U mnie tez proba piernikaowa, test ciasta na domek z piernika, ciasto za miekkie, nie nadajevsie, szukam dalej. Mam teraz ciasta na pierniki z 4 kg maki, 3 rodzaje, w lodowce. Klara zrobila kilka grubszych sztuk pierniczkow, ja upieklam jeden blat, ktory przekroilam na 3 paski, przelozylam powidlami i masa grysikowa, z kubkiem goracej czekolady z rozpuszczonymi piankami, to podobno najlepsze sniadanie od wczoraj ;) zrobilam tez dwie blaszki malych pierniczkow, ktore posmarowalam kykrem gotowanym, opakowalam swiatecznie i pojda z nami na obiad do przyjaciol. Tak, szerze mode na pierniki. ;)
U mnie powodem jest klimat, nie ciasto. W puszce ciastka sa twarde i suche, pozostawione jednak na wierzchu miekkna juz drugiego dnia! Do pudelek warto dodac kawalki jablka lub kromki swiezego chleba, zawsze mozna tez poprosic pierniczki o towarzystwo przy kapieli lub gotowaniu, tam gdzie pary duuuzo. :) moje ciasto zrobilam z 600 g miodu, 1200 g maki, 250 g masla, szklanki cukru, 4 lyzeczek sody, 50 g przypraw wszelakch i 2 lyzeczek kakao, by kolor byl ciemniajszy, bo to do dekoracji mialo byc. :)
U nas "pierniczenie" Próba pierniczków z ziemniaków, pycha, będę na święta:) Dziękuję Bahati za pomysł:) Bez nadzienia i z nadzieniem, krem czekoladowo bananowy, idealnie zgrane ;)
Można prosić o przepisik na pierniczki z ziemniaków .
250 g ugotowanych, utłuczonych (na gorąco) ziemniaków
250 g miodu
125 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka kakao
1 szczypta soli
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 jajko
450 - 500 g mąki pszennej
Miód, cukier, masło, przyprawy podgrzewamy, do rozpuszczenia i połączenia. Dodajemy ziemniaki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy mąkę z sodą, dodajemy masę z miodu i ziemniaków, jajko, sól, wyrabiamy. Wałkujemy na około 3-5 mm, wykrawamy kółka, na połowę nakładamy powidła śliwkowe, przykrywamy kółkami bez powideł, lekko przyciskamy brzegi, wycinamy foremnką kształt pierniczka, pieczemy w 160 st C przez 12-15 minut. Przestudzone polewamy czekoladą (200g) rozpuszczoną z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej.
I dobrze, bo na nim się wzorowałam:) Dałam więcej przyprawy, więcej kakao, 30 dag ziemniaków i 60 dag mąki , pół na pół orkiszowa i pszenna;) Wstawię przepis ;)
U mnie drożdżówka z malinami, a niedługo będzie próba pierników z ziemniakami. Bałam się zrobić, ale po tylu pochlebnych komentarzach wreszcie się odważę< jak mi nie wyjdą będzie na Was>
Tort był ..a raczej jest , bo tylko połowę torciku zjedliśmy ... niemoralnie pyszny, chrupiący. Zapadała cisza przy stole i wszyscy językiem i podniebiem szukaliśmy ... trufli .
Znowu drożdżówki megi65. Tym razem z serem wymieszanym z resztką nutelli. Kształt eksperymentalny, więc się nie nadają do pokazywania. Ale smak - rewelacja.
Nie narażaj się rodzince, bo znielubią Ciebie i moje drożdżówki a na koniec mnie .. )). Tak na ucho szepnę Tobie rewelacyjny smak drożdżówek to: biały twaróg z dodatkiem mleka w proszku, oczywiście Zosi wersja ))).
