U mnie też rosół, a na drugie kotlety z indyka. Mam takie pytanie, a raczej prośbę. Powiedz, jaki masz sposób na wybieranie z kaczki pozostałości piór tkwiących w skórce, bo ostatnio spędziłam nad tym 2 godziny i szybko nie zachce mi się pieczonej kaczki, a wszyscy bardzo lubimy.
Na widok takiego obiadu glodny mdleje - ale tak patrzę na ten sos - piękny kolor - za sprawą czego on tak nieskazitelnie czysty ? Sitko czy blender ? W moim znajdziesz kawałeczki cebulki czy paproszki od przyprawy (co absolutnie nie przeszkadza ) - ale taki właśnie " kryształ " potrzebuję na sobotę.
Powtórka krupniku ryżowego. Na drugie- dla chłopa- nuggetsy z sosem słodko-pikantnym, dla nas- młode ziemniaki z rękawa (by magdalena73- premiera) z maślanką i surówką.
Szpinak z czosnkiem, camembert i mozzarella. Proporcji Ci nie podam bo zawsze robię na oko ale jak już pisałam zdecydowanie mogłam dać więcej, ponieważ po przecięciu cały farsz gdzieś zaginął
Pozazdrościlam i dzisiaj zurek zrobilam, na drugie zamiast klusek kopytka byly (ale u mnie zawsze kopytka robie z maka ziemniaczana jak kluski slaskie) do tego karkowka w sosie wlasnym :)))
Pomidorowa, mocno ziołowo-czosnkowa , ze świeżych pomidorów (powinna zostać potraktowana blenderem, ale lubię takie podsmażone kawałki pomidora) i zwykłe mielone cielęco - wieprzowe.
O imię, czy Jan czy Zbigniew, nie pytali my, jak przystało na profesjonalistów, nie będziem się z jedzeniem zaprzyjaźniać, bo to krótkotrwała przyjaźń by była......
Kartoflanka z pomidorami wg MR, podpiekane ziemniaczki z jajkiem sadzonym dla mnie (dla męskiej części rodziny kotlet schabowy z kością) i buraczki tarte z jabłkiem i chrzanem.
Trzeci dzień (i ostatni, bogu dzięki) pomidorowa z makaronem, na drugie wczorajszy gulasz z charakterem wg ancichy (wczoraj z kluskami kładzionymi, dziś z kaszą), do tego ogórki kiszone. Na jutro gotuje się właśnie kapuśniak na żeberkach i na ukończeniu już farsz do moich wieeelkich calzone..
Stek wołowy, pieczone ziemniaki i rukola z pomidorami kokatjlowymi do tego lampka czerwonego wytrawnego trunku a dla Współtowarzysza uczty coś na filtrację nerek
Wczoraj i dzisiaj dwa rodzaje pierogów : ruskie i kapusta z grzybami. Bogusiu, mam i ja. Znalazłam domowe pierogi, pani robi na moich oczach. Pyszneeee. Cena tak niska, że trudno uwierzyć!!!
Wczoraj i dzisiaj dwa rodzaje pierogów : ruskie i kapusta z grzybami. Bogusiu, mam i ja. Znalazłam domowe pierogi, pani robi na moich oczach. Pyszneeee. Cena tak niska, że trudno uwierzyć!!!
Śledzie smażone i fasola szparagowa, to wczorajszy obiad. A dzisiaj panierowany filet drobiowy, ziemniaki pomidory ze szczypiorem, ale zdjęcia nie ma, bo spałaszowali tak szybko, że nie zdążyłam zrobić. :)
A u mnie dziś resztki- odsmażane kartacze i kotlety mielone, do których ugotowałam ziemniaki. Sałatka ze słoika z cukinii. Ja nic nie jadłam, bo chyba złapałam jakąś grypę i na jedzenie po prostu patrzeć nie mogę.
U mnie też wczoraj kaczka na kapuście bogdzi- pyszna!!!Dziś kluski śląskie(jedyne co z wczoraj się ostało), duszony schab i mizeria (dla mnie młoda kapusta).
Przy poniedziałku jak na foto - typowy, prawdziwy stampot utarty na puch z boczkiem, cebulką i kapustą kiszoną - bez żadnych ulepszaczy i cudowań z gorącą kiełbasą specjalną do tego celu. Kompot z jabłek.
Nie znam nazwy którą podała autorka postu i takiej wersji nie jadłam, jadłam za to coś co widziałam po raz pierwszy w "ugotowani" czyli śląską "ciapkapustę" (nawet nie wiem czy pisze się to łacznie czy też nie...), były to tłuczone ziemniaki razem z ugotowaną kapustą-pysznie było! w wersji autorki postu chyba wystarczy do "ciapkapusty" dodac przesmażony boczek....
Juz Wam wszystkim odpowiadam. O pólnocy nie załapałam ze o proporcje chodzi, i jeszcze komputer szalał wysyłal mi "obce" teksty.
Byc może jest jakiś Śląski odpowiednik tego dania ( nie znam - nie slyszałam ). To jest po prostu s t a m p o t i innej nazwy nie znam. Znana tu od wieków potrawa rybacka (?), którą prezentował i zachwycał się nią Robert Makłowicz w swoich "Podróżach kulinarnych ".
Są 3 podstawowe rodzaje - biały, zielony i czerwony ( zbliżony do czerwonego) Aptekarskich proporcji chyba nie ma - ale podaję w miare dokladnie.
Stampot biały ( mój wczorajszy ) W dużym garnku 1 - 1,5 kg. ugotowanych bardzo miekko ziemniakow - nie solic ! + 0,5 kg. kiszone kapusty - przed ugotowaniem drobno posiekanej ( dodac 2 listki laurowe, ziele ang, pieprz ) i tez gotowac na mięciutko "trochę dłużej niż zwykle " + 30 dkg wędzonego surowego boczku z 2 cebulami - usmażonymi na chrupko.
Ziemniaki odlać, kapustę na sicie mocno oddusić, wlac zawartość patelni z boczkiem - i przydała by się dodatkowa para rąk do trzymania garnka - bo utarte to musi być na puch, a na talerzu musi się świecic.
Do tego jest "specjalna" wędzona kiełbasa stampotowa - ktora na oko przypomina parówkę, ale z parówką nie ma nic wspólnego - raczej ..... drobno mielona a'la zwyczajna - podwawelska ? Kiełbasę zgrzałam we wodzie.
To jest fotka opakowania tej kiełbasy - tu leży ona na stampocie zielonym :
- Proporcje jak wyżej - ziemniaki osolone , zawsze wędzony boczek z cebulami a kolor zielony jest albo od b. drobno siekanego ugotowanego jarmużu, albo od takiej sałaty Andywia - tez drobno siekanej, ale andywia dodawana jest surowa. ( Nie daje się zwykłej sałaty, bo ona smaku daje niewiele i w gorących ziemniakach "kapcieje" ) Trudno mi podać ilość wagową - bo np. główka andywii jest leciutka - ale musi jej być kilka solidnych garści. Taki stampot doprawiamy do smaku - pieprz, gałka muszkatałowa.
Stampot czerwony - na 1 kg ziemniakow osolonych - prawie tyle samo marchwi - pokrojonej w grubą kostkę, ugotowanej bardzo miękko w osolonej wodzie ( lub z kostką rosołową ) z łyżeczką masła. Boczek z cebulami, dodac odlaną marchew - i ubijac na puch. Tu już trzeba ciut więcej doprawić - gałką muszk. i pieprzem.
Dzisiaj mam na obiad wczorajszy stampot odgrzewany ( lnawet lepszy ! ) z bardzo nietradycyjnym schabowym " na sucho."
Podstawa - stampot musi sie swiecic, musi byc bardzo syty - a wiec mocno kraszony, i musi byc puch.
Myślę że napisałam dokładnie, a gdyby pytanie - to zaraz odpowiadam. Pozdrawiam !!!
Dopisano 14-04-01 11:47:47:
dodam jeszcze, ze w tańszej wersji do kraszenia moze być słonina - ale zawsze i tylko wędzona - bo to musi pachnieć wędzonką.
Żurek, karkówka duszona w sosie, kluski śląskie, surówka z ogórków kiszonych.
U mnie rosołowa rodzina więc tradycyjnie na 1 danie - wygotowana kura.
Na 2 - kaczka w jabłkach z żurawiną suszoną
Na deser szarlotka tatrzańska i mufiny czekoladowe z jagodami
http://wielkiezarcie.com/recipe69751.html
U mnie też rosół, a na drugie kotlety z indyka. Mam takie pytanie, a raczej prośbę. Powiedz, jaki masz sposób na wybieranie z kaczki pozostałości piór tkwiących w skórce, bo ostatnio spędziłam nad tym 2 godziny i szybko nie zachce mi się pieczonej kaczki, a wszyscy bardzo lubimy.
