Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz słodkiego , a może pachnący chlebek..?..cd..

  • Autor: makusia Data: 2014-10-03 21:26:45

    Namawiają na nowy wątek, więc proszę :)

    Na początek sernik czekoladowy a'la zebra:)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-10-03 22:27:42

    Pięknie prezentująca się i smakowita serniczkowa zeberka :-) Mam na taki serniczek wielką ochotę i w następnym tygodniu też taki zrobię. :-) 

  • Autor: bahus Data: 2014-10-04 00:23:18

    No nie da się ukryć...Makusia staje się coraz bardziej cukierniczo -  profesjonalna. Gratulacje.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-04 18:20:19

    Do profesjonalizmu to mi bardzo daleko, ale dziękuję za miłe słowa;) Rodzinka zadowolona a to najważniejsze:)

  • Autor: jannaj Data: 2014-10-04 21:36:03

    Drożdżówka Ilki.

    http://wielkiezarcie.com/recipe22959.html

  • Autor: bytomianka Data: 2014-10-05 10:54:49

     Dla urodzinowych gości upiekłam: Biszkopt orzechowy Kasi  z masą kawową.Śmietankowy sernik.:)                                                       Degustacja popołudniu.:)

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-05 12:34:38

    Dziś upiekłam chleby żytnio - razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren ;)

    Dopisano 14-10-05 12:50:18:

    Jeszcze wczoraj upiekłam ciasteczka owsiane z bakaliami z mąką żytnią :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 13:09:42

    Samo zdrowie :)

  • Autor: domia Data: 2014-10-05 22:16:05

    Misia, a mnie interesują Twoje ciasteczka owsiane. Uwielbiam takie smaki, ale dotąd nie trafiłam na swój przepis. Podzielisz się przepisem?

    Chlebuś też uroczy!

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-06 09:44:10

        Do naczynia wsypałam 85g płatków owsianych,85g wiórków kokosowych,100g mąki żytniej,70 cukru pudru, po czubatej łyżce otrębów owsianych,rodzynek i posiekanych orzeszków ziemnych.W małym rondelku rozpuściłam 100g masła i dodałam 1 łyżkę miodu.1łyżeczkę sody rozpuściłam w 2 łyżkach gorącej wody,dodałam do rondelka i wszystko dokładnie wymieszałam.Połączyłam suche składniki z mokrymi,formowałam z ciasta kulki dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczałam,kładąc na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Piekłam w 180 stop przez ok 8-10 min.Smacznego ;)

  • Autor: domia Data: 2014-10-06 21:22:31

    O, jak fanie! Misia dziękuję za przepis. Zrobię i zdam relację. Przecież te Twoje na zdjęciu wyglądają bosko! Oby i moje tak wyglądały.. Postaram się) 

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-06 21:52:02

    Dziękuję ;)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 13:11:21

    U nas bananowiec na zimno i rolada z gruszką i dynią :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-05 14:54:49

    Jakie cudeńka ... mniaaam )))

  • Autor: ulcia76 Data: 2014-10-05 15:26:56

    hmmmmmm.delicje.....

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-05 15:45:28

    Mniammm jakie pyszne słodkości :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 16:14:35

    Dziękuję Dziewczynki

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-05 16:53:11

    ALE Cudna Roladka!!! ...i pewnikiem Pychotka :))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 20:47:45

    Pewnikiem

  • Autor: jannaj Data: 2014-10-05 20:53:59

    Chleb jeszcze upiekłam, ale zęby zagrożone.

    http://wielkiezarcie.com/recipe31573.html

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 20:57:40

    Taki twardy /??

  • Autor: jannaj Data: 2014-10-05 21:00:46

    Środek super - ale skórka,,,,,

    Nie wiem czy w tym wieku można aż tak narażać uzębienie.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 22:34:04

    wiesz,zawsze mozna moczyć w mleczku

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-06 09:44:01

    Mmmmm, chlebek ekkore/ilki ma cudowną, twardą skórkę jakiej brak gnieciuchom (tfu!) ze sklepu. Piekę (od ekkore) i taki cieplutki to aż pryska spod noża. Narażaj zęby, raz się żyje.

  • Autor: bahus Data: 2014-10-05 22:01:09

    Dzisiejszy podwieczorek...na pierwszym planie sernik pod "pierzynką"

  • Autor: makusia Data: 2014-10-05 22:35:08

    Mniam serniczki ;)

  • Autor: madina99 Data: 2014-10-06 12:43:27

    Serniki są super.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-06 22:38:26

    Gwoli ciekawości .. pierzynka z ciasta biszkoptowego ? Serniczek wygląda obłędnie pysznie

  • Autor: bahus Data: 2014-10-07 16:34:16

    Tak...bardzo puszysty i lekki biszkopt.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-06 22:40:45

    Szneki z glanzem .. a oprócz tego masą twarogową .