Mówimy o mleku pełnotłustym nie o granulacie .. )) Zosia jedzie bez wagi , według swego uznania, właśnie dzwoniłam do niej w tej sprawie. Na ok.500g dodaj 3 łyżki mleka +1 żółtko +cukier waniliowy i cukier do smaku ..Dzisiaj piekła rogale z serem ... ))
Jak masz dużo mleka w proszku to mam dla Ciebie przepis na kostkę z biszkoptu w takiej pysznej polewie mleczno- czekoladowej . Potrzebne jest do tego mleko w proszku .. Pychooota Oczywiście przepis Zosi ))).
Będę bić po łapach , a stempeliki moje ci one, ostało mi się tylko kilka pierników ostemplowanych, reszta w podarunku pojechała, ale napierniczyłam innych i jeszcze cały stos do polukrowania czeka
Z pozostalego ciasta na paszteciki ciasteczka z krokantem orzechowym ( bo kupilam i nazbieralam za duzo orzechow), cukrem i cynamonem, gdyz Rysiak obawia sie witami w orzechach. ;)
Jasne. :) 200g cukru bez mieszania gotujemy z 125 ml wody do 121 st C. W miedzyczasie ubijamy 3 bialka i gdy syrop osiagnie 115 st piane zaczynamy ubijac nad para wodna, dodajemy syrop cienkim strumieniem i nadal nad para ubijamy przez 20 minut, po 15 minutach dodajemy sok z polowy cytryny lub szczypte kwasku cytrynowego. Gotowe. :)
Bomby od kasnik,kruche na dwa sposoby od toffik (korzenne i posypane z cukrem) ,kruche przełożone z marmoladą ,rogaliki orzechowe z polewą ,ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe od patysiapysia ...pierniki czekają na dekorację ...w planie jeszcze parę innych rodzajów ciastek ale to się zobaczy ...
Dopisano 14-12-20 12:43:00:
Jeszcze kartofelki marcepanowe i szyszki z ryżu i krówek ...
Przepis bardzo dawnymi czasy dostałam od babci koleżanki ...kostka masła,1,5 szklanki mąki,8 łyżek cukru pudru ,niecała szklanka pokruszonych orzechów - zagnieść ...na chwilę do lodówki,potem formować wałeczek ,pokroić co 2-3 cm i zwijać w rogale ,15-20 min w piecu i ściągać z blachy jak już będą lekko przestudzone,bo ciepłe są bardzo kruche :) ,
U nas przedwczorajsza Kukuła (inspirowana Kukułką Bogdzi): bez bitej śmietany i jasnego biszkoptu, w ich miejsce wpadły biszkopty i masa z turecką chałwą waniliową, polewa: czekolada z suszonymi wiśniami i częścią masy kukułkowej z wiśniówką. Zdjęcie w planach...
Dopisano 15-01-07 13:33:04:
Uff, już straciłam nadzieję, że mój "operator" wrzuci je na dysk.
Ale jest i to nawet dość ostre. I przepyszne było - dzięki Bogdziu.
Też spróbuję bez jasnej warstwy, nie będzie wtedy wysoka jak tort. Wzmocnię procentowo masę czekoladową, by bardziej przypominała cukierki, reszta jak w przepisie (tym razem). I to wkrótce - niebawem urodziny mojego Męża.
Chętnie podeślę duuużą porcję, a nie "porcyjkę", nie tylko wirtualnie :)))
...spoko-loko....jest jeszcze dużo....u nas najczęściej ciacho do porannej kaffki idzie jako słodkie śniadanko, więc całą nockę spokojnie można gościnnie szabrować, u mnie w kuchni....zapraszam:))
O nie, moja panno, tak się bawić nie będziemy! Ja tu ma surowych warzywach i owocach samych od poniedziałku, a tu beza? Zabrać mi to sprzed oczu i zjeść natychmiast!
