Super te orzeszki! Może i ja pokuszę się takie zrobić :) W środku masa - krem orzechowy? Jadłam takie dawno temu :)
Tymczasem częstuję pleśniakiem, w tym roku jeszcze nie piekłam, więc smakuje nam podwójnie dobrze :) Z dżemem z czarnej porzeczki i pestkowanymi wisionkami, w pianie budyń śmietankowy...
Super te orzeszki! Może i ja pokuszę się takie zrobić :) W środku masa - krem orzechowy? Jadłam takie dawno temu :) Tymczasem częstuję pleśniakiem, w tym roku jeszcze nie piekłam, więc smakuje nam podwójnie dobrze :) Z dżemem z czarnej porzeczki i pestkowanymi wisionkami, w pianie budyń śmietankowy... Dla matani, niech choć popatrzy, bidulka :)
Dziękuję , krem robiłam też wg przepisu Naszej Makusi , na święta zrobię 2 rodzaje w tym jedne z masą orzechową :)
Piękny kopczyk orzeszków :) Mam chrapkę na taką formę do orzeszków i muszę poszukać gdzieś w necie.
Dziękuję , też miałam chrapkę od dłuższego czasu na formę . Kupiłam w zeszłym tygodniu urządzenie 3w1 w Lidlu za niecałe 89 zł :) jest wkład na orzeszki , gofry i ciasteczka :)
Jutro wdepnę do tego marketu i poszukam może jeszcze coś zostało, ale obawiam się, że raczej nie będzie po nim ani śladu, bo jednak to już minął tydzień.
Dzisiaj byłam w Lidlu, ale moje poszukiwania spełzły na niczym. Niestety poszperałam tu i tam, ale ani słychu, ani widu po tym urządzeniu 3w1. Jestem niepocieszona, ale mam nadzieję, że może jeszcze kiedyś takie rzucą. :(
U nas są na rynku<bazarze>. Widziałam takie na gaz i na prąd, ale czy mają wymienne wkłady, to nie wiem. Ja mam taką stareńką, którą moja sąsiadka kupiła w czasach, kiedy jeszcze przyjeżdżali Rosjanie i odsprzedała mi za litr miodu. Jest na gaz, ale piecze fantastycznie.
Niestety teraz u nas nie ma już takich bazarków. Jeszcze w czasach jak stacjonowali tutaj rosjanie, to zawsze można było coś od nich kupić. Natomiast w Lidlu kupiłam foremki na gofry i foremki w różnych kształtach na babeczki. Myślę, że nadarzy się jeszcze okazja żeby kupić taką formę na orzeszki.
Kupiłam elektryczny opiekacz na 24 szt jakoś przed Bożym Narodzeniem, jednak na tę chwilę chyba nie ma w sprzedaży. Jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda to zerknij w przepis Makusi na orzeszki tam jest zdjęcie. Być może niedługo pojawią się znów na allegro.
Szkoda, trzeba poczekać może coś się trafi. :( Weszłam w przepisy Makusi na orzeszki i jest tam zdjęcie, ale tylko orzeszków, a opiekacza nie ma. Chyba, że jest gdzieś w innym miejscu.
Szkoda, trzeba poczekać może coś się trafi. :( Weszłam w przepisy Makusi na orzeszki i jest tam zdjęcie, ale tylko orzeszków, a opiekacza nie ma. Chyba, że jest gdzieś w innym miejscu.
póki co na allegro znalazłam : http://allegro.pl/opiekacz-do-orzeszkow-orzechow-i4132745163.html
jeszcze : http://allegro.pl/opiekacz-do-pieczenia-ciasteczek-kanapek-trion-i4144629428.html
Ziarenka slonecznika, dyni, orzechy wloskie, rodzynki ( ja daje sam slonecznik)
1 jajo
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Suche wymieszac dodac jajko maslo i dokladnie wymieszac. Masa ma byc klejaca. Robic kulki i lekko je uklepac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ciasteczka maja miec ok 1 cm wysokosci. Piec w 180*C okolo 20-30 minut.
2 szkl platkow owsianych 0,5 szkl cukru 0,5 szkl maki pszennej 0,5 kostki rozropionego masla 0,5 lyzeczki soli Ziarenka slonecznika, dyni, orzechy wloskie, rodzynki ( ja daje sam slonecznik) 1 jajo 1 lyzeczka miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia Suche wymieszac dodac jajko maslo i dokladnie wymieszac. Masa ma byc klejaca. Robic kulki i lekko je uklepac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ciasteczka maja miec ok 1 cm wysokosci. Piec w 180*C okolo 20-30 minut.
Ja nie planowałam wypieków, ale przez swoją ślepotę znalazłam robotę: zamiast bigosu wyjęłam z zamrażarki pigwę (kolor mają zbliżony), więc nocką napiekłam rogalików (albo coś na kształt rogalika). Resztą może obsmaruję mazurki, albo skusi mnie pleśniak wyżej omawiany (uwielbiam go).
Z żurawiną też dobrze wyglada, tylko tę bardziej wybarwioną użyj, nie mniej jednak truskawki będą super. Proponuję też zatopić w śmietanie jakieś owoce, na pewno podniosą smakowitość ciasta.
Piękności....!!! Bogdziu podasz mi przepis na ciasto i wypełnienie mazurków? jeśli można spytać??? Tak pomyślałam, że może mojego Bubusia zaprzęgnę do dekorowania takich mini cudeniek....
Dopisano 14-04-18 10:41:46:
Bogdziu już znalazłam w komentarzach z jakiego przepisu korzystałaś..... gapa ze mnie......
Kasiu, odpowiem "historycznie": w czasach mojego dzieciństwa mieliśmy taką foremkę i na palnik gazowy trzeba było nakładać taką specjalną płytkę, która równomiernie rozprowadzała ciepło, więc sądzę, ze płyta elektryczna będzie nawet lepsza :)
Sernik z brzoskwiniami, pleśniak z agrestem (wiem ze mało wielkanocne, ale na wyraźne życzenie) i babka drożdżowa:) zdjęć niet bo aparat wyzionął ducha na amen:(
Nasze świąteczne słodkości, makowiec z jabłkami,serowiec z bakaliami, sernik z budyniem ( tym razem z malinowym) i 3BIT , dodatkowo orzeszki i słodkie ciasteczkowe pisanki:)
Makusiu kupowałam je 2 lata temu w % i na wielkanoc i na boze narodzenie na stronie ale dobre, firma wilton Na tej str tez sa niedostepne, ale zagladaj moze sie pojawia http://www.mniammniam.com/sklep/5353,Foremki_stempelki_wielkanocne_2308_4001_Wilton.html
Coś słabo chyba na święta z ciastami było, że jeden dzień po nich stanęłaś do kolejnych wypieków Teraz się przyznam, że na widok Twoich dzisiejszych zdjęć język mi do tyłka uciekł...
Kochana ! Bingo .... cały rok piekę więc dla odmiany ... był tylko jeden serniczek - szachownica .. hihiih całkiem klapnięty . więc nie ma co focić .. Ale w smaku połączenie browni z serem .
Udany smakosiowy serniczek wydałam .. przyjaciołom .. był suuper
Podrzucam wspomnienie po moim "leśnym mchu" wg bogdzi. Upiekłam w kwadratowej blaszce, podzieliłam na pół i powstały mi 2 małe prostokątne mchy (zawiezione w 2 gościny)
Wzbudził ogólną sensację, przepis rozdany :)
Oprócz tego był jeszcze sernik na zimno z grubą warstwą owoców leśnych (z mrożonki) w galaretce i babka marmurkowa wg joyofbaking.com, ale jakoś zdjęcia nie zrobiłam, bo to już dla mnie nie nowość :)
Jedni liczą barany , inni nerwowo kręcą się w łóżku a ja ... upiekłam prawdziwie nocne drożdżówki z nadzieniem serowo-budyniowym i rabarbarem . Na dzisiejszy poranek do kawy jak znalazł. Lukier musnę po wystudzeniu ))
Tak wygląda : finezja, gracja,mała dama ! I tak powinno się wcinać bułeczkę w plenerze proszę Państwa . Szczególną uwagę trzeba zwrócić na układ paluszków )))
Chodzi za mną biała Pavlova ,ale na razie nie w głowie mi pieczenie......:( drugi dzień żyje w napięciu....może jutro będzie lepiej,pojadę i zobaczę....
Dopiero wpadłam w zachwyt nad Twoimi drożdżówkami pieczonymi w nocy, upiekłam swoje papugując Cię, a Ty juz kolejne cuda wiosenne serwujesz. No nie, na torta to nawet sama siebie nie namówię. Ale z chęcią wproszę się na kawałek z małą czarną..
Sernik prosty i pyszny .Jestem amatorką tego sera do .. prawie wszystkiego : nadzienie do pierogów , naleśników , rogalików a sernik na zimno ... nie ma sobie równych: Serek Delfico smak waniliowy
marzena89gb dzięki za odpowiedz,Piekłam to ciasto dałam dwie szklanki mąki, wydawało mi się że tej trzeciej już nie upchnę, było tak gęste.Ciasto również pięknie wyrosło, robiłam z porzeczkami i było pyszne.Nie wiem dlaczego ale zle się podpięło
Żenko ! Ciasto opanowałam perfekcyjnie . Wczoraj wieczorem do misy dałam tłuszcze , ze śmietaną i cukrem, smalec pięknie roztopił się a z rana szybko zakręciłam. Dodałam 6 małych jajek i zawsze dolewam mleka (1 gul ) . Ciasto zawsze pulchne i pyszniaste . Pomocną przy rozprowadzeniu surowego ciasta może być maczanie łyżki w gorącej wodzie.
Dzięki Megi65 następnym razem, a będzie następny raz, upchnę te trzy szklanki mąki.Jak innym się udaje to dlaczego nie mnie, prawda? Miłego dnia(pogoda zdecydowanie nie miła)
marzena89gb dzięki za odpowiedz,Piekłam to ciasto dałam dwie szklanki mąki, wydawało mi się że tej trzeciej już nie upchnę, było tak gęste.Ciasto również pięknie wyrosło, robiłam z porzeczkami i było pyszne.
Oczywiście Meguś i dla Ciebie zawsze, proszę bardzo, nakładać sobie i zjadać ze smakiem. :) Wyrósł bardzo wysoki i jest bardzo delikatny w smaku, mimo tego że ser nie był mielony. Robiliśmy go wspólnie z M. Widać, że ma talent... hihi :)
Fale dunaju- poszły razem z Młodymi na weekendowe nocowanie do przyjaciółki, bułeczki do hot-dogów, bułeczki z morelami, takie nie wiem co złożone z: blatu kruchego ciasta, dżemu morelowego, masy budyniowej z pijanymi rodzynkami w whiskey, biszkoptu, dżemu morelowego, masy budyniowej, kruchego placka z przesmażonymi truskawkami i bezą. No i siedzi to w lodówce, choć Ryś pytał: "Torciku, nie chcesz spać w moim pokoiku?" :)
Podeślij coś na słodko. Nic nie mogę zrobić, bo mam chłopa ze złamaną ręką. Szwenda się za mną jak szczenię i przeszkadza we wszystkim. I jeszcze mówi, że chce pomóc!