  • Autor: makusia Data: 2014-10-07 10:15:49

    Do kawusi w sam raz, porywam jedną

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-07 10:19:56

    Ja porywam jedną na... drugie śniadanie do pracy .

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-08 13:10:17

    Jabłka w cieście zapieczone

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-08 13:40:25

    Pyszny kąsek .... jak ja lubię takie cuda .

  • Autor: makusia Data: 2014-10-08 14:05:25

    Uwielbiam

  • Autor: makusia Data: 2014-10-08 14:57:50

    Muffiny o smaku pieczonych jabłek :) Znikały jeszcze gorące

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-08 18:36:14

    ....moja Ty muffinkowa Bogini! Już czekam na przepisik.....:) wyglądają bardzo apetycznie:))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-08 19:51:11

    ....moja Ty muffinkowa Bogini! Już czekam na przepisik.....:) wyglądają
    bardzo apetycznie:))

    Dzięki Iwciu, przepis będzie , tylko się troszkę zorganizuję

  • Autor: bahus Data: 2014-10-08 20:13:00

    Jadę...

  • Autor: makusia Data: 2014-10-08 20:48:27

    Czekam

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-08 20:47:33

    ...nie pieczone, ale kulane z sercem....i % -tami.....:)) Bajaderki!

  • Autor: makusia Data: 2014-10-08 20:49:29

    machniom ???

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-08 21:00:16

    Oooo ja Cię... jedna kula moja ... wiadomo bo z % ... .

  • Autor: bahus Data: 2014-10-08 21:49:00

    To ja proszę te "%"...

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-09 10:23:09

    Nastrój jesienno - słoneczny a więc ciasto z dużą ilością ''endorfin'' . Aaa tylko mała uwaga do masy budyniowej dołóżcie chociaż łyżkę mąki pszennej i do usztywniania śmietany żelatyna . Mnie sztywno - fixy nie satysfakcjonują .

  • Autor: makusia Data: 2014-10-09 10:40:48

    Do kawusi w sam raz, poczęstuje się

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-10-09 11:49:04

    Ło matko! Się uśliniłem :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-09 13:38:46

    Cudne, to 3-bit?

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-09 14:28:18

    Jasne bogdziu ...a se ''bitłam'' na życzenie M.. ))

  • Autor: wyszomka Data: 2014-10-09 16:36:47

    Nastrój jesienno - słoneczny a więc ciasto z dużą ilością
    ''endorfin'' . Aaa tylko mała uwaga do masy budyniowej dołóżcie
    chociaż łyżkę mąki pszennej i do usztywniania śmietany żelatyna . Mnie
    sztywno - fixy nie satysfakcjonują .

    Poproszę o przepis ;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-09 21:02:06

    Moja Droga ! Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 % ..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała puszka kakaowego kajmaku.

    http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html

  • Autor: wyszomka Data: 2014-10-14 16:53:58

    Moja Droga !  Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki
    polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 %
    ..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała
    puszka  kakaowego kajmaku. http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html

    dzięki , zrobię tak jak Ty :)

  • Autor: Smosia Data: 2014-10-09 19:28:24

    Kombinowane (z czapeczki) dla kolegów mojego męża z pracy:

    Niestety już nawet okruszków nie ma po nim.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-09 20:06:54

    Wcale się nie dziwie że nic nie zostało, mega apetyczne ciacho :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-09 20:09:30

    Chlebuś Razowy z Ziarnami Słonecznika i Siemienia :) Na mąkach pół na pół żytnia-razowa, pszenna-razowa.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-09 20:55:00

    Jutro rano przynoszę : masło,twaróg, miód i mój dżemik morelowy , może na 2 kromeczki załapie się :))

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-09 21:02:46

    Zapraszam, zapraszam.... na dwie i nie tylko

  • Autor: makusia Data: 2014-10-09 21:45:03

    Cudo :)

  • Autor: olaala Data: 2014-10-10 12:56:58

    Drożdżówki z serem wg przepisu Megi65
    drugi"rulon"z makiem

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-10 14:11:01

    Z pewną dozą nieśmiałości pytam się o ... efekty ? .

  • Autor: olaala Data: 2014-10-10 14:19:18

    Z pewną dozą nieśmiałości pytam się o ... efekty ? .