Na widok takiego obiadu glodny mdleje - ale tak patrzę na ten sos - piękny kolor - za sprawą czego on tak nieskazitelnie czysty ? Sitko czy blender ? W moim znajdziesz kawałeczki cebulki czy paproszki od przyprawy (co absolutnie nie przeszkadza ) - ale taki właśnie " kryształ " potrzebuję na sobotę.
U nas rosołek a na drugie ziemniaki z koperkiem kotlet schabowy surówka z kapusty czerwonej i białej kompot z truskawek
Może to gotowiec - z torebki?
Bahus gotowca z torebki ? Jesli to prawda, to już koniec swiata bliski ....
No co? To w formie żartu było. Nawet by mi do łba nie przyszło Bahusa o taki czyn podejrzewać :)
Oczywiscie, ze odebralam to jako zart ! Koniec swiata z powodu sosu ?
Dobra, dobra... ;D
Żeberka, sałata z ogórkiem i sosem czosnkowym, frytki.
Żeberka podlewane winem?
Nie, kucharka podlewana winem :)
Krupnik ryżowy i naleśniki z serem. Na deser- babka pomarańczowa z lukrem.
Spagetti z sosem pomidorowym z warzywami, na deser strzępiec, czy jak kto woli ,pleśniak
Przy poniedzialku krótka piłka - pieczone kiełbaski z cebulą i modra kapusta z jabłkami ( słoikowa )
Makaron z sosem bolońskim i mielonym mięsem
Placki ziemniaczane i kompot .
fasola z puszki z kurczakiem i własny chleb ...
Wczorajszy obiad , dzisiejsza dekoracja
Jak na wczorajszy wygląda super.... nawet ryż się nie zeschnął... ciekawe gdzie go przechowałaś
Hahahhaha Renatko, ryż jest właśnie dzisiejszą dekoracją. Dla mnie obiad to mięsko, a cała reszta to tylko dekoracja, którą czasami zjadam
Rosol z makaronem, na drugie szaszłyki ziemniaki sałatka z ogorkow kiszonych.
gulasz,kasza gryczana i rukola
Zupa jarzynowa i wczorajsza kaczka na kapuście. Dziś jeszcze smaczniejsza.
Mielone wieprzowo-wołowe, ziemniaki, marchewka z czosnkiem i majonezem.
Wczoraj jarzynowa i rosoł z makaronem, udka pieczone, oraz skrzydełka na ryżu, do wyboru, brak czasu na gotowanie kazdego dnia:(
Kurczak z rożna i surówki :)
Wczoraj obiad w biegu i na szybko.. Ryż z warzywami i sałatka z ogórków (słoikowa).
W niedzielę: mięso w sosie pieczarkowym, pęczak, czerwona soczewica i surówka z jabłka z marchwią i chrzanem.
Wczoraj spaghetti z sosem z mięskiem i groszkiem.
Powtórka krupniku ryżowego. Na drugie- dla chłopa- nuggetsy z sosem słodko-pikantnym, dla nas- młode ziemniaki z rękawa (by magdalena73- premiera) z maślanką i surówką.
Ryba po grecku kasiuli (http://wielkiezarcie.com/recipe58763.html) tuż przed włożeniem do piekarnika.. Sos pyszny! Zobaczymy jak wyjdzie całość..:)
U nas dietetycznie, pierogi z truskawkami
A te kiełki to tylko dekoracja, czy jecie razem z pierogami ?
One tylko jako dekoracja, mój R sprawdzał siłę kiełkowania grochu i łubinu, co prawda można to zjeść, tylko raczej nie ze słodkimi pierogami
frytki,gyros z patelni,surówka z pory i surówka z czerwonej kapusty
Kotlet schabowy,frytki,surówka z białej kapusty,buraczki zasmażane.
Nuggetsy pikantne z surówką.
Calzone ze szpinakiem i camembertem :)
Twój przepis czy dziś obiad był "na mieście"?:) Jeśli Twój to poproszę o szczegóły tego pysznie wyglądającego "pierożka":)
Ciasto jak na pizze, nałożone na połowę placka przykryte drugim. Posmarowane jajkiem i ponacinane.
I farszu mogłam dać więcej ale człowiek uczy się na błędach
Zastanawiałam się co to jest to "ponacinane", którym posmarowałaś pieróg. No cóż, zmęczenie materiału! :)
hehe, ale ja tez to troche bez skladu i ladu napisalam. Mlodego sie spieszylam kapac :)
Samo wykonanie jest dla mnie jasne, bo robię calzone. Miałam na myśli składniki farszu konkretnie, ich proporcje, etc..
