Są takie dania, które najlepiej smakują właśnie następnego dnia, a przy okazji oszczędność na czasie i gazie ;)
U nas dziś bardzo niedzielnie i gościnnie - opiekane żeberka w pomadzie miodowo - keczupowej z piekarnika, kartofelki z wody z zieleniną, buraczki z własnego ogródka i surówka z białej kapuchy, kompot z czereśni.
Calzone....do wyboru z mięsem mielonym przyprawionym co mi w ręce wpadło i sosem pomidorowym, albo sos śmietanowy I kurczak smażony w przyprawie do gyrosa. Obowiązkowo sos czosnkowy :)
Wczoraj- duszone żeberka lub gulasz z żołądków indyczych, kasza gryczana (palona lub biała do wyboru) , buraczki lub mizeria. Dzisiaj i jutro- flaki z pieczywem.
Dzisiaj imieninowo u Mamy - do wyboru pieczona golonka, kaczka lub wołowina w sosie własnym, ziemniaki i buraczki na ciepło, kapusta zasmazana lub mizeria. Pyszne było.
W sobotę jagnięcina na życzenie gości, niedziela i poniedziałek wyjazdowo, ale dzisiaj ...jagnięcina. Też na życzenie kolejnych gości. W takim tempie zapasy chyba zaraz się skończą hihi. Ja wybrałam węgorza, dostarczony prosto z wędzarni , jeszcze pachnie morzem :)))))
Mniam ...! Uwielbiam jagniecine:) Patrycja hihi, ten wegorz jest dostarczony w papierze do kwiatow:))) Blommor znaczy kwiaty po szwedzku, a moze on prosto z naszego wybrzeza? :DDD
Grażyna, hihihi może papier przypłynął na drugi brzeg:)))) Papier woskowany, więc lepszy do ciepłego jeszcze węgorza niż hermetycznie . Na jagnięcinę zapraszam :)))
Hihi, papier do kwiatow jest pokryty plastikiem nie woskiem:) Swietny do kwiatow cietych a teraz okazuje sie i do ryb:DDD Ktos wpadl na swietny pomysl na szersze uzycie papieru ...hihihi
Zielooooono mi...kotlety mielone mięsno-szpinakowe,pieczone w piekarniku...mizeria ze szczypiorkiem , koperkiem i jogurtem greckim... W skład kotletów wchodzą:1 kg mielonej bardzo chudej wieprzowiny, uduszona na niewielkiej ilość masła 1 cebula+0,5 kg posiekanego szpinaku,2 jaja,bułka tarta,łyżka śmietany kremówki,sól, pieprz,opcjonalnie czosnek i chili. Kotlety pieczone ok 40 minut,przez pierwsze 15 w najwyższej temperaturze,potem w 200 stopniach. :)
Inspiracja mojej mamy, jak usłyszałam co oni sobie robią na obiad i ja musiałam, normalnie usilnie mus mnie zmusił hihi. Sos koperkowy z jajkiem i ziemniaki z cebulką :))
Kuszące. U nas dziś... ostatnia partia kurek, tadam! Siedziały sobie w lodówce i czekały aż trochę się za nimi stęsknimy, a raczej zapomnimy, że w kółko je ostatnio jedliśmy :D Mam do nich dymkę, sklecę jakiś szybki sos do makaronu. Placki z jabłkami kuszące!
Godne polecenia...dziś poczyniłam pieczone w piekarniku kotlety z kiszonej kapusty,podane z pieczarkami z patelni...ok 500g kapusty kiszonej,wypłukałam pod wodą,odcisnęłam i drobno posiekałam. Na patelni podsmażyłam kilka drobno pokrojonych plasterków polędwicy surowej-wędzonej z jedną posiekaną cebulą,dodałam do kapusty. Wbiłam 1 duże jajko,dodałam 3 łyżki tartej bułki,doprawiłam solą,pieprzem i kminkiem mielonymi. Piekłam ok 30 min w 200 stopniach :)
Wczoraj był dzień lenia, więc na obiad zjedliśmy gotowaną kukurydzę. Dzisiaj do wyboru- leczo lub gulasz z żołądków drobiowych. Jako dodatek, chlebki naan z patelni.
Wyglada i brzmi rewelacyjnie, a te suszone pomidory( ktore uwielbiam) nie zagluszaja smaku kurek?Tineczko czekam na przepis.Kurek w naszych lasach co prawda nie znajdziesz, ale mozna kupic swieze lub mrozone.
Dzisiaj w mojej restauracji podaje lasagne z ekologicznego mielonego miesa , 70% cieleciny i 30% szczesliwego wolno chodzacego prosiaka :))) Jedna warstwa to grzyby lesne mieszane. Na wierzchu beszamel posypany gesto serem parmezan, scieranym na grubych oczkach. Platy zrobione wlasna reka z pomoca wspanialego pomocnika Marcato :) Smaczne polaczenie wyszlo !
Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej z cukinią,papryką i cebulą...brokuły z serem typu feta,prażonymi pestkami słonecznika i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego (3 procent tłuszczu)...sałatka z ogórka,pomidora i dymki,z pieprzem ziołowym...mniam :)
Piękne skwareczki Ci do nich wyszły! Ja wreszcie zrobiłam tartę z kurkami, do której przymierzałam się tyle razy! Zdjęcie niestety jeszcze w aparacie, może jutro będę pamiętać, żeby ściągnąć. W każdym razie obiadokolacja warta powtórzeń :)
Golonka się właśnie gotuje z warzywami.....a potem zobaczymy, albo opiekę w piekarniku mięsiwo, albo zostanie tylko gotowana (Zobaczymy jaką M zamówi). Warzywa twarde (burak, marchew, seler) podgotuję na półtwardo, a miękkie (brukselki, kalafior, brokuł) podzielę na części. Wszystkie dojdą na patelni z olejem, masłem, przyprawami, zieleniną.
Takie zwykłe jedzonko, tylko może niezwykle zabrzmiało ;))
Uwielbiam golonkę :) Właśnie 2 wyjełam z zamrażary i ugotuję jutro z wołowiną. Mój będzie miał gulaszową a ja golonę. Po weselu tymczasowo zawieszam odchudzanie na parę dni
Ja jem tylko mięsko z golonki. Skórę i gnata dostają psy. Ale widziałam, że niektórzy skórę pałaszują z musztarda albo chrzanem. Brrr
Mam pytanie do Bahusa. Kaszanke uwielbiam - zimną, grzaną, smażoną, grilowaną... Jadłam tego lata grilowaną ("kiełbaski" w cieńkiej oslonce) ale piekła się na perforowanej tacce. Jakie ma znaczenie zawijanie kaszanki w folię aluminiową ? Czy charakterystyczny posmak dymu przejdzie przez alu folie ? - czy może taka jest zdrowsza ? Pozdrawiam Bahusie !
Tu nie chodzi o zapach dymu. Kaszanka ma się uprażyć w wysokiej temperaturze i przejść smakiem, również prażonej kapusty. Zawinięta w folię pęknie ale zachowa swój kształt. Gdy położysz kaszankę bezpośrednio na grillu to pęknie i pewnie się zmarnuje, a jeśli na tacce to się rozsypie. Tutaj chodzi przede wszystkim o konglomerat smakowy połączeń: kaszanka- kapusta kiszona.
teraz jasne - czytając, bardziej skupiłam się na apetycznym obrazku i nie dotarło, że kaszanka była zawinięta razem - w jednym pakiecie z kapustą. Jakimś cudem, kaszanka pieczona na tacce perforowanej nie pękła - i smażyłam wielokroć w domu na patelni i też uchowała się w całości. O kaszance w alu folii z cebulą słyszałam, ale z kiszoną kapustą nie - zachowam na przyszłość w pamięci - dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !
Wczoraj makaron z sosem pomidorowym, dzis ziemniaki, kotlety mielone i salata z jogurtem. Po prostu nie ogarniam nowego rozkladu dnia i nie umiem znalezc czasu na ugotowanie przyzwoitego obiadu.
Od wczoraj spring rollsy z : kurczakiem, krewetkami, chińskim makaronem smażonym, warzywami (ogórek to warzywo czy owoc ?:)) ), trawą cytrynową, młodym, marynowanym imbirem itd. Sos sojowo-ostrygowy, chilli, pasta curry i wasabi.
Mmm, niebo na talerzu:) U nas dzisiaj bomba kaloryczna (panierowany camembert z żurawiną, mieszanka sałat i chlebki naan:)) Jutro w planach bakłażan faszerowany serem Halloumi i bakłażanem oraz kasza bulgur.
Aaalee smakowity zestaw Wybieram te napchane krewetkami....Mniam:))
Jeszcze nakoniecznie wypróbuj mój przepisik na sos chili słodko-kwaśny.....to podróba tego co masz tam na talerzyku, z kawałkami papryczki :)) ....czy ten tysz domowy?
Iwciu, sos darowany , znajomi robią i ja dostaję, bo ładnie się uśmiecham hihihi. To właśnie oni podrzucili mi pomysł podsmażania makaronu do farszu, no pychaaa. Jak wykończę ich zapasy , będę robić Twój sos :))).
Po Kapitańsku.....tak były nazwane w pewnym małym barze, gdzie jedliśmy je na wakacjach.
To po prostu przerobienie nawy Placków po węgiersku (gulasz wołowy), czy jak w Zakopcu po zbójnicku (gulasz i tarty oscypek)...