Dziękuję:) Babci stuknęło 84 i coś nam się odgraża że to już ostatnie....a przepis to wariacja na temat tortu Szwarcwaldzkiego...nie trzymam się ściśle przepisu...zrobiłam ciemny biszkopt ale można go było przekroic tylko na 2 części więc na szybko zrobiłam trzeci blat, tradycyjny jasny, do tego frużelina wiśniowa i bita śmietana, duużo bitej śmietany:) na wierzch starta gorzka czekolada...ot, i tyle:)
No, to już przy okazji, wiem co i jak:) Alkoholu dużo wlałaś? Jak kiedyś zrobiłam "czarny las", to kierowcy musieli odczekać swoje, żeby po kawałku wsiąść do auta - samą wódę było czuć
Właśnie dlatego napisałam ze to "wariacja"...dzieci będą na imprezie i alkoholu nie ma ani grama. Ale czasem robię też tort węgierski, ze spirytusikiem, zdecydowanie trza go popijac :)
Moim zdaniem prezentuje się wspaniale i dostojnie:) I napiszę więcej - gdyby udało mi sie tak udekorować, byłabym z siebie dumna, bo ja to, cholera, mam obie lewe ręce do takich rzeczy... Napisz, proszę, czym jest "nadziany", bo moja maleńka córeczka za tydzień kończy 14 lat i też będę coś tworzyła.
Pysznie wyglądają i zapewne tak smakują:) U mnie tez miały być bułeczki drożdżowe z serem, ale z braku czasu zrobiłam tylko placek drożdżowy bez wyrastania (jeden z zadziwiających ,przepisów WZ), pomaziałam troszkę serem, dałam kruszonkę i prawie już go nie ma, choć o 16 wyjęłam z piekarnika... No, to chyba niezła była
Amoniaczki Janeczka Twoje wypieki wygladaja super i napewno tak samuja jestem tego pewna ,powiem tak robosz to co lubisz i dlatego jest to takie smaczne
sory a literowki ale cos mi komputerek niedziala jak trzeba ,ale wiadomo o co chodzi
U nas "pierniczenie" Próba pierniczków z ziemniaków, pycha, będę na święta:)
Dziękuję Bahati za pomysł:) Bez nadzienia i z nadzieniem, krem czekoladowo bananowy, idealnie zgrane ;)
U nas makowiec :))
Ajajaj, cudny :)
Jak ja ostatnio uwielbiam, ciagle do cukierni biegam i zajadam sie, sama nie potrafie zrobic :((
Piszczałko ... czego nie potrafisz zrobić makowca? To proste ciasto...a ten przepis jest suuper !
A który to przepis? :)))
A który to przepis? :)))
Ten http://wielkiezarcie.com/recipe95590.html :)Dziekuje
Dopisano 14-11-30 5:47:07:
Piękniusie ..
Dziękuję
.
Porywam jednego do kawki :)
Efekty nocnego pieczenia, rano mrucząca rodzinka...bezcenne
Dziękuję Megi za pyszny przepis:)
U mnie tez proba piernikaowa, test ciasta na domek z piernika, ciasto za miekkie, nie nadajevsie, szukam dalej. Mam teraz ciasta na pierniki z 4 kg maki, 3 rodzaje, w lodowce. Klara zrobila kilka grubszych sztuk pierniczkow, ja upieklam jeden blat, ktory przekroilam na 3 paski, przelozylam powidlami i masa grysikowa, z kubkiem goracej czekolady z rozpuszczonymi piankami, to podobno najlepsze sniadanie od wczoraj ;) zrobilam tez dwie blaszki malych pierniczkow, ktore posmarowalam kykrem gotowanym, opakowalam swiatecznie i pojda z nami na obiad do przyjaciol. Tak, szerze mode na pierniki. ;)
I bardzo dobrze, szerz ile wlezie;)
Chciałabym takie ciasto na pierniki , żeby było miękkie , wypróbowałam już kilka przepisów i po wystygnięciu zębów nie można wsadzić.
Może macie taki przepis. Dodam , że przechowywanie w pojemniku nie pomaga.
