Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś na deser?

  • Autor: makusia Data: 2014-11-29 23:11:45

    U nas "pierniczenie"  Próba pierniczków z ziemniaków, pycha, będę na święta:)

    Dziękuję Bahati  za pomysł:) Bez nadzienia i z nadzieniem, krem czekoladowo bananowy, idealnie zgrane ;)           

       

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-29 23:43:41

    U nas makowiec :))

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 00:49:21

    Ajajaj, cudny :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-11-30 13:28:11

    Jak ja ostatnio uwielbiam, ciagle do cukierni biegam i zajadam sie, sama nie potrafie zrobic :((

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-02 16:53:34

    Piszczałko ... czego nie potrafisz zrobić makowca? To proste ciasto...a ten przepis jest suuper !

  • Autor: piszczalka Data: 2014-12-11 20:29:58

    A który to przepis? :)))

  • Autor: makusia Data: 2014-12-11 23:31:56

    A który to przepis? :)))

    Ten http://wielkiezarcie.com/recipe95590.html :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-12-12 22:01:59

    Dziekuje

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-30 05:28:26

    Drożdżowe wianuszki cynamonowe :)

    Dopisano 14-11-30 5:47:07:

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-30 07:52:23

    Piękniusie ..

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-30 08:08:24

    Dziękuję.

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 10:46:28

    Porywam jednego do kawki :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 10:45:30

    Efekty nocnego pieczenia, rano mrucząca rodzinka...bezcenne Dziękuję Megi za pyszny przepis:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 10:54:00

    U mnie tez proba piernikaowa, test ciasta na domek z piernika, ciasto za miekkie, nie nadajevsie, szukam dalej. Mam teraz ciasta na pierniki z 4 kg maki, 3 rodzaje, w lodowce. Klara zrobila kilka grubszych sztuk pierniczkow, ja upieklam jeden blat, ktory przekroilam na 3 paski, przelozylam powidlami i masa grysikowa, z kubkiem goracej czekolady z rozpuszczonymi piankami, to podobno najlepsze sniadanie od wczoraj ;) zrobilam tez dwie blaszki malych pierniczkow, ktore posmarowalam kykrem gotowanym, opakowalam swiatecznie i pojda z nami na obiad do przyjaciol. Tak, szerze mode na pierniki. ;)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 11:18:29

    I bardzo dobrze, szerz ile wlezie;) 

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-30 11:39:41

    Chciałabym takie ciasto na pierniki , żeby było miękkie , wypróbowałam już kilka przepisów i po wystygnięciu zębów nie można wsadzić.

    Może macie taki przepis. Dodam , że przechowywanie w pojemniku nie pomaga.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 11:56:33

    U mnie powodem jest klimat, nie ciasto. W puszce ciastka sa twarde i suche, pozostawione jednak na wierzchu miekkna juz drugiego dnia! Do pudelek warto dodac kawalki jablka lub kromki swiezego chleba, zawsze mozna tez poprosic pierniczki o towarzystwo przy kapieli lub gotowaniu, tam gdzie pary duuuzo. :) moje ciasto zrobilam z 600 g miodu, 1200 g maki, 250 g masla, szklanki cukru, 4 lyzeczek sody, 50 g przypraw wszelakch i 2 lyzeczek kakao, by kolor byl ciemniajszy, bo to do dekoracji mialo byc. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 12:02:08

    Marzenko, upiekłam z dodatkiem ziemniaków, są mięciutkie od razu :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 12:12:59

    Ale slabo sie przechowuja i to jednak to nie to, moze byc tzw piernikiem doraznym. :) 

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 14:06:44

    U nas długo nie posiedzą , jedli i dmuchali, od razu, jeszcze gorące :D

    Dzisiaj z polewą jeszcze lepsze;)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-30 13:29:23

    Chyba się skuszę na te z ziemniakami . Właśnie potrzebuję takich doraźnych nie na długo.

