Forum

Gawędy o jedzeniu

Menu na Święta

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-27 14:23:20

    No co, moi drodzy? Dorotaibasia mi przypomniała o wątku. Już chyba czas zacząć się chwalić i podrzucać innym pomysły.

    Póki co wymyśliłam ( z rzeczy, które wykonam własnymi łapkami): śledzie od megi65, barszcz od as, sałatka jarzynowa, sałatka słoneczna (i wstawię przepis), rolada ze szpinaku z łososiem (pierwszy raz), pieczony boczek, gotowany karczek (tez chyba już czas na wstawienie przepisu), bigos, oczywiście własne pieczywo. Duperele typu chrzan, sos tatarski i chyba w końcu konfitura z czerwonej cebuli. Pasztet już mam upieczony i zamrożony.

    Z ciast na pewno sernik (prosto od krowy), a jako drugie ferrero albo rafaello albo kostkę alpejską albo.... głosowanie trwa. I jako, że tych dni wolnych dużo w tym roku, to chyba w "międzyczasie" różyczki od makusi, które zrobiły niesamowitą furorę.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-27 14:26:16

     Swieta menu: 

    Piernik z marcepanem i powidlami w czekoladzie +
    Pierniczki+
    Miodownik 
    Sernik+
    Golabki
    Rybki w occie
    Salatka gyros+
    Baklazany
    Ryba w galarecie
    Pasztet???
    Salatka jarzynowa
    Pieczywo
    Pierogi
    Bigos
    Barszczyk
    Ja sobie zrobilam taka liste :) oprocz tego lazania i panna cotta ale to wykon M. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-27 14:30:35

    A bakłażany jakie?

    I co znaczy "+" ?

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-27 14:33:42

    Baklazany znaczy parmigiana di melanzane, plus jest przy tych potrawach, do ktorych mam wiekszosc skladnikow. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-27 14:36:29

    A to se zrobię, ale nie na Święta. Bo za leniwa jestem, poza tym do Wigilii pracuję a ona musi być świeżutka.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-27 15:06:19

    Menu na Wigilię

    -barszcz -czysty, służy jako popitka:)

    -paszteciki z kapustą i pieczarkami-w razie gdyby ktos miał ochotę zagryzać popitkę:)

    -zupa grzybowa z makaronem

    -zupa z suszonych/wędzonych śliwek z makaronem

    -krem z grochu-gęsty, że łyżka stoi-to tradycja rodzinnego domu mojego Taty

    -groch z kapustą

    -kapusta z grzybami

    -śledzie po wiejsku

    -śledzie w sosie sietanowo/musztardowo/curry

    -sledzie opiekane w occie

    -morszczuk po japońsku

    -pstrąg pieczony w folii alu

    -tak samo pieczony filet z łososia dla nieletnich

    -pierogi z kapustą i grzybami (jesli sie zmobilizuję zeby je ulepić)

    -ryba w galarecie?

    karpia sie u nas  w domu nie jada bo nie lubimy....

    na kolejne dni

    -sałatka jarzynowa

    -pasztet (już mam zamrożony)

    -bigos (też już zamarzł)

    -galareta z kurczaka

    -no i tradycyjnie wędliny, sery....

    tak jak pisałam w pierwszy dzień świąt dalej raczymy się daniami wigilijnymi, w drugi dzien świąt pewnie popełnię jakąś pieczeń co by godzinami w kuchni nie stać-w końcu ja tez mam święta-prawda?

    Dopisano 14-11-28 16:27:10:

    Jak mogłam zapomnieć o mojej "najulubieńszej" rybie po grecku?! Generalnie występuje w wersji na zimno ale ja uwielbiam na ciepło:)

  • Autor: goplana2 Data: 2014-11-27 15:52:13

    Wigilia:

    Opłatek

    Zupa grzybowa z uszkami

    Karp doskonały,ziemniaki tłuczone i surówka z kiszonej kapusty

    Pierogi z grzybami i kapustą

    Piernik,Makosernik,ciasto drożdżowe

    A w Święta klasyczny obiad w stylu-kluski śląskie,rolady.

    Nie szykuję zbyt wiele,bo w Święta idziemy w gości.Już nas nawet zaprosili,choć jeszcze trochę czasu jest:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-27 19:02:33

    A właśnie tego karpia doskonałego wrzuciłam sobie w ulubione. Ale to w lecie, z dzikiego, jak Słońce Moje złapie.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-27 19:03:22

    Dorota, a coś więcej o tej zupie ze śliwek?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-27 19:09:45

    To całkiem zwyczajna zupa owocowa...w sezonie zamrażam świeże śliwki+kilka suszonych+kilka wędzonych+garść rodzynek+garść żurawiny, gotuję, dosładzam do smaku, + szczypta cynamonu, zagęszczam kartoflanką. Czasem dodaję wiecej suszu w postaci gruszek, jabłek i co tam jeszcze wypatrzę na targu przed świętami ale z zasady to śliwkowa zupa owocowa

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-28 06:09:33

    Dzięki.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-28 21:43:45

    Zdradzisz jak robisz śledzie po wiejsku?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-29 09:44:55

    W moim przypadku to kombinacja dwóch przepisów: Olgi Smile i Magdy ze skutecznie.tv .....

    ok 600g solonych matiasów porzadnie odmaczam w wodzie z mlekiem (jeśli trzeba kilkakrotnie zmieniam zalewę) płuczę, osuszam i kroję na mniejsze kawałki

    zalewa:

    400ml wody

    180ml octu

    2 łyżki cukru (z lekkim czubkiem)

    kilka kulek czrnego pieprzu

    kilka kulek ziela angielskiego

    liść laurowy

    gorczyca (można spokojnie pominąć)

    zagotowac i odstawic do całkowitego ostygnięcia

    dodatkowo spora cebula pokrojona w krążki

    śledzie układamy w słoiku przekłądając cebulą, zalewamy zalewą i odstawiamy na 4-5 dni...po tym czasie mamy sledzie marynowane które są bazą do wszelkich innych wariacji (w sosie śmietanowym, w sosie musztardowo/curry, z jabłkiem ogórkiem i śmietaną...) ale wracając do śledzi po wiejsku-po tych kilku dniach porządnie odcedzam zalewę, śledzie oprószam świeżo mielonym pieprzem, układam z powrotem w słoiku (cebulę również) i zalewam olejem, po kolejnej dobie, dwóch są gotowe.

