Po 4 kromki pomrozony. Na druhie snaiadania dla Mlodych. :) wstaje, wyciagam z zamrazalnika, ide budzic, robie pierwsze sniadanie cieple, w tym czasie sie rozmraza ten chleb, smaruje czym popadnie i do pojemnikow sniadaniowych, gdzie juz siedza owoce. :)
U mnie miecho na biezaco, tylko troche zupowych kawalkow i pasztetowych sie wala po zamrazalniku. Wczoraj przez indyka MUSIALAM zjesc prawie litr lodow, bo sie nie miescil w zamrazalniku... :)
Ja za chyba dwa tygodnie temu byłam na warsztatach pieczenia chleba i pizzy na biobazarze, z tym drugim to nie ma problemu, ale do "pieczenia chleba" jakoś nie miałam odwagi, zawsze bałam się zakalca... Uwielbiam wszelkie z ziarnami chlebki.
No ja często robie w domu, ale z takich netowych przepisów, chętnie bym się na warsztaty wybrała. Lubie domowe pieczywo, bo wiem co mam w srodku, a poza tym np. w chlebach z ziarnami przeszkadza mi siemie, w domu go nie daję, najczesniej dynie, słonecznik. A te warszaty to są jakieś cykliczne czy raz tylko były?
Nie, są często i na różne tematy kulinarne, ja jeszcze planuję się wybrać, na niektóre to się nawet nie trzeba zapisywać. Możesz z ulicy przyjść , jak masz kaprys i spontanicznie wziąć udział.
Oczywiście proszę, bo to nie jest żadna tajemnica. A przepis jest banalnie prosty. Kupujesz gotowe ciasto francuskie, kroisz na kwadraty, nadziewasz dowolnym farszem, składasz w trójkąty i pieczesz. :)
Onion Paneer Kulcha( na wierzchu, okragle) i Naan. :) Ser paneer robilam sama, musze przyznac, polaczenie z czerwona cebulka, chilli, imbirem i kolendra, zamkniete w ciescie chlebowym (na sodzie i proszku do pieczenia z jogurtem) znakomite. Naan drozdzowe, posmarowane maslem i obsypane sola morska jak zawsze swietne.
Proszę bardzo :) ...Chleb pszenny ... do miski wsypać 700 g mąki,1,5 łyżeczki soli.Rozpuścić ok 40 g drożdży w 600 ml wody,dodać troszkę cukru.Do mąki dodać zaczyn,wyrobić ciasto,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Zostawić do wyrośnięcia.Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni.Gdy piekarnik z naczyniem żaroodpornym osiągną odpowiednią temperaturę ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przekładamy do niego ciasto.Pieczemy chleb przez pierwsze 30 min.pod przykryciem,potem przez następne30 min bez przykrycia.
Misiu, dodać zaczyn ok. Ale będę robiła pierwszy raz, więc poproszę wytłumacz mi jak krowie na rowie skład zaczynu , rozumiem ,że z podanych składników, tzn. z całości mam cos odebrać.
Upieczony na próbę z 1/2 produktów. Dziękuję za przepis. Misiu, powiedz, czy można piec w naczyniu żaroodpornym, które nie ma oryginalnego przykrycia? Czy folia aluminiowa może je zastąpić?
Misiu, podkradłam przepis i wielkie Ci dzięki za niego!!! Upiekłam wczoraj Twój chleb na próbę, chcąc się przekonać, jak będzie się starzał. No i dziś piekę kolejny, bo moi goście byli uprzejmi pożreć cały bochenek... Chleb jest pyszny, polecam!
Jasne :) 500 g maki pszennej, 230 ml mleka, 3 lyzki rozpuszczonego masla, 2 lyzki gorzkiego kakao, 25 g drozdzy swiezych, 3 lyzki cukru i 1 szczypta soli. W mace robie wglebienie, dodaje drozdze, posypuje lyzka cukru i zalewam kilkoma lyzkami cieplego mleka, lekko,przysypuje maka. W garrnuszku rozpuszczam maslo z pozostalym mlekiem, cukrem, sola i kakao. Dodaje do wyrosnietego zaczynu i maki, wyrabiam miekkie, gladkie ciasto przez ok 10 minut. Zostawiam przykryte do podwojenia objetosci.Z tej porcji powstana 4 pizze. Ciasto odgazowuje, dziele na 4 czesci, z kazdej formuje kule. Zostawiam na 10 minut, by odpoczelo. Po tym czasie nadaje ciastu ksztalt, przekladam na podkladke lub duzy spod od tortownicy posypany maka. Nakladam 3 lyzki nutelli, rozprowadzam, ukladam owoce, ser robiola, piekarnik rozgrzewam do 220-240 stC, razem z wlozona na najnizszy poziom blacha, ulozona " do gory nogami". Spryskuje piekarnik woda. Pizze zsuwam na rozgrzana blache, pieke ok 15 minut. :)
Ciasto rozni sie iloscia drozdzy ( jest ich o polowe mniej) inie ma w nim tluszczu. Formuje sie je przez walkowanie zamiast rozciaganie w dloniach. No i ten chatakterystyczny ksztalt i sposob ciecia jest uroczy. :)
Prezentuje się znakomicie i wyszedł Ci sporych rozmiarów.. Wiele nagromadziłaś tych dobroci pogrillowych. Pyszniaste paszteciorkowe jedzonko, mniam... Iwciu, jesteś Pogrillową Pszteciorkową Mistrzynią. :))
Dzięki Lea :)) U mnie dom otwarty więc często goście, którzy jak zwykle oczami jedzą i kupują za dużo i za dużo na grillu ląduje....to się robią zapasy...najważniejsze, że się nie marnują tylko pysznie pożytkują :)) Zawsze koleżance paszteciora podrzucam, bo u nich całą rodzinką kochają paszteciaki
as, w watku o bulkach( przepis na bulki--- chyba taki byl tytul) makaronka podala przepis na bulki.Ja tak samo jak mariateresa upieklam chleb.............zajrzyj tam !