    Megi:)efekty są takie; Mąż mi pęknie z przejedzenia, a ja pękne:z wyrzutów sumienia:)))
    bułeczki cud-miód

    Dopisano 14-10-10 15:04:56:

    http://wielkiezarcie.com/recipe111918.html

  • Autor: bahus Data: 2014-10-10 15:44:03

    Dzisiaj na podwieczorek

    Kto zgadnie co to za ciasto? Dla ułatwienia podpowiem, że to fragment większej całości.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-10 16:23:18

    Stawiam na strucle z orzechami ! :DD

  • Autor: makusia Data: 2014-10-10 18:27:53

    Albo z makiem :)

  • Autor: pa1982 Data: 2014-10-10 18:32:23

    moje ukochane rogale marcińskie?

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-10 21:26:51

    Za wcześnie na rogale .... )) te rogale z białym makiem

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-10 19:13:34

    Na moim monitorze jest zielone, więc pewnie ze szpinakiem.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-10 19:43:34

    Stawiam na rogala marcińskiego tylko ta zielenina w środku mnie zastanawia

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-10 20:21:18

    Hm..."ta zielenina"...może to zeszłoroczne rogale marcińskie :D

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-10 21:27:41

     Stawiam na orzeszki pistacjowe ... ))

  • Autor: bahus Data: 2014-10-11 15:06:34

    Kto stawiał na rogale świętomarcińskie ten miał rację. Już się pokazały. Jednak te nie mają certyfikatu, choćby ze względu na obecność pistacji. Te oryginalne będą sprzedawane od 6 do 15 listopada. Niemniej te na fotce też były pyszne.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-11 15:11:04

    No ba .. zaraz wyczułam ,że to ''podróba''

  • Autor: pa1982 Data: 2014-10-11 17:28:58

    a ja już jadlam w tym roku prawdziwego rogala marcińskiegona targach w Poznaniu ,po 8zl za sztukę oryginalne z certyfikatem zdaje się że z Lubonia.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-11 12:26:26

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-11 13:55:51

    Sezon szarlotkowy trwa :) Mniammm....

    Makusiu czy To z Twojego przepisu szarlotka z kruszonki?

  • Autor: makusia Data: 2014-10-11 21:14:01

    Nie, to nie z kruszonki, zrobiłam na kruchym cieście, starłam 2 kg jabłek, przepis dodam niebawem :) 

  • Autor: bahus Data: 2014-10-11 15:08:21

    Jak można takie coś jeść?.........

    Bez Bahusa...

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-11 16:33:45

    Szarlotka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła wyruszy ze mną do przyjaciół . Po drodze tylko lody zabajone zakupię i .... udany wieczór przede mną .

  • Autor: makusia Data: 2014-10-11 21:14:47

    Pyszotka, mojej już nie ma

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-11 18:58:27

    Urodzinowo:)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-11 21:15:04

    Jakie torcicho:))

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-11 21:17:09

    Ja Cieeeee .. Dorcia rarytasio ....a jakaś podpowiedz czy link .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-11 21:25:15

    Meguś, wzór z netu, reszta z głowy:) na biszkopty poszło 18 jajec, jeden cienki kakaowy blacik zamroziłam "na zaś", reszta została wykorzystana. W "pionie" krem śmietankowy i dżem morelowy, w "poziomie" krem czekoladowy, generalnie potrzeba do niego masakryczną ilość kremu. Przymierzałam sie do niego od dawna ale powtórki raczej nie będzie. Młoda zadowolona i to jest najważniejsze:) A! z czystej ciekawosci wrzuciłam na wagę...razem ze szklaną paterą- 4600g

  • Autor: as Data: 2014-10-11 21:41:38

    Super ale strasznie duży. Miałaś tyle gości? Patera sama ile ważyła?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-11 21:58:14

    Pięcioro dorosłych i dwie nieletnie:) Jutro będzie jeszcze psiapsiółka z przedszkola. Reszta tortu pójdzie "do ludzi":)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-11 22:00:40

    Wyglada tak, ze sama pol bym zezarla!!! :) pol tylko z przyzwoitosci, bo i caly dalabym rade pochlonac. Wiec tylko bylejakiego musi byc malo, dobre zawsze zniknie za szybko. :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-11 22:09:16

    Co za marnacja tortu z 18 jaj ..na rozdanie , na wynos ? a można przecież zamrozić .. .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-11 22:17:03

    eeee...tam :) zaskoczę sąsiadów...oni już się szykują z czekoladkami do Basi na poniedziałek,a tu niespodzianka-my do nich z tortem juz w niedzielę:D

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-12 18:34:40

    Musiał być pyszny :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-11 21:57:15

    Łooooocieee .. tort gigant ... !

    Koniecznie zważ paterę i podaję ilość gości , as nam przeliczy ile na głowę przypadało tortu .