Moje po wakacyjne wspomnienie poukładane sobie smakowo w głowie, to : Placki, na nich kawałki smażonej rybki, polane wsio ,,gulaszem paprykowym" (mój pikantny)
A niedługo, jak już zatęsknimy za ich smakiem, mam zamiar zrobić na próbę, gulasz rybny i z nim podać placki z kleksem jogurtu:)) Jak wyjdzie smacznie, to skomponuję przepis, bo smakowo to będzie duża różnica, choć nie koniecznie na korzyść, więc zobaczymy
Wczoraj- barszcz ukraiński, gulasz z indyka z groszkiem i sosem pomidorowym, makaron kolanka, ogórek małosolny. Dziś-krupnik, wątróbka indycza z cebulką, ziemniaki i mizeria.
Rosół wołowo- kaczo- kurczakowy z makaronem, kotlety schabowe (uprzednio wymoczone w śmietanie z jajami), ziemniaki, sałatka z polnych pomidorów z cebulką, śmietaną i odrobiną octu balsamicznego.
Od czego by tu zacząć...królem dzisiejszego obiadu był rosół z prawdziwego wiejskiego kurczaka-dla mnie rarytas-ze swojskimi kluskami...później bardzo soczyste,pieczone filety z udźca kurczaka,nadziewane żurawiną,zawijane w cieniutkie plasterki boczku ...do tego dwa rodzaje surówek:miks sałat z zamarynowanym przeze mnie tydzień temu serem typu włoskiego,oliwkami,chili,winogronami i kruszonką z uprażonych orzechów laskowych oraz pomidor,ogórek i rzodkiewka z dymką i jogurtem greckim
Dzięki Filety z udźca kurczaka zamarynowałam w dwóch rodzajach przypraw(przyprawą do kurczaka po węgiersku firmy Kam i błyskawiczna marynata do karkówki firmy Kot),na środku ułożyłam suszoną żurawinę ,zwinęłam roladkę,otulając ja plastrkiem boczku wędzonego parzonego. Piekłam ok 50 min,najpierw przez pierwsze 15 min. w najwyższej temperaturze piekarnika, potem w 200 stopniach.
Iwett, ładne zdjęcia ci wychodzą. A takie profesjonalne, to robią Ci, którzy mają specjalny sprzęt wysokiej jakości, więc nie ma się co przejmować jakością, bo takiemu się nie dorówna. Ja też robię zdjęcia zwykłym iphonem albo ledwo dychającym tabletem, bo niestety ostatnio wszystkie sprzęty naraz mi padły. I jakość zdjęć jest bardzo słaba, ale cóż jest jak jest trzeba się cieszyć z tego , że przynajmniej jest jeszcze czym pstrykać. :)
Kapuśniak z kiszonej kapusty, szaszłyk wieprzowy z fasolką szparagową i smażonymi ziemniakami... :)
Drugi dzien zjadam to samo co wczoraj :)
Są takie dania, które najlepiej smakują właśnie następnego dnia, a przy okazji oszczędność na czasie i gazie ;)
U nas dziś bardzo niedzielnie i gościnnie - opiekane żeberka w pomadzie miodowo - keczupowej z piekarnika, kartofelki z wody z zieleniną, buraczki z własnego ogródka i surówka z białej kapuchy, kompot z czereśni.
No wlasnie, smakowalo lepiej nastepnego dnia :) Twoje meny bylo wysmienite ...mniam:)
Wczoraj plenerowo...
Ulubione zwierze domowe.....tym razem ,,rozklapiszone" na ogniu
Calzone....do wyboru z mięsem mielonym przyprawionym co mi w ręce wpadło i sosem pomidorowym, albo sos śmietanowy I kurczak smażony w przyprawie do gyrosa. Obowiązkowo sos czosnkowy :)
Wczoraj- duszone żeberka lub gulasz z żołądków indyczych, kasza gryczana (palona lub biała do wyboru) , buraczki lub mizeria.
Dzisiaj i jutro- flaki z pieczywem.
Poledwica wieprzowa , marynowana i pieczona w calosci. Reszta to zbiory wlasne:)
Jak pięknie, kolorowo;)
Dziekuje Makusiu:) Ja jem oczami:))
Tingra moglabym jadac u Ciebie ?
Mggi63 jestes zaproszona:)
Dzisiaj imieninowo u Mamy - do wyboru pieczona golonka, kaczka lub wołowina w sosie własnym, ziemniaki i buraczki na ciepło, kapusta zasmazana lub mizeria. Pyszne było.
lasagne z kurczakiem ... szybkie i pyszne
Bardzo lubię lazanię zimą :)
Pieknie podane, oczy cieszy :)
Dzisiaj byl smazony losos z dodatkami:)
W sobotę jagnięcina na życzenie gości, niedziela i poniedziałek wyjazdowo, ale dzisiaj ...jagnięcina. Też na życzenie kolejnych gości. W takim tempie zapasy chyba zaraz się skończą hihi.