  • Autor: agusia040675 Data: 2014-11-30 11:36:55

    U mnie sernik od megi

  • Autor: hela36 Data: 2014-11-30 11:55:48

    U nas "pierniczenie"  Próba pierniczków z
    ziemniaków, pycha, będę na święta:) Dziękuję Bahati  za
    pomysł:) Bez nadzienia i z nadzieniem, krem czekoladowo bananowy, idealnie
    zgrane ;)               

    Można prosić o przepisik na pierniczki z ziemniaków .

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 11:59:34

     250 g ugotowanych, utłuczonych (na gorąco) ziemniaków

    250 g miodu
    125 g masła
    150 g cukru
    1 łyżeczka kakao
    1 szczypta soli
    3 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    450 - 500 g mąki pszennej
    Miód, cukier, masło, przyprawy podgrzewamy, do rozpuszczenia i połączenia. Dodajemy ziemniaki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy mąkę z sodą, dodajemy masę z miodu i ziemniaków, jajko, sól, wyrabiamy. Wałkujemy na około 3-5 mm, wykrawamy kółka, na połowę nakładamy powidła śliwkowe, przykrywamy kółkami bez powideł, lekko przyciskamy brzegi, wycinamy foremnką kształt pierniczka, pieczemy w 160 st C przez 12-15 minut. Przestudzone polewamy czekoladą (200g) rozpuszczoną z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej.

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 12:03:02

    U mnie ciut inne proporcje , polecam, pycha;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 12:13:42

    Taki sam Ci podawalam, wiec po prostu przekleilam. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 13:27:53

    I dobrze, bo na nim się wzorowałam:) Dałam więcej przyprawy, więcej kakao, 30 dag ziemniaków i  60 dag mąki , pół na pół orkiszowa i pszenna;) Wstawię przepis ;)

  • Autor: hela36 Data: 2014-11-30 12:22:40

    Dziękuję 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-30 13:43:06

    Kremówka.

  • Autor: kasnik Data: 2014-11-30 14:16:56

    U nas ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką:)

  • Autor: atosiaczek Data: 2014-11-30 14:58:17

    Karpatka i piernik przekładany powidłami. Pierniczki z ziemniaków leżały u nas tydzień i były wciąż świeżutkie i miękkie.

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 15:13:41

    Przysmaki kojej przyjaciolki :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 15:21:12

    I pierniczki

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 15:25:46

    Pierniczki mam, ale drożdżówki nie, więc się częstuję ;)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 15:27:18

    Rodzinny przepis Dory, podawane TYLKO na goraco, nadziewane twarogiem z rodzynkami. Doskonale, robi je zawsze na nasze przyjscie. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 17:49:15

    Ale Was lubi :)

  • Autor: Bahati Data: 2014-11-30 18:01:11

    Bardzo. Dziewczyna nosila nawet nasze meble przy przeprowadzce przez  caly dzien tydzien temu :) 

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 19:03:21

    Dobrze mieć takie bliskie, skore do pomocy osoby ;) 

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-11-30 17:54:31

    U mnie drożdżówka z malinami, a niedługo będzie próba pierników z ziemniakami. Bałam się zrobić, ale po tylu pochlebnych komentarzach wreszcie się odważę< jak mi nie wyjdą będzie na Was>

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 19:03:44

    Wyjdzie, wyjdzie;))

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-30 19:08:47

    Oj dzisiaj się działo , działo przy ''słodkim stole''

    Kruche z pianką i żurawiną, sernik Zosi,paczki Zosi z jeżyno-maliną, tort truflowy ... ))))

  • Autor: misia123 Data: 2014-11-30 19:24:16

    O matko,ale cudowny wypas...poproszę choć o okruchy tortu .

  • Autor: megi65 Data: 2014-11-30 20:04:09

    Tort był ..a raczej jest , bo tylko połowę torciku zjedliśmy ... niemoralnie pyszny, chrupiący. Zapadała cisza przy stole i wszyscy językiem i podniebiem szukaliśmy ... trufli .