    Osobiście jadam matjasy tylko w wersji z octem, ale na rodzinną imprezę robiłam również te i baaardzo smakowały

    http://www.olgasmile.com/sledzie-korzenne.html

    http://www.olgasmile.com/sledzie-z-majerankiem.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-29 09:46:44

    Dziękuję bardzo :)Na pewno wypróbuję.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-29 09:56:39

    Nie ma za co:) Edytowałam wpis i podsyłam jeszcze dwa inne przepisy warte uwagi

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-29 11:52:08

    Mnie też skusiłaś-wypróbuję-dziękuję:)

  • Autor: Izuś Data: 2014-11-27 19:09:47

    Wigilia (u mnie):

    zupa grzybowa z łazankami

    karp smażony

    kapusta z grochem

    pierogi z kapustą i grzybami,pierogi z pieczarkami

    pieczarki w cieście

    kompot z suszonych owoców

    zupa śledziowa z ziemniakami

    ciasta-sernik,makowiec i cóś jeszcze.

    I dzień świąt u bratowej,II dojadamy wigilijne.

    Pewnie jeszcze jakiś pasztet,sałatka i pieczone mięsko.Bez szaleństw w tym roku.

  • Autor: gabigold Data: 2014-11-27 19:27:30

    A ja bym chciała zapytac na ile osób te ilości szykujecie ?, Ja mam dietę więc będzie skromnie, dla 4 osob , a ja po ociupince niestety skosztuję.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-27 19:34:03

    Miedzy 8 a 11 osob

  • Autor: gabigold Data: 2014-11-27 20:48:56

    Dziękuję za odpowiedz :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-27 19:43:24

    Wigilia- 5 dorosłych i 2 sztuki smarkate, pozostałe dni sami domownicy-3 dorosłych, 1 dziecię:)

  • Autor: gabigold Data: 2014-11-27 20:48:39

    Dziękuję za odpowiedz :)

  • Autor: attena07 Data: 2014-11-27 20:09:11

    Opłatek a następnie:

    śledź : w occie z cebulką , w śmietanie , po cygańsku

    zupa grzybowa z łazankami

    pierogi : z kapustą i grzybami , z jabłkiem

    barszcz  czerwony z uszkami  

    paszteciki z kapusta i grzybami

    karp smażony

    karp w galarecie

    zupa rybna 

    racuchy 

    makowiec

    kompot z suszu / herbata

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-28 06:14:30

    Wigilia "składkowa" - każdy robi, co chce. Umawiamy się tylko, żeby nie dublować (12 + glut mały). Reszta świąt 6(lub 7) + jeden glut mały + ew. 2 (bo z bratem i bratową Mojego Słońca to nigdy nie wiadomo). Ale to też tak, że się z gołą łapą nie idzie.

  • Autor: pwyso Data: 2014-11-27 21:03:13

    śledzik i coś do śledzika

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-11-28 06:15:23

    Eeee.... to na bogato! Dzieci też przewidziane na "coś do śledzika"? Czy całe Święta tylko o śledziu?

  • Autor: kasnik Data: 2014-11-27 21:15:03

    Wigilia w tym roku, to o ile na razie wiem na 12 osób. Boże Narodzenie 6-8, a w drugi dzień ok 20 osób na urodziny zjedzie.

    Wigilia z rana...

    -śledzie w śmietanie lub ryba po żydowsku lub chałka z masełkiem

    Kolacja wigilijna....

    -opłatek

    -zupa rybno-grzybowa i barszcz czerwony z uszkami grzybowymi

    -pierogi z pieczarkami

    -sałatka jarzynowa

    -"postna" kapusta wg mojej mamy(do kapusty wszyscy dostają po kawałku chleba krojonego nożem przy stole)

    -karp smażony i dla "niechcetego"filety smażone z morszczuka lub mintaja

    -kompot z suszu

    -makowiec,sernik,piernik,makowo-jabłkowe

    -przeróżne malutkie ciasteczka

    -tyle z naszej strony....dojdą na pewno inne dania, które jada się w jej rodzinie, będą też jej rodzice

    Będę też piekła schab w mleku i upiekę szynkę, a pewnie mężuś z moim tatą będą coś wędzić przed świętami(nie kupuję od lat na święta żadnej wędliny, czy szynki)

    Będzie na pewno jakaś sałatka dodatkowo ze względu na urodziny.

    Kurczak w galarecie, jajka jak borowiki,jajka faszerowane z pieczarkami.

    Myślę żeby zrobić wcześniej bigos i krokiety.

    Obmyślam jeszcze to wszystko i zobaczymy jak to ostatecznie wypadnie.

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-27 22:23:29

    Ło Matulu, ile tego....

    U mnie jest wyraźny podział preferencji, w związku z czym spokojnie wystarczy dla: taty - moczka, Lubego i dziewczyn - makówki, dla wujka - jeszcze nie wiem (ale się dowiem, bo Święta będzie z nami spędzać po raz pierwszy. A jak nie ma czegoś ulubionego, to niech szybko coś wymyśli), dla mnie - karp w grzybach. Tego wszystkiego duuuuuużo! I wystarczy

    Żeby jednak tradycji stało się zadość, to przewiduję dodatkowo na Wigilię:

    opłatek, zupę grzybową z łazankami, kapustę z grochem, karpia i łososia (dla tych, co na widok ości telepawki dostają), rzeczoną moczkę i makówki, kompot z suszu. Po Pasterce obowiązkowo karp w grzybach (to ja! ).

    W pierwszy i drugi dzień Świąt zasadniczo dojadamy: moczkę, makówki i karpia. Dodatkowo przegryziemy barszcz z uszkami, rolady, kluski i modro kapusta (tu ukłon w stronę wujka i taty, który dla odmiany barszczu nie tyka, więc rekompensata być musi, a i śląska tradycja obowiązuje) i kieszonki z kurzęcego cycka ze szpinakiem i mozarellą. Ostatecznie zastanowię się nad frytkami.

    Na śniadania oraz kolację planuję ponadto pasztet i swojskie wędzone wędliny oraz BYĆ MOŻE jakąś sałatkę. Jedną. Aczkolwiek to ostatnie raczej mało prawdopodobne.

  • Autor: yennefer Data: 2014-12-01 17:29:37

    Korekta do menu nr 1: muszę gdzieś upchnąć cycki kacze. Przepiękne były i uśmiechały się do mnie, aż żal było je zostawić na pastwę innych żarłoków...

  • Autor: yennefer Data: 2014-11-27 22:23:30

    Czknęło się. To przez najmłodszego Żarłoczka!!!!