Te męskie cholery takie "pomocne", gdy uszkodzone, że człowiek się zastanawia, gdzie to oddać na ten czas... albo przynajmniej ja tak mam... :D Wysyłam ci razem z bułeczkami pół blachy przekładańca, pozostała część została pożarta... ale pozwolili mi zrobić znowu, najlepiej jeszcze dzisiaj, bo "przecież chcesz dopracować ciasto kruche, bo jak zwykle coś ci nie pasuje...". :)
A mój już przerastam, zaraz zakwitnie. Jak znam życie trzeba będzie skosić i uraczy się tym Eleonora .. koza sąsiada:)) . Gdybym mogła każdej z Was naręcze narwałabym rzewienia ogrodowego
No kurka wodna, nie kuś, bo się spakuję i zaraz będę w Ino
A tak w ogóle to myślę, że na mojej ziemi, gdzie rośnie sobie szczaw, to pewnie i rabarbar będzie rósł! W weekend nawiedzę okoliczne sklepy ogrodnicze albo centra i zakupię i zasadzę, a co! Najwyżej w przyszłym roku nie zmieszczę się w drzwi
Hmm konkretnie rabarbar 5 km za Ino ..ale u nas z każdej strony Ino są plantacje rzewienia .. Jak okiem sięgnąć zielone parasolki na czerwonych nóżkach .. )). A ziemia jak najbardziej się nadaje Plantatorko
Pyszniaście się prezentuje, aż tu mi pachnie, ale najpierw muszę dokończyć mój sernik brzoskwiniowy. A takie ciasto z rabarbarem już od jakiegoś czasu chodzi za mną. U mnie rabarbar obrodził w wielkim rozmiarze. A oto i on w całej okazałości:
Czas najwyższy na nowy wątek wypiekowo - deserowy , więc upiekłam babkę majonezową :) Troszkę świątecznie się zrobi :)
orzeszki by makusia :)
mniam , mniam
Muszę sobie kupić formę do orzeszków , bo jak na nie patrzę , to aż mi język lata i śliwką cieknie
Heheheee, też muszę napiec na święta :)
Super te orzeszki! Może i ja pokuszę się takie zrobić :) W środku masa - krem orzechowy? Jadłam takie dawno temu :)
Tymczasem częstuję pleśniakiem, w tym roku jeszcze nie piekłam, więc smakuje nam podwójnie dobrze :) Z dżemem z czarnej porzeczki i pestkowanymi wisionkami, w pianie budyń śmietankowy...
Dla matani, niech choć popatrzy, bidulka :)
Anrubek, bardzo smakowicie wygląda, a jeszcze te wisienki, aż język ucieka... :)
jesteś wspaniała. Wyszedł cudny. Na pleśniak jestem łakoma i cały talerzyk mogę zwinąć jak nikt nie będzie patrzył
Sylka i Anitka, dzięki za miłe słowa przy poniedziałku :) To będzie dla mnie na pewno udany tydzień :)
Super te orzeszki! Może i ja pokuszę się takie zrobić :) W środku
Dziękuję , krem robiłam też wg przepisu Naszej Makusi , na święta zrobię 2 rodzaje w tym jedne z masą orzechową :)masa - krem orzechowy? Jadłam takie dawno temu :) Tymczasem częstuję
pleśniakiem, w tym roku jeszcze nie piekłam, więc smakuje nam
podwójnie dobrze :) Z dżemem z czarnej porzeczki i pestkowanymi
wisionkami, w pianie budyń śmietankowy... Dla matani, niech choć popatrzy,
bidulka :)
Piękny kopczyk orzeszków :) Mam chrapkę na taką formę do orzeszków i muszę poszukać gdzieś w necie.
Piękny kopczyk orzeszków :) Mam chrapkę na taką formę do
Dziękuję , też miałam chrapkę od dłuższego czasu na formę . Kupiłam w zeszłym tygodniu urządzenie 3w1 w Lidlu za niecałe 89 zł :) jest wkład na orzeszki , gofry i ciasteczka :)orzeszków i muszę poszukać gdzieś w necie.
Jutro wdepnę do tego marketu i poszukam może jeszcze coś zostało, ale obawiam się, że raczej nie będzie po nim ani śladu, bo jednak to już minął tydzień.
Dzisiaj byłam w Lidlu, ale moje poszukiwania spełzły na niczym. Niestety poszperałam tu i tam, ale ani słychu, ani widu po tym urządzeniu 3w1. Jestem niepocieszona, ale mam nadzieję, że może jeszcze kiedyś takie rzucą. :(
U nas są na rynku<bazarze>. Widziałam takie na gaz i na prąd, ale czy mają wymienne wkłady, to nie wiem. Ja mam taką stareńką, którą moja sąsiadka kupiła w czasach, kiedy jeszcze przyjeżdżali Rosjanie i odsprzedała mi za litr miodu. Jest na gaz, ale piecze fantastycznie.
Niestety teraz u nas nie ma już takich bazarków. Jeszcze w czasach jak stacjonowali tutaj rosjanie, to zawsze można było coś od nich kupić. Natomiast w Lidlu kupiłam foremki na gofry i foremki w różnych kształtach na babeczki. Myślę, że nadarzy się jeszcze okazja żeby kupić taką formę na orzeszki.
Chyba źle się wyraziłam, bo chodziło mi o targ.
Rozumiem, ale u mnie nie ma nawet takich targów na których można by wyszukać takie urządzenia.
Zobacz co proponują na Allegro. Kupiłam "orzeszkownicę" na 24 szt. i jestem bardzo zadowolona.
Dziękuję za info, zaraz zerknę :)
Dopisano 14-04-10 19:56:42:
Kupiłaś formę metalową czy silikonową ? A możesz podać namiar na tą orzeszkownicę, proszę :)Przeszukałam allegro i nie ma :(
Kupiłam elektryczny opiekacz na 24 szt jakoś przed Bożym Narodzeniem, jednak na tę chwilę chyba nie ma w sprzedaży. Jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda to zerknij w przepis Makusi na orzeszki tam jest zdjęcie. Być może niedługo pojawią się znów na allegro.
Jest w opiniach :)
Teraz dopiero zobaczyłam. Dziękuję Janeczko :)
Szkoda, trzeba poczekać może coś się trafi. :( Weszłam w przepisy Makusi
Dziewczynki, mam taki opiekacz http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/1766745_mapa_kujawsko-pomorskie/#galleryna orzeszki i jest tam zdjęcie, ale tylko orzeszków, a
opiekacza nie ma. Chyba, że jest gdzieś w innym miejscu.
Fajny , 3 w jednym. Dziękuję za link :)
na orzeszki i jest tam zdjęcie, ale tylko orzeszków, a
póki co na allegro znalazłam : http://allegro.pl/opiekacz-do-orzeszkow-orzechow-i4132745163.html
poszukam jeszcze i jak coś to dam znać
pozdrawiam
jeszcze : http://allegro.pl/opiekacz-do-pieczenia-ciasteczek-kanapek-trion-i4144629428.htmlna orzeszki i jest tam zdjęcie, ale tylko orzeszków, a
Dziękuję Ci bardzo za linki :)
Czas najwyższy na nowy wątek wypiekowo - deserowy , więc upiekłam babkę
się częstuje i na orzeszki zapraszam :)majonezową :) Troszkę świątecznie się zrobi :)
U mnie do kawki ,,moja szarlotka z budyniem:)
Witam u nas dzisiaj Leśny mech.
U mnie dzisiaj gościła "Pychotka z przepisu Bahati i tort urodzinowy z pysznym kremem czekoladowym z przepisu Basi19
Dojadamy drożdżową rozetę z powidłami śliwkowymi.
Pysznie prezentuje się Twoja babeczka i tak pięknie przyozdobiona w kwiateczki :)
Dziękuję ślicznie :)
Placek drożdżowy z serem i bakaliami :)
Proszę o kawałek babki i te dwa smaczne (tak przypuszczam) kwiatki....
Kwiatki zjadła Zuzia, myślałam że fotki nie zrobię A babeczką się częstuj , został maleńki kawałek :)
Szkoda ale Zuzi wybaczam
U nas dzis ciasteczka owsiane ze slonecznikiem
Też mnie kuszą owsiane ciasteczka, z jakiego przepisu robiłaś?
2 szkl platkow owsianych
0,5 szkl cukru
0,5 szkl maki pszennej
0,5 kostki rozropionego masla
0,5 lyzeczki soli
Ziarenka slonecznika, dyni, orzechy wloskie, rodzynki ( ja daje sam slonecznik)
1 jajo
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Suche wymieszac dodac jajko maslo i dokladnie wymieszac. Masa ma byc klejaca. Robic kulki i lekko je uklepac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Ciasteczka maja miec ok 1 cm wysokosci. Piec w 180*C okolo 20-30 minut.
2 szkl platkow owsianych 0,5 szkl cukru 0,5 szkl maki pszennej 0,5 kostki
Dziękuję pięknie dobra kobieto :)rozropionego masla 0,5 lyzeczki soli Ziarenka slonecznika, dyni, orzechy
wloskie, rodzynki ( ja daje sam slonecznik) 1 jajo 1 lyzeczka miodu 1
lyzeczka proszku do pieczenia Suche wymieszac dodac jajko maslo i dokladnie
wymieszac. Masa ma byc klejaca. Robic kulki i lekko je uklepac na blaszce
wylozonej papierem do pieczenia. Ciasteczka maja miec ok 1 cm wysokosci. Piec
w 180*C okolo 20-30 minut.
Krzywe i garbate ale wypasione czekoladą , krówkami , rodzynkami i orzeszkami .Ukręcone wieczorową porą )))
To już jadę na te babeczki ..... biore rower i jadę do Ciebie pewnie na poranną kawe dojadę :)
Daguś .. zapraszam do Gniezna piękna droga , szeroka droga . Od Gniezna to już trzeba zwolnić niestety .
Wow, jęzor do podłogi
Śliczne...aż mi ślina pociekła..
Placek drożdżowy z truskawkami upieczony przez moją mamę.
A Ja z moja Mamą sadziłam dziś ziemniaki, Mama ma 80-lat, i nie mogłam Jej nastarczyć wypiliśmy 0.7 w 5 osób, przez 2h, było cudnie.
Tak, świątecznie i bardzo pięknie - wiosennie.
Ja nie planowałam wypieków, ale przez swoją ślepotę znalazłam robotę: zamiast bigosu wyjęłam z zamrażarki pigwę (kolor mają zbliżony), więc nocką napiekłam rogalików (albo coś na kształt rogalika). Resztą może obsmaruję mazurki, albo skusi mnie pleśniak wyżej omawiany (uwielbiam go).
.
Czasami dobrze pomylić mrożonki ))
Muffiny :)
Spontaniczne waniliowo hmm .. bananowe - michałkowe i śliwkowo- nałęczowskie . Co wyjdzie z piekarnika ... nie omieszkam fotnąć !
Wyglądają ciekawie. Pomysł super:)
chleb na zakwasie wg Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe70872.html wyrósł i pięknie pachnie, mam nadzieję, że będzie równie dobrze smakował :)
Skibę chleba poproszę ..Już smarowidło znajdę ....
Gdzie fotka, gdzie fotka? :D
Kapuśniaczki.
