Do naczynia wsypałam 85g płatków owsianych,85g wiórków kokosowych,100g mąki żytniej,70 cukru pudru, po czubatej łyżce otrębów owsianych,rodzynek i posiekanych orzeszków ziemnych.W małym rondelku rozpuściłam 100g masła i dodałam 1 łyżkę miodu.1łyżeczkę sody rozpuściłam w 2 łyżkach gorącej wody,dodałam do rondelka i wszystko dokładnie wymieszałam.Połączyłam suche składniki z mokrymi,formowałam z ciasta kulki dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczałam,kładąc na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Piekłam w 180 stop przez ok 8-10 min.Smacznego ;)
Mmmmm, chlebek ekkore/ilki ma cudowną, twardą skórkę jakiej brak gnieciuchom (tfu!) ze sklepu. Piekę (od ekkore) i taki cieplutki to aż pryska spod noża. Narażaj zęby, raz się żyje.
Nastrój jesienno - słoneczny a więc ciasto z dużą ilością ''endorfin'' . Aaa tylko mała uwaga do masy budyniowej dołóżcie chociaż łyżkę mąki pszennej i do usztywniania śmietany żelatyna . Mnie sztywno - fixy nie satysfakcjonują .
Nastrój jesienno - słoneczny a więc ciasto z dużą ilością ''endorfin'' . Aaa tylko mała uwaga do masy budyniowej dołóżcie chociaż łyżkę mąki pszennej i do usztywniania śmietany żelatyna . Mnie sztywno - fixy nie satysfakcjonują .
Moja Droga ! Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 % ..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała puszka kakaowego kajmaku.
Moja Droga ! Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 % ..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała puszka kakaowego kajmaku. http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html
Kto stawiał na rogale świętomarcińskie ten miał rację. Już się pokazały. Jednak te nie mają certyfikatu, choćby ze względu na obecność pistacji. Te oryginalne będą sprzedawane od 6 do 15 listopada. Niemniej te na fotce też były pyszne.
Meguś, wzór z netu, reszta z głowy:) na biszkopty poszło 18 jajec, jeden cienki kakaowy blacik zamroziłam "na zaś", reszta została wykorzystana. W "pionie" krem śmietankowy i dżem morelowy, w "poziomie" krem czekoladowy, generalnie potrzeba do niego masakryczną ilość kremu. Przymierzałam sie do niego od dawna ale powtórki raczej nie będzie. Młoda zadowolona i to jest najważniejsze:) A! z czystej ciekawosci wrzuciłam na wagę...razem ze szklaną paterą- 4600g
Wyglada tak, ze sama pol bym zezarla!!! :) pol tylko z przyzwoitosci, bo i caly dalabym rade pochlonac. Wiec tylko bylejakiego musi byc malo, dobre zawsze zniknie za szybko. :)
No to my startujemy z naszym pomarańczowcem, który był próbnie pieczonym, żeby powtórka na Boże Narodzenie nie okazała się porażką :) Dziś już wyleżakowany w lodówce, wilgotny, kilka kawałków pojedzie w pudełku ze mną do pracy na rozczęstowanie. Reszta dla Was :)
Jablka pieczone z osobiscie kradzionymi orzechami wloskimii 3 dni smazonymi powidlami sliwkowymi, w lodowce mieszka tez rolada biszkoptowa z w/w powidlami i wlasnorecznie kradzionymi orzechami... laskowymi. :)
O co ty mnie podejrzewasz???? Tak rosly przy plocie, prawie przy drodze, spodnie prawie na tym plocie podarlam... Ale jablka mam! Sliwki musialam kupic niestety...nie rosna w okolicy, za to mam juz 4 drzewka oliwne upatrzone.
Jest już na wż przepis pod nazwą "ciasto zemsta szefa", moja wariacja na temat tego ciasta polegała na tym, że upiekłam je w jednej formie, a wlewałam na blachę tak jak zebrę. Do budyniu dodałam masło, bo nie lubię w kremach margaryny, podobnie do masy kajmakowej dałam masło.
Robilam dzisiaj podwojna porcje ciasta na moj chleb z dynia, z jednej upieklam chleb, a z drugiej takie slimaczki z dzemem z porzeczki, orzechami i starta czekolada, pyszne, pozdrawiam.