  • Autor: Smosia Data: 2014-11-28 12:49:50

    Nie mam czym się chwalić (bigos świąteczny już wyżarty do ostatka, drugiego już nie upiekę w piekarniku - z "lenistwa", a właściwie mamy przesyt bigosowy), buraczki czekają na zakiszenie (ciągle szukam wymówek by ich nie kisić). A w planach:

    wigilia dla 1+3+2+ ??? nie wiem kogo przyniesie na nasz wygwizdów - barszczyk z uszkami pieczarkowymi (kapelusiki+cebulka smażona na maśle klarooowaanym), kapusta z grzybami (suszonymi/mrożonymi - jakie kupię), pstrąg świeży lub pstrąg łososiowy średnio świeży, może inny rybny żywiec (amur lub karp), pierogi z kapustą i grzybami/z ziemniakami+cebulka+duużo pieprzu mielonego), śledzie - 2 lub 3 rodzaje i na lepsze trawienie obowiązkowo białe wytrawne lub półwytrawne, potem już można przejść na deserowe lub nalewki (pasterka poza zasięgiem, więc pokolędujęmy w domu);

    na następne dni - NIE MAM pojęcia (i to wina WŻ - tyle pokus, że nie wiem co wybrać);

    słodkości - sernik i ciasteczka półfrancuskie, może jakieś "pijackie ciasto" ze śliwkami albo kora orzechowa, coś z makiem, albo jeszcze inne pyszne a NIE odkryte (to też wina WŻ...)

    A szczerze: bardzo mnie cieszy to przebieranie w przepisach i eksperymentowanie (chyba minęłam się z powołaniem), więc wdzięczna jestem niezmiernie losowi, że mnie tu przywiódł... Pozdrawiam.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-11-29 08:45:48

    Smosiu, zainteresowały mnie pierogi - z kapustą, grzybami i ziemniakami razem?

  • Autor: Smosia Data: 2014-11-29 15:09:16

    Smosiu, zainteresowały mnie pierogi - z kapustą, grzybami i ziemniakami
    razem?

    Nie nie razem, osobno

    1-sze: kapusta + grzyby (jak u wszystkich z cebulką i przyprawami) i

    2-gie: (moje naj, naj) ziemniaki+cebulka+sporo świeżo zmielonego pieprzu i sól do smaku (u mnie malutko soli).

    PS. Mogę pochwalić się wreszcie czymś: buraczki już kisną od wczoraj, ufff, ale w tym roku były oporne...

    Pozdrawiam.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-11-29 15:33:41

    A, dzięki, też takie robię, myślałam, że jakaś nowość i wszystko razem.

  • Autor: asiula76 Data: 2014-11-29 09:46:22

    Wigilia w tym roku u mnie.

    Menu wigilijne i świąteczne w moim domu :)

    Wigilia :

    uszka z grzybami

    pierogi z kapustą i grzybami

    barszczyk

    ryba pieczona (jeszcze nie wiem jaka )

    kompot z suszu

    kutia

    I jeszcze sie zastanowię czy coś jeszcze bo trochę mało :)

    Święta trochę u mnie trochę w gości :)

    Świąteczne menu :

    bigos

    paszteciki z kapustą i grzybami

    barszczyk (jak zostanie)

    mięsiwa na gorąco

    pieczarki faszerowane

    galareta (jak zdążę)

    ryba po grecku i po japońsku

    sałatki : jarzynowa z tuńczyka i z kurczaka i ananasa 

    Ciasta :

    piernik staropolski (oczywiście z WZ )

    makowiec

    sernik

  • Autor: scarlett84 Data: 2014-11-29 22:14:01

    Sorki, ale zaspałam :)

    U mnie na stole będzie:

    zupa grzybowa z uszkami,

    śledź w wodzie z ziemniakami, 

    kompot z suszu z makaronem,

    kasza jaglana na mleku,

    pierogi z serem,

    pierogi z grzybami,

    kapusta z grochem i grzybami, 

    sałatka jarzynowa,

    pieczywo,

    może do tego śledzie pod pierzynką lub po grecku :) 

    no i oczywiście ciasta:

    2x sernik,

    keks,

    duży makowiec

    i może coś z masą kajmakową.

    To połączone menu moje i męża :)

  • Autor: hope30 Data: 2014-11-29 23:56:52

    Wigilia:

    *barszcz czerwony na zakwasie

    *uszka z grzybami

    *krokiety z kapustą i grzybami

    -pierogi z kapustą i grzybami

    *sałatka śledziowa-warstwowa

    *sałatka z tuńczyka-warstwowa

    *kompot z suszonych owoców

    *karp smażony

    *sałatka jarzynowa

    *śledzie w sosie musztardowym

    *śledzie w śmietanie

    *śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami

    *śledzie w sosie tatarskim

    *sernik Smakosi-mała blaszka

    *ciasto latte machiato-mała blaszka

    *ciasto z kaszą manną-mała blaszka

    *orzechowiec-mała blaszka

    *kora orzechowa-mała blaszka

    *makowa panienka-mała blaszka

    ciasta sporo,ale gości będzie trochę-pozapowiadali się z wizytą u Małej :-)

    Święta:

    *pieczony schab ze śliwką, karkówka po żydowsku,kluski śląskie,surówki,pasztet z królika

    Dopisano 14-12-24 10:09:21:

    Dokładam kilka zdjęć mojego świątecznego maratonu pieczeniowego ( bo pełno jest niedowiarków,że jednak można...)

    a owszem...nawet z malutkim Dzieciątkiem....MOŻNA....jeśli się tylko chce

    Wesołych Świąt :-)

  • Autor: grazka35 Data: 2014-11-30 09:20:03

    Zaciekawiło mnie ciasto  latte machiato i makowa panienka, można prosić o szczegóły?Z jakiego przepisu Pani robi?

  • Autor: hope30 Data: 2014-11-30 14:12:03

    Przepisy postaram się wstawić jutro po południu.Korzystam z różnych przepisów i później każdy modyfikuję po swojemu i tym sposobem stają się moje:-)

  • Autor: grazka35 Data: 2014-11-30 15:29:16

    Dziękuję! Co prawda znalazłam w necie przepisy na ciasta o tej nazwie, ale wole sprawdzone a na pani przepisach  nigdy się nie zawiodłam. Czekam z niecierpliwością :-)

  • Autor: as Data: 2014-11-30 15:37:05

    Nie widzę jakoś Twoich komentarzy pod przepisami hope 30

  • Autor: grazka35 Data: 2014-12-01 07:55:36

    To,że nie komentuję wcale nie znaczy ,że nie korzystam z przepisów.A są bardzo dobre!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 08:56:49

    Grazka, tez uważam, że miło by było. Ja np. zawsze czytam komentarze zanim wypróbuję przepis. A im więcej pozytywnych, tym większe prawdopodobieństwo, że danie pyszne. Zresztą, co ja będę pisała. Tyle czasu jesteś na WŻ, że przecież wiesz. :)

  • Autor: grazka35 Data: 2014-12-01 15:34:01

    No niby wiem , bo tez zawsze czytam ,ale zazwyczaj po prostu zapominam

  • Autor: lenka075 Data: 2014-11-30 00:25:37

    U mnie zawsze nasze tradycyjne potrawy i jakaś nowość, która każdego roku jest inna ;) Wigilię szykuję ja z mamą, ale mama jednak więcej ;) i najczęściej dla 9 osób.