Szpinak z czosnkiem, camembert i mozzarella. Proporcji Ci nie podam bo zawsze robię na oko ale jak już pisałam zdecydowanie mogłam dać więcej, ponieważ po przecięciu cały farsz gdzieś zaginął
Pozazdrościlam i dzisiaj zurek zrobilam, na drugie zamiast klusek kopytka byly (ale u mnie zawsze kopytka robie z maka ziemniaczana jak kluski slaskie) do tego karkowka w sosie wlasnym :)))
Placki ziemniaczane z gulaszem.
Moje pannice wybłagały naleśniki z kiełbasą, cebulą, serem i sosem pomidorowym. Cóż, trzeba zrobić...
Dzisiaj będzie rosół z makaronem, rosół ugotowałam wczoraj, dziś tylko dorzucę makaron :)
Wczoraj: rybka + frytki + surówka z kiszonej kapusty.
Wczorajszy zurek z kielbaska jajkiem i ziemniakami, na drugie ryz z warzywami a dzieci kopytka z masełkiem, do picia sok z jablek.
Ciąg dalszy ryby po grecku. Wczoraj była na ciepło z ryżem, dziś na zimno.
Pomidorowa, mocno ziołowo-czosnkowa , ze świeżych pomidorów (powinna zostać potraktowana blenderem, ale lubię takie podsmażone kawałki pomidora) i zwykłe mielone cielęco - wieprzowe.
Wcale nie powinna zostać potraktowana blenderem. Wtedy byłaby zwykła pomidorowa - "barowa". Uwielbiam taką jak na foto.
Tortellini ze śmietaną i groszkiem (to, oczywiście, wczoraj).
Pomidorowa z ryżem.
dziś obiad na dwa "gary" (moja góra, kapusta kiszona zasmażana, kluski kładzione z boczkiem dla Połówka)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z dzemem lub nutella, do picia sok z jabłek.
Pulpety, ziemniaki i buraczki na zimno
Tortellini przysmażone z boczkiem,cebulą i kapustą pekińską + barszcz....
Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką,ziemniaki,surówka z marchewki i pora a dla mnie filet smażony z indyka.
Racuszki z jabłkami
babka ziemniaczana
Szczawiowa (przysięgam, że z jajkiem) i ziemniaki z cebulką.
Barszczyk czerwony zabielany z młodymi ziemniakami, spagetti z sosem pomidorowo- boczkowym.
Tortilla z warzywami i jajkiem polana sosem czosnkowym.
U mnie dorada - sama filetowałam...
Reszta tortellini,naleśniki żytnie ze szpinakiem i fetą polane sosem czosnkowym + naleśniki z serem ,rodzynkami i skórką pomarańczową ...
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami.
Spaghetti wg heiworth
Ciekawe jak to jest?...proste, szybkie w wykonaniu, a jakie smaczne...
Myślę, że doskonale wiesz jak to jest...często najprostsze rzeczy, najlepszymi bywają . Dodam jeszcze, że potraktowałam to jeszcze startym oscypkiem
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie kasza, szynka w sosie w wlasnym, salatka z ogorkow kiszonych, do picia sok z pomaranczy.
Wczoraj Sałatka z grillowanym Kurczakiem i sosem ,,vinegret"
Dzisiaj Karczek i Ziobro z grilla, mimo niezbyt ładnej pogodzie.
A ten (to) Ziobro to czasem nie miało na imię Jacek?? bo coś ostatnio dawno go nie widać w TV
Zbigniew "Zero" Ziobro :)
O imię, czy Jan czy Zbigniew, nie pytali my, jak przystało na profesjonalistów, nie będziem się z jedzeniem zaprzyjaźniać, bo to krótkotrwała przyjaźń by była......
Iwcia, super wygląda ta sałatka mniam....
Dziękuję, dziękuję i było pysznie.
Dzisiaj proste i szybkie jedzonko, schabowy z kością.
U mnie dziś też schabowy ale tym razem bez kości + ziemniaki przysmażone i sałata lodowa,rukola z pomidorem i ogórkiem ....
Sałatka kolorowa aż kusi, u mnie też była zielona sałata z pomidorem i marchewka duszona z czosnkiem.
Kartoflanka z pomidorami wg MR, podpiekane ziemniaczki z jajkiem sadzonym dla mnie (dla męskiej części rodziny kotlet schabowy z kością) i buraczki tarte z jabłkiem i chrzanem.
Kotlet mielony,ziemniaki,duszone warzywa z pieczarkami i papryką.
