki.Gotujemy 4
    - 5 min, rozprowadzamy  na talerzach łyżką i pozostawiamy do
    wystygnięcia.Gdy zastygnie , kroimy w kostkę:)

    Aby nie zrobiły się grudki, można trochę wody odlać, w niej rozrobić kaszę i wlać na gotującą wodę. Podobnie jak to się robi przygotowując budyń czy kisiel.

    A swoją drogą nigdy nie jadłam rosołu z manną, muszę kiedyś spróbować :)

  • Autor: makusia Data: 2014-02-14 16:48:23

    Mój tato robił takie kostki do rosołu, nie dodawał tylko masła, ale to było smaczne :)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-14 16:52:20

    Makusiu, babcia też nie dodawała masła, ale ja dodaje,  można ją na ciepło polać sokiem i zjeść, jest pyszna:)

  • Autor: makusia Data: 2014-02-14 16:55:57

    Oj wiem, mniam :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-02-14 13:43:50

    Kotlet drobiowy zapieczony z serową szachownicą :) ziemniaki, buraczki.

  • Autor: małpiatka Data: 2014-02-14 13:47:25

    Wczoraj i dziś kartoflanka z pomidorami od MR. Po prostu pychota!

  • Autor: matani Data: 2014-02-14 13:55:32

    Dziś błyskawicznie tagliatelle z łososiem i sosem porowo-serowym.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-14 14:19:26

    Ale apetyczna Ci wyszła zupka, małpiatko:)

  • Autor: małpiatka Data: 2014-02-14 14:54:34

    Bez cienia przesady jestem tą zupą zachwycona! Nie miałam okazji wcześniej jeść takiego połączenia (pomidory + ziemniaki w zupie). Dawno żadna zupa tak mi nie smakowała. Smak absolutnie mnie zaskoczył, a że uwielbiam pyry, nic więcej mi nie trzeba:) Dzięki za przepis!

  • Autor: makusia Data: 2014-02-14 16:49:28

    Wczoraj i dziś kartoflanka z pomidorami od MR. Po prostu pychota!

    Ależ apetyczna :)

  • Autor: misia2004 Data: 2014-02-14 13:58:33

    Kebabowa zapiekanka makaronowa http://wielkiezarcie.com/recipe107422.html

  • Autor: Izuś Data: 2014-02-14 14:11:23

    Zupa kalafiorowa, martadela w panierce, frytki i surówka z pekińskiej, papryki, ogórka itd

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-14 16:01:20

    Gołąbki z kaszy jęczmiennej i tartych ziemniaków z sosem grzybowym, dzisiaj w wersji postnej, a jutro z farszem okraszonym skwarkami z boczku

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-02-14 17:26:49

    Został choć jeden? Zjadłabym głąbka z ziemniaków.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-02-14 17:36:49

    Oj Jasiu, odpalaj mietłę, cała blacha jeszcze jest

  • Autor: makusia Data: 2014-02-14 16:50:07

    Wczoraj i dzisiaj leczo. 

  • Autor: bahus Data: 2014-02-14 17:25:47

    Barszcz zabielany z uszkami z grzybami

  • Autor: as Data: 2014-02-14 21:54:59

    Ciekawy pomysł. Zabielanego z uszkami nie jadałam. 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-02-14 17:57:21

    Ryż z warzywami

  • Autor: as Data: 2014-02-14 21:53:48

    Ruskie pierogi robione przeze mnie. Zrobiłam 126 szt. To co zostało  schowałam do zamrażarki na następny obiad.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-15 11:01:31

    Nowe "obiadki " tutaj

  • Przejdź do pełnej wersji serwisu