witam wszystkich :) Mam pytanko macie jakies fajne przepisy na schabowego ale nie panierowanego bo sie juz znudziły chciałam upichcic cos nowego a roladek tez za bardzo nie wiem jakie ostatnio robiłam z pieczarkami będe wdzieczna za wszystkie pomysły w lodówce czeka juz 1.5 kg kotleta do zrobienia
Dobre są nadziewane kapustą kiszoną, ale ja czasem na imprezę podaję takie : kotlety lekko rozbijam, posypuję solą, pieprzem, lekko podduszam na patelni, a następnie rozkładam na dużą blaszkę (zalezy ile gosci), na każdy kawałek mięsa potartą marchewkę z pokrojonym porem, taką solidną garść, na to łyżka majonezu, potem plaster sera żółtego a na to znowu ketchup i takie zapiekam w piekarniku.Moja rodzinką uwielbia takie schabowe.Zdarza się ,ze robię też takie z karkówki.Polecam:)
Wprawdzie to też panierowany,ale jednak inny.Podsmaż,tak jak zawsze z jednej strony.z drugiej krócej.Połóż na każdy kotlet plaser ananasa i żółtego sera.Zapiecz,dopóki ser się rozpuści.
Możesz też zrobić wieprzową wersję kotleta devolaille.Mnie smakuje najbardziej z masłem i pietruszką,ewentualnie z dodatkiem czosnku.
Moze jeszcze kotlet słoneczny - rozbity, na całą noc do lodówki w rozbełtanych jajkach, - przed smażeniem do tartej bułki, posolić i popieprzyć - i jeszcze raz w jajku i prosto na patelnię.
i jeszcze z moich przepisów - "chrupiący kotlet jak karpatka "
a może być panierowany w rozgniecionych chipsach, płatkach typu kukurydzianego i innych podobnych, albo w cieście cebulowym, albo w ziołach.
albo " gordon blu " ( tak fonetycznie ) - robisz kieszonki, nadziewasz czym masz - panierować - i na patelnię, albo "pawie oko " - z jajkiem sadzonym.
A możesz schab pokroić w plasterki, każdy plasterej na połowę, zrobić na środku nacięcie - i przewinąć jak ciasteczka chruściki ( faworki ) - i tradycyjnie w jajku i bułce. Bedzie to kotlet, ale .... ciekawiej.
Ja jablek nie zcieram na tarce, kroje w 8-ki i nie obieram, gdyz lubimy slona skorke z jablek , ilosc jablek zalezy od wielkosci powierzchni do pokrycia, gdyz kotlety powinny byc przykryte jablkami. Wina uzywam jesli mam akurat w domu, bez........... tez jest smaczne.
witam wszystkich :) Mam pytanko macie jakies fajne przepisy na schabowego ale nie panierowanego bo sie juz znudziły chciałam upichcic cos nowego a roladek tez za bardzo nie wiem jakie ostatnio robiłam z pieczarkami będe wdzieczna za wszystkie pomysły w lodówce czeka juz 1.5 kg kotleta do zrobienia
Możesz coś wybierzesz:) KLIK lub KLIK Oczywiście mięso zastąp schabowym:)
Dobre są nadziewane kapustą kiszoną, ale ja czasem na imprezę podaję takie : kotlety lekko rozbijam, posypuję solą, pieprzem, lekko podduszam na patelni, a następnie rozkładam na dużą blaszkę (zalezy ile gosci), na każdy kawałek mięsa potartą marchewkę z pokrojonym porem, taką solidną garść, na to łyżka majonezu, potem plaster sera żółtego a na to znowu ketchup i takie zapiekam w piekarniku.Moja rodzinką uwielbia takie schabowe.Zdarza się ,ze robię też takie z karkówki.Polecam:)
Wprawdzie to też panierowany,ale jednak inny.Podsmaż,tak jak zawsze z jednej strony.z drugiej krócej.Połóż na każdy kotlet plaser ananasa i żółtego sera.Zapiecz,dopóki ser się rozpuści.
Możesz też zrobić wieprzową wersję kotleta devolaille.Mnie smakuje najbardziej z masłem i pietruszką,ewentualnie z dodatkiem czosnku.
http://wielkiezarcie.com/recipe105272.html przepis na roladki ze schabu ....
Mi najbardziej smakowaly te:
http://wielkiezarcie.com/recipe31332.html
Nadio,dzięki Tobie trafiłam na fajny przepis na roladki-dziękuję.
Moze jeszcze kotlet słoneczny - rozbity, na całą noc do lodówki w rozbełtanych jajkach, - przed smażeniem do tartej bułki, posolić i popieprzyć - i jeszcze raz w jajku i prosto na patelnię.
i jeszcze z moich przepisów - "chrupiący kotlet jak karpatka "
a może być panierowany w rozgniecionych chipsach, płatkach typu kukurydzianego i innych podobnych, albo w cieście cebulowym, albo w ziołach.
albo " gordon blu " ( tak fonetycznie ) - robisz kieszonki, nadziewasz czym masz - panierować - i na patelnię, albo "pawie oko " - z jajkiem sadzonym.
A możesz schab pokroić w plasterki, każdy plasterej na połowę, zrobić na środku nacięcie - i przewinąć jak ciasteczka chruściki ( faworki ) - i tradycyjnie w jajku i bułce. Bedzie to kotlet, ale .... ciekawiej.
Moze sprobuj ten: http://wielkiezarcie.com/recipe746.html
Ja jablek nie zcieram na tarce, kroje w 8-ki i nie obieram, gdyz lubimy slona skorke z jablek , ilosc jablek zalezy od wielkosci powierzchni do pokrycia, gdyz kotlety powinny byc przykryte jablkami. Wina uzywam jesli mam akurat w domu, bez........... tez jest smaczne.
Najlepiej uzyc schabu z koscia.