Forum

Gawędy o jedzeniu

Pieczemy chleby, pizze, tarty, tortille i inne cz.3

  • Autor: bahus Data: 2015-03-22 22:26:08

    Chleb na zakwasie...(te były pieczone w piecu chlebowym opalanym drewnem.

    Pycha...zachowuje świeżość do 2 tygodni.

  • Autor: makusia Data: 2015-03-22 22:49:03

    Domowy chlebek, pycha. Moja teściowa piekła właśnie w takim piecu...

    U nas wczoraj pizza a raczej dwie :D

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-23 15:49:40

    Chleb pszenno-orkiszowy z platkami owsianymi, slonecznikiem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i sola himalajska. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 06:20:48

    No i po co nakroiłaś tyle chleba,aaaa? Żeby obsychał?

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-24 07:23:43

    Spoko...zamrozi

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-24 07:56:59

    Po 4 kromki pomrozony. Na druhie snaiadania dla Mlodych. :) wstaje, wyciagam z zamrazalnika, ide budzic, robie pierwsze sniadanie cieple, w tym czasie sie rozmraza ten chleb, smaruje czym popadnie i do pojemnikow sniadaniowych, gdzie juz siedza owoce. :) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 08:58:02

    No to masz szczęście. Moje gałgany nie chcą rozmrażanego. Że tak zacytuję... "w ........ im się przewraca".

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-24 09:00:03

    Jesli zamrozisz jeszcze cieply to moze nie wyczuja. odmrazam w piekarniku  w 40 stopniach, to nawet pachnie!!! :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 09:28:45

    Zobaczą! To popie gały ma jedno i drugie. A poza tym... wiesz.... u mnie w zamrażarkach mięcho... mięcho... mięcho...

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-24 09:50:01

    U mnie miecho na biezaco, tylko troche zupowych kawalkow i pasztetowych sie wala po zamrazalniku. Wczoraj przez indyka MUSIALAM zjesc prawie litr lodow, bo sie nie miescil w zamrazalniku... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-24 11:31:48

    Hmmm, miałam podobnie ale ja popaczałam na nie... i wylądowały w zlewie. (Bo nie pamiętałam kiedy kupowane)

  • Autor: bahus Data: 2015-03-24 15:14:28

    Hmmm, miałam podobnie ale ja popaczałam na nie... i wylądowały w zlewie.
    (Bo nie pamiętałam kiedy kupowane)

    Hahaha ja przedwczoraj też wyrzuciłem pudełko lodów. Miały ponad dwa lata...:D

  • Autor: as Data: 2015-03-24 16:13:07

    Proziaki 

  • Autor: Bahati Data: 2015-03-24 20:41:06

    Pol kg maki, troche mleka, masla, drozdzy i patelnia... A tyle dobroci!!!

    English muffins. :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-03-25 09:15:41


    Jeszcze ciepły ... bochen pszenny ;)

  • Autor: makusia Data: 2015-03-25 10:17:42

    Do śniadanka w sam raz :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-03-28 16:40:50

    A tak mnie naszło na chlebek z ziarnami... :)

  • Autor: Brownie Data: 2015-07-13 15:29:13

    Ja za chyba dwa tygodnie temu byłam na warsztatach pieczenia chleba i pizzy na biobazarze, z tym drugim to nie ma problemu, ale do "pieczenia chleba" jakoś nie miałam odwagi, zawsze bałam się zakalca... Uwielbiam wszelkie z ziarnami chlebki.

  • Autor: UcztaBabette Data: 2015-07-17 11:19:46

    No ja często robie w domu, ale z takich netowych przepisów, chętnie bym się na warsztaty wybrała. Lubie domowe pieczywo, bo wiem co mam w srodku, a poza tym np. w chlebach z ziarnami przeszkadza mi siemie, w domu go nie daję, najczesniej dynie, słonecznik. A te warszaty to są jakieś cykliczne czy raz tylko były?

  • Autor: Brownie Data: 2015-07-17 11:59:41

    Nie, są często i na różne tematy kulinarne, ja jeszcze planuję się wybrać, na niektóre to się nawet nie trzeba zapisywać. Możesz z ulicy przyjść , jak masz kaprys i spontanicznie wziąć udział.

  • Autor: UcztaBabette Data: 2015-07-22 15:32:42

    O, spoko to zajrzę, jak nie trafie na pieczenie to może na coś innego fajnego :) to tam na żelaznej tak, dobrze kojarzę?

  • Autor: Brownie Data: 2015-07-27 16:09:04

    Tak na żelaznej, wybierz się, zobaczysz jak jest fajnie... i smakowicie!

  • Autor: Justi23 Data: 2015-03-28 20:21:30

  • Autor: misia123 Data: 2015-03-29 17:00:38


    Chleby wypieczone ... cudowny pszenny oraz zdrowe żytnie razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-03-29 19:19:10

    Francuskie rożki z pieczarkami, serem, szynką i ajwarem:)

  • Autor: krupczyk25 Data: 2015-10-14 16:12:16

    wygląda super! możesz podać przepis, czy to tajemnica? :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-14 22:44:18

    Oczywiście proszę, bo to nie jest żadna tajemnica. A przepis jest banalnie prosty. Kupujesz gotowe ciasto francuskie, kroisz na kwadraty, nadziewasz dowolnym farszem, składasz w trójkąty i pieczesz. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-30 08:24:23

    To chyba i tu wstawię zdjęcie. A co tam - pizza z bundzem, białym oscypkiem, pleśniowym niebieskim, mozarellą i goudą, cebula i czarnymi oliwkami.

    + trzy inne...

  • Autor: iwciaG Data: 2015-03-30 15:54:22

    ,,Łikendowo"

    Dla synka z żywiecką, papryką, pieczarkami i cebulką

    Wersja ,,dorosła" z krewetkami, oliwkami, kiełbasą i cebulką na białym sosie śmietanowo-serowym :))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-03 19:46:36

    Po raz kolejny bułeczki Wkn - z makiem albo hardcorowo z płatkami chilli

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-04 19:56:46

    Produkcja chlebowa na święta zakończona :) ... zapach w domu niesamowity ;)

  • Autor: pwyso Data: 2015-04-11 21:41:13

    ... szybka pizza 

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-12 16:28:28

    Chleb pszenny ...