Dzięki;) Chomikowanie składników mam już zakodowane, bo wychodzą niezłe mi te paszteciory i goście ,,łikendowi" zadowoleni, a domownicy do kanapek tysz się upominają i nic się nie marnuje:))
Ostatnio jadłam je w berlinie, były podane jak pizza - z sosem pomidorowym, salami, cebulą, pieczarkami i serem, ale można je też stosować jako zamiennik do chleba :)
a przepis na nie jest banalny mąka, gorąca woda, trochę soli
Wystarczy wyrobić ciasto z tych składników i odstawić na 15 min, a potem rozwałkować i piec na suchej patelni :)
Jeżeli będzie ktoś we Wrocławiu to polecam odwiedzić lokal Szynkarnia w rynku na ul. św. Antoniego. Podają tam przepyszne rzemieślnicze piwa i do tego własnie przeróżne podpłomyki miedzy innymi z cudownymi polskimi serami zagrodowymi czy innymi dodatkami.
500 g maki pszennej 1 szklanka jogurtu ( albo mleka z łyżką octu) 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
do posmarowania masło, do posypania sól
w mące robię wgłębienie, wkruszam drożdże, posypuje cukrem, zalewam kiloma łyżkami mleka (letniego), posypuję mąką, zostawiam na 5-10 minut. dodaję resztę mleka, jogurt, sól, spulchniacze, wyrabiam 3 minuty, dodaję tłuszcz. wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie gładkie, powinno być dość lużne. przekładam do naoliwionej miski, obtaczam raz, przykrywam i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu. odgazowuję, przekładam na omącony blat, dzielę na 10 lub nawet 16 części, jeśli chcę mniejsze chlebki. dłonmi formuję owalne, lekko łezkowate pacuszki około 7-10 mm grubości. rozgrzewam patelnię, na rozgrzanej układam chlebek, najpierw przerzucam go z jednej ręki do drugiej, by zrzucić nadmiar mąki. piekę około 1 minuty (mniejsze około 45s), przewracam, przykrywam i piekę kolejną 1 minutę z drugiej strony, zdejmuję z patelni, smaruję masłem, posypuję solą. mozna posypać ziołami, masło wymieszać z czosnkiem i solą...mi najbardziej smakują najzwyklejsze.
Te super prezentujące się "pieczonki" to na jaką porę dnia do spożycia? Rodzaj przekąski czy np. można tym oszukać kolację? Na orkiszowej da się zrobić?
Najczesciej podaje do wszystkich indyjskich dan, curry, tikka masala, tandoori kuraka... Na obiad lub kolacje. Zastepuje sztucce. Czasem lubimy sobie zjesc maczajac w leczo albo curry z ziemniaka i baklazana... A czasem nawet w sosie pomidorowym. :)
Za sklepem jest gospodarstwo i nic tam nie zdychlo, gdy zagladalam. Pod Neapolem kupujemy tylko i wylacznie. Zwiarzatka na zadowolone wygladaja. :)
Dopisano 2015-10-21 15:47:17:
Poza tym glownie za gotowke kupuje. :) jestem wrazliwa na los braci mniejszych, owszem, ale...jakbym nad kazda kanapka z szynka miala plakac, nad kazdym stekiem albo rybka...umarlabym z glodu. Kto wie, moze i salata miala swoja rodzine. Staram sie ufac, ze produkty ktore kupuje i czytam o firmie, w ktorej kupuje, sa produkowane tak, jak twierdzi producent. Sprawdzic nie dam rady, spie spokojniej, bo mam pseudopoczucie, ze wiem, co jem.
Jaka mistrzyni, jaka mistrzyni... Choc w przygotowaniu naan wprawe mam. Dwa razy w tygodniu minimum musze zrobic, bo sobie bez tego pieczywa moje stado juz zycia nie wyobraza. Micha warzywnego curry na stol, talerz z naan, sos mietowo- jogurtowy i kazdy zajada az sie uszy trzesa. Bo po co lyzka, skoro chlebkiem mozna jesc? I to jest fajne! Wspolna micha laczy ludzi. :)
Superowe jedzonko Wcale się rodzince nie dziwię, że wygląda ,,chleboszczy" Dziś poczyniłam udaną próbę, bo mam plana ,,łikendowo" dla gości zrobić..... Myślisz, że mogłabym w południe zrobić, a wieczorkiem nieco w piekarniku podciągnąć, by były cieplusie....?
Usmażyłam własnie naan z przepisu Bahati. I pierwsze wrzuciłam na rooozgrzaną patelnie teflon no i mnie się zjarały. Potem już dodałam oleju ale chyba za grubaśkie zrobiłam. Jak to robicie? Cienko rozwałkować? Smażyć z tłuszczem czy bez? Acha zamiast jogurtu dałam mleko z octem ale chyba na drugi raz zrezygnuje bo mi kwachem jedzie:)
Sucha patelnia, ciasto okolo pol cm grubosci, moze nawet ciut mniej. 45s z jednej strony, pojawia sie pęcherze, przewrocic, przykryć, 1 minuta z drugiej strony, sprawdzić, czy zocisto-brazowe pecherze sie zrobiły i są płaskie,, zdjac, posmarowac maslem, posypac solą. :)
Może być takie jak na pizze.Ja dziś zrobiłam ciut gęściejsze...Do 0,5 kg mąki dodać po trochu soli ,czosnku,chili i oregano...wymieszać.Rozpuścić ok 40g świeżych drożdży w 400ml mleka,dodać troszkę cukru. Zaczyn dodać do mąki.Wyrobić ciasto ,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Ciasto rozwałkować,wyciąć krążki,smarować pastą pomidorową,na to ser i salami.Układać tak jak na zdjęciach.Piec 30-40 min. w 180 stop.,do zarumienienia.
Dziękuję bardzo! Ciasto nie musi wyrastać? Na zdjęciu widać jakby krążki delikatnie zaczęły "pracować"...mam plany pizzowe (z sąsiadką i dzieciakami) na środę-miała być turecka pizza lahmacun ale teraz mam dylemat ;)
i cukinia... Dziękuję iwett :) Proszę przpisik: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 130 g masła, 2-3 łyżki zimnej wody, 1/4 łyżeczki soli. Nadzienie: 1 średni bakłażan, 1 średnia cukinia, 1 duża marchewka, 2 czerwone papryki, 3 jajka, 100g sera według uznania feta, ricotta, mozzarella lub inny żółty ser, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 3 duże ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego, pół łyżeczki curry i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chili w płatkach i szczypta gałki muszkatołowej, sól. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć do foremki na tartę, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wszystkie warzywa wzdłuż na cienkie paski. Bakłażana pokroiłam na elektrycznej maszynce do krojenia. Ważne jest żeby wszystkie paski miały taką samą szerokość. A żeby warzywa nie były twarde, to dobrze jest je zblanszować. Pociętego bakłażan tylko 4 minuty, marchewkę 3 minuty, a cukinię 2 minuty. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić i wylać na podpieczony spód. I na tym układać paski warzyw zaczynając od środka, a następnie dokładając kolejne kolorami na przemian. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut. Ważne by warzywa były miękkie, bo inaczej tartę będzie trudno ładnie pokroić. Smacznego ! :) Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika.
Dziękuję misiu :)) Starałam się i zrobiłam trochę dużych i parę mniejszych, ale te większe, to prezentują się znacznie lepiej, co widać na zdjęciach... :)
Wiedzą co dobre, a taki cieplutki chlebek z prawdziwym masełkiem jest najlepszy, więc nie ma się co dziwić... Dzieciaczki mają tak wspaniałą mamuśkę, która im różne pyszne cudeńka wypieka, co w niektórych rodzinach rzadko się zdarza... Bahatek jestem pełna podziwu, że masz tyle chęci... :)
Uwielbiam jeść pizze z rukolą:)) Wszystkie Twoje wyglądają apetycznie:)) My też w niedzielę mieliśmy pizzowanie z teściami....właśnie na bardzo cieńkim i chrupiącym ciachu.
Wczoraj upiekłam moją najcieńszą pizzę, nie planowałam bardzo cieniutkiej, po prostu taka wyszła. Chrupała i smakowała rewelacyjnie. Może to przez krupczatkę '500' - 1 szklanka z 1/2 kg mąki '650', albo dłuższe rozciąganie ciasta przed pieczeniem?? Na pewno też WZ 'mieszało' wirtualnie w moim cieście ... Dzięki WZ-owe Forumowiczki :))
Ja staram się kupować lekką mąkę pizzową:)) Ale najczęściej używam typ 405 i jak pisałaś rozciągam...w moim przypadku na naoliwionym papierze do pieczenia Najważniejsze, że też uzyskałaś swój zadowalający efekt...no nie....?
Najzwyklejszy mleczny chleb z dodatkiem jaj, podzielony na dwie czesci, polowa zostaje biala, kolejna podzielina na jeszcze dwie. Jedna z mniejszych zagniotlam z lyzeczka kakao, druga z lyzka kakao i lyzka mleka, ciemniejsza wlozylam do lodowki, reszte zosyptawilam do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na godzine. Odgazowalam, kazda czesc podzielilam na 8 kawalkow. Z jasniejszej zrobilam waleczki, kazdy zawinelam w kawalek rozwalkowanego ciemnego ciasta a pozniej w kawalek jasnego. Wszystkie polaczone waleczki rozciagnelam, przecielam na pol i wlozylam do keksowki, zostawilam na 45 minut do napusenia, przykrylam i pieklam 25 minut w 190 st C przykryte, dodatkowo 5 minut odkryte. Przelozylam na kratke, ostudzilam i prosze bardzo, gotowe. :)
Już go kiedyś podziwiałam :) Ja się sadzę od dłuuuuugiego czasu, żeby jakby chałkę w taki sposób upiec. Piekę i piekę i upiec nie mogę :D Ale w końcu może się wezmę ;)
Widzicie mówisz i masz o 9 godz. wpadła do mnie Zosia no to połowa chlebka + słoik powideł śliwkowych pojechał na wieś...a piętkę już wczoraj wsunęłam . Ale już teraz wiem o co chodzi w pieczeniu chleba .. pierwsze koty za płoty.
Chleb na zakwasie...(te były pieczone w piecu chlebowym opalanym drewnem.
Pycha...zachowuje świeżość do 2 tygodni.
Domowy chlebek, pycha. Moja teściowa piekła właśnie w takim piecu...
U nas wczoraj pizza a raczej dwie :D
Chleb pszenno-orkiszowy z platkami owsianymi, slonecznikiem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i sola himalajska. :)
No i po co nakroiłaś tyle chleba,aaaa? Żeby obsychał?
Spoko...zamrozi
Po 4 kromki pomrozony. Na druhie snaiadania dla Mlodych. :) wstaje, wyciagam z zamrazalnika, ide budzic, robie pierwsze sniadanie cieple, w tym czasie sie rozmraza ten chleb, smaruje czym popadnie i do pojemnikow sniadaniowych, gdzie juz siedza owoce. :)
No to masz szczęście. Moje gałgany nie chcą rozmrażanego. Że tak zacytuję... "w ........ im się przewraca".
Jesli zamrozisz jeszcze cieply to moze nie wyczuja. odmrazam w piekarniku w 40 stopniach, to nawet pachnie!!! :)
Zobaczą! To popie gały ma jedno i drugie. A poza tym... wiesz.... u mnie w zamrażarkach mięcho... mięcho... mięcho...
U mnie miecho na biezaco, tylko troche zupowych kawalkow i pasztetowych sie wala po zamrazalniku. Wczoraj przez indyka MUSIALAM zjesc prawie litr lodow, bo sie nie miescil w zamrazalniku... :)
Hmmm, miałam podobnie ale ja popaczałam na nie... i wylądowały w zlewie. (Bo nie pamiętałam kiedy kupowane)
Hmmm, miałam podobnie ale ja popaczałam na nie... i wylądowały w zlewie.
(Bo nie pamiętałam kiedy kupowane)
Hahaha ja przedwczoraj też wyrzuciłem pudełko lodów. Miały ponad dwa lata...:D
Proziaki
Pol kg maki, troche mleka, masla, drozdzy i patelnia... A tyle dobroci!!!
English muffins. :)
Jeszcze ciepły ... bochen pszenny ;)
Do śniadanka w sam raz :)
A tak mnie naszło na chlebek z ziarnami... :)
Ja za chyba dwa tygodnie temu byłam na warsztatach pieczenia chleba i pizzy na biobazarze, z tym drugim to nie ma problemu, ale do "pieczenia chleba" jakoś nie miałam odwagi, zawsze bałam się zakalca... Uwielbiam wszelkie z ziarnami chlebki.
No ja często robie w domu, ale z takich netowych przepisów, chętnie bym się na warsztaty wybrała. Lubie domowe pieczywo, bo wiem co mam w srodku, a poza tym np. w chlebach z ziarnami przeszkadza mi siemie, w domu go nie daję, najczesniej dynie, słonecznik. A te warszaty to są jakieś cykliczne czy raz tylko były?
Nie, są często i na różne tematy kulinarne, ja jeszcze planuję się wybrać, na niektóre to się nawet nie trzeba zapisywać. Możesz z ulicy przyjść , jak masz kaprys i spontanicznie wziąć udział.
O, spoko to zajrzę, jak nie trafie na pieczenie to może na coś innego fajnego :) to tam na żelaznej tak, dobrze kojarzę?
Tak na żelaznej, wybierz się, zobaczysz jak jest fajnie... i smakowicie!
Chleby wypieczone ... cudowny pszenny oraz zdrowe żytnie razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren ;)
Francuskie rożki z pieczarkami, serem, szynką i ajwarem:)
wygląda super! możesz podać przepis, czy to tajemnica? :)
Oczywiście proszę, bo to nie jest żadna tajemnica. A przepis jest banalnie prosty. Kupujesz gotowe ciasto francuskie, kroisz na kwadraty, nadziewasz dowolnym farszem, składasz w trójkąty i pieczesz. :)
To chyba i tu wstawię zdjęcie. A co tam - pizza z bundzem, białym oscypkiem, pleśniowym niebieskim, mozarellą i goudą, cebula i czarnymi oliwkami.
+ trzy inne...
,,Łikendowo"
Dla synka z żywiecką, papryką, pieczarkami i cebulką
Wersja ,,dorosła" z krewetkami, oliwkami, kiełbasą i cebulką na białym sosie śmietanowo-serowym :))
Po raz kolejny bułeczki Wkn - z makiem albo hardcorowo z płatkami chilli
Produkcja chlebowa na święta zakończona :) ... zapach w domu niesamowity ;)
... szybka pizza
Chleb pszenny ...
2 blachy bułek pszenno-żytnich z otrębami orkiszowymi i siemieniem lnianym :)
Naszło mnie na wytrawne drożdżowe i zrobiłam cebulaki :)
Chlebek z ziarnami by krysia64.
Plecione nocne bułeczki :)
Chlebek by krysia64 tym razem z mąki żytniej.
Cieszę się ze przepis przypadł Ci do gustu :)
Mam w swoich notatkach chleb z ziemniakami, nie robiłam i nie jadłam ,ale ponoć jest smaczny.
Musze przetestować przepis i się nim podzielę. :)
Bułki pełnoziarniste z płatkami papryki słodkiej i chili oraz z prażoną cebulką, ziarnami i otrębami orkiszowymi :)
Onion Paneer Kulcha( na wierzchu, okragle) i Naan. :) Ser paneer robilam sama, musze przyznac, polaczenie z czerwona cebulka, chilli, imbirem i kolendra, zamkniete w ciescie chlebowym (na sodzie i proszku do pieczenia z jogurtem) znakomite. Naan drozdzowe, posmarowane maslem i obsypane sola morska jak zawsze swietne.
U nas ostatnio chleb numer 1 ... ale i żytnie na zakwasie wyrastają ;)
Właśnie wyciągnęłam 2 chlebki mieszane z 4 rodzajami otrębów, suszonymi pomidorami, płatkami chili, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i przyprawami :)
Lea Mmm, aż u mnie zapachniało....:)) Odkroisz dla mnie kromalka.....?
Jasne iwciu, częstuj się, jeszcze ciepłe... :)
Dziś bladym świtem ... pikantne bułki pszenno - owsiane z oregano, czosnkiem i chili , bochen pszenny ;)
Chlebek dyniowy ekkore.
Bardzo proszę o przepis, dyni u mnie toć Ci pod dostatkiem - na razie rozkręcam się z kremem z dyni :), a do tego chlebek dyniowy byłby idealny
A proszę uprzejmie. Mnie bardzo smakował.
http://wielkiezarcie.com/recipes/30112144
Chlebki dziś upieczone ;)
Misiu, poproszę o przepis na chlebek pszenny.
Proszę bardzo :) ...Chleb pszenny ... do miski wsypać 700 g mąki,1,5 łyżeczki soli.Rozpuścić ok 40 g drożdży w 600 ml wody,dodać troszkę cukru.Do mąki dodać zaczyn,wyrobić ciasto,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Zostawić do wyrośnięcia.Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni.Gdy piekarnik z naczyniem żaroodpornym osiągną odpowiednią temperaturę ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przekładamy do niego ciasto.Pieczemy chleb przez pierwsze 30 min.pod przykryciem,potem przez następne30 min bez przykrycia.
Misiu, dodać zaczyn ok. Ale będę robiła pierwszy raz, więc poproszę wytłumacz mi jak krowie na rowie skład zaczynu , rozumiem ,że z podanych składników, tzn. z całości mam cos odebrać.
Zaczyn ... czyli drożdże rozpuszczone w wodzie z odrobiną cukru .
Upieczony na próbę z 1/2 produktów. Dziękuję za przepis. Misiu, powiedz, czy można piec w naczyniu żaroodpornym, które nie ma oryginalnego przykrycia? Czy folia aluminiowa może je zastąpić?
Ho, ho! Beatko!!! Śliczny.
Powtórka będzie z pełnego przepisu. Dzięki.
Piękniusi chlebuś! :)
Misiu, podkradłam przepis i wielkie Ci dzięki za niego!!! Upiekłam wczoraj Twój chleb na próbę, chcąc się przekonać, jak będzie się starzał. No i dziś piekę kolejny, bo moi goście byli uprzejmi pożreć cały bochenek... Chleb jest pyszny, polecam!
Dziękuję.Piekę różne chleby i bułki i ten jak na razie nr1 ... ;)
Na razie ostatni dzień drożdżowego szaleństwa ... dziś mini pizze ;)
Chleb z dynią od ekkore.
Chlebuś Razowy Pszenny z Czarnuszką i prażonymi Ziarnami Słonecznika :))
Pizza ze szparagami
Wytrawne róże i roladki ... ciasto krucho - drożdżowe z chilli, czosnkiem i oregano ... salami, szynka , ser żółty, papryka konserwowa;)
pieczywo się skończyło a tu 1 maja
U nas wczoraj pizza w wielu odsłonach.. I jeszcze na dziś ostał się kawałeczek..:)
Majówkowa pizza..:)
Chleb razowy na zakwasie z orzechami laskowymi i czarnym sezamem... :)
Wielki bochen pszenno-żytni (jeszcze w piekarniku). :)
Tarta na kruchym spodzie z wędzonym boczkiem, szpinakiem i porem..
Paszczakowej ślimaczki ... pyyyszniaste ..
Meguś zmieniłaś gusta?
Megusiowe buleczki.
Dopisano 2015-5-27 19:15:30:
Wlazlam do zlego watku..............lepiej juz nie bedzie!Ale apetyczne mnammm :)
Muszę podnieść wątek do góry
Obżarstwo niedzielne pod znakiem pizzy na razowym cieście.. Do wyboru do koloru:)
Kopiec Pizzowych trójkącików :)
O 22 M. napomknal, ze mialby ochote na pizze. :) 23.15... gotowe. :)
Robiola, nutella, midaly, czekolada, owoce...pizza. :)
Niom... klasyka! :D
Witam
czy mogę prosić o przepis na taką pizzę ?
Jasne :) 500 g maki pszennej, 230 ml mleka, 3 lyzki rozpuszczonego masla, 2 lyzki gorzkiego kakao, 25 g drozdzy swiezych, 3 lyzki cukru i 1 szczypta soli. W mace robie wglebienie, dodaje drozdze, posypuje lyzka cukru i zalewam kilkoma lyzkami cieplego mleka, lekko,przysypuje maka. W garrnuszku rozpuszczam maslo z pozostalym mlekiem, cukrem, sola i kakao. Dodaje do wyrosnietego zaczynu i maki, wyrabiam miekkie, gladkie ciasto przez ok 10 minut. Zostawiam przykryte do podwojenia objetosci.Z tej porcji powstana 4 pizze. Ciasto odgazowuje, dziele na 4 czesci, z kazdej formuje kule. Zostawiam na 10 minut, by odpoczelo. Po tym czasie nadaje ciastu ksztalt, przekladam na podkladke lub duzy spod od tortownicy posypany maka. Nakladam 3 lyzki nutelli, rozprowadzam, ukladam owoce, ser robiola, piekarnik rozgrzewam do 220-240 stC, razem z wlozona na najnizszy poziom blacha, ulozona " do gory nogami". Spryskuje piekarnik woda. Pizze zsuwam na rozgrzana blache, pieke ok 15 minut. :)
Dzięki , będzie w sobotę
pozdrawiam
Razowy Bochen ze słonecznikiem:))
Pyszny chlebek.
Pizza z serami: ricotta, asiago, mozzarella, z grillowanymi brzoskwiniami, szynka parmenska, bazylia i sosem balsamicznym.
ciasta zostało z robienia pierogów z truskawkami ... można i tak
Wszystko można,wystarczy trochę pomyślunku
Właśnie wyjęłam z piekarnika chleb żytni razowy na zakwasie..
Deep dish pizza z mozzarella, asiago, pieczona ricotta, parmezanem, grillowanymi warzywami, grillowana wloska kielbasa, sosem pomidorowym i bazylia.
Deep dish pizza po raz kolejny :) tym razem nie tylko w wersji podstawowej i z grillowanymi warzywami ale takze z tunczykiem i zielonymi oliwkami.
Ponownie... PIDE
Czym sie różni pide od pizzy bo składniki na ciasto są takie same?
Ciasto rozni sie iloscia drozdzy ( jest ich o polowe mniej) inie ma w nim tluszczu. Formuje sie je przez walkowanie zamiast rozciaganie w dloniach. No i ten chatakterystyczny ksztalt i sposob ciecia jest uroczy. :)
Dzieki:)
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi, na zakwasie i trochę nieforemny i przypalony francuski wiejski.
Pretzel rolls.
Chleb ... dziś pszenno - żytni , pieczony w naczyniu żaroodpornym , pod przykryciem.
Ale smacznie wygląda! Może jakiś przepisik..........:)
Stromboli z szynką parmeńską, 3 serami , bakłażanem, cukinią i papryką.
Pyszniutka tarta wytrawna ... nadzienie to szynka , pieczarki , cebula, szpinak , śmietana , jajka... doprawiona czosnkiem, chilli , pieprzem kolorowym i solą:)
Pasztet Pogrillowy :))
Prezentuje się znakomicie i wyszedł Ci sporych rozmiarów.. Wiele nagromadziłaś tych dobroci pogrillowych. Pyszniaste paszteciorkowe jedzonko, mniam... Iwciu, jesteś Pogrillową Pszteciorkową Mistrzynią. :))
Dzięki Lea :)) U mnie dom otwarty więc często goście, którzy jak zwykle oczami jedzą i kupują za dużo i za dużo na grillu ląduje....to się robią zapasy...najważniejsze, że się nie marnują tylko pysznie pożytkują :)) Zawsze koleżance paszteciora podrzucam, bo u nich całą rodzinką kochają paszteciaki
Moj pierwszy..............zytni chlebek na zakwasie z pestkami dyni, slonecznikiem i czarnuszka.
Sama wyhodowalas zakwas?
Sama kupilam, taka dobra jeszcze nie jestem.Zreszta na moje potrzeby "kupny" tez dobry.
A ty chitrusie. :D
Pszenny chlebek z czarnuszka.
Mogę prosić o przepis na ten pyszny chleb?
as, w watku o bulkach( przepis na bulki--- chyba taki byl tytul) makaronka podala przepis na bulki.Ja tak samo jak mariateresa upieklam chleb.............zajrzyj tam !
Dzięki. Już patrzę
Wytrawne łódeczki drożdżowe :)
z wczoraj zamrożonego ciasta, ale też dobra
Chleb pszenny
Chleb pszenny
Jak malowany :)
Pizza z bakłażanem..
Wczoraj: tarta z gruszką i serem pleśniowym i gallete z cukinią.. Hurtowo, żeby wystarczyło na "suchy prowiant" wyjazdowy dla małżonka..;)
Tiaaaa..... koleżanko...... wiemy, kim jesteś! Będziemy cię mieć na okach! Też lubię tamtę stronę. :)
Pizza z tuńczykiem i kabanosami.
Ciekawe połączenie:)
z przed chwili ...
W końcu ktoś, kto lubi na cieniutkim cieście.... mmmmm... zjadłabym.
Ja też lubię!
Racja!
Też lubię na cieniutkim :)
Pieczeń od Ekkore.....Prosta i PYSZNA:))
Wczoraj (była i dziś) tarta z ricottą i pomidorami..
Pieczeń wieprzowa z żurawiną :)
Pieczeń wieprzowa z żurawiną :)
Dopisano 2015-10-1 8:38:40:
Wbiło mi się 2 razy i niestety nie można tego w ogóle usunąć :(Kiedyś w innym wątku miałam tak samo :(
Kiedy znowu zdublowało (chyba w wątku 'życzeniowym') - cofnęłam wpis strzałką w lewym górnym rogu ekranu
Dziękuję Smosiu za podpowiedź, ale i tak to nie działa :)
Takitam.....Pasztecik:))
Iwciu jak zwykle paszteciorek Wspaniały :)
dziękuję:)
Bardzo apetycznie wygląda. Mnie się bardzo podoba i na pewno super smakuje.
