Forum

Kuchenne porady

Sernik

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-14 20:04:38

    Kochani  -  z przyczyn "obiektywnych"   serniki na moim stole raczej  nie goszczą,  ale teraz mam prawdziwy ser  i na Wielkanoc planuję.   Mam  w ulubionych 6 przepięknych i puszystych serników z kilograma sera.  W jednym przepisie są.... 3 łyżeczki proszku do pieczenia,  w dwóch sernikach po łyżeczce,  w trzech sernikach proszku nie ma wcale.  Moim faworytem jest sernik  w którym nie ma proszku.  Napiszcie  proszę -  dajecie  proszek do sera czy nie ?   Pozdrawiam !

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-04-14 20:32:38

    Do masy serowej-nigdy:)

  • Autor: jola995 Data: 2014-04-14 20:33:06

    Ja też nie dodaje do sera

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-14 20:36:24

    i ja też nie dodaję.

  • Autor: Mama AZK Data: 2014-04-14 21:26:47

    Ja też nie dodaję do sernika proszku do pieczenia. Mój przepis na sernik nie zawiera także żadnego ciasta na spód - może Ty masz przepis uwzględniający ciasto i do niego jest ten proszek do pieczenia? 

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-04-14 21:52:49

    nigdy

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-14 21:54:27

    Moja Droga ! Nie ma potrzeby dodawać proszku do masy serowej . Nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ale ser spulchniają ubite białka lub śmietana kremowa . Powodzenia w tworzeniu sernika marzeń .

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-14 21:59:45

    Ja również nie dodaję proszku do sernika. Żółtka , ubite białka i serniczek jak puch

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-14 22:05:16

    Mamo AZK  -  spód swoją drogą  -  ale  w masie serowej jest proszek i takich przepisów jest dużo.  Może to tak  "dla pewności" ?    Zaufam Wam i przepisowi i nie dam proszku -  bo wybrany  serniczek na zdjęciu jest po prostu  reklamowy !   Moze mi też taki wyjdzie ?  

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-14 22:10:44

    Spoko ! ja już kiedyś w ramach eksperymentu dodałam proszek i ..... gliniasty , ciapiasty sernik wyjechał z piekarnika .. Ponoć najlepiej uczymy się na swoich błędach ... ja się nauczyłam, a Tobie WSZYSTKIE odradzamy , żadnego proszku do masy serowej ))

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-14 22:21:28

    Jeżeli przepis jest z WŻ , to może napisz , który i coś doradzimy , żeby się udał

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-14 22:48:51

    Megi 65 i wszystkie moje Wspaniałe - tak jak pisałam wyżej, zaufam Wam i upiekę bez proszku ( bo gdybym Wam nie ufała - to co ja tutaj robię ? )

    Trudno u mnie z linkami, więc napiszę słownie - proszek w masie serowej zawierają

    - sernik "Biały puch" w/g alidab, sernik cioci Halinki w/g kraal, sernik niebiański w/g mati86 i inne... ale na zdjęciach w/w serniki - to poezja !

    A ja wybrałam bez proszku "sernik marzenie" wg zuzy, ewent. w/g Glumandy - z którego Ty megi65 również skorzystałaś, i wyszło Ci to cudo ze zdjęcia - poznajesz swoje dzieło ?

    A zobacz Megi datę na tych fotkach - od kiedy ja mam je w komputerze !

    Dlatego założyłam ten wątek - z proszkiem czy bez - bo można "zemdleć z głodu" patrząc na te zdjęcia. Dziękuję za Wasze wpisy.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-04-15 06:05:53

    Nawet w cukierniach nie daje się proszku do pieczenia do serników.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-04-15 06:56:47

    czasem daję, a na marginesie - sernik alidab to cudo, mimo, że zawiera proszek

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-15 08:18:32

    Moja Droga ... ! Bez podpowiedzi pamiętam ten sernik i nawet okoliczność pieczenia .Sernik robiony serków firmy '' Ja '' ( niemiecka ) taka mieszanka chudego i tłustego . Podpięłam pod Glumandzi sernik aczkolwiek tworzyłam autorsko . Twaróg na konsystencje twarogu homogenizowanego aczkolwiek nie piekłam z naszych rodzimych, bo mam obawy nasze rodzime mają więcej serwatki ))

    Biały puch polecam .... pyszny

    Ponadto rekomenduję

    http://wielkiezarcie.com/recipe39127.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe39127.html

    Dopisano 14-04-16 7:27:29:

    Upss ... powtórzyłam się a miło być :

    http://wielkiezarcie.com/recipe13895.html

  • Autor: ani75 Data: 2014-04-15 10:21:26

    sernik alidab -biały puch również robiłam i planuję na zbliżającą się Wielkanoc jest wysmienity

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-15 11:00:30

    Bialy puch nie Zawiera żółtek , więc być może dlatego zawiera proszek. Chociaż to jedyny jaki piekę z proszkiem , ale jest rewelacyjny i bielutki jak śnieg

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-15 11:36:19

    Dlatego sernik alidab mam w ulubionych -   ale po kolei......

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-15 13:29:57

    http://wielkiezarcie.com/recipe93168.html ja przymierzam się do tego:)

  • Autor: crisen Data: 2014-04-16 09:55:52

    http://wielkiezarcie.com/recipe93168.html ja przymierzam się do tego:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe93168.html

    aktywny

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-15 15:21:21

    Moje Drogie -  naprawdę nie chcę być upierdliwa ani zdominować  forum moim sernikiem  ( ale tak to jest jak sera się nie kupuje,  tylko  z d o b y w a...)  ale jeszcze jedno proszę :
    -  kiedy wyjmujecie z piekarnika ?

     lub -  jesli po wymaganym czasie  zostawiacie jakiś (?) czas,  to drzwiczki uchylone ? 

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-15 16:03:14

    Ja zawsze po upieczeniu wyjmuję odrazu z piekarnika, mam jeden ulubiony i pewny przepis i tylko z niego korzystam. Niewiem , czy ktokolwiek tak robi jak ja , ale zawsze po upieczeniu wyjmuję sernik i po 10min odwracam go "do góry nogami" i pod blachą trzymam do lekkiego ostygnięcia , potem odwracam z powrotem i wtedy nic a nic nie opada( ale to taki mój wymysł i sprawdza się)

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-15 18:07:50

    No już się wystraszyła, że rzucasz nim o podłogę jak biszkoptem

  • Autor: mariateresa Data: 2014-04-15 18:21:14

    No nie ......  z takim rarytasem to jak z jajkiem.   A co do biszkoptu to jeszcze gorącego nie rzucałam - choć wiem o tym -  ale  studzenie  "do góry nogami"  to i owszem.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-15 22:59:47

    Ja rzucam i mają się dobrze

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-04-15 18:20:41

    Też swój pierwszy w życiu sernik wyjęłam, i to od razu z blaszki. Masakra!

Przejdź do pełnej wersji serwisu