  • Autor: Lea2 Data: 2015-04-13 22:05:42

    2 blachy bułek pszenno-żytnich z otrębami orkiszowymi i siemieniem lnianym :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-04-15 12:40:32

    Naszło mnie na wytrawne drożdżowe i zrobiłam cebulaki :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-16 08:27:23

    Chlebek z ziarnami by krysia64.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-04-16 09:10:46

    Plecione nocne bułeczki :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-18 06:42:46

    Chlebek by krysia64 tym razem z mąki żytniej.

  • Autor: krysia64 Data: 2015-11-21 23:16:54

    Cieszę się ze przepis przypadł Ci do gustu :)

    Mam w swoich notatkach chleb z ziemniakami, nie robiłam i nie jadłam ,ale ponoć jest smaczny.

    Musze przetestować przepis i się nim podzielę. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-04-18 15:45:37

    Bułki pełnoziarniste z płatkami papryki słodkiej i chili oraz z prażoną cebulką, ziarnami i otrębami orkiszowymi :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-04-18 23:45:53

     Onion Paneer Kulcha( na wierzchu, okragle) i Naan. :) Ser paneer robilam sama, musze przyznac, polaczenie z czerwona cebulka, chilli, imbirem i kolendra, zamkniete w ciescie chlebowym (na sodzie i proszku do pieczenia z jogurtem) znakomite. Naan drozdzowe, posmarowane maslem i obsypane sola morska jak zawsze swietne.  

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-19 15:44:18

    U nas ostatnio chleb numer 1 ... ale i żytnie na zakwasie wyrastają ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-04-21 20:50:49

    Właśnie wyciągnęłam 2 chlebki mieszane z 4 rodzajami otrębów, suszonymi pomidorami, płatkami chili, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i przyprawami  :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-04-21 21:46:31

     Lea Mmm, aż u mnie zapachniało....:)) Odkroisz dla mnie kromalka.....?

  • Autor: Lea2 Data: 2015-04-21 21:51:20

    Jasne iwciu, częstuj się, jeszcze ciepłe... :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-26 09:41:22

    Dziś bladym świtem ... pikantne bułki pszenno - owsiane z oregano, czosnkiem i chili , bochen pszenny ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-26 17:40:37

    Chlebek dyniowy ekkore.

  • Autor: Weron!ka Data: 2015-09-08 20:36:02

    Bardzo proszę o przepis, dyni u mnie toć Ci pod dostatkiem - na razie rozkręcam się z kremem z dyni :), a do tego chlebek dyniowy byłby idealny

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-09-09 07:25:24

    A proszę uprzejmie. Mnie bardzo smakował.
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30112144

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-28 15:27:18

    Chlebki dziś upieczone ;)

  • Autor: Beata500 Data: 2015-04-29 19:44:45

    Misiu,  poproszę o przepis na chlebek pszenny.

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-29 20:41:54

    Proszę bardzo :) ...Chleb pszenny ... do miski wsypać 700 g mąki,1,5 łyżeczki soli.Rozpuścić ok 40 g drożdży w 600 ml wody,dodać troszkę cukru.Do mąki dodać zaczyn,wyrobić ciasto,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Zostawić do wyrośnięcia.Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni.Gdy piekarnik z naczyniem żaroodpornym osiągną odpowiednią temperaturę ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i przekładamy do niego ciasto.Pieczemy chleb przez pierwsze 30 min.pod przykryciem,potem przez następne30 min bez przykrycia.

  • Autor: Beata500 Data: 2015-04-30 06:14:58

    Misiu, dodać zaczyn ok. Ale będę robiła pierwszy raz, więc  poproszę wytłumacz mi jak krowie na rowie skład zaczynu , rozumiem ,że z podanych składników, tzn. z całości mam cos odebrać.

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-30 21:29:13

    Zaczyn ... czyli drożdże rozpuszczone w wodzie z odrobiną cukru .

  • Autor: Beata500 Data: 2015-05-03 13:02:24

    Upieczony na próbę z 1/2 produktów. Dziękuję za przepis. Misiu, powiedz, czy można piec w naczyniu żaroodpornym, które nie ma oryginalnego przykrycia? Czy folia aluminiowa może je zastąpić?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-05-03 16:58:41

    Ho, ho! Beatko!!! Śliczny.

  • Autor: Beata500 Data: 2015-05-03 18:04:12

    Powtórka będzie z pełnego przepisu. Dzięki.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-03 19:00:06

    Piękniusi chlebuś! :)

  • Autor: yennefer Data: 2015-05-02 16:38:40

    Misiu, podkradłam przepis i wielkie Ci dzięki za niego!!! Upiekłam wczoraj Twój chleb na próbę, chcąc się przekonać, jak będzie się starzał. No i dziś piekę kolejny, bo moi goście byli uprzejmi pożreć cały bochenek... Chleb jest pyszny, polecam!

  • Autor: misia123 Data: 2015-05-02 21:43:30

    Dziękujęblush.Piekę różne chleby i bułki i ten jak na razie nr1 ... ;)

  • Autor: misia123 Data: 2015-04-29 16:01:28

    Na razie ostatni dzień drożdżowego szaleństwa ... dziś mini  pizze ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-04-29 19:32:24

    Chleb z dynią od ekkore.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-04-30 10:50:36

    Chlebuś Razowy Pszenny z Czarnuszką i prażonymi Ziarnami Słonecznika :))

  • Autor: bahus Data: 2015-04-30 20:27:21

    Pizza ze szparagami

  • Autor: misia123 Data: 2015-05-01 08:36:04

    Wytrawne róże i roladki ... ciasto krucho - drożdżowe z chilli, czosnkiem i oregano ... salami, szynka , ser żółty, papryka konserwowa;)

  • Autor: pwyso Data: 2015-05-01 21:08:51

    pieczywo się skończyło a tu 1 maja bucktooth

  • Autor: małpiatka Data: 2015-05-02 06:51:25

    U nas wczoraj pizza w wielu odsłonach.. I jeszcze na dziś ostał się kawałeczek..:)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-05-03 19:17:42

    Majówkowa pizza..:)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-05-03 20:47:27

    Chleb razowy na zakwasie z orzechami laskowymi i czarnym sezamem... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-05-04 09:07:00

    Wielki bochen pszenno-żytni (jeszcze w piekarniku). :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-05-27 09:35:35

    Tarta na kruchym spodzie z wędzonym boczkiem, szpinakiem i porem..