...zapraszam, bo nie moge sie powstrzymac i 2 tygodnie diety licho wezmie, kilka wyslalam "na Syberie", a reszta kusi...a pochwal sie swoim chlebkiem, milego wieczoru zycze.
Właśnie jakoś tak bez przepisu wyszło :) Ale szło to jakoś tak, że 500g mąki, 15g drożdży, po 125ml wody i mleka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli :)
Dzisiaj pierniczę (czy raczej piernikuję, bo pierniczę często, nie tylko dzisiaj :)) ) i to na maślance - przepis z WŻ, bardzo udany - pulchny, wilgotny i pachnący świętami. Fotki na razie nie mam.
Ok, nie ja... Tamara i Klara. Ciacho czekoladowe. I zeby nie bylo... Nie chwale byle czego, zwlaszcza w wykonaniu wlasnych dzieci, bo jestem az nadto wymagajaca... Wyszlo im rewelacyjnie, pogratulowalam profesjonalizmu. Nad dekoracja musza jeszcze popracowac.
Babka puszysta od megi65 (wyszła z pysznym zakalcem) zjedzona błyskawicznie przez rodzinę i chleb owsiany ze słonecznikiem (wcale nie taki pomarańczowy, jak na zdjęciu).
Nam zostało na dzisiaj kilka wczoraj pieczonych babeczek kajmakowych z posypką z prażonych włoskich orzechów (już takie trochę zimowe przedświąteczne zdjęcie nam wyszło):
Juz robie wewrsje ulepszone, to moj aniolkowy debiut. :) za chwile zabieram sie za aniolka dla Sary, bedzie prezentem urodzinowym. Oby wysechl do piatku, bo przyjecie jest wlasnie wtedy.... Nie ma sie czym chwalic, ale naucze sie moze robic ladniejsze.... Kiedys :D
Bardziej wytrawnie- 3 keksówki pasztetu i 1 pieczeni z szynki z pieczarkami i papryką, schab w ziołach i 6 słoików kiełbasy słoikowej..bo jakoś mi "sklepowe" wędliny ostatnio nie wchodzą.
Meguś:) pasztet wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=683982&post=683982 -dziś z poczwórnej porcji :D a pieczeń "na oko"...zmieliłam taki ponad kilogramowy chudy kawałek szynki, doprawiłam klasycznie jak na mielone (no może ciut bardziej wyraziście i zamiast namoczonej bułki dodałam bułkę tartą), dołożyłam surowe starte na jarzynowej tarce pieczarki i czerwoną papryke posiekaną jak najdrobniej, masę upiekłam również w keksówce, wystudziłam, dobrze schłodziłam w lodówce i super się kroi w plastry na kanapki:)
Kurde, a ja ku swemu ogromnemu zdziwieniu wygrzebałam z czeluści zamrażarki... pasztet wielkanocny. O niebo lepszy dzisiaj niż w święta. "Zamrażarka pełna niespodzianek."
Końcówki podczas pieczenia powyginały sie w inna strone hehe, ukladalam do zdjecia zeby bylo jak najmniej ich widac :))) Wszystkim smakowały wiec powtorka bedzie
Namawiają na nowy wątek, więc proszę :)
Na początek sernik czekoladowy a'la zebra:)
Pięknie prezentująca się i smakowita serniczkowa zeberka :-) Mam na taki serniczek wielką ochotę i w następnym tygodniu też taki zrobię. :-)
No nie da się ukryć...Makusia staje się coraz bardziej cukierniczo - profesjonalna. Gratulacje.
Do profesjonalizmu to mi bardzo daleko, ale dziękuję za miłe słowa;) Rodzinka zadowolona a to najważniejsze:)
Drożdżówka Ilki.
http://wielkiezarcie.com/recipe22959.html
Dla urodzinowych gości upiekłam: Biszkopt orzechowy Kasi z masą kawową.Śmietankowy sernik.:) Degustacja popołudniu.:)
Dziś upiekłam chleby żytnio - razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren ;)
Dopisano 14-10-05 12:50:18:
Jeszcze wczoraj upiekłam ciasteczka owsiane z bakaliami z mąką żytnią :)Samo zdrowie :)
Misia, a mnie interesują Twoje ciasteczka owsiane. Uwielbiam takie smaki, ale dotąd nie trafiłam na swój przepis. Podzielisz się przepisem?
Chlebuś też uroczy!