Poderślij trochę na mój adres domowy, plisss
Mmmm .... i znów jestem głodna
Ale pysznosci :)))
Mniammmmm:)
Dziś muffiny bananowe i drożdżowe świderki serowo-prowansalskie.
Kruche ciasto z pianką budyniową i jagodami
Apetyczne ciacho
Mniam, aż mi jęzorek uciekł :) Wygląda super, wyobrazam sobie jak musi smakować.
Apetycznie wygląda ... kawałek to chętnie spróbuję
Proszę bardzo i tym razem ładnie z formy wyszła.
Ja z Poznania więc nie wiem.
Każde miasto ma swoje specjały :) O pizzy z "Poranka" wiedzą wszyscy słupszczanie, wszak to pierwsza pizzeria w Polsce. :)
Miała być zebra, wyszedł płaski placek :(( Piekarnik do wymiany, święta idą ............. :((( Smutna i zła
oooo! Poprosimy o przepis na "płaski placek"
oooo! Poprosimy o przepis na "płaski placek"
Kurde, kurde... ale mnie kusi to ciasto.
qrde, qrde, mnie też. Chyba na święta się skuszę...
O!! Super! A ja się zastanawiałam, czym zastąpić pestki granata (nie lubię). Myślałam o żurawinie, ale truskawki chyba bardziej dostępne.
Z żurawiną też dobrze wyglada, tylko tę bardziej wybarwioną użyj, nie mniej jednak truskawki będą super. Proponuję też zatopić w śmietanie jakieś owoce, na pewno podniosą smakowitość ciasta.
Próba nowego piekarnika udana :) Jeszcze cieplutkie :) http://wielkiezarcie.com/recipe102422.html
Już na Święta orzeszki wg makusi , w piątek tylko przełożę masą :)
i pyszny pasztet z selera :)
Mazurki w wersji mini
Mazurki w wersji mini
Jakie cudne, prze milusie :))Mazurki w wersji mini
Piękne , aż szkoda jeść :)Bogdziu, są cudne!
Piękności....!!! Bogdziu podasz mi przepis na ciasto i wypełnienie mazurków? jeśli można spytać??? Tak pomyślałam, że może mojego Bubusia zaprzęgnę do dekorowania takich mini cudeniek....
Dopisano 14-04-18 10:41:46:
Bogdziu już znalazłam w komentarzach z jakiego przepisu korzystałaś..... gapa ze mnie......Orzeszki wcześniej piekłam, dzisiaj przełożone pyszną masą kawową :) Przepis wklepię jeszcze dzisiaj :)
Orzeszki wcześniej piekłam, dzisiaj przełożone pyszną masą kawową :)
Ja też dziś przełożyłam masą kakaową wg przepisu , a jutro druga część z masą z orzechów włoskichPrzepis wklepię jeszcze dzisiaj :)
Czy tą patelnie do orzeszków można używać na kuchence elektrycznej z płytą ? Czy tylko gazowej ?
Czy tą patelnie do orzeszków można używać na kuchence elektrycznej
Nie piekę na patelni, mam elektryczny opiekacz do orzeszków. http://www.skapiec.pl/site/cat/325/comp/1766745_mapa_kujawsko-pomorskie/#galleryz płytą ? Czy tylko gazowej ?
Dziękuje za odpowiedz, naprawdę fajne rzecz o której nie miałam pojęcia.
Kasiu, odpowiem "historycznie": w czasach mojego dzieciństwa mieliśmy taką foremkę i na palnik gazowy trzeba było nakładać taką specjalną płytkę, która równomiernie rozprowadzała ciepło, więc sądzę, ze płyta elektryczna będzie nawet lepsza :)
Dziękuje za odpowiedz, faktycznie możesz mieć racje, trzeba wypróbować.
Przepis już jest , zapraszam ;) http://wielkiezarcie.com/recipe109352.html
Jeszcze przed świętami zostawiam słodkie pisanki :)
Śliczniusie!!!
Dziękuję ;)
Uwielbiam takie!
Orzeszki Makusi :)
Tort leśny mech i sernik na zimno zebra z przepisu Bahati i czeka do ozdobienia baba gotowana
Babka jogurtowa :)
Mazurki gotowe.
Sernik z brzoskwiniami, pleśniak z agrestem (wiem ze mało wielkanocne, ale na wyraźne życzenie) i babka drożdżowa:) zdjęć niet bo aparat wyzionął ducha na amen:(
Się napatrzyłam i też zapodałam młodemu do dekorowania...... zwyczajne Mini-Mazurki Wielkanocne....:)
Babka cytrynowa z lukrem ,mazurek kajmakowy z bakaliami,prince-polo z brzoskwiniami ...
Sernik.
Świąteczny.
Miał być z krówką i orzechami.
Tylko jak ja go posmaruję ?? ;)
Wygląda jak suflletto :D Posmarowałaś? :D
A komu komu warkocza drożdżowego z marcepanem albo gniazdeczko na jajka i kurczaki?
Na szczęście opadł do wysokości blaszki i wygląda jak człowiek ;)
Ja za marcepan podziękuję.. Nie przepadam ;)
Nasze świąteczne słodkości, makowiec z jabłkami,serowiec z bakaliami, sernik z budyniem ( tym razem z malinowym) i 3BIT , dodatkowo orzeszki i słodkie ciasteczkowe pisanki:)
Murzynek z moich przepisów, kruche ciasteczka toffik i cytrynowa babka ubijana alidab
Świetne stempelki, gdzie takich szukać ?
