Gawędy o jedzeniu
Co dziś jecie na obiadek...03/2014
Potrawka z kurczaka,ananasa i pora ,ryż naturalny i sałata lodowa ...
Wczorajszy barszcz czerwony z ziemniakami, ziemniaki ze szczypiorkiem, wątróbka drobiowa z cebulką, majerankiem i jabłkami, ogórki kiszone.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem truskawkowym.
Makaron rozmaitości ( czosnek, cebulka, papryczka piri-piri, pomidory pomarańczowe, bazylia) z polędwiczką.
Tak się jakoś zgrałyśmy z Mamą Różyczki, że wczoraj też u mnie wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem, do tego frytki, brukselka i sałatka zwana "Dorotaibasia". :)
Wszystko przez to, że nie było w sklepie drożdży, a ja jak nie mogę żyć bez pieczenia. :) Tortille zrobić to 15 minut pracy.
To ja bardzo proszę... napisz jak robisz tortille. Ja ostatnio (zamiennie) robiłam z naleśników ale to nie to.
Przepis na tortille:
2 szklanki mąki pszennej
3/4-1 szklanki ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, odstawiamy na 10 minut. Na posypanej mące powierzchni rozwałkowujemy najcieniej jak to możliwe, smażymy na suchej patelni bez tłuszczu. Wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką. Gdyby mimo wszystko nie chciały dać się zwinąć- wystarczy przez chwilę potrzymać je nad parą. Z tej porcji wychodzi 8 placków. Olej z korzyścią dla placków warto zamienić na smalec.
Smażony dorsz, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki
Właśnie gotują się kartacze z mięsem i rosół, rosół będzie podany z kostką z kaszy manny, a kartacze z przesmażoną cebulą. Będą jeszcze naleśniki dla chętnych z serkiem waniliowym i dżemem z czarnej porzeczki.Do picia herbata malinowa i sok pomarańczowy.
Dopisano 14-02-14 14:15:54:
Dżanino,5 szklanek wody +1 czubata łyżka masła + sól do smaku, wszystko razem zagotować, do gotującej wody wsypujemy 1,5 szklanki kaszy manny prawdziwej(nie może być błyskawiczna) i energicznie mieszamy rózgą, tak żeby nie powstały grudki.Gotujemy 4 - 5 min, rozprowadzamy na talerzach łyżką i pozostawiamy do wystygnięcia.Gdy zastygnie , kroimy w kostkę:)
Mamo Różyczki... z ręką na sercu proszę, abyś mi podała proporcje kaszy do wody na kostkę z kaszy! Moja babcia ją robiła, ja proporcji nie znam a każdy, kogo zapytam robi na oko. Więc nie waż się napisać, że robisz na oko! BŁAGAM!
Dzięki wielkie, czarodziejko! :) Jutro rosołek, to na pewno wypróbuję.
5 szklanek wody +1 czubata łyżka masła +
sól do smaku, wszystko razem zagotować, do gotującej wody wsypujemy
1,5 szklanki kaszy manny prawdziwej(nie może być błyskawiczna) i
energicznie mieszamy rózgą, tak żeby nie powstały grudki.Gotujemy 4
- 5 min, rozprowadzamy na talerzach łyżką i pozostawiamy do
wystygnięcia.Gdy zastygnie , kroimy w kostkę:)
Aby nie zrobiły się grudki, można trochę wody odlać, w niej rozrobić kaszę i wlać na gotującą wodę. Podobnie jak to się robi przygotowując budyń czy kisiel.
A swoją drogą nigdy nie jadłam rosołu z manną, muszę kiedyś spróbować :)
Mój tato robił takie kostki do rosołu, nie dodawał tylko masła, ale to było smaczne :)
Makusiu, babcia też nie dodawała masła, ale ja dodaje, można ją na ciepło polać sokiem i zjeść, jest pyszna:)
Kotlet drobiowy zapieczony z serową szachownicą :) ziemniaki, buraczki.