  • Autor: pwyso Data: 2014-10-12 07:53:32

  • Autor: makusia Data: 2014-10-12 11:27:45

    Nie dziwię się, mniami:)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-12 18:32:21

    Ja bym zjadła i bez popitki piwowej :D

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-12 18:31:05

    Szarlotkowo :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-12 19:08:12

    Cudnie wygląda ... absolutnie mój smak ))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-12 19:10:50

    najpyszniejsze ciacho:)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-21 19:22:21

    Takiej szarlotki bym zjadla i do tego loooody waniliowe mniam

  • Autor: makusia Data: 2014-10-12 19:14:39

    Zostały białka po szarlotce, więc na szybko kokoski maślane, pyszotkaaaaaaaa

  • Autor: rs1107 Data: 2014-10-12 19:51:21

    Ja nie wiem jak to jest Ty pieczesz wszytko na szybko i wychodzi takie cudne.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-12 21:12:53

    Bo ja lubię szybkie ciasta Haniu :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-10-12 21:26:50

    Kolejny raz jabłecznik z orzechami, rodzynkami i bezą.

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-12 23:44:49

    Muffinki waniliowo-bakaliowe i bulki nadziane serem, salami, oliwkami, suszonymi pomidorami, papryka, cebulka, posypane rozmarynem.

  • Autor: makusia Data: 2014-10-13 17:31:50

    Muffiny,moje ukochane:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-13 08:57:31

    Poniedziałek przywitałam świeżymi bułeczkami z jabłkami, rodzynkami i serem .. Połowa bułeczek już powędrowała do ... pracy .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-13 09:46:32

    Ale apetycznie wygladają! A szansa na przepisik jest? ;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-13 10:07:04

    Owszem ... na razie siedzi w głowie ))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-13 17:32:18

    Szczęściarze :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-13 19:56:43

    Dziś poczyniłam chleb żytni razowy na miodzie z ziarnami, do tego...kiełbasa z dzika (nowa dostawa od teściowej) ;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-14 01:50:07

    Buleczki stokrotki, smak mojego dziecinstwa teraz niech kojarzy sie Mlodym nie z piekarnia a z mama. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-14 10:08:17

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-15 19:21:20

    Muffinki Czekoladowe od Majka2.

    Życzenie mojego Bubusia, będzie niespodzianka jak wróci zaraz z basenu :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-15 19:34:52

    Śliczniusie, tak świątecznie się zrobiło;) 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-15 20:47:21

    ...dziękuję ...tak mnie naszło na lukrowanie :)

  • Autor: bahus Data: 2014-10-16 00:13:08

    I bardzo dobrze...lepsze to niż picie z misek...

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-16 20:58:33

    ...ha ha ha :)) ...Bahus, a dziś już chyba mogę... no nie...? w końcu jest czwartek

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-16 06:51:47

    No to my startujemy z naszym pomarańczowcem, który był próbnie pieczonym, żeby powtórka na Boże Narodzenie nie okazała się porażką :) Dziś już wyleżakowany w lodówce, wilgotny, kilka kawałków pojedzie w pudełku ze mną do pracy na rozczęstowanie. Reszta dla Was :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-16 09:53:20

    Widzę że Iwcia pokusiła świętami , smakowity pomarańczowiec :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-16 21:00:07

    Oooo jaaa, ale kolorek Cudeńka :)

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-16 21:06:05

    Dziękuję :) Dziś rozczęstowałam pół blachy w pracy - a potem musiałam dyktować przepis

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-17 17:29:04

    Ale nam nie podyktowałaś?

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-17 20:29:04

    Pewnie że będzie, już niedługo się pojawi, żeby na święta można było upiec :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-10-18 21:19:54

    Ale potrenować trzeba :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-16 22:17:27

    Absolutnie moje smaki i .. kolorki ))

  • Autor: Lea2 Data: 2014-10-18 15:17:47

    Superancko apetyczny :-) 

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-17 18:46:47

    Taki tort machnęłam, czekoladowo-śmietanowy z musem truskawkowym

  • Autor: makusia Data: 2014-10-17 19:17:49

    O kurczaczki, ale miałaś "macha" , już podstawiam talerzyk i stawiam kawusię ;)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-10-19 18:47:23

    Fiu, fiu, fiuuuuuuuuuuuu.

    Jubilatka na pewno będzie zadowolona.

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-17 20:31:33

    Dzisiejszy placek śliwkowo-jabłkowo-dyniowy :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-17 20:35:27

    Rarytasio

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-17 20:32:07

    Wczoraj muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, zdjecia nie zdazyłam zrobic.

    Dzisiaj dzieci chciały muffinki z orzechami i białą czekolada

    a dla meza babka

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-17 20:33:06

    Za dobrze mają, wiesz?