Makusiu kupowałam je 2 lata temu w % i na wielkanoc i na boze narodzenie na stronie ale dobre, firma wilton
Na tej str tez sa niedostepne, ale zagladaj moze sie pojawia
http://www.mniammniam.com/sklep/5353,Foremki_stempelki_wielkanocne_2308_4001_Wilton.html
Makusiu kupowałam je 2 lata temu w % i na wielkanoc i na boze narodzenie na
Dziękuję, będę pilnować :)stronie ale dobre, firma wilton Na tej str tez sa niedostepne, ale zagladaj
moze sie
pojawia http://www.mniammniam.com/sklep/5353,Foremki_stempelki_wielkanocne_2308_4001_Wilton.html
Cieplusieńka galanteria drożdżowo - serowo - marmoladowo (pigwa) - cynamonowa . Dla każdego cuś dobrego i .. świeżego . Lukier za chwile pacnę za chwilę :)))
.....Mmmmm mówiłam już, że mi pachnie....?! Fajniusie!!!
Sasiadko, proszę mi zdradzic z jakiego to przepisu bo baaardzo apetycznie wygląda:)
Dorcia .. Ciasto jak marzenie do tworzenia wszelakiej galanterii . Dodaje ok 100 g mąki więcej . Puszysta , drożdżowa pychota ...Polecam .. )))
http://wielkiezarcie.com/recipe95590.html
Coś słabo chyba na święta z ciastami było, że jeden dzień po nich stanęłaś do kolejnych wypieków Teraz się przyznam, że na widok Twoich dzisiejszych zdjęć język mi do tyłka uciekł...
Chyba Megi65 szybko rozprawiła się ze świątecznymi wypiekami
Tylko klapnięty serniczek .. ot i wsiooo .. Raz można '' tak inaczej '' prawda ?
Kochana ! Bingo .... cały rok piekę więc dla odmiany ... był tylko jeden serniczek - szachownica .. hihiih całkiem klapnięty . więc nie ma co focić .. Ale w smaku połączenie browni z serem .
Udany smakosiowy serniczek wydałam .. przyjaciołom .. był suuper
Podrzucam wspomnienie po moim "leśnym mchu" wg bogdzi. Upiekłam w kwadratowej blaszce, podzieliłam na pół i powstały mi 2 małe prostokątne mchy (zawiezione w 2 gościny)
Wzbudził ogólną sensację, przepis rozdany :)
Oprócz tego był jeszcze sernik na zimno z grubą warstwą owoców leśnych (z mrożonki) w galaretce i babka marmurkowa wg joyofbaking.com, ale jakoś zdjęcia nie zrobiłam, bo to już dla mnie nie nowość :)
Choroba! W pierwszej chwili myślałam, że przystroiłaś skwareczkami z boczku!
Matani ... Kochana .. wiesz ,że do Cię mogę wszystko powiedzieć : pierwsze skojarzenie ... ''śliczne kopczyki '' i ... tak trzymaj !! Inwencja twórcza suuper
Oj, bo zaraz focha strzelę Dżanina widzi boczek, Ty kopczyki... straszne... i weź tu człowieku się pochwal zaraz do parteru sprowadzą
A dla mnie to łączka z kwiatkami, takimi wybarwionymi stokrotkami
przemianuję na "wiosenna łąka"
Oj, przestań! Przecież ciasto cudne. Ja miałam zrobić na Święta - nie zrobiłam. Teraz się przymierzę.
Cudne, matani, cudne!
Takie tam świąteczne wypieki: biszkopt z serem i jabłkami, wiśniak, migdałek, orzeszki makusi i makowiec alidab.
Dopisano 14-04-27 20:13:21:
w przekroju.Baba wielkanocna drożdżowa z bakaliami.
Wjeżdża do piekarnika ... ciasto z rabarbarem i ... pieruńsko ciemną kruszonką
Megi65 ale piękniutkie ciasto:)lubie rabarbar, ale tegoż ciasta nie jadłam:(
Ślinkę przełykam, wygląda smaczniasto:)
Megi, starsza specjalistka o wielgachnej piany szacun!!
Tiaa i tym sposobem zostałam specjalistką od bicia piany. Z ręką na sercu polecam:
http://wielkiezarcie.com/recipe69146.html
Pieczcie dziewczyny , bo czas rabarbarowy krótko trwa , niestety
Na razie po świętach mam przesyt ciast,ale jak rabarbar w ogródeczku urośnie do odpowiednich rozmiarów na pewno z przepisu skorzystam,
Dziękuję MEGUŚ-Magduś:)
Zapraszam do mnie. Mam bardzo późny rabarbar i bardzo długo jest zjadliwy.
Dziękuje bardzo .. na pewno skorzystam, rowerowa wycieczka po rabarbar, fajnie co ?
Popełniłam po raz kolejny zanim rabarbar klapnął, no to skończył w bezie różowej )))
Megi :) czy dajesz 3 szklanki mąki tak jak w przepisie? Piekłam to ciasto ale dałam tylko 2 szklanki mąki i tak było bardzo gęste.
Pianka jogurtowo-galaretkowa i ciasto z marchewka i buraczkiem oraz bakaliami :)
Lea ten bakaliowiec buraczkowy - pyszniaście się prezentuje.....!
Dziękuję Iwciu :) ... I dobrze smakuje :)
Ciasto z rabarbarem
Szybki torcik na urodziny córek, robiony na wyjeździe, niemalże w biegu
Kurdeeeeeeee...
No, kudreee
W biegu, dobre :D Wygląda bardzooooooooooo apetycznie ;))) Zdrówka dla córek :)
Dziękuję bardzo
Jedni liczą barany , inni nerwowo kręcą się w łóżku a ja ... upiekłam prawdziwie nocne drożdżówki z nadzieniem serowo-budyniowym i rabarbarem . Na dzisiejszy poranek do kawy jak znalazł. Lukier musnę po wystudzeniu ))
Megi! Ślinotoku dostałam
Matko, z takim lukrem...pycha.