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-30 19:40:51

    A Ty się musisz tak znęcać pokazując te słodkości?

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-30 20:06:54

    O matulu ........ i więcej nic:)

  • Autor: makusia Data: 2014-11-30 23:44:51

    O matulu, ale pyszności, pączka porywam

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 08:52:46

    Megi!!!!! Czy mogę zamieszkać u Zosi????

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-01 10:32:04

    Pozwalam  są tam dwa kudłacze z którymi Zosia codziennie wychodzi na spacery w pola i na łąki ....pasuje ?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 11:27:08

    Akceptuję warunki! :D

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-12-02 16:58:42

    Ja poproszę o kawałek tego tortu, (taki spory kawałek) i może otrzepie na niego , bo wygląda wspaniale.

    u mnie dzisiaj na deser racuchy drożdżowe z jabłkiem

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-01 09:40:44

    Krucho-Waniliowe Ciacha ze szprycy, niedzielowo poczynione po raz drugi, by upewnić się, czy dobrze skombinowałam przepisik, który zaniedługo wstawię

  • Autor: makusia Data: 2014-12-01 12:31:34

    Czekam więc :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-01 12:46:42

    więc polecam... http://wielkiezarcie.com/recipe112822.html

  • Autor: makusia Data: 2014-12-01 15:40:38

    Dziękować :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 14:09:07

    Znowu drożdżówki megi65. Tym razem z serem wymieszanym z resztką nutelli. Kształt eksperymentalny, więc się nie nadają do pokazywania. Ale smak - rewelacja.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-01 14:57:09

    Nie narażaj się rodzince, bo znielubią Ciebie i moje drożdżówki a na koniec mnie .. )). Tak na ucho szepnę Tobie rewelacyjny smak drożdżówek to: biały twaróg z dodatkiem mleka w proszku, oczywiście Zosi wersja ))).

  • Autor: domia Data: 2014-12-01 15:30:24

    Oj megi, kombinujesz kuchennie i kusisz nas maksymalnie swoimi smakami. Ja potem tylko się oblizuję widząc te słodkie foty.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 18:46:41

    Dziewczyno, dopiero teraz mówisz!!!??? Mleka w proszku mam tyle, że mogę nim pół posesji zasypać.

    A o drożdżówki się nie martw. W końcu znalazło się coś słodkiego, co chcą jeść.

    P.S. Na ile sera, ile mleka?

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-01 19:02:26

    Mówimy o mleku pełnotłustym nie o granulacie .. )) Zosia jedzie bez wagi , według swego uznania, właśnie dzwoniłam do niej w tej sprawie. Na ok.500g dodaj 3 łyżki mleka +1 żółtko +cukier waniliowy i cukier do smaku ..Dzisiaj piekła rogale z serem ... ))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 19:50:11

    Dzięki wielkie.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-02 16:47:33

    Jak masz dużo mleka w proszku to mam dla Ciebie przepis na kostkę z biszkoptu w takiej pysznej polewie mleczno- czekoladowej . Potrzebne jest do tego mleko w proszku .. Pychooota Oczywiście przepis Zosi ))).

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-03 07:48:56

    A ja, oczywiście, go chcę!

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-02 16:38:55

    Pyszne ciasteczka owsiano - bakaliowe - megi65.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-02 16:49:48

    Twarde czy chrup - chrup ?

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-02 16:53:54

    No oczywiście,że chrup - chrup!

    Coś się podpięło źle wrrrr....

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-02 19:45:11

    Galaretki o smaku coli z brzoskwinią i pomarańczą...

  • Autor: makusia Data: 2014-12-02 20:16:39

    Poproszę jedną :)

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-02 20:32:53

    Proszę bardzo :)

    Częstuj się :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 14:37:12

    Pierwsze pierniczki, tylko jak je uchronić przed ciasteczkowym potworem?

  • Autor: makusia Data: 2014-12-05 19:54:41

    Puszka wysoko schowana :)) 

    Widzę że masz "moje" stempelki :D 

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-06 10:52:38

    Będę bić po łapach , a stempeliki moje ci one, ostało mi się tylko kilka pierników ostemplowanych, reszta w podarunku pojechała, ale napierniczyłam innych i jeszcze cały stos do polukrowania czeka

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-06 11:04:44

    Bogdziu cuuuudo!

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-06 16:29:24

    Ależ miałaś zabawę :)

    Moje pierniczki jeszcze w proszku....nic to jednak, nadrobię :)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 13:15:10

    Ło matulu, ale śliczniusie;))

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-09 13:41:56

    Bogdziu, ale cudnie umalowane pierniczki :))

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-04 19:10:19

    Na deser owoce ...

    A po deserze ...praca ...piernikowe choinki :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 19:20:05

    Ja także stworzyłam pierwszą choinkę, ręka jeszcze nie wprawiona

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-04 20:14:19

    Oj to musisz koniecznie dotworzyć bo będzie osamotniona

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 22:15:51

    Własnie dorobiłam jeszcze 2, teraz schną

  • Autor: domia Data: 2014-12-04 22:04:55

    Kobietki, zdradźcie proszę, jak zrobić taki śnieżnobiały, lśniący lukier? On jest na białku i z masełkiem?

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-05 00:08:17

    Dokładnie, lukier krolewski jest naj! A ja dodatkowo zakupilam apke Camera Lucida i mam zamiar cuuuda wymalowac. Oczywiscie o ile ogarne temat... :D

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-05 08:42:20

    Bahati, a tyle jest nowocześniejszych urządzeń i prostyszych

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-05 08:45:29

    Gdzie, gdzie? :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-05 08:54:34

    ...drukarka cukiernicza

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-05 09:19:31

    dla 5 ciastek w roku wole jednak aplikacje na ipada :) chyba taniej wyjdzie :D

  • Autor: domia Data: 2014-12-05 13:51:14

    Wow, to jest to! Dziękuję bardzo, bardzo za pomoc.

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-05 17:48:19

    Proszę bardzo

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-04 20:13:04

    Śliczności choineczki :)

  • Autor: domia Data: 2014-12-04 22:01:45

    Drożdżówka z serkiem i żurawiną z przepisu megi65

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-05 09:27:00

    Bardzo dziękuję :))

  • Autor: makusia Data: 2014-12-05 19:50:52

    Jakie śliczniusie, też muszę napiec:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-12-05 16:11:13

    Tort bezowo czekoladowy z kremem a`la tiramisu, konfiturą z aronii i bitą śmietaną....

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-05 18:46:33

    A gdzie je tort ... chociaż okruszki dla mnie ....?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-12-05 19:09:13

    Meguś...ja nawet fotki nie zdążyłam zrobić:(

  • Autor: kokarda Data: 2014-12-05 19:15:49

    Granat i gruszka 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-06 12:12:09

    Kolejna partia Ciastek Korzennych :))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-12-06 16:55:17

    Dziś w ramach deseru wąchałam blaty piernika staropolskiego bo jak co roku 6 grudnia nadszedł dzień pieczenia:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-06 16:58:36

    Mandarynki i jabłka. Jutro to samo.

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 13:17:42

    Pokombinowane,wyszło extra, przepis dodam w tygodniu;)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-07 13:36:26

    Japoniec? Tak mi to jakoś podobnie wygląda :)

    Prezencja na 6.