    Zaraz po opłatku podstawa to :

    - barszcz czerwony z grzybami na rybnym wywarze

    - racuchy drożdżowe

    - karp pieczony z sosem pieczarkowym

    - karp smażony

    - karp w galarecie z sosem tatarskim

    - pierogi z kapustą i grzybami

    - śledzie pieczone

    - śledzie w oleju

    - śledzie....lub sałatka śledziowa - tu miejsce na nowość, którą najczęściej szykuję ja, posiłkując się wynalazkiem z WŻ :)

    - kapusta z grochem albo z grzybami, co nam się danego roku zamarzy...

    No i ciasta. Muszą być moje pierniczki i biało-czarne wianuszki :). Mama piecze ze dwa ciasta, ale co roku uzgadniamy jakie i czasem jeszcze ja popełnię jakąś nowinkę ;) Mojemu Ślubnemu marzą się makówki albo moczka, ale ja chyba nie dorosłam jeszcze do zrobienia tych potraw .

  • Autor: lenka075 Data: 2014-11-30 01:01:21

    No i zapomniałam o najważniejszym - kompot z suszu musi być :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-11-30 17:27:13

    Na wigilię karp w galarecie, smażony i może pieczony z pieczarkami, inne ryby w cieście i potem w zalewie, ryba pieczona w majonezie, śledzie w czosnkowym sosie i w oleju, smażone pierogi z pieczarkami i gotowane z jagodami, kapusta z grzybami i kompot z suszu. Pierwszy dzień to zupa serowa z pulpetami, faszerowane pieczarki, schab pieczony<nadzienie jeszcze do dyskusji>, mielone nadziewane żółtym serem i jeszcze coś, ale na razie nie mam pomysłu i to jest na jakieś 20 osób, bo jak co roku przyjedzie rodzina męża. Drugi dzień to już tylko dojadanie i obiad, na który planuję kaczkę lub kurczaka nadziewanego mięskiem i upieczonego z dodaniem ziemniaków. No i oczywiście sałatki... zwykła jarzynowa, z tortelini, z wędzonym kurczakiem i moja zemsta, czyli z paluszkami surimi< a zemsta dlatego, że rodzina męża brzydzi się, więc zjemy ją sami.> Wiem, że jestem wredna, ale chyba coś mi się należy za coroczne bycie kucharką i sprzątaczką przez dwa dni dla tylu osób?

  • Autor: hope30 Data: 2014-12-01 18:16:40

    Kochana, Ty wredna?żartujesz...gdyby to na mnie trafiło-połowa menu świątecznego zawierałaby owoce morza, a może nawet 3/4

  • Autor: majolika Data: 2014-12-01 21:32:36

    My we dwójkę tylko. To niewielkie ilości.

    Wigilia: barszcz z uszkami z grzybami i kapustą, kapusta wigilijna z grzybami, zwykłe śledzie w oleju, forszmak śledziowy, kanapki z jajkiem i kawiorem czarnym,sielawa smażona, kompot z suszu owocowego, makowiec i....białe + różowe wino półwytrawne do popicia. dodatkowo dodatki: oliwki, kapary, sos tatarski, sałatka  błyskawiczna krabowa.

    Świeta- suszona polędwica, pieczeń rzymska(mała),schab ze sliwkami(nieduży), pieczona perliczka.dodatki:zrobione wcześniej kluski żelazne(zamrozone), sos tatarski,czosnkowy. marynaty,

    A potem na długi spacer wokół jeziora Skanda)) wybieramy się też ze znajomymi  na zimowy happening blisko jeziora Łańskiego, ognisko, wesołe spędzenie wolnego czasu w gronie przyjaciół.Spalimy kalorie ))) Na to będzie osobne menu))Pozdrawiam Was  Świątecznie i życzę  udanych Świąt.

  • Autor: ja-żaba Data: 2014-12-02 14:20:30

    Jak co roku , na Wigilię:

    barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z fasolą, kapusta kiszona z fasolą, krupy z ...fasolą, kapusta kiszona z grzybami, smażony filet z karpia, kompot z suszonych owoców, może jakaś rybka  w zalewie.

    Ciasta:

    makowiec na ucieranym cieście (przepis od mojej kochanej Świekry), sernik  gotowany, ciasteczka potrójnie orzechowe, murzynek przełożony powidłami.

    Co do reszty, to jestem jeszcze w ciemnym, bardzo ciemnym lesie:)

  • Autor: dajanka Data: 2014-12-12 18:50:09

    A co to są te krupy Żabko?

  • Autor: ja-żaba Data: 2014-12-15 05:02:56

    Krupy to  kasza pęczak:) 

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-12-02 21:01:19

    W tym roku wigilia u rodziców ale podział obowiązków musi być. Dania przy wigilii:

    barszcz czerwony na zakwasie z uszkami

    zupa grzybowa z makaronem

    pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

    karp i sandacz - złowione przez mojego Tatkę osobiście

    kapusta kiszona z fasolą i grzybami

    pieczarki duszone z cebulką

    3 rodzaje śledzi robione przez mojego Męża

    moczka

    kutia

    ciasta: piernik staropolski (tradycja), orzechowo - makowe, co do reszty jeszcze do uzgodnienia

    To było by chyba na tyle, więcej grzechów nie pamiętam chyba że sobie jeszcze coś to dopiszę

    Boże Narodzenie: dojadamy z wigilii

  • Autor: punca Data: 2014-12-03 19:53:51

    Barszcz z uszkami,grzybowa,fasolowa,kapusta w tym roku dla odmiany z grochem,a nie z fasolą ,karp,sałatka porowa,rolady schabowe,śledzie w zalewie octowej i chyba w śmietanie i oczywiście boczek,kiełbasa i szyneczka z domowej wędzarni.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-03 22:18:42

    W planach 5 - 12 osób na Wigilii a w Święta drzwi szeroko otwarte dla wszystkich:)

    - barszcz z uszkami

    - kwasówka

    - karp smażony

    - pstrąg ...............