Bogracz+bagietka czosnkowa.
Bitki schabowe w sosie z nutką grzybów, makaron razowy i marynowane prawdziwki.
Pieczeń wieprzowa, ziemniaczki z koperkiem, duszona marchewka z groszkiem :)
Wczorajsza kartoflanka i łopatka w sosie grzybowo-cebulowym z pęczakiem. Foto jutro, bo będzie powtórka.
Rosół z makaronem,schab z pieczarkami,serem i szynką ,ziemniaki,surówka z marchewki,jabłka i pora ...
Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami, kiełbasa pieczona z cebulą + pieczywo.
Lazania (pomidory, wołowina, szpinak, ricotta, beszamel, mozzarella!)
Barszcz ukraiński,pierogi z soczewicą z przysmażoną cebulką.
Duszone żeberka, ziemniaki, buraczki
Rosół,ryż naturalny,sałata lodowa z ogórkiem i rzodkiewką,karczek w pomidorach od iwonaz2809
Dzisiaj bardzo ubogo, krupnik na cielęcinie i placki ziemniaczane. Chętnie skoknę na obiad do bogdzi albo do heiwotrth mniammmmmm
Dzisiaj Pierogi ruskie.
Wczoraj rosół, udka pieczone, surówka z pekinki i ziemniaki.
Dziś kluchy z sosem i udka z wczoraj.
Udko pieczone, ziemniaczki opiekane z koperkiem, marchewka z groszkiem :)
U mnie dokładnie to samo, tylko dodatek inny
Rzeczona już łopatka w sosie cebulowo-grzybowym z pęczakiem i pomidorowa z makaronem..
zupa z suszonych grzybów , na rosole z makaronem. Grzyby miałam od teściowej:D
zupa z suszonych grzybów , na rosole z makaronem. Grzyby miałam od
U nas większość grzybów od teściowej....miała najlepsze...niestety ostatnie, teraz musimy zbierać sami:(teściowej:D
Zupa ziemniaczno-chrzanowa
i pierogi z truskawkami
Bogdziu, Ty mnie wykończysz, wczoraj kusiłaś żeberkami , dzisiaj i zupa i pierogi uuuuuuu
Żeberka zrobiłam, ale kto mi zrobi takie pierogi??????
Dalszy ciąg kalafiorowej, na drugie- cannelloni nadziewane mięsem i pieczarkami.
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,szpinak a dla mnie wczorajsze pierogi z soczewicą.
Krupnik, na drugie ziemniaki, gyros drobiowy, surowka z marchewki w sosie czosnkowym, do picia sok z pomaranczy.
Zupa ziemniaczana i naleśniki "z czym kto lubi"
Dopisano 14-03-27 15:56:59:
Danie główne przez najbliższe 6 dni ...
to lepiej tu nie zaglądaj, bo tu kusiciele schaboszczaki i inne takie tylko czekają.....hi hi
Ale wygląda nieźle....wiosna idzie....:-)
Gdzie tam wiosna ... trza odkwasić organizm ..zanim go ... zakwaszę ..
Megi kochana a podpowiesz przepis na to .... odkwaszanie.... bo wygląda smacznie, przynajmniej na surowo :)
Reniu .. ! Już z rana wcinam i .. nawet mi smakuje . A co tam '' zmasakruję '' trochę swój organizm .Podeślę na e-meila .
Megi wygłąda pysznie :D zdradź proszę co to (ma skrzynka otwarte wrota ma ku Tobie)
Chłodnik z buraków z jajkim
Fasolowa z bułką ....
Spaghetti ze szpinakiem.
Zupa grzybowa z makaronem, na drugie- angielka smażona w jajku.
Zupa pomidorowa z makaronem :)
Gołąbki z ryżu i mięsa.
Wczoraj klopsy "na sucho" - dzisiaj w sosie grzybowym.
Zupa grzybowa, na drugie- karkóweczka (wg Legwanicy) z ryżem i mizerią.
Ruskie pierogi
O matulu...Bogusiu, zwariowały moje kubki smakowe. Trudno, lecę szykać ruskich
Mam nadzieję, że sami nie przyjdą .
Hmmmmm piękne te Twoje ruskie. R nie wie co dobre i jeszcze ten " dziadowski sosik" na skwareczkach - pełna rozpusta.
Dzięki Janeczko
A ten sosik to skwareczki zaciągnięte śmietaną, czy cóś innego?