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 13:37:24

    Dziękuję Janeczko, nie japoniec..zimno ;)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-07 13:42:20

    Przy dzisiejszej pogodzie zgadywanie to za duży wysiłek :):):) Poczekam na przepis :)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 14:10:41

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-07 16:33:30

    Fajna kombinacja .. suuper

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 22:47:13

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-09 13:40:34

    Bardzo apetycznie wygląda....:)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-09 17:13:39

    Dziękuję, zaraz wklepię przepis;)

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-07 14:32:13

    Pierniczki wylądowały w metalowych pudełkach... czekają na lukrowanie i zdobienie ;)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-07 22:48:00

    Ach Ty pracusiu :)

  • Autor: misia123 Data: 2014-12-08 10:11:53

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-08 19:53:22

    Wprawdzie nie dla mnie ale kukułka, pojechała w świat.

    drzewko fiksuje :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-08 19:55:58

    No to innym będzie kukać po %.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-08 20:00:33

    No i o to chodzi :):):)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-08 20:06:39

    Niech inni też wiedzą co dobre

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-07 17:07:26

    Wczoraj upieczona szarlotka sypana z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną, kto z czym sobie życzył.

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-09 20:10:48

    Rogale prawie świętomarcińskie,bo mak nie ten, ale i tak pyszne.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 19:49:15

    Piernik i jogurtownik

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-10 20:34:02

    Matko, ale mnie zawstydzasz.Ja w Twoim wieku wody na herbate nie potrafilam ugotowac.Bardzo apetyczne i pewnie pyszne?

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 20:37:49

    Zaczne pobierac oplaty za zawstydzanie, zbieram na nowa maszyne do szycia :) pyszne nie, dobre, po prostu dobre, takie zwyklaczki. :)

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-10 20:41:48

    Zgadzam sie.Nr.konta poprosze.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 20:48:04

    to moze od razu poczuj sie Kochana mocno zawstydzona to podam po prostu konkretny model singera i adres? :D

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-10 20:51:25

    Ok i linka gdzie go znajde.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 20:55:00

    http://www.amazon.it/Singer-1409-Macchina-cucire-punti/dp/B008F8C8AE/ref=pd_sim_sbs_k_1?ie=UTF8&refRID=1ZNJPXMP3JT6WB9PYYGM Calkowicie zadowoli moje poczucie zawstydzania :D 

    Basiu, ja oczywiscie zartuje i bardzo mi milo czytac Twoje opinie. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-10 21:41:22

    No nie przepadam za słodkościami a szczególnie za piernikami ale Twój bym zjadła tak apetycznie wygląda:)

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-10 21:45:22

    W moim domu pachnie jak w fabryce piernikow, moge ci nielubianego przelozonego czym zechcesz piernika ze 2 kg przeslac :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-12 17:57:45

    Najszło mnie to se upiekłam :)

    Proszę się częstować:)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-12 18:31:45

    Kurcze, porywam jedną :)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-12 18:36:16

    Adres znasz, czekam na przesyłkę

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-12 21:50:49

    Aleksandra dmucha w Twoim kierunku, zapakowałam, nadaję, na rano do kawki powinny dotrzeć .

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-14 19:39:50

    Dzięuję dobra kobieto

  • Autor: iwciaG Data: 2014-12-12 21:51:53

    ...i ja, i ja, też jedną porywam do jutrzejszej koffii :)) ślicznoty Ci wyszły :))

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-14 10:43:33

    Z pozostalego ciasta na paszteciki ciasteczka z krokantem orzechowym ( bo kupilam i nazbieralam za duzo orzechow), cukrem i cynamonem, gdyz Rysiak obawia sie witami w orzechach. ;)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-14 10:55:14

    Jedno serducho porywam :)

  • Autor: bahus Data: 2014-12-14 14:57:07

    Deser lodowy.

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-14 16:17:50

    Molten lava cake i kawa z orzechowka. :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-14 16:23:25

    Pavlova z wiśniami z nalewki.

  • Autor: bahus Data: 2014-12-15 21:56:49

    Dokonania Kubusia...

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-15 21:58:16

    Dziadziuś zapewne pęka z dumy mając tak zdolnego wnuka :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-16 12:22:56

    Bahatkowe

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-17 22:15:20

  • Autor: reniutka1 Data: 2014-12-18 11:35:57

    Bahati możesz napisać przepis na ten apetyczny krem do ptysi?

