Jaką sałatkę do grilla proponujecie. Wszystkie które znam np. grecka mi się już znudziły, reszta jest z mięsem lub rybami, a przecież musi być bezmięsna.
Idealnie pasuję wszelkie sałatki ziemniaczane . Zerknij na dział z kuchnią niemiecką . Warunek musisz mieć dobry ziemniak , przyzwoicie zachowujący się w sałatce .
Moim faworytem jest sałatka z ziemniaków, zielonego ogórka ( plasterki ),sól, pieprz odrobina przesmażonego boczku z cebulką ( dla smaku i połączenia składników ) i suto posypana koperkiem
Inną alternatywą jest ziemniak, raszponka, sól, pieprz, wszystko skropione olejem lnianym. Pycha .
Ja robię taką prostą ziemniaczana: ugotowane ziemniaki pokroić w talarki, posiekać dużą garść szczypiorku, dodać sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i wszystko razem wymieszać z domowym majonezem. Robię też taką mieszaną czyli to co mam w domu i wychodzi taki miks sałatkowy :)
U nas najlepiej sprawdza się sałatko-sos tzatziki z dużą ilością czosnku i greckim jogurtem. Często robię też taką z moich przepisów "sałatka nowa warstwowa" czyli brokuł, jajka i pomidory.
A ostatnio furorę robią "superłatwe grilowane pieczarki" mniam
http://gotuj.skutecznie.tv/2014/05/salatka-grillowa-ogorki-w-zalewie-slodko-kwasnej/ Właścicielka pozwaa na wstawianie linka :) (Wyślij link do przepisu znajomym i/lub wpisz kilka słów w Komentarzach, dzieląc się Twoją opinią -dziękuję! )Mam nadzieję ,że Magda się nie obrazi są tu sami moi przyjaciele ,mam nadzieje .Bo sałatka :2 razy testowana i sprawdza się prze znakomicie ,brawo !
Ja lubię prostotę z wykorzystaniem sezonu na świeże warzywa:
pomidory malinowe
małosolne ogórki
młoda cebulka
Wszystko kroję w kawałki, czasem w kostkę, cebulę w piórka. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu, polewam odrobinką oleju rzepakowego i wkładam na godzinę do lodówki, aż się przegryzie.
Magda te co dziewczyny podały z ziemniakami są bardzo dobre można je robić albo zsosem jakimś vinegret lub z łyżką majonezu.
Od siebie w miarę jak mi się będzie przypominac to będę wrzucac ale np:
1.Ogórek kiszony w kostke, cebula w kostkę, pieprz, musztarda
2. Ogórek gruntowy zetrzeć na tarce o grubych oczkachposolic odstawić, jak puści sok odcisnąć dodac koper dużo pieprz,czosnek przepuszczony przez praskę i smietanę.
Zaraz zobaczę czego tam jeszcze nie masz i podopisuję co mi sie jeszcze przypomni.
1. 2 torebki ryżu ugotowanego, 2 nogi wędzonego kurczaka ( spisuje się rewelacyjnie do sałat lodowych), puszka ananasa krojonego, 4 jajka ugotowane, pokrojone w kostkę, 1 puszka kukurydzy, sól, pieprz. łyżka majonezu lub 2 do smaku, można sos winegret
2. Pomidory pokrojone w kostkę do tego papryka, cebula, czosnek (ja lubię dużo), ogórek i sos winegret lub jakiś inny. Powiem Ci że ja lubię ją ze śmietaną przyprawy to sól pieprz.I jest to jedyna sałatka którą jem z papryką ( nie lubię papryki bo mi się po niej strasznie odbija)
3. Sałata lodowa, pieczarki przesmażone bez tłuszczu na patelni 0,5 kg ( pokrojone w plasterki), ale posolone do tego sos winegret i 3 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki, przyprawy do smaku sól pieprz.
3. Moja ulubiona i jedyna gdzie jem sery pleśniowe z szarą pleśnią bo ich nie lubię
Sałatka lodowa, puszka kukurydzy, ser pleśniowy z niebieską pleśnią w kostkę pokrojony, garść orzechów włoskich pokrojonych w drobną kostkę. Do tego tradycyjnie winegret.
Sosy winegret są u mnie różne nie wiem jaki Ty robisz u mnie zależne jest to od natchnienia w sezonie bogato z ziołami.
Witam,
Jaką sałatkę do grilla proponujecie. Wszystkie które znam np. grecka mi się już znudziły, reszta jest z mięsem lub rybami, a przecież musi być bezmięsna.
Idealnie pasuję wszelkie sałatki ziemniaczane . Zerknij na dział z kuchnią niemiecką . Warunek musisz mieć dobry ziemniak , przyzwoicie zachowujący się w sałatce .
Moim faworytem jest sałatka z ziemniaków, zielonego ogórka ( plasterki ),sól, pieprz odrobina przesmażonego boczku z cebulką ( dla smaku i połączenia składników ) i suto posypana koperkiem
Inną alternatywą jest ziemniak, raszponka, sól, pieprz, wszystko skropione olejem lnianym. Pycha .
Zgadzam się :)
U nas błyskawicznie znika ziemniaczana: ziemniaki, ogórek kiszony/konserwowy/małosolny, cebulka lub dymka, sól, pieprz, musztarda, olej.
Sałata rucola, lodowa, pomidor, ogórek zielony, papryka żółta, oliwki ciemne. Sos -kwaśna śmietana, koperek sól. Warzyw nie solę, tylko mocniej przyprawiam sos.
Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu greckiego, chociaż moim zdaniem to już nie to samo.