Ja wybrałam węgorza, dostarczony prosto z wędzarni , jeszcze pachnie morzem :)))))
Mniam ...! Uwielbiam jagniecine:) Patrycja hihi, ten wegorz jest dostarczony w papierze do kwiatow:))) Blommor znaczy kwiaty po szwedzku, a moze on prosto z naszego wybrzeza? :DDD
Grażyna, hihihi może papier przypłynął na drugi brzeg:)))) Papier woskowany, więc lepszy do ciepłego jeszcze węgorza niż hermetycznie .
Na jagnięcinę zapraszam :)))
Hihi, papier do kwiatow jest pokryty plastikiem nie woskiem:) Swietny do kwiatow cietych a teraz okazuje sie i do ryb:DDD Ktos wpadl na swietny pomysl na szersze uzycie papieru ...hihihi
Przyjezdzam na jagniecie, tylko czy zdaze ? :))))
Omnomnom, same smakowite kąski... :)))
Lea, zrobimy machnium, Ty mi swoje koktajle a ja Tobie jagnięcinę :))))))
Patrycja, no to machniom, z wielką przyjemnością , zrobię Ci koktajle takie jakie tylko chcesz... :)))))
Zupa brokułowa, pulpety z indyka w sosie pieczarkowym, makaron falbanki i ogórki- kiszone albo małosolne.
Taki domowy fast food, pseudo gyros z pozostałej jagnięciny :)
Patrycja taki fast food moge jesc codziennie :))
Taki domowy fast food, to jest to, mniamki... :)))
Zielooooono mi...kotlety mielone mięsno-szpinakowe,pieczone w piekarniku...mizeria ze szczypiorkiem , koperkiem i jogurtem greckim... W skład kotletów wchodzą:1 kg mielonej bardzo chudej wieprzowiny, uduszona na niewielkiej ilość masła 1 cebula+0,5 kg posiekanego szpinaku,2 jaja,bułka tarta,łyżka śmietany kremówki,sól, pieprz,opcjonalnie czosnek i chili. Kotlety pieczone ok 40 minut,przez pierwsze 15 w najwyższej temperaturze,potem w 200 stopniach. :)
Zielono i mnie Misiu:) Piekne zdjecia ! Dziekuje za przepis, juz czuje smak a wyglad naprawde bajeczny:)
Wszystkim bardzo smakowały :)
Superowe mieloniaki na zielono :)
Dziękuję.
Inspiracja mojej mamy, jak usłyszałam co oni sobie robią na obiad i ja musiałam, normalnie usilnie mus mnie zmusił hihi. Sos koperkowy z jajkiem i ziemniaki z cebulką :))
Mus to mus :) Takie proste a takie smaczne :DDD
U mnie te numery nie przejda :-\ A szkoda bo dobre !
Bitki z szynki w sosie ze świeżych podgrzybków, ,,kopytki" i mizeria.
U nas też, tylko dla odmiany... z sosem kurkowym ;)
Przygotowane do pieczenia udźce z indyka (podzielone na porcje) na warzywach...cukinia,papryka,cebula,pieczarki,marchew. :)
Po upieczeniu :)
Mniammm!
Resztki barszczu ukraińskiego oraz ruskie pierogi okraszone skwarkami i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Dorsz w piwnym cieście :)
Pysznie wyglada! Zjadlam oczami, dziekuje :))
Ja tez oczami ! :-)
Oj...zjadłabym :)
Dziękuję Wam:) Był przepyszny :)
Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami.
Kurczak w winie Marsala z pieczarkami.
Ładneto!
A jakie Dobreto!!! :)
Rolada z kurczaka do tego ryż i sos potrawkowo cytrynowy z rodzynkami. :)
Super, w jakiej restauracji jadles?
W "Karczmie u Bahusa"
Dobra Karczma, elegancko podajesz :))) Pewnie smacznie tez :)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów i ze swojskim makaronem. Na drugie placko-naleśniki z jabłkami, oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
Kuszące. U nas dziś... ostatnia partia kurek, tadam! Siedziały sobie w lodówce i czekały aż trochę się za nimi stęsknimy, a raczej zapomnimy, że w kółko je ostatnio jedliśmy :D Mam do nich dymkę, sklecę jakiś szybki sos do makaronu.
Placki z jabłkami kuszące!
Dziś obiad w pracy...pieczone paski szynki z cukinią i papryką-też pieczone :)...przygotowane rano:)
Pyszne jedzonko !
Obiad w pracy...Pikantna zupa krem z cukinii,z gotowanym kurczakiem i prażonymi pestkami dyni...przygotowana wczoraj :)
Cukinia faszerowana
Mistrzowskie zdjecie dania! A jakies detale farszu podasz? :)
"Karczma u Bahusa" dziś serwuje:
Czarnina z kluseczkami i podrobami z kaczki, kaczka z jabłkami, pyzy i modra kapusta.
Czarna polewka z pewnością słodko-kwaśna, z szarymi, ziemniaczanymi kluskami - MNIAM.
U nas tilapia, pierwsze w tym roku fryty i colesław :)
Makaron smażony z warzywami (chińszczyzna).
Zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z makaronem, na drugie- duszone poliki wołowe w sosie własnym, kluski parowe, mizeria. Kompot wieloowocowy.
Kaczka z warzywami na sposób chiński
Karkówka po chłopsku z warzywami )))
Fajna:) A co znaczy po chlopsku Megus?
... czyli tak jak życie chłopa: proste
Piers kurczaka curry, kokosowy ryz i naan.
Godne polecenia...dziś poczyniłam pieczone w piekarniku kotlety z kiszonej kapusty,podane z pieczarkami z patelni...ok 500g kapusty kiszonej,wypłukałam pod wodą,odcisnęłam i drobno posiekałam. Na patelni podsmażyłam kilka drobno pokrojonych plasterków polędwicy surowej-wędzonej z jedną posiekaną cebulą,dodałam do kapusty. Wbiłam 1 duże jajko,dodałam 3 łyżki tartej bułki,doprawiłam solą,pieprzem i kminkiem mielonymi. Piekłam ok 30 min w 200 stopniach :)
Dziś w "Karczmie u Bahusa" mięska...
Wczoraj był dzień lenia, więc na obiad zjedliśmy gotowaną kukurydzę.
Dzisiaj do wyboru- leczo lub gulasz z żołądków drobiowych. Jako dodatek, chlebki naan z patelni.
Najlepsza z Teściowych- zupa wiśniowa z makaronem i placki z jabłkiem,
my- żurek z boczkiem i kurkami, tudzież jajem na twardo.
Reszta wczorajszej zupy warzywnej z curry :)
Filet z kurczaka w sosie cztery sery z makaronem.
Dziś na obiad ...zupa krem z kurek, a na drugie danie pomidory faszerowane (mięsem z ryżem)
Dzisiaj paj z kurkami, porem, natka pietruszki i suszonymi pomidorami....mniam:)
Pięknie wygląda... a te kurki są surowe?
Te kurki surowe to chyba tylko dekoracja do zdjęcia - tez tak często rzucam surowymi grzybami po kadrze ;)
Tak Dorotko, dekoracja, zeby kazdy wiedzial, ze kurki sa w paju :))
Dziekuje Reniu:) Kurki sa podsmazone a surowe tylko do pozowania :)) Wstawie przepis bo naprawde super dobre polaczenie smakow w tym paju:)
Wygląda wyśmienicie i pewnie jest przepyszny, bo już te wszystkie dodatki do niego są zasmaczyste. :)
:) Lea dziekuje ! Naprawde bardzo fajny smakowy mazalians zrobily suszone pomidory w tym paju:)
Bedzie u mnie nie jeden raz w jadlospisie :))
Wyglada i brzmi rewelacyjnie, a te suszone pomidory( ktore uwielbiam) nie zagluszaja smaku kurek?Tineczko czekam na przepis.Kurek w naszych lasach co prawda nie znajdziesz, ale mozna kupic swieze lub mrozone.
Dzieki Basiu:) Suszone pomidory wedlug mnie dodaly innosci smakowej, wstawie przepis :) Radze uzyc swieze kurki jak to mozliwe.
Steki
Wow!:) A z czego?
Dzisiaj w mojej restauracji podaje lasagne z ekologicznego mielonego miesa , 70% cieleciny i 30% szczesliwego wolno chodzacego prosiaka :))) Jedna warstwa to grzyby lesne mieszane. Na wierzchu beszamel posypany gesto serem parmezan, scieranym na grubych oczkach. Platy zrobione wlasna reka z pomoca wspanialego pomocnika Marcato :)
Smaczne polaczenie wyszlo !
Rany, ale smakowicie wygląda, mogę się wprosić??
Zapraszam Patrycjo :)
I jaaa sie dosiade ! :-)
Bardzo prosze i smacznego :)
Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej z cukinią,papryką i cebulą...brokuły z serem typu feta,prażonymi pestkami słonecznika i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego (3 procent tłuszczu)...sałatka z ogórka,pomidora i dymki,z pieprzem ziołowym...mniam :)
Jak najbardziej mniammm !
dzięki
Same pysznosci Misiu !!! Ale smieszne, bo u mnie dzisiaj rowniez poledwica wieprzowa byla na talerzu :))
Dzięki :)
Dzisiaj poledwice wieprzowe z dodatkami. Wszystko oprocz miesa wlasnego hodu, ostatnie letnie ziemniaki, niestety.
Wczoraj schabowy z kością, na deser kiełbasa z ogniska. Dzisiaj obiad gwizdany :)
U nas pierogi ze śliwkami, śmietaną, brązowym cukrem i cynamonem :)
U nas też pierogi, ale na słono - porosołowe...
Też bym zjadła i to bardzo chętnie!
Są jeszcze zamrożone - tylko jutro na Lecha Wałęsy....