Wczoraj i dziś kartoflanka z pomidorami od MR. Po prostu pychota!
Dziś błyskawicznie tagliatelle z łososiem i sosem porowo-serowym.
Bez cienia przesady jestem tą zupą zachwycona! Nie miałam okazji wcześniej jeść takiego połączenia (pomidory + ziemniaki w zupie). Dawno żadna zupa tak mi nie smakowała. Smak absolutnie mnie zaskoczył, a że uwielbiam pyry, nic więcej mi nie trzeba:) Dzięki za przepis!
Wczoraj i dziś kartoflanka z pomidorami od MR. Po prostu pychota!
Ależ apetyczna :)Kebabowa zapiekanka makaronowa http://wielkiezarcie.com/recipe107422.html
Zupa kalafiorowa, martadela w panierce, frytki i surówka z pekińskiej, papryki, ogórka itd
Gołąbki z kaszy jęczmiennej i tartych ziemniaków z sosem grzybowym, dzisiaj w wersji postnej, a jutro z farszem okraszonym skwarkami z boczku
Ruskie pierogi robione przeze mnie. Zrobiłam 126 szt. To co zostało schowałam do zamrażarki na następny obiad.
Rosół z domowym makaronem, kurczak gotowany w potrawce z marchewką i ryżem.
Klopsiki w sosie pomidorowym, ziemniaczki, sałata lodowa z pomidorkami, korniszonami i przyprawami :)
Barszcz czerwony i ziemniaki okraszone cebulką
Zupa pieczarkowa z pęczakiem i ziemniakami. Na gęsto:)
i się powtarzam, bo się nie doczytało.... Wczoraj Zupka Gulaszowa
Dzisiaj Pstrągi z Patelni i mix surówka!
Dzisiaj polędwiczkę http://wielkiezarcie.com/recipe82830.html, zmodyfikowaną z braku świeżych owoców. Do niej, chyba troszkę niepasujące, ale uwielbiane przez nas frytki (też z WŻ- "Prawdziwe frytki").
Wczorajszy biały barszcz z ziemniakami, dla dzieci lane kluski na rosole z indyka , tortellini serowe z szynką i dodatkami.
Żeberka w sosie, ziemniaki i buraczki na ciepło, do picia kompot z czereśni
Oszukane gołąbki z mięsa mielonego,kapusty pekińskiej i kaszy z ziemniakami i sosem pieczarkowym + wczorajsza zupa....
Wczorajszy zurek z ziemniakami i kielbaska, na drugie tilapia z piekarnika, ryz i salata lodowa z oliwkami i oliwa, do picia sok z pomaranczy.
Cielęce mielone, wczoraj smażone, dzisiaj w sosie koperkowo-paprykowym (piri-piri - ogień piekielny )
Kaszanka na gorąco,ziemniaki,sałata lodowa ze śmietaną o koperkiem.
Zupa jarzynowa na rosole z wkładką mięsną :)
Barszcz z uszkami z mięsem, dewolaj z frytkami i zestawem surówek.
Bahus a cóz to za frytki ? Wygldaja jak z mcdonalda :-)
Powtórka: piersi w sosie paprykowym, kluski prawie-śląskie, brukselka i pekinka z żurawiną.
Wątróbka z cebulką, ziemniaczki z marchewką, ogórki konserwowe :)
Dzisiaj będzie ogórkowa z ryżem, na drugie flądra z grilla i surówka z kiszonej kapusty.
W poniedziałek pomidorowa z ryżem i kotleciki warzywne, we wtorek były pulpeciki w muszlach, w środę kartacze z mięsem, w czwartek gulasz z pieczarkami, rurkami razowymi i kiszone ogórki.
grillowana polenta, paluszki rybne z dorsza, sałata, pomidor
Właśnie ugotowały się gołąbki, jeszcze tylko dorobić sos,do tego ziemniaczki i obiad gotowy na 2 dni:)
Mniam, pyszności :)
Mniammmm....U mnie zaplanowane na niedziele :)
Dzisiaj paluszki rybne,ziemniaki,sałatka z kiszonych ogórków i papryki marynowanej.