Do naczynia wsypałam 85g płatków owsianych,85g wiórków kokosowych,100g mąki żytniej,70 cukru pudru, po czubatej łyżce otrębów owsianych,rodzynek i posiekanych orzeszków ziemnych.W małym rondelku rozpuściłam 100g masła i dodałam 1 łyżkę miodu.1łyżeczkę sody rozpuściłam w 2 łyżkach gorącej wody,dodałam do rondelka i wszystko dokładnie wymieszałam.Połączyłam suche składniki z mokrymi,formowałam z ciasta kulki dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczałam,kładąc na blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Piekłam w 180 stop przez ok 8-10 min.Smacznego ;)
O, jak fanie! Misia dziękuję za przepis. Zrobię i zdam relację. Przecież te Twoje na zdjęciu wyglądają bosko! Oby i moje tak wyglądały.. Postaram się)
Dziękuję ;)
U nas bananowiec na zimno i rolada z gruszką i dynią :)
Jakie cudeńka ... mniaaam )))
hmmmmmm.delicje.....
Mniammm jakie pyszne słodkości :)
Dziękuję Dziewczynki
ALE Cudna Roladka!!! ...i pewnikiem Pychotka :))
Pewnikiem
Chleb jeszcze upiekłam, ale zęby zagrożone.
http://wielkiezarcie.com/recipe31573.html
Taki twardy /??
Środek super - ale skórka,,,,,
Nie wiem czy w tym wieku można aż tak narażać uzębienie.
wiesz,zawsze mozna moczyć w mleczku
Mmmmm, chlebek ekkore/ilki ma cudowną, twardą skórkę jakiej brak gnieciuchom (tfu!) ze sklepu. Piekę (od ekkore) i taki cieplutki to aż pryska spod noża. Narażaj zęby, raz się żyje.
Dzisiejszy podwieczorek...na pierwszym planie sernik pod "pierzynką"
Mniam serniczki ;)
Serniki są super.
Gwoli ciekawości .. pierzynka z ciasta biszkoptowego ? Serniczek wygląda obłędnie pysznie
Tak...bardzo puszysty i lekki biszkopt.
Szneki z glanzem .. a oprócz tego masą twarogową .
Do kawusi w sam raz, porywam jedną
Ja porywam jedną na... drugie śniadanie do pracy .
Jabłka w cieście zapieczone
Pyszny kąsek .... jak ja lubię takie cuda .
Uwielbiam
Muffiny o smaku pieczonych jabłek :) Znikały jeszcze gorące
....moja Ty muffinkowa Bogini! Już czekam na przepisik.....:) wyglądają bardzo apetycznie:))
....moja Ty muffinkowa Bogini! Już czekam na przepisik.....:) wyglądają
Dzięki Iwciu, przepis będzie , tylko się troszkę zorganizujębardzo apetycznie:))
Jadę...
Czekam
...nie pieczone, ale kulane z sercem....i % -tami.....:)) Bajaderki!
machniom ???
Oooo ja Cię... jedna kula moja ... wiadomo bo z % ... .
To ja proszę te "%"...
Do kawusi w sam raz, poczęstuje się
Ło matko! Się uśliniłem :)
Cudne, to 3-bit?
Jasne bogdziu ...a se ''bitłam'' na życzenie M.. ))
Nastrój jesienno - słoneczny a więc ciasto z dużą ilością
Poproszę o przepis ;)''endorfin'' . Aaa tylko mała uwaga do masy budyniowej dołóżcie
chociaż łyżkę mąki pszennej i do usztywniania śmietany żelatyna . Mnie
sztywno - fixy nie satysfakcjonują .
Moja Droga ! Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 % ..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała puszka kakaowego kajmaku.
http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html
Moja Droga ! Generalnie trzymałam się tego przepisu . Herbatniki
dzięki , zrobię tak jak Ty :)polecam zbożowe, a proszek ''snieżkowy '' zastąpiłam śmietanką 30 %
..(400ml ) . Na dolną warstwę wykorzystałam czekoladowe herbatniki + mała
puszka kakaowego kajmaku. http://wielkiezarcie.com/recipe12375.html
Kombinowane (z czapeczki) dla kolegów mojego męża z pracy:
Niestety już nawet okruszków nie ma po nim.
Wcale się nie dziwie że nic nie zostało, mega apetyczne ciacho :)
Chlebuś Razowy z Ziarnami Słonecznika i Siemienia :) Na mąkach pół na pół żytnia-razowa, pszenna-razowa.
Jutro rano przynoszę : masło,twaróg, miód i mój dżemik morelowy , może na 2 kromeczki załapie się :))
Zapraszam, zapraszam.... na dwie i nie tylko
Cudo :)
Drożdżówki z serem wg przepisu Megi65
drugi"rulon"z makiem
Z pewną dozą nieśmiałości pytam się o ... efekty ? .
Z pewną dozą nieśmiałości pytam się o ... efekty ? .
Megi:)efekty są takie; Mąż mi pęknie z przejedzenia, a ja pękne:z wyrzutów sumienia:)))
bułeczki cud-miód
Dopisano 14-10-10 15:04:56:
http://wielkiezarcie.com/recipe111918.htmlDzisiaj na podwieczorek
Kto zgadnie co to za ciasto? Dla ułatwienia podpowiem, że to fragment większej całości.
Stawiam na strucle z orzechami ! :DD
Albo z makiem :)
moje ukochane rogale marcińskie?
Za wcześnie na rogale .... )) te rogale z białym makiem
Na moim monitorze jest zielone, więc pewnie ze szpinakiem.
Stawiam na rogala marcińskiego tylko ta zielenina w środku mnie zastanawia
Hm..."ta zielenina"...może to zeszłoroczne rogale marcińskie :D
Stawiam na orzeszki pistacjowe ... ))
Kto stawiał na rogale świętomarcińskie ten miał rację. Już się pokazały. Jednak te nie mają certyfikatu, choćby ze względu na obecność pistacji. Te oryginalne będą sprzedawane od 6 do 15 listopada. Niemniej te na fotce też były pyszne.
No ba .. zaraz wyczułam ,że to ''podróba''
a ja już jadlam w tym roku prawdziwego rogala marcińskiegona targach w Poznaniu ,po 8zl za sztukę oryginalne z certyfikatem zdaje się że z Lubonia.
Sezon szarlotkowy trwa :) Mniammm....
Makusiu czy To z Twojego przepisu szarlotka z kruszonki?
Nie, to nie z kruszonki, zrobiłam na kruchym cieście, starłam 2 kg jabłek, przepis dodam niebawem :)
Jak można takie coś jeść?.........
Bez Bahusa...
Szarlotka prosto z piekarnika, jeszcze ciepła wyruszy ze mną do przyjaciół . Po drodze tylko lody zabajone zakupię i .... udany wieczór przede mną .
Pyszotka, mojej już nie ma
Urodzinowo:)
Jakie torcicho:))
Ja Cieeeee .. Dorcia rarytasio ....a jakaś podpowiedz czy link .
Meguś, wzór z netu, reszta z głowy:) na biszkopty poszło 18 jajec, jeden cienki kakaowy blacik zamroziłam "na zaś", reszta została wykorzystana. W "pionie" krem śmietankowy i dżem morelowy, w "poziomie" krem czekoladowy, generalnie potrzeba do niego masakryczną ilość kremu. Przymierzałam sie do niego od dawna ale powtórki raczej nie będzie. Młoda zadowolona i to jest najważniejsze:) A! z czystej ciekawosci wrzuciłam na wagę...razem ze szklaną paterą- 4600g
Super ale strasznie duży. Miałaś tyle gości? Patera sama ile ważyła?
Pięcioro dorosłych i dwie nieletnie:) Jutro będzie jeszcze psiapsiółka z przedszkola. Reszta tortu pójdzie "do ludzi":)
Wyglada tak, ze sama pol bym zezarla!!! :) pol tylko z przyzwoitosci, bo i caly dalabym rade pochlonac. Wiec tylko bylejakiego musi byc malo, dobre zawsze zniknie za szybko. :)
Co za marnacja tortu z 18 jaj ..na rozdanie , na wynos ? a można przecież zamrozić .. .
eeee...tam :) zaskoczę sąsiadów...oni już się szykują z czekoladkami do Basi na poniedziałek,a tu niespodzianka-my do nich z tortem juz w niedzielę:D
Musiał być pyszny :)
Łooooocieee .. tort gigant ... !
Koniecznie zważ paterę i podaję ilość gości , as nam przeliczy ile na głowę przypadało tortu .