Tam skwarki, cebulka, kwaśna śmietana i natka pietruszki, czyli taki wypasiony dziadowski sos (nazwa podana przez Janeczkę)
To ja sobie taki też zrobię do pierogów.... a co!
Mnie on pasuje tylko do ruskich, mama moja tak robiła. W moim domu ruskie tylko ja jadam, więc rzadko robię, ale jeśli już, to obżeram się po pachy.
Zupa ogórkowa z ryżem,makaron,sałata lodowa z rzodkiewką i kukurydzą ,indyk wg MoniaKociara...
Żeberka z szybkowara w sosie ze śmietaną, sałata z kapusty i warzyw ( przetwory), ziemniaki.
Porcja córki totalnie skąpana w jej ulubionym sosie :)
Wczoraj zurek z ziemniakami na drugie bigos z chlebem.
Dzisiaj wczorajszy zurek, na drugie dorsz z piekarnika, ryz, brokuł i marchewka gotowane, do picia sok z pomarańczy.
U mnie dzisiaj kluski nadziewane mięsem , polane skwarkami z cebulką
Leczo ze świeżą kajzerką. Na deser- sernik na zimno.
Trzeci dzień (i ostatni, bogu dzięki) pomidorowa z makaronem, na drugie wczorajszy gulasz z charakterem wg ancichy (wczoraj z kluskami kładzionymi, dziś z kaszą), do tego ogórki kiszone. Na jutro gotuje się właśnie kapuśniak na żeberkach i na ukończeniu już farsz do moich wieeelkich calzone..
Dzisiaj lekko na obiadek, rosol z ryzem, na drugie piers kurczaka z rosołu i marchewka gotowana, ziemniaki.
Stek wołowy, pieczone ziemniaki i rukola z pomidorami kokatjlowymi do tego lampka czerwonego wytrawnego trunku a dla Współtowarzysza uczty coś na filtrację nerek
Powtórka z wczorajszych pierogów ruskich i smażone płotki, a raczej płoty
Pewnie ość przy ości...
I tu się mylisz, a dlatego, że one duże i nakrojone gęsto jak na załączonym obrazku.
Wczoraj i dzisiaj dwa rodzaje pierogów : ruskie i kapusta z grzybami. Bogusiu, mam i ja. Znalazłam domowe pierogi, pani robi na moich oczach. Pyszneeee. Cena tak niska, że trudno uwierzyć!!!
No nie wierzę.
Wczoraj i dzisiaj dwa rodzaje pierogów : ruskie i kapusta z
Pewnie Maria Zięba z Na Wspólnejgrzybami. Bogusiu, mam i ja. Znalazłam domowe pierogi, pani robi na moich
oczach. Pyszneeee. Cena tak niska, że trudno uwierzyć!!!
Hahahahah Makusiu prawie , bo Marii ale Fornalskiej ulica a Wspólne to pierogowanie , bo rodzinne
Hahahahah Makusiu prawie , bo Marii ale Fornalskiej ulica a Wspólne to
pierogowanie , bo rodzinne
U mnie wczoraj kartacze( co prawda trochę oszukane, bo na mące ziemniaczanej), a dzisiaj jarzynowa i pasztet z pieczarek.
Krupnik,pierogi ruskie ze śmietaną i cebulką przysmażoną.
Indyk po prowansalsku, ziemniaki, zasmażana marchewka i roszponka.
Krupnik ryżowy i kebabowe zapiekanki (wg majka.n24).
Rosół z kaczki,schabowy z kością,ziemniaki,marchew zasmażana i sałata lodowa z sosem czosnkowym ...
Śledzie smażone i fasola szparagowa, to wczorajszy obiad. A dzisiaj panierowany filet drobiowy, ziemniaki pomidory ze szczypiorem, ale zdjęcia nie ma, bo spałaszowali tak szybko, że nie zdążyłam zrobić. :)
To na drugi raz bij po łapach! :)
Nie wiem, jak to się stało, że akurat podpięło się tutaj, ale to nie ma znaczenie, prawda. :)
A u mnie dziś resztki- odsmażane kartacze i kotlety mielone, do których ugotowałam ziemniaki. Sałatka ze słoika z cukinii. Ja nic nie jadłam, bo chyba złapałam jakąś grypę i na jedzenie po prostu patrzeć nie mogę.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie lazanki, do picia sok z jabłek.
Wczoraj wątróbka drobiowa z pomarańczami, sałatka, pieczywo :)
Rosół z makaronem, szaszłyk wieprzowy, ziemniaki smażone i fasolka szparagowa.