Apetyczne bardzo, aż chce się po nie sięgnąć!!!! Gdzie ja teraz gołąbki znajdę, no gdzie??? uuuuu
Starczy dla wszystkich, zrobiłam dużo:)
MR dzięki za gościnność, próbuję uruchomić wyobraznię hihihihi, mniam....
Wysyłam do ciebie swojego męża. :)
Dawno nie robiłam gołąbków, a twoje pięknie sie prezentują .
Oj cudne... żeby tylko ta kapusta obierała się nieco łatwiej, robiłabym raz w miesiącu MNIAM
W którymś przepisie na WŻ znalazłam radę, żeby do wody, w której się obgotowuje kapustę dodać łyżkę octu. Faktycznie - działa. Liście nie pękają i łatwo odchodzą.
No! Plus korkociąg wkręcony w głąb (genialne rozwiązanie- koniec z poparzonymi łapami).
Tylko po co się męczyć w odcinanie liści we wrzątku?
Można przecież wyciąć głąb przed włożeniem kapusty do gorącej wody i później już tylko widelcem wyjmować kolejno sparzone liście.
Ja też tak robię.
I ja:)
A ja gdybym surowy głąb wycinała, to zapewne odcięłabym sobie obie ręce przy łokciach. Taka jestem zdolna!
Nie musisz całego wycinać, wystarczy, że go okroisz na około, a liście będą ładnie odchodzić,po sparzeniu:)
Krupnik z wkladka miesna, na drugie nalesniki z nutella, do picia sok z pomaranczy.
Cielęca wątróbka z jabłkiem i majerankiem.
Ładniutka i tak na mnie zerka...?! A u mnie tylko ja lubię niech to, dla siebie zrobię! A co!?
Dzisiaj u nas Pomidorowa z makaronem na skrzydełkach.
IwciaG ja często robię tylko dla siebie, a co, w siebie zawsze warto inwestować hihihi
Łosoś grillowany, warzywa na parze, ziemniaki smażone w ćwiartkach.
Królik w wiśniowym sosie..pychota!
Czyli powtórka z królika? 2 dni temu widziałam to zdjęcie, co prawda piękne jest.
Królik w wiśniowym sosie..pychota!
Cudne, byłoby super gdybyś chciała podzielić się z nami przepisami, nie tylko zdjęciami, publikując je na WŻ .
Naleśniki z domowym dżemem truskawkowym.
Reszta zupy pieczarkowej z pęczakiem i wielki gołąbek z przepisu piszczałki.
Rosół kurowo- kaczkowy. Kluski śląskie, okraszone smażonym boczkiem z cebulką i kapusta kiszona zasmażana. Jutro do klusek- polędwiczki w sosie.
Ostatnie porcje białego barszczu ze szczypiorkiem, właśnie córa obiera do niego jajka na twardo. Na drugie wyjęte z pieca parówki, w cieście francuskim, zapieczone z serem żółtym, do tego ketchup i sos czosnkowy.
Fajowe paróweczki!!!! Muszę takie synkowi zapodać
Moje dzieciaki uwielbiają tak podane:)
M-R ten biały barszczyk..... mmm... znowu jestem moją inspiracją. :)
Dopisano 14-02-08 20:03:08:
JESTEŚ a nie "jestem", oczywiście.M-R ten biały barszczyk..... mmm... znowu jestem moją inspiracją. :)
Dzięki, wyszedł pyszny, dodałam chrzanu, dzisiaj mi smakował najlepiej, jak już się kończył.Szczypior, dodał mu aromatu:)Biały barszczyk w najbliższym czasie, a jutro wypróbuję zupkę chrzanową. Nigdy nie robiłam.