  • Autor: megi65 Data: 2015-05-27 18:08:16

    Paszczakowej ślimaczki ... pyyyszniaste ..

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-28 17:49:05

    Meguś zmieniłaś gusta? wink3

  • Autor: Basialis Data: 2015-05-27 18:59:04

    Megusiowe buleczki.

    Dopisano 2015-5-27 19:15:30:

    Wlazlam do zlego watku..............lepiej juz nie bedzie!

  • Autor: mggi63 Data: 2015-05-28 17:48:12

    Ale apetyczne mnammm :)

  • Autor: domia Data: 2015-05-31 20:08:21

    Muszę podnieść wątek do góry2thumbsup

  • Autor: małpiatka Data: 2015-06-01 07:34:08

    Obżarstwo niedzielne pod znakiem pizzy na razowym cieście.. Do wyboru do koloru:)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-06-05 16:23:13

    Kopiec Pizzowych trójkącików :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-06-06 01:44:06

    O 22 M. napomknal, ze mialby ochote na pizze. :) 23.15... gotowe. :) 

  • Autor: Bahati Data: 2015-06-18 16:40:01

    Robiola, nutella, midaly, czekolada, owoce...pizza. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-19 06:15:01

    Niom... klasyka! :D

  • Autor: acia121 Data: 2015-07-02 08:38:31

    Witam 
    czy mogę prosić o przepis na taką pizzę ?

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-02 14:27:45

    Jasne :) 500 g maki pszennej, 230 ml mleka, 3 lyzki rozpuszczonego masla, 2 lyzki gorzkiego kakao, 25 g drozdzy swiezych, 3 lyzki cukru i 1 szczypta soli. W mace robie wglebienie, dodaje drozdze, posypuje lyzka cukru i zalewam kilkoma lyzkami cieplego mleka, lekko,przysypuje maka. W garrnuszku rozpuszczam maslo z pozostalym mlekiem, cukrem, sola i kakao. Dodaje do wyrosnietego zaczynu i maki, wyrabiam miekkie, gladkie ciasto przez ok 10 minut. Zostawiam przykryte do podwojenia objetosci.Z tej porcji powstana 4 pizze. Ciasto odgazowuje, dziele na 4 czesci, z kazdej formuje kule. Zostawiam na 10 minut, by odpoczelo. Po tym czasie nadaje ciastu ksztalt, przekladam na podkladke lub duzy spod od tortownicy posypany maka. Nakladam 3 lyzki nutelli, rozprowadzam, ukladam owoce, ser robiola, piekarnik rozgrzewam do 220-240 stC, razem z wlozona na najnizszy poziom blacha, ulozona " do gory nogami". Spryskuje piekarnik woda. Pizze zsuwam na rozgrzana blache, pieke ok 15 minut. :)

  • Autor: acia121 Data: 2015-07-03 07:50:26

    Dzięki , będzie w sobotę 2thumbsup
    pozdrawiam

  • Autor: iwciaG Data: 2015-06-19 21:24:36

    Razowy Bochen ze słonecznikiem:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-06-20 06:02:21

    Pyszny chlebek.

  • Autor: Bahati Data: 2015-06-20 19:46:11

    Pizza z serami: ricotta, asiago, mozzarella, z grillowanymi brzoskwiniami, szynka parmenska, bazylia i sosem balsamicznym.

  • Autor: pwyso Data: 2015-06-21 06:54:47

    ciasta zostało z robienia pierogów z truskawkami ... można i tak devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2015-06-21 18:03:59

    Wszystko można,wystarczy trochę pomyślunku 2thumbsup

  • Autor: małpiatka Data: 2015-06-22 07:24:07

    Właśnie wyjęłam z piekarnika chleb żytni razowy na zakwasie..

  • Autor: Bahati Data: 2015-06-28 21:23:52

    Deep dish pizza z mozzarella, asiago, pieczona ricotta, parmezanem, grillowanymi warzywami, grillowana wloska kielbasa, sosem pomidorowym i bazylia.

  • Autor: Bahati Data: 2015-06-30 16:53:08

    Deep dish pizza po raz kolejny :) tym razem nie tylko w wersji podstawowej i z grillowanymi warzywami ale takze z tunczykiem i zielonymi oliwkami.

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-17 12:26:27

    Ponownie... PIDE

  • Autor: iwett Data: 2015-07-17 13:57:39

    Czym sie różni pide od pizzy bo składniki na ciasto są takie same?

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-17 18:30:54

    Ciasto rozni sie iloscia drozdzy ( jest ich o polowe mniej) inie ma w nim tluszczu. Formuje sie je przez walkowanie zamiast rozciaganie w dloniach. No i ten chatakterystyczny ksztalt i sposob ciecia jest uroczy. :) 

  • Autor: iwett Data: 2015-07-17 18:49:58

    Dzieki:)

  • Autor: patusia Data: 2015-07-17 13:18:25

    Chleb z prażonymi płatkami owsianymi, na zakwasie i trochę nieforemny i przypalony francuski wiejski.

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-18 22:15:58

    Pretzel rolls.

  • Autor: misia123 Data: 2015-07-19 19:20:49

    Chleb ... dziś pszenno - żytni , pieczony w naczyniu żaroodpornym , pod przykryciem.

  • Autor: iwett Data: 2015-07-22 20:37:34

    Ale smacznie wygląda!  Może jakiś przepisik..........:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-22 22:23:30

    Stromboli z szynką parmeńską, 3 serami , bakłażanem, cukinią i papryką. 

  • Autor: misia123 Data: 2015-07-26 13:28:46

    Pyszniutka tarta wytrawna ... nadzienie to szynka , pieczarki , cebula, szpinak , śmietana , jajka... doprawiona czosnkiem, chilli , pieprzem kolorowym i solą:)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-07-31 18:22:12

    Pasztet Pogrillowy :))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-08-01 13:05:11

    Prezentuje się znakomicie i wyszedł Ci sporych rozmiarów.. Wiele nagromadziłaś tych dobroci pogrillowych. Pyszniaste paszteciorkowe jedzonko, mniam... Iwciu, jesteś Pogrillową Pszteciorkową Mistrzynią. :))daisy

  • Autor: iwciaG Data: 2015-08-01 14:23:37

    Dzięki Lea :)) U mnie dom otwarty więc często goście, którzy jak zwykle oczami jedzą i kupują za dużo i za dużo na grillu ląduje....to się robią zapasy...najważniejsze, że się nie marnują tylko pysznie pożytkują :)) Zawsze koleżance paszteciora podrzucam, bo u nich całą rodzinką kochają paszteciaki smug

  • Autor: Basialis Data: 2015-08-02 13:22:43

    Moj pierwszy..............zytni chlebek na zakwasie z pestkami dyni, slonecznikiem i czarnuszka.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-02 18:58:12

    Sama wyhodowalas zakwas?

  • Autor: Basialis Data: 2015-08-02 19:13:52

    Sama kupilam, taka dobra jeszcze nie jestem.Zreszta na moje potrzeby "kupny" tez dobry.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-08-03 06:06:40

    A ty chitrusie. :D

  • Autor: Basialis Data: 2015-08-09 17:07:09

    Pszenny chlebek z czarnuszka.

  • Autor: as Data: 2015-08-09 17:09:33

    Mogę prosić o przepis na ten pyszny chleb?

  • Autor: Basialis Data: 2015-08-09 17:19:46

    as, w watku  o bulkach( przepis na bulki--- chyba taki byl tytul) makaronka podala przepis na bulki.Ja tak samo jak mariateresa upieklam chleb.............zajrzyj tam !

  • Autor: as Data: 2015-08-09 17:21:53

    Dzięki. Już patrzę 

  • Autor: Lea2 Data: 2015-08-16 19:04:39

    Wytrawne łódeczki drożdżowe :)

  • Autor: pwyso Data: 2015-08-23 23:35:20

    z wczoraj zamrożonego ciasta, ale też dobra devilish

  • Autor: Bahati Data: 2015-09-03 17:43:00

    Chleb pszenny

  • Autor: Bahati Data: 2015-09-04 12:11:33

    Chleb pszenny

  • Autor: makusia Data: 2015-09-04 21:55:43

    Jak malowany :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-09-06 09:21:22

    Pizza z bakłażanem..

  • Autor: małpiatka Data: 2015-09-10 06:02:00

    Wczoraj: tarta z gruszką i serem pleśniowym i gallete z cukinią.. Hurtowo, żeby wystarczyło na "suchy prowiant" wyjazdowy dla małżonka..;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-09-10 06:20:32

    Tiaaaa..... koleżanko...... wiemy, kim jesteś! bucktooth Będziemy cię mieć na okach! Też lubię tamtę stronę. :)

  • Autor: makusia Data: 2015-09-20 12:48:43

    Pizza z tuńczykiem i kabanosami.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-25 07:32:49

    Ciekawe połączenie:)

  • Autor: pwyso Data: 2015-09-24 17:18:28

    z przed chwili ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-09-25 06:21:07

    W końcu ktoś, kto lubi na cieniutkim cieście....   mmmmm... zjadłabym.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-25 07:32:05

    Ja też lubię! grin

  • Autor: pwyso Data: 2015-09-25 09:00:34

    no to ma być pizza a nie placek ze serem jester

  • Autor: mggi63 Data: 2015-09-25 09:38:37

    Racja! thumbsup

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-09-25 12:50:56

    laugh3 thumbsup Też lubię na cieniutkim :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-09-30 11:34:31

    Pieczeń od Ekkore.....Prosta i PYSZNA:))

  • Autor: małpiatka Data: 2015-09-30 20:05:19

    Wczoraj (była i dziś) tarta z ricottą i pomidorami..

  • Autor: Lea2 Data: 2015-09-30 20:50:41

    Pieczeń wieprzowa z żurawiną :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-09-30 20:50:51

    Pieczeń wieprzowa z żurawiną :)

    Dopisano 2015-10-1 8:38:40:

     Wbiło mi się 2 razy i niestety nie można tego w ogóle usunąć :(
     

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-01 08:50:28

    Kiedyś w innym wątku miałam tak samo :(
    Kiedy znowu zdublowało (chyba w wątku 'życzeniowym') - cofnęłam wpis strzałką w lewym górnym rogu ekranu thumbsup

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-01 09:50:22

    Dziękuję Smosiu za podpowiedź, ale i tak to nie działa :)

     

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-01 16:07:55

    Takitam.....Pasztecik:))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-01 16:29:57

    Iwciu jak zwykle paszteciorek Wspaniały :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-01 16:33:47

    blush dziękuję:)

  • Autor: Beata500 Data: 2015-10-01 17:39:37

    Bardzo apetycznie wygląda. Mnie się bardzo podoba i na pewno super smakuje.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-01 20:27:13

    Dzięki;) Chomikowanie składników mam już zakodowane, bo wychodzą niezłe mi te paszteciory i goście ,,łikendowi" zadowoleni, a domownicy do kanapek tysz się upominają i nic się nie marnuje:))

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-07 06:09:09

    Pizza węgierska..;) Wczorajsza kolacja..

  • Autor: krupczyk25 Data: 2015-10-14 16:13:20

    Jak wy robicie te wszystkie pizze? :P
    ja generalnie uważam się za dobrą kucharkę, ale ciasta do pizzy nigdy nie ogarnęłam...

  • Autor: pwyso Data: 2015-10-14 22:59:59

    a w czym tkwi problem, jak trzeba to pomożemy ... chef

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-15 10:03:06

    Chleb Wiejski:))

  • Autor: krupczyk25 Data: 2015-10-16 11:07:16

    spróbujcie koniecznie podpłomyków :)

     

    Ostatnio jadłam je w berlinie, były podane jak pizza - z sosem pomidorowym, salami, cebulą, pieczarkami i serem, ale można je też stosować jako zamiennik do chleba :)

    a przepis na nie jest banalny 
    mąka, gorąca woda, trochę soli

    Wystarczy wyrobić ciasto z tych składników i odstawić na 15 min, a potem rozwałkować i piec na suchej patelni :)

  • Autor: Kormag Data: 2015-10-16 12:25:09

    Jeżeli będzie ktoś we Wrocławiu to polecam odwiedzić lokal Szynkarnia w rynku na ul. św. Antoniego. Podają tam przepyszne rzemieślnicze piwa i do tego własnie przeróżne podpłomyki miedzy innymi z cudownymi polskimi serami zagrodowymi czy innymi dodatkami.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-16 11:53:08

    Dzis pizza i chlebki naan. :) zdjecia...beda, poki co ciasta rosna. :)

  • Autor: iwett Data: 2015-10-16 12:36:15

    Mogłabyś podać przepis na naan z patelni:) Bo wszystkie inne przepisy są robione w piekarniku (takowego jak na razie brak u mnie:))

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-16 13:38:49

    ...no no....a ja nadal czekam....deal2 hi hi:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-17 20:38:45

    Sprawdz poczte i przeslij dalej ;)

  • Autor: neliada Data: 2015-10-20 17:31:03

    Bahati  bardzo prosze tez o przepis :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 17:35:31

    500 g maki pszennej
    1 szklanka jogurtu ( albo mleka z łyżką octu)
    1/2 szklanki mleka
    25 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
    1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    do posmarowania masło, do posypania sól

    w mące robię wgłębienie, wkruszam drożdże, posypuje cukrem, zalewam kiloma łyżkami mleka  (letniego), posypuję mąką, zostawiam na 5-10 minut. dodaję resztę mleka, jogurt, sól, spulchniacze, wyrabiam 3 minuty, dodaję tłuszcz. wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie gładkie, powinno być dość lużne. przekładam do naoliwionej miski, obtaczam raz, przykrywam i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu. odgazowuję, przekładam na omącony blat, dzielę na 10 lub nawet 16 części, jeśli chcę mniejsze chlebki. dłonmi formuję owalne, lekko łezkowate pacuszki około 7-10 mm grubości. rozgrzewam patelnię, na rozgrzanej układam chlebek, najpierw przerzucam go z jednej ręki do drugiej, by zrzucić nadmiar mąki. piekę około 1 minuty (mniejsze około 45s), przewracam, przykrywam i piekę kolejną 1 minutę z drugiej strony, zdejmuję z patelni, smaruję masłem, posypuję solą. mozna posypać ziołami, masło wymieszać z czosnkiem i solą...mi najbardziej smakują najzwyklejsze.

  • Autor: neliada Data: 2015-10-21 10:17:18

    Bardzo, bardzo dziękuję :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2015-10-21 13:09:41

    Również bardzo dziękuję :)

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-21 15:54:25

    Te super prezentujące się "pieczonki" to na jaką porę dnia do spożycia?  Rodzaj przekąski czy np. można tym oszukać kolację? Na orkiszowej da się zrobić?

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-21 16:00:18

    Najczesciej podaje do wszystkich indyjskich dan, curry, tikka masala, tandoori kuraka... Na obiad lub kolacje. Zastepuje sztucce. Czasem lubimy sobie zjesc maczajac w leczo albo curry z ziemniaka i baklazana... A czasem nawet w sosie pomidorowym. :)

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-21 19:25:25

    Dzięki :)

    A u Was jak zwykle po królewsku :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-21 19:36:21

    Prowadzimy wystawne życie... ;D

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-17 19:56:35

    Ziemniaczane sakiewki z dwoma rodzajami nadzienia :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-17 20:38:02

    Nowa pizza ( z dodatkiem miodu i proszku do pieczenia) z mozzarella di bufala, sosem pomidorowym i...wystarczy. :)

  • Autor: makaronka Data: 2015-10-21 14:37:33

    Bahati a fe,jak możesz kupować mozzarellę di bufala,widocznie nie widziałaś zdjęć zdechłych z głodu cieląt .Ja już ''di bufala''nigdy nie kupię

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-21 15:32:38

    Za sklepem jest gospodarstwo i nic tam nie zdychlo, gdy zagladalam. Pod Neapolem kupujemy tylko i wylacznie. Zwiarzatka na zadowolone wygladaja. :)

    Dopisano 2015-10-21 15:47:17:

    Poza tym glownie za gotowke kupuje. :) jestem wrazliwa na los braci mniejszych, owszem, ale...jakbym nad kazda kanapka z szynka miala plakac, nad kazdym stekiem albo rybka...umarlabym z glodu. Kto wie, moze i salata miala swoja rodzine. Staram sie ufac, ze produkty ktore kupuje i czytam o firmie, w ktorej kupuje, sa produkowane tak, jak twierdzi producent. Sprawdzic nie dam rady, spie spokojniej, bo mam pseudopoczucie, ze wiem, co jem.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-17 20:41:17

    Jagodzianki :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-17 21:05:03

    Pizza ziemniaczana z dodatkami... :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-10-17 21:29:31

    Pizza ... 6 sztuk trzepnęłam o różnych smakach , do tego sos z czosnkiem niedźwiedzim :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-10-18 10:19:30