Królik z nutką grzybów, pysznie się udało;)
Mielony z ziemniakami i mix sałat z zielonym ogórkiem , pomidorkami koktajlowymi , czerwoną cebulką i sosem winegret
Dziś u nas ryba w sosie pieczarkowo - serowym ,pieczone ziemniaki, surówka z marchewki, jabłka i pora :)
Lane kluski na rosole, na drugie poledwiczki w sosie wlasnym, ziemniaki i kapusta kiszona duszona, do picia sok z jablek.
Mam nadzieję, że mi wybaczycie, że tak hurtowo ale nie mam głowy i czasu. Może coś komuś przypasuje:
I. Pierś z kurczaka, ziemniaki, soczewica czerwona i surówka z marchwi z chrzanem.
II. Łopatka w sosie pieczarkowym, pęczak i rzodkiew z marchewką.
III. Mięsko pieczone z warzywami wg. Glumandy i rzodkiew ze śmietaną.
IV. Glumandy ciąg dalszy + frytki + kalafior + rzodkiew z kalarepką i śmietaną.
V. Gyros renatyz36 z frytkami i grillowaną cukinią.
A teraz oddzielnie wczorajszy obiad - kaczka bogdzi (jedzona na dworku) + dodatkowo mix sałat z sosem czosnkowym.
U mnie też wczoraj kaczka na kapuście bogdzi- pyszna!!!Dziś kluski śląskie(jedyne co z wczoraj się ostało), duszony schab i mizeria (dla mnie młoda kapusta).
Bo też na kaczce mało mięsa, a mnóstwo kości, cieszę się, że smakowała
Pyszności
Calzone ze szpinakiem i sos czosnkowy :)
Przy poniedziałku jak na foto - typowy, prawdziwy stampot utarty na puch z boczkiem, cebulką i kapustą kiszoną - bez żadnych ulepszaczy i cudowań z gorącą kiełbasą specjalną do tego celu. Kompot z jabłek.
No to ja bym chciała wiedzieć, co jadłaś???
Stampot aten - wat er op de plaat, a twee foto's is het "proces" van haar oprichting. Waarom vraag je dat?
Dopisano 14-03-31 23:29:12:
Odpowiadam jeszcze raz na Twoje pytanie - bo dzieją sie u mnie niewytłumaczalne cuda w komputerze
- Na obiad jadlam stampot - to co jest na talerzu - a dwie pierwsze fotki to " proces" jego powstawania. Dlaczego pytasz ?
Bo chcę zjeść to samo! Jak rozumiem, kapusta kiszona jest ugotowana, a reszty się domyślam. Proporcje jakies szczególne?
Też mam ochotę, wygląda pysznie!!!
Nie znam nazwy którą podała autorka postu i takiej wersji nie jadłam, jadłam za to coś co widziałam po raz pierwszy w "ugotowani" czyli śląską "ciapkapustę" (nawet nie wiem czy pisze się to łacznie czy też nie...), były to tłuczone ziemniaki razem z ugotowaną kapustą-pysznie było! w wersji autorki postu chyba wystarczy do "ciapkapusty" dodac przesmażony boczek....
Tutaj jest nawet przepis ...
http://wielkiezarcie.com/recipe16628.html
Chyba trzeba spróbować! :)
Ja mam już wypróbowane ....polecam bo warto !
Dopisano 14-04-01 11:19:27:
Znalazłam w swoim archiwum :)
Juz Wam wszystkim odpowiadam. O pólnocy nie załapałam ze o proporcje chodzi, i jeszcze komputer szalał wysyłal mi "obce" teksty.
Byc może jest jakiś Śląski odpowiednik tego dania ( nie znam - nie slyszałam ). To jest po prostu s t a m p o t i innej nazwy nie znam. Znana tu od wieków potrawa rybacka (?), którą prezentował i zachwycał się nią Robert Makłowicz w swoich "Podróżach kulinarnych ".
Są 3 podstawowe rodzaje - biały, zielony i czerwony ( zbliżony do czerwonego) Aptekarskich proporcji chyba nie ma - ale podaję w miare dokladnie.
Stampot biały ( mój wczorajszy ) W dużym garnku 1 - 1,5 kg. ugotowanych bardzo miekko ziemniakow - nie solic ! + 0,5 kg. kiszone kapusty - przed ugotowaniem drobno posiekanej ( dodac 2 listki laurowe, ziele ang, pieprz ) i tez gotowac na mięciutko "trochę dłużej niż zwykle " + 30 dkg wędzonego surowego boczku z 2 cebulami - usmażonymi na chrupko.