Piękne skwareczki Ci do nich wyszły!
Ja wreszcie zrobiłam tartę z kurkami, do której przymierzałam się tyle razy! Zdjęcie niestety jeszcze w aparacie, może jutro będę pamiętać, żeby ściągnąć. W każdym razie obiadokolacja warta powtórzeń :)
Pyszny dorsz, na wczasach smakuje najlepiej ;)
Hamburger "francuski"
Papryka Faszerowana (mięso, ryż, pieczarki, cebula, ser żółty)
Kotlety mielone pod duszoną cebulą, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane i sałatka z buraczków z cebulą.
knedli z węgierkami narobiłam
Kartacze z przepisu niebieskiej różyczki.
Wczoraj Mielone Roladki w orzechowej panierce....
A dziś mam w planach gotowaną golonkę z warzywami z patelni, na życzenie M oczywiście:))
Iwcia a jak tę golonkę robisz: obsmażasz, dusisz czy na odwrót gotujesz a potem na patelnie ?
Golonka się właśnie gotuje z warzywami.....a potem zobaczymy, albo opiekę w piekarniku mięsiwo, albo zostanie tylko gotowana (Zobaczymy jaką M zamówi). Warzywa twarde (burak, marchew, seler) podgotuję na półtwardo, a miękkie (brukselki, kalafior, brokuł) podzielę na części. Wszystkie dojdą na patelni z olejem, masłem, przyprawami, zieleniną. Takie zwykłe jedzonko, tylko może niezwykle zabrzmiało ;))
Uwielbiam golonkę :)
Właśnie 2 wyjełam z zamrażary i ugotuję jutro z wołowiną.
Mój będzie miał gulaszową a ja golonę.
Po weselu tymczasowo zawieszam odchudzanie na parę dni
Ja jem tylko mięsko z golonki. Skórę i gnata dostają psy.
Ale widziałam, że niektórzy skórę pałaszują z musztarda albo chrzanem. Brrr
Kaszanka grillowana z kapustą kiszoną (w folii aluminiowej) Grillowany bakłażan...
Mam pytanie do Bahusa. Kaszanke uwielbiam - zimną, grzaną, smażoną, grilowaną...
Jadłam tego lata grilowaną ("kiełbaski" w cieńkiej oslonce) ale piekła się na perforowanej tacce.
Jakie ma znaczenie zawijanie kaszanki w folię aluminiową ? Czy charakterystyczny posmak dymu przejdzie przez alu folie ? - czy może taka jest zdrowsza ? Pozdrawiam Bahusie !
Tu nie chodzi o zapach dymu. Kaszanka ma się uprażyć w wysokiej temperaturze i przejść smakiem, również prażonej kapusty. Zawinięta w folię pęknie ale zachowa swój kształt. Gdy położysz kaszankę bezpośrednio na grillu to pęknie i pewnie się zmarnuje, a jeśli na tacce to się rozsypie. Tutaj chodzi przede wszystkim o konglomerat smakowy połączeń: kaszanka- kapusta kiszona.
teraz jasne - czytając, bardziej skupiłam się na apetycznym obrazku i nie dotarło, że kaszanka była zawinięta razem - w jednym pakiecie z kapustą. Jakimś cudem, kaszanka pieczona na tacce perforowanej nie pękła - i smażyłam wielokroć w domu na patelni i też uchowała się w całości.
O kaszance w alu folii z cebulą słyszałam, ale z kiszoną kapustą nie - zachowam na przyszłość w pamięci - dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !
Kaszanka w foli aluminiowej piecze się szybciej niż na tacce.
Aniu to prawda i pewnie dlatego zawsze pęka ale w smaku jest cudowna. :)
Najlepsza pod słońcem...pomidorówka z domowymi kluskami mojej teściowej :)
Tego mi było trzeba...Zupa szczawiowa z jajkiem ;)
ziemniaki po carski zrobiłam. Podałam do nich sałatkę z pomidorów
Wczoraj makaron z sosem pomidorowym, dzis ziemniaki, kotlety mielone i salata z jogurtem. Po prostu nie ogarniam nowego rozkladu dnia i nie umiem znalezc czasu na ugotowanie przyzwoitego obiadu.
Od wczoraj spring rollsy z : kurczakiem, krewetkami, chińskim makaronem smażonym, warzywami (ogórek to warzywo czy owoc ?:)) ), trawą cytrynową, młodym, marynowanym imbirem itd. Sos sojowo-ostrygowy, chilli, pasta curry i wasabi.
Mmm, niebo na talerzu:)
U nas dzisiaj bomba kaloryczna (panierowany camembert z żurawiną, mieszanka sałat i chlebki naan:))
Jutro w planach bakłażan faszerowany serem Halloumi i bakłażanem oraz kasza bulgur.
Aaalee smakowity zestaw Wybieram te napchane krewetkami....Mniam:))
Jeszcze nakoniecznie wypróbuj mój przepisik na sos chili słodko-kwaśny.....to podróba tego co masz tam na talerzyku, z kawałkami papryczki :)) ....czy ten tysz domowy?
Iwciu, sos darowany , znajomi robią i ja dostaję, bo ładnie się uśmiecham hihihi. To właśnie oni podrzucili mi pomysł podsmażania makaronu do farszu, no pychaaa.
Jak wykończę ich zapasy , będę robić Twój sos :))).
A ja właśnie tak o tym makaronie z Twojego opisu pomyślałam, że to pewnikiem pyszny strzał w dychę:)) Tysz pożyczę pomysł:))
Smakowicie wyglądają
Dziękuję :))
Same wspaniałości... :))
Ponieważ już nie wiem co mam wymyślać więc dziś i jutro zapiekanka gyros. W sumie to o niej zapomniałam a lubimy.
Dubel
Filet w papirusie wg mggi63 i makaron z suszonymi pomidorami, chilli, czosnkiem i zieleniną.
O patrz nie robiłam wieki.Przypomniałaś mi :)
Placki Po Kapitańsku :))
Iwciu, "Po kapitańsku" to Twoja nazwa czy faktycznie taki przepis? Bardzo apetycznie to wygląda, podasz przepis????
Po Kapitańsku.....tak były nazwane w pewnym małym barze, gdzie jedliśmy je na wakacjach.
To po prostu przerobienie nawy Placków po węgiersku (gulasz wołowy), czy jak w Zakopcu po zbójnicku (gulasz i tarty oscypek)...
Moje po wakacyjne wspomnienie poukładane sobie smakowo w głowie, to : Placki, na nich kawałki smażonej rybki, polane wsio ,,gulaszem paprykowym" (mój pikantny)
Zaraz wstawię przepis:))
Już jest http://wielkiezarcie.com/przepisy/placki-po-kapitansku-17707413841542057078
A niedługo, jak już zatęsknimy za ich smakiem, mam zamiar zrobić na próbę, gulasz rybny i z nim podać placki z kleksem jogurtu:)) Jak wyjdzie smacznie, to skomponuję przepis, bo smakowo to będzie duża różnica, choć nie koniecznie na korzyść, więc zobaczymy
Co tam wściboliłaś oprócz pomidorków ?
Tak naprawdę to miał być taki a'la ,,gulasz paprykowy)
Frykadelki z modrą kapustą i ziemniakami
Urlopowo.......trzy rodzaje sledzi i fladerka w uroczej knajpce nad morzem.
Faszerowane podudzia z kurczaka,sałata z jogurtem greckim,ziemniory...nadzienie to pieczarki,cebula i natka pietruszki :)
dziś rozgrzewające pikantne leczo ...
Znów mi zielono.. pieczone kotlety ziemniaczano-szpinakowe z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego :)
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki.
Talerz bałkański...:)
Przepysznie wygląda i pewnie smakuje :)
Czy mógłbyś opisać co na talerzu bo taka różnorodność......
Wczoraj- barszcz ukraiński, gulasz z indyka z groszkiem i sosem pomidorowym, makaron kolanka, ogórek małosolny.
Dziś-krupnik, wątróbka indycza z cebulką, ziemniaki i mizeria.
Obiadek synowej: Tagliatelle Alfredo Kalafiorii :)
Sałatka z pęczakiem, boczkiem i fetą.
Moje smaczki mniammm ! :)
Karkówka pieczona w całości, smażone pyreczki i zasmażana marchewka z groszkiem
Ale pyszotka, u nas sos pieczarkowy z jajkami na twardo i ziemniaki, powoli zaczynam gotować :D
Rosół wołowo- kaczo- kurczakowy z makaronem,
kotlety schabowe (uprzednio wymoczone w śmietanie z jajami), ziemniaki, sałatka z polnych pomidorów z cebulką, śmietaną i odrobiną octu balsamicznego.
Dzisiaj była chińszczyzna...:)
Swojska kaszanka smażona, pyrki i ogórek kiszony.
Z Bahusowego repertuaru......Pałki Po Węgiersku :))
Pycha...jak bym sam zrobił :)
Ciii....mieliśmy nikomu nie mówić, że u mnie byłeś
A bardzo nam smakowało:))
Co prawda juz jaki czas temu to było ale zdjcia porobione wiec ucząc sie chwale sie.......:)
Ognicho i grill:
Wow!ale jedzonko ten człek z grabiami to Ty?
No co Ty.......przecież cycków nie ma .
To mój stary...:))
Jeszce jedno pytanko: to w tej puszce, to.............mleko?
Tej stalowej ? To sól .
No mleko do kaszanki......he,he
Rolada z boczku, buraczki zasmażane, marchewka, brokuł i pyrki :)
Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem, cukrem i cynamonem.