Nie dziwię się, mniami:)
Ja bym zjadła i bez popitki piwowej :D
Szarlotkowo :)
Cudnie wygląda ... absolutnie mój smak ))
najpyszniejsze ciacho:)
Takiej szarlotki bym zjadla i do tego loooody waniliowe mniam
Zostały białka po szarlotce, więc na szybko kokoski maślane, pyszotkaaaaaaaa
Ja nie wiem jak to jest Ty pieczesz wszytko na szybko i wychodzi takie cudne.
Bo ja lubię szybkie ciasta Haniu :)
Kolejny raz jabłecznik z orzechami, rodzynkami i bezą.
Muffinki waniliowo-bakaliowe i bulki nadziane serem, salami, oliwkami, suszonymi pomidorami, papryka, cebulka, posypane rozmarynem.
Muffiny,moje ukochane:)
Poniedziałek przywitałam świeżymi bułeczkami z jabłkami, rodzynkami i serem .. Połowa bułeczek już powędrowała do ... pracy .
Ale apetycznie wygladają! A szansa na przepisik jest? ;)
Owszem ... na razie siedzi w głowie ))
Szczęściarze :)
Dziś poczyniłam chleb żytni razowy na miodzie z ziarnami, do tego...kiełbasa z dzika (nowa dostawa od teściowej) ;)
Buleczki stokrotki, smak mojego dziecinstwa teraz niech kojarzy sie Mlodym nie z piekarnia a z mama. :)
Muffinki Czekoladowe od Majka2.
Życzenie mojego Bubusia, będzie niespodzianka jak wróci zaraz z basenu :)
Śliczniusie, tak świątecznie się zrobiło;)
...dziękuję ...tak mnie naszło na lukrowanie :)
I bardzo dobrze...lepsze to niż picie z misek...
...ha ha ha :)) ...Bahus, a dziś już chyba mogę... no nie...? w końcu jest czwartek
No to my startujemy z naszym pomarańczowcem, który był próbnie pieczonym, żeby powtórka na Boże Narodzenie nie okazała się porażką :) Dziś już wyleżakowany w lodówce, wilgotny, kilka kawałków pojedzie w pudełku ze mną do pracy na rozczęstowanie. Reszta dla Was :)
Widzę że Iwcia pokusiła świętami , smakowity pomarańczowiec :)
Oooo jaaa, ale kolorek Cudeńka :)
Dziękuję :) Dziś rozczęstowałam pół blachy w pracy - a potem musiałam dyktować przepis
Ale nam nie podyktowałaś?
Pewnie że będzie, już niedługo się pojawi, żeby na święta można było upiec :)
Ale potrenować trzeba :)
Absolutnie moje smaki i .. kolorki ))
Superancko apetyczny :-)
Taki tort machnęłam, czekoladowo-śmietanowy z musem truskawkowym
O kurczaczki, ale miałaś "macha" , już podstawiam talerzyk i stawiam kawusię ;)
Fiu, fiu, fiuuuuuuuuuuuu.
Jubilatka na pewno będzie zadowolona.
Dzisiejszy placek śliwkowo-jabłkowo-dyniowy :)
Rarytasio
Wczoraj muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, zdjecia nie zdazyłam zrobic.
Dzisiaj dzieci chciały muffinki z orzechami i białą czekolada
a dla meza babka
Za dobrze mają, wiesz?
Wiem :)))
ale ja z nimi tez mam dobrze :)))
Dziś serniczek http://wielkiezarcie.com/recipe39127.htm właśnie wyłączylam piekarnik
Jablka pieczone z osobiscie kradzionymi orzechami wloskimii 3 dni smazonymi powidlami sliwkowymi, w lodowce mieszka tez rolada biszkoptowa z w/w powidlami i wlasnorecznie kradzionymi orzechami... laskowymi. :)
No nie mów, że jabłka kupiłaś!...
O co ty mnie podejrzewasz???? Tak rosly przy plocie, prawie przy drodze, spodnie prawie na tym plocie podarlam... Ale jablka mam! Sliwki musialam kupic niestety...nie rosna w okolicy, za to mam juz 4 drzewka oliwne upatrzone.
I tak trzymaj!