    - pierogi ruskie

    - sos grzybowy

    - krokiety z kapustą i grzybami lub twarogiem ( zamiast pierogów)

    - kapusta z grzybami i kaszą jęczmienną ( + groch?)

    - ryba w brzoskwiniach

    - śledź jeszcze nie wiem jaki:)

    - gołąbki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

    - kompot z suszu

    z ciast :orzeszki, pierniki ? miodowe, z makiem, z brzoskwiniami, i jeszcze 1-2, nie wiem jakie ale coś mi podpowiedzą ( część na rozdanie zawczasu).

    z mięs: pieczeń a'la zając, rolada boczkowa, pasztet króliczo- mieszany, schab/karczek pieczony - wszystko jako wędlina

    sałatka jarzynowa lub z pory i 2 z papryką marynowaną

    dla bardzo głodnych/ zmarzniętych w święta na ciepło zupa na węgierską modłę

    wszystko w miarę możliwości, sił i czasu, co z tego wyjdzie czas pokaże

    przy takiej ilości wszystkiego bez gotowania całe święta !

    Dopisano 14-12-27 21:11:24:

    Na Wigilii było 9 osób, menu wykonane, tyle, że część karpia i pstrąg pieczony, śledź na sałatce z jabłek i cebuli + z ogórkiem konserwowym i cebulką.

    Do ciast w drodze głosowania dołączyła kukułka i ciasto 3w1.

    Sałatka była jarzynowa i śledziowa, no i oczywiście domowy chleb.

    Święta: pierwszy dzień w gościach. Drugi u mnie, 25 osób w tym 8 dzieci. Jak fajnie mieć dużą rodzinę :):):)

    Dziś nic nie gotowałam. Jutro jedynie ziemniaki do drugiego dania :)

    Dopisano 14-12-28 16:31:10:

    Ciasta świąteczne :

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-08 16:06:51

    Janeczko, rybę w brzoskwiniach robisz z jakiego przepisu?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-08 17:01:02

    Robię wg tego przepisu : http://wielkiezarcie.com/recipe63249.html

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-08 18:10:32

    Dzięki serdeczne.

  • Autor: iwett Data: 2014-12-09 17:25:37

    A co to za pieczeń a'la zając?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-09 17:32:25

    Pieczeń z mięsa mielonego, owinięta błoną otrzewnową, posypana kminkiem. Niby nic szczególnego ot wspomnienie dzieciństwa :) Spróbuję odtworzyć ten smak niech i młoda wie co się drzewiej jadało :):):)

  • Autor: iwett Data: 2014-12-09 18:49:03

    W błonę tzn. jelito? Coś jak kiełbasa? Tak, tak też chętnie wróciłabym do czasów prababci.:) Własna świnka (no może tylko mięsko z niej:)), chleb z pieca, wędzarnia i jeszcze rybki z własnego jeziora.........mmmm mam nadzieję,że może kiedyś.........????

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-09 21:37:15

    Nie chodzi o jelito, gotowa pieczeń wygląda jak mały bochenek chleba.

    Do zrobienia takiej pieczeni potrzebna jest błona otrzewnowa, w którą owijamy dużego klopsa. Wygląda ona jak firanka z prążkami tłuszczu. Jeśli miałaś okazję być kiedyś przy świniobiciu to mogłaś  ją widzieć.

    Dziś można ją kupić w niedużych masarniach na zamówienie U mnie w domu zawsze robiło się przy świniobiciu trzy takie " zające" bo na tyle wystarczy tej błony. Jej zadaniem jest zatrzymanie soków w pieczeni co wydatnie podnosi jej smak i sprawia, że pieczeń nie jest sucha.

  • Autor: madina99 Data: 2014-12-10 00:24:39

    Takie zajączki można u nas kupić w sklepach mięsnych,myślałam,że to powszechne.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-10 09:46:50

    No w sumie można.

    Różnica jedynie w tym, że jak zrobię sama to wiem co tam jest namielone :)

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-11 11:21:42

    Kochane żarłoczki przeglądam ten wątek od początku ponieważ sama szukam inspiracji

    miało być MENU NA ŚWIĘTA a w większości przypadków podajecie potrawy na Wigilię, hm no i dalej nie mam pomysła jakie mięso przygotować na świąteczny obiad. Ponieważ mam kilku gości pasuje zrobić chociaż 2 różne mięsa. Jako jedno już dawno zamarzyłam "roladę wieprzowo-drobiową" duszoną w soku jabłkowym MNIAM........ ale jakie drugie?? POMOCY!!

    Aha najlepiej żeby było pieczone na kuchence gdyż piekarnik zajmie rolada

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 11:42:45

    Ja chyba mięso w mięsie, czyli kaczor nadziewany mięsem z jabłkami. Roboty mało i niech się odwalą.

  • Autor: małpiatka Data: 2014-12-11 12:29:16

    Ja podobnie jak Dżanina proponuję kaczkę nadziewaną (wytrybowaną). Z tym, że u nas będzie w wersji z farszem z wątróbki drobiowej - podduszona z cebulką, zblendowana, do tego namoczona bułka, żółtka i na końcu wymieszana z ubitymi białkami - wychodzi puszysty mus. Można dodać żurawinę suszoną. Naprawdę pyszota! 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 12:48:06

    Ooooo... widzisz. A może ja też tak. Szczególnie z żurawiną! Na złość Młodej!

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-11 12:31:24

    No super pomysły ale... jak pisałam... piekarnik mam już zajęty więc szukam pomysłu na danie z patelni hm

  • Autor: kayunia Data: 2014-12-11 12:37:42

    Zawsze mam ten sam problem - zajęty piekarnik... Z patelni będą zawijańce schabowe w trzech wersjach: posmarowane chrzanem, na to plaster szynki parmeńskiej i żółtego sera, druga - nadziewane białą kiełbasą (pomysł z WZ), a część z nadzieniem pieczarkowo - serowym (jak do krokietów). Dla dzieci robię też nugetsy z patelni. U mnie doskonale się to sprawdza. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 12:57:25

    Coś więcej? Smażysz, smażysz i dusisz? Ew. link do przepisu?

  • Autor: kayunia Data: 2014-12-11 13:13:06

    Coś więcej? Smażysz, smażysz i dusisz? Ew. link do przepisu?

    http://wielkiezarcie.com/recipe64685.html

    Powyżej link do tych z białą kiełbasą.