Ziemniaki odlać, kapustę na sicie mocno oddusić, wlac zawartość patelni z boczkiem - i przydała by się dodatkowa para rąk do trzymania garnka - bo utarte to musi być na puch, a na talerzu musi się świecic.
Do tego jest "specjalna" wędzona kiełbasa stampotowa - ktora na oko przypomina parówkę, ale z parówką nie ma nic wspólnego - raczej ..... drobno mielona a'la zwyczajna - podwawelska ? Kiełbasę zgrzałam we wodzie.
To jest fotka opakowania tej kiełbasy - tu leży ona na stampocie zielonym :
- Proporcje jak wyżej - ziemniaki osolone , zawsze wędzony boczek z cebulami a kolor zielony jest albo od b. drobno siekanego ugotowanego jarmużu, albo od takiej sałaty Andywia - tez drobno siekanej, ale andywia dodawana jest surowa. ( Nie daje się zwykłej sałaty, bo ona smaku daje niewiele i w gorących ziemniakach "kapcieje" ) Trudno mi podać ilość wagową - bo np. główka andywii jest leciutka - ale musi jej być kilka solidnych garści. Taki stampot doprawiamy do smaku - pieprz, gałka muszkatałowa.
Stampot czerwony - na 1 kg ziemniakow osolonych - prawie tyle samo marchwi - pokrojonej w grubą kostkę, ugotowanej bardzo miękko w osolonej wodzie ( lub z kostką rosołową ) z łyżeczką masła. Boczek z cebulami, dodac odlaną marchew - i ubijac na puch. Tu już trzeba ciut więcej doprawić - gałką muszk. i pieprzem.
Dzisiaj mam na obiad wczorajszy stampot odgrzewany ( lnawet lepszy ! ) z bardzo nietradycyjnym schabowym " na sucho."
Podstawa - stampot musi sie swiecic, musi byc bardzo syty - a wiec mocno kraszony, i musi byc puch.
Myślę że napisałam dokładnie, a gdyby pytanie - to zaraz odpowiadam. Pozdrawiam !!!
Dopisano 14-04-01 11:47:47:
dodam jeszcze, ze w tańszej wersji do kraszenia moze być słonina - ale zawsze i tylko wędzona - bo to musi pachnieć wędzonką.Endywia.
Może po "ichniejszemu" A.
Dobra dobra :) E
Tak, masz rację - po " ichniejszemu jest na A". Ale obowiązuje poprawna pisownia i powinnam sprawdzic.
z holenderska zdaje się?
de Nederlandse lijkt?
Tak.Jesteś wielka, dziękuję!
Wczoraj i dziś - makaron po prowansalsku,sałata lodowa z pomidorem i ogórkiem ,fasolka szparagowa i pieczone udka....
Panierowana pierś z kuczaka, ziemniaki i buraczki
Problem z tym wątkiem jest taki, że człowiek wszystko by zjadł a tydzień ma tylko 7 dni!
Żołądki indycze zapiekane, tłuczone ziemniaki i surówka pekińsko włoska
As, masz gdzieś przepis na te żołądki?
Już jest http://wielkiezarcie.com/recipe108916.html
Dzięki.
Naleśniki nadziewane mięsem mielonym, pieczarkami itp, zapieczone z żółtym serem.
Potrawka z kurczaka + ryż
Kotlety mielone, ziemniaki puree i kiszona kapusta
Mniam... ja dzisiaj też mam mieć mielone, ale jakoś moja przyległość nie spieszy sie specjalnie z dokarmianiem choreńkiej uuuu....Skubnę Twojegoo
Zupa pomidorowa z makaronem,ziemniaki z koprem,sałata lodowa z selerem naciowym w sosie czosnkowym i karczek z nutą pomarańczy ...
Rosół,pieczeń z łopatki w sosie,ziemniaki,buraczki.
Krupnik z ziemniakami, na drugie domowe pierogi ruskie okraszane cebulka prazona, do picia kompot z jablek i sok z aronii
Pierogi z soczewicy :)
Wczoraj - kotlety panierowane z karczku, ziemniaki, uratowana cudem kapusta od kaczuchy, mix sałat i grillowana cukinia.
Pankejksy ze wszystkim :D
Kopytka z pieczarkami w sosie i surówka z pora, marchwi i jabłka
Paluszki rybne,ziemniaki,szpinak a dla mnie pierogi z soczewicy.
Makaron a'la carbonara....
Nowe obiadki czekają , zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=649688&post=649688