Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z dżemem jagodowym.
A na jutro- wypróbuję nowo wstawiony przepis na zupę Karmuszkę. Bardzo mi się spodobał, tylko zrobię z wołowiny,bo akurat tym dysponuję. Obaczymy co wyjdzie.
Kapuśniak z grochem (przepis znaleziony w starym jak świat dodatku do PD pt. Kuchnia wielkopolska) - bardzo dobry i pożywny. Spaghetti z sosem pomidorowo-warzywnym.
Krokiety z mięsem i kapustą + barszczyk, a reszta naleśników, która została z musem truskawkowym i bitą śmietaną:)
To naleśniki zrobiłaś uniwersalne,że mogłaś dać na słono i słodko...u mnie tych resztę naleśników nie mogłabym podać na słodko bo są z przyprawami słonymi i ziołami...
Jak robię na słodko nadzienie,to jest w naleśniku cukier,np. szczypta cynamonu,kardamonu czy olejku zapachowego...
Dzisiaj mam właśnie krokietowe,więc na porcje dałam szczyptę pieprzu ziołowego,czosnku granulowanego, łyżeczkę suszonego lubczyku i ziół prowansalskich. Za każdym razem jest coś innego, łyżka koperku czy natki pietruszki,wtedy są fajnie zielone naleśniki...założyłam osobny wątek o naleśnikach, chodźmy tam
Jarzynowa, pieczone ziemniaki i biała kiełbaska smażona lub jajko sadzone lub zsiadłe mleko, do wyboru co kto lubi. Sałatka z pomidora, ogórka i sałaty, i kompot truskawkowo -rabarbarowy.
Ryśka z ojcem spaghetti z sosem bolońskim, ja loda waniliowego z białą czekoladą i migdałami, Młode nie wiem, co bo ostatni obiad w tym roku szkolnym jedzą w szkole. :) Na deser przewidziałam owoce w ilościach zatrważających. :)
Moje Drogie Koleżanki, proszę się nie martwić, częstujcie się do woli. Zrobiłam dwie duże blachy, więc dla każdego wystarczy. Pierogi są jak zwykle zrobione potrzeby chwili czyli spacerkiem po lodówce. :)
Dżanino niestety pierogi nie są z kapustą tylko z mięsa mieszanego, tzn. z białej kiełbasy i metki, do tego cebulka i papryka, no i dużo przypraw.
Właśnie, tak jest jak mówisz. Farsz z niewielu składników i też są dobre. Nawet synowi smakowały, a on jest wybredny i nie lubi jak ja "modzę". Zdaniem syna, dodaję zbyt dużo różnych dodatków. :)
U nas gołąbki. Szykowaliśmy się je zrobić i już nawet zakupy poczynione zostały. Młody wczoraj poszedł na obiadek do babci i co przyniósł? Gołąbeczki. Mięsko zostanie na mielone a młoda kapustka na bigosik. A mi i tak najbardziej smakują młode ziemniaczki z cebulką smażoną na masełku z dużą ilością koperku i małosolne ogóreczki.
Rosół z kaczki z lanymi kluskami, na drugie- kalafior- mózg (wg Agnieszki i Sławka)-bardzo nam się wizualnie spodobał- zobaczymy, czy będzie smakował-rymło mi się. Na deser czereśnie.
Podudzia pieczone w pikantnej panierce,ziemniaki młode z koperkiem,sałata z rzodkiewką,fasolka szparagowa z bułką tartą lub wersja z kotletem mielonym i młoda kapustka z koperkiem.
Renatko, ugotowane ziemniaczki odcedzam i wrzucam do woka z odrobiną oleju, po chwili dodaję ulubione zioła i przypiekam potrząsając raz za czas wokiem;)
Weekendowo-grillowo...udka i skrzydełka z grilla,sałatka ziemniaczana z ogórkiem,czosnkiem,koperkiem i roszponką,boczek marynowany w musztardzie z oliwą,koprem i czosnkiem + dodatki.....
Fitka to taka "biedazupka" gotujemy drobniutko pokrojone młode ziemniaczki z włoszczyzną (jak do rosołu - marchewka w plasterki) do miękkości i tylko i wyłącznie na wodzie.(z taką ilością ile chcemy mieć zupy). Na patelni ślicznie rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Na talerz nalewamy "biedazupkę" i okraszamy smażoną cebulką.
Piszczałko jeśli u Ciebie robi się inaczej to sorry, że się wciełam ... aha i u nas nazywa się ją FIUTKA :) i dzięki za przypomnienie tej potrawy
Bogusiu u mnie drzwi zawsze dla wszystkich szeroko otwarte :)Na grillu byłam dziś na wsi u teściowej...a i ona też bardzo gościnna i każdego nakarmi :)Jak zwykle wałówkę nam naszykowała,żebyśmy przypadkiem z głodu nie umarli....Najbardziej się cieszę z truskaweczek prosto z pola ...mniam.
Dziś u nas zupa pomidorowa z makaronem, kotlety schabowe, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty ,pomidory ze szczypiorem, dla chętnych sos czosnkowy ;)
Filet z kurczaka w sosie ziołowym z młodymi ziemniakami, marchewka, kalafior polane tartą bułką zasmażoną na maśle, mizeria. Wszystko młode i pyszne.
kluchy nadziewane
Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z dżemem jagodowym.
A na jutro- wypróbuję nowo wstawiony przepis na zupę Karmuszkę. Bardzo mi się spodobał, tylko zrobię z wołowiny,bo akurat tym dysponuję. Obaczymy co wyjdzie.
Muszle albo cannelloni ze szpinakiem i ricottą, to już zależy, jaki makaron spodoba się Głównej Decydującej podczas zakupów, czyli Małej R. :)
Dopisano 14-06-03 14:25:54:
Ostatecznie lazania ze szpinakiem, ricottą i sosem pomidorowym.szybki deszczowy grill na tarasie ...
Kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem i koperkiem.
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowo - serowym, smażone kęski kurczaka, ziemniaki, kalafior z bułką tartą przesmażoną na maśle.
Nie mógł byś mi czasami cos ugotować? Oj jak bym chciała oby facet mnie choć raz na jakiś czas tak rozpieścił.... odwdzięcze się....
Wczoraj pomidorówka z młodą włoszczyzną, dziś schabowy w panierce, młode ziemniaki z pietruszką i mieszanka kalafior+brokuł+marchewka.
Karmuszka ...:)
Smacznie wygląda :)
Kalafior faszerowany mięsem mielonym :)
Z przepisu pt. ''Mózg" czy masz swój przepisik ?
Z przepisu pt. ''Mózg" czy masz swój przepisik ?
Nie znam tej nazwy :) Pomysł zaczerpnięty z blogu Bronislawy, reszta to własna kombinacja smakowa ;) Przepis dodam niebawem :)Dodaj koniecznie bo ciekawie wygląda :)
Dodaj koniecznie bo ciekawie wygląda :)
Juz jest:) http://wielkiezarcie.com/recipe110238.htmlPodudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem,buraczki i fasolka szparagowa z bułka tartą.
Kapuśniak z grochem (przepis znaleziony w starym jak świat dodatku do PD pt. Kuchnia wielkopolska) - bardzo dobry i pożywny. Spaghetti z sosem pomidorowo-warzywnym.
Krokiety z mięsem i kapustą + barszczyk, a reszta naleśników, która została z musem truskawkowym i bitą śmietaną:)
Krokiety z mięsem i kapustą + barszczyk, a reszta naleśników,
która została z musem truskawkowym i bitą śmietaną:)
To naleśniki zrobiłaś uniwersalne,że mogłaś dać na słono i słodko...u mnie tych resztę naleśników nie mogłabym podać na słodko bo są z przyprawami słonymi i ziołami...
Jak robię na słodko nadzienie,to jest w naleśniku cukier,np. szczypta cynamonu,kardamonu czy olejku zapachowego...
Ja robie uniwerslane nalesniki
Jeżeli nadzienia będą różne też robię uniwersalne. :)
A jakie zioła dodajesz do tych na słono? tzn co byś dała pod krokietowe naleśniki?