    Każde z nadzieniem smażę na małym ogniu, ale dłużej, żeby "doszły" w środku. Na koniec zawsze chwilkę pod pokrywką i nie zdarzyło się żeby coś było niedosmażone. Niektórzy sugerują spinanie wykałaczkami, albo obwiązywanie nicią, ale uważam to za zbędne, bo schab da się fajnie formować i wychodzą zgrabne wrzecionka.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 13:15:41

    Dzięki.

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-11 12:55:15

    Podpowiem, chociaz nie wiem czy masz? U mnie jak zajety piekarnik to pieke w mikrofalowce.............mam opcje gotowania, pieczenia i grylowania.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-11 12:58:28

    A nie masz termoobiegu, żeby upiec dwie rzeczy jednocześnie?

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-11 13:06:37

    A nie masz termoobiegu, żeby upiec dwie rzeczy jednocześnie?

    Mam termoobieg tylko nie wiem czy zmieszcze na 2 półkach. Rolada w soku jabłkowym piecze sie w dość dużym (wysokim) gąsiorku jeszcze z pokrywką hm, więc nie mam pojęcia czy zmieszczę coś jeszcze... kurcze żeby nie żyć w nieświadomości spróbuję dziś "na sucho" wstawić naczynia w piekarnik i zobaczymy... Tylko muszę powrócić z pracy do domu... ciiiii

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-12 18:42:58

    Zmierzyłam niestety nie zmieści się już blaszka hm

    W takim razie oprócz ww rolady... będą roladki schabowe z salami z WZ

  • Autor: iwett Data: 2014-12-12 18:50:19

    A może coś takiego :

    http://wielkiezarcie.com/recipe54548.html albo

     http://wielkiezarcie.com/recipe107328.html lub

    http://wielkiezarcie.com/recipe49450.html

    lub duszone polędwiczki zawinięte w szynkę szwarwaldzką w sosie grzybowym albo nadziewane śliwką lub morelą (takie małe na jeden ząb):))

    Coś się znowu źle podpieło. Ma być do renatyz36

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-12 20:08:09

    WOW Iwett szaszłyki w schabie wyglądają zarąbiście... dzięki

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-11 22:25:28

    Reniu, a przepis na tą roladę to gdzie można ujrzeć? dziękuję z góry.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-12-11 23:36:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe78882.html

    wydaje mi sie ze chodzi o ta roladę ale jeśli sie mylę to niech Renia mnie poprawi

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-12 07:11:35

    Oczywiście o tą

    a ja nadal nie wiem co zrobić jako drugie mięsko... może jakieś schabowe roladki? Macie jakiś ulubiony przepis?

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-14 09:07:34

    dziękuję

  • Autor: żenka Data: 2014-12-11 15:45:54

    U mnie 5 dorosłych 2 małych łobuziaków ;0

    -opłatek

    -siemieniotka z kaszą jęczmienną

    -ziemniaki

    -karp smażony

    -pstrąg z piekarnika

    -kapusta z grzybami

    -pierogi z kapustą i grzybami

    -pierogi z serem i truskawkami (dla niejadka)

    -kompot z jabłek i śliwek

    -makówki

    -śledzie w oleju

    -sałatka śledziowa z burakami

    Pierwszy dzień świąt dojadanie po wigilii, kawa u rodziny (oczywiście zabieram ciasto)

    Drugi dzień świąt rosół, kluski ciemne i jasne, schab ze śliwką, piersi z gęsi, żurawina, buraczki czerwone, kapusta gotowana.Z ciast piernik staropolski i coś lekkiego ale jeszcze nie wiem co :)

  • Autor: dajanka Data: 2014-12-12 18:55:59

    Mogłabyś mi napisać co to ta siemieniotka?

  • Autor: żenka Data: 2014-12-12 19:39:18

    Zupa gotowana z konopi:) zabielana słodką śmietaną 18% Nie wszyscy ją lubią ale u mnie nie wyobrażamy sobie wigilii bej niej.Podaję ją z kaszą jęczmienną ugotowaną i pokrojoną w kosteczkę.

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-12 20:25:54

    A ta zupa z konopii to legalna? Nie wiem co kroisz w kosteczkę, bo chyba nie kaszę? A tak bliżej coś o tej zupie?, bo bardzo mnie zaintrygowałaś.

  • Autor: żenka Data: 2014-12-12 20:47:43

    No to się pogrążyłam hi hi A tak serio to konopie siewne, takie okrągłe ziarenka które w środku mają biały miąższ.Usuwa się z nich nieczystości , płucze, rozgniata lekko wałkiem do ciasta zalewa wodą i gotuje.Co jakiś czas tłucze się drewnianym tłuczkiem do ziemniaków by wydobyć biały miąższ(ja pomagam sobie blenderem) zlewa się do innego garnka. Zalewa się konopie świeżą wodą i tak powtarza się kilka razy aż wydobędziemy całą dobroć ze środka ziarenek.Dodaje się cebulę.Na koniec całość przecedza się przez gęste sito,zagęszcza wodą z mąką, dodaje sól, pieprz, śmietanę i masełko. A kaszę jęczmienną gotuję aż do rozklejenia. Wykładam na płaski talerz wyrównuj i zostawiam do całkowitego ostudzenia, potem kroję w kostkę.Mam nadzieję że wyjaśniłam o co chodzi i nie będę pociągnięta do odpowiedzialności za propagowanie używek

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-12 10:42:27

    Święta w naszym domu, teście przyjadą. Czworo dorosłych i jeden podlotek :))

    Teściowa jak co roku zrobi : Pieczonego Indora ( pewnikiem 1/2 sztuki )

                                                 Ciasta : Sernik, Makowiec - rolowany

                                                 Uszka do barszczu i pierogi do odsmażenia

                                                 Makaron z Makiem

    Ja jak co roku zapewnię : Wędzonki własnej roboty,

                                             Śledziki 2 lub 3 rodzaje tj. śledzie po kaszubsku, śledzie w śmietanie i po wiejsku

                                             Sałatka jarzynowa

                                             Karp smażony

                                             Paszteciki z kapustą i grzybami do barszczyku

                                             Pieron Staropolski

    Pewnikiem to wszystko, ale nie jestem jeszcze pewna.....

                                            

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-12 11:44:32

    I to wszystko będzie na 3 dni??

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-12 12:53:22

    Znaczy się mało czy dużo?