Eee tam, gadasz, spodnie i tak masz podarte :P
Ale na innym plocie :)
Kradziochu
U mnie się mówi "kradzieju". :D
Też dobre
Znalazłam jeszcze kilka złotych renet, więc na dziś jabłka w kruchym cieście
Chleby żytnie na zakwasie wyjęte z piekarnika do tego...szynka naturalnie wędzona stygnie ;)
Jakie pyszności .. . Zdolna z Ciebie Dziewczynka )))
Dzięki Meguś...szyneczka od teściowej oczywiście...ja tylko ją parzyłam :)
Rolada
mniam:)
Ciasto szefa, korzenne, makowiec i jabłecznik
O ja, zaś jakaś imprezka była
Przed zimą łapiemy kalorie, zapas energii na mrozy . U mnie ostatnio ciagle ktoś przebywa, a wokół same łasuchy.
A ja poproszę przepis na to ciasto szefa wyglada super
Jest już na wż przepis pod nazwą "ciasto zemsta szefa", moja wariacja na temat tego ciasta polegała na tym, że upiekłam je w jednej formie, a wlewałam na blachę tak jak zebrę. Do budyniu dodałam masło, bo nie lubię w kremach margaryny, podobnie do masy kajmakowej dałam masło.
trochę ze serem, trochę z cynamonem ...
Porywam jedną :)
Poniedziałkowa , puchata ,babeczka .
Cudna :) Uwielbiam puchate babeczki :)
Najlepsze babeczki to te ...pulchniutkie a nie ... deskowe- płaskie .
Apetyczna
Robilam dzisiaj podwojna porcje ciasta na moj chleb z dynia, z jednej upieklam chleb, a z drugiej takie slimaczki z dzemem z porzeczki, orzechami i starta czekolada, pyszne, pozdrawiam.
Dopisano 14-10-21 16:23:44:
..i chlebek tez juz upiczony:Bardzo apetyczne-chciałabym bułeczkę,bo chlebek dzisiaj piekłam.
...zapraszam, bo nie moge sie powstrzymac i 2 tygodnie diety licho wezmie, kilka wyslalam "na Syberie", a reszta kusi...a pochwal sie swoim chlebkiem, milego wieczoru zycze.
Stokrotko,dziękuję za zaproszenie:) a chlebkiem się pochwalę jak tylko ciut lepiej opanuję sztukę wstawiania zdjęć:)
Godzinke temu wyszła zebra z piekarnika
Ooo jaka urodziwa ''zeberka''
Juz polowy nie ma :)))
Zeberka jak malowana;)
U nas "usteczka z jabłkami" zdjęcia nie zdążyłam zrobić:)
Pięknie "zakręcona" ta zeberka :)
Dziś Ciacho Korzenne ,,Cukiniowe" od Alicja64 ...cukiniowe, bo napakowałam cukinią, a jabłko symbolicznie :)
Uwielbiam ;)
Bułki :)
ale zgrabne dupki :)
Cudne! Z jakiego przepisu robiłeś?
Właśnie jakoś tak bez przepisu wyszło :) Ale szło to jakoś tak, że 500g mąki, 15g drożdży, po 125ml wody i mleka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli :)
Dzięki :):)
Ładniutkie :)
Suuuperaśne a jakie ładne ''dupki '' Ci wyszły ... ja tak nie potrafię . Zdolny z Ciebie facet .
Ładne bułki!
Piękniusie i takie wszystkie zgrabniutkie bułeczki Ci wyszły :-)
Ciasteczka bezowe z biala czekolada
Wszystko jak zwykle w dobrym smaku i guście .. mogę skubnąć ?
Czestuj sie :) rysiowe lapki pomagaly, dlatego takie "ksztaltne" ;)
Smakowite ciasteczka, jak zawsze :-)
Buleczki z dzemem
W sam raz do mojej kawki, porywam jedną :)
Takie tam z głowy i z ... resztek. Jeszcze nałożę mały make-up czyli wiórki gorzki czekolady . Zapraszam))
Dopisano 14-10-24 16:27:04:
Finał ..
Megi, uwielbiam takie zaproszenia, szczególnie bez okazji, dziękuję ;) A pod pierzynką to co - dżemik, galaretka czy frużelina?
W ramach tzw. rewanżu podeślę po południu, bo aktualnie się robi - roladkę z masą karpatkową, dżemem z czarnej porzeczki i polewą czeko :)
An .. no to może z talerzykami na wymianę .., u Ciebie zapowiada się smakowicie.