Dzisiaj mam właśnie krokietowe,więc na porcje dałam szczyptę pieprzu ziołowego,czosnku granulowanego, łyżeczkę suszonego lubczyku i ziół prowansalskich. Za każdym razem jest coś innego, łyżka koperku czy natki pietruszki,wtedy są fajnie zielone naleśniki...założyłam osobny wątek o naleśnikach, chodźmy tam
... idę robić krokiety domowe do barszczu czerwonego (chyba że się rozmyślę na caneloni)
Karkówka zapiekana, ziemniaki surówka... jeszcze w skrzynkach na targu :)
Żurek, racuchy i kompot z truskawek.
Kaczka z ziemniakami i mizerią
Jarzynowa, pieczone ziemniaki i biała kiełbaska smażona lub jajko sadzone lub zsiadłe mleko, do wyboru co kto lubi. Sałatka z pomidora, ogórka i sałaty, i kompot truskawkowo -rabarbarowy.
Zupa kalafiorowa z kalarepką, krokiety z mięsem "po-rosołowe", surówka z rzodkiewki,marchwi i jabłka, kompot z czereśni.
Pizza z salami, papryką, kukurydzą, ziołami i ketchupem , czeskie piwo :)
Oj z salami, uwielbiam
Białe kiełbaski, zapiekane w piwie :)
U mnie ostatnio było:
sobota: pomidorowa i pizza
niedziela: rosol z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i mizeria
poniedzialek: dalej rosol i gołabki
wtorek: krupnik i dalej gołabki
sroda: dalej krupnik (gotuje ostatnio zupy na 2 dni) i kluski ziemniaczane, gulasz z karczku i sałata w smietanie
Reszta Karmuszki (wg emocji), na drugie- pieczone udka, świeża kajzerka i sałatka z pomidorów,ogórka,szczypioru z odrobiną octu balsamicznego.
Kotlet schabowy,frytki,mizeria,kalafior z bułką tartą.
Ful wypas, ślinka leci :)
Ryśka z ojcem spaghetti z sosem bolońskim, ja loda waniliowego z białą czekoladą i migdałami, Młode nie wiem, co bo ostatni obiad w tym roku szkolnym jedzą w szkole. :) Na deser przewidziałam owoce w ilościach zatrważających. :)
Ryż naturalny,sałata zielona i indyk z ananasem ...:)
Ciekawe danie ;)
Uffff jak dobrze po długiej niemocy móc coś upichcić SAMEMU Z ogromną tęsknątą oblizywałam się na widok Waszych talerzy.
Wołowy gulasz madziarski wg Asiulka PINK. Na deser ręcznie robione parliny, proszę się częstować
...praliny ładniusie :) skubnę jedną......:)
... i smaczniusie :) Tylko jedną??... pewnie tę największą hihihi
Dzis i jutro: pomidorowa z makaronem, na drugie pierogi z miesem i kapusta (zapas z zamrazalki)
Pierogi pieczone :)
Jak z kapustą, to poproszę. Zeżrę w pracy. A co!
Z pewnością j i tak już nic nie zostało
Niom. Macam łapą a tam pusty talerz!
Moje Drogie Koleżanki, proszę się nie martwić, częstujcie się do woli. Zrobiłam dwie duże blachy, więc dla każdego wystarczy. Pierogi są jak zwykle zrobione potrzeby chwili czyli spacerkiem po lodówce. :)
Dżanino niestety pierogi nie są z kapustą tylko z mięsa mieszanego, tzn. z białej kiełbasy i metki, do tego cebulka i papryka, no i dużo przypraw.
Rany... jakie smaczne te spacerki, po Twojej lodówce.... Mmmmniam!
To i tak zjem!
Łoo matko jakie smaczniaste!
Czyli "na winie". Takie lubię najbardziej, bo i smak niepowtarzalny.
U mnie zupka ze świeżych kurek, filet z ryby w cieście, ziemniaki, krokodylki z piwnicznych zapasów i kompot z rabarbaru.
Właśnie, tak jest jak mówisz. Farsz z niewielu składników i też są dobre. Nawet synowi smakowały, a on jest wybredny i nie lubi jak ja "modzę". Zdaniem syna, dodaję zbyt dużo różnych dodatków. :)
Obiad I: ziemniaczki młode z frytkownicy i maślanka.
Obiad II: zupka groszkowo-grochowa, naleśniki z serem polane truskawkami
Obiad III: wątróbka drobiowa, młode ziemniaki, kalafior i sałata z balsamicznym.
Wczoraj: chłodnik i młode ziemniaczki z cebulką.