    Wszytkiego po troszku nie jakieś gigantyczne ilości.... Najlepiej po wigilii schodzi pieczony indyk, wędzonki i śledzie, czasem robimy jeszcze, by był ciepły posiłek jak barszczu braknie, a'la flaczki dobiowe :) A jedzona i tak zawsze zostaje, bo po wigilii to jest raczej skubanie niż jedzenie, się starzejemy normalnie

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-12 13:09:38

    Nie kochana ani mało ani dużo... zastanawiam się czy nie gotujecie normalnych świątecznych obiadów? jakiś wyszukanych mięs, surówek itp ??

    My tylko na świąteczne śniadania koniecznie mamy pieczonego karpia, bo robimy go ilość hurtową (na 10 osób musi być ok 5 karpi) 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-12 13:24:15

    Iwcia zdradz co to za Pierron Staropolski?

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-12-12 13:36:25

    Może piernik :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-12 13:50:16

    ...no pieroński Piernik oczywiście hi hi hi :) Przepraszam, że tak tajemniczo się zrobiło

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-12 18:13:48

    Widzisz jak to człek czyta co chce, moje myśli pomknęły w kierunku " pieroga"

  • Autor: dajanka Data: 2014-12-12 19:07:55

    Ech, u mnie wszystko daleko w lesie... nawet plany...

    Rozpisałam sobie ciasta jakie chciałabym zrobić, dodałam do tego życzenia rodzinki i wyszło mi 7 ciast! I naprawdę nie wiem co mam wykreślić...

    -makowiec zawijany w kruche ciasto, sernik puszysty (z kremówką), jabłecznik jakowyś, makowa panienka, metrowiec, krówka i kora orzechowa... Do tego jeszcze pierniczki, ale troszkę do domu, a resztę jako upominki dla sąsiadów i przyjaciół...

    Co do kolacji wigilijnej to będą na 100 %:

    -barszczyk z uszkami, śledziówka (ziemniaki w mundurkach do tego), śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką, śledziki w occie i oleju, kapusta z grochem (koniecznie słodka:), karp smażony

    Do tego rozmyślam dalej... mam ochotę na rybę po grecku i pierogi z kapustą i grzybami... :)

  • Autor: pwyso Data: 2014-12-12 22:53:19

    Wigilia:

    barszcz kiszony, uszka z grzybami, łazanki z grzybami i kapustą, żurek na wywarze grzybowym z ziemniakami, zupa rybna z makaronem łazankowym, fasola "jaś" z kompotem, karp panierowany, chałka, kompot z suszonych owoców ....

    I dzień:

    obiad dla całej rodziny

    rosół z uszkami z kapustą i grzybami, pieczona szynka, pieczony schab z brzoskwiniami, sos grzybowo-pieczeniowy, kluski śląskie, buraczki z chrzanem i surówka z pekińskiej ...

    plus

    sałatka z panierowanym kurczakiem, sałatka jarzynowa tradycyjna, sałatka "retro", pieczony karczek i schab na zimno, śledzie w śmietanie i pomarańczach ...

    ciasta nie wiem ... nie zmam się

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-13 10:00:11

    Podoba mi się Twoje menu bardzo zaciekawił mnie "rosół z uszkami z kapustą i grzybami" nigdy tak nie jadłam... ciekawa smaku... a może warto spróbować?!

  • Autor: pwyso Data: 2014-12-13 15:07:24

    do odważnych świat należy, nam bardzo smakuje, rosół jest dość słodki w smaku, a uszka kwaskowate, więc połączenie smaków jest bardzo fajne, chociaż wiadomo, że tradycjonalistom podejdzie tylko z czerwonym barszczem ...

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-14 09:06:04

    Super, bardzo by mi też odpowiadało, ale zaciekawił mnie schab w brzoskwiniach i śledzie w pomarańczach

    - uchylisz rąbka tajemnicy?

  • Autor: pwyso Data: 2014-12-14 18:09:07

    schab:

    1,5 kg schabu, opakowanie (chyba 100 g) suszonych brzoskwiń lub moreli, 2-3 łyżki oliwy lub oleju, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry,1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    3 łyżki masła, 1-2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietany 30%, 1/2 szklanki wywaru powstałego w czasie pieczenia, 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej lub morelowej ...

    Schab oczyścić z błonek, wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć nimi mięso, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 24h, ostrym cienkim nożem przebić mięso wzdłuż tak aby można włożyć do mięsa suszone morele lub brzoskwinie. Schab włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około 1h w temp. 180 st. Schab wyciągnąć z rękawa i pokroić w plastry, zawinąć w folię aluminiową i zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze pół godziny. Postały podczas pieczenia w rękawie wywar przecedzić i zostawić do zrobienia sosu.

    Masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać, wlać śmietanę i wywar z pieczeni. Cały czas mieszając podgrzewać aż zacznie gęstnieć do konsystencji sosu. Na koniec dodać konfiturę i mieszać aż połączy się z sosem. 

    Mięso wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na półmisek i polać sosem.

    Śledzie:

    1-2 opakowania śledzi w oleju, 1/2 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy, 1 cebula czerwona, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2-3 łyżki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1/2 pomarańczy) świeżo mielony pieprz do smaku

    Śledzie odsączyć z oleju i pokroić średniej wielkości kawałki. Namoczyć w ciepłej wodzie rodzynki, zostawić na 1h, odcedzić i wycisnąć aby pozbyć się wody. Cebulę pokroić w piórka i dodać do śledzi.

    Wymieszać majonez ze śmietaną, następnie mieszając powoli wlewać sok z pomarańczy aby połączył się z resztą składników. Dodać rodzynki i skórkę z pomarańczy na koniec.

    Tak powstałym sosem zalać śledzie i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-12-14 19:03:19

    Bardzo serdecznie Ci dziękuję, tyle się opisałaś, przepraszam, nie chciałam Ci zadać tyle pracy, myślałam że będzie jakiś link... Jestem wdzięczna i dziękuję. A przepisy wykorzystam, choć prawdę mówiąc nie spotkałam dotąd suszonych brzoskwiń. Pozdrawiam.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-12-14 19:19:26

    ...w sklepie nie spotkałam ale tutaj owszem :) http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=suszone+brzoskwinie&bmatch=seng-v6-3-default-1209

  • Autor: iwett Data: 2014-12-13 10:57:07

    Wigilia i święta tylko w trójeczkę więc dużo nie szykuję:

    jak wszyscy- barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony z borowikami, ziemniaczki pieczone, troszkę karpia w galarecie, paszteciki z pieczarkami i masłem czosnkowym, gołąbki z ziemniaków i kaszy gryczanej, śledzie ze 3 rodzaje (jeszcze nie wiem jakie), surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem.