    Niedzielny poranek ... Zapach świeżego chleba musi być ...Pszenno- żytni razowy na zakwasie z ziarnami :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-18 11:57:19

    Zakrecony chleb rodzynkowy z cynamonem. :) 

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-20 18:59:52

    Naan z przepisu od Bahati:)) Posmarowane czosnkowym masełkiem i posolone....Mniami:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 21:54:23

    Bajer. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-20 22:01:45

    ...słowa uznania od Mistrzyni blush ...miło mi:))

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 22:06:37

    Jaka mistrzyni, jaka mistrzyni... Choc w przygotowaniu naan wprawe mam. Dwa razy w tygodniu minimum musze zrobic, bo sobie bez tego pieczywa moje stado juz zycia nie wyobraza. Micha warzywnego curry na stol, talerz z naan, sos mietowo- jogurtowy i kazdy zajada az sie uszy trzesa. Bo po co lyzka, skoro chlebkiem mozna jesc? I to jest fajne! Wspolna micha laczy ludzi. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-20 22:12:16

    Superowe jedzonko tongue Wcale się rodzince nie dziwię, że wygląda ,,chleboszczy"
    Dziś poczyniłam udaną próbę, bo mam plana ,,łikendowo" dla gości zrobić.....
    Myślisz, że mogłabym w południe zrobić, a wieczorkiem nieco w piekarniku podciągnąć, by były cieplusie....?

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 22:14:49

    Pewnie, tylko owin szczelnie folia aluminiowa po upieczeniu i tak tez odgrzej.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-20 22:26:52

    Tak zrobię:) Dziękuję:))

  • Autor: iwett Data: 2015-10-30 12:00:22

    Usmażyłam własnie naan z przepisu Bahati. I pierwsze wrzuciłam na rooozgrzaną patelnie teflon no i mnie się zjarały. Potem już dodałam oleju ale chyba za grubaśkie zrobiłam. Jak to robicie? Cienko rozwałkować? Smażyć z tłuszczem czy bez?  Acha zamiast jogurtu dałam mleko z octem ale chyba na drugi raz zrezygnuje bo mi kwachem jedzie:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-30 12:21:46

    Sucha patelnia, ciasto okolo pol cm grubosci, moze nawet ciut mniej. 45s z jednej strony, pojawia sie pęcherze, przewrocic, przykryć, 1 minuta z drugiej strony, sprawdzić, czy zocisto-brazowe pecherze sie zrobiły i są płaskie,, zdjac, posmarowac maslem, posypac solą. :) 

  • Autor: iwett Data: 2015-10-30 13:47:01

    Dziękuję!

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-20 20:25:00

    Pizza z salami dojrzewającym z orzechami włoskimi, boczkiem, pieczarkami, papryką, cebulą i kukurydzą... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-22 09:53:08

    PASZTECIOREK:)

    Jeden saute, a drugi napchany śliwkami jeszcze się chłodzi:)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-22 11:20:05

    Mniammmm ! smiley2

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-25 13:29:53

    Przedeliktne buleczki z oblednym maslem miodowo-cynamonowym.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-25 15:09:05

    Bułeczki dyniowe :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-26 10:23:05

    Wczorajsza kolacja: pizza z tuńczykiem, cebulą i oliwkami.

  • Autor: goplana2 Data: 2015-11-03 15:17:03

    Chlebki z ziarnami,jeszcze gorące...

  • Autor: iwciaG Data: 2015-11-03 16:48:21

    Assassassassa...rolleyes5 Ładniutkie:))

  • Autor: goplana2 Data: 2015-11-03 17:01:23

    Dzienks :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-03 20:29:22

    Pięknie wyrośnięte :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-11-04 10:57:58

    Wczorajsza kolacja - pizza ze szpinakiem i fetą.

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-08 16:11:41

    Pizza do odrywania:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-08 18:31:55

    Wygląda super! Ciasto takie standardowe jak na pizzę?

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-08 19:14:47

    Może być takie jak na pizze.Ja dziś zrobiłam ciut gęściejsze...Do 0,5 kg mąki dodać po trochu soli ,czosnku,chili i oregano...wymieszać.Rozpuścić ok 40g świeżych drożdży w 400ml mleka,dodać troszkę cukru. Zaczyn dodać do mąki.Wyrobić ciasto ,dodając pod koniec 2 łyżki oleju.Ciasto rozwałkować,wyciąć krążki,smarować pastą pomidorową,na to ser i salami.Układać tak jak na zdjęciach.Piec 30-40 min. w 180 stop.,do zarumienienia.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-08 19:30:26

    Dziękuję bardzo! Ciasto nie musi wyrastać? Na zdjęciu widać jakby krążki delikatnie zaczęły "pracować"...mam plany pizzowe (z sąsiadką i dzieciakami) na środę-miała być turecka pizza lahmacun ale teraz mam dylemat ;)

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-08 19:47:19

    Musi przed wałkowaniem,zapomniałam dopisać :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-08 20:33:27

    Jeszcze raz dziękuję! :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-08 22:04:32

    Buleczki z mozzarella. :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-21 22:10:22

    Paszteciory upieczone ...jeden zwykły,dwa z suszonymi śliwkami ... Mięso- indyk,kurczak,wołowina,kaczka i wieprzowina ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-21 23:03:45

    Pyszniaste paszteciorki, aż mi tu zapachniały. Chyba zrobimy wymiankę paszteciorka za ciasto, idziesz na to? grin

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-22 09:40:02

    Pizza biała z boczkiem i cebulą :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-22 17:45:03

    Tarta "Warzywna Róża" :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-22 19:23:04

    Ale fajny :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-22 19:37:40

    Dziękuję :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-23 12:04:22

    Śliczna smiley2

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-23 17:01:02

    Dziękuję :)

  • Autor: iwett Data: 2015-11-23 12:16:11

    Ale śliczna - papryka, bakłażan, marchewka .......co jeszcze?  Super na imprezki:)
    Dasz przepis?