Na dzisiaj mam zupkę rabarbarową i planuję kluski z truskawkami. O ile Małżowinek się nie zbuntuje, bo on "jest chory i musi jeść dużo mięska".
Takie ziemniaczki są najlepsze na świecie;)
A co to za zupka rabarbarowa Dżanino? Zaciekawiłaś mnie;)
A proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/recipe101472.html Dla mnie numer jeden wśród zupek "owocowych" w sezonie upałów.
Dziękuję :)
To ja poproszę chłodnik :) moja mamuśka taki robiła:D
Oj tam, nie wiem, czy taki. :) Ja różne, różniste rzeczy pokrojone zalałam maślanką. :) Po najmniejszej linii oporu.
Widzę składniki takie same a dalej nieważne:)
Młode ziemniaki z koperkiem,paluszki rybne,surówka z młodej kapusty.
Ach te młode ziemniaczki
Tak pychota :) ja mogę na okrągło z kefirkiem mniammmm
Mam to samo, ale tylko młode;)
Eeee ja i stare :) nawet w zimie potrafię dostać takiej zachciewajki :D ale młode bardziej smakowite.
I okraszone cebulką, no nie?
Obowiązkowo ! I od czasu do czasu zaszaleję i boczuś jeszcze dorzucę
łazanki z kapusta kiszoną, kiełbasą, grzybami i kompot truskawkowy
Kotlety drobiowe, smażone młode ziemniaczki z koperkiem, mix sałat z winegretem.
Zwyczajne, zagrodowe jedzonko, ale pyszne i pachnące.
U mnie prawie to samo :) Dodatkowo jeszcze młoda kapustka od wczoraj, dla mnie zupka z kalarepy.
Naleśniki z mascarpone i truskawkami ...
Dopisano 14-06-06 20:19:45:
Na deser ...dorsz plamiak smażony w mące sojowej ...
U nas gołąbki. Szykowaliśmy się je zrobić i już nawet zakupy poczynione zostały. Młody wczoraj poszedł na obiadek do babci i co przyniósł? Gołąbeczki. Mięsko zostanie na mielone a młoda kapustka na bigosik. A mi i tak najbardziej smakują młode ziemniaczki z cebulką smażoną na masełku z dużą ilością koperku i małosolne ogóreczki.
Dzisiaj były świeże fląderki prosto z kutra :)
Zazdroszczę , tej prosto z kutra:)
Leczo z młodymi ziemniakami a na deser truskawki.
a nie piwo??
Piwo było do popicia
pierogi leniwe
Krupnik (zupa, żeby nie było), buchty (parowańce) ułożone na musie morelowym polane sosem truskawkowym.
Do wyboru, młode ziemniaki z zsiadłym mlekiem lub dorsz panierowany z surówką z kiszonej kapusty z ziemniakami i duuużo koperku.
Rosół z kaczki z lanymi kluskami, na drugie- kalafior- mózg (wg Agnieszki i Sławka)-bardzo nam się wizualnie spodobał- zobaczymy, czy będzie smakował-rymło mi się. Na deser czereśnie.
Leczo + ziemniaki
Wątróbka drobiowa,ziemniaki młode z koperkiem,mizeria.
Dziś u nas grillowany camembert podany na sałacie z grillowaną cukinią i odrobiną sosu wiśniowego ;)
Mniam pięknie wygląda... jak dla mnie wspaniałe np na romantyczną kolację
Dziękuję Reniu :)U nas dziś romantyczna obiadokolacja(młodzież wybyła z domu).
No no ... w końcu gdzieś czytałam, że dziś Międzynarodowy Dzień Seksu
A jutro poproszę o przepis... na sos wiśniowy i ten którym polałaś cukinie i sałatę
Kapuśniak z młodej kapusty z podduszonymi pomidorami, czosnkiem i dymką. Na drugie będą schabowe z młodymi ziemniakami i mizerią.
U nas obiad eksperymentalny, wyszło pysznie Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem.
Wygląda pysznie! Zostało mi pół główki młodej kapusty, mięso jest, ryż też, zatem w tygodniu wykonam... o ile podasz nieco więcej szczegółów..:)
Postaram się jutro wklepać :)
Wygląda pysznie! Zostało mi pół główki młodej kapusty,
Wklepany, smacznego:) http://wielkiezarcie.com/recipe110316.htmlmięso jest, ryż też, zatem w tygodniu wykonam... o ile podasz nieco więcej
szczegółów..:)
Skoro wklepany to trzeba zrobić:) Zdam relację:)
Super :)
Mniammm smaczniasto się prezentuje :)
Dziękuję ;)
Pyszniaste danie, aż ślinka cieknie na sam widok :)
Lea, ślinka ciekła moim chłopakom podczas gotowania, pachniało cudnie;)
Makusiu, wyobrażam sobie :) A jakie śliczne masz te ażurowe talerze :)
Dziękuję, bardzo je lubię, szczególnie do zdjęć :)
Podudzia pieczone w pikantnej panierce,ziemniaki młode z koperkiem,sałata z rzodkiewką,fasolka szparagowa z bułką tartą lub wersja z kotletem mielonym i młoda kapustka z koperkiem.
Wybieram wersję z fasolką szparagową:) Szkoda że jeszcze taka droga ;/
Droga bardzo a ja tak uwielbiam fasolkę Ale chociaż trochę się posmakuje zanim potanieje :)
Panierowane skrzydełka, pieczone ziemniaki, surówka z młodej kapusty z zieleniną oraz sosy: wiśniowy i czosnkowy ;)
bardzo smaczny, karkówka z morelami i jabłkiem
To nie żaden mózg, tylko nadziany kalafior
Smakowita fotka, chyba znów muszę zrobić ;)
Wczoraj rosoł z makaronem, na drugie kotlety schabowe młode ziemniaczki i kapusta duszona.
Dzisiaj dalej rosol a na drugie grill: plastry boczku, piersi kurczaka w ziolach, pulpety z warzywami + chleb + sałatka z pomidorow lodowej i cebuli.
Rosół z makaronem, kotlet mielony, młode ziemniaki zasmażane, kalafior z wody, szparagi zielone i mizeria
Ostatnio, oczywiście, nie przeszły kluski z truskawkami + zupka z rabarbaru (bunt) więc były jajka sadzone i pomidory ze śmietaną:
Potem, czyli w sobotę schabowe, mizeria, sałata z sosem balsamicznym i maślanka:
Wczoraj udka pieczone z młodymi warzywami, mizeria, sałata z balsamicznym, młode ziemniaki. Dzisiaj powtórka, więc wstawię zdjęcie.
Ale pyszności ...mniam mniam :)
A dziękuję, dziękuję. :)
U nas będzie dzisiaj tak :
Makusiu jak robisz tak piękne ziemniaczki?
Renatko, ugotowane ziemniaczki odcedzam i wrzucam do woka z odrobiną oleju, po chwili dodaję ulubione zioła i przypiekam potrząsając raz za czas wokiem;)
Wczoraj gołąbki, dziś placki po węgiersku z surówką z kapusty.
Weekendowo :)
Smażony kurczak z pieczarkami w sosie sojowym, puree ziemniaczane, surówka, ćwikła z chrzanem.
Panierowany kotlet drobiowy, zasmażane młode ziemniaczki z koperkiem, sos kurkowy, surówka.
Powtórka z wczoraj a dla mnie koncert życzeń pt.jajco sadzone,ziemniaki z koperkiem,sałata z rzodkiewką.
Wczoraj grill i miks mięska a dzisiaj bitki w sosie,kasza gryczana,pomidor z cebulą i jeszcze racuchy drożdżowe z jabłkami...
Weekendowo-grillowo...udka i skrzydełka z grilla,sałatka ziemniaczana z ogórkiem,czosnkiem,koperkiem i roszponką,boczek marynowany w musztardzie z oliwą,koprem i czosnkiem + dodatki.....
Wow!!!!
U mnie reszta bitek w sosie z kaszą gryczaną,pomidor i pierogi (kulki) z truskawkami ze śmietanką.
Jutro fasolka po bretońsku z pieczywem....
Wczoraj reszta kurczaka pieczonego z młodymi warzywami, młode ziemniaki, mizeria i kalafior z wody.
Dzisiaj spaghetti "czyste".
W najbliższej przyszłości knedle z truskawkami.
Zupa kalafiorowa,spaghetti po mojemu :)
Dziś u nas filety z udek kurczaka pieczone, kotlety z kalafiora, ziemniaki z koperkiem, surówka z sosem czosnkowym :)
No cóż nie chcę krytykować ale kotlety tak spalone są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Oj tam, oj tam
Oj tam Oj tam...światło tak padało...nie były przypalone tylko mocno przyrumienione .
A ja uwielbiam mieloniaki zesmażone na podeszwę. Zawsze tak robię. :)
Gołąbki i pieczywo.
Ryba z pieca.
Taką rybkę, to zeżarłabym razem z cytryną i jej skórką. U mnie dzisiaj ryż na słodko i do picia maślanka z truskawkami.
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym,fasolka szparagowa,kalafior z bułką tartą i masłem ,ogórki i pomidory ...
Dopisano 14-06-10 19:43:52:
Na deser owoce...:)
Fitka a na drugie makaron z truskawkami
Piszczałko, że co??? hmmmm fitka...a co to takiego???
No właśnie co to???
Fitka to taka "biedazupka" gotujemy drobniutko pokrojone młode ziemniaczki z włoszczyzną (jak do rosołu - marchewka w plasterki) do miękkości i tylko i wyłącznie na wodzie.(z taką ilością ile chcemy mieć zupy). Na patelni ślicznie rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Na talerz nalewamy "biedazupkę" i okraszamy smażoną cebulką.
Piszczałko jeśli u Ciebie robi się inaczej to sorry, że się wciełam ... aha i u nas nazywa się ją FIUTKA :) i dzięki za przypomnienie tej potrawy
Aaa znam tą zupkę pod nazwą "zacierkowa" tylko u nas jeszcze takie kluseczki zacierki sie wrzuca do zupki.Bardzo smaczna jest mimo tego,że ''chuda"
Ja dodaje jeszcze kalarepe, troche masła i grysik.
Renatko nastepnym razem zrobie z cebulka bo tej wersji nie jadlam :)))
Wczoraj i dziś spaghetti Zdjęcie z zasobów, bo czymże może się różnić?
Naleśniki z truskawkami, lodami i polewą czekoladową.
Kurczak w sosie curry, młode ziemniaki z koperkiem, ćwikła z chrzanem, ogórki kiszone.
nie robię zdjęcia bo mam to samo ... tylko ogórki z piwnicy przyniosę ....
Filet z kurczaka zapiekany z jarzynami,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Dziś u nas grillowanie...karkówka, boczek, skrzydełka, kiełbasa, kaszanka w kapuście i duuużo warzyw ;)
.
Zaproszenia nie dostałam, zapomniałaś wysłać czy cóś.
Bogusiu u mnie drzwi zawsze dla wszystkich szeroko otwarte :)Na grillu byłam dziś na wsi u teściowej...a i ona też bardzo gościnna i każdego nakarmi :)Jak zwykle wałówkę nam naszykowała,żebyśmy przypadkiem z głodu nie umarli....Najbardziej się cieszę z truskaweczek prosto z pola ...mniam.
A mówią że teściowa to wróg największy
Oj moja nieeeee...
Moja też taka była .
Knedle z truskawkami z przepisu niebieskiej różyczki
o matko...chyba zrobię.
Zachęcam, bo naprawdę fajnie się je robi i są smaczne
A jak z ziemniakami? Miałaś jeszcze stare? Bo ja się przymierzałam na dzisiaj ale mnie przystopowało, jak pomyślałam o ziemniorach.
Tak ze starych zrobiłam, u mnie ładnie się przechowują i jeszcze jadalne są. Ale juuż za tydzień, być może, będę własne młode wygrzebywać.
Szaszłyk wieprzowy z młodymi pyreczkami.
Tortellini przysmażone z młodą kapustą,boczkiem i kiełbasą ....
Knedelki z truskawkami :)
no nie mogę.
Kotlety mielone z indyka, młode ziemniaki z koperkiem i młoda kapusta (wg babci NR- bardzo ją lubimy).
Ziemniaki, fasolka szparagowa i jajko sadzone.
Dziś u nas pierogi z truskawkami i śmietaną ;)
Takie pierożki z owockami mogłabym jadać na okrągło, mniam :)
http://wielkiezarcie.com/recipe18359.html wyszedł pyszny!
i reszta fasolki po bretońsku,
dzieci mają pierogi z truskawkami - ciasto na pierogi wg basi19,super!
Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej http://wielkiezarcie.com/recipe102148.html zasmażone w naleśnikach z sosem serowym.
Bitki z szynki w sosie,ziemniaki,buraczki na ciepło.
łomatko 2 moje najulubieńsze smakołyki............ bób i truskawki
częstuj się
Bób? Człowieku, bób? U was już jest? Na kresy jeszcze nie dotarł...
U mnie na targu bób po 23 zł!! Musiałam dwa razy spojrzeć, bo nie mogłam uwierzyć, ciekawe czy ktoś kupił :)
O rany... u nas wczoraj po 9,80..... KUPIŁAM
Dziewczyno, idź spać! Myślałam, że to tylko ja o tej porze! :D
Kochana ja już jestem w pracy......... o spaniu nie ma mowy ;)
u nas był po 13 zł dzisiaj
U mnie targ jutro, sprawdzę o ile cena spadła :) (23 było we wtorek - a poza targiem nie widziałam)
U nas też jest! Ale nie wiem po ile zł...
Na Podzamczu?
Nie na Pocztowej
Eeeee.... w życiu tam nie byłam. :)
co Tyyy? A dzisiaj po 12 zł był.
Zupa krem z brokuła z groszkiem i serem wędzonym,ziemniaki z masłem ...
Spaghetti po bolońsku
Chłodnik i ziemniaczki.
Radości z truskawek ciag dalszy, pierogi
Grillowane szparagi, młode zapiekane ziemniaczki i jajko sadzone;)
Jarzynowa z makaronem,dorsz smażony,ziemniaki z koperkiem,sałata z rzodkiewką.
schab pieczony, ryż z warzywami
Knedle z Truskawami i sosikiem truskawowym....:)
Porywam dwa
I ja tez porywam dwa ;)))
no i zeżarły !! hm
Pysznie wyglądają :) Też robiłam w tygodniu, mniam :)
Spaghetti z zielonymi szparagami i pieczarkami
U mnie też makaron w promocji :) na jutro jak znalazł! :P
Bahusku co Cię tak wzięło na makaron?? jakaś dieta tygodniówka?
To raczej z lenistwa...nikomu nie chciało się skrobać młodych ziemniaków...
Panierowany dorsz i morszczuk,surówka z kapusty,pomidorów i ogórka + truskawki ...
Barszcz czerwony zabielany, na drugie- kalafior-mózg (Agnieszki i Sławka- baaardzo nam smakował). Kompot i czereśnie.
Dziś mam wolne więc zaszalałam w kuchni :)
Rosół z makaronem
Żeberka duszone w sosie własnym z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, fasolka szparagowa polana masełkiem i mizeria
a do popicia kompot truskawkowy :)
Sałata rzymska z warzywami i kęskami kurczaka
Smacznie wygląda ...takie lubię !
Dziękuję :)
Pyszności i jak pięknie się prezentuje, a te kąski, aż wołają do buzi :)
Lea, kęski pyszne, polecam takie sałatki;)
Ziemniaki młode przysmażone,sałata zielona i schab a'la pizza + na deser calineczka...:)
Dziś u nas penne w sosie serowo - pieczarkowym z klopsikami z dziczyzny, filety z udek kurczaka z kalafiorem, pieczona szynka z pieczarkami :)
Dopisano 14-06-14 20:40:48:
Dopisano 14-06-14 20:49:34:
Ciąg dalszy barszczu czerwonego zabielanego,na drugie- placki ziemniaczane z gulaszem z łopatki.
Na deser- galaretki z owocami i bitą śmietaną.
Podudzie z kurczaka pieczone,ziemniaki,mizeria,kalafior z bułką tartą.
Dziś u nas zupa pomidorowa z makaronem, kotlety schabowe, ziemniaki z koperkiem, surówka z młodej kapusty ,pomidory ze szczypiorem, dla chętnych sos czosnkowy ;)
U nas prawie tak samo ...zupa pomidorowa z makaronem,kotlet schabowy,młode ziemniaki z koprem ,młoda kapusta zasmażana z boczkiem i mizeria ...
Nowe, obiadowe propozycje rozpoczęte, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=666154&post=666154