    Obowiązkowo kompot z suszu no i ciasta pewnikiem sernik, makowiec ........no może jeszcze cosik.

    Święta - rolady śląskie z szarymi kluchami, kaczka pieczona z jabłkami, jakieś delikatne szaszłyczki, chyba do tego ryż zapiekany w papryce.

    Schab pieczony ze sliwką, karkówka czosnkowa, sałatki ze dwie - rezygnuję z tradycyjnej jarzynowej już mi się świątecznie przejadła:) Będzie gyros i z kurczakiem wędzonym. Bigos już się mrozi.

    Dłuuuuuuuuugie w tym roku święta więc trza kupić dużo popitki

    A no jeszcze rybka po japońsku. Grecka w tym roku wyjeżdża do Grecji :))

  • Autor: dajanka Data: 2014-12-13 11:16:54

    O widzisz.. przypomniałam sobie o kompocie :) Będzie w ilościach zastraszających.. -uwielbiam :D

  • Autor: carri_ Data: 2014-12-13 12:54:51

    Szukam przepisow na suma  moze macie jakies wyprobowane przepisy . Chcialabym  suma podac na wigilie ?? Karp wiadomo ze tez bedzie jednak pokusilam sie o suma i nie wiem co z nim zrobic 

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-17 12:30:53

    No to menu świąteczne przyklepane i składniki powoli gromadzone

    Wigilia u rodziców, robimy:

    zupę grzybową na borowikach (własnoręcznie zbieranych) z ziemniakami, makaron z makiem i bakaliami, karp (spora ilość) smażony na maśle klarowanym, kompot z suszu i komu się jeszcze zmieści to makowiec drożdżowy.

    A na 2 dni świąt:

    rosołek z 4 rodzajów mięsa tradycyjnie z makaronem, rolada wieprzowo-drobiowa, roladki schabowe z salami i papryką, surówka z selera, buraczki na zimno.

    Dodatkowo: sałatka jarzynowa, imprezowa sałatka Agusi, śledzie w oleju, śledzie w śmietanie, śledzie zielone opiekane w zalewie, szpinakowa rolada z łososiem, swojska szyneczka i baleron, rolada pieczona z boczku + ew. pasztet............... łomatko jak tego dużo wyszło

    A po świętach............ konieczne odchudzanie

  • Autor: agusia1111 Data: 2014-12-17 12:53:08

    O kurcze roladki z salami, brzmi świetnie!! Proszę, napisz mi jak je robisz:))

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-17 12:59:40

    to są te roladki http://wielkiezarcie.com/recipe67779.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-17 23:00:04

    aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe67779.html

  • Autor: hope30 Data: 2014-12-24 10:18:44

    obiecane.....

    WESOŁYCH ŚWIĄT :-)

    było załadowanych dużo więcej.....ale dwa razy już mnie wywaliło,a mam deficyt na cza, więc kolejne zdjęcia ewentualnie po świętach....

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-24 10:32:59

    Kochana ... Tak jak siedziałam w fotelu to .... położyłam się na kanapie aby zrozumieć jak młoda mama ogarnia :dziecię, prowadzenie domu i kucharzenie na największym poziomie ...Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-25 19:10:10

    Meguś wszystko się da jak się chce Małe dziecko to nie problem oby organizacja odpowiednia była i zapał

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-28 18:39:43

    I to nie tylko na największym, ale i najwyższym, co widać na załączonym obrazku.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-24 11:03:01

    Wesele robisz??

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-24 21:11:33

    Całe życie tyle nie upiekłam. :/ Nie mówiąc już o wyglądzie ciast. :) Wszystkiego naj. :)

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-24 22:24:29

    Dostalam dzisiaj "zjebke" od corki, ze zamiast czas z wnukami spedzac....w kuchni go spedzilam.Przeciez tylko kolacje wigilijna przygotowalam i to co dostali na wynos.

    Jestes wielka..........jak Ty to robisz, ale Twoja akcja po porodzie mowi  sama za siebie.Serdecznie Cie pozdrawiam, zycze spokojnych, zdrowych Swiat i jak Ci z tym dobrze.............to dzialaj !

  • Autor: żenka Data: 2014-12-26 12:05:36

    Nie mogę uwierzyć Ty to wszystko sama samusia przygotowałaś?Wow Szacun Może chociaż pomocnik św.Mikołaja Ci pomógł

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-28 18:59:36

    Chciałabym być tak dobrze zorganizowana :)

  • Autor: MartaKret Data: 2014-12-29 14:23:37

    W rodzinnym domu ja odpowiadam za pieczenie ciast i ciasteczek. Pierniki, serniki, szarlotki, ciasto kruche, na drożdżach - wielbię tym się zajmować! Poza tym lubię wychodzić poza tradycyjne ramy, więc zawsze staram się przygotować coś nowego na każde święta, żeby zaskoczyć rodzinkę.

    W tym roku zrobiłam sernik czekoladowo-kokosowy :-) No i pomyślałam też o jakiś deserach ze słodkimi sosami i kremami. Na przykład wykorzystałam taki sosik: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/karmelowy-sos do polania - uwaga! - naleśników w sposób wytrawny, bo z łososiem i twarożkiem! Każdemu nałożyłam niewielką porcję i tylko jednemu wujkowi nie smakowało, bo on jest upartym tradycjonalistą ;-) Ja jednak lubię wykraczać poza ramy i kombinować ze smakami dań obiadowych i deserowych ;-)

  • Autor: renataz36 Data: 2014-12-29 14:44:41

    A zalogowałaś sie specjalnie dla reklamy??

  • Autor: MartaKret Data: 2014-12-29 14:50:03

    Nie, niczego nie reklamuję :-) To już nie można pokazać z czego się korzystało, bo od razu się bierze każdego za spamera? :/

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-29 17:24:51

    Oj  Marto, nie miej za złe tej nieufności, bo pełno tu takich, którzy logują się tylko po to, by coś zareklamować. Witaj wśród nas i niech Ci będzie z nami dobrze.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-29 17:54:58

    Marto, nie miałaś potrzeby przywitania się z nami, czy coś przeoczyłam?

  • Autor: MartaKret Data: 2014-12-30 08:57:42

    Hej Dżanino,

    chyba jeszcze nie ogarnęłam żadnych wątków powitalnych - najpierw zaczęłam czytać te kulinarne, ale już szukam i naprawiam błąd ;-) Się poprawię :-) Już nie offtopujmy :-)

    Dzięki za pozytywny komentarz, Herbaciana!

Przejdź do pełnej wersji serwisu