Dzięki;) Chomikowanie składników mam już zakodowane, bo wychodzą niezłe mi te paszteciory i goście ,,łikendowi" zadowoleni, a domownicy do kanapek tysz się upominają i nic się nie marnuje:))
Pizza węgierska..;) Wczorajsza kolacja..
Jak wy robicie te wszystkie pizze? :P
ja generalnie uważam się za dobrą kucharkę, ale ciasta do pizzy nigdy nie ogarnęłam...
a w czym tkwi problem, jak trzeba to pomożemy ...
Chleb Wiejski:))
spróbujcie koniecznie podpłomyków :)
Ostatnio jadłam je w berlinie, były podane jak pizza - z sosem pomidorowym, salami, cebulą, pieczarkami i serem, ale można je też stosować jako zamiennik do chleba :)
a przepis na nie jest banalny
mąka, gorąca woda, trochę soli
Wystarczy wyrobić ciasto z tych składników i odstawić na 15 min, a potem rozwałkować i piec na suchej patelni :)
Jeżeli będzie ktoś we Wrocławiu to polecam odwiedzić lokal Szynkarnia w rynku na ul. św. Antoniego. Podają tam przepyszne rzemieślnicze piwa i do tego własnie przeróżne podpłomyki miedzy innymi z cudownymi polskimi serami zagrodowymi czy innymi dodatkami.
Dzis pizza i chlebki naan. :) zdjecia...beda, poki co ciasta rosna. :)
Mogłabyś podać przepis na naan z patelni:) Bo wszystkie inne przepisy są robione w piekarniku (takowego jak na razie brak u mnie:))
...no no....a ja nadal czekam.... hi hi:)
Sprawdz poczte i przeslij dalej ;)
Bahati bardzo prosze tez o przepis :)
500 g maki pszennej
1 szklanka jogurtu ( albo mleka z łyżką octu)
1/2 szklanki mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
do posmarowania masło, do posypania sól
w mące robię wgłębienie, wkruszam drożdże, posypuje cukrem, zalewam kiloma łyżkami mleka (letniego), posypuję mąką, zostawiam na 5-10 minut. dodaję resztę mleka, jogurt, sól, spulchniacze, wyrabiam 3 minuty, dodaję tłuszcz. wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie gładkie, powinno być dość lużne. przekładam do naoliwionej miski, obtaczam raz, przykrywam i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu. odgazowuję, przekładam na omącony blat, dzielę na 10 lub nawet 16 części, jeśli chcę mniejsze chlebki. dłonmi formuję owalne, lekko łezkowate pacuszki około 7-10 mm grubości. rozgrzewam patelnię, na rozgrzanej układam chlebek, najpierw przerzucam go z jednej ręki do drugiej, by zrzucić nadmiar mąki. piekę około 1 minuty (mniejsze około 45s), przewracam, przykrywam i piekę kolejną 1 minutę z drugiej strony, zdejmuję z patelni, smaruję masłem, posypuję solą. mozna posypać ziołami, masło wymieszać z czosnkiem i solą...mi najbardziej smakują najzwyklejsze.
Bardzo, bardzo dziękuję :)
Również bardzo dziękuję :)
Te super prezentujące się "pieczonki" to na jaką porę dnia do spożycia? Rodzaj przekąski czy np. można tym oszukać kolację? Na orkiszowej da się zrobić?
Najczesciej podaje do wszystkich indyjskich dan, curry, tikka masala, tandoori kuraka... Na obiad lub kolacje. Zastepuje sztucce. Czasem lubimy sobie zjesc maczajac w leczo albo curry z ziemniaka i baklazana... A czasem nawet w sosie pomidorowym. :)
Dzięki :)
A u Was jak zwykle po królewsku :)
Prowadzimy wystawne życie... ;D
Ziemniaczane sakiewki z dwoma rodzajami nadzienia :)
Nowa pizza ( z dodatkiem miodu i proszku do pieczenia) z mozzarella di bufala, sosem pomidorowym i...wystarczy. :)
Bahati a fe,jak możesz kupować mozzarellę di bufala,widocznie nie widziałaś zdjęć zdechłych z głodu cieląt .Ja już ''di bufala''nigdy nie kupię
Za sklepem jest gospodarstwo i nic tam nie zdychlo, gdy zagladalam. Pod Neapolem kupujemy tylko i wylacznie. Zwiarzatka na zadowolone wygladaja. :)
Dopisano 2015-10-21 15:47:17:
Poza tym glownie za gotowke kupuje. :) jestem wrazliwa na los braci mniejszych, owszem, ale...jakbym nad kazda kanapka z szynka miala plakac, nad kazdym stekiem albo rybka...umarlabym z glodu. Kto wie, moze i salata miala swoja rodzine. Staram sie ufac, ze produkty ktore kupuje i czytam o firmie, w ktorej kupuje, sa produkowane tak, jak twierdzi producent. Sprawdzic nie dam rady, spie spokojniej, bo mam pseudopoczucie, ze wiem, co jem.Jagodzianki :)
Pizza ziemniaczana z dodatkami... :)
Pizza ... 6 sztuk trzepnęłam o różnych smakach , do tego sos z czosnkiem niedźwiedzim :)
Niedzielny poranek ... Zapach świeżego chleba musi być ...Pszenno- żytni razowy na zakwasie z ziarnami :)
Zakrecony chleb rodzynkowy z cynamonem. :)
Naan z przepisu od Bahati:)) Posmarowane czosnkowym masełkiem i posolone....Mniami:)
Bajer. :)
...słowa uznania od Mistrzyni ...miło mi:))
Jaka mistrzyni, jaka mistrzyni... Choc w przygotowaniu naan wprawe mam. Dwa razy w tygodniu minimum musze zrobic, bo sobie bez tego pieczywa moje stado juz zycia nie wyobraza. Micha warzywnego curry na stol, talerz z naan, sos mietowo- jogurtowy i kazdy zajada az sie uszy trzesa. Bo po co lyzka, skoro chlebkiem mozna jesc? I to jest fajne! Wspolna micha laczy ludzi. :)
Superowe jedzonko Wcale się rodzince nie dziwię, że wygląda ,,chleboszczy"
Dziś poczyniłam udaną próbę, bo mam plana ,,łikendowo" dla gości zrobić.....