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-23 18:59:55

    i cukinia... Dziękuję iwett :) Proszę przpisik: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 130 g masła, 2-3 łyżki zimnej wody, 1/4 łyżeczki soli. Nadzienie: 1 średni bakłażan, 1 średnia cukinia, 1 duża marchewka, 2 czerwone papryki, 3 jajka, 100g sera według uznania feta, ricotta, mozzarella lub inny żółty ser, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 3 duże ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego, pół łyżeczki curry i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chili w płatkach i szczypta gałki muszkatołowej, sól.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć do foremki na tartę, nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wszystkie warzywa wzdłuż na cienkie paski. Bakłażana pokroiłam na elektrycznej maszynce do krojenia. Ważne jest żeby wszystkie paski miały taką samą szerokość. A żeby warzywa nie były twarde, to dobrze jest je zblanszować. Pociętego bakłażan tylko 4 minuty, marchewkę 3 minuty, a cukinię 2 minuty. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić i wylać na podpieczony spód. I na tym układać paski warzyw zaczynając od środka, a następnie dokładając kolejne kolorami na przemian. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut. Ważne by warzywa były miękkie, bo inaczej tartę będzie trudno ładnie pokroić. Smacznego ! :) Tak wyglądała przed włożeniem do piekarnika.

  • Autor: iwett Data: 2015-11-28 09:11:16

    no bomba! Świetne! Dzięki Lea.....:)

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-23 13:42:21

    Super ta tarta :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-23 17:02:20

    Misiu dziękuję :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-11-23 15:21:21

    ,,Łikendowo" upieczone na wywóz.....dla taty:) Paszteciorki Wieprzowo-wołowe z grzybami leśnymi:))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-27 22:15:34

    Paszteciki krucho-drożdżowe :)

  • Autor: iwett Data: 2015-11-28 09:12:16

    Z czym te paszteciki?

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-28 09:24:46

    Paszteciki są nadziane farszem zrobionym z mięska wieprzowego, pieczarek, cebulki, czosnku, papryki i różnych przypraw :)

  • Autor: neliada Data: 2015-11-28 10:21:55

    Ale piękne paszteciki... mniam :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-28 12:23:02

    Dziękuję :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-11-28 12:57:49

    To takie jakby paluchy.....tylko nadziane grin....Mniam, wyglądają bardzo apetycznie:))

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-28 13:13:57

    Dziękuję :) Potwierdzam, że są pyszniaste... :)

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-29 11:46:31

    Jak pięknie zakręcone paszteciki..muszę zrobić Bardzo apetyczne..łapkę po nie wyciągam:))

    cheesy

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-29 12:06:33

    Dziękuję :) Proszę częstuj się... :)

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-29 15:43:57

    Piękne Ci wyszły Lea :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-29 15:56:47

    Dziękuję misiu :)) Starałam się i zrobiłam trochę dużych i parę mniejszych, ale te większe, to prezentują się znacznie lepiej, co widać na zdjęciach... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-29 18:17:49

    Börek z nadzieniem mięsno-pieczarkowym z patelni i z ajwarem :)

  • Autor: pwyso Data: 2015-11-30 10:16:14

    kapuśniaczki - trochę inaczej - w drożdżowym cieście chef

  • Autor: misia123 Data: 2015-12-06 09:29:14

    Bułeczki pszenne na śniadanie mamy ;)
    ...oj ten zapach ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-01-03 15:48:55

    Paszteciki i strudel z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowo-serowym z orzechami :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-07 09:24:15

    Chleby żytnie razowe na zakwasie z mnóstwem ziaren stygną ... Zapach niesamowity:)

  • Autor: as Data: 2016-02-16 17:44:50

    Parówki w cieście drożdżowym 

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-16 17:59:00

    Francuskie ciasto z serem i sosem pomidorowym. 

  • Autor: misia123 Data: 2016-02-21 09:25:13

    Na śniadanie ... chrupiące paluchy z prażoną cebulką ... ten zapach ;)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 14:10:46

    Chleb z makiem.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-28 14:45:51

    Bardzo lubię taki smakowity chlebek... :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 14:52:01

    Moje dzieciory tez :) zjadly pol bochenka z maslem jak tylko wystarczajaco ostygl.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-02-28 16:14:49

    Wiedzą co dobre, a taki cieplutki chlebek z prawdziwym masełkiem jest najlepszy, więc nie ma się co dziwić... Dzieciaczki mają tak wspaniałą mamuśkę, która im różne pyszne cudeńka wypieka, co w niektórych rodzinach rzadko się zdarza... Bahatek jestem pełna podziwu, że masz tyle chęci... :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-02-28 17:08:11

    Szczerze mowiac latwiej mi upiec chleb niz isc do sklepu. :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-06 10:53:03

    Pachnące,chrupiące,świeżutkie bułeczki na śniadanie:)

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-15 14:27:13

    Weekendowe pizze na cieniutkim, chrupiącym cieście..

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-15 17:29:32

    Uwielbiam jeść pizze z rukolą:)) Wszystkie Twoje wyglądają apetycznie:))
    My też w niedzielę mieliśmy pizzowanie z teściami....właśnie na bardzo cieńkim i chrupiącym ciachu.

  • Autor: małpiatka Data: 2016-03-16 08:35:10

    A jeszcze polana oliwą (np. z papryczką chili, albo czosnkową) plus ocet balsamiczny - niebo w gębie!:)

  • Autor: as Data: 2016-03-17 21:53:50

    Ja nie lubię rukoli i mój mąż też. 

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-17 22:08:07

    Powaznie? Jestes pierwsza znana mi osoba, o ktorej wiem, ze nie lubi rukoli. Powaznie!

  • Autor: as Data: 2016-03-17 22:36:25

    Omijamy jeśli się da bo ma okropny smak 

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-17 22:37:59

    Okropny smak? Aha. Nie zauwazylam. :D

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-18 14:48:18

    A widzisz, bo Ty taka nieuważna jesteś hmmmm...