U mnie powodem jest klimat, nie ciasto. W puszce ciastka sa twarde i suche, pozostawione jednak na wierzchu miekkna juz drugiego dnia! Do pudelek warto dodac kawalki jablka lub kromki swiezego chleba, zawsze mozna tez poprosic pierniczki o towarzystwo przy kapieli lub gotowaniu, tam gdzie pary duuuzo. :) moje ciasto zrobilam z 600 g miodu, 1200 g maki, 250 g masla, szklanki cukru, 4 lyzeczek sody, 50 g przypraw wszelakch i 2 lyzeczek kakao, by kolor byl ciemniajszy, bo to do dekoracji mialo byc. :)
Marzenko, upiekłam z dodatkiem ziemniaków, są mięciutkie od razu :)
Ale slabo sie przechowuja i to jednak to nie to, moze byc tzw piernikiem doraznym. :)
U nas długo nie posiedzą , jedli i dmuchali, od razu, jeszcze gorące :D
Dzisiaj z polewą jeszcze lepsze;)
Chyba się skuszę na te z ziemniakami . Właśnie potrzebuję takich doraźnych nie na długo.
U mnie sernik od megi
U nas "pierniczenie" Próba pierniczków z
Można prosić o przepisik na pierniczki z ziemniaków .ziemniaków, pycha, będę na święta:) Dziękuję Bahati za
pomysł:) Bez nadzienia i z nadzieniem, krem czekoladowo bananowy, idealnie
zgrane ;)
250 g ugotowanych, utłuczonych (na gorąco) ziemniaków
U mnie ciut inne proporcje , polecam, pycha;)
Taki sam Ci podawalam, wiec po prostu przekleilam. :)
I dobrze, bo na nim się wzorowałam:) Dałam więcej przyprawy, więcej kakao, 30 dag ziemniaków i 60 dag mąki , pół na pół orkiszowa i pszenna;) Wstawię przepis ;)
Dziękuję
Kremówka.
U nas ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką:)
Karpatka i piernik przekładany powidłami. Pierniczki z ziemniaków leżały u nas tydzień i były wciąż świeżutkie i miękkie.
Pierniczki mam, ale drożdżówki nie, więc się częstuję ;)
Rodzinny przepis Dory, podawane TYLKO na goraco, nadziewane twarogiem z rodzynkami. Doskonale, robi je zawsze na nasze przyjscie. :)
Ale Was lubi :)
Bardzo. Dziewczyna nosila nawet nasze meble przy przeprowadzce przez caly dzien tydzien temu :)
Dobrze mieć takie bliskie, skore do pomocy osoby ;)
U mnie drożdżówka z malinami, a niedługo będzie próba pierników z ziemniakami. Bałam się zrobić, ale po tylu pochlebnych komentarzach wreszcie się odważę< jak mi nie wyjdą będzie na Was>
Wyjdzie, wyjdzie;))
Oj dzisiaj się działo , działo przy ''słodkim stole''
Kruche z pianką i żurawiną, sernik Zosi,paczki Zosi z jeżyno-maliną, tort truflowy ... ))))
O matko,ale cudowny wypas...poproszę choć o okruchy tortu
.
Tort był ..a raczej jest , bo tylko połowę torciku zjedliśmy ... niemoralnie pyszny, chrupiący. Zapadała cisza przy stole i wszyscy językiem i podniebiem szukaliśmy ... trufli
.
A Ty się musisz tak znęcać pokazując te słodkości?
O matulu ........ i więcej nic:)
O matulu, ale pyszności, pączka porywam
Megi!!!!! Czy mogę zamieszkać u Zosi????
Pozwalam są tam dwa kudłacze z którymi Zosia codziennie wychodzi na spacery w pola i na łąki ....pasuje ?