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-17 20:35:25

    Wiem :)))

    ale ja z nimi tez mam dobrze :)))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-17 20:35:56

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-10-18 00:01:57

    Dziś serniczek http://wielkiezarcie.com/recipe39127.htm  właśnie wyłączylam piekarnik 

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-19 17:48:31

    Jablka pieczone z osobiscie kradzionymi orzechami wloskimii 3 dni smazonymi powidlami sliwkowymi, w lodowce mieszka tez rolada biszkoptowa z w/w powidlami i wlasnorecznie kradzionymi orzechami... laskowymi. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-19 19:41:11

    No nie mów, że jabłka kupiłaś!...

  • Autor: makusia Data: 2014-10-19 19:43:07

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-19 22:06:38

    O co ty mnie podejrzewasz???? Tak rosly przy plocie, prawie przy drodze, spodnie prawie na tym plocie podarlam... Ale jablka mam! Sliwki musialam kupic niestety...nie rosna w okolicy, za to mam juz 4 drzewka oliwne upatrzone.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-20 06:06:42

    I tak trzymaj!

  • Autor: matani Data: 2014-10-20 09:31:57

    Eee tam, gadasz, spodnie i tak masz podarte :P

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-20 10:03:28

    Ale na innym plocie :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-19 19:43:40

    Kradziochu

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-20 06:07:19

    U mnie się mówi "kradzieju". :D

  • Autor: makusia Data: 2014-10-20 11:15:18

    Też dobre

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-10-19 18:49:08

    Znalazłam jeszcze kilka złotych renet, więc na dziś jabłka w kruchym cieście

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-19 19:40:43

    Chleby żytnie na zakwasie wyjęte z piekarnika do tego...szynka naturalnie wędzona stygnie ;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-19 20:23:46

    Jakie pyszności .. . Zdolna z Ciebie Dziewczynka )))

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-19 20:31:15

    Dzięki Meguś...szyneczka od teściowej oczywiście...ja tylko ją parzyłam :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-19 22:20:30

    Rolada

  • Autor: makusia Data: 2014-10-19 23:02:19

    mniam:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-19 22:35:16

    Ciasto szefa, korzenne, makowiec i jabłecznik

  • Autor: makusia Data: 2014-10-19 23:01:58

    O ja, zaś jakaś imprezka była

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-19 23:16:14

    Przed zimą łapiemy kalorie, zapas energii na mrozy . U mnie ostatnio ciagle ktoś przebywa, a wokół same łasuchy.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-10-20 00:09:16

    A ja poproszę przepis na to ciasto szefa wyglada super

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-20 10:29:45

    Jest już na wż przepis pod nazwą "ciasto zemsta szefa", moja wariacja na temat tego ciasta polegała na tym, że upiekłam je w jednej formie, a wlewałam na blachę tak jak zebrę. Do budyniu dodałam masło, bo nie lubię w kremach margaryny, podobnie do masy kajmakowej dałam masło. 

  • Autor: pwyso Data: 2014-10-20 16:03:46

    trochę ze serem, trochę z cynamonem ...

  • Autor: makusia Data: 2014-10-20 19:08:10

    Porywam jedną :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-20 18:15:50

    Poniedziałkowa , puchata ,babeczka .

  • Autor: neliada Data: 2014-10-20 19:00:39

    Cudna :) Uwielbiam puchate babeczki :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-20 21:23:18

    Najlepsze babeczki to te ...pulchniutkie a nie ... deskowe- płaskie .

  • Autor: makusia Data: 2014-10-20 19:08:41

    Apetyczna

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-10-21 13:06:37

    Robilam dzisiaj podwojna porcje ciasta na moj chleb z dynia, z jednej upieklam chleb, a z drugiej takie slimaczki z dzemem z porzeczki, orzechami i starta czekolada, pyszne, pozdrawiam.

    Dopisano 14-10-21 16:23:44:

    ..i chlebek tez juz upiczony:

  • Autor: madina99 Data: 2014-10-21 18:23:19

    Bardzo apetyczne-chciałabym bułeczkę,bo chlebek dzisiaj piekłam.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-10-21 18:57:16

    ...zapraszam, bo nie moge sie powstrzymac i 2 tygodnie diety licho wezmie, kilka wyslalam "na Syberie", a reszta kusi...a pochwal sie swoim chlebkiem, milego wieczoru zycze.