  • Autor: iwett Data: 2016-03-18 19:02:08

    As...przecież rukola ma orzechowy smak.  Pyszna jest. Spróbuj zrobić pesto z rukoli, orzechów włoskich i sera. Pyszne.....do spagetti.

  • Autor: Smosia Data: 2016-03-16 09:21:41

    Wczoraj upiekłam moją najcieńszą pizzę, nie planowałam bardzo cieniutkiej, po prostu taka wyszła. Chrupała i smakowała rewelacyjnie. Może to przez krupczatkę '500' - 1 szklanka z 1/2 kg mąki '650', albo dłuższe rozciąganie ciasta przed pieczeniem??
    Na pewno też WZ 'mieszało' wirtualnie w moim cieście ... Dzięki WZ-owe Forumowiczki :))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-16 09:31:50

    Ja staram się kupować lekką mąkę pizzową:)) Ale najczęściej używam typ 405 i jak pisałaś rozciągam...w moim przypadku na naoliwionym papierze do pieczenia wink2
    Najważniejsze, że też uzyskałaś swój zadowalający efekt...no nie....? thumbsup

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-16 19:45:47

    Irish Wheaten Bread

  • Autor: Lea2 Data: 2016-03-16 22:18:55

    Fajnie wygląda i pewnie też jest smaczny... :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-17 07:32:50

    Moim zdaniem jest niejadalny. 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-17 08:39:43

    ...hi hi hi, a to coś nowego wink2

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-17 09:04:17

    Za to Mala zachwycona, Mlodym najbardziej smakowala skorka. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-03-17 16:15:17

    Też bardzo lubię taką chrupiącą skórkę, Młode wiedzą co dobre... :)

  • Autor: as Data: 2016-03-17 14:59:37

    Roti

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-22 10:45:32

    Dziki chleb ;)

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-22 10:51:17

    Moze on i dziki, jak na moj gust bardzo przyjaznie wyglada.Dziewczyno cos Ty znowu wymyslila? Cudo!

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-22 10:56:17

    Najzwyklejszy mleczny chleb z dodatkiem jaj, podzielony na dwie czesci, polowa zostaje biala, kolejna podzielina na jeszcze dwie. Jedna z mniejszych zagniotlam z lyzeczka kakao, druga z lyzka kakao i lyzka mleka, ciemniejsza wlozylam do lodowki, reszte zosyptawilam do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na godzine. Odgazowalam, kazda czesc podzielilam na 8 kawalkow. Z jasniejszej zrobilam waleczki, kazdy zawinelam w kawalek rozwalkowanego ciemnego ciasta a pozniej w kawalek jasnego. Wszystkie polaczone waleczki rozciagnelam, przecielam na pol i wlozylam do keksowki, zostawilam na 45 minut do napusenia, przykrylam i pieklam 25 minut w 190 st C przykryte, dodatkowo 5 minut odkryte. Przelozylam na kratke, ostudzilam i prosze bardzo, gotowe. :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-22 15:40:35

    Noooo , nie żadne tam; pan-tera, pan-potem cheesy ale jako żywo pantera.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-22 15:53:26

    Ja tam takie umiem jedynie namalować.......:)  A i to nie wiem czy mi taki piękny ażur wyjdzie :))

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-12 19:35:39

    Już go kiedyś podziwiałam :) Ja się sadzę od dłuuuuugiego czasu, żeby jakby chałkę w taki sposób upiec. Piekę i piekę i upiec nie mogę :D Ale w końcu może się wezmę ;)

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-12 19:20:00

    Moje debiutanckie chlebki na zakwasie z toną nasion wszelakich.
    Serdeczne podziękowania dla Wkn,Iwci i Misi ...

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-12 19:36:31

    Wiedziam, że się udadzą! No to teraz czekamy na zdjęcie w przekroju. Ale wtedy to już się popłaczę do monitora tak będę chciała je zjeść :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-12 20:10:55

    8.30 ... zapraszam Wszystkich ...w piżamkach, koszulinach, podomkach .
    Mam spory zapas kawy ziarnistej ,masła łaciatego, powidła samodzielnie kręcone i... ''śniadaniamy'' nice

    Aaaa zapomniałam o serniczku na zimno 3 smakowym ..a niech podam po śniadaniu .. smug2

  • Autor: iwciaG Data: 2016-04-12 19:52:41

    Ho, ho ho.....cóż to moje oczy widzą, a buzia chce....rolleyes tongue Skorom wymieniona, to tam w nim moja, osobista kromeczka siedzi devilish Mniami:))

    Meguś.....co tu dużo pisać.....Jesteś Mistrzynią!!!

  • Autor: misia123 Data: 2016-04-12 20:43:45

    To ja poproszę przylepkę... wygląda suuuuuper :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-12 20:56:53

    Niedobrze, zapomniałam zarezerwować piętkę, a teraz po piętce... mogę tę, która jest z drugie strony? bucktooth Wiadomo, że one w świeżym pieczywie najlepsze!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-13 11:04:33

    Pikneeee  proszę szanownej megi :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-13 13:21:56

    Widzicie mówisz i masz o 9 godz. wpadła do mnie Zosia no to połowa chlebka + słoik powideł śliwkowych pojechał na wieś...a piętkę już wczoraj wsunęłam .
    Ale już teraz wiem o co chodzi w pieczeniu chleba .. pierwsze koty za płoty.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-04-13 15:03:16

    Z okazji wczorajszego dnia czekolady....

    Chleb Czekoladowy na zakwasie...wyśmienity smug

  • Autor: Lea2 Data: 2016-04-14 10:44:55

    Pizza na ostro :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-14 10:53:48

    Lea, pizza jest super i chętnie bym ją zjadła, ale co to jest pod talerzykiem takie ładne, ściereczka kuchenna czy obrus?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-04-14 11:04:08

    Wkn, dziękuję, a pod talerzykiem jest właśnie ściereczka kuchenna z naszej rodzimej firmy :)

  • Autor: makusia Data: 2016-04-15 23:10:57

    Kontynuacja tutaj KLK

Przejdź do pełnej wersji serwisu