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-18 12:41:22

    Jasne. :) 200g cukru bez mieszania gotujemy z 125 ml wody do 121 st C. W miedzyczasie ubijamy 3 bialka i gdy syrop osiagnie 115 st piane zaczynamy ubijac nad para wodna, dodajemy syrop cienkim strumieniem i nadal nad para ubijamy przez 20 minut, po 15 minutach dodajemy sok z polowy cytryny lub szczypte kwasku cytrynowego. Gotowe. :)

  • Autor: Beata500 Data: 2014-12-18 13:12:26

    Jak Ty mierzysz te stopnie?

  • Autor: Bahati Data: 2014-12-18 14:16:27

    Termometrem cukierniczym. Syrop można ugotować do nitki i taki wlać do ubijanych na parze białek.

  • Autor: reniutka1 Data: 2014-12-18 14:09:43

    Dziękuję. Z odmierzaniem ml i gramów to pójdzie łatwo, ale z mierzeniem temperatury wody to już będzie gorzej.

  • Autor: makusia Data: 2014-12-18 16:58:26

    Ale bym zjadła takiego ptyśka

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-19 20:47:08

    Kurde, nie mogę na niego patrzeć...

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-19 10:01:33

    Bomby od kasnik,kruche na dwa sposoby od toffik (korzenne i posypane z cukrem) ,kruche przełożone z marmoladą ,rogaliki orzechowe z polewą ,ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe od patysiapysia ...pierniki czekają na dekorację ...w planie jeszcze parę innych rodzajów ciastek ale to się zobaczy ...

    Dopisano 14-12-20 12:43:00:

    Jeszcze kartofelki marcepanowe i szyszki z ryżu i krówek ...

  • Autor: as Data: 2014-12-19 19:25:02

    Łał. Ale dużo i na pewno smaczne.

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-20 12:38:12

    Smaczne :))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-19 20:48:16

    A rogaliki orzechowe to skund?

  • Autor: heiworth Data: 2014-12-20 12:33:58

    Skund ? Z przepisu ...

    Przepis bardzo dawnymi czasy dostałam od babci koleżanki ...kostka masła,1,5 szklanki mąki,8 łyżek cukru pudru ,niecała szklanka pokruszonych orzechów - zagnieść ...na chwilę do lodówki,potem formować wałeczek ,pokroić co 2-3 cm i zwijać w rogale ,15-20 min w piecu i ściągać z blachy jak już będą lekko przestudzone,bo ciepłe są bardzo kruche :) ,

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-20 15:34:12

    Dzięki wielkie, dobra kobieto! Zanotowałam.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-30 19:07:06

    Bez jajec i ulepszaczy?

  • Autor: heiworth Data: 2015-01-02 08:21:17

    Tak :)

  • Autor: mggi63 Data: 2014-12-30 19:04:28

    Chyba przechodzę odmóżdżenie poświąteczne.W pierwszej chwili czytając zrozumiałam,że to użytkownik skund

  • Autor: makusia Data: 2014-12-26 14:10:25

    i pierniczki :)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-26 16:03:58

    Oczywiście jeszcze piernik staropolski i 3 bit Marzenki :D

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-26 17:02:52

    Cosik ''smętnie'' na zdjątkach .. tylko brąz,brąz i przełamywana brąz .

  • Autor: makusia Data: 2014-12-27 10:29:55

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-30 18:08:37

    Torcik śmietanowo-truskawkowy i seromak

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-30 21:57:10

    Nie dziś ale jutro.... bo właśnie ostatkiem sił zagniotłam podwójne ciasto na makusiowe różyczki. :)

  • Autor: makusia Data: 2015-01-01 14:23:29

    Nie dziś ale jutro.... bo właśnie ostatkiem sił zagniotłam
    podwójne ciasto na makusiowe różyczki. :)

  • Autor: makusia Data: 2015-01-01 14:24:11

    Dzieci upiekły moją szarlotkę :) http://wielkiezarcie.com/recipe112084.html

  • Autor: Smosia Data: 2015-01-02 19:35:45

    U nas przedwczorajsza Kukuła (inspirowana Kukułką Bogdzi): bez bitej śmietany i jasnego biszkoptu, w ich miejsce wpadły biszkopty i masa z turecką chałwą waniliową, polewa: czekolada z suszonymi wiśniami i częścią masy kukułkowej z wiśniówką. Zdjęcie w planach...

    Dopisano 15-01-07 13:33:04:

    Uff, już straciłam nadzieję, że mój "operator" wrzuci je na dysk.

    Ale jest i to nawet dość ostre. I przepyszne było - dzięki Bogdziu.

  • Autor: bogdzia Data: 2015-01-10 19:20:56

    Chętnie bym porcyjkę zjadła, wyglada super. Ostatnio też nie piekę jasnego biszkoptu, tylko jeden kakaowy i robię tylko 2 warstwy ciasta.

  • Autor: Smosia Data: 2015-01-10 21:29:21

    Też spróbuję bez jasnej warstwy, nie będzie wtedy wysoka jak tort. Wzmocnię procentowo masę czekoladową, by bardziej przypominała cukierki, reszta jak w przepisie (tym razem). I to wkrótce - niebawem urodziny mojego Męża.

    Chętnie podeślę duuużą porcję, a nie "porcyjkę", nie tylko wirtualnie :)))

  • Autor: makusia Data: 2015-01-04 14:20:57

    Bajaderki:)

  • Autor: domia Data: 2015-01-06 19:20:04


    U nas do kawki serniczek na zimno i zielony shrek.

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-06 20:41:56

    sernik, królewiec, salceson, pleśniak i kawałek tortu orzechowego.

    Dopisano 15-01-06 20:58:51:

    Zdjęcie przepadło w odmętach internetu

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-07 12:24:12

    Faworki jako, że białka będą potrzebne na pavlovą.

  • Autor: makusia Data: 2015-01-08 10:43:59

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-09 12:35:04

    Świderki, częstujcie się.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-09 15:18:14

    Sernik Królewski :))

  • Autor: patrycja1 Data: 2015-01-09 15:36:08

    O jasna kuropatwo, aż mnie skręciłoo z żalu, że tylko wirtualnie moge liznąć . Iwcia wyślij umyślnym chociaż okruchy

  • Autor: iwciaG Data: 2015-01-09 17:52:54

    ...spoko-loko....jest jeszcze dużo....u nas najczęściej ciacho do porannej kaffki idzie jako słodkie śniadanko, więc całą nockę spokojnie można gościnnie szabrować, u mnie w kuchni....zapraszam:))

  • Autor: Wkn Data: 2015-01-09 17:30:25

    Kawałek tortu bezowego :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe113210.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-09 17:49:08

    O nie, moja panno, tak się bawić nie będziemy! Ja tu ma surowych warzywach i owocach samych od poniedziałku, a tu beza? Zabrać mi to sprzed oczu i zjeść natychmiast!

  • Autor: Wkn Data: 2015-01-09 18:10:19

    Nooo, właściwie to już tylko zdjęcie zostało do pożarcia

  • Autor: heiworth Data: 2015-01-10 13:01:58

    Szarlotka z bezą i delikatną nutą cynamonu i kardamonu ...

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-10 14:35:42

    To ja poproszę kawałek, ewentualnie mogę zamienić na szyszki z preparowanym ryżem i "mrówkami", bo z kokosem to moje sępy nie oddadzą.

  • Autor: heiworth Data: 2015-01-10 16:50:40

    Szyszki jeszcze mam :) ...kokosa też nie oddam ...nie znam "mrówek" ...ale szarlotką z miłą chęcią się podzielę :)))....

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-11 19:44:45

    Mrówki to po prostu mak.

