W pierwszym przepisie dodaję do kapusty nieco kminku, w drugim czasami nie panieruję udek tylko je mocno obsmażam, a potem duszę pod przykryciem i podaję w przepysznym sosiku, który powstaje w trakcie. Pieprz ziołowy daje ciekawy smak. Jest trochę "jazdy" z filetowaniem, ale warto się potrudzić. Dziękuję Autorkom przepisów.:)
Nie podam zadnych konkretnych linków, bo najczęściej robię z głowy. Albo sól pieprz i przyprawa do kurczaka, - albo sól pieprz papryka i zioła prowansalskie - smakowały mi ostatnio zioła Ojca Mateusza, piekę w piekarniku " luzem " z pyreczkami albo oddzielnie we workach foliowych - i tak samo skrzydełka, - nie przepadam za kurczakiem z miodem a moja połówka nie toleruje czosnku.
Na okazje lub kiedy mam ochotę, robię udka nadziewane - wtedy wieczorem wyciągam kostki i ścięgna - a w "dziurę " po tej kostce wpycham 1 podsmażoną pieczarkę i słupek papryki. Przyprawy po wierzchu i na noc do lodowki - pieczenie w rękawie jak wyżej.
Nie mam fotki gotowych udek na półmisku - ale są złociste i b. dobre - polecam.
Jaki jest Wasz ulubiony sposób przyrządzania udek z kurczaka?
Zamarynowane w ulubionych przyprawach i upieczone w piekarniku na podkładzie cebuli, papryki i natki pietruszki.
Najbardziej lubię .. moje udka nie są ani za chude ani za tłuste.
W kuchni za u mnie królują ..
http://wielkiezarcie.com/recipe5125.html
http://wielkiezarcie.com/recipe111442.html
http://wielkiezarcie.com/recipe14979.html
Moje ulubione ...przyprawione na ostro,pieczone,z dodatkiem karmelizowanych owoców ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe41090.html - kurczak zupełnie inny
http://wielkiezarcie.com/recipe41090.html - udka z kurczaka inaczej
http://wielkiezarcie.com/recipe17939.html - udka gyros
Długi czas ulubione były na kapuście - ale, że kapusta zrobiła się be (nie mogę jej jeść) - to i udka odeszły w niebyt.
Robię (a w zasadzie robiłam, dopóki syn nie poszedł na studia - bo tylko my dwoje udkowi) pieczone w jogurcie -z dużą ilością cebuli. Pycha.
Pieczone na chrupiąco wolę skrzydełka.
Nasze ulubione ostatnimi czasy:
1.http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html
2. http://wielkiezarcie.com/recipe35541.html
W pierwszym przepisie dodaję do kapusty nieco kminku, w drugim czasami nie panieruję udek tylko je mocno obsmażam, a potem duszę pod przykryciem i podaję w przepysznym sosiku, który powstaje w trakcie. Pieprz ziołowy daje ciekawy smak. Jest trochę "jazdy" z filetowaniem, ale warto się potrudzić. Dziękuję Autorkom przepisów.:)
Nie podam zadnych konkretnych linków, bo najczęściej robię z głowy. Albo sól pieprz i przyprawa do kurczaka, - albo sól pieprz papryka i zioła prowansalskie - smakowały mi ostatnio zioła Ojca Mateusza, piekę w piekarniku " luzem " z pyreczkami albo oddzielnie we workach foliowych - i tak samo skrzydełka, - nie przepadam za kurczakiem z miodem a moja połówka nie toleruje czosnku.
Na okazje lub kiedy mam ochotę, robię udka nadziewane - wtedy wieczorem wyciągam kostki i ścięgna - a w "dziurę " po tej kostce wpycham 1 podsmażoną pieczarkę i słupek papryki. Przyprawy po wierzchu i na noc do lodowki - pieczenie w rękawie jak wyżej.
Nie mam fotki gotowych udek na półmisku - ale są złociste i b. dobre - polecam.