Micha owoców i informacja, że frutarianie sobie chwalą taką dietę. ;)
Troszkę zmodyfikowane tortellini z przepisu MR-bardzo smaczne :)
Dziś dojadanie : gołąbki, zupa jarzynowa, ziemniaki z kaszanką to na już. Będzie jeszcze żurek dla chętnych ale to później z myślą o jutrzejszym obiedzie
Ogórkowa,kluski z serem,przysmażonym boczkiem i cebulką.
Wczorajszy krupnik a dla chłopaków cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie zapiekanka miesno ziemniaczana wg MR, do picia sok z jabłek i aronii.
PIZZA z szynką, pieczarkami, małżami, kalmarami i cebulką.
Ciasto wg. Ewelinka_inka
Super. U mnie dziś pizza bianca na kolację :) Z kozim serem, rukolą, mortadelą albo szynką dojrzewającą... co komu się spodoba.
Całkowicie Cię rozumiem, sobotnie menu
W soboty rodzinne lub przyjacielsko-rodzinne pieczenie pizzy! Albo chociaż pizzowy lub lazaniowy dip, krakersy i dobry film...
Pulpety w sosie pomidorowym wg Broni .....z makaronem .....
Cielęce kotlety. Lecę z tą cielęciną cały tydzień, od poniedziałku przerzucam sie na jagnięcinę...chyba
Patrycja jak ja ci zazdroszcze takich frykasow
Apetycznie wygląda, nie dane mi będzie nigdy spróbować , u nas nie jemy,królików, jagnięciny i cielęciny:(
Kurde, u mnie też - i koniny!
Zapomniałam o koninie, jej też nie jemy.
Dodam, żeby było jasne, że króliki jadałam dopóki nie mieliśmy swojego. Wtedy się "nawróciłam". Miło, że są ludzie, którzy mają takie same dziwne zasady, jak ja. :)
A małe różowe prosiaczki jecie? (Są pyszne)
Małych różowych prosiaczków też nie jemy, miałam okazję widzieć na weselach, upieczone z jabłkiem w pyszczku, ale nigdy nie spróbowałam i nie spróbuję:)
I paszteciki w tych małych pojemniczkach - robią je z maleńkich, żółciutkich kurczaczków wielkanocnych. Jeden kurczaczek - jeden pasztecik! :)
Dobrze, że ja sama piekę pasztety, dałaś mi jednak do myślenia. Moja córka kupuje sobie od czasu do czasu taki mały pasztecik z Biedronki, z pomidorami, bo bardzo jej smakuje,muszę ją uczulić na te kurczaczki
Tak, i prosiaczki i steki, kabanosy, kiełbasy z koniny i....Nie wyklucza to szanowania i "kochania" owych zwierząt.
MR rozumiem i szanuję wybory innych, jeżeli mogę, bez urazy oczywiście, spróbuję okreslić smak cielęciny; bardzo kruche, soczyste i delikatne mięsko, lekko kleiste, nie tak wytrawne jak wołowe ale i nie słodkie, hmmmm trudno słowami oddać smak. Np.nóżki cielęce, dodane do wywaru, zastępują żelatynę w galarecie mięsnej (tak robi mój tato).
No chyba się do ciebie wybiorę na tę cielęcinę, ale jagnięcinę też przyrządzimy
Bogusiu, przybywaj, cielęcina jeszcze jest a jutro przymierzam się do jagnięciny. Pamiętaj o cydrze!!!!!
ok, przydałaby się też .
Hahahaha gitara jest, a i Trubadur się znajdzie, tylko czy my to wytrzymamy...
Przy dobrym jedzonku i muzyka każda da radę
Klopsiki w sosie pieczarkowym, ziemniaczki, surówka z pomidorów :)
Zupa pomidorowa z ryżem , dla reszty rodzinki z makaronem, na drugie danie, ziemniaki tłuczone ze szczypiorkiem, gołąbki i ogórki konserwowe.
Gołąbki & ziemniaki
Rosół z makaronem, na drugie ziemniaki z koperkiem, piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem i pieczarkami, kapusta kiszona duszona, do picia sok z kopot z jablek z sokiem z aronii.