Kurczak w sosie śmietanowo kurkowym, fasolka szparagowa, pyreczki, mizeria i kompot z jabłek
Od czego by tu zacząć...królem dzisiejszego obiadu był rosół z prawdziwego wiejskiego kurczaka-dla mnie rarytas-ze swojskimi kluskami...później bardzo soczyste,pieczone filety z udźca kurczaka,nadziewane żurawiną,zawijane w cieniutkie plasterki boczku ...do tego dwa rodzaje surówek:miks sałat z zamarynowanym przeze mnie tydzień temu serem typu włoskiego,oliwkami,chili,winogronami i kruszonką z uprażonych orzechów laskowych oraz pomidor,ogórek i rzodkiewka z dymką i jogurtem greckim
U Ciebie to jak zwykle rarytasy.
Dziękuję Wkn :) Takie rarytasy przeważnie tylko w łikendy...w tygodniu często z braku czasu obiady na szybko.
U Ciebie to nawet na szybko to rarytasy są.
Ojej As bardzo dziękuję .
Ojejku rosołek jak u mamy za dawnych czasów :)
Misiu podaj proszę szczegóły jak robisz te udźce z kurczątka
Dzięki Filety z udźca kurczaka zamarynowałam w dwóch rodzajach przypraw(przyprawą do kurczaka po węgiersku firmy Kam i błyskawiczna marynata do karkówki firmy Kot),na środku ułożyłam suszoną żurawinę ,zwinęłam roladkę,otulając ja plastrkiem boczku wędzonego parzonego. Piekłam ok 50 min,najpierw przez pierwsze 15 min. w najwyższej temperaturze piekarnika, potem w 200 stopniach.
Dzięki kochaniutka !
Smakowity obiad :-)
Dzięki.
Wspaniały obiadek pełen smaków :)
Dziękuję.
Policzki Wieprzowe W Sosie Chrzanowym :))
Tak apetyczna focia i wygląd ''lica'' wieprzowego ze pokuszę się o małą porcyjkę ... pozwolisz ?
Śmiało Kochana....:))
No w moim mieście jak żyje nie widziałam w sprzedaży polików?
Ja chyba tysz je pierwszy raz spotkałam.....jak na wyjcu pisałyśmy, były w biedronie i natrafiłam przypadkiem :))
Udka pieczone z warzywami :-)
Karkówka duszona, kalarepka i ziemniaki
Klopisiki wymyślne, ziemniaczki, sos pieczarkowo-śmietanowo-serowy, fasolka szparagowa + inne dodatki :-)
Kotleciki sokólskie na pieczarkowym sosie (iwciowym ).
Porcja dla męża .....wszystko spałaszowane ... ))
Porcja dla męża.......a Ty megi pewnie talerz wymyłaś
Jak u mnie.........
Jesiennie... zupa z pieczonej papryki ;)
Ulubiona jesienna zupa w moim domu. Tortellini, wloska kielbasa, szpinak, pomidory.
Buraaaczki uwielbiam...A do buraczków pieczony udziec z indyka,podany na karmelizowanej cebuli z żurawiną i pokruszonymi migdałami...mniam .
Wczoraj : rosół z makaronem, rolada drobiowa, sos pieczarkowy, kasza jęczmienna , surówka z marchwi, selera i jabłka.
Dziś : pomidorowa z ryżem, policzki wieprzowe z masłem kurkowym, ziemniaki z sosem pieczarkowym, surówka z marchewki, pora i jabłka.
Iwett ale uczta u Ciebie :) Wszystko pyszne:)
Misia nie dołuj........jak patrze na Twoje cudenka
Ale dzięki!
Iwtt porcja jak dla niedzwiedzia
Skąd wiedziałaś ,ze to moja?
Nie, nie Mój jak zobaczył to sie nagadał ,że go futruje no i mus był jesc z jednego talerza he,he :)
Iwett, smakowite dania obiadkowe i świetne ujęcia... :-)
Dziękuje Ci Lea.
Oj, staram sie , staram........może przed emeryturą Was dogonię chociaż z jakością zdjęć.
Iwett, ładne zdjęcia ci wychodzą. A takie profesjonalne, to robią Ci, którzy mają specjalny sprzęt wysokiej jakości, więc nie ma się co przejmować jakością, bo takiemu się nie dorówna. Ja też robię zdjęcia zwykłym iphonem albo ledwo dychającym tabletem, bo niestety ostatnio wszystkie sprzęty naraz mi padły. I jakość zdjęć jest bardzo słaba, ale cóż jest jak jest trzeba się cieszyć z tego , że przynajmniej jest jeszcze czym pstrykać. :)
Łałłł..... Bardzo lubię policzki (wołowe naj, naj) , ale z masłem kurkowym to chyba musi być wyśmienite!!!
No, nareszcie obiad w domu :))). Stek.
Kontynuacja tutaj http://wielkiezarcie.com/forum/13763007630592457137 , zapraszamy :)