Akceptuję warunki! :D
Ja poproszę o kawałek tego tortu, (taki spory kawałek) i może otrzepie na niego , bo wygląda wspaniale.
u mnie dzisiaj na deser racuchy drożdżowe z jabłkiem
Krucho-Waniliowe Ciacha ze szprycy, niedzielowo poczynione po raz drugi, by upewnić się, czy dobrze skombinowałam przepisik, który zaniedługo wstawię
Czekam więc :)
Dziękować :)
Znowu drożdżówki megi65. Tym razem z serem wymieszanym z resztką nutelli. Kształt eksperymentalny, więc się nie nadają do pokazywania.
Ale smak - rewelacja.
Nie narażaj się rodzince, bo znielubią Ciebie i moje drożdżówki a na koniec mnie ..
)). Tak na ucho szepnę Tobie rewelacyjny smak drożdżówek to: biały twaróg z dodatkiem mleka w proszku, oczywiście Zosi wersja
))).
Oj megi, kombinujesz kuchennie i kusisz nas maksymalnie swoimi smakami. Ja potem tylko się oblizuję widząc te słodkie foty.
Dziewczyno, dopiero teraz mówisz!!!??? Mleka w proszku mam tyle, że mogę nim pół posesji zasypać.
A o drożdżówki się nie martw. W końcu znalazło się coś słodkiego, co chcą jeść.
P.S. Na ile sera, ile mleka?
Mówimy o mleku pełnotłustym nie o granulacie .. )) Zosia jedzie bez wagi , według swego uznania, właśnie dzwoniłam do niej w tej sprawie. Na ok.500g dodaj 3 łyżki mleka +1 żółtko +cukier waniliowy i cukier do smaku ..Dzisiaj piekła rogale z serem ...
))
Dzięki wielkie.
Jak masz dużo mleka w proszku to mam dla Ciebie przepis na kostkę z biszkoptu w takiej pysznej polewie mleczno- czekoladowej . Potrzebne jest do tego mleko w proszku .. Pychooota Oczywiście przepis Zosi ))).
A ja, oczywiście, go chcę!
Pyszne ciasteczka owsiano - bakaliowe - megi65.
Twarde czy chrup - chrup ?
No oczywiście,że chrup - chrup!
Coś się podpięło źle wrrrr....
Galaretki o smaku coli z brzoskwinią i pomarańczą...
Poproszę jedną :)
Proszę bardzo :)
Częstuj się :)
Puszka wysoko schowana :))
Widzę że masz "moje" stempelki :D
Będę bić po łapach
, a stempeliki moje ci one, ostało mi się tylko kilka pierników ostemplowanych, reszta w podarunku pojechała, ale napierniczyłam innych i jeszcze cały stos do polukrowania czeka

Bogdziu cuuuudo!
Ależ miałaś zabawę :)
Moje pierniczki jeszcze w proszku....nic to jednak, nadrobię :)
Ło matulu, ale śliczniusie;))
Bogdziu, ale cudnie umalowane pierniczki :))
Na deser owoce ...
A po deserze ...praca ...piernikowe choinki :)
Ja także stworzyłam pierwszą choinkę, ręka jeszcze nie wprawiona
Oj to musisz koniecznie dotworzyć bo będzie osamotniona
Własnie dorobiłam jeszcze 2, teraz schną
Kobietki, zdradźcie proszę, jak zrobić taki śnieżnobiały, lśniący lukier? On jest na białku i z masełkiem?
http://www.mojewypieki.com/post/lukier-krolewski-royal-icing
Dokładnie, lukier krolewski jest naj! A ja dodatkowo zakupilam apke Camera Lucida i mam zamiar cuuuda wymalowac. Oczywiscie o ile ogarne temat... :D
Bahati, a tyle jest nowocześniejszych urządzeń i prostyszych
Gdzie, gdzie? :)
...drukarka cukiernicza
dla 5 ciastek w roku wole jednak aplikacje na ipada :) chyba taniej wyjdzie :D
Wow, to jest to! Dziękuję bardzo, bardzo za pomoc.
Proszę bardzo
Śliczności choineczki :)
Drożdżówka z serkiem i żurawiną z przepisu megi65
Bardzo dziękuję :))
Jakie śliczniusie, też muszę napiec:)
Tort bezowo czekoladowy z kremem a`la tiramisu, konfiturą z aronii i bitą śmietaną....
A gdzie je tort ... chociaż okruszki dla mnie ....?
Meguś...ja nawet fotki nie zdążyłam zrobić:(
Granat i gruszka
Kolejna partia Ciastek Korzennych :))
Dziś w ramach deseru wąchałam blaty piernika staropolskiego bo jak co roku 6 grudnia nadszedł dzień pieczenia:)
Mandarynki i jabłka. Jutro to samo.
Pokombinowane,wyszło extra, przepis dodam w tygodniu;)
Japoniec? Tak mi to jakoś podobnie wygląda :)
Prezencja na 6.
Dziękuję Janeczko, nie japoniec..zimno ;)
Przy dzisiejszej pogodzie zgadywanie to za duży wysiłek :):):) Poczekam na przepis :)
Fajna kombinacja .. suuper
Bardzo apetycznie wygląda....:)
Dziękuję, zaraz wklepię przepis;)
Ach Ty pracusiu :)
Wprawdzie nie dla mnie ale kukułka, pojechała w świat.
drzewko fiksuje :)
No to innym będzie kukać po %.
No i o to chodzi :):):)
Niech inni też wiedzą co dobre
Wczoraj upieczona szarlotka sypana z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną, kto z czym sobie życzył.
Rogale prawie świętomarcińskie,bo mak nie ten, ale i tak pyszne.
Matko, ale mnie zawstydzasz.Ja w Twoim wieku wody na herbate nie potrafilam ugotowac.Bardzo apetyczne i pewnie pyszne?
Zaczne pobierac oplaty za zawstydzanie, zbieram na nowa maszyne do szycia :) pyszne nie, dobre, po prostu dobre, takie zwyklaczki. :)
Zgadzam sie.Nr.konta poprosze.
to moze od razu poczuj sie Kochana mocno zawstydzona to podam po prostu konkretny model singera i adres? :D
Ok i linka gdzie go znajde.
http://www.amazon.it/Singer-1409-Macchina-cucire-punti/dp/B008F8C8AE/ref=pd_sim_sbs_k_1?ie=UTF8&refRID=1ZNJPXMP3JT6WB9PYYGM Calkowicie zadowoli moje poczucie zawstydzania :D
Basiu, ja oczywiscie zartuje i bardzo mi milo czytac Twoje opinie. :)
No nie przepadam za słodkościami a szczególnie za piernikami ale Twój bym zjadła tak apetycznie wygląda:)
W moim domu pachnie jak w fabryce piernikow, moge ci nielubianego przelozonego czym zechcesz piernika ze 2 kg przeslac :)
Najszło mnie to se upiekłam :)
Kurcze, porywam jedną :)
Adres znasz, czekam na przesyłkę
Aleksandra dmucha w Twoim kierunku, zapakowałam, nadaję, na rano do kawki powinny dotrzeć
.
Dzięuję dobra kobieto
...i ja, i ja, też jedną porywam do jutrzejszej koffii :)) ślicznoty Ci wyszły :))
Jedno serducho porywam :)
Deser lodowy.
Pavlova z wiśniami z nalewki.
Dokonania Kubusia...
Dziadziuś zapewne pęka z dumy mając tak zdolnego wnuka :)
Bahatkowe
Bahati możesz napisać przepis na ten apetyczny krem do ptysi?
Jasne. :) 200g cukru bez mieszania gotujemy z 125 ml wody do 121 st C. W miedzyczasie ubijamy 3 bialka i gdy syrop osiagnie 115 st piane zaczynamy ubijac nad para wodna, dodajemy syrop cienkim strumieniem i nadal nad para ubijamy przez 20 minut, po 15 minutach dodajemy sok z polowy cytryny lub szczypte kwasku cytrynowego. Gotowe. :)
Jak Ty mierzysz te stopnie?
Termometrem cukierniczym. Syrop można ugotować do nitki i taki wlać do ubijanych na parze białek.
Dziękuję. Z odmierzaniem ml i gramów to pójdzie łatwo, ale z mierzeniem temperatury wody to już będzie gorzej.
Ale bym zjadła takiego ptyśka
Kurde, nie mogę na niego patrzeć...
Bomby od kasnik,kruche na dwa sposoby od toffik (korzenne i posypane z cukrem) ,kruche przełożone z marmoladą ,rogaliki orzechowe z polewą ,ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe od patysiapysia ...pierniki czekają na dekorację ...w planie jeszcze parę innych rodzajów ciastek ale to się zobaczy ...
Dopisano 14-12-20 12:43:00:
Jeszcze kartofelki marcepanowe i szyszki z ryżu i krówek ...
Łał. Ale dużo i na pewno smaczne.
Smaczne :))
A rogaliki orzechowe to skund?
Skund ? Z przepisu
...
Przepis bardzo dawnymi czasy dostałam od babci koleżanki ...kostka masła,1,5 szklanki mąki,8 łyżek cukru pudru ,niecała szklanka pokruszonych orzechów - zagnieść ...na chwilę do lodówki,potem formować wałeczek ,pokroić co 2-3 cm i zwijać w rogale ,15-20 min w piecu i ściągać z blachy jak już będą lekko przestudzone,bo ciepłe są bardzo kruche :) ,
Dzięki wielkie, dobra kobieto! Zanotowałam.
Bez jajec i ulepszaczy?
Tak :)
Chyba przechodzę odmóżdżenie poświąteczne.W pierwszej chwili czytając zrozumiałam,że to użytkownik skund
Oczywiście jeszcze piernik staropolski i 3 bit Marzenki :D
Cosik ''smętnie'' na zdjątkach .. tylko brąz,brąz i przełamywana brąz
.
Torcik śmietanowo-truskawkowy i seromak
Nie dziś ale jutro.... bo właśnie ostatkiem sił zagniotłam podwójne ciasto na makusiowe różyczki. :)
Nie dziś ale jutro.... bo właśnie ostatkiem sił zagniotłam
podwójne ciasto na makusiowe różyczki. :)
Dzieci upiekły moją szarlotkę :) http://wielkiezarcie.com/recipe112084.html
U nas przedwczorajsza Kukuła (inspirowana Kukułką Bogdzi): bez bitej śmietany i jasnego biszkoptu, w ich miejsce wpadły biszkopty i masa z turecką chałwą waniliową, polewa: czekolada z suszonymi wiśniami i częścią masy kukułkowej z wiśniówką. Zdjęcie w planach...
Dopisano 15-01-07 13:33:04:
Uff, już straciłam nadzieję, że mój "operator" wrzuci je na dysk.
Też spróbuję bez jasnej warstwy, nie będzie wtedy wysoka jak tort. Wzmocnię procentowo masę czekoladową, by bardziej przypominała cukierki, reszta jak w przepisie (tym razem). I to wkrótce - niebawem urodziny mojego Męża.
Chętnie podeślę duuużą porcję, a nie "porcyjkę", nie tylko wirtualnie :)))
Bajaderki:)
U nas do kawki serniczek na zimno i zielony shrek.
sernik, królewiec, salceson, pleśniak i kawałek tortu orzechowego.
Dopisano 15-01-06 20:58:51:
Zdjęcie przepadło w odmętach internetu
Faworki jako, że białka będą potrzebne na pavlovą.
Świderki, częstujcie się.
Sernik Królewski :))
O jasna kuropatwo, aż mnie skręciłoo z żalu, że tylko wirtualnie moge liznąć . Iwcia wyślij umyślnym chociaż okruchy
...spoko-loko....jest jeszcze dużo....u nas najczęściej ciacho do porannej kaffki idzie jako słodkie śniadanko, więc całą nockę spokojnie można gościnnie szabrować, u mnie w kuchni....zapraszam:))
Kawałek tortu bezowego :)
http://wielkiezarcie.com/recipe113210.html
O nie, moja panno, tak się bawić nie będziemy!