...a ja mam piernik staropolski na wymianę:) wczoraj odkopałam ostatni kawałek w ramach porządków w zamrazarce:)
Megi, talerzykami to cokolwiek mało :)
Moja roladka z połączeń ulubionych smaków :)
Nooo fajnie ... porzeczka czy wiśniowa wkładka .. ?
Dżemo z czarnej :)
Niby nic, a poprawia samopoczucie...
Dzisiaj pierniczę (czy raczej piernikuję, bo pierniczę często, nie tylko dzisiaj :)) ) i to na maślance - przepis z WŻ, bardzo udany - pulchny, wilgotny i pachnący świętami. Fotki na razie nie mam.
Strucla z powidlami sliwkowymi i orzechowa posypka
Ciasto zemsta szefowej, moja wariacja na temat ciasta zemsta szefa
Fiuuu , fiuu oj szefowa też nieźle wygląda w swojej ''złości '' .
Ciacho drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką stygnie ;)
Dopisano 14-10-25 19:08:40:
Chleby żytnie na zakwasie rosną ... jutro rano wylądują w piekarniku ;)Fakt ... jeszcze paruje )))
Właśnie kawałek wyparował .
Muffinki cynamonowo jabłkowe
A gdzie focia ??
Uwielbiam zapach świeżego pieczywa w niedzielę rano...dziś upiekłam chleby żytnie na zakwasie oraz bułki żytnio - owsiane ;)
Ciasto" mocno-kokosowe" od Makusi.
Dopisano 14-10-26 12:50:50:
Zrobiłam jeszcze rogaliki z serem i jabłkiem..Ok, nie ja... Tamara i Klara. Ciacho czekoladowe. I zeby nie bylo... Nie chwale byle czego, zwlaszcza w wykonaniu wlasnych dzieci, bo jestem az nadto wymagajaca... Wyszlo im rewelacyjnie, pogratulowalam profesjonalizmu. Nad dekoracja musza jeszcze popracowac.
Matulu... Az tyle razy dodalo?! Trudno... To kawalek dla Pani Emmy, wychowawczyni. :)
A to juz ja poczynilam. Zwykle, mieciutkie bulki pszenne na oleju.
Nie bądź szuja, podziel się przepisem!
Babka puszysta od megi65 (wyszła z pysznym zakalcem) zjedzona błyskawicznie przez rodzinę i chleb owsiany ze słonecznikiem (wcale nie taki pomarańczowy, jak na zdjęciu).
Nam zostało na dzisiaj kilka wczoraj pieczonych babeczek kajmakowych z posypką z prażonych włoskich orzechów (już takie trochę zimowe przedświąteczne zdjęcie nam wyszło):
Wyglądają obłędnie;)
To megi65 dała Ci babkę z zakalcem ?. Nie wierzę !!!
Dała, dała! Powiedziała, że ma dobre serce i od ust sobie odejmie a mi da!
Aniolki niejadalne sie pieka. :)
A ja czytam : Aniołki niejadalne do ... piekła . Wybacz !!!
Bo na cholere to komu... Skoro niejadalne!!! :D
A na pewno się nie da? Chociaż po kawałku?
Czy jest coś, czego nie umiesz? :)
Nie umiem się nie uczyć... :)
Cudowny!!! Jak ja kocham Aniołki;))
Niejadalny , fakt, ale do galerii mógłby wskoczyć, może inni też się lubują w takich dziełach i nam pokażą :)
Juz robie wewrsje ulepszone, to moj aniolkowy debiut. :) za chwile zabieram sie za aniolka dla Sary, bedzie prezentem urodzinowym. Oby wysechl do piatku, bo przyjecie jest wlasnie wtedy.... Nie ma sie czym chwalic, ale naucze sie moze robic ladniejsze.... Kiedys :D
Jest się czym chwalić, uwierz mi :)
Zgadza się...nie ma się czym chwalić...niejadalne . Ja tam wolę Twoje dokonania kulinarne.
Ten dla Sary
Tu zimowy
Jestem wredna ale mnie się bardziej gołe podobały!
Bardziej wytrawnie- 3 keksówki pasztetu i 1 pieczeni z szynki z pieczarkami i papryką, schab w ziołach i 6 słoików kiełbasy słoikowej..bo jakoś mi "sklepowe" wędliny ostatnio nie wchodzą.