  • Autor: madina99 Data: 2014-10-25 12:43:02

    Stokrotko,dziękuję za zaproszenie:) a chlebkiem się pochwalę jak tylko ciut lepiej opanuję sztukę wstawiania zdjęć:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-21 19:33:48

    Ooo jaka urodziwa ''zeberka''

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-21 20:13:39

    Juz polowy nie ma :)))

  • Autor: makusia Data: 2014-10-21 21:34:17

    Zeberka jak malowana;) 

    U nas "usteczka z jabłkami" zdjęcia nie zdążyłam zrobić:)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-10-22 10:33:54

    Pięknie "zakręcona" ta zeberka :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-21 20:18:29

    Dziś Ciacho Korzenne ,,Cukiniowe" od Alicja64 ...cukiniowe, bo napakowałam cukinią, a jabłko symbolicznie :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-21 21:34:34

    Uwielbiam ;)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-10-23 11:14:13

    Bułki :)

  • Autor: matani Data: 2014-10-23 11:19:58

    ale zgrabne dupki :) 

  • Autor: a. Data: 2014-10-23 11:45:39

    Cudne! Z jakiego przepisu robiłeś?

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-10-23 13:46:31

    Właśnie jakoś tak bez przepisu wyszło :) Ale szło to jakoś tak, że 500g mąki, 15g drożdży, po 125ml wody i mleka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli :)

  • Autor: a. Data: 2014-10-23 14:29:09

    Dzięki :):)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-23 12:15:23

    Ładniutkie :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-23 13:55:33

    Suuuperaśne a jakie ładne ''dupki '' Ci wyszły ... ja tak nie potrafię . Zdolny z Ciebie facet .

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-23 23:22:25

    Ładne bułki!

  • Autor: Lea2 Data: 2014-10-24 11:04:49

    Piękniusie i takie wszystkie zgrabniutkie bułeczki Ci wyszły :-) 

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-23 12:02:16

    Ciasteczka bezowe z biala czekolada

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-23 13:53:52

    Wszystko jak zwykle w dobrym smaku i guście .. mogę skubnąć ?

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-23 15:57:49

    Czestuj sie :) rysiowe lapki pomagaly, dlatego takie "ksztaltne" ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2014-10-24 11:07:59

    Smakowite ciasteczka, jak zawsze :-) 

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-24 07:35:11

    Buleczki z dzemem

  • Autor: makusia Data: 2014-10-24 10:03:58

    W sam raz do mojej kawki, porywam jedną :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-24 11:28:00

    Takie tam z głowy i z ... resztek. Jeszcze nałożę mały make-up czyli wiórki gorzki czekolady . Zapraszam))

    Dopisano 14-10-24 16:27:04:

    Finał ..

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-24 11:43:05

    Megi, uwielbiam takie zaproszenia, szczególnie bez okazji, dziękuję ;) A pod pierzynką to co - dżemik, galaretka czy frużelina?

    W ramach tzw. rewanżu podeślę po południu, bo aktualnie się robi - roladkę z masą karpatkową, dżemem z czarnej porzeczki i polewą czeko :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-24 11:47:11

    An .. no to może z talerzykami na wymianę .., u Ciebie zapowiada się smakowicie.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-24 13:41:27

    ...a ja mam piernik staropolski na wymianę:) wczoraj odkopałam ostatni kawałek w ramach porządków w zamrazarce:)

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-25 10:48:29

    Megi, talerzykami to cokolwiek mało :)

    Moja roladka z połączeń ulubionych smaków :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-25 11:00:28

    Nooo fajnie ... porzeczka czy wiśniowa wkładka .. ?

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-25 11:03:25

    Dżemo z czarnej :)

    Niby nic, a poprawia samopoczucie...

  • Autor: Smosia Data: 2014-10-24 18:47:49

    Dzisiaj pierniczę (czy raczej piernikuję, bo pierniczę często, nie tylko dzisiaj :)) ) i to na maślance - przepis z WŻ, bardzo udany - pulchny, wilgotny i pachnący świętami. Fotki na razie nie mam.

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-24 20:29:56

    Strucla z powidlami sliwkowymi i orzechowa posypka

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-25 15:40:32

    Ciasto zemsta szefowej, moja wariacja na temat ciasta zemsta szefa

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-25 18:48:04

    Fiuuu , fiuu oj szefowa też nieźle wygląda w swojej ''złości '' .

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-25 18:51:25

    Ciacho drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką stygnie ;)

    Dopisano 14-10-25 19:08:40:

    Chleby żytnie na zakwasie rosną ... jutro rano wylądują w piekarniku ;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-25 18:59:09

    Fakt ... jeszcze paruje )))

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-25 19:47:28

    Właśnie kawałek wyparował .

  • Autor: as Data: 2014-10-25 22:12:19

    Muffinki cynamonowo jabłkowe 

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-25 22:13:37

    A gdzie focia ??

  • Autor: misia123 Data: 2014-10-26 07:49:27

    Uwielbiam zapach świeżego pieczywa w niedzielę rano...dziś upiekłam chleby żytnie na zakwasie oraz bułki żytnio - owsiane ;)

  • Autor: olaala Data: 2014-10-26 10:29:52

    Ciasto" mocno-kokosowe" od Makusi.

    Dopisano 14-10-26 12:50:50:

    Zrobiłam jeszcze rogaliki z serem i jabłkiem..

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-26 19:57:58

    Ok, nie ja... Tamara i Klara. Ciacho czekoladowe. I zeby nie bylo... Nie chwale byle czego, zwlaszcza w wykonaniu wlasnych dzieci, bo jestem az nadto wymagajaca... Wyszlo im rewelacyjnie, pogratulowalam profesjonalizmu. Nad dekoracja musza jeszcze popracowac.

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-27 07:52:22

    Matulu... Az tyle razy dodalo?! Trudno... To kawalek dla Pani Emmy, wychowawczyni. :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-26 19:59:27

    A to juz ja poczynilam. Zwykle, mieciutkie bulki pszenne na oleju.

  • Autor: yennefer Data: 2014-10-28 16:41:47

    Nie bądź szuja, podziel się przepisem!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-27 08:37:03

    Babka puszysta od megi65 (wyszła z pysznym zakalcem) zjedzona błyskawicznie przez rodzinę i chleb owsiany ze słonecznikiem (wcale nie taki pomarańczowy, jak na zdjęciu).

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-27 08:41:11

    Nam zostało na dzisiaj kilka wczoraj pieczonych babeczek kajmakowych z posypką z prażonych włoskich orzechów (już takie trochę zimowe przedświąteczne zdjęcie nam wyszło):

  • Autor: makusia Data: 2014-10-27 10:24:36

    Wyglądają obłędnie;)

  • Autor: bahus Data: 2014-10-28 17:41:45

    To megi65 dała Ci babkę z zakalcem ?. Nie wierzę !!!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-28 20:11:10

    Dała, dała! Powiedziała, że ma dobre serce i od ust sobie odejmie a mi da!

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-27 20:34:22

    Aniolki niejadalne sie pieka. :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-27 20:37:02

    A ja czytam : Aniołki niejadalne do ... piekła . Wybacz !!!

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-27 20:43:54

    Bo na cholere to komu... Skoro niejadalne!!! :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-28 06:12:13

    A na pewno się nie da? Chociaż po kawałku?

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-27 21:20:13

    Czy jest coś, czego nie umiesz? :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-27 21:31:32

    Nie umiem się nie uczyć... :)

  • Autor: makusia Data: 2014-10-28 10:00:06

    Cudowny!!! Jak ja kocham Aniołki;)) 

    Niejadalny , fakt, ale do galerii mógłby wskoczyć, może inni też się lubują w takich dziełach i nam pokażą :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-28 10:02:15

    Juz robie wewrsje ulepszone, to moj aniolkowy debiut. :) za chwile zabieram sie za aniolka dla Sary, bedzie prezentem urodzinowym. Oby wysechl do piatku, bo przyjecie jest wlasnie wtedy.... Nie ma sie czym chwalic, ale naucze sie moze robic ladniejsze.... Kiedys :D

  • Autor: makusia Data: 2014-10-28 10:10:07

    Jest się czym chwalić, uwierz mi :)

  • Autor: bahus Data: 2014-10-28 17:39:44

    Zgadza się...nie ma się czym chwalić...niejadalne . Ja tam wolę Twoje dokonania kulinarne.

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-30 21:33:50

    Ten dla Sary

  • Autor: Bahati Data: 2014-10-30 21:34:26

    Tu zimowy

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-31 06:15:32

    Jestem wredna ale mnie się bardziej gołe podobały!

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-28 16:51:18

    Bardziej wytrawnie- 3 keksówki pasztetu i 1 pieczeni z szynki z pieczarkami i papryką, schab w ziołach i 6 słoików kiełbasy słoikowej..bo jakoś mi "sklepowe" wędliny ostatnio nie wchodzą.

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-28 17:10:38

    Oooooo jak Cie ... Dorcia ...Poproszę o jakieś namiary na pasztet i pieczeń z szynki .. )) Jak możn oczywiście ...

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-28 18:36:09

    Meguś:) pasztet wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=683982&post=683982 -dziś z poczwórnej porcji :D a pieczeń "na oko"...zmieliłam taki ponad kilogramowy chudy kawałek szynki, doprawiłam klasycznie jak na mielone (no może ciut bardziej wyraziście i zamiast namoczonej bułki dodałam bułkę tartą), dołożyłam surowe starte na jarzynowej tarce pieczarki i czerwoną papryke posiekaną jak najdrobniej, masę upiekłam również w keksówce, wystudziłam, dobrze schłodziłam w lodówce i super się kroi w plastry na kanapki:)

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-28 19:46:18

    Dorotka, ostatnio też tak mam... Może to faza cyklu kobiety?! :)

    U nas też 3 keksówy pasztetu, już wrąbałam z razowcem, się pochwalę, że przyzwoity smakowo - wilgotny :)

    Dopisano 14-10-28 20:09:51:

    P.S. Pasztet zrobił... pasztet :))

    Kto to pożre?! :))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-10-28 20:09:03

    Ano nie wiem...naszło mnie na gotowanie w ilościach hurtowych:) zrobiłam jeszcze kociołek bigosu i gar fasolki po bretońsku..a może mrozy idą? ;)

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-28 20:13:20

    Fajna zabawa z tym gotowaniem, no nie? :))

    Na chłody to się chce takiego jadła...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-28 20:14:17

    Kurde, a ja ku swemu ogromnemu zdziwieniu wygrzebałam z czeluści zamrażarki... pasztet wielkanocny. O niebo lepszy dzisiaj niż w święta. "Zamrażarka pełna niespodzianek."

    An, też tego przepisu, co Dorota?

    Dzięki, już wiem. Widziałam nawet twój komentarz.

  • Autor: anrubi Data: 2014-10-28 20:21:39

    Przeleżał, i bez konserwantów potrafi być smaczny? POTRAFI :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe99546.html Link do pasztetu, u mnie z małą modyfikacyją...

    P.S. Ups, chyba pomyliłam wątki, bo tu słodkości królują :))

  • Autor: ave82 Data: 2014-10-29 16:33:53

    Pierwsza w tym roku próba piernikowa. Korzystałam z przepisu Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe290.html . Zniknęły błyskawicznie.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-29 16:35:28

    Na szybko mufiinki z kawałkami czekolady i orzechami oraz moje pierwsze rurki z kremem, musze nastepnym razem popracowac nad ich wygladem :)))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-31 06:16:35

    Weź przestań. A co chcesz od ich wyglądu? Śliczniutkie są i smaczne (zapewne).

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-31 07:37:14

    Końcówki podczas pieczenia powyginały sie w inna strone hehe, ukladalam do zdjecia zeby bylo jak najmniej ich widac :))) Wszystkim smakowały wiec powtorka bedzie

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-30 16:17:16

    Pierniczki brukowce nadziane powidłami śliwkowymi

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-30 21:51:24

    Jak nie lubię piernikowatych ..te zjadłabym z przyjemnością .. a polewa to jakaś '' nowa '' ?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-10-30 23:11:18

    Lukier jest zrobiony z cukru pudru i kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach goracej wody.

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-30 18:51:38

    Nie jestem zwolenniczką tego typu wypieków ,ani tego "święta" ...ale na życzenie do pracy i do szkoły ...paluchy wiedźmy ...

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-30 18:54:32

    Okropnie Fajowskie :))

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-30 19:08:35

    Super :)))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-10-31 06:17:35

    Boshhh, ile czasu się do nich przymierzam. Bardzo "apetyczne".....

  • Autor: matani Data: 2014-10-31 08:26:43

    Dżanino, zrób, nawet jeśli nie w takiej formie to w jakiejkolwiek, ciasto jest obłędnie smaczne :)

  • Autor: ulla* Data: 2014-10-31 08:09:20

    Relacja pierwszego mojego serducha...masa śmietanowa-mascarpone z różowymi galaretkami i konfiturą....

  • Autor: makusia Data: 2014-10-31 14:53:52

    Śliczne i na pewno smaczne ;)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-31 15:13:47

    No ta załapałam się w 250- tym wątku ...Paszteciki i .. nieśmiało tiramisu wygląda z pod serowo-śmietanowej kołderki .. ))

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-10-31 15:17:23

    No to tak jak się rano umawialiśmy, ja porywam paszteciki, a dla Ciebie przynoszę bułeczki :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-31 15:28:50

    Słowny z Ciebie Facio ... a bułeczki jak malowane .

  • Autor: piszczalka Data: 2014-10-31 15:31:39

    I jedno i drugie bym zjadla mniam :)))

  • Autor: megi65 Data: 2014-10-31 15:46:40

    Kochana .. + barszczyk czerwony as... przepyszny ale jeszcze nie '' fotnęłam''. Nie mniej zapraszam .

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-31 18:38:02

    Jabłecznik włoski ....

    A w międzyczasie zabawa w charakteryzację ....

  • Autor: makusia Data: 2014-10-31 19:04:46

    Strach się bać

  • Autor: makusia Data: 2014-10-31 19:04:02

    Zapraszam do nowego wątku :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=687526&post=687526

Przejdź do pełnej wersji serwisu