Forum

Kuchenne porady

Sałatka do grilla

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2014-06-04 07:38:55

    Witam,

    Jaką sałatkę do grilla proponujecie. Wszystkie które znam np. grecka mi się już znudziły, reszta jest z mięsem lub rybami, a przecież musi być bezmięsna.

  • Autor: megi65 Data: 2014-06-04 08:11:17

    Idealnie pasuję wszelkie sałatki ziemniaczane . Zerknij na dział z kuchnią niemiecką . Warunek musisz mieć dobry ziemniak , przyzwoicie zachowujący się w sałatce .

    Moim faworytem jest sałatka z ziemniaków, zielonego ogórka ( plasterki ),sól, pieprz  odrobina przesmażonego boczku z cebulką ( dla smaku i połączenia składników ) i suto posypana koperkiem  

    Inną alternatywą jest ziemniak, raszponka, sól, pieprz, wszystko skropione olejem lnianym.  Pycha .

  • Autor: matani Data: 2014-06-04 08:13:47

    Zgadzam się :)

    U nas błyskawicznie znika ziemniaczana: ziemniaki, ogórek kiszony/konserwowy/małosolny, cebulka lub dymka, sól, pieprz, musztarda, olej.

  • Autor: Alll Data: 2014-06-04 08:20:03

    Sałata rucola, lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka żółta, oliwki ciemne.  Sos -kwaśna śmietana, koperek sól. Warzyw nie solę, tylko mocniej przyprawiam sos.

    Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu greckiego, chociaż moim zdaniem to już nie to samo.

    Układam w dużej szklanej misie sałatę z dodatkami i  wierzch polewam sosem.

  • Autor: gabigold Data: 2014-06-04 08:22:20

    http://wielkiezarcie.com/recipe31983.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe32103.html

    Nie wiem dlaczego ale nie umiem zrobić aktywnych .

  • Autor: gabigold Data: 2014-06-04 09:23:52

    dziękuję :)

  • Autor: gabigold Data: 2014-06-04 08:22:46

    ale polecam obie wypróbowane i są smaczne.

  • Autor: pwyso Data: 2014-06-04 08:56:55

    może tu coś Ci przyjdzie do smaku ... http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=193586

  • Autor: alkag1 Data: 2014-06-04 08:57:03

    ja robię ziemniaki w grubą kostkę, cebula, ogórek kiszony też w grubszą kostkę i oliwa, sól, pieprz, u mnie wszyscy się zajadają

  • Autor: hanah30 Data: 2014-06-04 10:16:35

    http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html

  • Autor: ella173 Data: 2014-06-04 11:01:48

    Witam

    U mnie na grillu sprawdza się sałatka brokułowo-pomidorowa, zawsze znika w pierwszej kolejności:

    Brokuł (ugotowany) i pomidory w proporcji 1:1 wymieszane z sosem czosnkowym (1 mały jogurt grecki, 2-3 łyżki majonezu i 1-2 ząbki czosnku).

    Pozdrawiam

  • Autor: Olek Data: 2014-06-04 11:47:23

    Dodaję jeszce ugotowane jajka;)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-06-04 11:15:03

    Ja robię taką prostą ziemniaczana: ugotowane ziemniaki pokroić w talarki, posiekać dużą garść szczypiorku, dodać sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i wszystko razem wymieszać z domowym majonezem. Robię też taką mieszaną czyli to co mam w domu i wychodzi taki miks sałatkowy :)

  • Autor: Olek Data: 2014-06-04 11:50:45

    Polecam z czystym sumieniem http://wielkiezarcie.com/recipe45144.html

  • Autor: renataz36 Data: 2014-06-04 14:10:37

    U nas najlepiej sprawdza się sałatko-sos tzatziki z dużą ilością czosnku i greckim jogurtem. Często robię też taką z moich przepisów "sałatka nowa warstwowa" czyli brokuł, jajka i pomidory.

    A ostatnio furorę robią "superłatwe grilowane pieczarki" mniam

  • Autor: Jola666 Data: 2014-06-04 15:34:02

    http://gotuj.skutecznie.tv/2014/05/salatka-grillowa-ogorki-w-zalewie-slodko-kwasnej/ Właścicielka pozwaa na wstawianie linka :) (Wyślij link do przepisu znajomym i/lub wpisz kilka słów w Komentarzach, dzieląc się Twoją opinią -dziękuję! )Mam nadzieję ,że Magda się nie obrazi są tu sami moi przyjaciele ,mam nadzieje .Bo sałatka
    :
    2 razy testowana i sprawdza się prze znakomicie ,brawo !

  • Autor: powsinoga Data: 2014-06-04 16:26:14

    Ja lubię prostotę z wykorzystaniem sezonu na świeże warzywa:

    pomidory malinowe

    małosolne ogórki

    młoda cebulka

    Wszystko kroję w kawałki, czasem w kostkę, cebulę w piórka. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu, polewam odrobinką oleju rzepakowego i wkładam na godzinę do lodówki, aż się przegryzie.

    czasem dodaję do tego marynowane małe cebulki

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-06-04 17:55:56

    a jakie znasz bo tak w ciemno polecać Magducha to be z sensu?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2014-06-04 18:38:39

    Grecka, Śląski szałot, Kartofel salad, Colesław, Z winogronami i słonecznikiem, Brokułowa z czosnkiem, Zapachy Włoch,

    Wszystkie tu:
    http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=161713

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-06-04 18:44:58

    Magda te co dziewczyny podały z ziemniakami są bardzo dobre można je robić albo zsosem jakimś vinegret lub z łyżką majonezu.

    Od siebie w miarę jak mi się będzie przypominac to będę wrzucac ale np:

    1.Ogórek kiszony w kostke, cebula w kostkę, pieprz, musztarda

    2. Ogórek gruntowy zetrzeć na tarce o grubych oczkachposolic odstawić, jak puści sok odcisnąć dodac koper dużo pieprz,czosnek przepuszczony przez praskę i smietanę.

    Zaraz zobaczę czego tam jeszcze nie masz i podopisuję co mi sie jeszcze przypomni.

  • Autor: aggusia35 Data: 2014-06-04 19:01:58

    Jadę dalej

    1. 2 torebki ryżu ugotowanego, 2 nogi wędzonego kurczaka ( spisuje się rewelacyjnie do sałat lodowych), puszka ananasa krojonego, 4 jajka ugotowane, pokrojone w kostkę, 1 puszka kukurydzy, sól, pieprz. łyżka majonezu lub 2 do smaku, można sos winegret

    2. Pomidory pokrojone w kostkę do tego papryka, cebula, czosnek (ja lubię dużo), ogórek i sos winegret lub jakiś inny. Powiem Ci że ja lubię ją ze śmietaną  przyprawy to sól pieprz.I jest to jedyna sałatka którą jem z papryką ( nie lubię papryki bo mi się po niej strasznie odbija)

    3. Sałata lodowa, pieczarki przesmażone bez tłuszczu na patelni 0,5 kg ( pokrojone w plasterki), ale posolone do tego sos winegret i 3 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki, przyprawy do smaku sól pieprz.

    3. Moja ulubiona i jedyna gdzie jem sery pleśniowe z szarą pleśnią bo ich nie lubię

    Sałatka lodowa, puszka kukurydzy, ser pleśniowy z niebieską pleśnią w kostkę pokrojony, garść orzechów włoskich pokrojonych w drobną kostkę. Do tego tradycyjnie winegret.

    Sosy winegret są u mnie różne nie wiem jaki Ty robisz u mnie zależne jest to od natchnienia w sezonie bogato z ziołami.

    Jak mi się przypomni to na bieżąco dopiszę

  • Autor: smakosia Data: 2014-06-05 07:52:02

    A to mój typ nr "1" http://wielkiezarcie.com/recipe45509.html

    Proponuję, bo nie "zapycha" więc doskonała do grilla, chrupiąca i nie znam nikogo, komu by nie smakowała

Przejdź do pełnej wersji serwisu