Mogę w ramach obiadu z filiżanką kawy taką wsunąć.. Ależ to apetycznie wygląda.
I w końcu czas owocowy nadchodzi..
Mniam... ślinka cieknie :)
Placek z rabarbarem i 3bit bez pieczenia (dojrzewa w lodówce)
Dopisano 14-05-01 14:10:00:
Pysznie wygląda to szpitalne ciasto mniammm :)
Bułki :D
Tak wygląda : finezja, gracja,mała dama ! I tak powinno się wcinać bułeczkę w plenerze proszę Państwa . Szczególną uwagę trzeba zwrócić na układ paluszków )))
jeszcze dobra tea w termokubasku i jestem na TAK :D
Trzeba przyznać,że mała dama subtelnie zajada pyszną bułeczkę:)
Chodzi za mną biała Pavlova ,ale na razie nie w głowie mi pieczenie......:( drugi dzień żyje w napięciu....może jutro będzie lepiej,pojadę i zobaczę....
Agacio .. ! Najlepsze na stres, jest ciasto . Jutro już będzie lepiej i ... Biała Dama zatańczy na paterze . Dasz rade .. ! Pozdrawiam ))
jutro nie bedzie Białej Damy,jade do szpitala do T........
Więc machnij przed wyjazdem i zawieź. Na pewno się przyda. Głowa do góry.
Torcik wiosenny pierszomajowy i sernik łaciaty na zimno .. ))
Koleżanko Megi, a którąż to cukierenkę się odwiedziło?
Wyglądają pysznie kalorycznie, mniam
Hola, hola koleżanko megi, nie tak szybko!
Dopiero wpadłam w zachwyt nad Twoimi drożdżówkami pieczonymi w nocy, upiekłam swoje papugując Cię, a Ty juz kolejne cuda wiosenne serwujesz. No nie, na torta to nawet sama siebie nie namówię. Ale z chęcią wproszę się na kawałek z małą czarną..
Super kolorki , mega apetycznie ;)
Torcik wiosenny pierszomajowy i sernik łaciaty na zimno .. ))
Megi65 ten sernik.. to z budyniu czy? -właśnie może napisz...co i jak.....
Sernik prosty i pyszny .Jestem amatorką tego sera do .. prawie wszystkiego : nadzienie do pierogów , naleśników , rogalików a sernik na zimno ... nie ma sobie równych: Serek Delfico smak waniliowy
http://www.starco.stargard.pl/promocje.html
Znam ten ser...
a do niego dodałaś co? galaretki
Masa serowa na bazie żelatyny z mlekiem , galaretka tylko z brzoskwiniami na wierzchu ..
Masa serowa na bazie żelatyny z mlekiem , galaretka tylko z brzoskwiniami na
wierzchu ..
Znowu "Lesny mech" tym razem z jagodami i dwie Pawlowe z kremem Megi65.
Basiu .. Piękne połączenie mchu i Pavlowej ..Zdolna z Ciebie dziewczynka ...
Dziekuje dziewczyny! Madziu Twoj kremik pyszny.
Gdybym wiedziała o jaki chodzi .. ja to co chwilę coś mieszam w kremach .
http://wielkiezarcie.com/recipe98428.html
Cudne i apetyczne to wszystko, mniammm...
Festiwal rzewienia ogrodowego trwa na całego ..
Megi :) czy dajesz 3 szklanki mąki tak jak w przepisie? Piekłam to ciasto ale dałam tylko 2 szklanki mąki i tak było bardzo gęste.
Megi :) czy dajesz 3 szklanki mąki tak jak w przepisie? Piekłam to ciasto
Ostatnio piekłam to ciacho i dałam 3 szkl jak w przepisie . Ciasto jest gęste , wyłożyłam łyżką , rozprowadziłam w blaszce ręką . Piękńie wyrosło.ale dałam tylko 2 szklanki mąki i tak było bardzo gęste.
marzena89gb dzięki za odpowiedz,Piekłam to ciasto dałam dwie szklanki mąki, wydawało mi się że tej trzeciej już nie upchnę, było tak gęste.Ciasto również pięknie wyrosło, robiłam z porzeczkami i było pyszne.Nie wiem dlaczego ale zle się podpięło
Żenko ! Ciasto opanowałam perfekcyjnie . Wczoraj wieczorem do misy dałam tłuszcze , ze śmietaną i cukrem, smalec pięknie roztopił się a z rana szybko zakręciłam. Dodałam 6 małych jajek i zawsze dolewam mleka (1 gul ) . Ciasto zawsze pulchne i pyszniaste . Pomocną przy rozprowadzeniu surowego ciasta może być maczanie łyżki w gorącej wodzie.
Dzięki Megi65 następnym razem, a będzie następny raz, upchnę te trzy szklanki mąki.Jak innym się udaje to dlaczego nie mnie, prawda? Miłego dnia(pogoda zdecydowanie nie miła)
U mnie bedzie http://wielkiezarcie.com/recipe23914.html na ciepło z lodami :)))
Sernik z brzoskwiniami od Smakosi ...:)
marzena89gb dzięki za odpowiedz,Piekłam to ciasto dałam dwie szklanki mąki, wydawało mi się że tej trzeciej już nie upchnę, było tak gęste.Ciasto również pięknie wyrosło, robiłam z porzeczkami i było pyszne.
Dzisiaj miodownik na życzenie męża :)
Sernik gotowany<pierwszy raz w życiu> i orzeszki <na całuśne prośby dzieci>.
Bułeczki z serem
Mniam,wyglądają przepysznie.
Polecam przepis monia7301
Apetyczne jak zawsze i wszystko u Ciebie ..
Tyle zostało z jabłkowego z bezą:)
Trza powiedzieć szczerze poszło .... ))
Sernik brzoskwiniowy :)
Oooo... ten Pyszniasty kawałeczek może być mój....!
Iwciu, proszę bardzo, częstuj się :)
A... dla mnie mnie też się znajdzie ?? Ładnie wyrósł prawda ?
Oczywiście Meguś i dla Ciebie zawsze, proszę bardzo, nakładać sobie i zjadać ze smakiem. :) Wyrósł bardzo wysoki i jest bardzo delikatny w smaku, mimo tego że ser nie był mielony. Robiliśmy go wspólnie z M. Widać, że ma talent... hihi :)
Kukułka od bogdzi
Smaczniutka ... jak zawsze i ba ..Twój wypiek .. ))
Janeczko wyślij mi choć okruszek, ślinka leci...
Pysznie Janeczko, ale widzę, że koleżanka zmniejszyła ilość warstw. Nic nie szkodzi, % bardziej stężone
Fale dunaju- poszły razem z Młodymi na weekendowe nocowanie do przyjaciółki, bułeczki do hot-dogów, bułeczki z morelami, takie nie wiem co złożone z: blatu kruchego ciasta, dżemu morelowego, masy budyniowej z pijanymi rodzynkami w whiskey, biszkoptu, dżemu morelowego, masy budyniowej, kruchego placka z przesmażonymi truskawkami i bezą. No i siedzi to w lodówce, choć Ryś pytał: "Torciku, nie chcesz spać w moim pokoiku?" :)
Ten torcik brzmi smakowicie, a zwłaszcza ten wkład z pijanymi rodzynkami, ale chyba nie jest dla Młodych, co? :)
Boziu, i ty byś to jadła? Fuj (cytując naszą nową-była koleżankę),,,, Dziewczyno, nie jedzcie tego "czegoś", przyślijcie do mnie!
A wstawisz zdjęcie?
Będę jeść i paść się jak prosię w szarym sosie!!! :) Wstawię, wstawię, jak tylko pokroję. A i wysłać też mogę... :D
Aaaa...... jak wysłać, to może i do mnie od bidy dojdzie, też się upasę....... a co, tak same chcecie.....?
Proszę bardzo : Przekładaniec: Kruche ciasto, biszkopt, krem waniliowy, pijane rodzynki, dżem morelowy, truskawki, beza
Bardzo dziękuję. Jest obłędny. Omom ! :)
Jezuuuuuuuuuuuuu.........
Podeślij coś na słodko. Nic nie mogę zrobić, bo mam chłopa ze złamaną ręką. Szwenda się za mną jak szczenię i przeszkadza we wszystkim. I jeszcze mówi, że chce pomóc!
Te męskie cholery takie "pomocne", gdy uszkodzone, że człowiek się zastanawia, gdzie to oddać na ten czas... albo przynajmniej ja tak mam... :D Wysyłam ci razem z bułeczkami pół blachy przekładańca, pozostała część została pożarta... ale pozwolili mi zrobić znowu, najlepiej jeszcze dzisiaj, bo "przecież chcesz dopracować ciasto kruche, bo jak zwykle coś ci nie pasuje...". :)
Boże, jak oni o ciebie dbają!
Dziękuję za ciasto - zeżrę, póki mała cholera jest na francuskim a duża siedzi w wannie i stara się nie zamoczyć gipsu. :)
wczoraj na imieninki - jeszcze w świątecznym nastroju Babka z kawową łatką w/g Majki2
oraz Słodziak bez pieczenia w/g Agi - Malinki
Na dobry poniedziałek, pachnące śmietanką i kruszonką maślaną .
Dopisano 14-05-05 14:33:36:
Dla wszystkich spragnionych ( w środku jeszcze ciepłe )
nie masz litości nade mną Madziu...już mi się ciasta z rabarbarem i kruszonką śnią po nocach...a mój rabarbar ma całe 3 liście do kupy....
A co ja mam powiedzieć... w mojej wsi, to chyba nawet o rabarbarze nie słyszeli.. :(
Kochana ..
A mój już przerastam, zaraz zakwitnie. Jak znam życie trzeba będzie skosić i uraczy się tym Eleonora .. koza sąsiada:)) . Gdybym mogła każdej z Was naręcze narwałabym rzewienia ogrodowego
Jeja, cudne, właśnie takie mi się marzy :) Ale ten rabarbar nic nie chce współpracować i nic nie rośnie :(
No kurka wodna, nie kuś, bo się spakuję i zaraz będę w Ino
A tak w ogóle to myślę, że na mojej ziemi, gdzie rośnie sobie szczaw, to pewnie i rabarbar będzie rósł! W weekend nawiedzę okoliczne sklepy ogrodnicze albo centra i zakupię i zasadzę, a co! Najwyżej w przyszłym roku nie zmieszczę się w drzwi
Hmm konkretnie rabarbar 5 km za Ino ..ale u nas z każdej strony Ino są plantacje rzewienia .. Jak okiem sięgnąć zielone parasolki na czerwonych nóżkach .. )). A ziemia jak najbardziej się nadaje Plantatorko
Co za pychota.......!!! zamiast śniadania - porannie do kawki..... Mmmm! ...się rozmarzyłam.....
Pyszniaście się prezentuje, aż tu mi pachnie, ale najpierw muszę dokończyć mój sernik brzoskwiniowy. A takie ciasto z rabarbarem już od jakiegoś czasu chodzi za mną. U mnie rabarbar obrodził w wielkim rozmiarze. A oto i on w całej okazałości:
panie rabarbarze, niech pan pokaże......hi hi Ooo jaki bujny!
No i pokazał...swój porost... hi hi :)
Pizza z ziemniakami:
Za ciasno się zrobiło, zapraszam do nowego wątku :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=657294&post=657294