Forum

Kuchenne porady

Co na obiad z ryby

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-05 07:26:34

    Kochani, mam przygotować na piątek jarski, w miarę uroczysty, obiad. Myślałam o takim zestawie: barszcz ukraiński, ryba pieczona w majonezie i na deser pavlowa, ale nie wiem jaka surówka<no może kapucha>. Chciałabym podać coś innego niż zwykle, a to moje takie pospolite, więc proszę o radę. Z góry dziękuję.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-01-05 08:24:28

    zrób surówkę z kapusty kiszonej z pomarańczą - 0,5 kg kapusty, cebulka razem z częścią zieloną, marchewka, duża pomarańcza, olej, miód, pieprz - pyszna, a udekorowana cząstkami pomarańczy i zieleniną wygląda fajnie

  • Autor: pwyso Data: 2015-01-05 08:43:53

    zobacz na moje surówki na pewno coś wybierzesz .... http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=193586

  • Autor: jannaj Data: 2015-01-05 17:20:16

    Mniam

    Sałatki pycha, meble nico też cudo.

    3 rzeczy mi nie wychodzą: szycie, aranżacja wnętrz i ciasto ucierane. Mam szacunek do ludzi, którzy nie mają z tym problemu

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-05 22:25:24

    A feee..... wszystko uprościsz (a wręcz uprostaczysz) do pomidora i górka... a feee....

  • Autor: heiworth Data: 2015-01-05 09:12:23

    Prosta i dobra surówka z kapusty pekińskiej ,która wszystkim u nas smakuje (przepis poszedł dużo dalej )...

    http://wielkiezarcie.com/recipe42593.html

    Ta nam też smakowała ,tylko trzeba ją zrobić tuż przed obiadem ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe58439.html

  • Autor: megi65 Data: 2015-01-05 09:18:57

    Matko Jedyna ... Dlaczego chcesz rybkę majonezem sprofanować ? ... Jaka to ryba cała czy filet ? Ryba w sama w sobie jest pyszna : najlepsze dodatki sól, pieprz biały i ew. do środka (w wypadku pstrąga masło ziołowe )

    Zupa i deser jak najbardziej trafione wybory .... Cymesik

    A dodatkiem do ryby zaskocz gości, którzy tradycyjnie spodziewają się kolejnej wersji surówki z kapusty kiszonej lub innej ''kapustnej'' a Ty tymczasem serwujesz :

    http://wielkiezarcie.com/recipe22469.html

    Powodzenia !

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-05 11:45:27

    Bo ryba musi być podana z czymś w rodzaju sosu, nie znam dokładnej pory obiadu, więc musi wytrwać ok. godziny, nie ma mowy o przygotowywaniu "na bieżąco", no i nie mam za wiele czasu, a ryba w majonezie jest naprawdę pyszna. Używam filety z miruny, nototenii, a nawet czasem z białej pangi<odkąd wyczytałam, że ta nie jest wcale taka zła> i mintaja, ale ostatnio zapłaciłam 18 zł. za, szczerze mówiąc wodę<z 1kg. po rozmrożeniu zostało mi 20dag, a było napisano 5 % glazury>, więc trochę się boję. 

    Sałatka bardzo intrygująca. Dzięki.

  • Autor: ulcia76 Data: 2015-01-05 16:54:14

    Pyszne sa filety z soli, przynajmniej nie ma na nich centymetra lodu :-)

  • Autor: heiworth Data: 2015-01-05 17:06:40

    Sola czy nie sola ...to zależy tylko od przetwórni ile wody dołoży :) czasami jest to podwójna glazura ...

  • Autor: jolka60 Data: 2015-01-06 23:26:07

    Robiłam kilkakrotnie bardzo smaczną rybę w sosie,lżejszym,bez majonezu.Przepis gdzieś wyczytalam,,póżniej go trochę zmodyfikowałam.Nie wiem,czy nie zapomniałam czegoś,ale postaram się opisać.Ogólnie to ryba gotowana,a póżniej zapiekana w sosie porowo-śmietankowym.