Myślisz, że mogłabym w południe zrobić, a wieczorkiem nieco w piekarniku podciągnąć, by były cieplusie....?
Pewnie, tylko owin szczelnie folia aluminiowa po upieczeniu i tak tez odgrzej.
Tak zrobię:) Dziękuję:))
Usmażyłam własnie naan z przepisu Bahati. I pierwsze wrzuciłam na rooozgrzaną patelnie teflon no i mnie się zjarały. Potem już dodałam oleju ale chyba za grubaśkie zrobiłam. Jak to robicie? Cienko rozwałkować? Smażyć z tłuszczem czy bez? Acha zamiast jogurtu dałam mleko z octem ale chyba na drugi raz zrezygnuje bo mi kwachem jedzie:)
Sucha patelnia, ciasto okolo pol cm grubosci, moze nawet ciut mniej. 45s z jednej strony, pojawia sie pęcherze, przewrocic, przykryć, 1 minuta z drugiej strony, sprawdzić, czy zocisto-brazowe pecherze sie zrobiły i są płaskie,, zdjac, posmarowac maslem, posypac solą. :)
Dziękuję!
Pizza z salami dojrzewającym z orzechami włoskimi, boczkiem, pieczarkami, papryką, cebulą i kukurydzą... :)
PASZTECIOREK:)
Jeden saute, a drugi napchany śliwkami jeszcze się chłodzi:)
Mniammmm !
Przedeliktne buleczki z oblednym maslem miodowo-cynamonowym.
Bułeczki dyniowe :)
Wczorajsza kolacja: pizza z tuńczykiem, cebulą i oliwkami.
Chlebki z ziarnami,jeszcze gorące...
Assassassassa... Ładniutkie:))
Dzienks :)
Pięknie wyrośnięte :)
Wczorajsza kolacja - pizza ze szpinakiem i fetą.
Pizza do odrywania:)
Wygląda super! Ciasto takie standardowe jak na pizzę?
Może być takie jak na pizze.Ja dziś zrobiłam ciut gęściejsze...Do 0,5 kg mąki dodać po trochu soli ,czosnku,chili i oregano...wymieszać.Rozpuścić ok 40g świeżych drożdży w 400ml mleka,dodać troszkę cukru. Zaczyn dodać do mąki.Wyrobić ciasto ,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Ciasto rozwałkować,wyciąć krążki,smarować pastą pomidorową,na to ser i salami.Układać tak jak na zdjęciach.Piec 30-40 min. w 180 stop.,do zarumienienia.
Dziękuję bardzo! Ciasto nie musi wyrastać? Na zdjęciu widać jakby krążki delikatnie zaczęły "pracować"...mam plany pizzowe (z sąsiadką i dzieciakami) na środę-miała być turecka pizza lahmacun ale teraz mam dylemat ;)
Musi przed wałkowaniem,zapomniałam dopisać :)
Jeszcze raz dziękuję! :)
Buleczki z mozzarella. :)
Paszteciory upieczone ...jeden zwykły,dwa z suszonymi śliwkami ... Mięso- indyk,kurczak,wołowina,kaczka i wieprzowina ;)
Pyszniaste paszteciorki, aż mi tu zapachniały. Chyba zrobimy wymiankę paszteciorka za ciasto, idziesz na to?
Pizza biała z boczkiem i cebulą :)
Tarta "Warzywna Róża" :)
Ale fajny :)
Dziękuję :)
Śliczna
Dziękuję :)
Ale śliczna - papryka, bakłażan, marchewka .......co jeszcze? Super na imprezki:)
Dasz przepis?
i cukinia... Dziękuję iwett :) Proszę przpisik: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 130 g masła, 2-3 łyżki zimnej wody, 1/4 łyżeczki soli. Nadzienie: 1 średni bakłażan, 1 średnia cukinia, 1 duża marchewka, 2 czerwone papryki, 3 jajka, 100g sera według uznania feta, ricotta, mozzarella lub inny żółty ser, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 3 duże ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego, pół łyżeczki curry i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chili w płatkach i szczypta gałki muszkatołowej, sól.
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć do foremki na tartę, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wszystkie warzywa wzdłuż na cienkie paski. Bakłażana pokroiłam na elektrycznej maszynce do krojenia. Ważne jest żeby wszystkie paski miały taką samą szerokość. A żeby warzywa nie były twarde, to dobrze jest je zblanszować. Pociętego bakłażan tylko 4 minuty, marchewkę 3 minuty, a cukinię 2 minuty. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić i wylać na podpieczony spód. I na tym układać paski warzyw zaczynając od środka, a następnie dokładając kolejne kolorami na przemian. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut. Ważne by warzywa były miękkie, bo inaczej tartę będzie trudno ładnie pokroić. Smacznego ! :) Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika.
no bomba! Świetne! Dzięki Lea.....:)
Super ta tarta :)
Misiu dziękuję :)
,,Łikendowo" upieczone na wywóz.....dla taty:) Paszteciorki Wieprzowo-wołowe z grzybami leśnymi:))
Paszteciki krucho-drożdżowe :)
Z czym te paszteciki?
Paszteciki są nadziane farszem zrobionym z mięska wieprzowego, pieczarek, cebulki, czosnku, papryki i różnych przypraw :)
Ale piękne paszteciki... mniam :)
Dziękuję :)
To takie jakby paluchy.....tylko nadziane ....Mniam, wyglądają bardzo apetycznie:))
Dziękuję :) Potwierdzam, że są pyszniaste... :)
Jak pięknie zakręcone paszteciki..muszę zrobić Bardzo apetyczne..łapkę po nie wyciągam:))
Dziękuję :) Proszę częstuj się... :)
Piękne Ci wyszły Lea :)
Dziękuję misiu :)) Starałam się i zrobiłam trochę dużych i parę mniejszych, ale te większe, to prezentują się znacznie lepiej, co widać na zdjęciach... :)
Börek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym z patelni i z ajwarem :)
kapuśniaczki - trochę inaczej - w drożdżowym cieście
Paszteciki i strudel z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowo-serowym z orzechami :)
Chleby żytnie razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren stygną ... Zapach niesamowity:)
Parówki w cieście drożdżowym
Francuskie ciasto z serem i sosem pomidorowym.