Układam w dużej szklanej misie sałatę z dodatkami i wierzch polewam sosem.
http://wielkiezarcie.com/recipe31983.html
http://wielkiezarcie.com/recipe32103.html
Nie wiem dlaczego ale nie umiem zrobić aktywnych .
http://wielkiezarcie.com/recipe31983.html
http://wielkiezarcie.com/recipe32103.html
dziękuję :)
ale polecam obie wypróbowane i są smaczne.
może tu coś Ci przyjdzie do smaku ... http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=193586
ja robię ziemniaki w grubą kostkę, cebula, ogórek kiszony też w grubszą kostkę i oliwa, sól, pieprz, u mnie wszyscy się zajadają
http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html
Witam
U mnie na grillu sprawdza się sałatka brokułowo-pomidorowa, zawsze znika w pierwszej kolejności:
Brokuł (ugotowany) i pomidory w proporcji 1:1 wymieszane z sosem czosnkowym (1 mały jogurt grecki, 2-3 łyżki majonezu i 1-2 ząbki czosnku).
Pozdrawiam
Dodaję jeszce ugotowane jajka;)
Ja robię taką prostą ziemniaczana: ugotowane ziemniaki pokroić w talarki, posiekać dużą garść szczypiorku, dodać sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i wszystko razem wymieszać z domowym majonezem. Robię też taką mieszaną czyli to co mam w domu i wychodzi taki miks sałatkowy :)
Polecam z czystym sumieniem http://wielkiezarcie.com/recipe45144.html
U nas najlepiej sprawdza się sałatko-sos tzatziki z dużą ilością czosnku i greckim jogurtem. Często robię też taką z moich przepisów "sałatka nowa warstwowa" czyli brokuł, jajka i pomidory.
A ostatnio furorę robią "superłatwe grilowane pieczarki" mniam
http://gotuj.skutecznie.tv/2014/05/salatka-grillowa-ogorki-w-zalewie-slodko-kwasnej/ Właścicielka pozwaa na wstawianie linka :) (Wyślij link do przepisu znajomym i/lub wpisz kilka słów w Komentarzach, dzieląc się Twoją opinią -dziękuję! )Mam nadzieję ,że Magda się nie obrazi są tu sami moi przyjaciele ,mam nadzieje .Bo sałatka
:2 razy testowana i sprawdza się prze znakomicie ,brawo !
Ja lubię prostotę z wykorzystaniem sezonu na świeże warzywa:
pomidory malinowe
małosolne ogórki
młoda cebulka
Wszystko kroję w kawałki, czasem w kostkę, cebulę w piórka. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu, polewam odrobinką oleju rzepakowego i wkładam na godzinę do lodówki, aż się przegryzie.
czasem dodaję do tego marynowane małe cebulki
a jakie znasz bo tak w ciemno polecać Magducha to be z sensu?
Grecka, Śląski szałot, Kartofel salad, Colesław, Z winogronami i słonecznikiem, Brokułowa z czosnkiem, Zapachy Włoch,
Wszystkie tu:
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=161713
Magda te co dziewczyny podały z ziemniakami są bardzo dobre można je robić albo zsosem jakimś vinegret lub z łyżką majonezu.
Od siebie w miarę jak mi się będzie przypominac to będę wrzucac ale np:
1.Ogórek kiszony w kostke, cebula w kostkę, pieprz, musztarda
2. Ogórek gruntowy zetrzeć na tarce o grubych oczkachposolic odstawić, jak puści sok odcisnąć dodac koper dużo pieprz,czosnek przepuszczony przez praskę i smietanę.
Zaraz zobaczę czego tam jeszcze nie masz i podopisuję co mi sie jeszcze przypomni.
Jadę dalej
1. 2 torebki ryżu ugotowanego, 2 nogi wędzonego kurczaka ( spisuje się rewelacyjnie do sałat lodowych), puszka ananasa krojonego, 4 jajka ugotowane, pokrojone w kostkę, 1 puszka kukurydzy, sól, pieprz. łyżka majonezu lub 2 do smaku, można sos winegret
2. Pomidory pokrojone w kostkę do tego papryka, cebula, czosnek (ja lubię dużo), ogórek i sos winegret lub jakiś inny. Powiem Ci że ja lubię ją ze śmietaną przyprawy to sól pieprz.I jest to jedyna sałatka którą jem z papryką ( nie lubię papryki bo mi się po niej strasznie odbija)
3. Sałata lodowa, pieczarki przesmażone bez tłuszczu na patelni 0,5 kg ( pokrojone w plasterki), ale posolone do tego sos winegret i 3 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki, przyprawy do smaku sól pieprz.
3. Moja ulubiona i jedyna gdzie jem sery pleśniowe z szarą pleśnią bo ich nie lubię
Sałatka lodowa, puszka kukurydzy, ser pleśniowy z niebieską pleśnią w kostkę pokrojony, garść orzechów włoskich pokrojonych w drobną kostkę. Do tego tradycyjnie winegret.
Sosy winegret są u mnie różne nie wiem jaki Ty robisz u mnie zależne jest to od natchnienia w sezonie bogato z ziołami.
Jak mi się przypomni to na bieżąco dopiszę
Polecam...... http://wielkiezarcie.com/recipe102116.html
http://wielkiezarcie.com/recipe108374.html
http://wielkiezarcie.com/recipe103700.html
A to mój typ nr "1" http://wielkiezarcie.com/recipe45509.html
Proponuję, bo nie "zapycha" więc doskonała do grilla, chrupiąca i nie znam nikogo, komu by nie smakowała