    Por ,tylko biała część,trzeba pokroić w grubsze plastry i krótko obgotować w wodzie z dodatkiem wegety lub soli i warzyw suszonych.Por wyjąć,póki jest półmiękki,ostudzić.wywar przecedzić,Ugotować w nim filety,ale bardzo krótko,delikatnie wyjać.W naczyniu żaroodpornym ułozyć filety,dookoła ułozyć plastry pora.No i teraz w przepisie podawano,żeby robić osobno sos,ale ja sobie ułatwiłam pracę,jak myślę,z korzyścią dla smaku.Przecedzony wywar podprawić słodką śmietanka,sokiem z cytryny,białym pieprzem i ewentualnie solą.Ulożone filety zlać sosem tak,aby filety lekko wystawały.Posypać startym żółtym serem i zapiec,aż ser się zarumieni.

    Chyba nie był to przepis na pangę,ale jakąś rybę słodkowodną,ale robiłam z różnymi.jeszcze jedna uwaga,żeby nie robić dużo wywaru,ale tylko tyle,ile potrzeba do obgotowania ryby.wody zawsze można dolać,ale jak najpierw jej damy za dużo,to wywar nie będzie tak mocny.

    Pisałaś,że musisz mieć danie do podania na "już".Kiedyś,jak odwiedziła nas znajoma,miałam już obgotowane i ułożone wszystko.Zalałam sosem,na to ser  i do piekarnika,który był już częściowo rozgrzany.Nawet się nie obejrzała,a było gotowe.

    Przepis polecam,jest łatwy i szybki w wykonaniu.jak nie przy tej okazji,to moze kiedyś.Pozdrawiam.

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-07 12:16:11

    Bardzo mi się podoba ta rybka i chętnie zrobię ją sobie na obiad, niestety nie mogę podać pora, cebuli i czosnku, a także papryki i orzeszków. Alergia. Dziękuję bardzo.

  • Autor: jolka60 Data: 2015-01-07 23:24:25

    Mam nadzieję,że i tak wyjdzie smaczna.Na pewno trochę inna,bo por daje charakterystyczny smak i delikatną ostrość.Na razie nie mam pomysłu,czym go można by zastąpić.

  • Autor: Wkn Data: 2015-01-05 10:11:51

    A taka surówka z modrej kapusty?

    http://wielkiezarcie.com/recipe94690.html

  • Autor: hanah30 Data: 2015-01-06 12:01:56

    Może coś takiego dziś znalazłam w necie surówka z modrej kapusty z bakaliami coś innego.

    http://posadzoneizjedzone.blogspot.com/2014/09/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-bakaliami.html

  • Autor: Gigi Data: 2015-01-07 13:15:59

    A ja proponuje rybe wedluge tego przepisu:

    http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html

    ja dodaje do tego jeszcze pokrojone kapary.

  • Autor: Gigi Data: 2015-01-07 13:17:02

    http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-07 13:38:16

    http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html

    Aktywny :)

  • Autor: Gigi Data: 2015-01-08 17:32:10

    Dzieki....chyba jakies szkolenie potrzebuje :-)

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-01-08 17:47:37

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=683822

    Proszę bardzo :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-01-09 08:25:02

    Normalnie złoto, nie chłop!!!

  • Autor: jolka60 Data: 2015-01-09 09:29:32

    Szkolenie było.Proszę,może się przyda:

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=295259

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-09 15:33:56

    Właśnie zamknęłam drzwi za ostatnim gościem i spieszę zdać relację z posiłku, w którym mieliście swój udział. Podałam: barszcz ukraiński, rybę zapiekaną w mieszance majonezu i śmietany posypaną parmezanem, ziemniaki z wody z koperkiem i surówki: selerową z kiwi<na stałe u mnie zagości> i drugą, która była mieszanką kiszonych: kapusty, jabłek i marchewki z odrobiną oleju i przypraw. Na deser pavlova z owocami z nalewki, ale o dziwo, największe wzięcie miały poświąteczne pierniki, których resztę musiałam zapakować gościom do domu.

    Wszystkim z całego serca dziękuję za rady i za przepisy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu