Kochani, mam przygotować na piątek jarski, w miarę uroczysty, obiad. Myślałam o takim zestawie: barszcz ukraiński, ryba pieczona w majonezie i na deser pavlowa, ale nie wiem jaka surówka<no może kapucha>. Chciałabym podać coś innego niż zwykle, a to moje takie pospolite, więc proszę o radę. Z góry dziękuję.
zrób surówkę z kapusty kiszonej z pomarańczą - 0,5 kg kapusty, cebulka razem z częścią zieloną, marchewka, duża pomarańcza, olej, miód, pieprz - pyszna, a udekorowana cząstkami pomarańczy i zieleniną wygląda fajnie
Matko Jedyna ... Dlaczego chcesz rybkę majonezem sprofanować ? ... Jaka to ryba cała czy filet ? Ryba w sama w sobie jest pyszna : najlepsze dodatki sól, pieprz biały i ew. do środka (w wypadku pstrąga masło ziołowe )
Zupa i deser jak najbardziej trafione wybory .... Cymesik
A dodatkiem do ryby zaskocz gości, którzy tradycyjnie spodziewają się kolejnej wersji surówki z kapusty kiszonej lub innej ''kapustnej'' a Ty tymczasem serwujesz :
Bo ryba musi być podana z czymś w rodzaju sosu, nie znam dokładnej pory obiadu, więc musi wytrwać ok. godziny, nie ma mowy o przygotowywaniu "na bieżąco", no i nie mam za wiele czasu, a ryba w majonezie jest naprawdę pyszna. Używam filety z miruny, nototenii, a nawet czasem z białej pangi<odkąd wyczytałam, że ta nie jest wcale taka zła> i mintaja, ale ostatnio zapłaciłam 18 zł. za, szczerze mówiąc wodę<z 1kg. po rozmrożeniu zostało mi 20dag, a było napisano 5 % glazury>, więc trochę się boję.
Robiłam kilkakrotnie bardzo smaczną rybę w sosie,lżejszym,bez majonezu.Przepis gdzieś wyczytalam,,póżniej go trochę zmodyfikowałam.Nie wiem,czy nie zapomniałam czegoś,ale postaram się opisać.Ogólnie to ryba gotowana,a póżniej zapiekana w sosie porowo-śmietankowym.
Por ,tylko biała część,trzeba pokroić w grubsze plastry i krótko obgotować w wodzie z dodatkiem wegety lub soli i warzyw suszonych.Por wyjąć,póki jest półmiękki,ostudzić.wywar przecedzić,Ugotować w nim filety,ale bardzo krótko,delikatnie wyjać.W naczyniu żaroodpornym ułozyć filety,dookoła ułozyć plastry pora.No i teraz w przepisie podawano,żeby robić osobno sos,ale ja sobie ułatwiłam pracę,jak myślę,z korzyścią dla smaku.Przecedzony wywar podprawić słodką śmietanka,sokiem z cytryny,białym pieprzem i ewentualnie solą.Ulożone filety zlać sosem tak,aby filety lekko wystawały.Posypać startym żółtym serem i zapiec,aż ser się zarumieni.
Chyba nie był to przepis na pangę,ale jakąś rybę słodkowodną,ale robiłam z różnymi.jeszcze jedna uwaga,żeby nie robić dużo wywaru,ale tylko tyle,ile potrzeba do obgotowania ryby.wody zawsze można dolać,ale jak najpierw jej damy za dużo,to wywar nie będzie tak mocny.
Pisałaś,że musisz mieć danie do podania na "już".Kiedyś,jak odwiedziła nas znajoma,miałam już obgotowane i ułożone wszystko.Zalałam sosem,na to ser i do piekarnika,który był już częściowo rozgrzany.Nawet się nie obejrzała,a było gotowe.
Przepis polecam,jest łatwy i szybki w wykonaniu.jak nie przy tej okazji,to moze kiedyś.Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba ta rybka i chętnie zrobię ją sobie na obiad, niestety nie mogę podać pora, cebuli i czosnku, a także papryki i orzeszków. Alergia. Dziękuję bardzo.
Mam nadzieję,że i tak wyjdzie smaczna.Na pewno trochę inna,bo por daje charakterystyczny smak i delikatną ostrość.Na razie nie mam pomysłu,czym go można by zastąpić.
Właśnie zamknęłam drzwi za ostatnim gościem i spieszę zdać relację z posiłku, w którym mieliście swój udział. Podałam: barszcz ukraiński, rybę zapiekaną w mieszance majonezu i śmietany posypaną parmezanem, ziemniaki z wody z koperkiem i surówki: selerową z kiwi<na stałe u mnie zagości> i drugą, która była mieszanką kiszonych: kapusty, jabłek i marchewki z odrobiną oleju i przypraw. Na deser pavlova z owocami z nalewki, ale o dziwo, największe wzięcie miały poświąteczne pierniki, których resztę musiałam zapakować gościom do domu.
Wszystkim z całego serca dziękuję za rady i za przepisy.
Kochani, mam przygotować na piątek jarski, w miarę uroczysty, obiad. Myślałam o takim zestawie: barszcz ukraiński, ryba pieczona w majonezie i na deser pavlowa, ale nie wiem jaka surówka<no może kapucha>. Chciałabym podać coś innego niż zwykle, a to moje takie pospolite, więc proszę o radę. Z góry dziękuję.
zrób surówkę z kapusty kiszonej z pomarańczą - 0,5 kg kapusty, cebulka razem z częścią zieloną, marchewka, duża pomarańcza, olej, miód, pieprz - pyszna, a udekorowana cząstkami pomarańczy i zieleniną wygląda fajnie
zobacz na moje surówki na pewno coś wybierzesz .... http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=5&user=193586
Mniam
Sałatki pycha, meble nico też cudo.
3 rzeczy mi nie wychodzą: szycie, aranżacja wnętrz i ciasto ucierane. Mam szacunek do ludzi, którzy nie mają z tym problemu
A feee..... wszystko uprościsz (a wręcz uprostaczysz) do pomidora i górka... a feee....
Prosta i dobra surówka z kapusty pekińskiej ,która wszystkim u nas smakuje (przepis poszedł dużo dalej )...
http://wielkiezarcie.com/recipe42593.html
Ta nam też smakowała ,tylko trzeba ją zrobić tuż przed obiadem ...
http://wielkiezarcie.com/recipe58439.html
Matko Jedyna ... Dlaczego chcesz rybkę majonezem sprofanować ? ... Jaka to ryba cała czy filet ? Ryba w sama w sobie jest pyszna : najlepsze dodatki sól, pieprz biały i ew. do środka (w wypadku pstrąga masło ziołowe )
Zupa i deser jak najbardziej trafione wybory .... Cymesik
A dodatkiem do ryby zaskocz gości, którzy tradycyjnie spodziewają się kolejnej wersji surówki z kapusty kiszonej lub innej ''kapustnej'' a Ty tymczasem serwujesz :
http://wielkiezarcie.com/recipe22469.html
Powodzenia !
Bo ryba musi być podana z czymś w rodzaju sosu, nie znam dokładnej pory obiadu, więc musi wytrwać ok. godziny, nie ma mowy o przygotowywaniu "na bieżąco", no i nie mam za wiele czasu, a ryba w majonezie jest naprawdę pyszna. Używam filety z miruny, nototenii, a nawet czasem z białej pangi<odkąd wyczytałam, że ta nie jest wcale taka zła> i mintaja, ale ostatnio zapłaciłam 18 zł. za, szczerze mówiąc wodę<z 1kg. po rozmrożeniu zostało mi 20dag, a było napisano 5 % glazury>, więc trochę się boję.
Sałatka bardzo intrygująca. Dzięki.
Pyszne sa filety z soli, przynajmniej nie ma na nich centymetra lodu :-)
Sola czy nie sola ...to zależy tylko od przetwórni ile wody dołoży :) czasami jest to podwójna glazura ...
Robiłam kilkakrotnie bardzo smaczną rybę w sosie,lżejszym,bez majonezu.Przepis gdzieś wyczytalam,,póżniej go trochę zmodyfikowałam.Nie wiem,czy nie zapomniałam czegoś,ale postaram się opisać.Ogólnie to ryba gotowana,a póżniej zapiekana w sosie porowo-śmietankowym.
Por ,tylko biała część,trzeba pokroić w grubsze plastry i krótko obgotować w wodzie z dodatkiem wegety lub soli i warzyw suszonych.Por wyjąć,póki jest półmiękki,ostudzić.wywar przecedzić,Ugotować w nim filety,ale bardzo krótko,delikatnie wyjać.W naczyniu żaroodpornym ułozyć filety,dookoła ułozyć plastry pora.No i teraz w przepisie podawano,żeby robić osobno sos,ale ja sobie ułatwiłam pracę,jak myślę,z korzyścią dla smaku.Przecedzony wywar podprawić słodką śmietanka,sokiem z cytryny,białym pieprzem i ewentualnie solą.Ulożone filety zlać sosem tak,aby filety lekko wystawały.Posypać startym żółtym serem i zapiec,aż ser się zarumieni.
Chyba nie był to przepis na pangę,ale jakąś rybę słodkowodną,ale robiłam z różnymi.jeszcze jedna uwaga,żeby nie robić dużo wywaru,ale tylko tyle,ile potrzeba do obgotowania ryby.wody zawsze można dolać,ale jak najpierw jej damy za dużo,to wywar nie będzie tak mocny.
Pisałaś,że musisz mieć danie do podania na "już".Kiedyś,jak odwiedziła nas znajoma,miałam już obgotowane i ułożone wszystko.Zalałam sosem,na to ser i do piekarnika,który był już częściowo rozgrzany.Nawet się nie obejrzała,a było gotowe.
Przepis polecam,jest łatwy i szybki w wykonaniu.jak nie przy tej okazji,to moze kiedyś.Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba ta rybka i chętnie zrobię ją sobie na obiad, niestety nie mogę podać pora, cebuli i czosnku, a także papryki i orzeszków. Alergia. Dziękuję bardzo.
Mam nadzieję,że i tak wyjdzie smaczna.Na pewno trochę inna,bo por daje charakterystyczny smak i delikatną ostrość.Na razie nie mam pomysłu,czym go można by zastąpić.
A taka surówka z modrej kapusty?
http://wielkiezarcie.com/recipe94690.html
Może coś takiego dziś znalazłam w necie surówka z modrej kapusty z bakaliami coś innego.
http://posadzoneizjedzone.blogspot.com/2014/09/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-bakaliami.html
A ja proponuje rybe wedluge tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
ja dodaje do tego jeszcze pokrojone kapary.
http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
Aktywny :)
Dzieki....chyba jakies szkolenie potrzebuje :-)
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=683822
Proszę bardzo :)
Normalnie złoto, nie chłop!!!
Szkolenie było.Proszę,może się przyda:
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=295259&post=295259
Właśnie zamknęłam drzwi za ostatnim gościem i spieszę zdać relację z posiłku, w którym mieliście swój udział. Podałam: barszcz ukraiński, rybę zapiekaną w mieszance majonezu i śmietany posypaną parmezanem, ziemniaki z wody z koperkiem i surówki: selerową z kiwi<na stałe u mnie zagości> i drugą, która była mieszanką kiszonych: kapusty, jabłek i marchewki z odrobiną oleju i przypraw. Na deser pavlova z owocami z nalewki, ale o dziwo, największe wzięcie miały poświąteczne pierniki, których resztę musiałam zapakować gościom do domu.
Wszystkim z całego serca dziękuję za rady i za przepisy.