Rosół z kluskami, kurczak po węgiersku,ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów i mozzarelli , brokuły z serem feta i sosem czosnkowym:)
Dopisano 14-02-09 15:49:45:
Super wygląda ten kurczak po węgiersku mniam... a zdradzisz przepis??
Wyślę Ci na pw:)
Ja tez jestem ciekawa przepisu :)))
Żurek z jajkiem i kiełbasą, ziemniaki opiekane ze szczypiorkiem, udo z kurczaka, ogórek i papryka konserwowa.
Ryba na warzywach w sosie śmietanowo-ziołowym
A przepis gdzie ?
Kurde!!!!! Ja mam szczęście. Jeden komputer "nie łyka" nowego fona, w lapku poszła dzisiaj karta sieciowa, Młodej do kompa nie siądę, bo jeszcze bym coś zepsuła . Znowu będzie hurtem, z pracy. Wrrrrr... Chociaż na wasze się napaczę.
Zupa grzybowa, na drugie- makaron wstążki, reszta duszonych polędwiczek w sosie i ogórek kiszony (albo buraczki).
Sobota i niedziela - zupa kalafiorowa i zapiekanka 5 serów od sebka. Przepyszna!
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, frytki, kotlet z piersi kurczaka i surówka z czerwonej kapusty.
Czerwona kiszona czy gotowana?
A tak w ogóle to WIELKIE MNIAM :)
Czerwona kiszona czy gotowana? A tak w ogóle to WIELKIE MNIAM :)
Czerwona surowa z główki, z dodatkiem, jabłka, cebuli, cytryny, cukru, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.Wszystko porządnie wygniecione, myślałam że starczy na 2 dni, ale mężuś wszystko wyjadł na kolacje.:)Czyli surowa. Muszę kiedyś spróbować.
Powtórka wczorajszych gołąbków.
Lane kluski na rosole, na drugie ziemniaki z koperkiem, nugetsy z kurczaka i kapusta kiszona duszona, do picia sok z pomaranczy,
Spaghetti wg heiworth
Zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i buraczki, do picia sok z jablek i aronii.
Rybka smażona, ziemniaki, brokuł i pomidory ze śmietaną.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Skrzydełka zapiekane z czerwoną papryką i pomidorami w puszce.
Szynka szpikowana czosnkiem, pieczona w ciemnym piwie :) ziemniaki i dodatki.
o rany jaka piękna aż ślinotoku dostałam... a przepisem się kolega podzieli??
o rany jaka piękna aż ślinotoku dostałam... a przepisem się kolega
Też proszę, aż się oczka śmieją do tego mięsa;))podzieli??
Ja tez poproszę o przepis
Ja też proszę o przepis uwielbiam kawał dobrego mięcha :)
Kasza gryczana z sosem z podgrzybków ze śmietaną, kotlety mielone soczyste i ogórki konserwowe.
Kasza gryczana z sosem z podgrzybków ze śmietaną, kotlety mielone
Aż czuję smak tego sosu... muszę zrobićsoczyste i ogórki konserwowe.
to samo pomyślałam :)
Grzybki mrożone się skończyły, więc będę robić teraz z pieczarek:)
Zupa pieczarkowa z makaronem,placki ziemniaczane z ketchupem.
Smakowita karkówka z WŻ, warzywne "rizotto" z brązowym ryżem (warzywa i sos z duszenia karkówki), brokuł (gotowany z kostką czosnkową), z kukurydzą i prażonym słonecznikiem, przyprawiony po wariacku pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i odrobiną oleju z orzechów włoskich (prażonych). Awaryjnie: wczorajsza sałatka z grilowanego kurczaka+por+kukurydza+seler ze słoiczka z ananasem, gdyby brokuły wyszły niezjadliwe...
Mule ...
WOW !
Mule ...
Jak Wy to możecie jeśćPycha !
Nie dla mnie, wolę indyka
Makusiu, ja wszystko lubie oprocz niemieckich wedlin i czarniny.
Łoj, czarniny też nie przełknę brrr...
Makusiu ....normalnie ...całkiem normalnie
Ja też bym tego nie zjadła, nie dałabym rady przełknąć::)Wszystkie Twoje obiady wyglądają cudownie, ale ten mnie odstraszył.
Dziękuję bardzo za miłe słowa ....:))))
....a nie taki diabeł straszny ....
Mniami!!! Jak zawsze tęsknię za ostatnimi wakacjami ( mam mamę na południu Francji ) - pojedliśmy z mężem takie smakołyki. Najbardziej mi brak Ostryg zapiekanych z pietruszką, masełkiem i serem ( kilka oczywiście na surowo z sokiem cytrynki ) mmm.... te wspomnienia!
Twoje Mule wyglądają smaczniutko!!!
Dziękuję :)
A ostrygi też uwielbiamy ...cały czas na surowo je jemy ...
chociaż od jakiegoś czasu kuszą mnie te zapieczone,o których piszesz ...myślę, że niedługo je zrobię !
Będąc u przyjaciół na południu Francji to ostrygami wręcz się zażeram. Najbardziej lubię surowe (muszą być jeszcze żywe) do nich sos na bazie ostu winnego i cebulki szalotki....pycha...
Mam to szczęście ,że nie muszę jechać aż na południe Francji ....
O matko i córko
Ale się uśliniłam.... cóż przyjdzie pora i znowu nadrobię zaległości
Ślinisz się do surowych ostryg?:) Coś mi się zdaje, że chcecie z bahusem, trochę poudawać światowców. Polecam małą lekturę, polubiłam krewetki, ale po przeczytaniu tego, już ich nie ruszę,moja córka już dawno przestała jeść krewetki, odkąd , po zjedzeniu ich , rozbolał ją brzuch i źle sie czuła.
http://blog.siegnijpozdrowie.org/2013/02/niebezpieczne-owoce-morza.html
Nie kupuję u nas tylko jem świeżutkie na wyjeździe do mamy!!! Nasze śmierdolą - również mrożone, a tam wszystko pachnie. Ani trochę się nie droczę. Jeżdżę do Francji i korzystam z tamtejszych Owoców Morza już lat 20!!! Nigdy nie mam dość. Teraz w moim profilu widnieje zdjęcie mojego talerza przed konsumpcją, zrobione właśnie na wakacjach w restauracji, gdzie podawali wyłącznie Owoce Morza. Pozdrawiam.
Smacznego:)
Jedni slinia sie do surowych stryg, inni do surowego tatara :P
Co takiego światowego jest w owocach morza? Chyba trzy czwarte ludzi na tej ziemi je owoce morza tak jak Ty jesz ryby. A jak zjesz nieświerzy tatar to też Cię rozboli brzuch.
Są ludzie co nie przełkną żadnej fermętowanej żywności jak kapusta kisaona albo ogórki, ale chyba rzadko stawiają sobie cel zeby obrzydzać bigos komus kto jego lubi. Na wszystko znajdziesz w internecie odpowiedni link, na szkodliwość kiszonków też.
Powiem Ci, że teraz, to już i tatara nie jem, żeby nie moja rodzina,to bym wcale mięsa nie robiła i nie jadła. Nie wyobrażam sobie, żebym zjadła surową ostrygę, jeszcze żywą, tak jak napisał bahus:)
MR , najlepiej to nie czytaj jakiś gazet od adwentystów bo niedługo obrzydzą Ci wieprzowinę i co wtedy będzie? Najgorzej to jak mieszamy religie z jedzeniem, a już najgorzej to jak nie zdajemy sobie sprawę, że ta krytyka krewetki prosto od Boga idzie.
Dla mnie nie ma różnicy, czy artykuł napisali adwentyści czy ktoś inny( bo ile jest ludzi, tyle religii) Tu chodzi o prawdę) prawda jest taka, że są zatrucia po owocach morza i to bardzo często, miałam przykład na własnej córce, dlatego o tym wspomniałam:)Niedowiarkom,polecam obejrzeć sobie program Galileo, to nie adwentyści go nakręcili:)
Myślę że z wiekiem, zmniejsza się zapotrzebowanie na mięso, tak miała moja babcia,ma moja mama i czuje, że u mnie też się tak zaczyna.Jakoś częściej myślę o białym serze, różnych pastach twarogowych, kluskach, niż o mięsie.Szkoda że moja rodzinka lubi wieprzowinę, chętnie bym z niej zrezygnowała.:)
Cóż... starość nie radość.
Może to tylko ciążowe zmiany smaków?
Nieeee.... starość!
Też :D
Ty też będziesz stara
Ja już jestem i mam z tego wiele radochy!
Te już pewnie nie żyją (na targowisku nad Atlantykiem)
Bahusku smacznego:)
Oooo..... Też milusie zdjątko!!!
My tez uwielbiamy owoce morza,nie wiem dlaczego ale te ktore jadlam w Chinach ( tez ostrygi)byly najlepsze.Dodac musze,ze chinskie potrawy tam na miejscu sa zupelnie inne niz w Polsce i Niemczech.
Uwielbiam....
My też
Rosół jagnięcy z ziemniakami i jagnięcina pieczona.
O Pati, ależ góra smakowitego żarełka, u mnie żeberka w sosie, ziemniaki i kapusta kiszona
Nie jadłam nigdy jagnięciny, wygląda smacznie;)
Chwała Ci makusiu za to:)
Jagnięcinę jadłem wiele razy, jednak rosołu nigdy.
Dziś smażony kurczak z kostkami boczku, ziemniaki i marchewka zasmażana.
Wczorajsza zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie wielki golab w sosie pomidorowym, ziemniaki i korniszonki, do picia sok z pomaranczy.
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i szczypiorkiem, fasolka po bretońsku.Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Racuchy Żony Zofii, u mnie w wersji bez jajek. :)
Tortellini grzybowe z kapustą pekińską i mięsem + barszcz...
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami z sosem czosnkowym
http://wielkiezarcie.com/recipe38459.html ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty.
Kaczka pieczona (mocno zrumieniona, bo domowa, więc musiała dłużej się piec), ziemniaki i buraczki na ciepło
Moje klimaty...pycha !!!
Przedwczoraj - spaghetti z kalafiorem.
Wczoraj - kiełbaska mocno wysmażona, frytki, pikle z musztardy i sałatka z zielonych koktajlowych pomidorków.
A sałatka "wielowarzywna" robiona na zimę to została już w całości pożarta? :) bo jakos nie widuję jej na obiadowych talerzach...;)
Zostały dwa słoiki, które oszczędzam i już wiem, że zrobię jej w tym roku dwa razy więcej. :) Ciekawostka - w tamtym tygodniu, nieopatrznie zostawiłam na stole w salaterce niedojedzoną sałatkę, wcale nie tak mało. Wyszłam z pokoju a ona błyskawicznie zniknęła - pożarła ją nasza Fanta. To chyba wielki komplement dla ciebie, że nawet psina zjadą ją ze smakiem.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie zeberka w sosie wlasnym, ziemniaki z koperkiem i buraczki, do picia sok z pomaranczy.
U mnie tylko zupa pomidorowa z makaronem. :)
Sorka, nie mogę sobie odmówić... dolałaś do spaghetti wody?!
http://www.youtube.com/watch?v=Mi3H4fnbOXE
Pomidorowa ze spaghetti? Pomidorowa z farfallami :) Ale kapuśniako-bigos bardzo, bardzo "sprytny" :D
Sorka, nie mogę sobie odmówić... dolałaś do spaghetti
dobre :))wody?! http://www.youtube.com/watch?v=Mi3H4fnbOXE
Kolorowa zapiekanka z makaronu.
http://wielkiezarcie.com/recipe107512.html
Końcówa pieczonej szynki z sosem pieczeniowym, puree ziemniaczane, surówki.
Kapuśniak, oj dawnom nie gotowała