Ja tu ma surowych warzywach i owocach samych od poniedziałku, a tu beza? Zabrać mi to sprzed oczu i zjeść natychmiast!
Nooo, właściwie to już tylko zdjęcie zostało do pożarcia
Szarlotka z bezą i delikatną nutą cynamonu i kardamonu ...
To ja poproszę kawałek, ewentualnie mogę zamienić na szyszki z preparowanym ryżem i "mrówkami", bo z kokosem to moje sępy nie oddadzą.
Szyszki jeszcze mam :) ...kokosa też nie oddam ...nie znam "mrówek"
...ale szarlotką z miłą chęcią się podzielę :)))....
Mrówki to po prostu mak.
Szarlotka, to jest to co uwielbiam;)
Śliczny, Babcia będzie zadowolona :) Wszystkiego dobrego dla jubilatki :)
Śliczny! Taki świeży, bielutki......Mniam! To ile babci stuknęło? A z jakiego przepisu korzystałaś?
Dziękuję:) Babci stuknęło 84 i coś nam się odgraża że to już ostatnie....a przepis to wariacja na temat tortu Szwarcwaldzkiego...nie trzymam się ściśle przepisu...zrobiłam ciemny biszkopt ale można go było przekroic tylko na 2 części więc na szybko zrobiłam trzeci blat, tradycyjny jasny, do tego frużelina wiśniowa i bita śmietana, duużo bitej śmietany:) na wierzch starta gorzka czekolada...ot, i tyle:)
upsss! do iwett miało się podpiąć :)
No, to już przy okazji, wiem co i jak:) Alkoholu dużo wlałaś?
Jak kiedyś zrobiłam "czarny las", to kierowcy musieli odczekać swoje, żeby po kawałku wsiąść do auta - samą wódę było czuć
Właśnie dlatego napisałam ze to "wariacja"...dzieci będą na imprezie i alkoholu nie ma ani grama. Ale czasem robię też tort węgierski, ze spirytusikiem, zdecydowanie trza go popijac :)
Piękny i apetyczny torcik :)
Moim zdaniem prezentuje się wspaniale i dostojnie:) I napiszę więcej - gdyby udało mi sie tak udekorować, byłabym z siebie dumna, bo ja to, cholera, mam obie lewe ręce do takich rzeczy...
Napisz, proszę, czym jest "nadziany", bo moja maleńka córeczka za tydzień kończy 14 lat i też będę coś tworzyła.
Łaj, porywam jedną, ja dopiero obmyślam co zrobić na niedzielny deser :)
Częstuj się Madziu ;)
Pysznie wyglądają i zapewne tak smakują:) U mnie tez miały być bułeczki drożdżowe z serem, ale z braku czasu zrobiłam tylko placek drożdżowy bez wyrastania (jeden z zadziwiających ,przepisów WZ), pomaziałam troszkę serem, dałam kruszonkę i prawie już go nie ma, choć o 16 wyjęłam z piekarnika... No, to chyba niezła była
Amoniaczki
Amoniaczki
Janeczka Twoje wypieki wygladaja super i napewno tak samuja jestem tego pewna ,powiem tak robosz to co lubisz i dlatego jest to takie smaczneAmoniaczki Janeczka Twoje wypieki wygladaja super i napewno tak samuja jestem
sory a literowki ale cos mi komputerek niedziala jak trzeba ,ale wiadomo o co chodzitego pewna ,powiem tak robosz to co lubisz i dlatego jest to takie
smaczne
Moje ulubione ciastka. Czy też robisz zaczyn na noc, czy to jakiś inny przepis?
Sernik zebra, ale raczej łaciaty :)
Nowe "deserki " rozpoczęte, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=701292&post=701292