  • Autor: makusia Data: 2015-01-10 18:00:53

    Szarlotka, to jest to co uwielbiam;)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-10 16:45:45

    ...Tort urodzinowy dla Babci,degustacja niestety dopiero jutro....dekoracja nigdy nie była moją mocną stroną :(

  • Autor: makusia Data: 2015-01-10 18:03:10

    Śliczny, Babcia będzie zadowolona :)   Wszystkiego dobrego dla jubilatki :)

  • Autor: iwett Data: 2015-01-10 19:12:44

    Śliczny! Taki świeży, bielutki......Mniam! To ile babci stuknęło? A z jakiego przepisu korzystałaś?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-10 19:28:40

    Dziękuję:) Babci stuknęło 84 i coś nam się odgraża że to już ostatnie....a przepis to wariacja na temat tortu Szwarcwaldzkiego...nie trzymam się ściśle przepisu...zrobiłam ciemny biszkopt ale można go było przekroic tylko na 2 części więc na szybko zrobiłam trzeci blat, tradycyjny jasny, do tego frużelina wiśniowa i bita śmietana, duużo bitej śmietany:) na wierzch starta gorzka czekolada...ot, i tyle:)

    upsss! do iwett miało się podpiąć :)

  • Autor: kayunia Data: 2015-01-10 19:36:24

    No, to już przy okazji, wiem co i jak:) Alkoholu dużo wlałaś? Jak kiedyś zrobiłam "czarny las", to kierowcy musieli odczekać swoje, żeby po kawałku wsiąść do auta - samą wódę było czuć

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-01-10 19:41:10

    Właśnie dlatego napisałam ze to "wariacja"...dzieci będą na imprezie i alkoholu nie ma ani grama. Ale czasem robię też tort węgierski, ze spirytusikiem, zdecydowanie trza go popijac :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-10 19:25:07

    Piękny i apetyczny torcik :)

  • Autor: kayunia Data: 2015-01-10 19:33:54

    Moim zdaniem prezentuje się wspaniale i dostojnie:) I napiszę więcej - gdyby udało mi sie tak udekorować, byłabym z siebie dumna, bo ja to, cholera, mam obie lewe ręce do takich rzeczy... Napisz, proszę, czym jest "nadziany", bo moja maleńka córeczka za tydzień kończy 14 lat i też będę coś tworzyła.

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-10 17:02:48

    .

  • Autor: makusia Data: 2015-01-10 18:03:51

    Łaj, porywam jedną, ja dopiero obmyślam co zrobić na niedzielny deser :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-01-10 19:10:19

    Częstuj się Madziu ;)

  • Autor: kayunia Data: 2015-01-10 19:40:04

    Pysznie wyglądają i zapewne tak smakują:) U mnie tez miały być bułeczki drożdżowe z serem, ale z braku czasu zrobiłam tylko placek drożdżowy bez wyrastania (jeden z zadziwiających ,przepisów WZ), pomaziałam troszkę serem, dałam kruszonkę i prawie już go nie ma, choć o 16 wyjęłam z piekarnika... No, to chyba niezła była

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-11 10:30:34

    Amoniaczki

  • Autor: halina00 Data: 2015-01-11 14:58:17

    Amoniaczki

    Janeczka Twoje wypieki wygladaja super i napewno tak samuja jestem tego pewna  ,powiem tak robosz to co lubisz i dlatego jest to takie smaczne

  • Autor: halina00 Data: 2015-01-11 15:17:41

    Amoniaczki Janeczka Twoje wypieki wygladaja super i napewno tak samuja jestem
    tego pewna  ,powiem tak robosz to co lubisz i dlatego jest to takie
    smaczne

    sory a literowki ale cos mi komputerek niedziala jak trzeba ,ale wiadomo o co chodzi

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-01-11 19:37:38

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-11 19:49:15

    Moje ulubione ciastka. Czy też robisz zaczyn na noc, czy to jakiś inny przepis?

  • Autor: anrubi Data: 2015-01-11 17:18:22

    Sernik zebra, ale raczej łaciaty :)

  • Autor: makusia Data: 2015-01-11 22:24:40

    Nowe "deserki " rozpoczęte, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=701292&post=701292

Przejdź do pełnej wersji serwisu