Na śniadanie ... chrupiące paluchy z prażoną cebulką ... ten zapach ;)
Chleb z makiem.
Bardzo lubię taki smakowity chlebek... :)
Moje dzieciory tez :) zjadly pol bochenka z maslem jak tylko wystarczajaco ostygl.
Wiedzą co dobre, a taki cieplutki chlebek z prawdziwym masełkiem jest najlepszy, więc nie ma się co dziwić... Dzieciaczki mają tak wspaniałą mamuśkę, która im różne pyszne cudeńka wypieka, co w niektórych rodzinach rzadko się zdarza... Bahatek jestem pełna podziwu, że masz tyle chęci... :)
Szczerze mowiac latwiej mi upiec chleb niz isc do sklepu. :)
Pachnące,chrupiące,świeżutkie bułeczki na śniadanie:)
Weekendowe pizze na cieniutkim, chrupiącym cieście..
Uwielbiam jeść pizze z rukolą:)) Wszystkie Twoje wyglądają apetycznie:))
My też w niedzielę mieliśmy pizzowanie z teściami....właśnie na bardzo cieńkim i chrupiącym ciachu.
A jeszcze polana oliwą (np. z papryczką chili, albo czosnkową) plus ocet balsamiczny - niebo w gębie!:)
Ja nie lubię rukoli i mój mąż też.
Powaznie? Jestes pierwsza znana mi osoba, o ktorej wiem, ze nie lubi rukoli. Powaznie!
Omijamy jeśli się da bo ma okropny smak
Okropny smak? Aha. Nie zauwazylam. :D
A widzisz, bo Ty taka nieuważna jesteś hmmmm...
As...przecież rukola ma orzechowy smak. Pyszna jest. Spróbuj zrobić pesto z rukoli, orzechów włoskich i sera. Pyszne.....do spagetti.
Wczoraj upiekłam moją najcieńszą pizzę, nie planowałam bardzo cieniutkiej, po prostu taka wyszła. Chrupała i smakowała rewelacyjnie. Może to przez krupczatkę '500' - 1 szklanka z 1/2 kg mąki '650', albo dłuższe rozciąganie ciasta przed pieczeniem??
Na pewno też WZ 'mieszało' wirtualnie w moim cieście ... Dzięki WZ-owe Forumowiczki :))
Ja staram się kupować lekką mąkę pizzową:)) Ale najczęściej używam typ 405 i jak pisałaś rozciągam...w moim przypadku na naoliwionym papierze do pieczenia
Najważniejsze, że też uzyskałaś swój zadowalający efekt...no nie....?
Irish Wheaten Bread
Fajnie wygląda i pewnie też jest smaczny... :)
Moim zdaniem jest niejadalny.
...hi hi hi, a to coś nowego
Za to Mala zachwycona, Mlodym najbardziej smakowala skorka. :)
Też bardzo lubię taką chrupiącą skórkę, Młode wiedzą co dobre... :)
Roti
Dziki chleb ;)
Moze on i dziki, jak na moj gust bardzo przyjaznie wyglada.Dziewczyno cos Ty znowu wymyslila? Cudo!
Najzwyklejszy mleczny chleb z dodatkiem jaj, podzielony na dwie czesci, polowa zostaje biala, kolejna podzielina na jeszcze dwie. Jedna z mniejszych zagniotlam z lyzeczka kakao, druga z lyzka kakao i lyzka mleka, ciemniejsza wlozylam do lodowki, reszte zosyptawilam do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na godzine. Odgazowalam, kazda czesc podzielilam na 8 kawalkow. Z jasniejszej zrobilam waleczki, kazdy zawinelam w kawalek rozwalkowanego ciemnego ciasta a pozniej w kawalek jasnego. Wszystkie polaczone waleczki rozciagnelam, przecielam na pol i wlozylam do keksowki, zostawilam na 45 minut do napusenia, przykrylam i pieklam 25 minut w 190 st C przykryte, dodatkowo 5 minut odkryte. Przelozylam na kratke, ostudzilam i prosze bardzo, gotowe. :)
Noooo , nie żadne tam; pan-tera, pan-potem ale jako żywo pantera.
Ja tam takie umiem jedynie namalować.......:) A i to nie wiem czy mi taki piękny ażur wyjdzie :))
Już go kiedyś podziwiałam :) Ja się sadzę od dłuuuuugiego czasu, żeby jakby chałkę w taki sposób upiec. Piekę i piekę i upiec nie mogę :D Ale w końcu może się wezmę ;)
Moje debiutanckie chlebki na zakwasie z toną nasion wszelakich.
Serdeczne podziękowania dla Wkn,Iwci i Misi ...
Wiedziam, że się udadzą! No to teraz czekamy na zdjęcie w przekroju. Ale wtedy to już się popłaczę do monitora tak będę chciała je zjeść :)
8.30 ... zapraszam Wszystkich ...w piżamkach, koszulinach, podomkach .
Mam spory zapas kawy ziarnistej ,masła łaciatego, powidła samodzielnie kręcone i... ''śniadaniamy''
Aaaa zapomniałam o serniczku na zimno 3 smakowym ..a niech podam po śniadaniu ..
Ho, ho ho.....cóż to moje oczy widzą, a buzia chce.... Skorom wymieniona, to tam w nim moja, osobista kromeczka siedzi Mniami:))
Meguś.....co tu dużo pisać.....Jesteś Mistrzynią!!!
To ja poproszę przylepkę... wygląda suuuuuper :)
Niedobrze, zapomniałam zarezerwować piętkę, a teraz po piętce... mogę tę, która jest z drugie strony? Wiadomo, że one w świeżym pieczywie najlepsze!
Pikneeee proszę szanownej megi :)
Widzicie mówisz i masz o 9 godz. wpadła do mnie Zosia no to połowa chlebka + słoik powideł śliwkowych pojechał na wieś...a piętkę już wczoraj wsunęłam .
Ale już teraz wiem o co chodzi w pieczeniu chleba .. pierwsze koty za płoty.
Z okazji wczorajszego dnia czekolady....
Chleb Czekoladowy na zakwasie...wyśmienity
Pizza na ostro :)
Lea, pizza jest super i chętnie bym ją zjadła, ale co to jest pod talerzykiem takie ładne, ściereczka kuchenna czy obrus?
Wkn, dziękuję, a pod talerzykiem jest właśnie ściereczka kuchenna z naszej rodzimej firmy :)
Kontynuacja tutaj KLK