Oooooo jak Cie ... Dorcia ...Poproszę o jakieś namiary na pasztet i pieczeń z szynki .. )) Jak możn oczywiście ...
Meguś:) pasztet wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=683982&post=683982 -dziś z poczwórnej porcji :D a pieczeń "na oko"...zmieliłam taki ponad kilogramowy chudy kawałek szynki, doprawiłam klasycznie jak na mielone (no może ciut bardziej wyraziście i zamiast namoczonej bułki dodałam bułkę tartą), dołożyłam surowe starte na jarzynowej tarce pieczarki i czerwoną papryke posiekaną jak najdrobniej, masę upiekłam również w keksówce, wystudziłam, dobrze schłodziłam w lodówce i super się kroi w plastry na kanapki:)
Dorotka, ostatnio też tak mam... Może to faza cyklu kobiety?! :)
U nas też 3 keksówy pasztetu, już wrąbałam z razowcem, się pochwalę, że przyzwoity smakowo - wilgotny :)
Dopisano 14-10-28 20:09:51:
P.S. Pasztet zrobił... pasztet :))
Kto to pożre?! :))
Ano nie wiem...naszło mnie na gotowanie w ilościach hurtowych:) zrobiłam jeszcze kociołek bigosu i gar fasolki po bretońsku..a może mrozy idą? ;)
Fajna zabawa z tym gotowaniem, no nie? :))
Na chłody to się chce takiego jadła...
Kurde, a ja ku swemu ogromnemu zdziwieniu wygrzebałam z czeluści zamrażarki... pasztet wielkanocny. O niebo lepszy dzisiaj niż w święta. "Zamrażarka pełna niespodzianek."
An, też tego przepisu, co Dorota?
Dzięki, już wiem. Widziałam nawet twój komentarz.
Przeleżał, i bez konserwantów potrafi być smaczny? POTRAFI :)
http://wielkiezarcie.com/recipe99546.html Link do pasztetu, u mnie z małą modyfikacyją...
P.S. Ups, chyba pomyliłam wątki, bo tu słodkości królują :))
Pierwsza w tym roku próba piernikowa. Korzystałam z przepisu Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe290.html . Zniknęły błyskawicznie.
Na szybko mufiinki z kawałkami czekolady i orzechami oraz moje pierwsze rurki z kremem, musze nastepnym razem popracowac nad ich wygladem :)))
Weź przestań. A co chcesz od ich wyglądu? Śliczniutkie są i smaczne (zapewne).
Końcówki podczas pieczenia powyginały sie w inna strone hehe, ukladalam do zdjecia zeby bylo jak najmniej ich widac :))) Wszystkim smakowały wiec powtorka bedzie
Pierniczki brukowce nadziane powidłami śliwkowymi
Jak nie lubię piernikowatych ..te zjadłabym z przyjemnością .. a polewa to jakaś '' nowa '' ?
Lukier jest zrobiony z cukru pudru i kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach goracej wody.
Nie jestem zwolenniczką tego typu wypieków ,ani tego "święta" ...ale na życzenie do pracy i do szkoły ...paluchy wiedźmy ...
Okropnie Fajowskie :))
Super :)))
Boshhh, ile czasu się do nich przymierzam. Bardzo "apetyczne".....
Dżanino, zrób, nawet jeśli nie w takiej formie to w jakiejkolwiek, ciasto jest obłędnie smaczne :)
Relacja pierwszego mojego serducha...masa śmietanowa-mascarpone z różowymi galaretkami i konfiturą....
Śliczne i na pewno smaczne ;)
No ta załapałam się w 250- tym wątku ...Paszteciki i .. nieśmiało tiramisu wygląda z pod serowo-śmietanowej kołderki .. ))
No to tak jak się rano umawialiśmy, ja porywam paszteciki, a dla Ciebie przynoszę bułeczki :)
Słowny z Ciebie Facio ... a bułeczki jak malowane .
I jedno i drugie bym zjadla mniam :)))
Kochana .. + barszczyk czerwony as... przepyszny ale jeszcze nie '' fotnęłam''. Nie mniej zapraszam .
Jabłecznik włoski ....
A w międzyczasie zabawa w charakteryzację ....
Strach się bać
Zapraszam do nowego wątku :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=687526&post=687526